'Onvoorstelbaar hoeveel boerengezinnen naar de kloten gaan'



Originele beschrijving

Voor melkveehouders is het een spannende maand. Waarom? Ze hebben massaal bezwaar aangetekend tegen de toegekende fosfaatrechten, die bepalen hoeveel koeien elk melkveebedrijf mag houden. Alfred en Lianne Scholten uit Woold zitten met de spanning in hun maag.

Deel dit topic

Reacties

klaasvaak
Laat hem lekker die boete betalen, we moeten allemaal voldoen aan onze verplichtingen, hij ook. Het is jammer voor hem, we wisten allemaal dat dit zou gebeuren.
+4
Coen
@klaasvaak , als uit de reeds ontvangen melkprijs nu de boete (via lease FR) niet betaald kan worden was het bedrijfsplan ook niet bijster robuust.
+11
Dirk van Zetten
@Coen een beetje medeleven met je collega's zou jullie sieren. Leedvermaak en natrappen naar boerenvolk vind ik ver onder de gordel. De overheid hoort een betrouwbaar ondernemersklimaat te scheppen. De overheid zit FOUT en niet je collega!
+2
cjw73
@Dirk van Zetten alles bij de overheid is ook vrij kort door de bocht. Iedereen kon wel aan zien komen dat het fout ging. Maar uit de reacties van u is vrij gemakkelijk af te leiden tot welk groepje u behoort.
+9
Brutus64
@Dirk van Zetten de snelle groeier dacht de rest, de niet groeier en de overheid te slim af te zijn, snel ff de stal flink vergroten nu het nog kan, ook zij wisten er komt na bevrijdingsdag een nieuwe referentie
Sommige waren optijd, die hoor je niet en velen waren te laat.
De rest mocht mooi ruim 8% inleveren
Daarom wordt er weinig medelijden getoond
+3
Coen
@Brutus64 , hoe vaak zijn de extensieven (ook hier) niet weggezet als losers, grootschalig en intensief was het credo maar dat zijn heden-ten-dage wel de grootste klagers en de eisers van gratis fosfaatrechten.
van Ittersum
@Dirk van Zetten hoe solidair bent u bv met uw mechanisatie bedrijf, voerleverancier, collega die land te koop heeft. Zegt u daar ook steeds: doe maar iets, ik zie wel want u moet ook leven?
hans1980
@van Ittersum wat een onzin kraam je uit ..kan er soms geen chocolade van maken
+2
komelker 2
@van Ittersum
ja. als je de erfbetreders niks gunt. krijg je vanzelf de deksel op de neus. Met elkaar wat gunnen kom je verder mee dan alles uit de onderste kan halen.
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
doe maar iets, ik zie wel want u moet ook leven?

Vaste relaties vraag ik niet steeds om prijzen,dat klopt
+21
t zal wel
@klaasvaak
waarom moeten jullie altijd nog ff een trap na geven.... met jullie bedoel ik degen die ongenuanceerd commentaar geven.
als je een uitbreiding doet gaan de vaste lasten ook flink omhoog.
het is triest dat we allemaal in hebben moeten leveren en in den haag is er veel niet goed uitgevoerd om het maar even voorzichtig te zeggen.
het is net of vele prikkers het fijn vinden om nog een trap na te geven.
ik snap daar niks van... misschien nog niet zo veel meegemaakt in het leven.
gun je collegas een toekomst en richt je energie op denhaag.
laat die de getroffen boeren schadeloos stellen dat kost jullie ook geen rechten.
alle bedrijven hebben hun eigen verhaal en steeds word alles over een kam geschoren door jullie.
zo krijgen we steeds minder eenheid onder de boeren.
ik weet ook wel dat er gevallen bij zijn die willens en wetens na 2 juli 2015 nog zijn gaan uitbreiden maar dat heeft niet iedereen gedaan en dat is altijd te achter halen.
laten we elkaar niet steeds zwart maken en afbranden.
ik vind t in en in triest.
fijne feestdagen.........
+14
de hoef
@t zal wel het trieste is dat de rest bang is voor een korting door de knelgevallen die gewoon voor 50 stuks rechten denken te claimen
+4
van Ittersum
@t zal wel er zijn maar een handje vol echte knelgevallen, de rest surft mee onder het mom: niet geschoten is altijd mis. Dat ze toen bewust een risico hebben genomen vergeten we even voor het gemak( groeien en bouwen terwijl ze wisten dat er dan maatregelen zou volgen)
+1
robbies
@van Ittersum hier ga je de fout in. Omdat jij vindt dat iemand geen knelgeval is, wil dat niet zeggen dat de rechter dat ook vindt. Die kijkt naar de opbouw van de wet en de redelijkheid, billijkheid en proportionaliteit van de impact en gelukkig niet naar de onderbuik van Van ittersum. Als die besluit dat de wetgever ernaast zit en compensatie gaat toekennen , dan heb jij het gewoon bij het verkeerde eind.
+2
Flinstone
T @robbies de goede man rekenen met 1,5 miljoen kilogram en met een nieuwe stal moet dat toch ook met 125 koeien te halen zijn?
Heeft ook nog grond gekocht zegt ie in het verhaaltje in de krant!
Wat is nou het probleem dan, ik heb ook een staatslot maar dat is niet gezegd dat ik de hoofdprijs win?
+1
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
hier ga je de fout in

Ik denk dat van Ittersum het beter relativeert dan dat jij alles bij elkaar filosofeert 😄
Erik,1979
@Frans1 totdat de dag komt dat hij nog eens 10% korting aan zijn broek krijgt. Als ik zijn reacties afgelopen tijd volg zit hij momenteel de hele dag op de wc 😋
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
Ik denk dat van Ittersum het beter relativeert dan dat jij alles bij elkaar filosofeert

De rechter kan ook alles afwijzen, maar dat doet 'ie ook niet op basis van de onderbuik van van Ittersum. Het is gewoon niet aan van Ittersum om te bepalen wie er een knelgeval is, net zoals het niet aan @Erik,1979 is om te bepalen wie er wel zijn gelijk gaat halen

prikkebord.nl/topic/167940/…
+2
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
maar dat doet 'ie ook niet op basis van de onderbuik van van Ittersum

Dat zegt hij ook niet. Ik denk net als van Ittersum dat er een hoop bij zitten van niet geschoten is zeker mis
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
Dat zegt hij ook niet.

