Deel veehandelaren weigert kalveren aan te melden bij Kalfvolgsysteem

Een deel van de kalverhandelaren weigert zich vooralsnog te conformeren aan het Kalfvolgsysteem (KVS). Deze handelaren bevinden zich met name in het noorden van het land.
 Deel veehandelaren weigert kalveren aan te melden bij Kalfvolgsysteem (veld-post.nl)

Een deel van de kalverhandelaren weigert zich vooralsnog te conformeren aan het Kalfvolgsysteem (KVS). Deze handelaren bevinden zich met name in het noorden van het land.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+6
arjankok
Het nut ontgaat me even , i&r systeem verklapt toch wel waar de kalveren blijven en waar ze vandaan komen , wat voegt een tussen handelaar daar aan toe ?
+1
labella
@arjankok Ik kan het ook niet meer volgen.
jan w
@arjankok
Door het oormerk te scannen kan hij meteen zien of hij het kalf mee kan nemen en heeft de handelaar het kalf meteen in zijn systeem staan. Of willen de handelaren het niet omdat ze dan bang zijn dat de veehouder de gegevens op gaat vragen. dus de veehandelaar niet geheel transparant is.
pietjepuk
@jan w Transporttijden kunnen wel eens een probleem zijn. Hier scant de handelaar het kalf bij ophalen. Ze kunnen dan precies terug zien hoe lang een kalf onder weg is geweest.
hoest
@jan w Nou ben ik maar een domme boer maar waarom zou een veehandelaar bang zijn voor de kvs behalve de extra kosten die het meebrengt?
de hoef
Quote Reactie van @hoest:
kvs

kan hij ze niet meer overladen
hoest
@de hoef
ja ok wat betreft vervoer kunnen je niet meer sjoemelen maar hij had het erover dat je als veehandelarena bang moet zijn dat de klanten hen kunnen controleren maar ik zou niet weten wat je nu .eerst kunnen Tot nakijken dan zonder kvs
IJsseldelta
@hoest In het algemeen heeft een handelaar een hekel aan kosten.
de beer
@arjankok jullie snappen het niet. Het gaat er ook om dat het kalf bijvoorbeeld geen natte staart mag hebben omdat ie dan een vorm van diaree heeft. De koopman kan dan een boete krijgen. Dus zal ie het kalf niet meenemen. En nog veel meer van dit soort dingen
CorP
Quote Reactie van @de beer:
jullie snappen het niet. Het gaat er ook om dat het kalf bijvoorbeeld geen natte staart mag hebben omdat ie dan een vorm van diaree heeft.

koopman zal wel uitkijken, opkoper geeft voor zulke ook niet veel, mag koopman gaan vertellen aan boer dat kalf te slecht was of kan geen commissie rekenen.
+1
paul1
Nog even en de kalveren moeten zelf een vervoerbewijs kunnen tonen aan de instanties
+3
RSIB
Van het kalf volg systeem wordt hetkalf niet beter. Maar de zuivel heeft zich voor het karretje van van 3 laten spannen. Deze kan via het systeem al vooraf selecteren van welke boeren ze kalveren gaan afnemen .
huub
@RSIB en wat is het bezwaar?
willemkopalt
@huub we krijgen al een klote prijs voor de kalveren en dan ook nog eisen stellen die kalveren uit het buitenland wordt nergens naar gevraagd
Ik voorstander van hoge kwaliteit nukas maar niet van gezeur over leeftijd haarkleur of reistijden.
+4
pieta
@willemkopalt Ze gaan in het buitenland echt niet de rommel halen.
willemkopalt
@pieta de kalveren uit het buitenland zijn beter dan de Nederlandse gemiddeld genomen. Er is al een eerste selectie geweest. Maar ik verwacht niet dat de registratie en de reistijden beter is dan in Nederland
+1
pieta
@willemkopalt Klopt maar in NL nemen ze dan ook ongeveer elk kalf af.
willemkopalt
@pieta maar daar verandert kvs niets aan
Pluto
@pieta Van Dam had er 7 jaar voor nodig om antwoord te geven naar de kamer hoeveel kalveren er werden geëuthanaseerd wegens te slecht of onverkoopbaar , het bleken er 200 per week te zijn . Is het nu anders dan ??? nooit meer iets van gehoord .
+2
huske
@willemkopalt kalveren uit het buitenland zijn op papier een week of twee oud. Werkelijk zijn ze over de vier weken gemiddeld. Boeren krijgen daar een slechtere prijs dan wij hier voor kalveren van twee weken oud. Je kan van drie wel de schuld geven maar als ik mester was deed ik het net zo. Geld stinkt niet
+2
willemkopalt
@huske ik ben het helemaal met u eens maar wat verandert het kvs daar aan?
+2
huske
@willemkopalt niks, nul komma niks.
+3
hoest
@willemkopalt
Als ik zie wat een koe voor de slacht opbrengt en wat een goede nuka opbrengt dan vind ik dat we nog een nette prijs krijgen. maar als je troep aflevert dan krijg je ook een troep-prijs
RSIB
@huub dat van 3 te veel voorkennis krijgt.De beste kalveren houden ze zelf en de minder beste gaan naar de vrije mesters
+1
huske
@RSIB vrije mesters kopen veel zelf op de veemarkt of verzamelcentra. Moet van drie ook dus daar hoeft het verschil niet in te zitten. Probleem in Nederland zit denk ik meer in de "handelaren". Er zijn te veel die meer postbode zijn geworden. Brengen pakketje van a naar b. Pakken hun commissie er tussen uit en that's it. Hangen zielig verhaal op tegen de boer dat ze niet anders kunnen. Al mijn vee gaat via de veemarkt l,warden. Daar word niks weg geven en zien wel wat we beuren. Koeien brachten daar afgelopen jaar 40/50 euro meer op dan de "handelaren" die ze rechtstreeks naar het slachthuis brachten ondanks dat er ook nog marktgeld afgetrokken moest worden. Kalveren worden hoofdzakelijk verkocht aan vrije mesters en beetje aan de grote inkopers. Prijs is daar ook echt niet minder dan op verzamelcentra
+1
jan w
@RSIB
Als je de kalveren netjes oppast, dan zou je bij Denkavit een extraatje kunnen ontvangen. ( is een proef mee geweest ) Daar zeggen ze gewoon , die kalveren die netjes zijn opgepast zijn veel meer waard dan de kalveren die minder netjes zijn opgepast en die zouden een nog lagere prijs op moeten brengen voor de melkveehouder. ( geld toe ??)
willemkopalt
@jan w extraatjes daar geloof ik niet in wordt toch een korting op de lichtere kalveren
jan w
@willemkopalt
Bij Denkavit worden direct bij aankomst van alle kalveren bloed getapt en dan kunnen ze meteen al zien of de kalveren voldoende biest hebben gehad en dat is de 1e stap naar een goed kalf.
willemkopalt
@jan w en wat heeft de kvs daar voor invloed op i en r is toch al meer dan genoeg om het verschil in kalveren per bedrijf te vinden
+3
achterhoeker2
@RSIB Dat zou een goede zaak zijn, de nuka moet >50kg wegen en" soort" hebben.
Ik hoef niet mee te betalen aan die kalveren die maar net recht op kunnen staan .
+4
Kees007
Gezien de reacties vraag ik me af wie de voorwaarden van de zuivel kritisch heeft doorgelezen?

Het lijkt op kartel vorming, dat is volgens mij het geen deze mensen tegen staat.
+3
Noordoost
Eindelijk eens wat mensen die in opstand komen tegen al die bemoeienissen van RFC
Nick83
Ik dacht opgevangen te hebben dat veehandelaren die niet meededen 10 euro minder per kalf uitbetaald zouden worden. Vanaf halverwege 2018. Maar dat klopt dus kennelijk niet? Want … lijkt me dat je dan als boer zijnde rap een andere veehandelaar zoekt die wel mee doet 🙄
jan w
@Nick83
Als je een koe voor de slacht aflevert, dan hoor je ook een weegbon daarvan te krijgen. Ook moet er van de slachterij uit een bewijs bij zitten als er wat is afgekeurd van die koe.Vroeger waren er veel handelaren huiverig om daar aan mee te doen. Wie ziet er nu of een koe 290 kg heeft gewogen of 310 kg. En waar blijft dat geld??
jan w
@jan w
De veehandelaar zal vast niet zelf dat tientje erbij lappen.
+1
jan w
Heb het idee dat die veehandelaren te bang zijn dat er teveel informatie over hen in beeld komt.
+1
CorP
@jan w Ik denk dat de handelaren jv3 een beetje zat zijn, trekt bijna aan elk touwtje in de weg van vracht naar slacht, en daar raken sommigen goed klaar mee. Is ook de enige die in elk segment van kvs inkijk heeft, althans zo werd mij verteld. En ergens hier boven staat ook, als boer heb je zelfs verplichting, maar we krijgen er weer helemaal niets extra's voor en je wordt er ook via een andere weg niets beter van.
RSIB
@CorP eens
voortman
@CorP wat krijg je extra van de melkfabriek voor alle eisen die je worden opgelegd? een aparte stroomvoorziening zodat de melk "duurzaam" in de tankwagen kan worden gepompt.... ja, mijn neus! wat denk je hoeveel diesel ze daarmee op jaarbasis besparen? In plaats van op kosten van de fabriek wordt er nu gewoon op kosten van de boer geladen en niemand die er over zeurt..... v3 is ook met niets begonnen, heeft het spel gewoon iets handiger gespeeld dan de anderen..... het staat je vrij om je kalfjes zelf af te mesten of ook zo'n bedrijf als v3 op te zetten....
CorP
Quote Reactie van @voortman:
hoeveel diesel ze daarmee op jaarbasis besparen? In plaats van op kosten van de fabriek wordt er nu gewoon op kosten van de boer geladen en niemand die er over zeurt..

