Boer Joost dreigt failliet te gaan door fosfaatstelsel: 'Op 1 januari ben ik crimineel'

Tussen zijn koeien in de stal leeft melkveehouder Joost Geuijen op, als hij even niet denkt aan de ellende door de invoering van het fosfaatstelsel. "Ik had nooit gedacht dat de bouw van deze nieuwe, duurzame stal mijn faillissement zou kunnen betekenen", zegt Joost. Failliet is hij nóg niet, maar de vooruitzichten voor zijn familiebedrijf zijn niet goed.

Deel dit topic

Reacties

+16
vanloon
Hallo, nu niet gaan piepen. Hier is ook 8,3% ingeleverd en nog wat p bijgekocht om de boete te vermijden. Het zal toch niet zo zijn dat dit bij groeier zomaar kwijt word gescholden?
+2
Dirk van Zetten
@vanloon ik zou wel eieren voor mijn geld kiezen en 0% fosfaat verkopen en van dat geld terugleasen. Geeft rust en ze gaan je anders keihard pakken. Sterkte vreselijke situatie voor jou en je gezin. Hopelijk geeft 2019 een oplossing
+17
demelkboer
Hij had natuurlijk ook geen duurzame stal kunnen bouwen of een duurzame stal voor 75 koeien en later een paar spantjes er bij aan. Tis maar eem ideetje
+2
de hoef
@demelkboer wel met je eens,maar blijft toch triest dat het zo gaat in ons land ,we hadden in 2014 een mooi bestaan en daarna is het 1 gekut geworden voor degene die door willen ,de stoppers hebben een riant pensioen gekregen ,dus met andere woorden het gaat niet goed in dit land
demelkboer
@de hoef ik ben het wel met je eens dat het voor het gros niet leuker is geworden zo. Stoppers zijn de spekkopers.

Echter hoe meer de knelgevallen in de media komen en zeker de manier waarop, hoe minder sympathie ik er voor krijg.

Het gaat om een ding ben dag zijn de pegels. Die moet ik ook gewoon elke dag zelf bij elkaar werken. Joost wil graag rechten en dus eigenlijk geld voor koeoien die die nog nooit gemolken heeft. Ik wil op mijn beurt wel graag de rechten terug voor de 25 koeien die ik wel gemolken heb. Gaat allebei niet gebeuren. Herman van Veen zong het al: gewoon weer vallen opstaan en weer doorgaan.
de hoef
@demelkboer ik deel je mening,maar leef ook met de andere partij mee
+4
cjw73
@de hoef ik deel je mening wel. En begrijp ook zeker dat die boeren het zwaar hebben. Alleen ik kan mijn niet vinden in het feit dat ze allemaal 30 40 en 50 koeien meer melken dan ze rechten hebben en daar nu via de media hun gelijk in proberen te halen.
+5
demelkboer
@cjw73 vind het vervelend voor het gezin maar niet voor de Joost als ondernemer.
+2
van Ittersum
@cjw73daar verbaas ik me ook steeds over, het kan toch alleen maar mis gaan als je in één stap van de vloer op zolder wil springen, hoop je dan op een wonder?. Ze melken wel, tis net als met de MQ tijd, je hebt de melk maar niet de quota, wees dan wijs en doe alles dan op goede volgorde . Ik zet eerst ook geen garage,bestel een dikke BMW en dan in de tussentijd hopen op de hoofdprijs van de staatsloterij.
+3
weurding
@van Ittersum dikke bmw hoort niet in een garage maar op de oprit, anders ziet niemand hem 😁
+1
van Ittersum
@weurding weet niet , geen ervaring. Ik heb een Skoda, houdt de inbrekers wel weg. Onder het mom van: armoedzaaier, doorlopen!
+1
cjw73
@van Ittersum hoezo het is gewoon vw 2.0
demelkboer
@cjw73 eerder een vw 0.2 😉
+1
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
media hun gelijk in proberen te halen.

gelijk halen is het niet ,meer hun hart luchten
van Ittersum
@de hoef wanneer krijgen ze het dan door dat het probleem geen probleem van een ander Is?
+3
de hoef
@van Ittersum dat weten ze zelf ook wel ,een kat in het nouw maakt rare sprongen,die groep kan niet meer normaal denken
puntertje
Ik had vlak voor het Brexit referendum call opties voor het Engelse pond gekocht omdat ik dacht dat die lui niet zo stom waren voor te stemmen. Moet ik nou ook de media continue opzoeken omdat het anders is gelopen dan ik verwachte? Ik was leuk binnengelopen als het gelukt was, maar nu is het pech, verkeerd gegokt.
cornelissen
Weer wat te weinig informatie om mee te discussiëren
+5
klaasvaak
Zie de reacties hierboven . Jammer maar helaas. Zou zeggen verkoop een beetje fosfaat en huur terug.