Ik lees toch echt dat hij onderscheid maakt tussen échte knelgevallen en andere knelgevallen. Dan ben ik benieuwd naar de kaders die een echte knelgeval definieren.
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Dan ben ik benieuwd naar de kaders die een echte knelgeval definieren.

Dat moet de rechter maar bepalen
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
Dat moet de rechter maar bepalen

Zijn we het toch eens. Wat jij, ik, Erik of van ittersum ervan vindt is niet relevant. Misschien wordt straks een starter afgewezen en moet hij zijn boeltje verpatsen, terwijl een financieel solide bedrijf er zomaar 40 koeien bij krijgt.
van Ittersum
@Frans1 bulls eye😉
+1
Twentsch Land
@robbies

Tot de rechter heeft gesproken mogen we allen een mening hebben, het interesseert mij niet of iemand dat nou met zijn onderbuik, linkeroor of rechteroor of nog iets anders doet, zolang een ieder wel in waarde wordt gelaten en als me iets niet aanstaat stop ik wel met lezen, er zijn er hier wel wat als ik de naam zie begin ik niet eens meer te lezen.
+1
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
er zijn er hier wel wat als ik de naam zie begin ik niet eens meer te lezen.

Daar hoor ik nog niet bij, zie ik 😀
Erik,1979
@robbies Heb je gelijk in. Gelukkig niet. 👍 moeten er alleen wel heel erg rekening mee houden, dat wil ik er eigenlijk mee zeggen.
t zal wel
@robbies
veel geschreeuw en weinig wol hier.
tis volgens mij heel simpel. de kaders die rvo heeft geven zo min mogelijk ruimte voor knelgevallen fosfaat.
schouten geeft steeds aan dat ze geen ruimte heeft voor de knelgevallen niet dat ze er geen recht op hebben.....
dat bepaald rvo nav de kaders.
dus gaat de rechter(commissie van beroep) het bepalen evt per individueel geval.
meer is t niet.
de uitspraken die zullen volgen kunnen ook evt schadeloos gesteld worden ipv een extra korting voor knel gevallen.
heb schouten gesproken en een brief van haar gehad kan er niet anders van maken.
dus stop maar met zn allen om verdeeldheid te zaaien en met modder te gooien.
daar worden we niet sterker van....
robbies
Quote Reactie van @t zal wel:
kunnen ook evt schadeloos gesteld

Kan inderdaad. Hoeft niet.
+2
familie pelle
@t zal wel de kaders voor de knelgevallenregelingzijn niet door rvo bepaald. De commissie kalden heeft dat na overleg met “ de sector” en andere partijen waaronder rvo bepaald. In het belang van de sector is voor de huidige knelgevallenregeling gekozen en daar vallen niet de groeiers onder. Een ruimere knelgevallenregeling zou leiden tot een hogere korting (met daarbij nieuwe knelgevallen) en daarom is voor een sobere knelgevallenregeling gekozen.Ondanks ik ook een groeier/ bouwer ben kon ik daar mee leven, heb heel wat spaargeld aan rechten gespendeerd. Volgens een geraadpleegd jurist had doorprocederen geen zin, alleen als je disproportioneel financieel geraakt werd. Ik heb zuinig gebouwd dus kom ik niet in financiële problemen. Ik denk dan ook, en dat werd onlangs onderschreven door de Rabobank dat er veel bedrijven zijn die niet buitensporig hard geraakt ( waardoor ze failliet gaan) worden maar dat is uiteindelijk aan het cbb.
t zal wel
@familie pelle
je eigen situatie heeft invloed op de manier zoals je er in zit....
de mijne is vergelijkbaar met de jouwe maar dat vind ik niet relevant.
met gaat erom dat je in nederland als je vind dat je onrecht is aangedaan het via de rechtspraak kunt laten toetsen of dat een ander nu past of niet.
al de discussies of je het er meer eens bent of niet doen er niet toe voor het individu.
geef in mijn ogen alleen maar verdeeldheid als je niet oppast.
en verdeeldheid is er al genoeg vind ik.
+1
familie pelle
@t zal wel tja, dit is een discussie-pagina dus hier wordt gediscussieerd. Iemand die probeert gratis rechten te verkrijgen is zijn/ haar goed recht. Maar de angst voor anderen om vervolgens extra gekort te worden is ook terecht, en dus krijg je discussie. Daarnaast denk ik ook, en dat wordt hier nog weinig genoemd, dat men bang is voor concurrentievervalsing. Je zou als niet grondgebonden boer met 60 koeien en een verouderde stal maar naast een knelgeval zitten met een gloedje nieuwe stal van 200 koeien. De nieuwe stal wordt vervolgens vol gezet met gratis rechten. Wie denk je dat de meeste kans heeft om de 10 ha die tussen beide te koop komt te kopen?? Iedereen gunt elkaar van alles behalve als het je persoonlijk kan raken en juist dat kan niemand uitsluiten.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @van Ittersum:
er zijn maar een handje vol echte knelgevallen,

