Bacterie richt ravage aan bij melkveehouder: boer verliest 184 koeien

Melkveehouder Rudy Anthonissen (50) uit het Antwerpse Wuustwezel trok gisteren naar het kabinet van minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). Begin oktober verloor hij 184 van zijn 200 koeien door botulisme, maar hij kan op geen enkele vergoeding aanspraak maken.
“De ergste catastrofe met botulisme ooit”, zo omschrijft Vanessa Saenen van Boerenbond het drama dat zich begin oktober in enkele dagen tijd voltrok bij boer Rudy Anthonissen.

Deel dit topic

Reacties

+7
de jonge
Vreselijk als je zoiets mee maakt. veel sterkte voor de boer en zijn naasten.
RAUWE
Wat een ramp. Veel sterkte!
Oorzaak?
de jonge
@RAUWE botulisme staat in het stuk
Greetje
@de jonge Ja, maar waar vandaan? Drinkwater? Maar wat een ramp, hopelijk een catastrofe verzekering voor de veestapel afgesloten..
Jowi
@Greetje meestal een besmette vogel(s) in het kuilvoer
bio boer
@Jowi kan van alles zijn hebben het eens gehad in de kippen het vermoeden is dat het in het mengvoer zat om er meer pluimveehouders waren met zelfde voer fabriek maar gd weigerde het destijds te onderzoeken kan zo dode rat in het mengvoer zitten
buorman
@Jowi
in combinatie met;
''Vroeger zou de bacterie op één bedrijf nooit zoveel slachtoffers gemaakt hebben. Het gebruik van een voedermengwagen heeft dat risico sterk vergroot. Bedrijfsdierenarts Wim Timmermans ziet in de sterk toegenomen landbouwmechanisatie een groot gevaar voor de diergezondheid: “De werkbreedte van maaiers, schudders en harken nam zodanig toe dat het veel lastiger is om een kadaver te ontdekken bij de grasoogst. Vervolgens zorgt een voedermengwagen er dan weer voor dat ieder dier toxinen opneemt. Dat kan resulteren in een massale sterfte, zoals op het bedrijf in Wuustwezel waar ik 184 runderen zag creperen op enkele dagen tijd. Ondanks eerdere omvangrijke uitbraken in het verleden, moeten wij dierenartsen in België nog altijd machteloos toekijken hoe bedrijven van onze veehouders geruïneerd worden.”
+3
dwers
@diezel een drama voor die veehouder, heb ook al eens zoiets gehoord in Duitsland, mest uit een vergister waar ook slachtafval en dergelijke in kwam wat dan weer voor besmetting zorgde in het ruwvoer.
Nu ik er zo over nadenk als we toch zo druk bezig zijn met planet proof melk , waar dieren welzijn en natuur hoog in het vaandel staan.
Is het dan in de topmelkstroom nog verantwoord om met trippelmaaier te maaien ten aanzien van het wild dat leeft op het land.
En het mengen van voer voor koeien ivm met besmettings risico.
+2
puntertje
@dwers Plus het feit dat er een ongelofelijke hoeveelheid diesel verstookt wordt. Och nee, dat wordt dan weer forfaitair gerekend dus dat telt helemaal niet mee voor de broeikasgassen (?!!!). Wie houdt wie voor de gek?
Maar voor betrokkene mvh blijft het een vreselijk drama, laat dat duidelijk zijn.
de Haas
@dwers Die maaiers moesten ze verbieden. Daar kan geen dier aan ontkomen.
+1
Wolswinkel
Fijn dat u reageerd. Ga me zorgen maken of ik@de Haas niet meegemaaid heb als u even niets meer laat horen..
Wolswinkel
@Wolswinkel Maar zonder gekheid; een niet voor te stellen drama, dat is t! Veel elementen waar normaal gesproken weinig mis mee is maar welke in oa dit geval extreem uitwerken! Sterkte!

Enten hier sinds een jaar ook tegen clostridium perfringens. Is een andere stam van bacterie/toxines als bij deze mensen. Dit beeld ook niet herkenbaar! Koeien sindsdien wel gezonder(weerstand, klauwen. Productie), wel een redelijk heftige entreactie!
de Haas
@Wolswinkel Dat voorop gesteld! Je moet er niet aan denken dat mee te maken. En je kan alleen maar toekijken..
de Haas
@Wolswinkel Jij wilt toch niet beweren dat het bevorderlijk is voor de fauna stand om met een gangetje van >15km/h en 9m breed te maaien?
buorman
@de Haas
Sprak van de week een mv houder, het viel hem op dat er meer hazen waren.
Klopt zei ik; het wild heeft eerder last van natte dan van droogte
Hij; maar we hebben ook 1 a 2 keer minder gemaaid 😄
de Haas
@buorman Dus voor hun was het tijd om 1 a 2 keer vaker te naaien👍
Farmer_
@de Haas Dode dieren kunnen er ook al inliggen, het gaat ook om de botten die in de kuil of wikkelbaal komen.
de Haas
@Farmer_ Uiteraard! Die kans is even zo groot.
Wolswinkel
@de Haas Alles nog eens teruggelezen hebbend beweer ik dat inderdaad niet nee.
de Haas
@Wolswinkel Klopt, dat beweer ik ook niet maar was een vraag😜
Greetje
@diezel Dank, duidelijk verhaal, dramatisch..
Todi
@diezel Misschien in combinatie met een verse ibr/bvd enting?
buorman
@Todi
Niet nodig Todi;
''De dodelijke dosis is ongeveer 200-300 picogram/kilogram lichaamsgewicht, wat voor een volwassene van 75 kilo neerkomt op 15 nanogram, dat is 0,000000015 gram. Dit betekent dat een hoeveelheid van ongeveer honderd gram genoeg is om de hele wereldbevolking te doden. Het toxine wordt geproduceerd door de groeiende bacterie''

bron; nl.wikipedia.org/wiki/Botulisme/
verbi
Veel sterkte dit gun je niemand.
+1
casev
Je zal dat `s ochtends op stal vinden..... Wat een verschrikking.
+2
achterhoeker2
Afschuwelijk! veel sterkte voor de ondernemer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's botulisme geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN