Mestzak

Ik ben aan t kijken naar mestopslag, iemand een idee wat een mestzak of gaasmatsilo kost van ongeveer 400 m3?

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Ik heb de mijne alweer 6 jaar maar was toen totaal ongeveer 30 euro de m3.
Maar groter is in verhouding goedkoper en heb 1 van 1250 m3
groeier
@cjw73
Over 1 of 2 jaar hebben we geen mestprobleem meer.
cjw73
@groeier hoe bedoelt u dat?
hoest
Ik heb nog een gaasmatsilo staan van krap 1000 moet een nieuwe binnenzak in en een paar gaaselementen vervangen worden ik gebruik hem niet meer dus mag in principe wel weg
hoest
@hoest
koste toendertijd idd ca 30€per m3
van Ittersum
@hoest de betonnen bij mij indertijd(2006) 55 euro/m3 1000m3, geen dag spijt boerderij.nl/Home/Foto-Video/…
George
Quote Reactie van @hoest:
1000 moet een nieuwe binnenzak in en een paar gaaselementen vervangen worden ik gebruik hem niet meer dus mag in principe wel weg

Na hoeveel jaar moet de binnenzak vervangen worden?
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
moet de binnenzak vervangen worden?

Tja als hij lek is heb je kans dat hij niet meer zaait. 😂
hoest
@George
normaal kunnen ze Veel langer mee waar wij hebben hem de laatste 10 jaar verhuurd gehad voor luchtwasserwater en die troep is nogal agressief
Frans1
Quote Reactie van @hoest:
en een paar gaaselementen vervangen worden

En de rest volgend jaar? 😄
+1
van Ittersum
Regel is de helft van een betonnen silo. Aan u wat te doen en waarvoor.

Heeres Abbega (of Bolsward nu)doet veel in 2e handse, misschien even een telefoontje aan wagen?
+1
wotan2
Ik heb een aligator winbag van 200 m3, koste 40 euro per kuub. Loonwerker in de buurt heeft een oproller, die huur ik en leg hem neer waar hij me op dat moment het beste uitkomt. In het voorjaar bij het leegmaken rollen we hem weer op en draaien hem netjes op een hoop. Geen vergunnning nodig, geen keuring en weinig ruimte kwijt.
+2
demelkboer
Bassin is goedkoper dan zak. Hier in 2014 4400 kuub, voor 10 euro de kuub incl graven en wallen maken
+1
cjw73
@demelkboer klopt helemaal. Maar daarbij geldt hetzelfde als voor een mestzak hoe groter des te goedkoper het wordt per m3. Hij wil 400 m3 opslag en dat zal in verhouding duurder worden.
van Ittersum
@cjw73 nu gaat er wel eens praat(ik heb het niet dus makkelijk scoren) dat er in de loop der jaren de opslagcapaciteit nogal wat minder wordt, of door restmest of de ondergrond door wat voor reden dan ook(hoge waterstand of verzakking) onstabiel is geworden. Tevens twijfelde de milieuambtenaar pas geleden nog of alle mestzakken nog dicht zijn. U zit op keiharde zand/leem dus dat zal bij u wel meevallen maar op de veenprut....heb ook al een paar aardig scheef zien hangen, hier ging het dus om zo'n gaasopslagding
+1
cjw73
@van Ittersum blijft geen 10 m3 achter als ik hem leeg trek. Wel laten mixen voor leeg pompen. Hier zakt niks. Ondergrond is net beton. De vorige was 18 jaar en nooit iets mee gehad.
George
Quote Reactie van @cjw73:
lijft geen 10 m3 achter als ik hem leeg trek. Wel laten mixen voor leeg pompen. Hier zakt niks. Ondergrond is net beton. De vorige was 18 jaar en nooit iets mee gehad.

10M3 is wel heel weinig. Maar ik heb hier genoeg bassins gezien die niet meer leeg gingen. Vorig jaar nog een mee opgeruimd. Daar dat nog wel 300M3 in .
+2
cjw73
@George je mag volgend jaar wel even checken hoor. Boven en onder zeil liggen gewoon op elkaar als je er overheen loopt.
En mijn oude was met 40 m3 water in 2012 schoon om eruit te halen.
Moet wel melden dat de mijne nogal steil afloopt naar het midden. Zijkanten liggen op maaiveld hoogte en het hart onderin op 2 meter diepte.
+1
demelkboer
@cjw73 klopt als de mest mooi dun is na het mixen. Kun je een bassin ook helemaal leeg zuigen.
+1
grondlozeboer
@demelkboer ik heb jaarrond 100 pinken, 500 m3 kan ook nog een keer, maar veel groter hoeft niet, kost me dan teveel ruimte, huur nu bij de buurman, maar dat is ook 3 euro de m3.

