Netwerk GRONDig overhandigt samen met kringloopboeren petitie aan het LNV

Vandaag, dinsdag 11 december 2018, overhandigt het Netwerk GRONDig samen met een peleton kringloopboeren de petitie 'Bestaande kringloopboeren demarreren naar Den Haag' aan het ministerie van LNV.

‘Geachte Kamerleden van de commissie LNV: Wij staan hier voor u: kringloopboeren van het eerste uur. Wij dragen al langer de kenmerken van een ander, duurzaam landbouwsysteem. Wij zijn het peloton, de koplopers voor al de bedrijven die transitie naar kringlooplandbouw in (moeten) gaan zetten. Kringlooplandbouw breekt met de oude landbouw, die gebaseerd is op zo hoog mogelijke voedselproductie tegen zo laag mogelijke kosten. Wij dienen meerdere belangen: voedsel, natuur, klimaat en bodemkwaliteit – en ze gaat uit van de draagkracht van de aarde en een efficiënt gebruik van grondstoffen op bedrijfsniveau en in de regio.

Breken met de oude landbouw is ook breken met de oude cultuur en patronen die samenhangen met conventionele landbouw en haar in stand houden. Dat zijn veel schakels om de boerderij heen: kennisinstituten, erfbetreders, onderwijs en ook de overheid.’

"Kringlooplandbouw gaat niet alleen over eiwit of fosfaat"

De visie van minister Schouten krijgt in 2019 vorm. De al bestaande grondgebonden kringloopboeren togen daarom naar Den Haag. Zij willen dat hun praktijkkennis en ervaring de lead krijgt in een eigen meerjarig Praktijkprogramma. Kringlooplandbouw gaat niet alleen over eiwit of fosfaat. Echte kringloopboeren zijn systeemdenkers en doeners. Het inzoomen op slechts deelaspecten van een bedrijf is dé valkuil. De huidige kringloopboeren willen dan ook dat andere kennisinstituten naast de WUR net zo goed worden betrokken bij de uitvoering van Schoutens visie. De Tweede Kamerleden kunnen een belangrijke rol spelen om de minister te verzoeken ook middelen in te zetten voor opschalen bestaande praktijkkennis met andere kennisinstituten. Die staan dichter bij de boeren.

Overhandiging petitie

Dictus Hoeksma, kringloopboer in Friesland van het eerste uur en lid van de boerenvereniging VANLA richt het woord tot de Kamerleden. Om 13.45 uur vindt in de Statenpassage de overhandiging van de petitie plaats. De organisatie is in handen van Netwerk GRONDig. Zeker 22 kringloop organisaties steunen het verzoek voor de uitvoering van een eigen Praktijkprogramma.

Bron: Netwerk GRONDig

Deel dit topic

Reacties

+9
verbi
Wat zijn ze toch geweldig nou nou. Om te kotsen
+1
J.v.G
@verbi eerste wat ik ook dacht!
de Haas
@verbi VANLA is een clubje Jan Douwe van der Ploeg aanhangers. Dat zegt genoeg over hun denkwijze.
+2
mlkvhoudr
@verbi als je het dan weer opeet is hetde kleine kringloopgedachte
dwers
@verbi kotsen is zeker niet de bedoeling van de kringloop 😄
+1
mlkvhoudr
@dwers ojee twee zielen 1 gedachte 😁
m uut m
Goede zaak.
Ze proberen de discussie breder te houden.
hans1980
Leuk dat je alle wappie-wappie grond mee mag tellen voor deze grondgebonden definitie, en (zo vaak door mij gezegd) de mais/mest gronden niet..
Mooi geen korting gehad , en nu gratis rechten uit fosfaatbank zodat jullie ook intensief kunnen knallen 👍
cornelissen
Quote Reactie van @hans1980:
en nu gratis rechten

als ik het goed begrepen heb willen ze van het rechtensysteem af
dwers
@hans1980 toch gaat het zo gebeuren boeren inclusief wappie-wappie grond, zie de keurmerken van planet proof melk.
Jowi
@hans1980 en dan nog mest aanvoeren om de kringloop sluitend te maken,de zogenaamde
grondgebonden kringloopboeren
cornelissen
Dat is weer het nadeel van een stichting, ze hebben geen leden,die mogelijkerwijs enigszins
corrigerend kunnen werken.
Boerderie
Quote Reactie van @cornelissen:
Dat is weer het nadeel van een stichting, ze hebben geen leden,die mogelijkerwijs enigszinscorrigerend kunnen werken.

