Topline zuivel

Iemand al bericht gehad wanneer ze beginnen met ophalen.
diekman

Laatste  |  

Reacties

van Ittersum
Even Bellen?
+1
diekman
@van Ittersum Ze zeiden dat er eerst controles her en der uitgevoerd gaan worden voordat ze de melk komen ophalen.
+4
jan w
Eigenlijk moeten wij als melkveehouders er helemaal niet mee willen beginnen. of het totaal plaatje moet anders worden.
Als ze iets willen introduceren moeten ze met een prijs verhoging beginnen, zodat de melk 10 a 15 cent per kg. meer op kan brengen.
Je ziet nu ook bij vlogmelk die paar cent extra kan eigenlijk helemaal niet uit. En over een paar jaar wordt het gemeengoed, gaat die paar cent eraf en de melkveehouder kan weer voor de kosten opdraaien.
van Ittersum
@jan w u schrijft: "Eigenlijk moeten wij als melkveehouders er helemaal niet mee willen beginnen".

Dat is hetzelfde als u leveranciers u wensen niet wil inwilligen, de tijd draait door en daardoor ook de veranderingen. Ben al lang blij dat de VLOG geen verlies oplevert t.o.v "het oude systeem" . Gisteren nog zo'n praatje met de bank gehad over de verschillende soorten boeren en wegen. Denk dat het accepteren van veranderingen een "iets" is en het kiezen van je weg en die ook blijven volgen een nog belangrijkere issue is. Ga je voor 2x3 of 3x2 (massa x marge) en hoe meer je bijvoorbeeld dit forum gaat volgen en te weet komt, hoe meer je weet wie waar voor wat heeft gekozen of die kant uit wil. En zo is het met al die zuivelstromen ook, wil men leveren met een +, hun veel succes wensen. Ga je voor de massa, idem dito. Jammer is dat we af en toe discussiëren met allemaal verschillenden achtergronden/doelstellingen door elkaar heen en dan op een totale babylonische spraakverwarring uitkomen.

Voor mij is die fosfaatrechten(als vervanger voor het MQ) een zegen gecombineerd met extra plussen (indien mogelijk) op de melk, dat is mijn weg . Dus geen gedachte dat ik naar de 200 mk moet. En dan kijk je anders naar die speciale melkstromen dan bv. u.
+1
cjw73
@van Ittersum kijk die bank komt nogal wat op bezoek bij jou. Goeie klant zeker.🤔🤔😜
+1
van Ittersum
@cjw73 nu ga ik je echt aparts vertellen en je mag gratis mijn hypotheek overnemen als ik lieg. Vanmorgen stond mijn RABO-accountmanager al om 7.15 u bij mij op het bedrijf🤣🤣 . Hart voor zijn klanten zullen we maar rekenen😉
cjw73
@van Ittersum dacht dat die lui pas om 8.30 begonnen. Maar heeft hart voor de zaak.
van Ittersum
@cjw73 Ik zei je pas al, veel lof voor de accountmanager die ik nu heb👍, zijn de kleine dingen die het verschil maken
+2
pietjepuk
@van Ittersum Twee dagen achter elkaar bank mannetje gesproken. Dan is de nood hoog. of heb je dat perceeltje grond gekocht. 😅
+5
achterhoeker2
@van Ittersum Die zal wel denken dat wordt weer een heel lang verhaal, laat ik er maar op tijd heen gaan.
van Ittersum
@achterhoeker2 inderdaad, interessante spreker die man, man met visie. Zo kon hij ook gedacht hebben #wens van de gedachte 🤣 . Het zal het omgekeerde wel zijn #zelfkennis
sjoerd de melker
@van Ittersum of bonje met zijn vrouw gehad
van Ittersum
@sjoerd de melker privé en werk hier gescheiden houden he🤣
+1
Erik.1979
@van Ittersum het Europese beleid stevent hard af op 5×2,5. Het spelletje van 2×3 wordt biologisch rest is standaard. Die verschillende stromingen gaat overal beginnen. Wij hebben ons deze week ook opgegeven. Waren ook bij de eerste bij Hochwald die in wilde stappen met vlog. Wij weten dat het de standaard wordt. Bij Hochwald is vlog al bijna standaard. Het duurzaam beleid van Hochwald heeft denk ik ook echt wat te zeggen. (Zaken die echt wat brengt voor milieu en dierwelzijn niet van die onzin van Campina en arla) Daarbij produceren Duitsers vaak veel meer energie dan dat ze nodig hebben. Hochwald verteld ook eerlijk dat ze niet meer voor duurzame melk krijgen. Maar dat ze op Europese markt dat moeten bieden. In de vergadering heb ik mij wel stil gehouden. Persoonlijk spreek ik ze wel aan op onnodig zware eisen als ik dat vind. Dus ja zijn wij als tegenstander en tweede grootste leverancier van Hochwald ook daarop ingesprongen. Dus volgens jou berekening is het nu 10x3??? Het is niet om op te scheppen. Maar wel om iedereen wakker te maken dat dit niet de schaalvergroting vertraagd. Van Bakel is ook een voorbeeld. Er MOET een andere weg gezocht worden anders kunnen mijn kinderen het bedrijf niet voortzetten omdat het te KLEIN is . En dat 2×3 gaat dan al helemaal niet meer op. Als het aan mij ligt voeren ze vandaag nog een Europees quotum in. Dat is het enige wat werkt denk ik.
van Ittersum
@Erik.1979 persoonlijk denk ik, ik kijk dan even naar onze oosterburen. Wie is daar fulltime boer en wie deeltijd. Ben onlangs in Noorwegen geweest, exact hetzelfde liedje. We zijn nog te veel gefocust op of/of, wel/niet. Ik ben nuchter zat, als mijn kinderen boer wil worden is mijn bedrijf nu gewoon te klein om een volwaardig inkomen uit te halen, terwijl ik nu in de middenmoot zit. Maar met de automatisering, specialisme en uitbesteden van...gecombineerd met inkomen van elders is er zeker ruimte. Veel ruimte zelfs.
Nu wordt het gevaarlijk; 80-90 % van onze prikkers hier behoort tot die groep gezien hun (emotionele) reacties alleen al, alleen zouden ze het zelf wel weten of willen ze het niet weten en vechten ze uiteindelijk tegen beter weten in.
Tijd zal het leren!
jan w
@van Ittersum
Waar het mij om gaat, is dat het allemaal geneuzel in de marge is. Ik ben het zeker eens dat we moeten luisteren naar de consument wat die wil. Wil die wat anders, laat ze er dan ok voor betalen. De meeste melk gaat hier richting steenderen ( kaas ) dit is ook een van de 1e fabrieken waar ze de topzuivel willen gaan verwerken. De fabriek in steenderen is een "weidemelk" kaasfabriek. Maar er worden allerlei melkstromen verwerkt. Er gaat ook vlogmelk en biologische melk de kaasbak in. En dat levert allemaal niks op. Het kost alleen maar geld.

Wij worden alleen opgezadeld met extra werk en er komt geen rendement uit.
van Ittersum
@jan w arbeid is dus de remmende factor, dat is dus uw conclusie. Ik kan u nu wel garanderen: het gaat gewoon door. De één trekt het ander mee. Dus je balans zoeken binnen je bedrijf(arbeid, opbrengsten en het geïnvesteerd vermogen)en die optimaliseren. Bij de één is het in de massa en bij de andere in de marge. Dodelijk is als je er tussen in gaat zweven. Lukt het niet door wat dan ook, met opgeheven hoofd de feiten op een rij zetten en conclusies trekken.
+2
jan w
Quote Reactie van @van Ittersum:
arbeid is dus de remmende factor

Om mij hoef je geen zorgen te maken, ik kom er wel. Maar er zijn er ook jonge ondernemers die nog een jaar of 40 moeten. Er arbeid is hier ook niet de remmende factor, met 70 a 75 koeien en dan melken met een robot, moet dat geen probleem zijn.
RFC heeft zelf de hele weidegang op touw gezet. Er komt onvoldoende uit de markt om de weidepremie van te betalen. Ten 1e betaal je er zelf al aan mee, en de rest wordt gejat bij jouw collega's die niet kunnen en of willen weiden.
Nu is Vlog een hype, dit is afkomstig, hoofdzakelijk uit Duitsland. Als je dan bij wilt blijven moet je mee. Voor het produceren van vlog melk , moet je extra kosten maken. Laat dit dan dubbel en dwars weer terug komen uit de markt. Maar dat doet men niet. de kosten worden nu net of net niet gedekt door de meeropbrengst. Over een paar jaar, dan zou het gemeengoed zijn geworden en is het normaal om vlog melk te produceren, dan blijft de melkveehouder weer met de kosten zitten. Verder vraag ik het mij af of we in de toekomst met minder bestrijdingsmiddelen of we zonder gemanipuleerde gewassen kunnen.
En wat ik aan geef.
In steenderen wordt vlogmelk verwerkt, dit komt daar niet tot waarde.
In Steenderen gaat ook de biologische melk de kaasbak in. Daar moet ook geld achteraan.

