Laatste loodjes wegen het zwaarst

De melkveehouderij loopt, ondanks het fosfaatreductieplan en de invoering van het fosfaatrechtenstelsel, nog steeds het risico dat het fosfaatplafond in 2018 wordt overschreden. Dat heeft te maken met het grote aantal gegrond verklaarde bezwaren en uitgegeven rechten aan de vleesveehouderij.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…

Deel dit topic

hans1980

Laatste  |  

Reacties

Dirk van Zetten
Minister denkt niet in oplossingen. Totale fosfaatplafond veehouderij word niet overschreden. Mogelijk zit melkveehouderij net iets boven of onder plafond. Melkveehouderij zal in 2019 alleen maar verder inkrimpen doordat de 300 forse overschrijders dat in 2019 niet meer doen en er op elke transactie 10% afgeroomd is. Bovendien is vleesvee er dan uitgefilterd. Dat gaat Schouten maar even uitleggen in Brussel. De boeren hier hebben een meer dan grote offer geleverd.
+1
John Spithoven
Zielig dit artikel. 16 maanden waarschuw ik hiervoor, en met name LTO/zuivel trapt mij de grond in en dan dit berichten 11 maanden nadat de trein rijdt. Voor 1 januari 2018 had men moeten luisteren. Nu gaat dat niet meer op een normale manier.
henkschoonveld1
@John Spithoven Dat jij daar nu pas achterkomt blijkbaar dat jou eigen probleem. Dat is hetzelfde dan nu blijven roepen dat in 1980 een grondgebonden dierhouderij ingesteld had moeten worden, of in 2006 geen p plafond maar een reductie van de intensieve sector had moeten plaatsvinden of dat in 2013 er een nieuw Nederlands quotum had moeten worden ingesteld. Allemaal achteraf.....
De korting is destijds sectorbreed besproken , gedocumenteerd en doorgenomen om die zo laag mogelijk te houden. Dat er vleesvee bij code 101 en 102 in zat wist en weet iedereen, soms is het zoals het is. Het hele fosfaat dossier is niet meer en minder dan een zoektocht naar de beste oplossing binnen een ongewenst en verdeeld speelveld.
Je hebt dan te maken met plan a en b. Het enige verwijtbare in deze vind ik dat het zo lang geduurd heeft voordat rvo alles op een rijtje had.
+4
jg
@henkschoonveld1 Je vergeet jullie early warning te vermelden.
sorry
@jg en de gemiste kansen op de wereldmarkt...
+2
sorry
De kostprijsverhogende kosten van het melkquotum...
+2
sorry
En we kunnen het als sector beter zelf regelen...
hans1980
@jg Je vergeet jullie early warning te vermelden.

Die hebben ze wel ingezet, nl pas op bestuursleden 2/7 wordt peildatum
+1
de Haas
@henkschoonveld1 Soms is het zoals het is?! Wat is dat nou voor reactie! Als dat het standpunt is van de LTO in dit debacle...
jg
@henkschoonveld1 Dus jij accepteert extra generieke korting door foutief beleid ?
+18
John Spithoven
@henkschoonveld1 Henk,

In de 2 de week van juli 2017 hebben Werner, Frans,(RFC/NZO) Kees, Frits,(LTO)Bart,(NAJK) Carin(RABO) Mark (Nevedi) Henny en ik (NMV) bijna elke dag overleg gehad op ministerie. Ik was de enigste die aangaf dat vleesvee niet in melkveefosfaat plafond zat. Ik heb gevochten voor de sector en aangegeven dat dit EERST opgelost moest worden. Dat deed men niet en omdat ik daar niet achter stond ben ik opgestapt. De laatste bijeenkomst voor het kortingspercentage in juli waren we niet meer bij, of zoals jullie zeggen de NMV is weggelopen voor zijn verantwoordelijkheid. NIETS BLIJKT MINDER WAAR. Je lult maar wat uit je nek en de genoemde partijen wisten toen al dat dit niet goed ging.

Hier op prikkebord reageer je alleen om mij in een kwaad daglicht te zetten. Ga leden tellen, dan kijken we wel of je na 1 januari nog namens de sector mag praten!
+2
sorry
@John Spithoven het wachten is op sneeuw..dan pas kunnen ze gaten pissen
christo
@John Spithoven John, ook Henk komt aan de beurt. Net zoals Jos. Daarnaast komt het goed met de knelgevallen. Hoe ga ik hier niet neerpleuren. Maar er komen nog wel wat mensen aan de race.
+2
robbies
@henkschoonveld1 Prima dat je hier op John reageert. Ik ga me niet inhoudelijk met jullie discussie bemoeien, maar hoop dat je ook de moeite neemt om op de volgende vraag te reageren: Wil Meulenbroeks zegt in het stuk geen nieuwe korting te accepteren, jij zegt nu dat de totstandkoming van de korting sectorbreed besproken en gedocumenteerd is (wat je daar ook mee mag bedoelen) en is ingericht om tegenvallers op te vangen. De minister en RVO stellen echter daartegenover dat een kortingsronde misschien wel noodzakelijk is. Zij hebben ook de wettelijke mogelijkheid daartoe.

Durf jij hier nu met 100% zekerheid en vol overtuiging te zeggen dat er absoluut en onvoorwaardelijk geen nieuwe korting komt voor niet-GGB?
hans1980
@robbies tuurlijk durft ie dat niet, we krijgen gewoon die korting omdat LTO NZO RFC het probleem niet willen oplossen.

Misschien dat Brussel het gaat oplossen omdat het zo niet is afgesproken?
J.v.G
@robbies en al zegt hij dat, het woord van een lto er is mij niks waard! Eerder een teken om op je hoede te zijn!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Dat er vleesvee bij code 101 en 102 in zat wist en weet iedereen, soms is het zoals het is.

De inzet van LTO is hiermee duidelijk.

Quote Reactie van @henkschoonveld1:
De korting is destijds sectorbreed besproken , gedocumenteerd en doorgenomen om die zo laag mogelijk te houden.