Niet mekeren, we hebben er allemaal mee te maken
+1
@klaasvaak INDERDAAD de enig juiste oplossing op dit moment, en na 1 jan , het gas erop, ander brokje in de bulk extra liters, volgend jaar komt de referentie van RFC toch niet vol !!!
+1
Coen
@Detukkeroettwente , die 10 cent 😄
jij gelooft toch ook niet in het sprookje van Frans?
+1
van Ittersum
@Coen wordt wel aangenomen maar niet uitgevoerd is mijn gedachte
achterhoeker2
@van Ittersum Is dat al zeker?
van Ittersum
@achterhoeker2 is mijn gedachte, schreef ik
robbies
@van Ittersum voer het dan niet door. Probeer er maar eens een investering door te krijgen bij de bank met een latente claim op 1/3e van je groeiliters.
van Ittersum
@robbiesErvaring?
robbies
@van Ittersum eigenlijk wel ja. HIer moet nog wat gebeuren om te voldoen aan de Brabantse eisen en de overname afronden. Dat valt niet mee als je ook niet wat groei kunt incalculeren.
van Ittersum
@robbies hier onlangs totaal niet, meer was van belang, grond(-gebondenheid en dat was ook de reden van de lening) , staat van de gebouwen(up-to-date) en natuurlijk je visie(duurzaamheid) en gemaakte resultaat. Ik kwam dus door de "arbitragecommissie".
robbies
@van Ittersum gebouwen zijn hier niet helemaal up to date, maar wel functioneel. Maar ik word wel geacht door ons provinciebestuur om er ff 2.5-3 ton tegenaan te knallen. Dan nog wat fosfaatrechten erbij en een bank die met 10% afslag op de groeiliters rekent. Knappe rekensom wordt het.
pietjepuk
Quote Reactie van @robbies:
provinciebestuur om er ff 2.5-3 ton tegenaan te knallen

wat moet je allemaal nog doen dan. een emissie vloertje is wel duur maar niet zo duur.
robbies
Quote Reactie van @pietjepuk:
wat moet je allemaal nog doen dan. een emissie vloertje is wel duur maar niet zo duur.

Het zijn behoorlijk wat m2's en nog wat asbest eraf. Laatste berekening dateert van afgelopen zomer en kwam uit op 200.000 euro, excusief aanpassingswerkzaamheden (putmuren aanpassen en boxdekken aanpassen). Huidige roosters liggen er 15 jaar op. Wat doe je daarmee? Zo'n meadowfloor eroverheen rollen lijkt leuk, maar is dat verstandig als je weet dat je er 20 jaar niet onderkomt. In welke staat zijn de putmuren? Ik kan wel bind uitgaan van de berekening van het adviesbureau, maar iedereen weet dat bij verbouwingen er zomaar een hoop onvoorzien bij komt
Twentsch Land
@robbies

Hoe duur komt eenvoudige nieuwbouw ?

Asbest dak oude stal onder zonnepanelen in samenwerking met Essent ?
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Hoe duur komt eenvoudige nieuwbouw ?Asbest dak oude stal onder zonnepanelen in samenwerking met Essent ?

Dat zijn allemaal opties die ik nu aan het afwegen ben, maar voor 1 januari 2020 moet er wel een vergunningaanvraag liggen. Ga eens tellen met aanpassingen in bouwblok. Overigens was het mijn bedoeling om de gebruikelijke van Ittersum-relativering te ontkrachten, niet zozeer om mezelf als een knelgeval weg te zetten. De bank rekent gewoon met 10% afslag op je groeiliters, ongeacht wat Frans zegt. Ik vind dat gewoon ontzettend waardeloos. Eerst een plan wegzetten en dan zeggen dat het eigenlijk niet nodig is, maar het plan wel overeind houden. Ik zal Frans ook eens gaan bellen. Mag hij aan de keukentafel aan mijn adviseur gaan uitleggen dat het hele plan waarschijnlijk niet in werking gaat treden en dat dus die 10% afslag in mijn bedrijfsplan niet meegenomen hoeft te worden. Denk jij dat Rabobank daarin meegaat?
Erik,1979
@robbies Het is in Brabant momenteel wel realiteit. Daar gaan ook de hardste klappen vallen. Quotum einde was eigenlijk een zegen omdat de extra kosten kosten over meer liters verdeeld kon worden. Dat het niet realiseerbaar was heeft alleen de NMV ze verteld.
Twentsch Land
@robbies

Die basis kan ik natuurlijk niet bekijken in je bedrijf maar als je wilt verdubbelen of in die kant uit wilt wordt het moeilijker.....misschien iets bouwen op de huidige grootte met een kleine plus ?
Erik,1979
@Twentsch Land Ze moesten eigenlijk vrijstelling voor ammoniak maatregelen geven voor bedrijven onder de 150 koeien 2robots + droge. En wat jongvee. Die produceren al jaren de zelfde "vervuilde" lucht. Net of het nu in èèn keer slechter er van wordt.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @robbies:
Denk jij dat Rabobank daarin meegaat?