Dat weerhoudt u er vast niet van zich evengoed te laten horen, neem ik aan? 😉

Maar idd, spijker op de kop. Dat was ook de reden waarom bepaalde mensen er een stichting van wilden maken indertijd, geen financiële verantwoording af hoeven leggen.
Erik,1979
@cornelissen bij een vereniging wil het ook niet altijd zeggen dat ze naar de heel veel betalende leden luisteren of juist informeren.
cornelissen
@Erik,1979 vlot met je eens, maar moeten ze toch nog een algemene ledenvergadering houden
Erik,1979
@cornelissen is een barbecue ook goed?????!!!!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Erik,1979:
is een barbecue ook goed?????!!!!

Nee, statutair moet er vrijwel altijd een alv gehouden worden, kan je altijd nog een bbq achteraan plakken.
Boerderie
@Erik,1979 Tsja, dat hangt er natuurlijk vanaf hoe zeer er verenigingsgevoel heerst. Ik ben betrokken bij één club waar die echt heel sterk is, komt altijd minstens een 60% van de leden op de ALV, uit het hele land! Andere club iets minder, maar betrokkenheid is groeiend. Die sfeer hangt dus in mijn ogen ook af van hoe de input vanuit leden zelf is. Diezelfde leden worden uiteindelijk bestuurslid. De betrokkenheid van daaruit druppelt zo wel, of niet, tegen de zwaartekracht in naar boven. Maar ik denk wel dat het bijvoorbeeld bij een meer 'one issue' partij (zoals die vereniging met immer grote opkomst) meer vanzelfsprekend is dat er een grote inzet en betrokkenheid bestaat...
Frans1
Zo jezelf een veer in de r@@t steken hoeft van mij ook niet,maar ze hebben wel een punt wat betreft dat het geheel breder is, kijk maar wat @Wiebren hier de laatste paar jaar gepropageerd heeft,eerst moest je vooral veel mais voeren,dan was je superefficient op p ,nu moeten we door het co2 verhaal weer veel gras van eigen land halen,en dat in een paar jaar tijd
Wiebren
@Frans1 De wereld verandert Frans, en snel ook. Zolang is het nog niet geleden dat we met groepjes/groepen boeren naar Duitsland en Denemarken gingen kijken naar bedrijven met maximale aandacht voor koe-comfort, zand in de boxen, tmr-voeren enz. Hoge input, veel omzet, hopelijk genoeg verdienen. Voor een deel blijft daar ruimte voor. In de rest van de zuivelwereld worden de verschillen groter, worden het factory farms of family farms. Die laatste kan nu meer uit de markt halen mits gebaseerd op grasland.
Zoek het niet teveel in goed en fout, het zijn vooral keuzes die (je voor) je zelf maakt
+2
de hoef
@Wiebren hier gaat de provincie massaal; grond kopen voor natuur ,en wij maar denken dat de prijs zakte met zoveel aanbod
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Die laatste kan nu meer uit de markt halen mits gebaseerd op grasland.

Kleine aanvulling: in de goede regio...
+1
Erco
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam in meerdere regio’s komt er wel wat denk ik. En zit het ook niet allemaal mee (veenweide)
dwers
Quote Reactie van @Wiebren:
In de rest van de zuivelwereld worden de verschillen groter, worden het factory farms of family farms.

