Debat 13.12.18 Fosfaatstelsel kan per direct weg

Madlener (PVV) toont in alle helderheid aan dat het fosfaatrechtensysteem weg kan. Waarom? Omdat het hele verhaal van fosfaatrechten opgetuigd is tot behoud van de water nitraat kwaliteit. Met een kaart van Nederland wordt aangetoond dat m.u.v. enkele zandgronden de waterkwaliteit op orde is in Nederland. Middels dit fosfaatrechtenstelsel komt geen verandering in deze waterkwaliteit daar de bemestingsnormen per hectare gelijk blijft. Dus overbemesting is niet aan de orde. De hele politiek verschuilt zich achter de derogatiebehoud en verschuilt zich achter Brussel, terwijl dit niets te maken heeft met waterkwaliteit. Export van mestproducten en inzet van mineralenconcentraten biedt voldoende soelaas om de additionele mest verantwoord te plaatsen zo voegde Lodders (VVD) toe eerder in het debat.

Deel dit topic

Reacties

+3
nederlandse boer
Volledig mee eens. De linkse club blijft schermen met derogatieverhalen terwijl de waterkwaliteit waar het ten diepste Brussel om te doen is, op orde is en op orde blijft daar de bemestingsnormen gelijk blijven. Helder is dat genoemde club reductie van dieraantallen nastreeft als doel op zich. Overschillig of dat de sector langjarig met een kostprijsnadeel van 3-5 ct/kg melk op zadelt.
+1
Coen
@nederlandse boer , de uitgangspunten zijn toch het oude door de EU vastgestelde fosfaatplafond en de verleende derogatie.

daarop is (ook nog eens in overleg met de sector) zeer technocratische wetgeving opgetuigd met regelgeving op regelgeving, dus overregulering 😞
+5
nederlandse boer
Ouwehand van PvdD verwoord om zo te horen 1 op 1 wat Schouten voorstaat. 50% van de sector moet weg. De europese subsidies moeten niet worden gegeven aan de boeren, maar dit geld moet gestoken worden transitie van de absurde sector die het nu is. Het is dus een duidelijk verhaal. Wie hoor ik nou praten, Ouwehand of Schouten? Juist, het is 1 pot nat!!!
+2
robbies
@nederlandse boer Maak je niet zo druk joh. Ik zit ook te kijken, maar het is op dit moment vooral elkaars vliegen afvangen. Madlener wil wat profileren, maar wat hij wil is totaal niet haalbaar. Ik ben maar wat administratie aan het bijwerken, want het interessante komt pas bij eventuele moties en de stemmingen daarop.
nederlandse boer
Alle linkse partijen noemen het afschaffen van het melkquotum wat niet had moeten/mogen gebeuren en dat de verkeerde keuze is gemaakt. Is het dan nog steeds niet doorgedrongen dat de afschafffing geen Nederlandse keuze was maar een keuze van Europa met 28 landen? Met andere woorden, die keuze was er simpel niet. Helaas, Nederlandje is geen Europa.
+4
Erik,1979
@nederlandse boer klopt niet helemaal. Er waren landen tegen afschaffen en landen voor. Even het geheugen opfrissen. NEDERLAND WAS VOOR AFSCHAFFEN
nederlandse boer
@Erik,1979 Dat Nederland voor afschaffing was weten we allemaal. Het maakt echter in het eindresultaat geen bal uit of Nederland voor of tegen was. Het ging er gewoon af, vanuit EU-28 besloten. Conformeer je je niet aan deze beslissing dan ga je een einzelgang creeren door als enigste landje iets te gaan afbakenen. Met als gevolg een serieus kostprijsnadeel en daardoor toekomstonbestendig.
+4
George
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Met als gevolg een serieus kostprijsnadeel en daardoor toekomstonbestendig.

En dat heb je nu niet met die P rechten? 😂 😂 😂
+1
hans1980
@George zelf verdubbeld of meer ,dan wil je graag dat NL dat vastgelegd in rechten
+1
Erik,1979
@nederlandse boer kijk even wat je schrijft. Vooraf heb ik en vele andere voorspelt wat er nu gaande is. Georg is bijv. Optijd gestopt. Ik en vele zijn naar een ander land gegaan wegens kostprijs nadelen. In Nederland is het alleen mogelijk voor multimiljonairs te melken die op een bijstandsniveau willen leven. In andere Europese landen is het iets beter maar niet veel beter. In Nederland hoor je bij de beste als je vrouw ieder jaar 40.000 inkomen mee neemt. Met of zonder melkquotum win je het met kostprijs niet. Daarbij is het mestprobleem in Nederland giga groot en nooit getackeld door de varkenshouderij. Net of de melkveehouderij dat wel tackelt! Voor afschaffen van quotum pleiten was gewoon heel dom. En niet alleen in Nederland maar in bijna alle west Europese landen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Erik,1979:
Daarbij is het mestprobleem in Nederland giga groot

Kon nog wel eens flink meevallen!
+2
Erik,1979
@kanniewaarzijn er is niet te veel mest. Eerder te weinig. Wil je co2 besparen dan moet je meer drijfmest rijden. Het is een politiek probleem. Daarom is het niet op te lossen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Erik,1979:
Wil je co2 besparen

