89.4 min 4.5 is geen 86.5

Gisteren de zoveelste kamerbrief. Mededeling meer rechten uitgedeeld dan plafond en dat ligt niet aan ons, LNV.

Code 100, 101 en 102 op welk bedrijf dan ook geeft op 2 juli 2015 in totaal 89.4 miljoen kg fosfaat . Knelgevallen volgens Kalden gereserveerd ruim 600000.

4.5 miljoen kg fosfaat boven plafond en knelgevallen gaf een korting van 8.3 % voor de ngb bedrijven

Ruim 1 jaar later is 89.4 min 4.5 min de knelgevallen geen 84.9 maar rond de 86.5 miljoen kg fosfaat. knelgevallen Kalden uitgegeven 269000. Kan niet.

Dan jongvee van vleesvee. CDM code 101 en 102 waar dan ook. CBS plafond 201, 203, 205, 207, 209, en 227voor 50% ( onderscheid binnen CBS herkomst van dier in code verwerkt) CBS code 217 en 221 zijn wel meegenomen in CDM als 101 en 102, maar niet bij CBS fosfaatplafond ( zie afbeelding vannpaar weken geleden )

Maar ook hier is niets fout gegaan.

Vreemd.

(ps. We hebben wel steeds gelijk gehad)

Deel dit topic

Reacties

De dagen TIKKEN weg richting 31 dec !!!
sorry
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
31 dec !!!

begin jij nu ook al..
Dirk van Zetten
@Detukkeroettwente een miljoen kg aangekochte varkensfosfaat..... na al het geklooi kan de staat nog wel een paar miljoen kg varkensfosfaat extra bijkopen en bij het plafond koeien optellen. 3 jaar geleden hadden de staat het er nog over dat alleen totale fosfaat van alle sectoren in Brussel telt en dat alleen LTO voor sektorplafonds was nu zitten ze halsstarrig vast te houden aan een melkveeplafond van 2002 terwijl wij veel efficiënter werken, minder uitstoten en mest verwerken. Waar gaat het fout!!
+1
robbies
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
mest verwerken. Waar gaat het fout!!

Om te beginnen bij zulke onzin. De varkenshouderij levert vrijwillig rechten in, maar geen fosfaatruimte. Dus de overheid kan zoveel rechten kopen als ze willen, er zal vooralsnog geen fosfaatruimte overgeheveld worden. Dat wil de varkenshouderij niet.

Daarnaast zeg je dat "we"mest verwerken. "wij"verwerken niet zoveel hoor.
De melkveehouderij koopt VVO'tjes, maar heeft structureel nauwelijks een euro geïnvesteerd in mestverwerking. Ik begreep van Jos ooit hier dat er in 2013 iets van 275 melkveehouders in structurele mestverwerking geïnvesteerd hebben. De mestverwerking is getrokken door de intensieve sector, diezelfde intensieve sector die jij nog ff wilt leegtrekken om het probleem bij de melkveehouderij op te lossen, met als gevolg dat er nog minder in mestverwerking geïnvesteerd wordt. Elke melkveehouder die geïnvesteerd heeft in mestverwerking mag van mij vrijgesteld worden van korting. Word jij dan alsnog gekort?
+1
Dirk van Zetten
@robbies Je hoeft niet raar te reageren. Die varkensrechten die de staat opgekocht heeft komen niet meer beschikbaar voor de varkenshouderij. Waarom dan niet gebruiken voor de melkveehouderij. Verder ken ik 8 varkensboeren. Allemaal zijn ze voor ontschotten en vinden ze het fijn dat ze dan vermogen/solvabiliteit/gouden handdruk krijgen. Maar goed. Ik woon niet n Brabant...
robbies
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
Je hoeft niet raar te reageren. Die varkensrechten die de staat opgekocht heeft komen niet meer beschikbaar voor de varkenshouderij. Waarom dan niet gebruiken voor de melkveehouderij.

Omdat de fosfaatruimte niet beschikbaar komt. Er worden rechten uit de handel genomen, maar de excretie mag gewoon op hetzelfde niveau blijven.