Er zijn meer rechten uitgedeeld dan het melkveeplafond hoog is. Die boventallige rechten zijn niet de code 101 en 102 vleesveedieren, want iedereen wist van het bestaan daarvan. Kun jij eens in die documentatie kijken hoe deze overschrijding dan precies is ontstaan.
+3
de jonge
@henkschoonveld1 juist dat code 101 en 102 van vleesvee eronder viel was duidelijk en dat wist iedereen. om dan nu met een flutbeleidsmaatregel te komen om de rechten weer terug te trekken is dus gewoon stelen. als ze een beetje fatsoen hadden gehad was het fosfaatplafond opgehoogd met deze fosfaten erbij in en was er niets loos geweest,er zijn nu vleesveehouders die rechten of niet toegewezen krijgen of ze verkopen wilden en zelfs hebben verkocht die het geld weer terug kunnen geven. Als jullie het goed hadden willen doen,hadden jullie horen te zeggen,oke. vleesveehouders zijn sinds 2-7-2015 moedwillig aan het lijntje gehouden,ter compensatie daarvoor mogen ze kiezen,of ze krijgen de rechten net zoals de rest ze heeft gekregen dus zonder verdere voorwaarden mbt afkalven en weet al niet meer voor gekkigheid,dus gewoon peildatum 2-7-2015 code 101 102 rechten punt,of voor degenen die niet mee willen in het fosfaatrechtenstelsel,die mogen er onder de gestelde voorwaarden uit. dan was je oplossingsgericht bezig geweest. de staat heeft ook nog een zorgplicht voor zijn burgers toch of niet...............
+12
Jan S
@henkschoonveld1 Zo lang jullie niet toegeven dat jullie als Lto fouten hebben gemaakt in dit hele dossier, zolang zal er vanuit de sector geen vertrouwen meer in jullie beleid zijn. Natuurlijk zullen er verstokte boeren zijn die gewoon lid blijven en alles blijven slikken of zelfs toejuichen. Maar het grootste gedeelte van de boeren is al lang afgehaakt. Maar een mea culpa van de LTO zie ik nog niet gebeuren met voorzitter Calon aan het roer. Die heeft de samenleving al zoveel schade berokkent zonder schuld te bekennen of berouw te betonen dat hij zonder enige gewetenswroeging de LTO de geschiedenisboeken in helpt. De bestuursleden die zogenaamd voor de landbouw opkomen blijken zich steeds weer in het pak te laten naaien door sluwe en gewiekste politici en hun belangenbehartigers.

Jouw schrijven geeft precies waarom het nooit weer goed gaat komen. Jij wilt niet van de fouten die jullie gemaakt hebben leren, Jij zegt dat het allemaal achteraf is. Maar wij zeggen dat jij nu al bezig bent de veestapel in te krimpen door 30% CO2 reductie te accepteren tegen over auto en vliegverkeer niets. En ik ben er bang voor dat je straks als er een extra generieke korting komt ook niet de barricaden op gaat. En dit is niet achteraf gepraat. En toen John Spithoven het vleesvee in verband met het fosfaatplafond aan de orde stelde was dat ook niet achteraf. Maar achteraf weet de LTO dan wel te melden dat het weglopers zijn. Zij staan ergens voor , jij niet!! Op deze manier leren we je kennen als een totaal visieloze bestuurder, zonder enige ruggegraat. Zo de wind waait, waait je jasje. Hopelijk mag je in jouw bestuursperiode de LTO nog ter grave dragen.
+9
cs-agrar
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Dat jij daar nu pas achterkomt

Tja Henk, volgens mij geeft John hier op prikkebord al een heel tijdje een en ander aan... En blijkt daar dus al veel langer mee doende, dus een excuus zou wel eens op zn plaats zijn.
U heeft het idee hier af en toe een "scherpe" reactie te moeten plaatsen, maar niet echt het lef om eens te reageren op de vragen welke daar uit voort komen. Wees dan ook een kerel en reageer daar ook op, en als iemand het dan gewoon bij het rechte eind heeft, is het wel net zo netjes dat ook eens te vermelden.
Er staan volgens weer heel wat aan u gerichte vragen hier in deze topic, succes.
+4
de hoef
@cs-agrar oorverdovend stil blijft het
+1
hans1980
@henkschoonveld1 jullie moeten zorgen dat die ca. 4 miljoen kg p uit het Melkveeplafond wordt gehaald of plafond ophogen simpel in overeenstemming met Brussel.

Je kunt nu toch niet blijven nix doen straks een kleine groep niet grondgebonden bedrijven een 2e generieke korting geven is toch zo oneerlijk als de pest..

Dus oplossen en snel !!!
+2
christo
@hans1980 Zo is duidelijk geworden waar de lto voor staat. Voor de dubbele agenda van de overheid. Hulde aan Henk en zijn collega criminelen! Hoop dat jullie snel van het bestuurlijk toneel verdwijnen.
+1
de jonge
@hans1980 wat zei onze annie ook alweer?? waarom zouden wij het niet kunnen,bij vw is het ook gelukt. of iets in die strekking. en dat is het hele probleem,we hebben met mensen te maken die blijkbaar zelf niet willen en dan bij voorbaat al roepen dat het niet gaat lukken.
+2
hans1980
@de jonge dat geesje vanuit Brussel op de vingers is getikt over (terecht)artikel in v-focus baadt me zorgen, zijn ze ook al beïnvloed door onze LTO NZO RFC??
+4
de jonge
@hans1980 wat denk je zelf als je deze soap een beetje volgt, zoals ik het steeds meer zie is dat ze allemaal bij elkaar in het schip zitten en het doet mij steeds meer het vermoeden geven dat ze met zijn allen het eens zijn over de richting die ze op willen varen en dat is de richting van nog een extra korting onder het mom van zogenaamd teveel uitgedeelde rechten op code 101 en 102.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de jonge:
dat is de richting van nog een extra korting onder het mom van zogenaamd teveel uitgedeelde rechten op code 101 en 102

Geen sprake van. Zowel @John Spithoven als @henkschoonveld1 geven aan dat in het overleg met de overheid de uitgave van deze rechten was ingecalculeerd. Zijn ze het in ieder geval voor een keer eens samen. Dat kan dus nooit een reden zijn voor extra korting.
+1
de jonge
@Jack Rijlaarsdam o neeeeee??????? en wat zei schouten dan?? er waren teveel rechten uitgedeeld door meerdere redenen,er was maar 1 reden die ze heeft gezegd en steeds herhaalde en dat was dat er zogenaamd teveel rechten uit waren gegeven aan de vleesveehouders... die proberen ze nu door een beleidsregel terug te halen wat in mijn ogen gewoon stelen is en als er dan niet genoeg binnengeharkt zijn is dat voor hun een mooi excuus om te gebruiken voor nog een korting. en daarbij gebruik ik niet de naam van john spithoven. die heeft steeds gewaarschuwd zoals hij al meermalen heeft aangegeven dat ze er niet onder moesten vallen,maar er werd niet geluisterd en niets mee gedaan en zijn ze er wel onder gezet. dan horen ze het nu ook naar behoren op te lossen en niet zo ze het nu doen
+2
cowboys
@de jonge volgens mij worden er heel weinig rechten terug gehaald .als rvo dat al zou willen. En volgens mij is het voor de buhne de aanmeld termijn was erg kort en de voorwaarden niet erg gunstig vleesveehouders zijn 10keer zo creatief dan melkveehouders en zien veel mogelijkheden nu in samenwerking die nu zeer lucratief kan worden dus ik zie niet in waarom er dus veel vleesvee houders hun rechten in zouden leveren na verkoop zijn er nog voldoende mogelijkheden en de aanmeld termijn zit erop dus ik ben benieuwd
de jonge
@cowboys zo als het momenteel gaat hebben ze weinig te willen. Er zijn genoeg die krijgen herbeschikking. dieren die niet hebben afgekalfd tellen door een flutbeleidsmaatregel niet meer mee en worden teruggetrokken. in 1 woord schandalig
cowboys
@de jonge ja je hebt gelijk maar ik had het over de vrij stelling voor zoogkoehouders en ja herbeschikken is schandalig lto vleesvee hoor je hier niet over.
de jonge
@cowboys vrijstelling zoogkoeienhouders is ook met allemaal haken en ogen. zal mij benieuwen hoeveel daar aan mee gaan doen
christo
@de jonge Bijna niemand. Gegevens van 1000 vleesveehouders: 1000 kilo vrijwillig ingeleverd.
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam De berekening liet zien dat we terug moesten van 89.4 naar 84.9. Het huidige kortingspercentage was volgens EZ ruimschoots toereikend. Dat we er niet op uit gekomen zijn heeft n iets met vleesvee te maken maar met misschien wel een foute uitgangspositie.

Want het vleesvee jongvee zat in de berekening van LNV. Anders kon ik daar ook geen strijd over hebben toen.
+1
henkschoonveld1
@Jack Rijlaarsdam Volgens mij is dat ook het wat ik aangeef en dat het geklungel rond uitdelen verwijtbaar is richting RVO. Spannender is het niet.
+9
George
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
angeef en dat het geklungel rond uitdelen verwijtbaar is richting RVO. Spannender is het niet.

😂 😂 Er is een hoop geklungel aan belangenbehartiging vooraf gegaan maar daar willen de echte LTO ers niks van weten. Spannender is het niet. 😂
+3
hans1980
@George dus de RVO wordt als schuldige aangewezen, gek de RVO is een uitvoerende instantie
cowboys
@hans1980 in ieder geval wijst die nu naar de RVO das toch positief.
John Spithoven
@henkschoonveld1 Weet je waarom het een geklungel is geworden.
De definities kloppen niet. Daarom is er maar met rechten gestrooid door RVO. Ze wisten ook niet waar de opdracht precies was. Alle bedrijven met code 101 en 102 of alleen melkveebedrijven zoals het in de goedkeuringsbeschikking staat.
De opdracht was niet duidelijk.
+2
Twentsch Land
@henkschoonveld1

Spannende is het niet, nou met zo'n antwoord probeer je er wel heeeel gemakkelijk over heen te fietsen......toen John het destijds in de gaten had en het noemde heeft lto daar nog wat mee gedaan of hebben ze het maar gewoon laten gebeuren ?
+9
familie pelle
@henkschoonveld1 beetje raar dat je dit nu zegt. Dit geeft John toch al maaaaaaanden aan dat er iets fout loopt. Eerder verweet je John stemmingmakerij. Ik vermoed dat er binnen de belangenbehartiging dit idd al eerder bekend was maar dat er gekozen is voor “rust” in de tent dus afgesproken te zwijgen hopende dat het overwaait. Een verkeerde inschatting.
+2
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
beetje raar dat je dit nu zegt. Dit geeft John toch al maaaaaaanden aan dat er iets fout loopt. Eerder verweet je John stemmingmakerij. Ik vermoed dat er binnen de belangenbehartiging dit idd al eerder bekend was maar dat er gekozen is voor “rust” in de tent dus afgesproken te zwijgen hopende dat het overwaait. Een verkeerde inschatting.

zolang er onder het fosfaatplafond gebleven wordt, blijft er ook rust in de tent. Gaan we ondanks P-rechten alsnog over het plafond als gevolg van verkeerd geklassificeerd jongvee of vanwege claims door knelgevallen, dan zal LTO uit moeten leggen dat er nog een generieke korting volgt.

Vandaar ook mijn vraag aan Henk of hij onvoorwaardelijk durft te beloven dat er geen generieke korting meer volgt. Niet dat ik waarde hecht aan het woord van een boerenbestuurder, maar om te kijken of hij zijn eigen geloofwaardigheid hier in de waagschaal durft te leggen.
+2
John Spithoven
@robbies En ik mag niet in complottheorieën denken😀😀😀😀
+1
Twentsch Land
@robbies

Mooi gezegd Robbies .... maar je weet, de meeste bestuurders hebben hekel aan gewetens vragen 😉
+3
familie pelle
@robbies jouw opmerking is een leuke gezien de opmerking van Henk. Hij verwijt John van “achterafpraat”. Nu is er vooraf een probleem geconstateerd die achteraf tot een extra korting kan leiden. (Woorden van Schouten)
Rust is de tent houden is goed maar als dit leidt tot een extra korting dan kan De belangenbehartiging niet zeggen dat men vooraf niet gewaarschuwd heeft.
henkschoonveld1
@familie pelle Dat 101 en 102 erin zitten weten we al sinds heel lang. Dat ze er nog steeds inzitten is ook een doorn in het oog van LTO melkveehouderij. Wanneer je voor de keuze staat om of een code 100 of code 100,101 en 102 reductie te doen ........... Moet je eens kijken hoeveel wij als sector op code 101 en 102 hebben kunnen reduceren.
Als je de hele wereld zwart wit gaat bekijken dan kom je niet tot een akkoord, zie vakbonden met pensioen.
+1
John Spithoven
@henkschoonveld1 Goedemorgen Henk,

Ik wil je aanbevelen om morgen met Cor Pierik van het CBS te bellen. Die kan je uitleggen hoe het zit. Is een eye opener, zeker weten.
Erik.1979
@John Spithoven ach John het heeft toch helemaal geen zin. Die LTO mannen liegen en bedriegen. Wij weten wat jij hier geschreven hebt. Na zo'n lange tijd waarschuwen doen ze nog niets. Wij zullen met z'n alle het zelf moeten doen. Als je LTO door laat rommelen dan blijft er bijna niemand meer over. Eerst gaan de knelgevallen eraan. Dan korte ze nog een beetje en gaan de niet grondgebonden eraan. Dan halen zeg nog wat landbouwgrond weg en worden grondgebonden niet grondgebonden en gaan die er ook eraan. Misschien een doemscenario. Wel realistisch als je de huidige ontwikkelingen ziet.
+1
hans1980
@henkschoonveld1 je komt misschien tot een akkoord wanneer men genoeg snijdt kort maar wat houdt je dan over boeren die failliet gaan zichzelf van het leven beroven en als laatste boeren die niet zijn gegroeid gewoon nog een 2e generieke korting geven?

