Introductie van fosfaatrechten zet rem op export van fokvaarzen

Door de introductie van fosfaatrechten in de melkveehouderij is de export van fokvaarzen sterk afgenomen. Met de huidige waarde van fosfaatrechten is het voor melkveehouders economisch niet aantrekkelijk om extra jongvee aan te houden om een deel daarvan als exportvaars te verkopen. Exporteurs voorzien dat de Nederlandse export van fokvee halveert tot nog maar 15.000 tot 20.000 fokvaarzen per jaar.

Deel dit topic

Reacties

+1
m uut m
Ja en?
+1
huub
Quote Reactie van @m uut m:
Ja en?

het wordt voor jou pas spannend als Denemarken fosfaatrechten krijgt 😂
+2
Jaap40
@huub dat zal wel meevallen. @m uut m gaat probleem krijgen indien SKAL bij bio verplicht eigen opfok in het reglement gaat opnemen. Wat ik overigens prima vindt passen bij biologisch.
huub
boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/… Als jongveeopfokker je fosfaatreferentie fors overschrijden. dan ben je niet bang.

Voor niet-abonnee's: Rechtermuisknop op de link en dan "link openen in incognitovenster"
cowboys
Van een vaarzen exportland gaan we naar een vaarzen importland dus in concurrentie met de rest van de wereld ik denk dat er een hoop veehouders zijn die nog nooit een import vaars op stal hebben gehad en waar gaan ze vandaan komen Denemarken is een aflopende zaak ivb dieren welzijn tijdens transport gaat het zelfde als met de slachtvarkens transporten een aantal jaar geleden .
Coen
@cowboys , een gesloten bedrijf de optie 😄 😄
cowboys
@Coen jij moet toch wel een geluksvogel zijn veel grond veel fosfaat geen korting de gun factor weet je wel weet je zeker dat je in NLD zit?
+1
Flinstone
Ach, als iedereen nou gewoon zn eigen jongvee opfokt! Ja ik weet het is te duur maar op dit moment importvaarzen uit Duitsland halen voor 2200€ aan huis is ook niet goedkoop! Hier gaan we het aantal wit-blauwe inseminatie vast niet verhogen en mochten er teveel fokkalveren komen dan is er vast wel een oplossing!
+1
Twentsch Land
@Flinstone

Zo is het maar net....met eigen opfok weet je wat je krijgt en met koop is altijd toch maar meer afwachten.....ben blij dat ik de afgelopen jaren zeker niet minder heb aangezet.
+3
Jaap40
@Twentsch Land gesloten bedrijven een + op melk is wellicht een prima optie.
Twentsch Land
@Jaap40

Ja dat is wel een goed idee, mag zeker wel een paar cent de liter opbrengen......idee Wiebren ?
robbies
@Twentsch Land Hoe moet de zuivelonderneming een gesloten bedrijfsvoering terugverdienen in de markt? Of gaan we nu onszelf ineens eisen opleggen en ordinair melkgeld herverdelen?
Twentsch Land
@robbies

Nou Robbies dat is heel eenvoudig, een mooi smeuïg verhaal dat het een melkproduct is van een koe waarvan het kalfje melkkoe mag worden in plaats van mestkalf in een hokje.....dat mag toch zeker net zoveel of nog meer waarde hebben dan andere promoten die tegenwoordig worden uitgesproken.
cowboys
@Twentsch Land is het wel te hopen dat het een vaars kalf is.
+1
Jaap40
@robbies je zou verwachten dat de gezondheid status op gesloten bedrijven een hoger niveau haalt in vergelijking tot niet gesloten bedrijven. Dat is billijk om dat te belonen als verbeterd dierwelzijn.
+1
robbies
Quote Reactie van @Flinstone:
Ach, als iedereen nou gewoon zn eigen jongvee opfokt!

als iedereen nou zorgt dat hij zijn eigen mest had kunnen plaatsen, dan hadden we dit soort geneuzel helemaal niet gehad
grondlozeboer
@robbies als de overheid nu s duidelijk was geweest,

Als als als.....zo kunnen we nog wel even doorgaan
grondlozeboer
Moeten ze s wat meer gaan betalen,

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , rem , export , jongvee , fokvee , melkveehouders en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0