Ook al van die onzin!
+1
Erik,1979
@kanniewaarzijn minder kunstmest gebruiken daarvoor dierlijke mest. Wat klopt er niet?
kanniewaarzijn
@Erik,1979 Jouw vader was toch bestuurslid van de NVV? Vraag hem eens naar de stalbalans van hokdieren.
+2
Erik,1979
@kanniewaarzijn ik weet wel ongeveer waar de fouten zitten. Ik heb veel meegekregen van de MINAS . Is volgens mij allemaal niet relevant. Er is nu in Nederland een politieke onwil om in oplossingen te denken. Dat zie je eigenlijk in alle dierhouderij sectoren. Ik heb de "harde jongens gekend die bijv. die biggen in den Bosch daar even hebben laten verdwijnen wegens die 25 %korting. Daarvan is er niemand meer varkenshouder. Gewoon lam geslagen. Hadden bijna allemaal mooie bedrijven. Een enkele zit er nu in het buitenland met een mooi bedrijf. Je had het enthousiasme van mijn vader moeten zien toen ik zei dat ik niet in Nederland verder wilde. In Nederland ben je als veehouder niet meer gewenst. De straffen op veehouden is groter als op drugshandel.
+2
van Ittersum
@Erik,1979 tis maar waar je zit in Nederland en mee hebt gemaakt zakelijk en prive denk ik, ik en met velen boeren met veel plezier. Hier in de buurt wordt nog steeds nieuwbouw gerealiseerd of een uitbreiding gedaan. De mensen die je nu hoort en ziet in de media en hier is dat een objectieve afspiegeling van de hele agrarische sector? Je kunt elkaar ook een complex aanpraten of je beurt elkaar op en probeert vooruit te kijken. Als je die twee dingen hier gaat turven hoef je niet lang na te denken welke hier wint.
+1
Erik,1979
@van Ittersum wij zitten/zaten in het land van cuijk. Hadden veel plezier van een milieu vereniging met kers op de taart dat de voorzitter familie was. De rest van de vereniging waren gestopte boeren. Wat niet voor uitbreiding van industrie woningbouw of wegen weg ging werd Natuur. (Wel zwart wit geschreven) Nu de wetgeving wegens ammoniak nog even eroverheen. In het noorden is er nog wel plaats. Waar mijn ouders nu nog steeds wonen (ouderlijk bedrijf) is èèn grote stad aan het worden waar ze de boeren proberen uit te roken. Het landelijke beleid is sinds de pest niet pro varkenshouderij. Sinds bevreidingsdag heeft de melkveehouderij de zelfde status.
Erik,1979
@kanniewaarzijn In ieder geval zijn er genoeg mogelijkheden om op een goede manier van de mest af te komen. Ieder goedkoop plan wordt zo snel als mogelijk per wet onmogelijk gemaakt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Erik,1979:
. Ieder goedkoop plan wordt zo snel als mogelijk per wet onmogelijk gemaakt.

Dat ben ik met je eens. Punt is dat men willens en wetens een milieuprobleem gecreëerd heeft en tot de dag van vandaag in stand weet te houden. De enige en echte oplossing ligt bij de ECHT intensieve bedrijven. Zij moeten naar buiten komen met het gegeven dat zij jaar op jaar veel meer mest hebben dan ze uitrekenen. Ben ik tegen de intensieve veehouderij? Nee, maar het is de enige manier om duidelijk te maken wat er mis is met de stumperige rekensystematiek van "deskundigen" van LNV en WUR. Alle andere gevolgen vallen minder op (het mest"teveel" op bedrijven met grond en de tekorten bij de extensieven en akkerbouw). Dit nog los van alle variabelen in monsters enz.
+9
George
Quote Reactie van @nederlandse boer:
et andere woorden, die keuze was er simpel niet. Helaas, Nederlandje is geen Europa.

Als Nederland/België achter Duitsland en Frankrijk waren gaan staan was quotering gebleven. Het is afgeschaft door al dat gelobby van onder meer LTO. Wanbeleid heet dat!
BertK
@George Waren toch wel een paar Nederlandse koeienjongens voor afschaffing ook, niet alleen lto
+7
George
Quote Reactie van @BertK:
aren toch wel een paar Nederlandse koeienjongens voor afschaffing ook, niet alleen lto

Ja de meeste liepen LTO achterna en hoorden niks liever dan Bevrijdingsdag en gaserop en gingen dubbel zo grote nieuwe stallen bouwen zonder zich af te vragen of er wel markt was voor die extra melk en plaatsingsruimte in NL. Ondertussen werd NMV en Sieta uitgejouwd terwijl die wel het gelijk aan hun zijde hadden.
+3
Twentsch Land
@George

Het is net andersom......de meeste boeren waren voor die zogenaamde Bevrijdingsdag en ja als je veel boeren achter je wilt hebben staan dan moet je dus gaan doen wat die vele boeren wilden......lto snapte dat heel goed.
jg
@Twentsch Land Je moet luisteren naar de verstandigste mensen.
+7
Twentsch Land
@jg

Ja dat is juist.....ik was altijd tegen het opheffen van het melkquotum en iedere keer als ik het zei kreeg ik te horen dat dat dom was en of ik niet vooruit wou !
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
.lto snapte dat heel goed.