Er zijn heel veel trieste gevallen, alleen moeten ze de geleden/ te lijden schade claimen en niet andermans rechten!!
+1
vrije boeren
@van Ittersum er zijn echt veel knelgevallen bij en ook velen daarvan hoor je niet .Die mogen wel wat steun van ons hebben van Ittersum
putjesschepper
@van Ittersum toevallig ken ik ook zo iemand ging in 2015 bouwen,zei nog tegen hem zal je dat nog wel doen? Hij was eigenlijks gepikeerd dat ik dat zei,het antwoord was ik wordt toch wel een knelgeval.achteraf dus niet maar heeft bewust veel risico genomen.
Coen
@putjesschepper , laat ons raden in welke regio dit toen de heersende opvatting was.
putjesschepper
@Coen regio Fryslân 😉
+7
de hoef
@klaasvaak jongen die hier werkte is gaan melken in sept 15 ,heeft tot nu toe niks gehoord over te krijgen rechten ,heeft gelukkig wel alles geleast nu, heeft in elk geval een plezierige kerst
+1
robbies
@de hoef hij lost het op. Dat is keurig. Alleen claimt hij blijkbaar nog wel extra rechten. Waarin verschilt hij van de groep die jij hierboven nog veroordeeld?
+4
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
j van de groep d
starten is wat anders,als je nooit de kans gehad hebt dan ,verdriedubbellen ,
+2
robbies
@de hoef dat is meten met twee maten. Iemand die nieuw begint met 100 koeien gun je wel rechten, maar een uitbreider met 50 koeien vind je een profiteur.
de hoef
@robbies ik vind wat ik vind ,en jij vind wat jij vind ,zitten bij ons twee starters 1 met 40 koeien ,en 1 die as jonge jongen na denemarken is gegaan daarna duitsland ,en nu net te laat hier ,ja en die gun ik knelgeval rechten ,
de dure stallen claimers ,hebben in veel gevallen melk verkocht om stal te financieren en al; bultgeld gehad voor de stal van rvo . vind ik een heel ander verhaal
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
de dure stallen claimers ,hebben in veel gevallen melk verkocht om stal te financieren en al; bultgeld gehad voor de stal van rvo

Dat zijn een hoop aannames Hoef. Had je wat rechtlijniger verwacht.
de hoef
@robbies heb er zat voorbeelden van
+1
Jan S
😀
Flinstone
@de hoef daarin verschillen de meningen! Nieuwkomers hadden niet eens de mogelijkheid moeten krijgen!
2013 melkquotum plus een paar procent erbij dat had het moeten zijn! Niks nieuwkomers en grote groeiers daar kan de net iets meer als grondgebonden melkveehouder die jarenlang krom heeft gelegen en quotum heeft gekocht nu voor bloeden!
+2
m uut m
@Flinstone
Beetje egoïstisch.
+1
kanniewaarzijn
@m uut m Maar hij heeft wel gelijk!
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Het is de overheid die alles gigantisch uit de klauwen heeft laten lopen. Als zij dát deel van de (onbelaste) overwaarde van de grond die werd gebruikt om te investeren hadden belast, dan was het niet zo'n enorme puinzooi geworden. Dan had iedereen wel gesnopen waar het geld écht vandaan kwam. Nu probeert de overheid (evenals de banken) de geest weer in de fles te krijgen met de gedachte dat het geld wel weer zal gaan klotsen, maar helaas...….
+1
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
Rabobank tegenwoordig overal meebeslissen over het beleid dat in de agrarische sector gevoerd wordt.
De RABO is na jaren wakker geworden en kwam tot de conclusie dat er vele miljarden niet meer zouden worden terugbetaald. Die fosfaatrechten zijn er dan ook door de RABO doorgeduwd, er moest geld onder de bedrijven komen, dan kunnen zij bedrijven gefaseerd liquideren.
van Ittersum
@kanniewaarzijn beetje kort door de bocht...eigenlijk veel te kort dat om te stellen dat nu bedrijven gefaseerd geliquideerd kunnen worden. In herinnering dat varkensbedrijven in het verleden niet konden stoppen omdat er te veel restschuld achter bleef. Nu zie ik in mijn weide omgeving wel een aantal bedrijven waar de boer al jaren (!) met hun ziel onder zijn arm maar verder aan het boeren was. En nu omdat er collega's bereid zijn om veel te betalen voor de fosfaatrechten hun met opgeheven hoofd nu kon stoppen. Oftewel nu toch nog een keer waar voor zijn jarenlange arbeid kreeg.
En dat is waar we( ook met de Rabobank erbij) hoe scheef het ook lijkt we een sector zijn waar we onze eigen warme sanering betalen. Natuurlijk heb je altijd grensgevallen maar die was zonder die p-rechtenwaarde veel groter geweest, is mijn overtuiging.

De Rabobank, NZO, Campina is aangeschoven omdat wij als sector iedereen maar bij voorbaat afschieten die probeert de (breed denkende)sector te vertegenwoordigen. Geen wonder dat niemand zijn nek meer uitsteekt, dan krijg je commerciële vertegenwoordigers op die plek. Maar deze constatering is hier al 1000x gezegd en genegeerd, verenig u voordat een ander u gaat vertegenwoordigen.

Tis niet moeilijk, wordt moeilijk gemaakt, dat is het verschil

(heel verhaal maar ik ben klaar met melken😉)
+2
Coen
@van Ittersum , volstrekt naïef als jij denkt dat deze BIG-Agri zichzelf naar voren schoof om het belang van hun klanten/leden te behartigen, het was alleen maar eigen belang 😞
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Nu zie ik in mijn weide omgeving wel een aantal bedrijven waar de boer al jaren (!) met hun ziel onder zijn arm maar verder aan het boeren was. En nu omdat er collega's bereid zijn om veel te betalen voor de fosfaatrechten h

Dat is natuurlijk onzin. Voorheen konden ze net ze goed stoppen door het melkquotum te verkopen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
. Voorheen konden ze net ze goed stoppen door het melkquotum te verkopen.