Verder vind ik je punt over mestverwerking veel interessanter. "we"hebben mestverwerking, maar ik ben benieuwd of jij zelf ook geïnvesteerd hebt in mestverwerking
sorry
Ze zallen het wel afdoen als opportunistisch geleuter
John Spithoven
@sorry Oh dat valt dan mee.
hans1980
LTO maakt zich geen zorgen
+4
Dairyfarmers
Laat de boel maar klappen🤠😉
+1
dwers
@Dairyfarmers ja laat de derogatie maar klappen, dan heb ik nog wel wat stromest over voor de topline boeren hun kruidenrijke percelen. 😄
jg
Derogatie is ......
+1
hans1980
@jg weg ...
Dat wordt extra mais verbouwen
+2
sil
Er zijn meer rechten uitgegeven dan mag, ongeoorloofde staatssteun en nog meer van die kreten.
iedereen gewoon een procentje extra korten, want met alleen bij vleesvee rechten weghalen gaat het ze niet lukken om onder die 84.9 te komen. Ik vind wel dat het plafond van melkvee opgekrikt mag worden omdat de vleesveebedrijven die nu voor fosfaatrechten kiezen,in elk geval de meerderheid deze binnen nu en enkele jaren willen verkopen( aan melkveebedrijven, deze kunnen meer betalen). Als je deze groep nu al erbij zou tellen hoef je helemaal niet te korten. ( Alleen deze groep kun je niet specificeren op dit moment)
+3
hans1980
@sil precies, melkveehouderij doet het super goed nog nooit zo weinig melkvee sinds 2014 👍
Maar goede resultaten worden verkwanseld door RVO en LTO door vleesvee bewust ook onder melkveefosfaatplafont te laten vallen.
Nu geen ruimte voor knelgevallen
Maar wel giga korting voor kleine groep NGB👎
CorP
@John Spithoven dat zijn even veel cijfertjes, was voor mij een drukke week dus mag ik je vragen om een beetje in jip en janneke taal uit te leggen?
+3
John Spithoven
@CorP Ik weet zeker dat onze week nog hectische was Maar Ik zal het straks doen
+3
John Spithoven
@CorP Verzoek van Cor, het moet in jip en janneke taal. Het tweede deel van mijn verhaal is makkelijk. Ik zal de afbeelding die ik een paar maanden geleden geplaatst heb, naar voren halen in een volgende topic. Daar staan een aantal kolommen, De eerste zijn de diverse diersoorten, de tweede CBS berekening (fosfaat plafond), de derde CDM(2 juli 2015). En de vierde een ja en nee kolom, waaruit blijkt wel of niet in de berekening code 100, 101 en 102 van fosfaatproductie op 2 juli 2015.

Dan het eerste gedeelte. Daar geeft ik aan dat de optelling zoals berekend in de eerste week juli 2017 (overleg EZ) en de brief van gisteren niet klopt. Volgens de berekening van vorig jaar in het overleg hadden we met de uitgegeven rechten onder het plafond moeten zitten, maar we zitten er boven. En dat kan/klopt niet. We hebben vorig jaar exact het aantal dieren (staarten) op papier gezien en de berekening van de forfaitaire norm er op los gelaten. Dan is het onmogelijk dat er voor meer dieren rechten zijn uit gegeven. En de service brieven van oktober 2016 waren in de aantallen verwerkt.
hans1980
@John Spithoven
staat een * achter "worden meegenomen tenzij uit de zienswijze blijkt dat het betreffende bedrijf uitsluitend voor de vleesproductie produceert"

De meeste van de 7000 bedrijven zijn toch voor vlees? (25000 - 18000) des te vreemder dat die bedrijven rechten hebben gekregen???
+1
John Spithoven
@hans1980 Goed gezien. Er is geen weg terug meer, maar vooruit ook bijna niet meer. Men heeft zich in een onmogelijke positie gewrongen.
arjank110
@John Spithoven dit document al gezien? rijksoverheid.nl/onderwerpen/mest/… waarschijnlijk wel, weinig nieuws
Todi
@arjank110 De fosfaat bank blijft terecht dicht.
John Spithoven
@arjank110 Ja, dank je wel , maar had ik gelezen.
hans1980
@John Spithoven met die * hebben ontwerpers van fosfaatrechten stelsel dus getracht de mogelijke escape van melkvee naar vleesvee (code 120) te omzeilen door deze mee te nemen in melkveefosfaatplafont, dat hoeft nog niet zo'n groot probleem te zijn.

Groter probleem is dat ook NIET melkveebedrijven rechten hebben gekregen onder het melkveefosfaatplafont.
Hoe komt men in vredesnaam tot het besluit niet melkveebedrijven te bedelen ? Waarom is er nooit door niemand een lampje beginnen te branden 18000 was afspraak met Brussel dan ga je toch geen 7000 niet melkveebedrijven rechten toe bedelen?

En o.a. Jos V. zit al 3 jaar naar die materie te kijken...pfff sorry hoor
Nee jij niet alleen die hele kliek die duizenden euro's bespaard??? Maar 10 tot 100 duizenden euro's kost tot bestaansrecht toe bah..

