‘Melkveehouders staat het water aan de lippen’

Door steeds veranderende regels en door een fout bij de verdeling van fosfaatrechten, kunnen jonge melkveehouders niet verder met hun bedrijf. Henk Antonissen, woordvoerder van Innovatief uit de Knel, een collectief van melkveehouders, vreest dat de hele sector uitsterft en roept minister Carola Schouten ter verantwoording.

Deel dit topic

Reacties

+17
J.v.G
OPINIE Door steeds veranderende regels en door een fout bij de verdeling van fosfaatrechten, 

Wanneer er geen fout zou zijn gemaakt bij verdeling, zouden er nog veel meer stallen half leeg staan en bedrijven gedwongen worden te stoppen.
Waarom hebben ze die grote stallen dan gebouwd als ze voor eerlijke verdeling zijn?
Dat willen ze helemaal niet, ze willen gewoon hun stal vol!

Komt nog eens bij dat ze zich de 8,3% van de niet groeier toe eigenen
+3
Dirk van Zetten
De regeldruk en controles op wissewasjes nemen hand over hand toe. Alle bedrijfsleven kapot maken. Verder begrijpt de gewone burger niks van dit probleem. In de voetbalkantine vinden ze de fosfaatrechten een enorme naaistreek van de overheid en snappen ze ook echt niet dat er nog boeren door gaan. Laat de overheid in de stront zakken....ze zeggen zelfs gauw verkopen want wie wil over 20 jaar nog je grond en koeien hebben... na even nadenken hebben ze misschien wel gelijk...
puntertje
Ik denk dat inderdaad een gedeelte van de melkveehouders, met name zij die geluisterd hebben naar de adviezen van mensen als Henk Antonnissen, roemloos zullen eindigen.
+1
Dirk van Zetten
@puntertje ik denk dat voor 2025 meer dan de helft van de varkensboeren en 1/3 van de koeienboeren afnokken... en ik denk dat in datzelfde jaar nog maar 1/3 van de boeren zicht op bedrijfsopvolging hebben.
de Tank
@Dirk van Zetten zie je dit als probleem?
+9
En dan te weten dat fosfaat geen enkel probleem is !!!
+4
dwers
@Detukkeroettwente alleen jammer dat jij één van de weinigen bent die dat ziet.
+2
huub
"De Nederlandse zuivelvoorziening staat op het spel"

"de hele sector uitsterft"

Wat een onzin zeg, dan verdien je als journalist je salaris toch ook niet. Het probleem met fosfaatrechten is de prijs, als er echt een kaalslag komt dan lost dat probleem zich vanzelf op.
+3
christo
@huub Heb jij een opvolger die super gemotiveerd is? Dat wordt het probleem van de toekomst. De jeugd zit er ff anders in dan de huidige generatie boeren. Die van mij laat zijn leven niet verzieken door een ultralinks haags ambtenarenbolwerk welke staarten aan het reduceren is. Misschien verandert er de komende jaren nog wel iets. Anders is de veehouderij een sterfhuisconstructie geworden.
+1
huub
@christo ook als de helft van de koeien verdwijnt in Nederland blijven we zuivel exporteren.

Een burger die begaan is met het lot van de boeren mag gerust zeggen 'straks komt ons voedsel uut 't buutenland'. Als je dat als melkveehouder ook zegt heb je echt een enorm bord voor je kop.
+9
Noorderling
Quote Reactie van @christo:
De jeugd zit er ff anders in dan de huidige generatie boeren

Zit hier in een straal van een paar kilomter waarbij zeker bij 3/4 van de bedrijven een opvolger is die met de MAS of HAS bezig of klaar is en juist voor zichzelf verder willen.
Het is mede de motivatie vanuit de ouders die bepaald of je verder wilt of niet. Als het aan de keukentafel alleen maar over fosfaat en politiek gezeur gaat bedenk je je wel 3x. Diegene die dat naast zich neer kunnen leggen, hun energie steken in het bedrijf en zich het beste weten aan te passen komen het verste.

Jongens die klaar met school zijn gaan bij de buren helpen die een stal/schuur aan het bouwen zijn, evt met wat hulp van een aannemer. Later flikken ze dat kunstje thuis en kunnen op die manier toch goedkoop hun bedrijf ontwikkelen. Grond wordt onderling verdeelt dat te koop komt, eventueel percelen ruilen als dat een ieder beter uit komt. Die positieve inslag brengt je veel verder dan elkaar in de put praten en Dijksma, van Dam en Schouten uitmaken voor rotte vis.