Mss bij die rabo bij van Ittersum wel .De andere rabo's niet bij mijn weten .
Frans heeft ook zulke uitlatingen gedaan om wat rust in de tent te houden vermoed ik .
Johannushoeve cv
@robbies als ik het zo op de najaarsvergadering heb gehoord zouden ze dat komen doe . Dat hebben ze beloofd
Coen
@robbies , dat is dus nu het directe gevolg van die uitspraken van RFC, die bangerikken in maatpakken moeten nu intern rekening houden met 10 cent afslag op de uitbreidingsliters 😞
van Ittersum
@Coen wat er niet is hoef je ook rekening mee te houden. En als "spantvakprutser" groei je mee in de uitbreidingsnorm indien Campina werkelijk overgaat tot die beperking dus dat kan ook de remmende factor niet zijn.
robbies
@van Ittersum
Quote:
wat er niet is hoef je ook rekening mee te houden

Ook niet bij je financieringsplannen?
van Ittersum
@robbies tis het totaalverhaal. Ik heb het als zeer prettig ervaren hoe binnen een paar dagen de daadwerkelijke Rabo-aanvraag hier geregeld was. Het voorwerk doe je zelf , jij hebt je idee , je weet je vooraf je eigen bandbreedte wel , je toekomstvisie en waar gaat het maatschappelijk heen en die accountmanager van de bank doet voor jou de rest. "Een hypotheek(een lening in dit geval) binnen een week" .
wotan2
@van Ittersum fijn voor je dat je zo'n goede account manager bij de Rabo hebt. Ik zit ook bij de Rabo, als ik nu een plan heb weer ik niet wie ik aan moet spreken. Fusie over fusie, personeel wat toch maar elders zijn heil zoekt. Ik denk dat in de bijna 20 jaar die ik voor mezelf boer, bijna 15 verschillende versleten heb. Hoewel versleten niet het woord is. Sommige waren al weg voor dat ze zich voor kwamen stellen. Neem de brieven van alweer een nieuwe naam ter kennisgeving aan en flikker die meteen bij het oud papier. 2 maanden geleden de laatste gehad, begin februari weer een fusie en alles weer naar een ander kantoorgebouw met minder mensen, eens kijken wat voor naam er dan weer in de brief staat. Zit eigenlijk te denken om een claim in te dienen wegens het niet nakomen van de zorgplicht, maar daar zullen ze zich ook wel weer uit lullen.
+1
van Ittersum
@wotan2 misschien raar gezegd maar GEFELICITEERD!!! U heeft zeer waarschijnlijk minder dan een miljoen schuld en/of geen probleemgeval bent, daardoor geen vaste accountmanager maar behoort tot de grote groep klanten die in de schoenendoos "overige " past en van bureau naar bureau mee verhuist.

Nee prikkers, jullie zijn in je gedachten nu wat te voorbarig met opeens die conclusie die nu door jullie hoofd spookt.....hoe ik dan wel aan een vast persoon kom. Voor u een vraag voor mij een weet!😉
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Coen:
jij gelooft toch ook niet in het sprookje van Frans

Doet het zelf toch ook al niet meer @Coen
+1
verbi
Hij vertelt gewoon zijn verhaal niks meer en niks minder dat hij daar mee in zijn maag zit kan ik me voorstellen. Sommige hier schijnbaar niet.
puntertje
@verbi Ik heb dure rechten moeten kopen om mijn eigen mest op mijn eigen dure grond te mogen brengen. Voelt in mijn maag niet echt goed, maar heb van jou nooit enig begrip mogen ervaren. Dus doe nou niet alsof jij de objectiviteit zelf bent die boven de rest verheven is.
slagroomvla
Quote Reactie van @puntertje:
Ik heb dure rechten moeten kopen om mijn eigen mest op mijn eigen dure grond te mogen brengen.