Fouten toegeven en oplossen voor :iedereen groeier/niet groeier/grondgebonden bedrijven
En voldoe aan eisen Brussel, Non Dairy Farms Geen rechten!
de jonge
@John Spithoven en toch is vanaf het begin van de besprekingen al bekend dat ook jongvee van vleesvee er onder zou vallen. het is toch niet terecht om vleesveehouders die wel die rechten willen en die vanaf 2015 ook geconfronteerd zijn met de regels naar de aanloop van de fosfaatwet er nu uit te gaan drukken. dan behoren ze het fosfaatplafond op te hogen,dat is de kortste klap,zo is de wet in nederland ook ingegaan op 1-1-2018. Ik vraag mij meer af hoe het mbt tot de verhalen dat natuurorganisaties en opvanglocaties ook rechten zouden hebben gekregen?? die staan namelijk nergens vermeld en als het klopt,hoeveel rechten zijn daar dan aan uitgegeven.
hans1980

(klik om te vergroten)

Lees nu de voetnoot met * en trek je conclusie
de jonge
@hans1980 het gaat mij erom hoe het de veehouders altijd voorgehouden is,dit zijn papieren die nu voor het licht komen waar de gemiddelde veehouder niets van wist. je kunt toch niet iets gaan veranderen omdat na 3 jaar papieren boven komen die niet bekend waren en de wet op de manier is ingegaan zoals die bij eigenlijk iedere veehouder bekend was,dus code 100 101 en 102 zonder toeters en bellen,dat was het zoals het overal vermeld stond. persoonlijk probeer ik mij te verplaatsen in diegenen die dit aangaat en als het mij zo 3 jaar verteld was en ik overal aan mee moest werken,zelfs nog eind december 2017 en begin 2018 dat overal stond dat vanaf 1-1-2018 gewoon alles onder code 100 101 102 onder de wet zou vallen en ze zouden mijn rechten gaan herbeschikken of niet toekennen ik niet blij zou zijn. Stel je eens voor dat de minister nu zou zeggen,tsja er komt nog een herbeschikkinkje aan en alle jongvee van code 101 en 102 wordt herbeschikt wat niet heeft afgekalfd op een nederlands bedrijf word gekort. Hoe zou men zich dan voelen,,ook knap belazerd neem ik aan
+2
John Spithoven
@de jonge Dit is de derde keer dat ik deze afbeelding plaats. De vorige keren keek niemand er op. En het verhaal vertel ik al sinds oktober 2017. Dat niemand mij serieus wilde nemen, sorry kan er niks aan doen. Maar kijk nu aub vooruit voordat er weer een fout gemaakt wordt.
+1
de jonge
@John Spithoven oke dus je hebt dit een maand of twee voor invoering van de wet voor het eerst geplaatst, en niemand in de politiek of lnv,rfc rvo etcetc heeft er iets mee gedaan. hoe kon dan een vleesveehouder weten dat dit via een beleidsregel terug gedraaid gaat worden? feit blijft dat ze vanaf 2015 met dezelfde materie hebben gezeten dan de melkveehouders,biologische boeren en jongveeopfokkers etc. en oja nogmaals de vraag of jou daar iets van bekent is dat verzamelplaatsen en natuurinstanties ook fosfaatrechten toegewezen zouden zijn?
John Spithoven
@de jonge Nee mij niet bekend.
+2
John Spithoven
@John Spithoven Volgens de goedkeuringsbeschikking moeten er 17800 melkveebedrijven fosfaatrechten krijgen PUNT.
+1
GJ Bosch
@John Spithoven Jij gaat volgens mij te kort door de bocht. In de goedkeuringsbeschikking staat het volgende:

“(19) There are over 17,800 dairy farms that will require phosphate rights.”

“over 17.800” betekent “meer dan 17800”

In alinea 22 wordt dit “over 17.800” nog een keer herhaald.
+1
John Spithoven
@GJ Bosch Maar tussen 17800 en 24616 zit wel een heel groot gat.
GJ Bosch
@John Spithoven Maar 24.616 is wel groter dan 17.800

Ik heb overigens veel waardering voor alle moeite die je doet om het gesjoemel van LNV aan de kaak te stellen. Maar als je echt wat wilt bereiken dan heb je volgens mij juridische ondersteuning nodig.
hans1980
@GJ Bosch lees verder staat ook Dairy Farms geen 7000 extra vleesvee bedrijven!
+3
John Spithoven
@GJ Bosch Wordt aan alle kanten aan gewerkt.
hans1980
@GJ Bosch dan hadden ze wel geschreven between 17000 and 27000 farms
Niet expliciet 17.800 , aantal stopt dus exact is het niet
+1
Twentsch Land
@GJ Bosch

Het zal dan tussen de 17800 en 18000 zijn.....niet meer dan 18000 anders was wel geschreven .... There are over 18000
+1
buorman
@Twentsch Land
nee want dan hadden ze zichzelf begrenst op een aantal, nu niet; meer dan...
En voor de rest maakt het Brussel geen drol uit met welke dierlijke shit we plafond vol willen schijten;
''Article 4 General conditions for the derogation
The derogation is granted on the following conditions:
1. The Netherlands shall monitor the amount of manure produced and shall ensure that manure production at national level both in terms of nitrogen and phosphorus will not increase beyond the level of the year 2002 corresponding to 504.4 million kg of Nitrogen and 172.9 million kg of Phosphate.''
hans1980
@buorman Meende (met enige voorzichtigheid) dat deze eisen voor derogatie was voor nu , voor nieuwe Derogatie eis wil EC een sectorplafont van 84,9

Shoot me if i am wrong
buorman
@hans1980
Het eerste deel klopt, dit was de goedkeuringsbeschikking voor de huidige derogatie.
Landelijk plafond dus, en van intrekken is geen sprake zolang Ned daar binnen blijft.
Dat Brussel nu al eisen [anders dan nitraatrichtlijn] heeft neergelegd voor hierna......
Wel is het zo dat Ned [lees NZO?/lees RFC ?] per 2020 de sectorplafonds wil vastleggen in de mestwet, maar of dat Brussel een drol uitmaakt?
CorP
Quote Reactie van @buorman:
maar of dat Brussel een drol uitmaakt

Ik snap er blijkbaar weer de ballen van, maar als dat Brussel het alleen om NL-plafond te doen is, waarom is men dan zo moeilijk bezig over die koeien, strijk de boel vlak en volgens jaar weer ruimte voor een oplossing. Die paar dagen December zullen het tij toch ook niet meer keren lijkt mij
buorman
@hans1980
Kan iemand deze afbeelding ook wel duidelijk leesbaar plaatsen?
hans1980
@buorman wanneer je op afbeelding drukt en groter maakt met vingers
buorman
@hans1980
Jij hebt hem op de telefoon zeker, hier op de laptop werkt dat niet.
En opslaan en dan vergroten heb ik al geprobeerd maar dan vervaagt hij zodanig dat het nog onleesbaar is
+2
diezel
@buorman
Het is te proberen...

(klik om te vergroten)

buorman
@diezel
Klasse diesel, mij lukte het niet
hans1980
@buorman Nieuwe generatie..
buorman
buorman
@buorman
Oh en niet vergeten:
CorP
@John Spithoven Dank u voor de wat vereenvoudige uitleg.
Onder de foto staat nog iets geschreven van "cbs vanwege beperkte tijd niet mogelijk om op bedrijfsniveau te rekenen" Heeft dat dan nog iets met het meer rechten uitdelen te maken?
de jonge
@John Spithoven maar dan het volgende,rvo is uitvoerende instantie naar ik altijd heb begrepen en voor vragen en als je wilt weten hoe iets is of komt moet je daar zijn en de antwoorden of berichten die zij geven zijn leidend. waarom heeft er dan altijd code 100 101 en 102 gestaan en heeft er nooit bij gestaan zowiezo voor 28 maart 2018 let op,als de dieren voor afkalven worden afgevoerd,dus voor ze op code 100 of code 120 komen krijgen vleesveehouders geen rechten. dan zijn ze toch gewoon nalatig geweest en hebben ze bepaalde mensen waarvan nu de rechten worden teruggetrokken of niet toegewezen in feite met opzet verkeerde beslissingen laten nemen??
John Spithoven
@de jonge Weet ik niet. Ik zit al ander half jaar niet meer aan tafel. Maar meer duidelijk vanaf begin was gewenst
+1
de jonge
@John Spithoven het is 1 onduidelijke zooi,zo is het niet te bevatten dat bv ook verzamelplaatsen en natuurorganisaties rechten toegewezen zouden hebben gekregen??( dit is van horen en zeggen,dus pin me daar niet aan vast,maar heb meerderen gehoord die dit beweren) is jou daar iets van bekend? dat zijn toch ook geen melkproducerende bedrijven? en als het inderdaad klopt,waar staan deze groepen dan in de berekeningen voor uit te geven fosfaatrechten?
hans1980
@de jonge Volgens mij heeft Nederland een parlementair onderzoek nodig, Carola geeft geen duidelijkheid en geeft nog nauwelijks voor de helft van bedrijven 25.000 (=7000 teveel) een beschikking voor 2018 dit kun je boeren ondernemers toch niet aandoen?
❌geschikt
✔ongeschikt
JohnDeere6serie
Vleesveehouders die altijd alle jongvee op 115 en 122 hadden, die dit jaar bezwaar hebben gemaakt ( bijv met hulp van flynth) hebben ook rechten gekregen. Die zijn in eerdere (kortings)berekeningen nooit meegenomen. Hebben ook geen rechten nodig en geen recht op rechten maar nu wel op naam.
John Spithoven
Deze tabel is toch het bewijs dat het compleet fout gegaan is met uitdelen En dan kunnen diverse bestuurders mij wel van alles verwijten maar LEES die tabel en klaar. Ook de politiek wil het biet zien, maar kijk toch een keer en handel er naar.