Geld ook voor onderstaand artikel uit een ander topic: omroepgelderland.nl/nieuws/2392237/…
De hele wetgeving past mij ook niet, flink geinvesteerd in grond en gebouwen maar melk uiteindelijk ook maar net meer melk als in het quotumtijdperk. Te naief geweest maar de blik wel weer vooruit. Als rechtzaken, procedures en wetgeving je leven over gaan nemen voor minstens 10 jaar lang wordt je compleet geleefd. Dat is doodzonde van je tijd. We zitten hier ook nog met aardbevingsproblematiek. Ook vanuit daar is er al 5jaar onzekerheid en dat lijkt de komende 5jaar ook niet te verbeteren. Gebouwen die total lloss zijn, lekkende mestkelders, onbewoonbaar verklaarde huizen. bodemdaling en vernietiging van drainages. Het is enorm kloten dat het gebeurt, maar het moet niet je leven over nemen. Dat is doodzonde van je tijd en je schiet er uiteindelijk niks mee op. uiteindelijk gaan je technische resultaten er onder lijden en help je je eigen gezonde bedrijf de afgrond in.
+5
verbi
@Noorderling Ik ben blij dat mijn kinderen niet verder gaan in de landbouw dat doe je je bloedeigen kinderen toch niet aan. Geestelijke mishandeling noemen ze dat. Vaak is het zo dat de boer de kinderen een schuldgevoel aanpraat als ze niet verder boeren met het gel#l van generatie op generatie. Wordt wakker.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
bouw dat doe je je bloedeigen kinderen toch niet aan. Geestelijke mishandeling noemen ze dat. Vaak is het zo dat de boer de kinderen een schuldgevoel aanpraat als ze niet verder boeren met het gel#l van generatie op generatie. Wordt wakker.

Onzin, dat moeten overnemen ga je er anno 2018 niet meer in rammen.
Als je een groep gemotiveerde boeren en jongeren om je heen hebt sta je er heel anders in dan dat iedereen de klad er in gooit. Dat was vroeger op school al niet anders.
+3
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Onzin, dat moeten overnemen ga je er anno 2018 niet meer in rammen.Als je een groep gemotiveerde boeren en jongeren om je heen hebt sta je er heel anders in dan dat iedereen de klad er in gooit. Dat was vroeger op school al niet anders.

Ik dacht jij roept heel de dag Tjakka , ik ben geen 69 maar 49 maar dan boer geralateerd . De werkelijkheid mooier voor doen dat het is. Dat heeft ook geen enkele zin. Ze moeten er wel heel erg zin in hebben wil je ze nog opnaaien dat ze moeten beginnen met boeren. Dat het zovelen niet meer willen en zoveel stoppers zijn is gewoon een teken aan de wand. Je kunt het negeren en denken dat dit allemaal knoeiers zijn en geen echte boeren en weet ik wat. Feit is dat er steeds meer afhakers zijn. Zo mooi zal het dan allemaal toch wel niet zijn.
+4
robbies
@George er zijn er ook zat die dachten geen opvolger te hebben, maar waar zoon of dochterlief achterin de 20 inziet dat voor een baas werken ook niet alles is. Ik wist het tot mijn 25e ook niet en vlakbij Breda zit die Wismans. Had er eerst geen, alle 3 de Kids gestudeerd en gaan werken. Nu heeft hij ineens 3 opvolgers las ik vorig jaar in Veeteelt. Zij waren toen topmelker van Nederland.

Ooit weleens met Arie J een discussie over gehad. Die vond dat ze het met 16 of 17 wel moesten weten of ze gingen boeren. Als mijn pa op die leeftijd op basis van mijn interesse zijn besluit had moeten maken, dan had hij de koeien weg moeten doen. Hij bouwde echter een stuk bij.

Overigens vind ik het ook onzinnig om een grote stal weg te plempen omdat zoonlief van 16 het leuk vind om met de shovel en trekker rond te crossen. Die weten net zo goed niet of ze wel koeien willen melken
matt
@robbies vlakbij Breda zit die Wismans. Had er eerst geen, alle 3 de Kids gestudeerd en gaan werken. Nu heeft hij ineens 3 opvolgers las ik vorig jaar in Veeteelt. Zij waren toen topmelker van Nederland.

Dat zou ik bijzonder knap vinden,als hij er 3 boer kan maken.
Zitten daar op een pachtbedrijf,compagnon uitgekocht pas gebouwd.
Stal niet vol volgens mij?
Kun je wel wat kaas maken,maar om daar vervolgens 3 inkomens uit te
Halen...
Schreef wel altijd goede colums
paul1
@matt misschien maakt ie meer winst op de kaas dan rfc
+8
Noorderling
@George
Emiel is onlangs wel in het mooie Groningen komen wonen maar sta toch wat meer met mn beide benen op de grond.

Ik heb bij verschillende bedrijven in loondienst gewerkt. Overal is wat, die wil overuren niet uitbetalen, in een ploegendienst weet je ook niet waar en wanneer je leeft, je kunt geen dag vrij als je wat anders hebt, reistijd wordt niet vergoed, uren naar een beeldscherm staren wordt je als buitenmens ook niet beter van. Als uitvoerende vind de baas altijd wat van je, zit je er tussenin heb je gedoe en sores van onder en boven je te maken.

Dan lonkt het eigen baas zijn toch wel, kunt doen en laten wat je wilt. Soms moet je wat, maar krijgt er ook veel vrijheid voor terug. Mag alle dagen buiten en met de natuur werken, alle seizoenen hebben hun charmes. Moest er geen seconde aan denken dat ik vandaag, morgen en over 3 week nog hetzelfde repeteerwerk moest doen. Je pensioen is ook maar afwachten in welk potje ze het gestopt hebben en of er nog wat van over is als je 70? bent en mag stoppen met werken. Als je die leeftijd al mag halen. Dat stop ik liever in grond waarvan ik weet dat het niet weg loopt. Kunt als je uittreed als lid bij RFC een woonhuis kopen van de obligaties. Zo slecht is het allemaal nog niet.