Dat is nou precies wat de RABO probeert weer terug te krijgen.
Coen
@kanniewaarzijn , als de extra afschrijving op het onderpand (de waarde van het gebouwencomplex) maar wordt gecompenseerd door de som van de waarde van de cultuurgrond en de fosfaatrechten, voor de rest maakt het hen geen donder uit.
gisteren nog weer bevestigd gekregen op de ledendag van LTO-Noord
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Coen:
en de fosfaatrechten,
Daarom moeten ze ook duur worden.
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
ls de extra afschrijving op het onderpand (de waarde van het gebouwencomplex) maar wordt gecompenseerd door de som van de waarde van de cultuurgrond en de fosfaatrechten, voor de rest maakt het hen geen donder uit.

Daar hoef ik niet voor naar een ledendag van LTO . Dat is toch gewoon heel logisch dat banken graag heel ruim onderpand onder hun leningen hebben. Ik leen ook liever 50000 Euro uit op 1 ha goede grond dan op een op lucht gebaseerd investeringsplan.
@van Ittersum korte preek had ik gezegd !!!
+1
grondlozeboer
@Detukkeroettwente daaf hoopte ik vroeger toen ik klein was ook elke zondag op, maar t werd t nooit 😆🤦‍♂️
buorman
@grondlozeboer
Kreeg je toch een pepermuntje extra?
Een zgn zoethoudertje, nu ingewisseld voor betalingsrechten
grondlozeboer
@buorman ik had n strenge moeder 😆
spotmelker
Quote Reactie van @van Ittersum:
De Rabobank, NZO, Campina is aangeschoven omdat wij als sector iedereen maar bij voorbaat afschieten die probeert de (breed denkende)sector te vertegenwoordigen.

Komt door opheffing van PZ. Hierdoor moest er een 'vervanger' komen die iets af kan dwingen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
. In herinnering dat varkensbedrijven in het verleden niet konden stoppen omdat er te veel restschuld achter bleef. Nu zie ik in mijn weide omgeving wel een aantal bedrijven waar de boer al jaren (!) met hun ziel onder zijn arm maar verder aan het boeren was. En nu omdat er collega's bereid zijn om veel te betalen voor de fosfaatrechten hun met opgeheven hoofd nu kon stoppen. Oftewel nu toch nog een keer waar voor zijn jarenlange arbeid kreeg.En dat is waar we( ook met de Rabobank erbij) hoe scheef het ook lijkt we een sector zijn waar we onze eigen warme sanering betalen. Natuurlijk heb je altijd grensgevallen maar die was zonder die p-rechtenwaarde veel groter geweest, is mijn overtuiging.

We zeggen toch hetzelfde?
+1
de hoef
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Maar hij heeft wel gelijk!

HIJ SLAAT EEN BEETJE DOOR
+5
grondlozeboer
@Flinstone ik heb vanaf 2010 jongvee opgefokt, in 2013 heb ik er 55 laten lopen die vanaf december 2014 hebben gekalfd, altijd voltijd baan erbij gehad tot januari 2015, toen nog 20 uur per week erbij blijven werken om wat op te kunnen bouwen, ik was thuis de derde maar heb geen cent meegekregen maar toch graag wou boeren, toen ik in maart 2016 noodgedwongen de koeien moest verkopen omdat ik ziek werd was het voor mij op dat moment het ergste wat me gebeurde, dat die koeien van de dam afmoesten, iets waar ik jaren naar toe had gewerkt, oude stal uit 72 opgelapt, melkstal eringezet die ik schappelijk kon komen, vaste mestafspraken met de akkerbouwer en loonwerker voor mn voer en mest, heb zelf maar 3 ha eigendom.
Had t tot in de puntjes geregegeld qua mestafzet ed, en alles regionaal.

Het doel was dat ik groeide naar 70 koeien maar op de peildatum molk ik er 46 en de korting er weer af. Dus eerst besloten om met jongvee weer verder te gaan en dan over een paar jaar verder te kijken, middels verlease en terugkoop nul procent leverbaar kan ik het misschien weer laten groeien en op mn 40e verjaardag weer starten met melken.
Fok nu nog steeds jongvee op en ben inmiddels weer gezond, maar t doet me nog steeds zeer.

Ieder heeft zn eigen beweegredenen om dingen te doen, maar gun een ander ook iets!
We zijn collega`s
+1
matt
@grondlozeboer je plan om melkveehouder te worden is dus niet helemaal
Gelukt.
Anderzijds 46 koeien op peildatum,heeft je iig geen windeiren gelegd.
En nog belangrijker,je hebt je ziekte overwonnen 👍
+13
grondlozeboer
@matt dat laatste was t belangrijkste, maar doordat ik molk heb ik voor jongvee mijn referentie hoog genoeg, en heb ambitie genoeg maar even een paar jaar zo verder, en als ik ergens mn zinnen op zet moet t ook lukken, iedereen om me heen zei dat t me nooit ging lukken, en toch gered.

Stonden er toen nog mee in de veldpost en agraaf

(klik om te vergroten)

+4
matt
@grondlozeboer petje af hoor 👍
+1
Jansky
@grondlozeboer Er gaat mij ineens een lichtje branden.
Ik heb nog melk bij je gehaald, de eerste paar keer uit een soort van badkuip tank met een stop erin.
Goed om te horen dat je weer beter bent en zet em op.
+5
grondlozeboer
@Jansky was prachtig, zou t zo weer doen, nieuwjaarsdag 1e keer in de tank gemolken met 6 vaarzen, binnen drie weken kalfden er toen 24, kon er een andere tank in, had de tank op de foto geleend van bloemert in staphorst, waterpas gezet met de autokrik na twee weken en paste er 861 liter exact in.