Dan moet je ze als belangenbehartiger in bescherming nemen. Beschermen tegen zichzelf heet dat. Ook gingen verhalen dat banken de wilde plannen van sommige boeren eigenlijk niet wilde financieren maar dat ze dan alsnog financiering ergens anders los wisten te peuteren. Het moest en het zou , gaserop. Ik benijd ze niks.
Coen
@Twentsch Land , op de LTO-bijeenkomsten werd destijds (vanaf 2096) maar één riedel verkondigd, NZO / PZ zag een zeer zonnige toekomst voor een uitbreiding van NL-zuivelland.

ze vergaten echter (bewust / onbewust of naïef) te vermelden dat er met de EU een fosfaatplafond was afgesproken en dat ook aan derogatie een plafond qua omvang veestapel met zich meebracht.
in den beginne vermelden ze wel dat er voor de uitbreidingsliters een volwaardig substituut zou komen ter grootte van de toemalige melkquotumkosten (circa 25 cent per kg), niet veel later hoorde je compleet BIG-Agri daar echter niet meer over.
+3
pieta
Quote Reactie van @Coen:
op de LTO-bijeenkomsten werd destijds (vanaf 2096) maar één riedel verkondigd, NZO / PZ zag een zeer zonnige toekomst voor een uitbreiding van NL-zuivelland.

Dat is nog eens in de toekomst kijken. Een beetje dol van rondjes draaien op de rotonde?? 😁
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
.de meeste boeren waren voor die zogenaamde Bevrijdingsdag en ja als je veel boeren achter je wilt hebben staan dan moet je dus gaan doen wat die vele boeren wilden......lto snapte dat heel goed.

Alleen het eind was zeer smerig en vuil en dat zal ik ze nooit vergeven inclusief meeloper nmv.
Melkveehouders ,die hun verantwoordelijkheid nemen financieel afslachten
BertK
@George Wie is er nou de ondernemer, jij of LTO?
+3
George
Quote Reactie van @BertK:
Wie is er nou de ondernemer, jij of LTO?

Geen van beide.
dorpsrandhoeve
Hij maakt het wel erg simpel, maar we wonen in Nederland. Dus simpel kan niet. Gelukkig niet, want mijn fosfaatrechten hebben in oktober veel opgebracht.

In Nederland moet het gewoon moeilijk en lastig.
nederlandse boer
@dorpsrandhoeve Mooi voor jou inderdaad. Helder is dat de grote club heeft gekozen voor de stoppers en niet voor jongere generatie met de toekomst. Nogmaals, gefeliciteerd met je deal!
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Helder is dat de grote club heeft gekozen voor de stoppers en niet voor jongere generatie met de toekomst

Weet niet wat je met die grote club bedoeld, maar ze hadden van mij niet voor me hoeven kiezen.
Met 45 jaar ben ik overigens nog steeds redelijk jong (vind ik) en ik denk zeker dat er nog een toekomst is voor mij. Alleen niet meer als melkveehouder.
Erco
@dorpsrandhoeve die was er volgens mij wel maar je hebt gewoon n andere keuze gemaakt. En dat kan en mag, veel succes met je keuze en t vervolg daarop! 👍🏻
matt
Heb toevallig dat stuk met madlener ook aangehoord,roept precies wat jij wil
Horen nederlandse boer,snap niet dat jij daar intrapt.
Madlener gaat nul oplossingen brengen,had je ook kunnen horen.
+6
matt
@matt valt me op dat ze allemaal druk met de telefoon zijn,als ze uitgepraat zijn.
Gaan ze dan meteen hier op prikkebord kijken?
brabo
@matt
ze gaat dus niks toegeven en als blijft zoals het is/was
de hoef
Quote Reactie van @brabo:
zoals het is/was

en als jij een beetje slim bent heb je alles op tijd verkocht ,gaat als een baksteen na beneden
+1
brabo
@de hoef
ik ben niet zo slim 😄
+1
weurding
@de hoef zouden de slimmeriken ook tot het laatst gewacht hebben met kopen?. Sommigen verwachten wel 300 per kg tegen kerst
BertK
@weurding Van Carola komt de oplossing niet.....
+4
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
300 per kg tegen kerst

was met de sinterklaas war ,en ik geef toe ik zat er naast
+1
cowboys
@de hoef ik denk dat het nog een keer zover komt dat je geld toe krijgt om de rechten vol te melken.
weurding
@cowboys krijg je nu ook als je de melk levert..... 😉
puntertje
Madlener en iets zinnigs zeggen.........., ik geloof niet dat de voormalige autoverkoper werkelijk iets kan toevoegen aan een debat.
Arum
😀
van Ittersum
Coen
@van Ittersum , en maar weer polderen, dus hoop geven maar de uitkomst staat al vast 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , waarom? , export , pvv , vvd , politiek , brussel , nitraat , fosfaatrechten en waterkwaliteit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0