Het gaat er niet alleen om dat wij als melkveehouders efficient werken,
Onze verwerkers moeten dat ook doen. En daar heb ik zoal wel mijn bedenken over.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
met opgeheven hoofd de feiten op een rij zetten en conclusies trekken
Zie je wel!
dwers
Hebben ze de afzet al geregeld voor toplinemelk, VLOGmelk is er toch ook al weer te veel van.
+1
van Ittersum
@dwers biologische melk staat boven de toplinemelk .Topline is in feite een concurrent voor de VLOG, VLOG is weer een concurrent voor de basismelk. Dus de basismelk zal zich moeten onderscheiden in...prijs?. De kostprijs van alle soorten is meer een gevalletje :wal keert het schip, voor de ondernemer dus. Zie je in alle branches en ongemerkt zijn wij daar ook debet aan bij onze leveranciers, zakelijk en privé.

Dus er is geen nieuwe markt voor die toplinezuivel maar een verschuiving van, aan de boer of die er aan mee doet of niet
+1
dwers
@van Ittersum ik snap het ,RFC speelt er al op in overdag halen ze de VLOG melk en s nachts de melk van de foute boeren stal en grupstalmelk, alles voor het imago 😄
van Ittersum
@dwers whahaha, helemaal waar, sinds een week zit ik ook in de dagroute ipv snachts. Helaas, aan de trekker met oplegger zie je het niet, maar die vergelijking is wel heel goed bedacht en logistiek nog waar ook
+1
dwers
@van Ittersum 😄 zie je wel, ik en mijn 2 buren aan de zelfde weg zijn van overdag naar s nachts melk halen gegaan.
Ik met grupstal ( wel weidegang ) en mijn buren zonder weidegang .
Maar de eisen gaan door, op melkweb kun je je nu ook alweer aanmelden voor pilot natuur en landschap, over een poosje moet je meedoen.
+1
BertK
@van Ittersum Topline staat wat duurzaamheid, diervriendelijkheid etc. boven bio, alleen de prijs niet. Weet eigenlijk niet wat het voordeel van bio is, je mag veel niet ipv optimaliseren en een koe geven wat ie nodig heeft aan medicijnen en voldoende voer. We mogen de wereld niet uitbuiten, maar horen haar wel efficiënt te gebruiken willen we haar op termijn in stand kunnen houden.
willemkopalt
@van Ittersum dus de kostprijs gaat omhoog maar er wordt geen drup meer melk verkocht. ik zie de winst niet.
van Ittersum
@willemkopalt moet toch niks nieuws onder de zon zijn, we betalen zelf al te veel voor land, fosfaatrechten, alles gewoon. En toch doen we het al generaties lang....dus aan de ene kant de wetenschap dat het niets gaat opleveren(kostprijsverhogend) en aan de andere kant; we doen het!
+2
willemkopalt
@van Ittersum niet helemaal vergelijkbaar fosfaatrechten en grond gaat de massa omhoog waardoor de kostprijs net gelijk hoeft te stijgen top zuivel is er zelfde product met een andere naam smaak kleur samenstelling verandert niks zelfs de kwaliteit niet. top zuivel had in mijn ogen celgetal onder de 100 jaarrond kiemgetal onder de 10 geen strafpunten dan krijg je in ieder geval meer kwaliteit
+1
Coen
@dwers , die toplinemelk wordt over een paar jaar de nieuwe standaard
dan wordt huidig 2*3 dus 2*2 en moet je dus voor continuïteit wel naar 3*2.
van Ittersum
@Coen of 3x2 wordt 3x1....en dan kon het ook nog wel eens zijn dat de toeleverancier standaard zich toe gaat leggen op VLOG standaarden. Die heeft ook met druk van buitenuit te maken. Kortom, zorg dat je keuzes maakt, weet wat je doet en ruimte/marge houd voor onverwachte invloeden van buitenaf, hetzij in de massa dan wel in de marge
+1
Coen
Quote Reactie van @van Ittersum:
ruimte/marge