Was prachtig, zou er voor tekenen als t weer zo mocht, en Aware heeft me altijd gestimuleerd!

(klik om te vergroten)

+3
buorman
@grondlozeboer
Ik kan je maar 1 duimpje geven, anders kreeg je er 5 of meer.....
+2
achterhoeker2
@grondlozeboer Dat zijn de echte ondernemers!
cjw73
Nu zitten te janken over een mogelijke boete van 100000. Voor de helft is hij volledig gedekt qua rechten dus gewoon maar even leasen.
+1
grondlozeboer
@cjw73 als hij voor 30 koeien moet leasen, zeg maar 42 kg per koe, x 41 euro is hij voor de helft klaar en heb je ook geen gezeik, maar dat kan dus ook al niet blijkbaar, maar je kan er ook je glb geld voor inzetten dan....of heb ik t fout?
+11
cjw73
@grondlozeboer het zal wel kunnen maar dit is tegenwoordig de manier van aandacht trekken. Gewoon 30 koeien te veel houden en dan zeuren om gratis rechten.
+1
cornelissen
@cjw73 Deskundigenrapport met accountant verklaring gelezen van het desbetreffende geval ?
Moet natuurlijk wel om een objectief oordeel te geven.
+3
cjw73
@cornelissen ach allemaal van die bling bling schuurtjes en maar zeuren. Nou mening 1 wil ook niet ruilen met mijn financiële lasten maar heb er zelf een krabbel onder gezet niemand anders. Dus even slikken en weer doorgaan.
+4
Dirk van Zetten
@cjw73 laten stikken en kapot laten gaan. Kerstgedachte is hier ver te zoeken
+3
verbi
@Dirk van Zetten Zo denk ik er ook over en dan straks zeker een topic openen met de beste wensen voor 2019 hypocriet gedoe de laatste tijd hier, gun elkaar een leuk leven en gun elkaar een boterham maar dat is toch moeilijk voor de prikkers hier.En nu zal er wel iemand reageren dat ik ook tot een bepaalde groep behoor met dit verhaal, nou dat boeit me niet(meer)
cjw73
@Dirk van Zetten Valt echt niemand om. Da's alleen om hun verhaal kracht bij te zetten. Maar willens en wetens gewoon een berg koeien meer houden dan er rechten zíjn daar hoeven ze niet bij mij mee aan te komen. Als de melkprijs 10 cent zakt trekken deze figuren het ook allemaal niet meer. Als ze extra rechten toebedeeld krijgen kunnen ze ook nog wel koeien er voor aanschaffen. Maar nee geen rechten ervoor niet willen kopen of leasen en wel veel te veel koeien houden. Nou dan is er voor mij maar 1 oplossing. R.U.R.
+2
spotmelker
Quote Reactie van @cjw73:
Als de melkprijs 10 cent zakt trekken deze figuren het ook allemaal niet meer.

Juist, met alle geOH over dat fosfaat vergeten we bijna waar de prioriteiten liggen. En dat is (bij mij i.i.g) de kassa. De melkprijs ligt nu toch wel een stukkie hoger dan waar men (banken) mee begroot heeft dus moet er ruimte zijn voor extra rechten. Dus ondernemers....
klaasvaak
@spotmelker Degene die nog tekort komen kunnen hun quotum gedeeltelijk verkopen en met dat geld terug huren. Wat is nu het probleem. Ik heb dit gehoord op de beurs in Gorinchem. Dus Christo en consorte sla je slag, verkoop een beetje en huur weer terug
+1
achterhoeker2
@klaasvaak Dat was in mq tijdperk uitstel van executie.
+1
de Haas
@spotmelker Als het ondernemers waren hadden ze wel een risico er bij in gecalculeerd. veel van deze "knelgevallen", op een uitzondering na, deed maar wat omdat ze denken/dachten dat ze wel weer gepamperd zullen worden.
cornelissen
@cjw73 Knap ,dat u nog een inkomen over hebt bij een jarenlange melkprijs van 20 -25 cent.
Het woord omvallen heb ik nooit gebruikt , wel inkomen
cjw73
@cornelissen je reageert nu op een opmerking die ik aan een ander gaf ik heb tegen jou ook niks over omvallen gezegd.
hans1980
@cornelissen je doelt op de 10 cent regeling RFC
van Ittersum
@cornelissen de verdediging stuurt ook vaak een deskundigenrapport mee, nog nooit een rapport gelezen die de verdediging tegensprak. Ook niet onder ede. Tis maar welke pijnpunten je aankaart, maar inderdaad uw rapport niet gelezen dus wij kunnen deze niet tegenspreken maar u hier niet aanvoeren als zijne enige waarheid.
cjw73
@van Ittersum das ook simpel hè. Diegene betaald ook het rapport. En ja hij die betaald die bepaalt.....
cornelissen
Quote Reactie van @cjw73:
En ja hij die betaald die bepaalt.....