Geef mij dan het laatste maar, heb altijd gezegd dat ik niet in een fabriek wilde werken.
Frans1
@Wiebren Zo zijn wij hier zo in een paar jaar van heel matig naar heel redelijk gegaan qua score,en het mooie is,er is niks verandert😁. Dat bedoel ik er maar mee te zeggen.
Verder maak ik me er ook niet druk om allemaal,we kneuteren wat Door met de koetjes en zorgen dat we ons er mee redden.Je moet gewoon wat mee bewegen, dat is alles
jan.1
Quote Reactie van @Wiebren:
De wereld verandert Frans, en snel ook. Zolang is het nog niet geleden dat we met groepjes/groepen boeren naar Duitsland en Denemarken gingen kijken naar bedrijven met maximale aandacht voor koe-comfort, zand in de boxen, tmr-voeren enz. Hoge input, veel omzet, hopelijk genoeg verdienen. Voor een deel blijft daar ruimte voor. In de rest van de zuivelwereld worden de verschillen groter, worden het factory farms of family farms. Die laatste kan nu meer uit de markt halen mits gebaseerd op grasland.Zoek het niet teveel in goed en fout, het zijn vooral keuzes die (je voor) je zelf maakt

Moet het allemaal nog zien,schaalvergroting gaat gewoon door,boeren stoppen meestal omdat ze de groei niet meer bij willen benen.En 500 koeien zijn ook familie farms,maar dan met personeel met soms een boeren kaasfabriekje erbij.Misschien bedoel je vooral natuurinclusieve boeren,maar ook deze moeten groeien,of kunnen ze elk jaar 2% prijsverhoging afdwingen?zo niet dan wordt zuidwest nl een groot natuurgebied wat half onder water gezet wordt met een paar boeren in de polder..
Henry1
Quote Reactie van @Wiebren:
z. Hoge input, veel omzet, hopelijk genoeg verdienen. Voor een deel blijft daar ruimte voor. In de rest van de zuivelwereld worden de verschillen groter, worden het factory farms of family farms. Die laatste kan nu meer uit de markt halen mits gebaseerd op grasland.Zoek het niet teveel in goed en fout, het zijn vooral keuzes die (je vo

waarom zou een groot bedrijf het niet uit grasland kunnen halen?
topzuivellijn houd volgens mij geen rekening met bedrijfsgrootte...
Wiebren
@Henry1 dat klopt, dat kan. De vraag die niet vaak gesteld wordt is welke stap er na die vergroting naar 5-600 koeien komt. 1000-1500 koeien hier en dam concurreren met iemand die er 5000 kan melken in het buitenland met dezelfde investeringen ?
Frans Z.
@Wiebren Zit u onder werktijd te prikken?
Wiebren
@Frans Z. vertederend dat je je druk maakt over mijn werktijd. Is het voor jou ook werktijd?
Frans Z.
@Wiebren Ik ben eigen baas en betaal jou.(grapje)
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
na die vergroting naar 5-600 koeien komt.

Ik begrijp hieruit dat je deze schaalgrootte onder factory farming verstaat. De family farms die succesvol deze schaalsprong zullen maken zijn dun gezaaid. Weinig ondernemers hebben de financiële slagkracht en managementcapaciteiten om deze stap tot een goed einde te brengen.

Ik maak me meer zorgen over het ongelijke speelveld onder de family farms. RFC kiest uit logistiek oogpunt voor het uitdelen van kanskaarten in alleen specifieke regio's. Sommige meerwaarde melkstromen moeten het doen met een kostprijsvergoeding, anderen krijgen geen vergoeding omdat er geen extra inzet vereist is, weer anderen krijgen voor continuering van de huidige bedrijfsvoering twee cent per kg melk extra uitgekeerd. Voorheen kreeg ieder dezelfde melkprijs en wist je met scherp boeren dat er brood op de plank en investeringsruimte over bleef. Nu bepaalt RFC welke bedrijven in welke regio de beste kansen hebben. Ik vind het zorgelijk dat mijn toekomst als melkveehouder van de coulance van jouw persoon, of nog erger van het hoofdbestuur, afhankelijk is. Niets persoonlijks, ik begrijp de strategie vanuit de onderneming, maar zo zit ik er in. Neem me de wind maar uit de zeilen.
+1
Coen
@Jack Rijlaarsdam , met al die melkprijsverschillen wordt de basis onder Cooperatie van binnenuit ondergraven, het is echter de bewuste keuze van Bestuur en Ledenraad.

dat Bestuur en Ledenraad zich ook nog eens gaan bemoeien met de Structuurontwikkeling binnen de Melkveehouderij is wat ons betreft not-done.
dwers
@Coen toen de coöperatie 's opgericht zijn had de kleine boer mischien 2 koeien en de grootste mischien 30 koeien maar het principe van boeren was het zelfde .
Mischien werkt één grote coöperatie in deze tijd wel niét meer ,en moet het terug naar kleinere coöperatie 's met de zelfde soorten boeren/ondernemers.
+1
robbies
Quote Reactie van @Coen:
dat Bestuur en Ledenraad zich ook nog eens gaan bemoeien met de Structuurontwikkeling binnen de Melkveehouderij is wat ons betreft not-done.