Misschien kan iemand die tabel hier plaatsen anders dan ik doe. Lukt mij niet.
de Haas
@John Spithoven De realiteit is dat Den Haag niet werkt op basis van bewezen feiten. Als het nou om de landbouw, milieu of Marrakesh gaat.
hans1980

(klik om te vergroten)

+3
hans1980
@hans1980 voetnoot * is een belangrijke ,enkel vleesvee jongvee meetellen wanneer het op een melkveebedrijf staat!

RVO heeft de wet niet goed uitgevoerd, melkveebedrijven mogen (naar mijn idee)hier geen schade van ondervinden dus:
-geen extra korting voor NGB
-ruimte voor knelgevallen
+1
christo
@hans1980 Met jou kan ik wel door 1 deur!!
+2
John Spithoven
@hans1980 He he eindelijk ik krijg vrienden.

Nu naar de politiek er mee en snel.
MTSTAMMINGA
@John Spithoven
Je krijgt vrienden die denken dat ze gratis rechten er bij krijgen kunnen via jou

En laten jou [jullie] het werk doen

Het is gewoon niet best wat er allemaal gebeurd ,maar ik weet ook niet hoe het anders moet of kan En alles ik zei wat weer te koop is gekomen Wordt geld krijgen misschien nog wel het grootst probleem de komende tijd
+5
hans1980
@MTSTAMMINGA Misvatting!
Zoals het nu is gaat Nederland DOOR melkveefosfaatplafont 84,9 wordt 86,5+

Dus wat Calon zegt klopt niet NL heeft voor 2 jaar derogatie gekregen met hulp van RFC en RVO (dus niet alleen LTO)

Nu op basis van deze cijfers GEEN derogatie!!!

Wat wil je @MTSTAMMINGA dat niet grondgebonden bedrijven (eigenlijk wel grondgebonden maar mais/mest relaties tellen niet mee) ca. 3000-4000 bedrijven meer dan 10% EXTRA worden gekort?

Heb het niet over extra rechten (zelf niet gegroeid/slecht moment peildatum) dus straks na 2e korting al 18% minder dab ten tijde melkquotering

Dan de rechtsgang volgend jaar bij gelijk 3e Korting!!! Voor niet " grondgebonden " bedrijven

Vindt jij dat fair ??? Heb het NIET over GRATIS rechten maar GESTOLEN rechten

LTO doet niets !!!!!
+3
de jonge
@hans1980 vond het eerlijk gezegd ook een zeer vreemde opmerking. volgens mij heeft john hetzelfde doel als een grote groep hier heeft en dat is dat we de waarheid graag boven water willen hebben en dat heeft niets met vrienden die menen gratis rechten via iemand anders te krijgen van doen. In mijn optiek is john hier toch wel degene met de meeste kennis van zaken,die daar openheid over geeft,dus is het logisch dat die het meest gevraagd word.
MTSTAMMINGA
LNV gaf ondanks herstelacties te veel fosfaatrechten uit

Die link al gelezen op boerderij site ??Hans
+1
hans1980
@MTSTAMMINGA ja dus...

Dus zal er generiek gekort moeten worden in hoeverre generiek generiek is???
3000 tot 4000 bedrijven mogen deze last dragen (zelf uitgerekend ongeveer 10% korting extra)

Gezien jou achternaam zul je wel in Friesland wonen en voldoende grond (op papier) hebben dus jou met 12000 bedrijven treft deze materie niet!

Waarom steun je anderen dan niet?