Dat is zo,maar de registeraccountants zijn na de ondergang van Athur Andersen (Enron )toch anders gaan denken en zetten er niet zomaar een handtekening onder.
demelkboer
Met alles verkopen zouden ze onder aan de streep net gelijk draaien. Ja dan ben je afgezien van fosfaat rechten ook wel vrij (te) zwaar gefinancierd. Voor 125 melkkoeien is nu alleen al een miljoen aan fosfaat.
achterhoeker2
Hoe komt ie op 100.000 euro boete?
+1
brabantboer1
Gewoon dag in dag uit je best doen, en als het dan mislukt dan is het zo. Je kunt in alles de bedreiging zien en zeggen dat het aan de fosfaatrechten ligt, maar misschien zie ik een ander, van de zo vele regeltjes over het hoofd wat je dan de kop kost. Er is altijd nog een leven na de koeien moet je maar denken, maar je hebt het geprobeerd, je best gedaan en verloren. Accepteren en weer door met leven. Niet iedereen is boer in Nederland en die zijn ook gelukkig moet je maar denken.
hans1980
Willen nog misschien nieuwe kuilvoersnijder aanschaffen maar zo'n automatisch voersysteem werkt ook mooi!

Paar jaartjes sparen
+1
sorry
@hans1980 gewoon wachten tot je wat ouder bent,dan ben je blij met wat je allemaal niet hebt
+1
grondlozeboer
@hans1980 jij voert maar n kwartier per dag zei je laatst, beetje weggegooid geld, als hij ipv die voerrobot rechten had gekocht was hij blijer geweest.
+1
matt
@grondlozeboer dat dacht ik ook meteen,had dat ding toch weggelaten
Maar waarschijnlijk al gekocht.
+1
de Haas
@hans1980 Doe maar een kuilsnijder. Het valt me op dat bijna alle zelfbenoemde knelgevallen een automatisch voersysteem hebben.
Ze zullen vast duurzaam zijn maar dan wel voor de verkoper en niet voor je portemonnee
+2
van Ittersum
@de Haas m.a.w tis niet de fosfaatrechten(of de generieke korting) die de emmer vol liet lopen maar wel de emmer liet overstromen.??
+3
pietjepuk
@hans1980 kuilvoersnijder heb je zo ie zo nodig. 😀
+1
brabo
Quote Reactie van @hans1980:
nieuwe kuilvoersnijder aanschaffen

ik weet nog wel een goede gebruikte voor je 😄
+7
Flinstone
Tja ik wil de stal ook wel weer vol! Heb niet eens een voerrobot of aanschuifrobot laat staan een melkrobot! Heb niet eens geld voor fosfaatrechten maar ik leef nog!
Als ik het allemaal zo lees dan komen er fosfaat rechten zat vrij want deze boer redt het dus ook niet zonder 75 gratis rechten!
Ik heb niet eens 75 koeien en red me er ook wel mee!
hans1980
@Flinstone ja maar bereid je maar voor op een 2e korting de LTO kan je het precies uitleggen...nog nooit zo weinig melkvee als in 2014....

LTO maakt een puinhoop
@hans1980 Waarom weer een korting ??? We zitten ruim onder ons plaflond, en krijgen de fosfaat rechten van de vleesveehouders er nog bij, dus nog meer ruimte over, Vleesveehouders hebben geen rechten nodig , dit heeft brussel BESLIST.
+1
hans1980
@Detukkeroettwente Zeker maar we moeten die maffiose lto nog ontmaskeren...
+1
jan.1
Voerrobot voor 150000 ...is idd verkeerde keuze,maar dat is allemaal achteraf gezwets natuurlijk!
Voor 300.000 euro rechten kopen is probleem opgelost,kan niet in zijn portemonnee kijken maar dit is geen knelgeval..
+1
Ik gun iedereen zo n mooie stal met botjes, voer botje, allemaal prima , waarom niet over meerdere jaren uitsmeren , en gedeelte met eigen middelen betalen , geeft een goed gevoel en rust in de tent. En koop ook eens een goede rekenmachiene, en toets dan eens een melkprijs in die 8 ct lager ligt dan begroot waar sta je dan ??? Maar voor al deze bedrijven moet een oplossing komen , hoe weet ik niet , maar geen korting bij andere boeren.Mogen wat mij betreft wel extra rechten krijgen/.,.,tword nog spannend/moeilijk .
Flinstone
@Detukkeroettwentedaar zeg je zoiets! Voerrobot is met 10 jaar versleten en anders de verreiker wel waar je de bakken mee volzet!
Een simpel blokkenkarretje of desnoods een mengwagen daar zijn wij hier mee begonnen toen het aan de orde was! Beetje mengkarretje draai je 15 jaar en dan is er wel weer ergens een tweedehandsje te koop als je ff geen geld hebt!
huub
De overheid gaat niets doen voor zulke bedrijven. Gewoon zelf handelen, kijken waar je staat en wat je wil. Druk maar wat grond in de erfpacht en koop van het vrijgekomen geld fosfaatrechten. Kan je nog prima 15 jaar melken.
hans1980
@huub vraag het me af , vaak zijn deze bedrijven ook nog eens niet grondgebonden zodat wat ze bijkopen ook nog eens gekort wordt...