Beste henk we zien nu allemaal met grote ogen wat er op ons af komt RVO blijft maar rechten bij delven en dan nog een vracht knelgevallen @John Spithoven had al becijferd een extra korting voor niet grondgebonden bedrijven van 7 tot 10% wanneer er niet wordt ingegrepen!

Dacht dat de LTO geen extra generieke korting wou?
Zien jullie/ jij dat niet?

Plafond kan ook omhoog!
+4
de jonge
@henkschoonveld1 en als jullie een beetje kloten hebben zorgen jullie dat het plafond opgehoogd word omdat de gehele code 101 en 102 er onder vallen zoals al bijna 3,5 !!! jaar bekend is.. voor vleesveehouders dient nu de vrijstelling onder voorwaarden voor wie dat wil en de rest die die rechten wel wil hebben horen ze gewoon af te geven.Degenen die steeds voor ogen is gehouden dat gehele categorie 100 101 en 102 er onder valt nu een trap na te geven is te schandalig voor woorden. degenen die die rechten daarvoor wel hebben aangevraagd behoren ze gewoon te krijgen en niet via een flutbeleidsmaatregel niet toe te kennen of af te pakken. schijnheilige acties zijn dit geweest. had dan direct gezegd dat de code 101 en 102 vleesvee er niet onder gingen vallen en had gezorgd dat wet zo niet was ingegaan. in feite zijn jullie dus met zijn allen gewoon nalatig geweest om een regel te bedenken waar jullie na 1-1-2018 mee komen,die lag in 2016 ook wel al klaar. dan was er duidelijkheid geweest. vanaf 2015 zijn er al vragen over gesteld dus het was echt allemaal wel bekend
+2
Erik.1979
@de jonge je kunt ze niet verwijten dat ze geen klote hebben. Ze zetten de hele agrarische sector tegen zichzelf op om hun verborgen agenda verborgen te houden en hun baantje niet te verliezen. Als de rest van de melkveehoudend Nederland zoveel ballen zouden hebben stond heel Nederland dicht met trekkers.
+2
de jonge
@Erik.1979 als lto nederland er steeds bij aan tafel heeft gezeten en dus wist en ermee akkoord was dat alles onder code 100 101 102 onder de wet ging vallen en er naar het nu lijkt door lto vlees is geregeld dat er met vleesvee ineens andere regels moeten gelden,vraag ik mij af wat voor organisatie dit eigenlijk is. Logisch beredenerend moet het dus zo zijn dat lto vlees ,lto nederland dus heeft overgehaald na 1-1-2018 om voor vleesvee ineens met een beleidsregel te komen,anders waren ze wel tegen lto vlees ingegaan en hadden ze gezegd,neeeee de wet is zo ingegaan,we hadden moeten zorgen dat het plafond opgehoogd moest worden en daaaaar gaan we ons met zijn allen hard voor maken.
+1
christo
@henkschoonveld1 Waarom geeft Henkie niet gewoon toe wat het partijprogramma van de lto is? Of ben je bang dan gelyncht te worden? Ik weet het en ga het naar buiten brengen. Vind het wel net zo eerlijk je 1 kans te geven om je leven te beteren.
robbies
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Als je de hele wereld zwart wit gaat bekijken dan kom je niet tot een akkoord, zie vakbonden met pensioen.

Wat valt er nog te onderhandelen dan? Alles is vaststaand zeg je. De korting is met inbegrip van de dieren onder code 101 en 102 tot stand gekomen, is breedgedragen en zou dus voldoende moeten zijn om onder het fosfaatplafond te komen. Ik ben dus benieuwd waarover onderhandeld met worden.
+1
cowboys
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Moet je eens kijken hoeveel wij als sector op code 101 en 102 hebben kunnen reduceren.
dit is dan wel gebeurd over de rug van de vleesveehouders die hebben begin 2017 voor jan lul gereduceerdt drachtig vleesveefokvee ruimen voor een fooi van de waarde zonder schade vergoeding achter af nou henk je kunt trots zijn op je zelf.
+1
Coen
@cowboys , arrogante opmerking vanuit LTO, waar is zijn moraliteit richting zijn collega’s?
christo
@Coen Denk jij dat hij die heeft?
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
rug van de vleesveehouders

niet alleen daar,bij mij ook kon onze pinken niet meer na opfokker doen omdat er niks duidelijk was,man had vleesvee en vee van ons,durfde zijn rechten niet over te schrijven dus een deel niet benut,
geld weggooien lukt hier zonder lto ook wel
de jonge
@henkschoonveld1 hahaha deze reactie is eigenlijk gewoon lachwekkend,wie hebben er steeds bij de vergaderingen gezeten dan en met wie en door wie is deze wet allemaal besproken?? er zijn al jaren stukken te lezen waarin staat dat de codes 100 101 102 onder de wet zouden vallen inclusief jongvee van vleesvee,er waren immers genoeg codes van vleesvee die er niet onder vielen,of ben je daar nu niet meer van op de hoogte wat er allemaal is besproken. zelfs wiebren heeft het hier al eens neergezet,met ook nog de op mij overkomende stekende opmerking aan iemand die reageerde erbij in de trant dat in i&r alle gegevens bekend waren . de rvo is de uitvoerende instantie die opdracht krijgt om een opdracht uit te voeren en die opdracht was voor 1-1-2018 heeel duidelijk. ga nu niet doen of ligt het aan de rvo,dat is wel een heel erge kleuterklas reactie
+2
weurding
@henkschoonveld1 ach .... je hebt een plusje van co pro lto🤣 jammer dat jij geen topics kan verwijderen h'e als ze je te na komen... 🤔
cowboys
@henkschoonveld1 is dit geklungel bewust gebeurd door RVO?
+9
de hoef
@henkschoonveld1 dat co hier plusjes voor gaat geven is ook best triest
@de jonge U hebt het DONDERS goed begrepen , welk vies spelletje hier weer word gespeeld !!!
+3
de jonge
@Detukkeroettwente zo het nu lijkt dat door een zogenaamde belangenbehartiger een vies spel gespeeld is en word is al erg genoeg,dat dan ook nog geprobeerd word de verantwoordelijkheid naar een ander te schuiven is helemaal dramatisch
+1
diezel
Quote Reactie van @hans1980:
dat geesje vanuit Brussel op de vingers is getikt