En als je denkt dat we regels hebben is het misschien ook eens een idee om een dagje mee te lopen in een andere sector. Die hebben evenveel en misschien nog wel meer controles van klanten en overheid, hakken bepaalde maatregelen vanuit de overheid en klanten er soms ook fors in. Dan is het ook aanpassen of geen handel, sta je bij tijden ook met de rug tegen de muur.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Emiel is onlangs wel in het mooie Groningen komen wonen maar sta toch wat meer met mn beide benen op de grond.

Daar heb je het al , de positiviteitsgoeroe heeft je al helemaal in de greep. Je ziet de werkelijkheid niet meer. Je denkt dat je 49 bent in plaats van 69. 😂 😂
+1
Frans1
Quote Reactie van @verbi:
dat doe je je bloedeigen kinderen toch niet aan.

Met die insteek snap ik het wel ja 😄 Maar serieus,de jeugd wil het of wil het niet,zo simpel is het.Ze moeten graag willen,anders kunnen ze er beter niet aan beginnen,dan wordt het zeker niks.Ik heb hier nog geen flauw idee,ze vinden het wel leuk,zien ook veel bij de koeien,dat is vaak wel vanuit interesse,maar we zien het wel,en anders maar niet. Ik ben ook nog niet helemaal toe aan mn pensioen 😄
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Heb jij een opvolger die super gemotiveerd is? Dat wordt het probleem van de toekomst

Dat klopt,als die ook allemaal weer willen verdriedubbelen
bio boer
@christo ik heb er nog zit 😁
+3
weurding
Quote Reactie van @huub:
Het probleem met fosfaatrechten is de prijs,

fosfaatrechten zijn echt niet het enige probleem,
+5
diezel
Quote Reactie van @weurding:
fosfaatrechten zijn echt niet het enige probleem,

De echte Nederlandse problemen weten streekgenoten aan de goede kant van de grens je hier in een paar woorden haarfijn uit te leggen. "Bij jullie zijn ze helemaal zot". 😞
weurding
Quote Reactie van @diezel:
Bij jullie zijn ze helemaal zot".

klopt helemaal, maar je hebt er maar mee te doen
+3
diezel
Quote Reactie van @weurding:
klopt helemaal, maar je hebt er maar mee te doen

Sprak hier gisteren een Belgische streekgenoot.
Volop bezig met opzet nieuw groot IV-bedrijf. Tussen indienen vergunningsaanvraag, bezwaarafhandeling, bouw en open dag zit amper 13 maanden tussen. NER's nog geen 10% van de Nederlandse P-rechten.
Op een paar honderd meter afstand, aan deze kant van "de meet", wordt een splinternieuw MV-bedrijf ontmanteld op "advies" van de afdeling BB. Is toch gewoon om mee te janken. 😞
+2
George
Quote Reactie van @diezel:
p een paar honderd meter afstand, aan deze kant van "de meet", wordt een splinternieuw MV-bedrijf ontmanteld op "advies" van de afdeling BB. Is toch gewoon om mee te janken.

Dat is wat er gebeurd. Maar dit is slechts het begin. Velen haken af en je hoeft maar naar varkenshouderij te kijken wat daar afgelopen 10 jaar gebeurd is en waar het eindigt . Die zelfde weg is door afschaffing Europese quotering gekozen door LTO en de melkveehouderij. Van mooie enigszins grondgebonden familiebedrijven opererend in een Europees gereguleerde markt naar een HIG sector! KNMEG en dat is mijn oprechte mening. Melkveehouder spelen is nog maar voor een enkeling weg gelegd , worden heel grote bedrijven zoals je in varkenshouderij ook ziet.
+2
van Ittersum
@George als we dan toch hangen.moeten dan maar aan de laatste boom. Of dit tussen 2 jaar of 2 generaties ligt, tijd zal het leren. Tussen een honderdduizend euro verdienen of verliezen zit ook geen mega verschil. Het overkomt je. Tot die tijd fijn door boeren, aanpassen waar het kan en het beste er van maken als het niet gaat zoals het gaat.

Moeilijker moet je het ook niet maken, anders heb je geen leven
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Tot die tijd fijn door boeren

Dat is voor sommige dus een probleem. Als je niet uit de kosten kunt komen , laat staan wat verdienen dan kun je niet fijn door boeren. Ik doe ook fijn doorboeren omdat ik de mogelijkheid heb , maar ik zie de toekomst evengoed voor de landbouw in NL allerminst zonnig is. Ik vraag me af wie het in de toekomst allemaal nog gaat doen en wie die grond gaat overnemen en bewerken. Dan zal er toch nog veel moeten veranderen.
Arum
😀
+1
van Ittersum
@George dat ze van half Nederland natuurgebied willen maken heeft ook een voordeel.....(enigzins dan) , zo worden er tenminste nog boerderijen zonder opvolgers verhandeld. Er is altijd een gedeelte die verder wil.