Tis net boxen bijna knock out dan nog een keer de benen eronder dan de 2e....
JohnDeere6serie
Morgen ff bellen en leasen en 0% verkopen met gesloten beurs heeft z'n dochter tenminste ook een kerst zonder hoogspanning. Mijn verwachting is eigenlijk dat College v Beroep begin januari nog niks concreets beslist
+9
Jan S
😀
cornelissen
@Jan S Er heeft zelfs iemand een lintje voor gekregen en die is ( of was) er heel trots op.
de jonge
@Jan S helemaal mee eens,en daarom is mijn mening ook dat ze het plafond behoren op te hogen en de vleesveehouders die ook de rechten willen die behoren te krijgen. het is echt niet zo dat als de vleesveehouders er niet onder vallen er ineens gigantisch veel rechten vrijkomen. zoek in de papieren maar eens op hoe de 8,3% korting tot stand is gekomen. dat is heus niet aan het conto van vleesveehouders te rekenen Op grond van de situatie op de peildatum zou een generieke korting van 5,1%
noodzakelijk zijn. Echter, met het amendement Dik-Faber en Koçer Kaya
en het subamendement Van Gerven
is in de wet (Wet van 29 mei 2017 tot wijziging van de
Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten;
een voorziening opgenomen waarmee bedrijven met
melkvee die in 2015:
- grondgebonden waren, ontzien worden van de generieke korting;
- een ‘relatief’ klein fosfaatoverschot hadden, niet verder worden gekort dan tot
het punt waarop het betreffende bedrijf in 2015 grondgebonden zou zijn.
Doordat grondgebonden bedrijven volledig worden ontzien bij de generieke
korting, stijgt het kortingspercentage voor de overige bedrijven van 5,1 naar
6,7%. Het gedeeltelijk ontzien van bedrijven met een relatief klein overschot
levert een verdere stijging van het kortingspercentage op tot 7,3%.
Uit de rapportage van de CDM blijkt dat iedere additionele toekenning van 1
miljoen kilogram fosfaatrechten een verhoging van het kortingspercentage met
1,5% tot gevolg heeft.
Advies Commissie knelgevallen fosfaatrechten
Ter uitvoering van het amendement Geurts heb ik
de Commissie knelgevallen fosfaatrechten ingesteld, onder voorzitterschap van de
heer drs. C.J. Kalden. Over de opdracht aan en de samenstelling van deze
commissie heb ik uw Kamer per brief van 12 mei 2017 geïnformeerd .De commissie beschrijft ‘de opdracht lastig te hebben gevonden
vanwege het bijzondere samenspel van politieke, sociaaleconomische en
maatschappelijke aspecten rond de melkveehouderij en het mestprobleem. De
lastigste was de afweging tussen individuele verantwoordelijkheid en collectieve
afwenteling bij de groei van de veestapel en de bijbehorende mestproductie’.
De commissie heeft, conform haar opdracht, afgewogen of categorieën van
bedrijven voldoende concreet en nauwkeurig af te bakenen zijn en zowel
individueel als buitensporig op een dusdanige wijze geraakt worden dat dit niet
alleen buiten de voor de sector te verwachten bedrijfsrisico’s gaat, maar ook de
afwenteling op de sector als geheel – in de vorm van een noodzakelijke verhoging
van het generieke kortingspercentage – rechtvaardigt.
De commissie adviseert in de eerste plaats om maximaal zeker te stellen dat het
effect van het op basis van een generieke voorziening honoreren van individuele
bedrijven als knelgeval, wordt beperkt tot een stijging van het generieke
kortingspercentage met maximaal 1%.
De commissie heeft verschillende categorieën van bedrijven beoordeeld en komt
tot het advies om de knelgevallenvoorziening bij Algemene Maatregel van Bestuur
uit te breiden met de volgende twee categorieën van bedrijven:
1. Nieuw gestarte bedrijven: het gaat hierbij om bedrijven die op basis van een
aantal (cumulatieve) criteria aan kunnen tonen dat sprake is van een nieuw
gestart bedrijf. De commissie adviseert bij deze categorie een compensatie
van 50% van het verschil tussen de feitelijke melkveebezetting op 2 juli 2015
en de op die datum aanwezige stalcapaciteit. De commissie stelt tevens voor
een bedrijf uitsluitend als knelgeval te bestempelen als op 2 juli 2015
minimaal 10% (drempel) minder kilogrammen fosfaat met melkvee op het
bedrijf werd geproduceerd dan, op grond van de te overleggen bewijsstukken,
voorzien werd bij volledige benutting van de capaciteit.
2. Bedrijven in een buitengewone situatie vanwege realisatie van een
natuurgebied, de aanleg of het onderhoud van publieke infrastructuur of
vanwege een algemene nutsvoorziening; het gaat om bedrijven die, veelal in
overleg met decentrale overheden, afspraken hebben gemaakt over
bijvoorbeeld een bedrijfsverplaatsing in verband met natuurontwikkeling of
infrastructurele projecten, of hun bedrijf extensiveren ten behoeve van
natuurontwikkeling, en die op de peildatum van 2 juli 2015 om die reden nog
geen of een onvolledige veebezetting hadden of die op de peildatum tijdelijk
niet-grondgebonden waren. Er moet sprake zijn van een veebezetting op de
peildatum van 2 juli 2015 die, conform de knelgevallenvoorziening in artikel
23, zesde lid, van de wet, aantoonbaar 5% lager lag dan zonder de
buitengewone omstandigheid en als direct gevolg van de ontwikkeling van het
publieke project.
De commissie concludeert dat met de toevoeging van bovenstaande categorieën
aan de knelgevallenvoorziening, de generieke korting met ongeveer 1% zal
stijgen.
Ik neem het advies van de commissie over. Ik zal de twee genoemde categorieën
in een Algemene Maatregel van Bestuur opnemen die per 1 januari 2018 van
kracht moet worden.
Conclusie: generiek kortingspercentage fosfaatrechtenstelsel
Beide adviezen gecombineerd resulteren in een generiek kortingspercentage van
8,3%.
Op 6 en 11 juli jl. heb ik overleg gevoerd met de sector. We hebben onder andere
gesproken over de wenselijkheid van het hanteren van een veiligheidsmarge
bovenop een generiek kortingspercentage van 8,3%. Die veiligheidsmarge kan
van pas komen om tegenvallers op te vangen die zich kunnen voordoen bij de
toekenning van fosfaatrechten (bijvoorbeeld door toekenning van extra rechten
als gevolg van bezwaar- en beroepsprocedures) of als gevolg van een hogere
fosfaatproductie door hogere gehalten fosfaat in het ruwvoer.
De vertegenwoordigers van de sectororganisaties verwachten dat de
fosfaatproductie met een korting van 8,3% onder het sectorplafond van 84,9
miljoen kilogram fosfaat komt en dat daarom een veiligheidsmarge niet nodig is.
Ik heb hen erop gewezen dat indien de totale fosfaatproductie alsnog hoger uit
lijkt te gaan vallen dan het sectorplafond van 84,9 miljoen kilogram fosfaat, een
additionele generieke korting volgend jaar noodzakelijk is. De sectororganisaties
begrijpen die consequentie van het niet-hanteren van een veiligheidsmarge.
+1
matt
@de jonge van dam wilde 10% lto was trots dat ze dat beperkt hadden tot
8,3%.
En het word dus gewoon 10% of hoger,omdat ze niet opgelet hebben met dat
Vleesvee.
Calon trots omdat krimp,uit het regeerakkooord is gehouden.
Intussen laten ze het wel gewoon gebeuren 😞
hans1980
@de jonge dus volgend jaar 10% korting als men plafond niet verhoogd
+1
demelkboer
Zonder fosfaat rechten was ie ook vrij zwaar gefinancierd maw zonder foafaateechten ook een moeilijk geval
+2
MTSTAMMINGA
@demelkboer
Hier in het noorden werdt de uitspraak weleens gedaan toen men aan het reken was Over nieuwe grote stallen Het wordt burgerweeshuis of huurhuis Maar de ondernemer wil het En papier is gewillige