En ben dan ook iets flexibrler met afvoer in t voorjaar.
+1
demelkboer
@grondlozeboer ik heb geen kelders in de stal vandaar forse opslag buiten de stal.
bio boer
Ik zou geen gaasmat silo nemen die hebben wij nu vind het maar waardeloos als ik nu weer moest was het betonsilo /kelder of mest zak
van Ittersum
@bio boer tis ook beetje wat men zelf wil en kan. Is het een overbrugging naar iets anders, hoe is de grondsoort, plek waar die moet liggen, bedrijfstoekomst. Maar denk als men de middelen kan vrij maken of kunt krijgen dan is een betonsilo altijd beter. Laat deze nu eens 30k duurder zijn, aan rente (3%) is 900 euro en vanaf dag 1( met een normale aflossingsverplichting ) wordt dat elke dag minder en geen onderhoud de eerste 20 jaar
cjw73
@van Ittersum maar over 20 jaar ben ik toch geen boer meer en de meeste van ons. Maar dan heb ik hem eerder opgeruimd dan jij.
Noorderling
@cjw73 een mestsilo die in goede staat is op een mooie kavel is ook wat waard.

Velen proberen het te organiseren maar krijgen het niet rond. Kun je transport organiseren als het rustig is en ligt de mest er in een paar uur op een gunstig moment, eventueel geoptimaliseerd met andere mestsoorten.
cjw73
@Noorderling dat klopt. Maar er worden hier in de omgeving veel afgebroken omdat de nieuwe bewoner geen belang heeft bij dat ding. En ik geloof dat dat probleem de komende jaren alleen maar groter wordt. Hier vlakbij is ook net een complete ligbox opgeruimd maar dan wil je ook niet weten wat er los komt.
bio boer
@van Ittersum gaasmat silo heb je snel storm schade dat drijfdek is ook niks meschien als je er een puntdak op maakt al better in de herfst zo dra we wat mest in de putten hebben pompen we het er in anders waait die zo stuk met een storm
weurding
Quote Reactie van @van Ittersum:
geen onderhoud de eerste 20 jaar

hier een bassin van 1991 (22500 gulden 700 kuub), nog altijd blij mee, meesten gaven 4 keer zoveel uit aan een ab, pagues of harvestore en velen zijn daarvan al gesloopt, gooi er een dompelpompje op keer verleggen en als silo vol is hoeft dat niet eens meer
George
Quote Reactie van @weurding:
hier een bassin van 1991 (22500 gulden 700 kuub), nog altijd blij mee, meesten gaven 4 keer zoveel uit aan een ab, pagues of harvestore en velen zijn daarvan al gesloopt, gooi er een dompelpompje op keer verleggen en als silo vol is hoeft dat niet eens meer

Nog nooit de zeilen hoeven vernieuwen? Loop er maar niet overheen , hier is er een bijna verzopen in de mest toen zeil scheurde.

Ook ik heb in 1988 een stalen silo gekocht en heb er 3 jaar geleden een zak in laten hangen. Hoop dat ik nu van dat onderhoud af ben. Ik moest de silo ieder 4 jaar schoonmaken en schoonspuiten van binnen en controleren. Ik heb hem in perfecte staat weten te houden. Ik hoop dat ik er nu minstens 15 jaar vanaf ben. Maar hier in de buurt hebben veel stalen silo's hun beste tijd wel gehad. Ik zou er tenminste niet graag mest inpompen.
weurding
@George waarom zou je eroverheen lopen? doe je ook niet op een dak toch?
George
Quote Reactie van @weurding:
aarom zou je eroverheen lopen? doe je ook niet op een dak toch?