En even terugkomend op je opmerking, wat is nou de werkelijke oorzaak, vrij scherp bekeken de oorzaak dat een gedeelte van melkveehouders +100000 euro plust en een vergelijkbare bedrijf -100000 euro draait. Verschil van 2 ton, wat is DAAR de oorzaak van? Gelukkig zweeft de meerderheid mooi ergens daartussen.( ik ook dus).Daar zou feitelijk de discussie over moeten gaan op dit forum en niet wijzen naar....want daar heb je niet zoveel invloed (meer) op, de rest elke dag een beetje
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
gedeelte van melkveehouders +100000 euro plust en een vergelijkbare bedrijf -100000 euro draait. Verschil van 2 ton, wat is DAAR de oorzaak van

De melkveehouder die 1 ton plust kan een miljoentje extra financiering met gemak opbrengen. Dat het verschil dan tussen 1 ton plus en 1 ton min 2 miljoen is lijkt geloof ik ook niet.
+1
van Ittersum
@pietjepuk op 1 miljoen kg melk: is het verschil 20 cent/kg in dit voorbeeld. Vraag je accountant eens niet naar het groepsgemiddelde maar naar de bandbreedte en vraag dan wie zijn zij(geen naam maar soort bedrijfsvoering). Dan blijkt dat die bandbreedte heel divers ligt. 20 cent, aan de inkomenskant zie je zo uit melkopbrengsten 5 cent extra door hogere gehaltes en speciale melkstromen, die andere 5 cent inkomen kan door externe (bedrijfs-)inkomen komen(vrouw die inbrengt) onderschat dat niet. Aan de uitgavenkant is 10 cent verschil zo gemaakt in voer-, huisvestings-, machinekosten. Tezamen dus 20 cent x 1 miljoen kg melk = 2000000 euro verschil tussen de hoogste en laagste. Niet iedereen loopt direct naar de bank toe om de beschikbare middelen om te zetten in een lening, misschien is dat ook wel een onderdeel in je inkomen en uitgavepatroon.
Als je maar een accountant hebt die (anonieme) bandbreedtecijfers wil laten zien en daar ga je over brainstormen of deze ook toepasbaar zijn voor jou bedrijf en mogelijkheden, dat laatste is natuurlijk wel een harde feit.
+1
hans1980
@van Ittersum mijn vrouw trekt er alleen geld uit onderschat dat niet😂
+1
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
die andere 5 cent inkomen kan door externe (bedrijfs-)inkomen komen(vrouw die inbrengt)

Als de vrouw buitenshuis werkt gaat dat toch niet in het bedrijf hoop ik
weurding
@Frans1 wil ze niet de kost geven
van Ittersum
@Frans1 we eten aan één tafel eten uit één pot en we hebben één bankrekeningnummer. Ben nog van de oude stempel:Ik blijf je trouw totdat de dood erop volgt (citaat: Herman Finkers)🤣
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
Verschil van 2 ton, wat is DAAR de oorzaak van?

Dat is toch niet zo moeilijk te bedenken? Al jarenlang wordt grondprijsstijging omgezet in liquide middelen. Het scheelt nogal een slok op een borrel of je een ton of meer per jaar méér te besteden hebt. Dat je dit geld niet "verdiend" hebt, blijkt wel uit het feit dat er niet/nauwelijks belasting betaald werd. Hier komt het ECHT grote verschil vandaan, die andere zaken als gehaltes, werkende vrouw e.d. is slechts gerommel in de marge.
van Ittersum
@kanniewaarzijn dat laatste.... oefff….neem dan maar aan dat u hier geen ervaring mee heeft. Als de vrouw alleen al bv 40.000 bruto ex pensioenopbouw meebrengt naar huis, hoeveel koeien moet u daar voor melken, is toch al 4 cent op per kg melk bruto saldo op een miljoen kg melk.

of is dat in uw ogen nog rommelen in de marge?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
of is dat in uw ogen nog rommelen in de marge?
Oke je hebt gelijk, niet het meest gelukkige voorbeeld. Maar het is wel zonde om dat in een verliesgevend bedrijf te steken 😬

Zet die 40.000 euro eens af tegen grondprijsstijging: grond gekocht 20 jaar geleden voor 20.000 euro. 50 ha. dat per jaar 2 á 3 duizend stijgt! Hoef je niets voor te doen, sterker nog: je kunt het gratis gebruiken en doen alsof je een ECHTE ondernemer bent.
van Ittersum
@kanniewaarzijn niemand is een echte ondernemer , tis een cirkel van elkaar en naar elkaar toeschuiven van....en dat noemt men ondernemersschap. Kunst is, en dat maakt het verschil in die 2 ton waar ben je of waar was je op een bepaald moment. Nadeel daarvan is altijd, je kijkt er altijd achteraf naar
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
Nadeel daarvan is altijd, je kijkt er altijd achteraf naar

Is niet altijd zo. Als je bakken met geld uit kunt geven zonder belasting betalen, dan kan je weten dat er ooit stront aan de knikker zal zijn.
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
Als de vrouw alleen al bv 40.000 bruto ex pensioenopbouw meebrengt naar huis

Hoeveel vrouwen doen dat? Jan Modaal brengt met een volle werkweek geen 2.000 euro per maand (netto) thuis.

plusonline.nl/werken/dit-verdient-jan-modaal/
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Hoeveel vrouwen doen dat? Jan Modaal brengt met een volle werkweek geen 2.000 euro per maand (netto) thuis.