Deze week een berichtje op Melkweb: FrieslandCampina participeert in mestverwerkingsinitiatieven. Door het vernieuwde Melkweb is het overzicht volledig weg, dus de discussie eronder komt niet echt van de grond.Maar het is natuurlijk bezopen dat een coöperatie die haar primaire taak met moeite vervuld (of eigenlijk niet), zich ineens gaat bemoeien met het oplossen van een probleem dat niet de hunne is en ook niet tot haar kerntaak behoort
Frans Z.
@robbies Wat is dat met die mest : Vandaag voorpagina BD mest is een kans. Bestuurders gaan probleem te lijf.
Loopt lekker langs mekaar heen. En de uitslag word...........
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Maar het is natuurlijk bezopen dat een coöperatie die haar primaire taak met moeite vervuld (of eigenlijk niet), zich ineens gaat bemoeien met het oplossen van een probleem dat niet de hunne is en ook niet tot haar kerntaak behoort

Dan moet je dat er onder schrijven!Heb ik ook nog ff gedaan
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
het oplossen van een probleem dat niet de hunne is en ook niet tot haar kerntaak behoort

Sterker nog: niet eens bestaat!
+1
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam waar de grens ligt voordat er sprake is van factory farming weet ik ook niet. Wel dat het anders ligt in het dichtbevolkte en welvarende NL dan in bijv Rusland of China of de VS.

Het andere deel van je reactie is een belangrijk gespreksonderwerp vind ik. Niet alleen voor de onderneming of het hoofdbestuur, ook voor de leden. Ik vind dat je het wat te eenzijdig aansnijdt, het is niet dat het in Amersfoort wordt bedacht, willen we meerwaarde halen uit de markt dan moeten we ook inspelen op behoeftes. Dat houdt niet meer op bij de RMO, maar gaat ook steeds meer over de bedrijfsvoering zelf.
Vandaag is dat ook gebonden aan de faciliteiten (fabrieken en logistiek). Daarom begint vlog ergens, daarom is er opstart PlanetProof bij fabrieken voor dagverse zuivel. Ik kan zo wel 15 ontwikkelingen noemen die allemaal impact kunnen hebben op de afzet én de eisen aan de boer tegelijk. Niet in de laatste plaats de melk-zonder-koe
Iedereen is nu aan het kijken hoe daar op in te spelen. Bij RFC betekent dat keuzes over wat doe je waar en hoe past het in elkaar? Die keuzes zijn nu vooral gebaseerd op aanpassen in de huidige situatie. Dat blijft vast niet zo. Het is complex maar we hebben ook meer opties dan sommige anderen. Daarom moeten sommige zuivelondernemingen helemaal om op 1 spoor omdat ze maar één plant hebben.
Wat is er volgens jou nodig voor dit gesprek in de coöperatie?

En @Coen, die ontwikkeling is allang gaande. De vraag is op welke bedrijfsvoering zet je zelf in en welke markt(betaling) hoort daarbij.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Wat is er volgens jou nodig voor dit gesprek in de coöperatie?