Welke bovenliggende agenda zou er voor Brussel/Den Haag belangrijker zijn dan de Nederlandse fosfaat-soap? 😞
komelker 2
Het is hier Gezellig.
christo
@komelker 2 Ook rechtvaardig.
John Spithoven
Vanochtend wederom weer twee verdrietige boeren aan de telefoon gehad.

Een wilde zijn 2 zoons boer maken, kocht 2 melkveebedrijven en ging er in maatschap met zijn eigen bedrijf jongvee opfokken met als doel de jongens boer te maken.vEn toen kwam twee juli....

Nu behoort hij bij de 100 van de bank die gisteren publiceerden dat ze van hem afscheid nemen.

En dan mooie praatjes van bestuurders lezen in een mooi blad.....
+1
hans1980
@John Spithoven leuk die bemoeienis van de Rabobank maar kijk eerst waar die rechten vandaan moeten komen???

Niet grondgebonden bedrijven lijken nu geslachtofferd te worden onder druk van media Facebook en vakpers als landelijke pers moeten deze tranentrekkende verhalen naar boven....Maar waar vandaan van de steeds kleinere groep sukkels die niet wouden uitbreiden!

Dus eerst plafond op dan sinterklaas spelen , en geen Robin-lto-hood alsjeblieft
+3
jpls
@hans1980 je kan ook zeggen :de niet grondgebonden zijn al gekort, en omdat de fout bij het ministerie ligt zijn nu de grondgebonden aan de beurt, zou wel zo eerlijk zijn
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Een wilde zijn 2 zoons boer maken, kocht 2 melkveebedrijven en ging er in maatschap met zijn eigen bedrijf jongvee opfokken met als doel de jongens boer te maken.vEn toen kwam twee juli...

Ik ken de achtergronden uiteraard niet, maar ondernemen is ook aanpassen aan de omstandigheden. Het gros van de melkveehouders heeft dit in meer of mindere mate moeten doen naar aanleiding van 2 juli 2015. Niet leuk, maar voor zo'n ondernemend melkveehoudersgezin komen er weer nieuwe kansen.
+1
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Direct mee eens, maar het volgende telefoontje mag jij doen. Ik kan je zeggen, ondanks dat ik er zelf weinig last van heb, dat soort gesprekken gaan door merg en been.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
het volgende telefoontje mag jij doen

Verbind maar door. Er zijn wel vaker mensen die hun verhaal kwijt willen en zo handig zijn om m'n 06-nummer te googlen.
+5
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @John Spithoven:
kocht 2 melkveebedrijven en ging er in maatschap met zijn eigen bedrijf jongvee opfokken met als doel de jongens boer te maken.vEn toen kwam twee juli....

Hij kocht 2 boerderij en geen melkvee ???? Vreemd verhaal
Heeft zo iemand wel een rekenmachine ?
+1
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Vanochtend wederom weer twee verdrietige boeren aan de telefoon gehad.Een wilde zijn 2 zoons boer maken, kocht 2 melkveebedrijven en ging er in maatschap met zijn eigen bedrijf jongvee opfokken met als doel de jongens boer te maken.vEn toen kwam twee juli....Nu behoort hij bij de 100 van de bank die gisteren publiceerden dat ze van hem afscheid nemen.En dan mooie praatjes van bestuurders lezen in een mooi blad.....

Is niet leuk om te horen,maar boeren doen alsof ze een uitzondering zijn in dit land,die tijd ligt nu al zo,n 30 jaar achter ons schat ik.We worden nu steeds meer behandeld als het bedrijfsleven en daar gaan er elke dag heel beetje op de fles,kijk maar naar je dorp,de bakker,kruidenier,fietsenmaker,de benzinepomp de school enz zijn al lang verdwenen,Nu begint dit verhaal ook al in de steden waar alle winkels sluiten moeten omdat het bij bol.com goedkoper is.
De verhalen zijn allemaal schrijnend,maar de boer vd toekomst zal zeker minder zekerheden hebben als zijn voorgangers.Dit alles heeft ook te maken met onze welvaart,zitten op zo,n hoog nivo dat men er niet aan denkt dat het ook een x anders gaat worden.
Erik.1979
@jan.1 je moet jou profielfoto nog veranderen. Het bewust kapot maken van collega's wordt vanaf vandaag hopelijk hard aangepakt.
de jonge
@jan.1 jij hebt het alleen over marktwerking. ook boeren hebben geleverd voor idioot lage prijzen die ver onder kostprijs zaten en in feite is het nog geen feest als je op het eind van het jaar kijkt wat er overblijft. het gaat hier om de regels die op regels van regels en wetten komen. noem mij eens een sector op buiten de landbouw die nog werkt voor tarieven van meer dan 30 jaar terug en waar zo gigantisch veel eisen en regels zijn bijgekomen als in de landbouw
jan.1
Quote Reactie van @de jonge:
jij hebt het alleen over marktwerking. ook boeren hebben geleverd voor idioot lage prijzen die ver onder kostprijs zaten en in feite is het nog geen feest als je op het eind van het jaar kijkt wat er overblijft. het gaat hier om de regels die op regels van regels en wetten komen. noem mij eens een sector op buiten de landbouw die nog werkt voor tarieven van meer dan 30 jaar terug en waar zo gigantisch veel eisen en regels zijn bijgekomen als in de landbouw

