De antwoorden van Verstager op de vragen van onze Annie.

NL
E-005482/2018
Antwoord van mevrouw Vestager
namens de Europese Commissie
(11.12.2018)

Nederland heeft de verantwoordelijkheid het stelsel van verhandelbare fosfaatrechten te beheren in overeenstemming met staatssteunbesluit SA.46349, wil het binnen de grenzen van dat besluit blijven. In april 2018 heeft de Nederlandse regering aan de Commissie meegedeeld dat zij werkt aan een oplossing voor bepaalde problemen bij de correcte toewijzing van rechten door de onduidelijke definitie van jonge dieren in de Nederlandse wetgeving.

In principe zijn niet-melkveebedrijven niet verplicht fosfaatrechten in het kader van de door de Commissie goedgekeurde staatssteunregeling te bezitten. De onder het staatssteunbesluit SA.46349 vallende regeling heeft betrekking op emissies van melkvee en bij de goedkeuring van het besluit ging de Commissie uit van het totale aantal toegewezen fosfaatrechten dat onder het goedgekeurde plafond van 84,9 miljoen kilogram blijft. Volgens de Nederlandse autoriteiten kunnen niet-melkveebedrijven melkvee houden en toch onder het staatssteunbesluit vallen. Nederland nam hetzelfde standpunt in met betrekking tot jonge melkkoeien, met inbegrip van kalveren of jong vee, die worden grootgebracht door het landbouwbedrijf en bestemd zijn voor de melkveehouderij of worden gehouden om een kalf te krijgen. De Commissie begrijpt dat de Nederlandse regering op dit moment overweegt een aantal aan landbouwers uitgekeerde toewijzingen te herzien.

Het systeem biedt de Nederlandse autoriteiten de mogelijkheid onvoorziene probleemgevallen aan te pakken, zoals landbouwbedrijven die in nieuwe stallen hebben geïnvesteerd maar op de uiterste datum, 2 juli 2015, niet voldoende melkvee hadden. Nederland kan de nodige emissierechten toewijzen om aan de behoeften van dergelijke landbouwbedrijven tegemoet te komen, zolang het totale aantal emissierechten onder het goedgekeurde plafond blijft. Het is aan de Nederlandse autoriteiten om te beslissen of het aantal toegewezen rechten verder onder het plafond moet worden gebracht om zo een buffer in het systeem te hebben waarmee de Nederlandse regering onverwachte probleemgevallen kan oplossen. De Nederlandse regering heeft tot dusver bevestigd dat zij bereid is rechten in te trekken om te verzekeren dat het goedgekeurde plafond in acht wordt genomen.

Deel dit topic

Reacties

+4
de hoef
Gelukkig je leeft nog
+2
KOC1981
Dus conclusie Europa, NL is in haar recht om rechten toe te kennen aan vleesveebedrijven om zo sluiproute voor jongveeopfok dicht te timmeren, en NL mag zoveel knelgevallen helpen als ze zelf willen. Als totaal maar onder plafond komt.

Dus Eigenlijk staat onze Annie iedere keer te lobbyen voor een extra rondje korten.
Mijn stem krijgt ze in ieder geval niet!
+2
fossie
@KOC1981 Zeer slecht gelezen.
+2
demelkboer
Ik zou zeggen Christo laat het los. Er is niks meer te halen. Dat heet donderdag avond wel aan getoond
fossie
Hoeveel slachtoffers gaat de klimaatkoningin Carola nog maken voordat ze toegeeft dat ze de klimaatbijbel niet goed gelezen heeft? De antwoorden die Annie Schreijer Pierik op haar facebookpagina heeft gezet worden volledig genegeerd door de klimaatkoningin. Brussel zegt dat niet-melkleverende bedrijven geen fosfaatrechten hoeven te hebben. En toch geeft de klimaatkoningin zoveel rechten aan die bedrijven dat er flink gekort moet worden en mensen de dood in gejaagd worden. Ik zal eindigen met de woorden die de klimaatbijbel passend vind:

ER IS NIETS IN MIJ DIE GELOOFT DAT ER GEEN DUBBELE AGENDA IS.
+1
Twentsch Land
@fossie

Idd niet hoeven !

Maar er staat ook niet niet mogen !
fossie
De klimaatkoningin moet de Veereductiegod Sonnema aanbidden en vereren. De Veereductiegod Sonnema gaat 4 mei benoemen als verplichte vrije dag om de gesneuvelde voedselproducenten te herdenken. Ze zijn gestorven voor een hoger doel.
verwijderd
+3
van Ittersum
@ zat zonet nog even op CRV mineraal te kijken en een simulatie te bekijken van GEEN derogatie die ik van voorjaar met de voerleverancier heb ingevuld. Ben na de korting grondgebonden en het kost me verder in de bedrijfsexplotatie niets. Geen derogatie is/was muizen voor mij, elk jaar weer afvoerkosten van mest., ik schat dan 20 euro m3.