Hebben zelf voldoende grond helaas telt mais/mest relaties niet mee dus kan men alle rare vleesvee rechten bij ons en 3-4000 bedrijven claimen.

Dan komt 3e korting ronde (niet voor jou!)

In extreme geval ga ik 25 % minder dieren houden dan voor bevrijdingsdag??

Wees collegiaal
MTSTAMMINGA
@hans1980
Ik lees het anders Hans

Het komt allemaal goed Maar het moet schijnbaar eerst raar gaan ,voor dat het zover is
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
Waarom steun je anderen dan niet?

Waar uit laten ik blijken hier dat ik anderen niet steun ?

Heb op papier nog wel wat land voor je !!Hans als dat je redden moet Heb jij dan rechten voor mij om mij te redden ?Bank pakt gewoon de rente en aflossing elke maand Van al dat land wat we bij elkaar heb gekocht
hans1980
@MTSTAMMINGA heb land genoeg maar dar telt gekgenoeg niet mais/mest relaties!

Wil niet op de man spelen maar tel je zegeningen jij bent waarschijnlijk niet gekort.

Hier dus wel en met gemaakte fouten door RVO nog 10% dan rechtszaken 2-3%

Hoeveel korting kan een niet grondgebonden bedrijf lijden???

We moeten samen naar een oplossing voor iedereen dus ook knelgevallen en toekomstige knelgevallen (boeren die door kortingen in financiële problemen komen)

Hoe beweegt LTO hierin? Of is zij enkel belangenbehartiger voor snelle groeier (ten koste van..)?
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
Hoeveel korting kan een niet grondgebonden bedrijf lijden???

Elke korting die komt maakt slachtoffers dat is wel duidelijk
En als het lucht geeft aan andere bedrijven betwijfel ik

Het enige wat zeker is ,is de onzeker toekomst !!! En de keihard waarheid is dat zulks niet iedeeen aankan !
+1
de jonge
@MTSTAMMINGA dan ben je er zeker ook niet op tegen als er voorgesteld word om de korting over alle bedrijven te genereren,dus grondgebonden of niet,alles gewoon zoveel % korten. ben je het daarmee eens? dan word de pijn door iedereen gedragen
hans1980
@de jonge hoeft @MTSTAMMINGA niet bang voor te zijn , de wet zegt over niet grondgebonden bedrijven (dus of je nu wel geen mest/mais relaties hebt maakt niet uit)

We moeten ons sterk maken om vleesvee uit plafond te krijgen of plafond ophogen , slechts een deel van de melkveehouders opzadelen met een sector probleem is Not Done!!!
+3
George
Quote Reactie van @hans1980:
dus of je nu wel geen mest/mais relaties hebt maakt niet uit

Mest/mais relaties , bestaan die echt? Ik zie veelal alleen maar shoppers , kopen de mais dit jaar van Jantje en jaar daar op van Pietje 3 dorpen verder omdat hij daar goedkoper is. Echte duurzame relaties met mais kan ik hier niet ontdekken.
hans1980
@George maakt dat uit? Wanneer er mest opgaat en mais in de kuil. Ps hier wel duurzaam , marktconforme prijs voor mais en mest vergoeding!
George
Quote Reactie van @hans1980:
marktconforme prijs voor mais en mest vergoeding!

Tja wat is dat een marktconforme prijs? Als ik hier de maistopics volg mag de mais bij de kopers niks kosten en dat geldt voor de mestafzet hetzelfde. Ik heb negen jaar lang mest afgenomen van dezelfde varkenshouder en nu inmiddels alweer 3 jaar van dezelfde melkveehouder uit de buurt. Maar veel duurzame relaties zie ik anders niet , veel shoppers.
+6
cs-agrar
@MTSTAMMINGA dat is even een foutje van jouw kant denk ik Karst, er gebeurd heel veel onterecht, en er komt nog meer onterecht, en tegen dat onrecht strijd oa Spithoven. En ik denk dat we als sector alleen maar blij moeten met zulke mensen, ook bijv een geesje rotgers, welke zich niet zomaar alles aan laten praten en uitzoeken hoe de vork nu werkelijk in de steel zit.
Je hoeft niet heel veel verstand te hebben om door te krijgen dat het Pverhaal aardig rammelt.
+9
John Spithoven
Rustig allemaal, ik wil alleen maar dat de wet fair en juist uitgevoerd wordt. Ben zelf grondgebonden, dus die dit voor de sector niet voor mezelf. Zouden meer bestuurders moeten doen🤔
+5
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ben zelf grondgebonden,

voorkennes gehad zeker ,smile
demelkboer
@John Spithoven iedereen heeft eigen belang. Bij jou is dat rechtvaardigheidsgevoel. Kun je ook donders last an hebben 😁
+5
John Spithoven
@demelkboer Maar ik kan mezelf elke dag recht in de spiegel aan kijken, velen kunnen dat niet in dit dossier.