die 1 cent ruimte/marge moet volgens Lullert v D komen uit (uitgestelde) belastingbesparing, vpb-tarief i.p.v. progressief IB-tarief --> het nieuwe verdienmodel voor Accon-AVM
KOC1981
@dwers op de website van boerderij beweren ze iets anders. structureel tekort aan VLOG kaas, en daardoor hogere vergoeding door de afnemers.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…
dwers
@KOC1981 ja las ik ook , hoorde van rmo dat er VLOG in regulier ging
putjesschepper
@dwers net zoals bio
+1
KOC1981
@dwers kan me wel voorstellen dat vraag en aanbod niet elke dag matchen met elkaar. of als een VLOG-fabriek onderhoud heeft. Indien dit structureel zo zou zijn, dan lijkt het me logisch om het aantal VLOG-leveranciers hier op aan te passen.
+7
Detukkeroettwente
TOPME:LK/VLOG/BIO tis allemaal lariekoek, de hogere kosten bij bio maken de meer opbrengsten minimaal, en vlog en topmelk is geneuzel over niks. kom der maar in van ittersum (korte preek graag )
+2
van Ittersum
@Detukkeroettwente eigen kop volgen en ander lekker laten in zijn doen( kort genoeg?)
+1
Jansky
@DetukkeroettwenteStel je moet je eigen zuivelproducten verkopen in een marktkraam en potentiële klanten vragen informatie over je product. Je zal dan alles wat in de buurt van duurzaam,VLOG,bio komt direct van tafel vegen. Kunt u dat dan niet maken? Jawel maar dat is onzin. Hoeveel kaas verkoopt u en tegen welke prijs?
+2
George
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
minimaal, en vlog en topmelk is geneuzel over niks

Je bedoeld dus gehoerzak op niks en dat is het!
+2
hans1980
Volgens mij hebben ze nog geen afzet dus dat rijk rekenen en arm vreten...
karrel
De eerste contracten zijn een feit? Coop supermarktketen gaat er mee komen.
agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…
hans1980
@karrel had je wel mogen vertellen @Wiebren
Wiebren
@hans1980 rustig Hans, dit hoort bij het spel in de markt.
Erik,1979
@Wiebren Dus jullie zijn daar binnen?
Wolswinkel
@hans1980 In theorie kunnen ze die contracten met iedereen gesloten hebben. Staat namelijk geen naam bij met wie dit contract is aangegaan. Planetproof is een keurmerk waar oa FC aan voldoet..
+4
de Haas
@Wolswinkel En in de praktijk mag de goedkoopste leveren. Dus rara wie er weer niks aan over houdt.... En zo trekt de topline melk de gewone melk nog verder naar beneden. Vet duurzaam man!
Jansky
@de Haas Hangt er ook vanaf wie de marketingkosten gaat betalen......
Erik,1979
@Wolswinkel Daarom vraag ik het ook. Ik zou het mooier vinden als ons (en betere) topmerk van Hochwald het contract zou hebben.

Als Campina het heeft dan bij deze gefeliciteerd Wiebren 👍👍👍
Erik,1979
@Erik,1979 Als ik het goed gelezen heb kan het dus Cono en Campina zijn????? Weet iemand hier iets van?
+2
KOC1981
@Erik,1979 kan iedereen zijn, als je leverancier en het melkveebedrijf maar door SMK het stempel planet proof krijgen. tis een open keurmerk, zoals beter leven waar iedereen aan mee kan doen. Vind het eigenlijk wel een goede poging om wat meer eenheid in de duurzaamheidsclaims te krijgen.
sorry
Quote Reactie van @Erik,1979:
gefeliciteerd