Maar niet best zo in de sit zitten en de berg niet kunnen overzien
+1
Flinstone
@MTSTAMMINGAbegrijp ik het nou verkeerd of lees ik het niet goed? Laten we de gemiddelde grondprijs in Nederland eens op 5€ stellen en de gemiddelde boer heeft 40 ha eigendom! Beetje woonhuis dat is dan 2,5milj€ vrije verkoopwaarde!
Meer als 1,5 milj€ kan je dan niet bij de bank lenen en dat moet je ook niet willen!
Zoals het op het hoogst van de markt was deze zomer heeft de gemiddelde melkveehouder 1,5milj€ aan rechten gekregen!
Beetje vee voor de afronding want in augustus waren ze goedkoop en nu knetterduur!
Dit is in een notendop zoals ik reken dus die lulverhalen van een faillissement!
Je moet een burger maar eens vertellen dat je in december een extra zakcentje krijgt om de kerstdagen door te komen😂
Ik geef toe wij zijn de centen ook hard nodig maar zo zielig zijn we met z’n allen niet!
Dat we met z’n allen zo bashen op deze knelgevallen is niet dat we deze boeren niet een paar gratis rechtkes gunnen maar niet over onze rug!
Want stel je voor deze man krijgt 75 gratis rechten want dan is zn stal pas vol en kan ie rendabel draaien en vervolgens gaat ie ons uit de markt drukken op allerlei terreinen!
Misschien kan Annie nog eens op de koffie komen en dan weer een filmpje online zetten voor haar eigen herverkiezing!
christo
@Flinstone Als je zo bang bent voor een knelgeval, waarom dan niet voor de te veel uitegeven rechten? Dat levert je zeker een korting op.
cjw73
@christo das vrij simpel. Er zijn nu al teveel rechtjes uitgegeven dus alles wat er nog bij komt is nog meer teveel.
+1
christo
@cjw73 Ja. Dat is het dilemma waar Carola nu voor staat. Weer een nieuwe dimensie er bij. Ze heeft het nu voor de niet-grondgebonden boeren ook voor elkaar dat die aan de beurt zijn met een flinke extra korting.
Ze hebben nu een reden om in actie te komen, anders wordt Calon boos. Extra korting mag niet van Wil. Ben benieuwd hoe lnv zich hier uit gaat redden. Wordt nog een leuke donderdag. Pers is al op de hoogte en heeft ook in de gaten wat er donderdag op het spel staat. DAt heet ''het vingertje van Seegers''.
hans1980
@christo seegers???
achterhoeker2
@Flinstone Hier in de streek zijn er genoeg die maar 20 ha (of nog minder) in eigendom hebben en de rest gehuurd vanaf 1500 euro. Dan staat na verkoop nog een paar ton overige....
+1
buorman
@MTSTAMMINGA
It wurd in gouden ketting.....as de strop
hans1980
@MTSTAMMINGA klopt leuk is het zéker niet voor desbetreffende boeren , je kon gewoon zien dat het niet voorzienbaar was de bank had dit anders nooit goedgekeurd.

Ben wel voor gedeeltelijke compensatie mits andere groepen hiervan geen hinder ondervinden, en dat kan gezien de ruimte in het plafond wat onbenut is.

Doordat vleesvee onterecht onder melkveefosfaatplafont is komen te vallen is het plafond voor overig vee bij lange na niet vol.
Dit biedt ruimte voor knelgevallen en daardoor zijn GEEN extra kortingen benodigd, alleen moet LTO dat ook willen!
Heb het gevoel dat ze dit pertinent niet willen (omdat, vage redenen/eigenwijs) .

Wordt het niet opgelost dan krijgen we te maken met 2e en 3e kortings rondes , deze boeren gaan dat niet pikken..

Denk ook dat het aan te vechten is omdat kortingen bij ca. 1/4 van de melkveehouders wordt neergelegd, men kan niet meer spreken van "generiek"

Ps. wanneer je pacht land kwijt raakt , en je wordt daardoor niet grondgebonden moet je dan ook korten? (Ook met terugwerkende kracht?)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's waarom? , koeien , melkveehouders , melkveebedrijf , fosfaatrechten en spanning geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
125
DEELNEMERS
44
WEERGAVES
0