Precies,buiten de landbouw is niemand die voor de zelfde prijs werkt als 30 jr geleden,maar wij boeren doen toch zelf... je mag stoppen of groeien om elk jaar de inflatie voor te blijven,dit stopt vandaag echt niet..
Buiten de landbouw zijn net zo veel of nog meer regels,vraag het maar aan de bouw aannemers, de schilder of je tandarts..alleen kunnen ze die doorberekenen aan hun klanten.En ik kan je vertellen dat werkt heel mooi.!
Erik.1979
@jan.1 jij hebt volledig gelijk in het feit dat alles groter wordt. Dat is ook de reden waarom ik mensen met een gezinsbedrijf niet begrijp dat ze nog lid zijn van LTO. Die hebben met alle macht die ze hadden het enige systeem wat werkte om de schaalvergroting te vertragen naar de klote geholpen. Als LTO voor behoud van quotum was dan was er breed gedragen vanuit Nederland gekozen voor behoud quotum. Dan was het niet zo'n bende geweest. In plaats dat ze voor behoud streden hebben ze onderandere mij volledig voor gek verklaard omdat ik voor behoud was en daarom volop actie gevoerd heb waaronder melk weg laten lopen. Die mensen van LTO zitten al vanaf minstens het begin van de eeuw volledig er langs met hun visie. Eindelijk beginnen melkveehouders dat te merken. Als dit beleid door blijft gaan heb je binnen de kortste keren bedrijven boven de 10.000 koeien op meerdere locaties. Nederland moet gewoon met de billen bloot en vragen of ze een nieuwe Europese melkquotum invoeren!
+2
Jan S
Quote Reactie van @jan.1:
Dit alles heeft ook te maken met onze welvaart,zitten op zo,n hoog nivo.

A ha, vandaar die voedselbanken.
jan.1
Quote Reactie van @Jan S:
A ha, vandaar die voedselbanken.

Ja is helaas nog nodig,maar ga maar is ff naar grote steden in de eu,overal vind je er bedelaars...in nl grote steden haast geen 1.
Maar jij ontkent dus dat we in grote weelde leven.
Jan S
Quote Reactie van @jan.1:
Maar jij ontkent dus dat we in grote weelde leven

Ja, kijk jij maar eens wat de schuld is van een gemiddeld huishouden.
De machtigen der aarde (degenen die over gelduitgifte gaan) regisseren de politici en de banken die ons (de bevolking) een poot uitdraaien.
jan.1
Quote Reactie van @Jan S:
a, kijk jij maar eens wat de schuld is van een gemiddeld huishouden.De machtigen der aarde (degenen die over gelduitgifte gaan) regisseren de politici en de banken die ons (de bevolking) een poot uitdraaien.

Je haalt er weer van alles bij....
+1
Jan S
Quote Reactie van @jan.1:
Je haalt er weer van alles bij....

Bevalt jou dat niet?
Ik kijk graag iets verder dan mijn neus lang is. Ik probeer zeg maar het grotere plaatje te doorzien in plaats mij blind te staren op de one liners die de politici in de main stream media uitbraken.
Jan S
Quote Reactie van @jan.1:
Ja is helaas nog nodig,maar ga maar is ff naar grote steden in de eu,overal vind je er bedelaars...in nl grote steden haast geen 1.

Straks moet ik zeker nog dankbaar zijn ook dat ze Nederland naar de afgrond helpen, omdat het in andere landen nog erger is.
Als het slechter gaat dan doen ze iets niet goed. Zo simpel is het.
+1
Farmer_
Quote Reactie van @jan.1:
.We worden nu steeds meer behandeld als het bedrijfsleven en daar gaan er elke dag heel beetje op de fles,kijk maar naar je dorp,de bakker,kruidenier,fietsenmaker,de benzinepomp de school enz zijn al lang verdwenen,Nu begint dit verhaal ook al in de steden waar alle winkels sluiten moeten omdat het bij bol.com goedkoper is.

Beetje raar vergelijk.
+1
JohnDeere6serie
Het is helemaal fout gegaan toen ze vleesveehouders die alle jongvee altijd op 115 en 122 hebben gehouden dit jaar ook p rechten hebben uitgedeeld. Ook vleesveehouders die geen service melding hadden ontvangen. RVO heeft deze dus onmogelijk mee kunnen nemen bij het vaststellen van het kortingspercentage. Het is tekenend dat Henk deze fout ontkent.
de jonge
@JohnDeere6serie wie zegt dat ze op die codes hebben uitgedeeld,dat is bij mijn weten dus absoluut niet waar. code 101 en 102 daarop zijn ze uitgedeeld en worden weer teruggetrokken of niet verstrekt als ze niet afgekalfd hebben voor ze zijn afgevoerd.Na 2,5 jaar niet willen toewijzen is schandalig. moesten ze eens in de melkveehouderij bio en jongveeopfokkers gaan doen,rechten terugtrekken of niet toewijzen van dieren die niet hebben afgekalfd in nederland. dan was de wereld te klein
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @JohnDeere6serie:
Het is helemaal fout gegaan

Toen we melk en grond hebben losgeklopelt En wat was dat toen een opluchting

Weet je nog dat in het begin van de melkqoutering Ze hebben geprobeerd Intensief koeien boeren Uit het zuiden Na het noorden te krijgen ? Zijn een paar toen die de stap gemaakt hebben
+3
spotmelker
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Toen we melk en grond hebben losgeklopelt

Dat was ongunstig voor de publieke opinie, in economische zin een gunstige. Het échte probleem zit in de aangeprate vervuiling die hoofdzakelijk op ongecontroleerde rekenmodellen gebaseerd is en waar bij de (top) overleggen alleen maar over de punten en komma's gesteggeld wordt. Kortom; de ongecontroleerde theorie is het heilige schrift geworden en de praktijk is op een verachtelijke manier verwaarloosd. Het blijft een schier onmogelijke opgave als een (over) groot deel van de sector in dat 'schrift' blijft geloven en naar ( eigen belang?)handelt.
Coen
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Toen we melk en grond hebben losgeklopelt En wat was dat toen een opluchting

een aftreksel is teruggezet in de Melkveewet, 8 (een enkeling 4 stuks) melkkoeien per hectare --> wat een aanfluiting was dat 😞
+3
dewittemotor
Niet grondgebonden bedrijven hebben zich altijd binnen de kaders van de toen geldende wetten ontwikkeld. Dus als er gekort wordt iedereen en niet een bepaalde groep.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @dewittemotor:
Dus als er gekort wordt iedereen en niet een bepaalde groep.

Dat is ook logisch, daarom gaan ze ook die 2e korting kost wat kost vermijden. Korten op fosfaatrechten omdat het stikstof plafond overschreden wordt? Of omdat rvo verkeerd met rechten aan het strooien is geweest? En dat is dan de schuld van niet grondgebonden bedrijven? Ja, dat klinkt heel aannemelijk...
+10
John Spithoven
Ok bestuurders , het wordt tijd voor actie.

Duidelijk is er van de uitgedeelde fosfaatrechten, er een groot aantal bij de verkeerde bedrijven terecht zijn gekomen.

Deze week zullen jullie ongetwijfeld overleg hebben.

Dus politiek, LTO, NMV zorg ervoor dat het opgelost wordt.

Drie opties
1. Fosfaat overhevelen van overig rundvee naar melkvee plafond.

2. Rechten alleen voor melkveehouderij zoals Brussel voorschrijft.

3. Overgangsregeling. Daarmee tijd kopen voor bestendiger systeem.

DUS VOORUIT, IN ACTIE.
+22
JanCees
@John Spithoven Wat mij nog steeds verwondert is dat Nederland zelf het fosfaatplafond in Brussel blijft aanbieden als maatregel. Brussel heeft al een aantal keren aangegeven dat ze de relaties niet zien tussen de oppervlaktewaterkwaliteit en de problemen die zich voordoen in hoofdzakelijk de kuststrook van Nederland waar geen grote aantallen vee verblijven of veel fosfaat pe ha wordt gebruikt, en de bijdrage die het fosfaatplafond zou kunnen leveren in de verbetering van die oppervlaktewater kwaliteit. Iedereen holt als een stelletje dwazen achter de fosfaatwet aan en niemand gaat terug naar de kern. Waarvoor doen we dit nu eigenlijk???
En tja de LTO bestuursleden die kakelen maar wat sinds @Wiebren daar is vertrokken is er niemand meer die nog werkelijk weet hoe het precies een beetje werkt. Vorig jaar moest @Wiebren nog even voor LTO en de Zuivel invliegen om ze te helpen met het fosfaatreductieplan want ze wisten zelf allemaal niet hoe het ook al weer in elkaar stak. En plots weten diezelfde bestuurders al jaren precies hoe het zit??? John had gelijk in 2016 en in 2017 en was de 1 van de weinigen die de ballen had om te zeggen; "Zo doe ik er niet aan mee" . De huidige fosfaatwet veroorzaakt meer slachtoffers dan het verlies van de derogatie.
+5
christo
@JanCees Uittekende preek voor de zondagochtend. Daaruit blijkt precies wat het partijprogramma van de lto is. Bestuurslid van de lto wordt je door bij Carola op de loonlijst gezet te worden en dan het programma van Rutte 3 uit te gaan voeren. Mark en zijn vrienden hebben besloten de nederlandse samenleving te laten geloven dat het klimaatprobleem opgelost gaat worden door de veestapel met 30% te reduceren. Daarom zijn de lto, rfc en rabo zo druk om te verkondigen dat we allemaal duurzaamheid op nummer 1 moeten zetten. Let wel, dit is mijn mening. Wel gebaseerde op de hele bak ellende die we de afgelopen jaren over ons heen hebben gehad. Zoals je al aangeeft is er geen relatie tussen doel en middel. Wanneer dat wel zo zou zijn dan was de conclusie dat we op de meeste plaatsen geen enkel probleem op milieugebied hebben wat gerelateerd is aan de landbouw. Paar dumpende boeren in het zuiden en dan ben je er wel. Het fosfaat in het water in het westen van ons land zegt toch genoeg. Aanpakken die overheid en alle meelopers die de gewone boer naar de klote helpen!
+2
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
De huidige fosfaatwet veroorzaakt meer slachtoffers dan het verlies van de derogatie.

Dat ben ik niet met je eens. Verlies van derogatie maakt meer slachtoffers. Geen faillissementen maar die zijn er ook niet veel door de fosfaatwet. Hooguit een x-aantal bedrijfsvoeringen die niet meer rond te rekenen zijn.
+5
Jan S
@pieta Derogatie is een belachelijke uitvinding zolang er kunstmest gestrooid mag worden. Geen enkele dierlijke mestsoort is uitspoelingsgevoeliger dan kunstmest. En uiteindelijk zitten we met de stikstofbeperking opgescheept vanwege uit- en afspoeling van nitraat naar het grond- en het oppervlaktewater. Als er al een probleem is dan is het een kunstmest probleem. Maar het nitraatgehalte van grond en oppervlakte water voldoet in landbouw gebieden bijna overal aan de norm. Maar in stedelijke gebieden is het juist te hoog. Het stikstofprobleem wordt ons boeren aangepraat en we geloven het natuurlijk meteen weer. Maar het is een wederom een non issue.
JanCees
@Jan S voor een belangrijk deel met je eens
Farmer_
@JanCees Aktive Koolstof voeren aan de koeien en je heb geen kunstmest meer nodig.
Erco
@Farmer_ omg
Farmer_
@Erco : Heb ik je wakker gemaakt.
+12
Weidezicht
Ik ben zelf geen melkveehouder maar het hart ligt er wel. Bedrijf van ouders te klein en klem en door meerdere interesses als zzp er in andere branche werkzaam. Nog wel wekelijks minimaal 1 dag tussen de schapen en melkkoeien. Volg het nieuws omtrent landbouw bijna dagelijks en ondanks een hbo opleiding ben ik het hele fosfaatverhaal kwijt. We hebben heden ten dagen ernstig te maken met enorme weerstand tegen de landbouw. Dit wordt naar mijn idee aangewakkerd door een kleine groep extreem linkse rakkers die in nederland op essentiele plaatsen zitten (ambtenaren op divetse ministeries, waterschappen , div. Media, OM enz.) Deze anti lobby wordt gedragen en gesteund door een grotete groep op diverse nivo s, mede door een dubbele agenda. Het zal een hele klus zijn om dit tij te keren maar niets doen lijdt tot einde oefening. De oplossing moet te vinden zijn in een betere belangenbehartiging. Wij hebben behoorlijk wat wijze dames en heren in nederland. Deze mensen zouden bijelkaar in 1 club moeten komen en (qua tijd en geld) de mogelijkheden moeten krijgen om namens de landbouw naar buiten te treden. Ik snap dat dit makkelijk lullen is maar als ik hier bijdrages zie van jan cees, john, boerderie en ook bijvoorbeeld ook die 2 wetenschappers. Ook jeroen van maanen was niet mis. Als hier een club van te maken zou zijn komen we wellicht verder. LTO wordt niets. Daar waren vroeger hier in de regio lid van (toen nog Wlto) omdat het zo gezellig was op de jaarlijkse bbq....) lto houdt veel te veel rekening met wensen en eisen van de andere partijen (overheid, zuivel, milieuclubs en niet bestaande "consumentengroepen" enz. ) nou al die groepen zorgen heus wel dat hun belangen gediend worden. Dat redden ze zonder het meedenken van lto ook wel. Wij hebben een club nodig die voor onze belangen opkomt en het eerlijke verhaal verteld naar de rest van nederland. Zo nu eerst koffie met stukkie boterletter.
+1
hans1980
@Weidezicht klopt geheel!
Denk dat LTO nog slechts 25% van de melkveehouders vertegenwoordigt (dit zijn vaak boeren die snel zijn gegroeid)