Allereerst een verandering in de afstandelijke houding van het hoofdbestuur. Communiceer open en eerlijk. Nu wordt de twee cent bonus voor topzuivel verdedigd door te vertellen dat de winst hierboven ten goede komt aan alle leden. Dat zou het geval zijn wanneer dit in de prestatietoeslag tot uiting komt. Niets is minder waar, de extra winst wordt besteedt aan extra duurzaamheidsinitiatieven. Individueel ledenbelang meewegen in beslissingen. Uiteraard is het bestuur aangesteld om leiding te geven aan de coöp als geheel, maar het mag niet zo zijn dat er individuele leden zwaar gedupeerd worden door bestuursbeslissingen in algemeen belang. Het is logisch dat er door RFC op bedrijfsniveau geschakeld en gedifferentieerd wordt om de winstgevendheid te verhogen, maar gelijk is het een taak van het bestuur om ieders belangen in het samenwerkingsverband dat een coöp is tot z'n recht te laten komen. Het besef zal moeten landen dat een melkprijsverschil van twee cent tussen bedrijven die aan precies dezelfde duurzaamheidskenmerken voldoen puur om logistieke redenen coöperatief gezien echt niet is uit te leggen.

Wat is er verder nodig voor dit gesprek: in ieder geval de intentie tot een gesprek met de leden. Tot dit moment worden er vooral dictaten opgelegd, maar is er op geen enkele wijze gediscussieerd over een andere inrichting van het melkgeldreglement. Bedrijfsmatig worden er nu piketpalen geslagen, nieuwe tijden, nieuwe regels. De coöperatie loopt hier kilometers achteraan. Tot voor kort was differentiatie van melkstromen vrijwel onmogelijk en melkprijsdifferentiatie niet bespreekbaar. Hooguit een gemiddelde vergoeding voor gestegen kosten. Dit lijkt niet meer houdbaar. Maak dan in ieder geval bespreekbaar wat de nieuwe uitgangspunten zijn voor verdeling van meerwaarde binnen de coöp, hoe leden zo veel als mogelijk gelijke kansen worden geboden en wat een acceptabele bandbreedte in melkprijsdifferentiatie is.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam klopt er zijn boeren die aan zelfde eisen voldoen maar toch vanwege logistiek niet mee kunnen doen aan de surplus van 2 cent.

Ook de 10 cent regeling is dubieus, waar een fabriek in de buurt staat geldt de 10 cent ff niet..jammer voor de Brabanders...

Ook vraag ik me hardop af of die hele 10 cent regeling wel nodig is gezien afbakening met fosfaatrechten die verder gaat dan wanneer a. Alles melkkoe was b. Er is meer nodig per bedrijf om niet negatief te gaan , dus er blijven rechten onbenut..dat heeft gevolgen voor melkaanvoer.!
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam je hebt een hele goede aanzet gegeven voor zo’n coöperatief gesprek denk ik, veel v.d. vragen zijn volgens mij terecht.
+2
Wolswinkel
@Wiebren zorgwekkend dat dit allemaal nieuw lijkt te zijn voor je.
Wiebren
@Wolswinkel waarom denk je dat het nieuw is voor me? Ik vraag Jack waar het gesprek in de coöperatie wat hem betreft over moet gaan. Ikzelf ben geen lid of bestuurder van de coöperatie, dus ik ben ook geen onderdeel van dat gesprek, kan zoals @robbies opmerkt wel wat aangeven natuurlijk.
Coen
@Wiebren , jij bent ook de oren en ogen van RFC want wij hebben de indruk dat Ledenraad en Bestuur vaak 'horende doof en ziende blind zijn'
Wolswinkel
Quote Reactie van @Wiebren:
waarom denk je dat het nieuw is voor me?

@Wiebren Dat bedoel ik zoals jij best weet natuurlijk ook(is sarcasme, een stukje onverwerkt verdriet las ik hier pas ergens op het prikbord..). Je bent prima op de hoogte wat er leeft en hoe het e.e.a. hetzij binnen de coöperatie tot stand komt. Er zal vast een voortdurende info wisseling plaatsvinden tussen jou en coöperatieleden, zie o.a. de topline info avonden. Jij hebt toch ook belang bij een breed draagvlak van jullie plannen onder de leden, dan mag je toch verwachten dat je elkaar scherp houdt en jullie niet statisch in coöperatie pakkie an of onderneming pakkie an blijven denken?
van Ittersum
@Wiebren beetje jammer dat uzelf dit niet herkend heeft, zegt iets over de afstand. U moet naar de boeren toe en niet zoals nu dat de boer moet zeggen waar de schoen wringt. Dan ben je als middenkader net een stap te laat. De (imago-)schade is dan geleden. Een coach herkent en voorziet.