Tja degene die hier bijna verzoop ging zijn dompelpomp verleggen.
Maar als zeil van 1991 is zal het toch wel een keertje aan de beurt komen voor vervanging.
Nico96
@weurding Een mestzak? Die heb ik een liggen van 20 jaar oud, daar durf ik gerust overheen te lopen. Als hij vol is, steekt hij een meter boven de rand uit, en zit er behoorlijk spanning op. Als het doek rot was, was het allang gescheurd door de druk van de mest.
weurding
@Nico96 nee bassin
van Ittersum
@George betonsilo na 20 jaar de eerste keuring, dak na 10 jaar
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
etonsilo na 20 jaar de eerste keuring, dak na 10 jaar

Ja dat was hier ook zo. Ook eerste keuring in 2008. Alleen als ik niet elke 3 tot 5 jaar de silo had schoongemaakt was hij voordien al rot geweest. Maar in 2015 geheel schoongemaakt en gecontroleerd en toen vilt en mestzak ingehangen. Nu hopelijk minder onderhoud en controle nodig. Maar verkeerd nu nog in perfecte staat.
+1
Noorderling
@George
Grootste probleem met stalen silo's is dat er een dak op moest en de gassen blijven hangen. Daarnaast blijven de gassen ook maar komen omdat er geen korst op komt.

Hebben een 35jaar oude stalen silo zonder dak, de buizen etc. zijn ondertussen af, de silo zelf is nog gaaf. Na een paar dagen zon zit er een korst op, met hetzelfde effect als een drijfkleed. De regen maakt na het leegrijden de wanden wel schoon, voor zover er al mest aan blijft hangen.
van Ittersum
@George die ijzeren silo was goed totdat zoals mij collega's al schreef het dak er op moest
George
@van Ittersum Hier is ie nog steeds goed!

+2
grondlozeboer
@George mooi weer vandaag bij jou😉
+1
George
@grondlozeboer
Zonnige zuiden hè
+6
bio boer
@grondlozeboer George heeft al 2e snede mais staan 😃
pietjepuk
@bio boer Hier hebben de koeien de tweede snede mais al op. 😅 Stond alleen niet zo lang knie hoog ongeveer.
+1
JappieJo
Bel anders eens met Abkoo, zit ook in Abbega, heeft ook jarenlange ervaring en doet ook veel 2e hands. Heb er zelf vorig jaar 1 van gehad, 800m3, koste incl plaatsen en verwijderen van de oude zak (1991) 12€ m3
pietjepuk
@JappieJo mestzak ook altijd wat als het geregend heeft kun je met een pompje aan de gang om het water er af te pompen.
van Ittersum
@pietjepuk idd, ofschoon ik sommigen hun aanschaf volledig begrijp ben ik nog steeds van mening dat je insteek moet zijn, 1x betalen en verder geen werk of onvoorziene explotatiekosten van willen hebben . Vooral met stront niet. Geldt ook voor bouwen, het geld en duurzaamheid ligt in de grond, niet daarboven
+1
cjw73
@pietjepuk hoezo alleen dat tijdje dat de zak leeg is komt er wat water op. Ik zet de klokpomp erop en that's it. En zodra er weer mest in zit hoeft het niet meer. Het water afpompen moet ook bij drijfkleden in silos.
+1
Koeien boertje
@cjw73 wie heeft er nog na 5 jaar zo'n ding in de silo?
De één is met mixen kapot gegaan de andere afgewaaid en nog wat te laat met klok pompje en ligt onder de stront.
Ik heb er nooit een kleed opgelegd en daar heb ik geen spijt van
cjw73
@Koeien boertje maar is toch verplicht inmiddels?
hoest
@Koeien boertje
onze is 16 jaar oud en het drijfkleed mankeert nog niks aan. Ik pomp er eigenlijk ook nooit water af, alleen als hij bijna leeg is anders wil het water op het kleed wel eens als een zak voor de opening gaan zitten en krijg je de rest er niet meer uit. Alls er teveel water op het kleed komt loopt het wel over de rand in de silo.
bio boer
@Koeien boertje hier alleen bij de keuring licht nu opgebouwd naast de silo
JappieJo
@pietjepuk mestzak alleen ff afpompen als ie leeg en weer gevuld moet worden. Laat er maar mooi water opstaan, beschermt het kleed tegen uv
JappieJo
Nieuw moest dat 30€/m3 kosten, excl plaatsing
+1
grondlozeboer
Toch voor n tweedehands gaasmatsilo van 600 m3 gegaan, is in 2 dagen opgebouwd deze week.

(klik om te vergroten)

+2
Wolswinkel
Mooi zo!👍 Op wiens grond staat ie@grondlozeboer..?
+2
grondlozeboer
@Wolswinkel van mn vrouw
+1
Wolswinkel
@grondlozeboer Kijk das harmonie! Liefde is: elkaars grond én stront delen..💑Loesje..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0