De overheid is geen speler in de markt voor fosfaatrechten

Melkveehouders vragen zich af of het ministerie geen rol kan spelen bij de prijsvorming van fosfaatrechten. Het ministerie geeft aan dat de keuze is gemaakt om fosfaatrechten vrij verhandelbaar te maken. Dit geeft ondernemers de vrijheid om te handelen en hun eigen keuzes te maken.

Een onlosmakelijk gevolg is dat de prijs van fosfaatrechten dus ook in de markt tot stand komt. De overheid is geen speler in de markt voor fosfaatrechten en heeft geen invloed op de prijs.

Als de overheid wel op prijs zou willen sturen, raakt dit direct aan de vrije markt en ook aan de wet. Daarom kan en wil de overheid de prijs van fosfaatrechten niet beïnvloeden.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…

Deel dit topic

Reacties

weurding
Strijken een flink aandeel op dus kunnen hun niet duur genoeg worden
casev
Is natuurlijk gelul. In het quotumtijdperk wisten de ons omringende landen perfect een soort "plafond" in de markt te leggen door een paar spelregels of quotumbeurs te organiseren. Maarja.... nu vangen ze 50% van elke verkochte kilo fosfaat.....
Erik,1979
@casev klopt niet helemaal. Er was een quotum beurs waar vrij geboden kon worden. Daar betaalde je dan een gemiddelde uitgerekende prijs. Als de zelfde formule in Nederland was geweest dan was de prijs nog hoger geweest. Je kon namelijk een keer te laag bieden en je lag eruit. Verschil met andere landen is dat ze bijvoorbeeld in Duitsland ook gelukkig kunnen zijn zonder koeien. Dus als ze het quotum niet optijd terug verdienen dan kopen ze niet. Nederlandse melkveehouders rekenen wat ze de komende jaren kunnen gebruiken voor rente en liefst geen aflossing en pakken dat budget compleet vol met lucht. (Beetje zwart wit sorry)
pieta
Quote Reactie van @Erik,1979:
Je kon namelijk een keer te laag bieden en je lag eruit.

Ik dacht bij te hoog ook. Klopt dat?
Erik,1979
@pieta dat ook. Maar als iedereen hoog bood was de prijs ook hoog. In 2005 had ik 0,52 cent betaald. Was echt duur. Hadden samen met vedder ongeveer alles gekocht wat er in de NRW verhandeld werd. Achteraf niet slim. Was te duur. Door 2 grote porties werd de prijs heel erg opgedreven. Had ik minder geboden was de prijs lager geweest. (Prijzen met 4%vet)
komelker 2
Als je als melkveehouder dit neerlegt bij de overheid.
Dan kun je beter de boel verkopen en solliciteren bij de overheid.
+2
van Ittersum
Wie vraagt er om dan. Laat aub de marktwerking inzake hier zijn werk doen, al genoeg bemoeienissen. Anders krijg je ook nog dat aan speciale voorwaarden moet voldoen om iets te kunnen verkrijgen. Zie je nu al, jongeren worden nu al in de watten gelegd
weurding
@van Ittersum ouderen die willen stoppen niet? 😉
van Ittersum
@weurding daar heb je nu je collega's voor die je een warme sanering willen geven, mooi toch?
+1
weurding
@van Ittersum willen..... 😉
brabantboer1
Onzin, ze hadden ook een transparant systeem op kunnen stellen dmv verkoop verhuur door de overheid.
Als je gezegd had dat de fosfaatrechten aan de staat zouden vervallen op het moment dat een veehouder stopt met melken en vervolgens deze aan zou bieden op een veiling dmv inschrijving, dan zou de prijs vele malen lager zijn. Het geld wat dit opbrengt in een fonds voor de landbouw in Nederland. Nader te bepalen. Het is te gek voor woorden dat er een waarde aangehangen wordt voor de verkopende partij. Het eerste wat een stoppende boer doet is een mercedes kopen en zijn huis verbouwen. Geld stroomt uit de landbouw en dat is verkeerd.
Op mondiaal niveau betekend dit dat er steeds meer vreemd vermogen in de landbouwsector zit en dus de landbouw in zijn algemeenheid zwakker wordt ten op zichte van andere landen om ons heen.
oplossing voor lease, geen lease toestaan.
+3
pieta
@brabantboer1 Ik heb geen behoefte aan communisme. Maar wat meer eisen aan grondgebondenheid stellen kon ook wel een prijsdrukkend effect hebben. En uiteraard per direct verlease zonder korting toestaan.
+1
huub
@brabantboer1 niemand wordt gedwongen om te kopen. Bij invoering van het melkquotum was zo ongeveer iedereen tegen, in de 30 jaar er na is 75% gestopt, die vonden het achteraf toch niet zo slecht. Dit gaat de komende 30 jaar opnieuw gebeuren. Als je dat niet kan zien moet je de boel verkopen en ook een Mercedes uitzoeken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0