Hier helpt de vrouw me van het geld af. Die Euro's moeten rollen nondedju. Ik ben met mijn miljoenenzaakje 😂 ook niet afhankelijk van een inkomen van uitwerkende vrouw. 😂
robbies
@pieta die van mij kan thuis echt niet verdienen met wat ze bij haar baas verdient obv 32u in 3.5 dag. Pensioen is geregeld, elke maand mooi geld en ze heeft ook eens wat andere praat dan bunders mest en fosfaat. Betekent wel dat je het huishouden en de kinderen ook samen deelt. Maar dat is bij elk huishouden van 2 werkenden zo.
+7
George
Quote Reactie van @robbies:
e heeft ook eens wat andere praat dan bunders mest en fosfaat.

Tja als je daar de hele dag over praat snap ik best dat de vrouw huis uit wil. 😀
robbies
Quote Reactie van @George:
Tja als je daar de hele dag over praat snap ik best dat de vrouw huis uit wil

Zij heeft andere praat bij. De rest wat hier op het erf komt komt meestal toch zakelijk en dan gaat het als nel over de genoemde onderwerpen.
+3
pieta
@robbies Net alsof ik zeg dat ze niet uit werken mag. 😁 Ik reageer enkel op Van Ittersum dat 40.000 euro thuisbrengen elk jaar behoorlijk wat is. Verder vind ik het prima wat een ander doet. Ieder zijn weg/manier.
van Ittersum
@pieta was een voorbeeld die onderweg reëel is te noemen. Wij vullen dat allemaal wat anders in, maar dat is nu niet relevant
pieta
@van Ittersum Dat reële ben ik het wat minder mee eens. Of je moet over bruto praten. Maar veel vrouwen werken parttime en ze hebben ook niet stuk voor stuk dikbetaalde banen.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Of je moet over bruto praten. Maar veel vrouwen werken parttime en ze hebben ook niet stuk voor stuk dikbetaalde banen.

Het gaat ook niet alleen om geld overigens. Een vrouw mag ook best wat eigen ambities hebben. Thuis de was doen, het huishouden bijhouden en koffie zetten voor de loonwerkers is ook niet voor iedereen weggelegd.
hans1980
@robbies top functie!
pieta
Quote Reactie van @robbies:
koffie zetten voor de loonwerkers is ook niet voor iedereen weggelegd.

Daar is het niet mee klaar. Hier eten ze ook nog mee. 😁 Maar er is niets mis met een vrouw met eigen ambities.
van Ittersum
@pieta sws bruto, maar fiscaal moet je/kun je van bruto, netto maken.
+1
pieta
@van Ittersum Bruto netto maken kun je alleen structureel door verlies te draaien. Dat is niet interessant. Incidenteel kun je eens wat investeren maar als het iets is met rendement komt het keihard terug in de fiscale winst.
+1
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Al jarenlang wordt grondprijsstijging omgezet in liquide middelen

Komt hij ook weer aan met zn frustratie dat hij destijds zn kavel niet gekocht heeft voor 60% van de vrije waarde van domeinen.
Alle opgenomen liquide middelen moet hier ook gewoon rente en aflossing over betaald worden.Dat er waardestijging is dat klopt,dat daarmee je onderpand steviger wordt klopt ook.Maar zelf had je ook eens wat kunnen kopen,had je meegelift.
kanniewaarzijn
@Frans1 Opletten Fransje!! Van Ittersum vroeg zich af hoe het verschil te verklaren was tussen + 2 ton en - 2 ton. Dat leg ik hier even uit, niet meer en niet minder!
Vario512
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Al jarenlang wordt grondprijsstijging omgezet in liquide middelen.

Dat is iets anders als een ton meer of minder verlies draaien.
Dat die hoge gehaltes en lage kostprijs, gerommel in de marge is. Ik zou zeggen, spijker je kennisniveau eens wat bij. Afgelopen jaar hebben de topbedrijven gewoon 20+ cent marge per liter gedraaid, en dat heeft niets met grondprijsstijging te maken.
van Ittersum
@Vario512 idd, dat is mij ook onder de neus gedrukt. Ik haal het niet maar geeft wel aan dat er nog wel wat te halen is op EIGEN bedrijfsniveau. En dat geeft hoop, ook voor de bedrijven die nu het moeilijk hebben
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Vario512:
20+ cent marge per liter
Bedrijven die de grond goedkoop hebben en niet al die idiote investeringen hebben gedaan kunnen inderdaad leuk draaien. Veel bedrijven die wel over de top zijn gefinancierd lopen met hun kop tegen de muur. Zoals Frans 1 al opmerkte: leningen die gedaan worden op de overwaarde van de grond moeten wel afgelost worden + rente. Na jarenlang bijna onbeperkt bij gefinancierd te hebben om te investeren (dus geen/weinig belasting betalen), lopen ze nu tegen het tegengestelde aan: aflossen en belasting betalen (en nog steeds geen inkomen).
Vario512
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Na jarenlang bijna onbeperkt bij gefinancierd te hebben om te investeren (dus geen/weinig belasting betalen), lopen ze nu tegen het tegengestelde aan: aflossen en belasting betalen (en nog steeds geen inkomen).

Daar heb je helemaal gelijk in, al gaat de bank volgens mij maar tot een kleine 30.000 euro per hectare.
Frans1
@kanniewaarzijn als je grond koopt loop je daar direkt tegenaan😉
kanniewaarzijn
@Frans1 Het gaat ook niet om grond die je nu koopt, maar over grond die je destijds (voor b.v. 20.000 euro) had.
Frans1
@kanniewaarzijn toen gold dat ook al 😉 dat hij nu zo duur is wisten we toen nog niet,toen was het nl ook al te duur😁
kanniewaarzijn
@Frans1 Dat klopt, deze prijzen kunnen alleen maar uit als ze nog meer te duur worden. Landbouwkundig gezien haal je dat er nooit uit. Dus toch weer die overwaarde waar het allemaal om draait.
Coen
@kanniewaarzijn , het zijn echt niet (juist niet) alleen de niet-investerende bedrijven die onder aan de streep (= reserveringscapaciteit per kg melk) 20 cent per kg melk beter draaien 😄

het zijn die bedrijven die:
. het bedrijf blijvend hebben ontwikkeld, dus een hoge productiviteit halen met geen verloren uren (arbeid) en geen onderbezetting in gebouwen / grond,
. op saldo-niveau top draaien, zonder ruwvoeraankopen en zonder mestafzet,
. in de vaste kosten en in de privé-uitgaven geen gekke dingen doen, geen dure speeltjes 😄
cjw73
@Coen dit zie je ook wel bij bedrijfsvergelijkingen. Alleen daar zit meestal ook wel weer meer achter. Als ik soms zie hoe gemakkelijk sommige er aan zijn gekomen dan is de start ook wat simpeler. Het zijn bedrijven waar de vorige generatie de basis van heeft gelegd en die er nu zitten hoeven alleen te optimaliseren.
+2
Coen
@cjw73 , samen werk je toch toe naar een bedrijfsovername?

en optimaliseren moet toch altijd, na een groei-investering misschien even de aandacht op ‘meer’ maar direct daarna toch weer op ‘beter’?
cjw73
@Coen klopt alleen ik heb het overgenomen van pa en er zijn ook bij die het kado krijgen. Nou dat start een stuk gemakkelijker kan ik je wel melden.
Heb overigens geen enkele spijt van de overname hoor. Pa heeft zijn geld verdient en nu doe ik een poging om dat te bewerkstelligen.
van Ittersum
@cjw73 eerste generatie bouwt het op, tweede past erop, derde generatie vreet het op.

Maar dat geldt al niet meer, daarvoor is de maatschappij te hard veranderd
pietjepuk
Quote Reactie van @Coen:
bedrijven die onder aan de streep (= reserveringscapaciteit per kg melk) 20 cent per kg melk beter draaien

volgens mij zit er nogal een verschil in opvatting van reserveringscapaciteit. Het bestaat niet dat er veel bedrijven zijn die de laatste jaren een reseveringscapaciteit van 20 centen hebben. Of het moeten bedrijven zijn die bv maatlat duurzame stal hebben en versneld afschrijven.
+1
Coen
@pietjepuk , zit jij in een studiegroep, zit jij bij een boekhoudburo met meerdere boerenklanten, wordt jou de spiegel wel eens voorgehouden door erfbetreders?
die 20 cent verschil tussen de top10 en min10 is er zeker 😄
van Ittersum
@Coen tis alleen wel eens een hard gelach om te realiseren dat je finaal bedrijfsblind bent geworden en in de overtuiging was dat je het goed of misschien wel beter deed dan het gemiddelde maar dan gewoon een middelmatige boer bent. Aan de andere kant, dan zit er nog rek in mijn spulletje dus dat is dan ook wel weer mooi
pietjepuk
Quote Reactie van @Coen:
wordt jou de spiegel wel eens voorgehouden door erfbetreders?die 20 cent verschil tussen de top10 en min10 is er zeker