vraag eerst maar wat er wordt verdiend......
diekman
Yes aanstaande vrijdag eerste levering topline zuivel na veel administratie werk.
jan w
@diekman
Weet je ook waar die melk van jullie naar toe gaat?
diekman
@jan w Op de vergadering zeiden ze eerst naar Rotterdam dagvers zuivel daarna komt Steenderen voor de kaas erbij.
klaasvaak
Bij mij ook eerste levering van de topzuivel lijn. Ben benieuwd hoe het gaat lopen.
BertK
Vandaag is de laatste gewoon goede zuivel opgehaald 😄
+1
dwers
En daarmee is de andere zuivel gedegradeerd.
BertK
@dwers Alleen anders met eigen pluspunten. Alleen plusjes uitdelen, geen minnetjes. Is je glas halfvol of halfleeg?
jan w
@BertK
Je denkt toch niet dat die melk over 3 dagen anders is.
BertK
@jan w Is altijd al van top-kwaliteit! 😉
+1
jan w
@BertK Daar gaat het om.
jan w
Ik vraag het me eigenlijk werkelijk af hoe het controleerbaar gaat worden. De cijfers zijn altijd een jaar achteraf. Dus als je een jaar goed je best hebt gedaan , mag je het volgende jaar Top-zuivel leveren. En andersom ook. Dus het is mogelijk dat er 0 topzuivel wordt geleverd of 50 % topzuivel of misschien ook wel 100 % topzuivel. Dit zou theoretisch kunnen praktisch is het verhaal anders.
+1
de Haas
@jan w Erg flauw van je. Was het theoretisch net kloppend te krijgen, geef jij er weer een praktische draai aan. Ik heb nieuws voor je, RFC werkt niet praktisch.
+3
Herbert
@jan w De laatste tijd komt steeds meer aan het licht dat de veehouderij helemaal niet zoveel bijdraagt aan de klimaatverandering dan dat milieuorganisaties beweren. Ipv tegengas te geven gaat FC nog steeds volledig mee met het klimaatverhaal. Dat de leden verplicht de totaal niet betrouwbare kringloopwijzer in moeten vullen zorgde al voor veel weerstand. Via de klimaatmodule als voorwaarde in de top-zuivellijn gaat FC nu ook nog melkgeld met de kringloopwijzer verdelen. Het kan toch niet zo zijn dat de ene collega wel mee mag doen aan de top-zuivellijn, maar een andere niet op basis van een berekening die aan alle kanten rammelt?!! De gemiddelde bonusbedragen worden veelste groot voor deze onbetrouwbare voorwaarden.
jan w
@Herbert
Ik ben zelf voor het gebruik van de kringloopwijzer. alleen die van zuivel.NL vind ik zelf een onding. Er zullen best wel dingen in zitten die betrouwbaarder kunnen en dat gaat ook steeds door. Gebruik de kringloopwijzer als managment tool.! Maar wat ik bedoel, de resultaten zijn achteraf. Dus je weet pas het volgende jaar of je het vorige jaar aan de eisen wel of niet zou voldoen.
+2
Detukkeroettwente
@Herbert Zie bint compleet de weg kwiet !!!
+1
kanniewaarzijn
@Herbert Dat krijg je vanzelf met dubbele agenda's. De bedoeling is uiteindelijk dat er grote intensieve bedrijven overblijven die (zo dacht men tot voor kort) zonder subsidie kunnen draaien. Kleine bedrijven worden als inefficiënt gezien en de nek omgedraaid.
Herbert
@kanniewaarzijn @jan w zit er ergens nog een omrekenfactor voor wel of niet eigen opfok jongvee? Zonder eigen jongveeopfok heb je veel minder broeikasgas uitstoot per liter melk en kun je dus veel makkelijker aan de topmelk meedoen, maar als je wel zelf je jongvee opfokt krijg je al die co2 op eigen naam en is die eis een stuk moeilijker. Hoe krom wil je het hebben.
Coen
@Herbert , wil PlanetProof geen volledig gesloten bedrijven, geen volledig gesloten kringlopen?
maar alles kan op papier kloppend gemaakt worden, let maar op 😄
+1
jan w
@Herbert
Heb je niet helemaal gelijk in, dan zou je de CO2 helemaal afwimpelen op de jongveeopfokker en dat klopt niet. Als jij vaarzen weer terug haalt , dan krijg jij ook het CO2 deel op je bordje. Dus of je nu jongvee opfokt of niet, dat blijft in principe ongeveer gelijk.
Noorderling
@jan w
In de praktijk. maar hoe gaat topzuivel om met de hoeveelheid stroom, energie, verliezen bij de teelt van voedergewassen? Oftewel, als je alles als aankoop boekt ipv eigen teelt, haal je dan hetzelfde resultaat op gebied van milieu/klimaat?
Het zou wel moeten maar ik ben er bang voor, intensiveren wordt nog steeds gestimuleerd.
Coen
@Noorderling , stimulans tot verdere intensivering: zo had ik het ook begrepen, maar dat is toch onvoorstelbaar?
Noorderling
@Coen
Tot dusver hebben alle maatregelen omtrent het indammen van de veehouderij alleen nog maar geleid tot intensivering. Dus in dat opzicht is het weinig verrassend.
BertK
@jan w Als je het zo zien wil: van je ingekuild gras van dit jaar voer je een deel pas volgend jaar en weet je pas in 2020 hoe duurzaam je was. Met veel oude voorraad (ggb) nog erger!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!