Mag ik dan relatief blij zijn(beste van de slechte) met de fosfaatrechtenstelsel zoals deze nu is? De fosfaatrechtenstelsel zoals deze nu is geeft individuele bedrijfsproblemen. Geen derogatie geeft algehele sectorproblemen? Ofschoon we wel moeten inspelen dat we die kant op gaan in de vorm van grondgebondenheid en gaat weer groeimogelijkheden geven. Fosfaatrechten is maar een tussenfase
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @van Ittersum:
Fosfaatrechten is maar een tussenfase

Ben bang voor je van niet, zie eerder het afroom % nog wel een keer verhoogd worden om de veestapel verder te verkleinen, dit stuur geeft de overheid niet weer uit handen.
+1
Twentsch Land
@slagroomvla

Gebeurt ook niet...het blijft nog heel lang.
van Ittersum
@slagroomvla grondgebondenheid gaat de fosfaatrechten overnemen. Nog makkelijker stuurmiddel en de rest weg, dat zou mooi zijn, maar nu praat ik vanuit mijn situatie
robbies
@van Ittersum dat zou niet getuigen van een langetermijnvisie voor jouw situatie. 50, geen opvolger. Over 10 jaar raak je je fosfaatrechten wel kwijt. Je grond is nog maar de vraag.
van Ittersum
@robbies over 10 jaar ben ik nog steeds eigenaar, in welke hoedanigheid zien we wel, politiek veranderd zo snel
van Ittersum
@slagroomvla als het gebeurd dan alleen bij de niet gebonden bedrijven is mijn overtuiging. Ze kunnen zich geen twee keer veroorloven om dit dan uit te leggen aanbod biologische bedrijven en grondgebonden bedrijven
slagroomvla
@van Ittersum afroming gaat over verhandelde kg's
Farma_boerke
@van Ittersum Geen derogatie, geeft geen sectorproblemen er zijn genoeg bedrijven zodanig ggb datdie wel zonder kunnen. Dan is het weer individuele bedrijfsproblemen. Niet groter maken dan het is. Wenselijk: NEE, maar ook geen ramp
+1
van Ittersum
@Farma_boerke dacht ik ook, totdat ik die simulatie deed, grondgebondenheid wil nog niet zeggen derogatieproof
Farma_boerke
@van Ittersum Correct, ieder bedrijf is verschillend, zonder derogatie mag ik nog maar enkele 100-en m3 aanvoeren.
Je weet toch wat de toekomst is: de jaren 50 aldus WUR promovendus Meino Smit na 8 jaar onderzoek

trouw.nl/groen/…
+1
pieta
@Farma_boerke Het mestoverschot neemt nogal toe zonder derogatie. Veel bedrijven die nu niet hoeven af te zetten komen dan ook met mest op de markt. Dat jij zonder derogatie aan kunt voeren maakt jou tot een heel extensief bedrijf. Wij kunnen met de huidige derogatie al niet de volledige fosfaatplaatsingsruimte op ons bedrijf benutten. Laat staan zonder.
Farma_boerke
@pieta Ik had het ook liever anders gezien, maar ben >50% van vee kwijtgeraakt agv bijzondere omstandigheden zoals de wet ze noemt. Dossier ligt nog op stapel bij RVO en CBb (FRP). Heb ook moeten leasen om niet nog meer vee kwijt te raken. Het is dus niet uit rijkdom dat er mest kan worden aangevoerd. Dit en tsr houden hoofd boven water al is het lang watertrappelen en af en toe kopje onder/boven.

Maar kijkend naar bv biologische sector kan het wel en zo zijn er meer in Nederland. Al is het ook hier geluk hebben waar je geboren bent wat de mogelijkheden zijn qua grond aankoop/pacht.
Ook hier geld de een zijn dood is de ander zijn brood.
Voor sector als geheel is derogatie zeer welkom, maar reken er niet op dat die altijd blijft
+1
Coen
Quote Reactie van @Farma_boerke:
Voor sector als geheel is derogatie zeer welkom, maar reken er niet op dat die altijd blijft

geen derogatie, daar moet je je op voorbereiden want er zijn teveel die het behoud maar wat graag ondermijnen 😞
robbies
@Coen derogatie gaat er echt niet zomaar af. Dan klappen er teveel bedrijfsplannetjes.
+1
christo
@robbies Is dat niet de bedoeling?
robbies
@christo volgens mij niet nee. Met welke mestafzet kosten heb jij gerekend in je bedrijfsplannetjes? ?
christo
@robbies Dat varieerde, afhankelijk van de overige variabelen die konden veranderen doordat meegenomen veronderstelde randvoorwaarden natuurlijk geen vast gegeven zijn.
+6
robbies
Quote Reactie van @christo:
Dat varieerde, afhankelijk van de overige variabelen die konden veranderen doordat meegenomen veronderstelde randvoorwaarden natuurlijk geen vast gegeven zijn

Je hangt teveel in Den Haag rond. Daar geven ze ook zulke antwoorden.
christo
@robbies Ik ben een snelle leerling.
slagroomvla
Quote Reactie van @christo:
Dat varieerde, afhankelijk van

Ooohhhh, dan zal je financier nu ook wel nergens moeilijk over doen, variabele begroting..., handig man!
bio boer
@van Ittersum 1.8 koe per ha zonder jongvee
bio boer
@van Ittersum je zecht het nu zelf daarom zijn veel bio boeren tegen die rechten om het allemaal om de derogatie gaat terweil zij er geen gebruik van maken ik heb mij er wel bij neergelegd na dat ik de knelgevallen regeling is toegekend is wij hebben ook altijd melk kunnen kopen dus zal dat met die rechten ook wel los lopen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0