Daar heb je geen rechten voor nodig!
puntertje
@slagroomvla Zeker wel, wil ik gebruik maken van de latente mestplaatsingsruimte op mijn dure grond moet ik fosfaatrechten kopen. Het is idd onvoorstelbaar, maar is toch echt waar.
pieta
@puntertje Vleeskalveren, geiten, vleesvee etc
slagroomvla
Quote Reactie van @puntertje:
Zeker wel, wil ik gebruik maken van de latente mestplaatsingsruimte op mijn dure grond moet ik fosfaatrechten kopen.

klopt weer niet!
puntertje
@slagroomvla leg uit dan
slagroomvla
@puntertje je weet best dat je onzin vertelt.
puntertje
@slagroomvla Echt niet, heb ik voor niets fosfaatrechten aangeschaft wil je zeggen? Ben benieuwd.
slagroomvla
@puntertje beter lezen wat je opschrijft.
Arum
😀
puntertje
@Arum Ik wil helemaal geen vreemde mest, heb voldoende ruimte om zelf meer koeien te houden. Maar moet dus wel rechten daarvoor kopen. En als ik door zou groeien zou N eerder de beperking worden dan fosfaat, maar zo ver ben ik nog niet.
+2
m uut m
@verbi
Hij doet net of hij niet meer koeien mag houden.
Dat is natuurlijk grote onzin.
Hij hoeft alleen maar fosfaatrechten aan te schaffen maar dat wordt telkens verzwegen. Want dat klinkt niet zo zielig.
van Ittersum
@verbi moet dat in de media dat iemand bewust meer koeien houdt dan dat de uitspraak is geweest. Deze beste meneer had ook eerst de beslissing kunnen afwachten maar hij koos bewust voor deze weg. Tis net of je eerder begint met bouwen dan dat je de vergunning in huis hebt, dan neem je ook een bewuste keuze. Niet relevant is dan of de beslissing op zich laat wachten of niet, wel ergenis maar geen reden om je verhaal te doen alsof hij in onschuld heeft gehandeld
+1
hans1980
Toch is lease maar 0,14 cent per liter over het aantal koeien zonder rechten.
Denk dat boer met 32 cent melkprijs heeft gerekend je krijg38 dat is al 6 cent boven begroting, dan verschil tussen berekende en betaalde rente bij 1 miljoen extra financiering 20.000 bij bv. 300.000kg meer geleverd weer 6,5 cent

Totaal 12,5 cent boven begroting, leasen moet zat kunnen anders redt je het straks ook niet
+3
Jack Rijlaarsdam
Joost is survivalrun-expert èn al jaren DOC-lid. Overleven zit 'm dus in het bloed. Kop op, man.
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam wat doet hij nu dan in de media, die connectie snap Ik dan niet.
Erco
@van Ittersum krokodillentranen huilen?
friesboertje
Boete kwam pas in 2020 toch? Dat duurt nog zo lang
+3
Flinstone
Even snel een rekensommetje, als deze boer 40 koeien teveel heeft keer 45 kg P dan is dat 1800 kg P a 30€!lease is dan 54000€ Totaal nu!
Me dunkt als je het hele jaar door die koeien al hebt dan hebben ze toch ook al 400000 kg melk gegeven, beetje omzet en aanwas erbij dat is dan 160000€ extra omzet !
Ik zie het probleem dan niet meer en heb er voor mezelf al spijt van dat we hier ons netjes aan het quotum hebben gehouden!
van Ittersum
@Flinstone achteraf, maak nu het rekensommetje eens bij 70 euro voor de lease dat rekent toch anders
puntertje
@van Ittersum Maar hij stelt nu op 1 januari wellicht crimineel te zijn. Als ik mijn verkeersboetes weiger te betalen word ik ook crimineel. Ik kan gaan zitten janken of sympathie in de media proberen te verwerven, maar ik zou ook op tijd kunnen handelen om erger te voorkomen. Want dat wordt duurder.
Erco
@van Ittersum je kan wel rekenen met 70 euro maar waarom zou je? Ze kunnen nu leasen voor 30
cornelissen
Quote Reactie van @Erco:
Ze kunnen nu leasen voor 30
Reageer @Erco


Eind volgend jaar ook ?
+1
pieta
@cornelissen Waarschijnlijk wel. Veel beginnen lager en wellicht krijgen we komend jaar geen blokkades van zogenaamde I&R fraude.
Flinstone
@van Ittersum die berekening had ik gemaakt😥 maar angst was dus weer een slechte raadgever!
Hoeven nu geen extra ruwvoer aan te kopen dus maar het doet wel zeer in de melktank!
Volgend jaar gaat hier dus geen koe vrijwillig vertrekken!
Misschien is het volgend jaar weer anders maar als ik zie hoeveel jongvee er minder is en de aantallen stoppers waar het kwartje gevallen is!
Vaarzen aankopen uit Duitsland voor 2500€ thuis doen er ook niet veel!
huub
@Flinstone als er maar genoeg zo denken dan komt die €70 wel weer in beeld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , bouw , melkveehouder , boer , failliet , familiebedrijf en faillissement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0