En ik heb vaker dit soort dossier gehad en eerlijkheid wint altijd.
cs-agrar
Er staat, teveel rechten uitgedeeld, maar niet door ons, LNV. Maar door wie dan? En door wie werd deze dan aangestuurd? Moeten er weer boeren op het hakblok om fouten van paar, ontoerekeningsvatbaar?, personen te verdoezelen? Wie neemt er nu eens zelf verantwoordelijkheid en zal vervolgens de zaak ondersteboven keren om alles in goede banen te leiden, zonder dat er nog meer dan de alreeds aangedane schade gecreëerd wordt? Denk dat die persoon best wel wat clementie en zeker hulp vanuit de sector verwachten kan.
Zoals ik het nu lees wordt er fout op fout gestapeld, en met deze fouten verder gerekend. Een ieder, zeker met boerenverstand, weet dat de uitkomst dan nooit zal kloppen.
Moeten we hiervoor op prikkebord een nieuw topic aanmaken waarin de prikkers met kennis van de materie met elkaar discussiëren, en de overige prikkers slechts getuige zijn?
Dan kan er ook niet meer geschreven worden over voorkennis.
Schiet maar. een beter idee is uiteraard welkom, maar wachten tot een ander het gaat oplossen komt nooit heel geschikt klaar
Farmer_
Quote Reactie van @cs-agrar:
Wie neemt er nu eens zelf verantwoordelijkheid en zal vervolgens de zaak ondersteboven keren om alles in goede banen te leiden, zonder dat er nog meer dan de alreeds aangedane schade gecreëerd wordt?

Belangenbehartiger?
Arum
😀
+3
cs-agrar
@Arum dan staan er weer heel wat bedrijven te schudden, immers akkerbouw kan ook mest gebruiken, moeten de veeboeren dan ook alle akkerbouwgrond (vantevoren) opgeven? lijkt mij dat als je mest een plek weet te geven op grond, dat het dan genoeg moet zijn. Maar dat is (nu) niet het probleem. Probleem is de verdeling van de huidige rechten
+1
Arum
😀
hans1980
@cs-agrar jij snapt hem die gehele definitie grondgebondenheid geeft veel ruis in het fosfaatrechten systeem.

Fosfaatrechten heten fosfaatrechten omdat fosfaat een stabiel mineraal is in mest , net als varkens en pluimvee rechten P , eis van Brussel is om het grondwater niet boven de 50 mg Nitraat te laten komen dus N is stikstof!
Fosfaatrechten hadden net zo goed Kali rechten kunnen heten al was Stikstofrechten beter geweest omdat dit plafond het eerst wordt geslecht en vanwege grondwater nitraat en misschien ook logisch bij ammoniak en lachgas allemaal N!!!

Dus waarom P omdat de samenstelling vrij stabiel is in mest/melk/,vlees
Heeft niets te maken met grond hoewel dat toch door de VVD met een motie is aangenomen, grondgebonden vrijstellen van korting, dit is mooi maar gaf tegelijk een 3%(geloof ik) hogere generieke korting.

Door vleesvee onder het melkveefosfaatplafont te drukken is een historische fout gemaakt dit had niet gemoeten en is ook zo niet afgesproken met EC vanwege staatsteuntoets voor 18000 melkveebedrijven. Nu gaat de RVO in de fout door beschikkingen te versturen naar niet melkveebedrijven, wel geteld 7000 bedrijven extra die GEEN rechten hadden mogen hebben volgens het EC (staatsteuntoets).
Nu komt ondanks niet uitgeven van de 10% afroming naar grondgebonden bedrijven voor 2018 en het terug vragen van uitgegeven rechten (vleesvee/vrijstelling) de prognose op 86,5 miljoen kg P terwijl afgesproken met Brussel EC 84,9 Dus 1,6 miljoen kg P teveel .

Hoe mooi had het kunnen zijn , we zitten met melkvee royaal onder sectorplafont er was ruimte voor knelgevallen derogatie was zeker binnen, fosfaatbank had dit jaar open gekund er was misschien een reductie van korting mogelijk geweest en al helemaal geen extra kortingen voor een kleine groep.
Vleesvee heeft haar eigen plafond die nu lang niet vol komt..
Arum
😀
+1
hans1980
@Arum tip mij even wanneer dan verkoop ik p op het hoogst en lease terug voor het geld koop ik land!
+2
de hoef
[@hans1980 p op het hoogst ben je te laat
leasen doe je in januari volgend jaar ,er blijven er dit jaar mee rechten zitten die in januari graag ervan af willen
+5
John Spithoven
Vraag aan Henk Schoonvelde. Wat vind jij van hetgeen hierboven genoemde. Ik zie dat je meeleest. We zullen toch gezamenlijk naar een oplossing moeten werken.
jg
@John Spithoven Het huidige incorrecte beleid leidt tot verlies derogatie en te hoge generieke kortingen . Gokken op behoud van derogatie met dit fosfaatbeleid is vertrouwen op Houdini. Gevolg zal een nieuwe stroom bezwaren en rechtszaken zijn. Iedere fosfaat -heffing leidt tot beroep.
buorman
Quote Reactie van @jg:
Het huidige incorrecte beleid leidt tot verlies derogatie en te hoge generieke kortingen . Gokken op behoud van derogatie met dit fosfaatbeleid is vertrouwen op Houdini

prikkebord.nl/topic/166591/…
hans1980
@John Spithoven ben bang dat @henkschoonveld1 niet gaat reageren , de voorgaande reacties waren ook rechten kopen voor 31/12 en landsgrenzen worden ook niet zomaar verlegd.

Maar misschien zit ik er naast?
LTO zal toch straks achterban die niet grondgebonden is moeten uitleggen dat er 10% moet worden gekort om aan derogatie eisen te voldoen..
Terwijl NL haar melkveestapel tot een minimum heeft beperkt minder dan in 2014 👍
Wil niet in zijn schoenen staan om achterban uit te leggen dat we iets van 10% moeten korten 😤

Dus wat gaat LTO doen of a. Derogatie op spel zetten of b. Achterban belazeren of c. In aktie komen en plafond opkrikken!
+1
jg
@hans1980 Lijkt me dat advocatuur al klaar staat om opgelegde heffingen in 2019 aan te vechten op basis van deze bewezen fouten in regelgeving.
+1
hans1980
@jg dat moet collectief zeker willen!
Maar LTO is nog aan de bal en kan samen met Carola werken aan plan om fosfaatplafond op te hogen (omdat vleesvee deels in verkeerd plafond zit ca.4miljoen kg P) dit moet willen en zou ook niet weten waarom Brussel hierover moeilijker zou doen dan dit plan waarbij afspraken ook zijn geschonden nl.18000 melkveehouderij bedrijven fosfaatrechten geen 25000 !

Dus aan de bak lto!

Anders zou ik als ik bestuurder was en bv. Calon tegen werkte zo gauw mogelijk de lto-Titanic verlaten, dit wil je niet op je geweten hebben...no way
+1
Harry K
@hans1980 Je vergeet de boer-onvriendelijkste optie, optie D :
Achter onze ruggen om met LNV en Brussel overeenstemming bereiken om niets te doen, met behoud van derogatie.

Geheel links LNV blij: minder melkkoeien (mest) dan noodzakelijk.
Geheel Brussel blij: nóg minder melkkoeien (concurrentie) in Nederland.
Geheel RFC blij: minder melk.
Geheel Calon blij: politiek (toekomstige werkgever) te vriend houden.
hans1980
@Harry K en dit zou nog wel eens kunnen spelen omdat geestje in haar artikel v-focus gebeld is voor rectificatie door zowel LNV als ook EC dit zou zeer kwalijk zijn en verdenk Calon ook medeplichtigheid
(Zie interview geestje boerenbuisness)
boerenbusiness.nl/video/10880659/…
Vanaf 1:38 uitleg vragen om rectificatie??
buorman
@Harry K
Hoezo minder koeien?
Hooguit andere soort..........
RFC blij
+1
sorry
Quote Reactie van @buorman:
RFC blij

Harry K
@sorry en @buorman Jullie hebben gelijk. Heb het aangepast.
Harry K
@Harry K Dat verduidelijkt meteen waarom geen der partijen wil meewerken met John.

We worden genaaid.

Met deze kennis is het aankloppen bij die partijen zinloos.
Waar dan wel?
Iemand?
+2
de Haas
@hans1980 Die 3 niet grondgebonden melkveehouders die nog lid zijn van LTO zijn toch net vrouwen die zich laten slaan door hun man. Ze houden ze tegen beter weten in altijd de hand boven het hoofd.
Frans Z.
@de Haas Foute opmerking.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
104
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0