Succes hiermee😉
+1
robbies
@van Ittersum Wiebren zit er niet voor de strategie. Hij is met een opdracht weggestuurd en die vult hij in. Of het allemaal uitlegbaar is, is niet aan hem. Hij blijkt er wel een mening over te hebben en kan dat hoogstens aangeven aan het bestuur. Het is niet aan hem om het beleid erop aan te passen.
Twentsch Land
@robbies

Idd niet aan hem het beleid te mogen aanpassen, anderzijds wel uitvoerende van bepaalde taken, een positie dat je het balletje mag/moet soms flink even moet opgooien ( misschien doet hij dat ook wel achter de schermen )
+1
Wolswinkel
@robbies [quote][i][/iWiebren zit er niet voor de strategie.[/quoteOf het allemaal uitlegbaar is, is niet aan hem

Kan het mis hebben maar Wiebren lijkt mij een belangrijke rol te vervullen binnen de nieuwe strategie van FC. Is als ik het goed heb bij FC binnengehaald om deze nieuwe strategie waaronder het natuurinclusieve gedeelte gestalte te geven en te vormen tot een concrete melkstroom. Dit hele verhaal gelijk ook uitlegbaar te maken aan de leveranciers. Wiebren was voor zijn komst bij FC al bezig e.e.a. in Friesland op poten te zetten v.w.b. natuurinclusief boeren, nu lijkt het e.e.a. wat makkelijker van de grond te komen en nog landelijk ook, ga me dan niet vertellen dat hij beleid gebaseerd op veel wazige aannames niet hoeft uit leggen aan ons leden/leveranciers. Wiebren was niet voor niets spreker op een of enkele topline avonden.
Jannus
Quote Reactie van @Wolswinkel:
nieuwe strategie waaronder het natuurinclusieve gedeelte gestalte te geven

Valt daar ook het onder water zetten van veenweidegebieden bij?? natuurinclusief lijkt een toverwoord maar het breed moet je het spectrum zetten vraag ik me dan wel eens af
+1
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
. De (imago-)schade is dan geleden.

ik krijg het idee ,dat ze wakker geschud zijn en het de goede kant weer op gaat,hier gisteren ook gesprek gehad met rfc
Twentsch Land
@de hoef

Aantal maanden ook gesprek gehad, ja ze zijn wakker geschut, veranderingen voeren ze in maar of het effectief zal worden waren ze wel duidelijk over, het antwoord was afwachten.
de hoef
@Twentsch Land komt goed ,maar er is een hoop ervaring opgestapt,omdat de top te klein is geworden ,zitten er maar twee aan het roer, de rest kon niet meer omhoog
hans1980
@de hoef hoe bedoel je?
de hoef
@hans1980 veel goede mensen ,zijn of gaan weg ,omdat ze niet hoger op de ladder kunnen dan nu,omdat er maar twee plaatsen boven in zijn
van Ittersum
@de hoef persoonlijk denk ik ook dat we wel uit het dal zijn. Er is minder melkdruk bij Campina na het vertrek van vele boeren, misschien werkt dat nu wel versneld. Wil je het nieuwe denken verder ontwikkelen zal ook Wiebren geen discussie meer uit de weg moeten gaan. Temeer de boer anders in zij denken blijft hangen, nog beter is die slag voor te zijn en dat scheelt weer dwangmaatregelen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
aanzet gegeven voor zo’n coöperatief gesprek

Adresseer jij het maar. Ik heb sinds afgelopen zomer al het stempeltje 'cowboy' achter m'n naam en ben het strijden een beetje moe. Nu een ander maar eens.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam Campina was van zomer zelf wat zoekende of intern nogal bezig terwijl er veel boeren op de deur stonden te bonken om duidelijkheid. Tis nu aan Campina om hier leer uit te trekken en hier meer bezig mee te zijn en niet alleen te zorgen voor de koffie en koek.
JanCees
@Jack Rijlaarsdam das niet sterk Jack ik wist niet dat jij zo snel afhaakt
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
wist niet dat jij zo snel afhaakt