Misschien dat idd John, Femke, Jan-cees een voortouw kunnen nemen? Het zinkende lto schip moet je laten zinken, zij hebben NL landbouw tot het bot verdeeld sinds oproep tot afschaffen melkquotum en de sector gaat het regelen...tssss
grondlozeboer
@hans1980 of jij gaat ook in dat bestuur? ideeën zat volgensmij?
En wellicht komt er wat uit
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
afschaffen melkquotum

Je hebt de invoering niet mee gemaakt Hans Toen ging het net zo of misschien nog wel erger als nu Toen ging er nog al wat boeren na buitenland
+2
Farmer_
@MTSTAMMINGA Dat ging toch niet zo rommelig als nu.
MTSTAMMINGA
@Farmer_
Ja ging net zo Hoe lang zijn oa de slom boeren bezig geweest
7 Jaar zo goed als ik weet

Toen stopten er ook heel wat boeren Omdat ze het stront zat waren
En van Bakel was aardige bezig om ze na het beloofde land te brengen
Het enige verschil tussen toen en nu Er was ruimte om knelgevallen te helpen van uit brussel
m uut m
@MTSTAMMINGA
Welke ruimte?
Er is nog een paar keer pittig gekort volgens mij na de eerste ronde.
MTSTAMMINGA
@m uut m
Er was [ruimte] om melk te geven oa Aan nieuwbouwers en verplaaters
En ondere de 100.000 liter werdt niet gekort de eerst keer
hans1980
@MTSTAMMINGA waarom is er niet geleerd van de nare gevolgen van 1984?

Waarom die doffe ellende kopiëren en nog verergeren (uitgifte fosfaat) waarom net als toen?

Waarom 10 jaar 2005-2015 praten over kostprijs verhogende quotering, en binnen 3 maanden weer met kostprijs verhogende quotering te komen...WTF???
christo
@hans1980 Is toch niet zo moeilijk om te begrijpen. klimaat is het thema waarop gescoord kan worden en de landbouw is het wisselgeld.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
waarom is er niet geleerd van de nare gevolgen van 1984?

Er is wel van geleerdt Door te denken ik doe het toch ,want ik krijg wel gratis rechten
En anders wel geld om te kopen en over 30 jaar aflossen
Verschil met 1984 is ook dat geld krijgen wel makkerlijker was als nu [rente zakte]
Piet1960
@MTSTAMMINGA Klopt helemaal. Toen zat Nederland nog niet kompleet aan de halsband van Brussel. Kon niet op toen. Je schroefde een partijtje ligboxen in een hooischuur of onder afdak en je kreeg 5500 kg per box erbij. Hier in de buurt zat gebeurt.
+1
JanCees
@MTSTAMMINGA De laatste SLOM boeren waren in 1997 nog bezig met procederen dat was 1 van de eerste groepen die bij me langs kwamen toen ik voorzitter LTO Vakgroep Melkveehouderij werd
MTSTAMMINGA
@JanCees
Verplaatser die op het goeie moment na de flevopolder gingen Kregen toen het streek gem van de flevopolder
Farmer_
@MTSTAMMINGA Of die SLOM boeren quota wilden om te melken, meeste wilde alleen de quota, de SLOM boeren zijn vrijwillig gestopt toen.
Er waren er wat die buiten de boot vielen, maar toch niet zo'n chaos als nu met de P.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Farmer_:
SLOM boeren

Fout , die toen gemaakt is ,dat het vrij vlot verkoopbaar werd,dat had minstens 5 of 10 jaar moeten duren. geld niet alleen voor de SLOM boeren, maar voor alle toegewezen melkquotum.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @cornelissen:
,dat het vrij vlot verkoopbaar werd,

Meende een jaar melken en dan kon je al verzilveren.
Het geld lag op straat voor sommigen, was alleen nog maar een kwestie van oprapen .
De echte slimmeriken molken dan een jaartje jersey met een bijpassend rantsoen om proberen tegen de 10 % procent vet te halen en dan binnen harken dat gratis geld
+1
pietjepuk
@MTSTAMMINGA die een stal gebouwd hadden kregen ook. en dat is nu niet
cornelissen
@pietjepuk en daar heb ik mij totaal op verkeken, immers je hebt totaal niets verkeerd gedaan en dan zoon " smerige "streek. En dan hier ook nog grondgebonden,die men eerst ook nog wou korten. Dit heeft niet aan Van Dam gelegen, (geen fatsoenlijke'" knel"gevallenregeling,) maar aan de sector. Is geen draagvlak voor hoor ik dan en de politiek maakt het kennelijk ook allemaal niet zoveel uit als men elkaar financieel afslacht.
de jonge
@cornelissen ben het met je eens hoor. er zijn slachtoffers en worden ook slachtoffers gemaakt die helemaal niets verkeerd hebben gedaan,maar wel met de ellende komen te zitten
+2
@MTSTAMMINGA Ja karst , toen was er teveel melk dat was een ``DAADWERKELIJK BESTAAND`` probleem , en dat is het grootte verschil met nu, het gemaakte FOSFAATPROBLEEM, fosfaat is/word/was Nooit een probleem , het is tot probleem verheven . En nogmaals een probleem wat niet bestaat kun je niet oplossen , simpelweg omdat het niet bestaat. En nu zitten we DUIDELIJK onder het zogenaamde plafond, en de fosfaat rechtten van de vleesveehouders komen ons als melkveehouders ook toe, in de vorm van de korting terug draaien.
Coen
Quote Reactie van @Weidezicht:
We hebben heden ten dagen ernstig te maken met enorme weerstand tegen de landbouw.

de gunfactor voor de individuele boer is nog steeds zeer hoog, de gunfactor voor het collectief Landbouw (ook onderhand op het platteland) is bar slecht 😞

alle mooie initiatieven van AgroNL en BoerBewust hebben tot op heden ook nog onvoldoende zoden aan de dijk gezet
KOM op flippies van LTO komdereensin, of durven jullie niet,..
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!