Neonics in suikerbieten bieden niet altijd een uitkomst

Het vooruitzicht dat neonicotinoïden alleen nog toegelaten zijn in serres bezorgde de landbouworganisaties klamme handen. In de bietenteelt betekende dit type van insecticiden immers een grote sprong voorwaarts want een zaadomhulling biedt langdurig bescherming tegen bijna alle schadelijke insecten die de bieten belagen. Nu zou het opnieuw zonder moeten maar het aantal alternatieven is beperkt, evenals de ervaringen daarmee. Dat waren voor de FOD Volksgezondheid voldoende redenen om een noodtoelating voor neonicotinoïden af te leveren. Ter bescherming van de bijen worden aan die toelating allerlei voorwaarden gekoppeld wat betreft de nateelten. Onder meer voor akkerbouwers met industriegroenten (erwten en bonen) in de teeltrotatie zijn die niet haalbaar zodat de firma Belchim uit Londerzeel de aandacht vestigt op een alternatieve beschermingswijze.
 Neonics in suikerbieten bieden niet altijd een uitkomst (vilt.be)

Het vooruitzicht dat neonicotinoïden alleen nog toegelaten zijn in serres bezorgde de landbouworganisaties klamme handen. In de bietenteelt betekende dit type van insecticiden immers een grote sprong voorwaarts want een zaadomhulling biedt langdurig bescherming tegen bijna alle schadelijke insecten die de bieten belagen.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden bieten , suikerbieten , bietenteelt , bijen , volksgezondheid , type , ervaringen en insecten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!