Dan had ik het effe verkeerd begrepen dacht dat jij hier beweerde dat je twintig cent reserveringscapaciteit bedoelde dus 20 cent boven nul.
En wat betreft die spiegel die krijg ik niet voorgehouden. Maar dat lijkt mij ook niet aan de orden als er afgelopen jaar ruim 25 cent beschikbaar was voor rente, aflos, prive en vervangingsinversteringen.
cjw73
@pietjepuk 20 cent is ook al gauw nodig gezien het feit dat rente en aflossing bij de meeste daar een fors gat in slaat
+1
Coen
@cjw73 , en dan ook nog een cent of 4 voor privé
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
20 cent is ook al gauw nodig

gemiddeld nederland haalt de 20 niet. en banken rekenen ook met minder
Noorderling
@pietjepuk
Banken kijken naar het gemiddelde resultaat van afgelopen x jaar en als je daar vanaf wilt wijken moet je een goed verhaal hebben.
Coen
@pietjepuk , in 2017 zaten de meesten (het gemiddelde) toch wel met een reserveringscapaciteit van 10 cent, de top10 dus op zeker > 20 cent en de min10 op < 0 cent
pietjepuk
Quote Reactie van @Coen:
top10 dus op zeker > 20 cent

excl belasting dan.
kanniewaarzijn
@Coen Dus: én eignaar zijn én geen gekke dingen gedaan hebben. Zijn we het toch eens?
+2
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Dus: én eignaar zijn én geen gekke dingen gedaan hebben. Zijn we het toch eens?

Ja een miljoenenzaakje hebben en leven als een monnik dan houdt je geld over. 😄
+1
bio boer
@van Ittersum 30 ha natuurland help goed teplussen in de boekhouding
slagroomvla
Quote Reactie van @huub:
dan verdien je als journalist je salaris toch ook niet

Even goed kijken wie de auteur is... vermoedelijk geplaatst als ingezonden opinie.
+1
verbi
@huub Je snapt het niet gaat niet over de rechten maar over al het gezeik dat wordt uitgestort over de veehouders.
+2
puntertje
Quote Reactie van @verbi:
al het gezeik dat wordt uitgestort over de veehouders.

Dat valt best mee, maar als je zoals jij altijd door wilde stumpen op de doodlopende weg van intensief, opstallen, veel mais etc. en iedereen die dat niet waardeerde voor gek verklaarde, roep je het ook over jezelf af. Ik voel me best wel gewaardeerd, heb een goed inkomen en een potentiële opvolger lijkt het ook leuk.
van Ittersum
@puntertje ik begrijp u maar op dit forum ben je soort roepende in de woestijn
+5
verbi
@puntertje Nou ik hoop en verwacht dat ik geen opvolger zal hebben stiekum doet dat wel een beetje pijn maar ik snap het prima.Ik zal je effe bijpraten, ben niet zo intensief als je denkt, veel mais in het ransoen valt ook nog mee en inderdaad heb ik ze jaarrond op stal zou ook niet anders meer willen ivm kleine huiskavel. En ik heb op dit forum nog nooit iemand voor gek verklaard, En ik waardeer ieder zijn mening, al is dat niet altijd mijn mening daar kun je nog iets van leren. Maar jij bent iemand die het nooit met me eens is en helemaal niemand waardeerd. Er blijven straks zeer grote bedrijven over en die gaan de koeien niet buiten doen voeren veel mais.Links en rechts nog een Ot en Sien boer en dan houdt het op. Overgens ik vindt mijn vak nog steeds leuk en vermaak me wel en ik kom er wel op de volgens jou doodlopende weg.Heb hordes schoolkinderen gehad en die vonden ons bedrijf prachtig dus zo verkeerd doe ik het nog niet.
puntertje
@verbi Waarom gedraag je je dan altijd zo aangebrand en voel je je altijd meteen aangevallen?
+1
harke
Wat betreft fosfaatrechten als je innovatief in de knel zit is een hele makkelijke oplossing;
0% fosfaatrecht verkopen-van die opbrengsten-fosfaat leasen
vrije boeren
@harke en hoe dan 2019?
+3
de Thijs
@vrije boeren als ze volgens de rechter gelijk krijgen, krijgen ze rechten en kunnen ze vragen om een schadevergoeding. Wij kunnen toch ook maar niet een beetje raak melken en hopen dat er een ander voor op gaat draaien zo werkt de wereld niet. das leben ist kein wunschkonzert
vrije boeren
@de Thijs ben bang dat het nog wel 2 jaar duurt voordat de rechter bij iedereen uitspraak heeft gedaan . Een jaar is zo om
KuikenenKoe
@vrije boeren Langer, aangezien het om zoveel geld gaat en de belangen groot zijn zal de verliezende partij zowiezo in hoger beroep gaan .
robbies
@KuikenenKoe dat kan niet. Cbb is het hoogste rechtsorgaan. Er is geen hogere nationale rechter.
+1
KuikenenKoe
@robbies
oh dat wist ik niet
Sorry dan voor mijn foutieve wijspraterij
+1
robbies
@KuikenenKoe als we mekaar goed corrigeren leren we allemaal hier. 😁
ted9
@robbies Eigen rechter toch😁
de Thijs
@vrije boeren dan zal er nog wat koop voor lease geruild moeten worden. Je kunt toch niet als een konijn tegen de koplampen in blijven kijken en hopen dat het wel goed komt
de Haas
@harke Inderdaad! Deze lui zijn alleen innovatief als het ze uitkomt.
Selectief innovatief 😉
verwijderd
+1
Flinstone
@ idd hier zie ik voor 2025 meer als de helft stoppen! Je ziet het ook met de prijsontwikkeling van lease en koop,’totaal geen belangstelling meer gewoon omdat er geen geld is!
Staan hier zomaar 3 boerderijen te koop waar de boer geen zin meer heeft en dan de bedrijven die stoppen met melken en lekker blijven rentenieren van de fosfaatrechten!
Gaat allemaal nog harder als ik een half jaar geleden nog dacht!
Boerma
@Flinstone zie hier voor 2025 niemand stoppen. Bijna Allemaal hebben ze gebouwd en groeien nu de stal rustig vol. Meeste hebben wel opvolgers. Vaak meerdere broers waar de komende generatie neven samen gaan werken.
+6
cjw73
@Boerma neven samen werken. Nou ik wens hun succes ken al genoeg situaties uit mijn AB tijd dat broers na verloop van tijd niet eens meer door 1 deur konden, laat staan van neven. Zodra iemand in financiële problemen komt begint voor het bedrijf ook de ellende.
Boerma
@cjw73 ja gaat vaak mis. En toch zie ik het vaak hier in zuidfriesland
cjw73
@Boerma zit bijna in dezelfde hoek en ken er maar 1 waar 2 neven het roer in handen hebben.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cjw73:
ken er maar 1 waar 2 neven het roer in handen hebben

Misschien is er bij de rest al minstens één op de loop?
Flinstone
@cjw73 gaat altijd mis!! Ik ken alleen Van Weperen waar het goed is gegaan?
Dirk van Zetten
@Boerma je zal wel in het calvinistische deel van Nederland zitten, maar ten zuiden van de lijn Zwolle - Enschede zijn er een hoop boeren wel klaar mee. Gelderse Vallei, rivierengebied en Brabant....
cjw73
@Dirk van Zetten ten noorden er van zijn er ook zat die tussen nu en een jaar of 5 kappen.
Flinstone
Maar medeprikkers het zou wat zijn als Carola morgen een standje krijgt van de Kamer!
Heb de vertaalde brief gelezen maar ik vraag me af of ze toegeeft!
De trein rijdt al een hele tijd en zie hem dan maar eens te stoppen!
Twentsch Land
@Flinstone

Er zijn van die treinen die op beide uiteinden voorzien zijn van een locomotief 🤓
dwers
@Twentsch Land er zijn ook treinen die crashen op het eind blok. ( stavoren)😱
+2
spotmelker
Alles overziende zijn we het met z'n allen vast eens over 1 ding; we hebben allemaal baat bij een goede melkprijs! Daar hoor ik hier niemand over terwijl ik dit jaar de akkerbouw zie floreren vanwege 1 aspect; goede opbrengstprijzen! En ook die zitten op dezelfde dure grond, onzinnige regels enz.
Leo,s vriend
@spotmelker Op zich heb je gelijk, maar een goede, of zelfs topmelkprijs maakt dat vele bedrijven zich er "te makkelijk " van af maken, ze hoeven niet scherp te zijn op technische resultaten/saldo, Zie RFC, het ging allemaal te makkelijk, en dat keert je een keer tegen je.
Mooi voorbeeld zijn de DOC boeren, door de waardeloze melkprijs van de laatste jaren zijn die WEL scherp, met dito resultaten tot gevolg. (zie ik in bedrijfseconomische studieclub)
spotmelker
@Leo,s vriend Tja, dat hoor ik veel te vaak dat de melkprijs niet te hoog moet zijn. Als ik hier om me heen kijk floreert de akkerbouw/bloembollensector hier goed omdat de opbrengstprijzen over de jaren goed waren/zijn. En als die op hun kostprijs moeten bezuinigen is de kans op teeltmislukking veel te groot. Je kunt nu eenmaal niet groot worden van armoe. Met voldoende en meer inkomen kun je profiteren van de (fiscale) mogelijkheden die je dan 'een goede ondernemer' maken.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @spotmelker:
En als die op hun kostprijs moeten bezuinigen is de kans op teeltmislukking veel te groot. Je kunt nu eenmaal niet groot worden van armoe. Met voldoende en meer inkomen kun je profiteren van de (fiscale) mogelijkheden die je dan 'een goede ondernemer' maken.

Natuurlijk, maar op kostprijs bezuinigen is iets heel anders dan meer saldo draaien, net dat laatste kalf redden, betere kuilkwaliteit, hogere gewasopbrengsten,juiste tussenkalftijd,langere levensduur grasland en koe ,etc. daar gaat het mij om.
Fiscale mogelijkheden moeten eigenlijk laag op de ranglijst staan.
Erco
@spotmelker en n goede melkprijs hebben we
spotmelker
@Erco Ik mopper ook niet, ook niet over de fosfaatsoap of CRV ondanks de relatief grote teruggang door de peildatum en korting. Red me er wel weer mee.
+1
puntertje
Ik lees nu ook dat Antonissen dreigt gele hesjes te gaan kopen.Nou, dat soort spierballentaal zal politici doen huiveren.
Ik denk dat hij in Amsterdam al heeft staan oefenen, maar toen had hij nog een oranje hesje aan. Mooie snor trouwens. 😁
dumpert.nl/mediabase/7579167/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , melkveehouders , regels en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
122
DEELNEMERS
40
WEERGAVES
0