Geen kwestie van afhaken, maar niet aanhaken. We zijn met 17.000 leden in de coöp, de nieuwe koers raakt eigenlijk iedereen en de meesten zitten achterover, mopperen hooguit wat op een forum. Afgelopen zomer veel ledenbijeenkomsten bezocht tot Groningen aan toe en flink gecommuniceerd per telefoon en mail. Als ik dat voor elke vergaderronde moet doen, kan ik net zo goed in de ledenraad gaan zitten. Krijg ik tenminste nog presentiegeld.
+1
JanCees
@Jack Rijlaarsdam is te gemakkelijk antwoord Jack er zijn bosjes mensen die zich vrijwillig inspannen voor het belang van de sector er zijn honderden lokale en regionale LTO bestuursleden die wekelijks of vaker voor ons in de weer zijn en ook bij NMV en NAV noem maar op. Dus jij gaat er alleen voor als het hemd je nader komt dan de rok welbegrepen eigenbelang.
de hoef
Quote Reactie van @JanCees:
welbegrepen eigenbelang.

en jij wilde nu vertellen dat jij niet betaald krijgt,en puur voor ons gewin elke dag gratis bezig bent ,
bedankt jan cees
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
Dus jij gaat er alleen voor als het hemd je nader komt dan de rok

Dat valt mee, ik heb pas een dagje met de veenweideboeren opgetrokken in Haarlem, ondanks dat ik op klei geen last heb. Zal ook niet laten om me daarvoor hard te maken. Ik pas er alleen voor om als een boer Koekoek altijd en overal dwars te liggen. Ook in ons district zijn er ledenraadsleden die wel aan alle eisen voor topzuivel voldoen, maar niet mee mogen doen en dus ook geen bonus krijgen. Het lijkt me voor de hand liggend dat het dossier herverdeling melkgeld door deze lieden wel voor het voetlicht gebracht gaat worden.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam precies en dat geldt voor 10 cent regeling ook !
Niets coöperatief aan deze maatregelen
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Wiebren:
willen we meerwaarde halen uit de markt dan moeten we ook inspelen op behoeftes.

Zeker 100 % mee eens.
Nu is het wel zo dat mochten alle nederlanders bereid zijn om daarvoor te betalen daar niks mis mee is Ben dan vrij positief lijkt me .als je de gehele nederlandse markt zou pakken
Een dingetje is dan nog wel dat we nog 70 % de grens moeten over drukken .

Heb zelf wel enige ervaring met concepten met de vleeskuikens maar die is daadwerkelijk op vraag gestuurd we staan namelijk bij jumbo onder contract

Mijn bedenkingen in dit RFC verhaal is van we gaan maar van alle fratsen bedenken en dan maar hopen op meerwaarde en vraag uit de markt .
Erco
@Wiebren sommige zuivelonderneming hebben idd maar 1 spoor maar als dat een spoor is waar wel alle aandacht op ligt en dat gewoon super draait, dan mag jij me vertellen wat is beter? Meerdere sporten waarbij de een het gat moet dichten van de ander of gewoon je focussen op wat je goed kan en goed doet? Ik snap wel met zoveel leden dat dat bij rfc nu eenmaal niet kan maar als ik bij onze Cono kijk is dat niet zo verkeerd. En zo doe je het wel overkomen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erco:
onze Cono

Cono betaalt een topmelkprijs en dan zijn leden over het algemeen wat minder kritisch. Kijk je naar de Cono-brede introductie van de VLOG dan is dit voor een deel van de afzet eigenlijk niet nodig en worden er in feite onnodig kosten gemaakt. Heb je de mogelijkheid om twee melkstromen efficiënt naast elkaar te draaien, dan kan dit een voordeel zijn.
Wiebren
@Erco was geen oordeel goed of fout bedoeld, maar een constatering. Als je bijvoorbeeld kijkt naar VLoG, dat doen we bij RFC in een aparte melkstroom maar er zijn ook partijen die helemaal overgaan. Dat heeft ook met logistiek/verwerking te maken. Verschillende organisaties verschillende keuzes. Zo moeten wij rekening houden met waar welke fabrieken nu staan. Dat hoef je minder als al je boeren rondom de fabriek zitten
hans1980
@Wiebren klopt en daarom moet je ze niet allemaal sluiten!
Misschien optie om wat te bouwen in Brabant!
Wiebren
@hans1980 waarom in Brabant?
+1
George
Quote Reactie van @Wiebren:
waarom in Brabant?