Tja, die zelfde melkfabriek is eigendom van de boeren, dus tis wat je wilt, of het transport is duurder doordat ze de diesel bij de fabriek in rekening brengen, dus bij jou als boer/leverancier/lid, of je betaald zelf de stroom..
jan w
@CorP
En hoeveel boeren zijn er in het verleden belazerd door de veehandelaren? Hoeveel veehouders kregen er nooit geen slachtbonnen?
En als ze bij bv. Denkavit meer gaan betalen voor de betere kalveren en of een extra premie voor de betere kalveren gaan geven. Dus het verschil in kalverprijs groter wordt tussen goed en minder goed, zal v3 vanzelf wel mee moeten.
Als je wat wilt bereiken, zul je het wel samen eens moeten worden.
+1
CorP
Quote Reactie van @jan w:
zal v3 vanzelf wel mee moeten

dat werk t dus even andersom, de grootste speler dicteert de markt, en laat het nu net zo zijn dat dezelfde speler ook in de voeding en de slachtlijn zit, dus hoe vrij je ook bent, je kan er bijna niet omheen
Pluto
Hier is onze vleesvee afdeling blijkbaar anders . kalveren kosten tussen de 230 en 270 euro kruislingen en als niet contract of integratie kan ik van de aangevoerde dieren via de verzamel geen enkel inzicht krijgen in de herkomst .
+1
hoest
@Pluto
per kalf kun je zo de herkomst opvragen ben je geen kvs voor nodig. Ook van drie niet
RSIB
@hoest dus kvs is totaal overbodig
+1
willemkopalt
@Pluto twaka al eens geprobeerd
Pluto
Je komt er niet achter ,, dit heet privacy gevoelige informatie . Ook hier waren afgelopen voorjaar met I&R hocuspocus enkele kalveren geblokkeerd. Via via en niet zegen dat je de info van ons hebt, ze zijn als de dood voor vervolging,. Ook bij twaka is de geboorte plaats niet te achterhalen . .
buorman
@Pluto
Is eerste verblijfplaats niet gelijk aan geb datum?
Pluto
Tja en wat moet ik met een bedrijfs nummer ????? . Weet ik nog niks .
buorman
@Pluto
Kun je vinden, maar moet je wel willen en beetje creabea zijn ipv klagen 😃
Pluto
@buorman Het gaat hier over een volg systeem !!!! door verschillende partijen omarmd als oplossing tegen fr ja waartegen eigenlijk . En dan moet ik via allerlei achterbakse handelingen aan info komen terwijl de rest van de kalversector alles krijgt aangereikt !! dacht het niet he .
+1
sorry
buorman
@sorry
Nog makkelijker
tok achterhoek
Vraagje, moet je doodgeboren kalveren altijd nog laten onderzoeken. Of is dat nu van de baan?
de jonge
Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van het kalfvolgsysteem voor de melkveehouder,ik zie het niet...... volgens mij is het meer zo dat de handelaar de stroman en verlinker moet worden voor de politiek. stel je hebt een keer 1 of ander virus in je kalveren en ze zijn niet van de allerbeste kwaliteit( ik weet een groot deel van de boeren heeft zoiets noooooiiiit en beurt ook altijd veel meer dan de collega,maar stel je eens voor dat het onmogelijke toch mogelijk word) en ipv 14 dagen kunnen ze pas met 28 dagen weg. als het raar gaat zou het over een tijd nog wel eens zo kunnen zijn dat de handelaar een boete krijgt omdat die had horen in te grijpen en melding had moeten maken dat er ziekte onder het vee zat. en dan heeft de handelaar het ineens gedaan bij die boeren?? ik zie de meerwaarde niet van dit soort systemen in. en de kalveren straks met de oren ontstoken , omdat er weer zo"n vreemde regel bij komt dat je eerst moet nummeren (lekker ontstekingen kweken in die natte oren) en dan pas opgeven,waarom kan het niet gewoon blijven zo het was,de zogenaamde i&r affaire kunnen ze toch niet serieus als reden bedenken in den haag nu ze de werkelijke uitkomst weten.
+1
jan w
@de jonge
Elk verhaal heeft meerdere kanten. En het is maar van welke kant je het wilt bekijken. Als we wat willen bereiken, zullen we het samen moeten doen. We kunnen wel op jv3 gaan zitten zeiken, maar van de andere kant hebben we hem ook nodig. En de kalverhouderij is ook gebaat bij een goed kalf. Als je als melkveehouder je jongvee op laat fokken , wil je ook een goede vaars weer terug in de stal krijgen. Wat goed is en wat goed blijft is nooit te duur. Van Rotzooi krijg je maar weinig goeds terug.
+1
de jonge
@jan w inderdaad het is maar van welke kant je het wil bekijken. het heet niet voor niets een VOLG systeem,dus een systeem om je te kunnen volgen en als het ze uitkomt je op de vingers kunnen tikken. je kunt ook denken wat is de meerwaarde van dit systeem voor de boer. de boer heeft er heus geen baat bij om vaatdoeken af te leveren aan een mester dus die doet zowiezo zijn best wel om een goed kalf af te zetten. wie word er nu beter van dan? de controleurs..........
+1
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
de boer heeft er heus geen baat bij om vaatdoeken af te leveren aan een mester

Toch zit hier ook één van de oorzaken.
+2
voortman
@de jonge (te) veel melkveehouders leveren wat jij noemt "vaatdoeken", er zijn er maar bedroefd weinig die mooie, bevleesde kalveren leveren. ik durf wel te stellen dat 2 kalveren met hetzelfde geboortegewicht binnen 15 dagen een kleine honderd euro uit elkaar kunnen groeien. het "vreemde" is dat het steeds weer dezelfde (weinige) leveranciers zijn die béste kalveren hebben én dezelfde die "vaatdoeken" leveren.......
pietjepuk
Quote Reactie van @voortman:
dat 2 kalveren met hetzelfde geboortegewicht binnen 15 dagen een kleine honderd euro uit elkaar kunnen groeien

dat is wel heel overdreven. Bij zwartbonte kalveren lukt dat niet.
voortman
@pietjepuk er worden zwartbonte kalveren op van ongeveer 3 weken opgehaald voor € 125 én voor € 40......... (zelfde spermaleverancier, al verschil in gewicht bij geboorte en groot verschil bij afleveren......)
pietjepuk
Quote Reactie van @voortman:
3 weken opgehaald voor € 125 én voor € 40.........

130 en 140 doen hier ook mee maar 40 euro hoe krijgen ze dat klaar. Kalf moet toch minstens 45 kilo wegen.
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
40 euro hoe krijgen ze dat klaar.

hier 1 van 0 deze week
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
hier 1 van 0 deze week

Je leert al bij zie ik wel voor de vos. Anders was het -30. 😉
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
wel voor de vos.

die snap ik effe niet
+1
pietjepuk
@de hoefLast van korte gemijn geheugen?? Je vroeg een tijd geleden wat ik met een dood kalf ging doen als ik ze niet meer mee son mee gaf.
voortman
@pietjepuk moeten wel, doen (lang) niet.......
buorman
Quote Reactie van @voortman:
(zelfde spermaleverancier, al verschil in gewicht bij geboorte en groot verschil bij afleveren......)

Stier versus vaarskalf 😀
+1
Jan S
@voortman Ja van 3 wil voor weinig geld prachtig mooie bevleesde kalveren hebben. Omdat zo weinig betalen is de melkveehouder niet zo gek om daar meer melk in dat kalf te stoppen dan nodig is. Er valt voor ons echt niets te verdienen om een kalf extra melk te geven.
cs-agrar
@voortman dat vertaald zich dan toch op de markt
voortman
@cs-agrar klopt
andre01
Ik denk dat het komt, dat een aantal collega s van ons overal lak aan hebben,en het alleen maar om gaat dat zij hun weg weer vrij hebben.

Natuurlijk dier ziekte of andere zaken kunnen zeker invloed hebben op de kalveren, maar als het uit komt dat het altijd maar de zelfde collega s zijn, dan ligt daar het probleem.
Jan S
Quote Reactie van @andre01:
Ik denk dat het komt, dat een aantal collega s van ons overal lak aan hebben,en het alleen maar om gaat dat zij hun weg weer vrij hebben.

Jij bent kennelijk bijzonder tevreden met je slaven bestaan. Wees er maar gelukkig mee want er komen nog veel meer regeltjes. Tja en dan zijn er altijd weer boeren die geen regeltjes willen. Heel vreemd. Wat is er nu mis met een onzinnig regeltje waarmee de overheid elke keer weer collega's die overal lak aan hebben tot de orde probeert te roepen. Dat is allemaal voor ons eigen bestwil. Nou en als ik zie hoe goed ze het met ons voor hebben dan begrijp ik absoluut niet, waarom er nog boeren zijn die klagen. Want al die misère is gewoon hun eigen schuld. Hopelijk maken ze nog veel meer regels, dat zal ze leren.😞
Frans Z.
Misschien wat oude baasjes van 75 die nog een paar beestjes kopen en niet weten hoe de computer aan moet?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden kalveren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!