Waarom niet? 😂 Meest welvarende provincie van Nederland. Lekker hoog boven NAP dus vergaat niet zomaar hier. 😄
+1
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Zo moeten wij rekening houden met waar welke fabrieken nu staan

En juist dat ondermijnt het cooperatieve grondbeginsel.
Hans Hoekstra legt in MELK de vinger precies op de zere plek
+4
Jan S
😀
+2
slagroomvla
@Jan S helemaal juist, de verzonnen problemen en oplossingen fabriek waar steeds meer mensen werken!!
Farmer_
@Jan S Heb af en toe het idee dat ze in nl sneller wil veranderen dan de rest van de wereld, door gasten die zichzelf aan het werk willen houden.
Wiebren
@Farmer_ ik raad je aan de plannen van bijv Danone, Nestlé, Arla, Fonterra, Valio, Sodial eens te googelen. We lopen zeker nog niet voorop in NL als het over de zuivelmarkt gaat
zwier
@Wiebren Hoorde dat boeren een contract moeten tekenen voor topzuivel.
Hier zou ook in staan dat als er op het boeren erf iets misgaat, en dit bv tot terug haal acties lijdt in de supermarkt de boer dan opdraait voor de schade.(zo ongeveer werd het mij uitgelegd)
Klopt dit?
Wiebren
@zwier Het klopt dat er een aanvullende overeenkomst wordt afgesloten voor bijzondere melkstromen. Zo radicaal als jij het omschrijft mbt vervolgschade is het niet gesteld, dat er een bepaling over instaat klopt wel. FrieslandCampina krijgt een certificaat van SMK en is eerst verantwoordelijk.
Twin Quard
@Wiebren Dat de verschillende melkstromen de toekomst gaat bepalen is duidelijk. Komt bij mij wel de vraag hoe de cooperatie er in de toekomst uit gaat zien. Verschillende regio's met verschillende belangen. Zelfs binnen de regio's. Dus ook verschillende belangen waar de cooperatie zijn geld investeert. Wat voor een deel bij de leden voor onvrede/onrust kan zorgen is bij een ander deel prima. Voor regiobestuursleden kan dit veel moeilijker worden om naar iedereen te luisteren en te handelen. Het hoofdbestuur kan makkelijker beslissingen nemen omdat de groepen toch verdeeld zijn.
JanCees
@Wiebren Het inzicht en het vermogen om die bewegingen in de markt en de maatschappij tijdig in beeld te krijgen en er een beetje consequent in zijn is ook van belang. Te vaak een andere story dan krijg je vertrouwensbreuk.
Coen
@Frans1 , het integraal denken, adviseren en handelen is er de laatste jaren niet bij geweest 😞

teveel stimuleren van kopieergedrag en alles voor de korte termijn, je eigen visie en strategie vasthouden is een zeldzaamheid geworden
+2
matt
@Coen die mercedes zal wel voort blindelings de weg weten op de rotonde
Coen..
KuikenenKoe
Ben benieuwd wat hier weer van komt
Coen
@KuikenenKoe , jij zult het in de buurt wel als eerste horen, en daarna met ons delen 😄
KuikenenKoe
@Coen Zal buurman Dictus wel eens even aan de oren trekken hoe het er voor staat .
verwijderd
Farmer_
@Wiebren Bedoel niet alleen de zuivelmarkt.
Wolswinkel
Quote Reactie van @Jannus:
Valt daar ook het onder water zetten van veenweidegebieden bij??

@Jannus Zoiets verzint de zuivel niet natuurlijk. Maar is door de ogen van de lobby wel een prachtige vorm van natuurinclusieve/biodiverse/duurzame/Ot/Sien/melkstroomgediferentieerde/innoverende landbouw.. Tenzij ze het als een combi van compact voeren en weiden zien..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lnv en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
89
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN