CBb: motivering toegekende fosfaatrechten onvoldoende


Originele beschrijving

RVO moet opnieuw kijken naar toegekend aantal fosfaatrechten van een individuele melkveehouder.

Deel dit topic

Reacties

+6
puntertje
'Zo is geen rekening gehouden met de investeringsverplichting van de boer'. Wat vindt het CBb dan, kort degenen die de verplichtingen niet zijn aangegaan, althans niet zodanig dat ze meteen omvallen en geef dat gratis aan de gokkers?
Dirk van Zetten
@puntertje meer dan terecht dat dergelijke zaken zorgvuldiger beoordeeld worden. De staat heeft groei melkveehouderij geblokkeerd, EU tevreden, binnen nationale plafond is ruimte genoeg om knelgevallen te helpen zonder generieke korting. De 10% afroming bij overdracht moet de komende jaren gebruikt worden om het aantal uitgegeven rechten onder het sectorplafond te krijgen.
vrije boeren
@puntertje hoe kom je er bij dat het gokkers zijn ?
Dairyfarmers
Gelukkig 😊 free P komt in zicht!
hookwood
RVO moet beter motiveren waarom ze niet rechten krijgt voor de vergunde situatie ipv de dieraantallen op 2 juli.

Ik ben wel benieuwd naar het vervolg in deze. Als de vergunning leidend zou zijn, zijn er veel meer bedrijven die meer rechten zouden moeten krijgen maar ik denk ook wel dat er bedrijven zijn die meer fosfaatrechten hebben gekregen dan dat hun milieuvergunning op 2 juli 2015 toestond.
hans1980
@hookwood wanneer ze de PAS erbij halen krijgt niemand rechten erbij, immers afgesch
+5
ted9
@hans1980 Er zijn ook nog mensen die niet gegokt hebben op gratis ammoniak vergunning en gewoon een nb wetvergunning heben hoor.
+1
Coen
@hookwood , screening toegewezen fosfaatrechten versus vergunde aantallen op 2 juli 2015 is voldoende, hierop moet NVWA onderzoek plegen en achteraf nog die toegewezen fosfaatrechten ontnemen.

dit punt is ruim 3 jaar geleden al aangekaart bij LTO, maar in de onderste lade beland 😞
+1
John Spithoven
@Coen Is onderdeel van de staatssteun toets maar Nederland voert de wet niet uit op dat gebied.
robbies
@hookwood
Quote:
Als de vergunning leidend zou zijn, zijn er veel meer bedrijven die meer rechten zouden moeten krijgen

Alleen de bedrijven die nog in procedure zitten, kunnen dit punt nog mee opvoeren in hun zaak en zullen dat ws wel doen. Degene met een ruime vergunning, maar geen bezwaar aangetekend hebben kunnen hier niets meer mee.
jg
@robbies Bij een bezwaar tegen een een opgelegde heffing wel.
robbies
@jg dat zal voer voor de rechters zijn
+1
jg
@robbies Hopeijk beseft de wetgever welk aantal bezwaren en rechtszaken er komen als er heffingen opgelegd worden op basis van onvolledige onafgeronde wetgeving .
de Haas
@robbies Als men de spelregels veranderd neem ik aan dat je op basis daarvan toch kunt procederen? Immers, met een ruimere nb vergunning dan toegekende rechten had het voordien weinig zin om te procederen.
de jonge
@de Haas nope,als ze dat even via een beleidsregel doen,kan er van alles. kijk maar even in het jongvee van vleesvee verhaal,via beleidsregel ingesteld met terugwerkende kracht!! hoe asociaal is dat,en daar kun je bij mijn weten geen bezwaar op indienen want het is algemeen belang beweren ze
robbies
Quote Reactie van @de Haas:
Als men de spelregels veranderd neem ik aan dat je op basis daarvan toch kunt procederen? .

Bel een jurist en vraag het. Al denk ik dat die altijd wel kansen zien. Overigens zijn voor jou de spelregels niet veranderd. De bezwaargronden zijn mogelijkerwijs verruimd. Jij was echter tevreden met je beschikking, anders had je wel bezwaar ingediend. Dat een ander vervolgens op basis van overeenkomstige uitgangspunten wel besluit om te bezwaar aan te tekenen, doet niets af aan het spel dat jij speelt.

Quote:
Immers, met een ruimere nb vergunning dan toegekende rechten had het voordien weinig zin om te procederen

in mijn beleving is dat juist een grond om bezwaar aan te tekenen. De wetgever geeft je en vergunning en diezelfde wetgever weerhoudt je ervan om de vergunde ruimte op te vullen. Andersom heeft elk bezwaar zonder onderliggende toegekende omgevingsvergunning bouw, milieuvergunning en NB-wetvergunning geen enkele kans van slagen
+2
buorman
Quote Reactie van @hookwood:
maar ik denk ook wel dat er bedrijven zijn die meer fosfaatrechten hebben gekregen dan dat hun milieuvergunning op 2 juli 2015 toestond.

Dat zou dus niet mogelijk moeten zijn, iets met waarde uitdelen op basis van illegale praktijken.
Was ook de reden dat Ned de wet niet kon invoeren op 1/1/17, op dat moment werd niet voldaan aan de wet zoals afgesproken met Brussel
Dat er ongetwijfeld rechten zijn toegekend aan vee wat op 30/6/15 illegaal gehouden werd is klip en klaar, vandaar ook de keuze voor 2/7/15 zodat de PAS op 1/7/15 hier en daar nog wat kon legaliseren.
Twentsch Land
@buorman

Dus niet !

Voor de pas doet 1-7-15 er niet toe wat dier aantal betreft......op 1-7-15 is gekeken naar het hoogste aantal in 2012, 2013 of 2014
buorman
@Twentsch Land
Fout
Op 30/6 mocht je houden hetgeen wat was vergund en aanwezig op het moment dat het betreffende stikstofgevoelige gebied werd aangewezen.
Op heel veel bedrijven was toen nog geen nbw verg aanwezig en draaide men nog op een AMvB melkveehouderij, in veel gevallen begrenst op 100 mk plus 70 jv.
Op 1/7/15 kon je met een aerius berekening doormiddel van emissie beperkende maatregelen [emissie arme vloeren, weiden ipv opstal enz] aan tonen dat je depositie binnen een bepaalde grens bleef waardoor de toen aanwezige dieren gelegaliseerd werden.
Het is niet voor niks dat er met spanning werd uitgekeken naar wat de rechter in Brussel vond van de PAS, en dat er net zo word gekeken wat de RvS daar volgend jaar mee gaat doen.
BertK
Alle aspecten meewegen? Dat zijn er wel een paar. Ooit een grote stal gezet of land gekicht om ooit vol te zetten, is dat voor melkvee of misschien toch voor jong- of vleesvee geweest?

Nog meer zand in de raderen!
+1
Dirk van Zetten
@BertK al vaker aangegeven. Staat kan beter sobere knelgevallenregeling invoeren en dan de meeste rechtzaken winnen. Doen ze dit niet dan gaat de staat vele zaken verliezen en kost het onder de streep meer P. Vervolgens hogere generieke korting over aantal jaren ook over je aangekochte P. Nu sobere regeling en een streep onder alles zetten.
+1
vrije boeren
@Dirk van Zetten een hele hoop boeren zijn opgelicht door de staat en LTO en jij wilt een nog sobere knelgevallen regeling ? asociaal
+5
hans1980
De kortingspercentage voor 2e generieke korting loopt met de dag op!

Wordt tijd dat lto nmv nzo zich afvragen hoeveel rechten stelen bij niet groeier, in oude zooi stallen , nog ethisch verantwoord is . Kijk voor bijna 100.000 euro rechten terug kopen kan 1x maar blijf niet bezig hebben hier ook financiële verplichtingen en ook onze stal heeft onderhoud nodig.

Wanneer zegt LTO NMV deze korting kan mag absoluut nooit hoger worden?
christo
@hans1980 DAt doen ze al heeeeel lang.
robbies
@hans1980 ik wil je niet ontmoedigen, maar met de introductie van varkensrechten wilde de overheid in eerste instantie generiek 25% korten. Via rechtszaken is dat uiteindelijk teruggebracht naar 10%. Ik hoop niet dat de melkveehouderij hetzelfde lot beschoren is, maar als de overheid rücksichtslos moet handelen, dan zal het rücksichtslos handelen
John Spithoven
@robbies Ben bang dat je toch gelijk krijgt. En dan bij de ngb bedrijven. Ik heb het niet verzonnen zo, rampzalig gehannes.
bio boer
@hans1980 zorg er voor dat je grond gebonden bent daar stelen ze het nog weg tot iedereen grondgebonden is
+2
de hoef
Quote Reactie van @hans1980:
in oude zooi stallen

ben ineens ook knelgeval,met onze nb vergunning van 2015
brabantboer1
Procederen tot je een ons weegt. Uiteindelijk zal alles wat er bij iemand bijkomt bij iemand anders afgaan. De gene die er het meeste voordeel bij hebben? juridische adviesbureaus en advocaten. Die rekenen gewoon door per uur. We laten ons helemaal gek maken op deze manier. Op het moment dat Carola een briefje schrijft schieten de fosfaatrechten omhoog, op het moment dat een rechter iets roept schieten ze weer omlaag. Puur emotie. Laten we met zijn allen gewoon na blijven denken en koeien melken. Daar zijn we goed in.
vrije boeren
@brabantboer1 Samen een keer een vuist maken zijn we heeeel slecht in.
cornelissen
Om over dit geval iets zinnigs te zeggen heb je meer informatie nodig . Is de geclaimde ruimte ( ruim 6000 kg P ) latente ruimte ? Wanneer en wat voor investeringen ad 2.5 miljoen euro heeft de vrouw ( zoals ik lees een haar) gedaan ?
buorman
@cornelissen

' Aan verzoekster was het vergund 380 melk- en kalfkoeien en 244 jongvee te houden op de grondgebonden melkveehouderij. Door de introductie van het stelsel van fosfaatrechten is die capaciteit verdampt tot de op 2 juli 2015 gehouden 248 melkkoeien en 226 stuks jongvee. Het stelsel maakt inbreuk op artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EP). Verzoeksters situatie valt buiten de (beperkte) wettelijke knelgevallenregeling. Verzoekster draagt daardoor een individuele en buitensporige last. '''
+2
jan.1
Quote Reactie van @buorman:
Aan verzoekster was het vergund 380 melk- en kalfkoeien en 244 jongvee te houden op de grondgebonden melkveehouderij. Door de introductie van het stelsel van fosfaatrechten is die capaciteit verdampt tot de op 2 juli 2015 gehouden 248 melkkoeien en 226 stuks jongvee. Het stelsel maakt inbreuk op artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EP). Verzoeksters situatie valt buiten de (beperkte) wettelijke knelgevallenregeling. Verzoekster draagt daardoor een individuele en buitensporige last. '''

Zo zijn er nog veel meer gevallen als deze....,als deze geholpen wordt komen weer 1000 knelgevallen bij....,als ze melken willen kunnen ze het jongvee de deur uitdoen en 340 koetjes melken.
buorman
@jan.1
Klopt jan.1, dan zijn er wel meer .....
Maar 'don't blame the messenger''.
Cornelissen wou meer info of de gevraagde ruimte latente ruimte was, welnu de aantallen waren vergund op de grondgebonden melkveehouderij....
Ja dus
Coen
@cornelissen , toegewezen 14.063 kg P2O5, vraag op basis van knelgevallenregeling 6.576 kg P2O5 --> nee heb je, ja kun je krijgen.
buorman
@Coen
Ging hier om een voorlopige voorziening oftewel vrijstelling van p plafond voor 2018
+4
John Spithoven
Dit is nu allemaal het gevolg van geen beleid en geen stip aan de horizon Door te zeggen vanaf vandaag, lees 2 juli 2015, is het aantal dieren de leidraad om toe te rekenen het limiet 84.9 geeft geen enkele ondernemer de mogelijkheid om ergens naar toe te werken. Niemand heeft de kans gehad ( behalve die met voorkennis) om zich naar doelen toe te werken.

Als er gezegd was naar het model van Jan Cees toewerken en over zeg 10 jaar moeten we daar aan voldoen, hadden ondernemers er naar toe kunnen ontwikkelingen. Ok verhaal Jan Cees doet ook pijn, bij sommige heel pijn, maar dan hadden we de scherpe randen er af moeten halen.
+1
vrije boeren
@John Spithoven Die boeren met voorkennis en de stallen vol hebben gestopt voor de rf datum word daar ook nog wat aan gedaan?
puntertje
@John Spithoven Met de Hansjes, Keesjes, Toontjes, Dirkjes, Jeanetjes etc. krijg je nooit een stip.
robbies
@puntertje met wie dan wel?
christo
@puntertje Alleen een vies vlekje.
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
ij sommige heel pijn

dat past jou omdat je niet intensief bent ,
het domste in zijn plan is varkens rechten omzetten
cornelissen
Quote Reactie van @de hoef:
dat past jou omdat je niet intensief bent ,

Ik denk ,dat het ook een positieve bijdrage geeft aan de maatschappelijke acceptatie en het is inzichtelijk t.ov. van je mestplaatsing
de hoef
Quote Reactie van @cornelissen:
t.ov. van je mestplaatsing

de mest is gewoon geplaatst,op een paar knoeiers na
+2
John Spithoven
@de hoef Sorry, ik snap heel goed dat het voor mij anders ligt dan een intensief bedrijf. ( maar ook wij zijn ooit met maar 6 ha begonnen en nu 128 ha). En het omzetten van varkensrechten is 1 van de denkrichtingen, maar snap dat ook dat gevoelig ligt.

Ik zal uitleggen wat de gevolgen zijn van de huidige chaos. En die moet opgelost worden, doormodderen is geen oplossing. Waarom?

Van de 84,9 miljoen kg fosfaat was er in de berekening van het CDM op 2 juli 2015, 61.8 miljoen kg fosfaat niet grondgebonden. Ik schat in dat in de jaren van 2 juli 2015 tot heden er nog een aantal bedrijven door grondverwerving/pacht enz grondgebonden zijn geworden. Ik schat in dat op dit moment 50 miljoen kg fosfaat niet grond gebonden is ( zal er misschien iets van afwijken, maar zit in de buurt.)

Op 29 maart 2018 gaf Schouten aan dat er over 22000 bedrijven in totaal 85,5 miljoen kg fosfaat is verdeeld. Daarna moesten er nog 3000 bedrijven rechten krijgen volgens de overheid. Ook zijn er ongeveer een 3300 bedrijven in de bezwaarprocedures afgehandeld en in krap de helft van die gevallen zijn daar rechten heen gegaan. Daar tegenover probeert de minister rechten via de vrijstellingen en herbeschikkingen rechten terug te halen. (maar gratis gekregen geld wordt niet zomaar teruggeven) Schatting hoeveel:
3000 bedrijven van 500 kg fosfaat = 1500000 kg
1600 bedrijven positief op bezwaar= 300000 kg
boven plafond 29 maart 600000 kg
totaal 2400000 kg fosfaat

Terughalen middels vrijstelling 400000 kg fosfaat
SCHATTING
Dus 2 miljoen kg boven plafond

Daarnaast zullen er een aantal knelgevallen middels de rechter hun gelijk krijgen. En dan gaat het per gewonnen zaak over een aanzienelijke hoeveelheid. Ik schat in dat dat uiteindelijk tussen de 1,5 en 3 miljoen kg betreft.

Dus een SCHATTING, de eventuele toekomstige generieke korting zal tussen de 3,5 en 5 miljoen kg fosfaat liggen. En dat zal door de niet grondgebonden bedrijven moeten worden opgehoest. Die vertegenwoordigen een 50 miljoen kg, dus zou een uiteindelijke generieke korting zomaar tussen de 7 en 10 % kunnen liggen.

EN INTENSIEVE BEDRIJVEN, OOK IK VIND DIT ZEER ONRECHTVAARDIG.

En daarom zal er voor zowel het vleesvee probleem als voor de uitzichtloze knelgevallen voortijdig een oplossing gevonden moeten worden. Als door de belangenbehartigers het vleesvee probleem opgepakt wordt, komt er misschien een overheveling van rechten van overig naar melkvee fosfaat, ter grootte van het deel jongvee van vleesvee. En misschien is er dan ook nog een schrale oplossing voor knelgevallen.

Nu is dit hierboven een benadering en is er gerekend met een aantal cijfers die bij mij beschikbaar zijn, maar zijn er ook wat inschattingen gemaakt. Maar veel zit ik er niet naast. Dus mensen kom in actie, voor het eigen belang.
+1
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
generieke korting

generiek betekende toch allen,of betekend dit tegenwoordig alleen
+1
John Spithoven
@de hoef Ik heb het niet verzonnen, maar ook in de brief van deze week van Carola staat dat toekomstige generieke kortingen voor niet grond gebonden bedrijven zijn. Rechtvaardig is anders. Maar daarom wil ik jullie uitleggen dat het niet nodig is, maar dan moeten de bestuurders wel in beweging komen.
de hoef
@John Spithoven ik vind dat je prima je best doet, maar het lijkt geen streep verder te komen
op zijn uitiks zeggen we dan ,ze hebben schijt aan ons
+4
John Spithoven
@de hoef Alleen kan ik niks, maar als we met z'n allen blijven hameren, krijgen we er een gat in.
hans1980
@John Spithoven wanneer er echt zoveel extra gekort moet worden bij niet grondgebonden bedrijven kom je bij niet grondgebonden bedrijven al gauw tot grondgebonden eis nl.2x flink korten en een groot gedeelte gaat naar grondgebonden, om die 2 miljoen kg p dan te halen moet er nog meer gekort worden.

En wanneer je dan leest dat o.a. ons het bloed zweet en tranen heeft gekost om een aantal koeien te hebben, zonder al te veel wegblokkades en akties ons 8,3% laten stelen en dan staks nog zo'n hap...
Weet niet in hoeverre ons bedrijf dan in financiële problemen komt , reken de lto maar dit keer ook de nmv dit zwaar aan!

Gun die hitech subsidie stallen best 100en koeien extra maar laat ons alsjeblieft met rust , alles op artikel 1 gooien terwijl dat voor niet groeier deze wet niet geldt???
John Spithoven
@hans1980 Snap ik heel goed. Ik probeer te laten zien wat de gevolgen zijn. De groep die het allemaal mag oplossen wordt steeds kleiner, terwijl de oplossing binnen handbereik ligt. Alleen moet er dan over hun eigen schaduw heen gestapt worden. Dit gaat zo niet, en dat wil ik laten zien. En eigenlijk behoort een LTO of een NMV jullie dit voor te houden, daar ben ik het mee eens.
christo
@John Spithoven Ik kan je inbreng volledig onderstrepen. Door de idiote afspraken die lto gemaakt heeft zijn de niet grondgebonden bedrijven dadelijk zwaar de pisang. Maar als dat niet wil landen bij de mensen die het aangaat, ik heb het ook al geprobeerd, houdt het voor mij op. Ik ben druk zat om voor mezelf te proberen de stal vol te krijgen. Wanneer anderen niet eens in beweging te krijgen terwijl ze bijna opnieuw gekort gaan worden moeten ze dan zelf maar weten. Het is triest, maar jij hebt je best er aan gedaan.
vrije boeren
@John Spithoven hoe wil jij hameren ? lto is een slap aftreksel van belangen organisatie geworden
Coen
@vrije boeren , hoorde vanmiddag dat LTO-advies een collega goed helpt met een procedure tegen het FRP, wat LTO-melkveehouderij zelf heeft opgezet.
simpel
@Coen oja ze hebben mij ook goed advies gegeven: Met lto korting een advocaat van gvk adure
robbies
@Coen was die collega toevallig een LTO-bestuurder die met hulp van LTO-Advies een procedure aanspant tegen het FRP van LTO?
cowboys
Quote Reactie van @John Spithoven:
vrijstellingen en herbeschikkingen rechten terug te halen. (maar gratis gekregen geld wordt niet zomaar teruggeven
john ik heb de vrijstelling is goed bekeken en daar zitten voor een zoogkoeien houder zoveel onzekerheden in en voorwaarden waar je eerst lang over moet nadenken wat voor effecten dat heeft voor je bedrijf in de toekomst. en de aanmeld periode was superkort.en een vrijstelling krijgen van een niet al te betrouwbare overheid dan denk ik dat het bijna niet de bedoeling was van rvo om veel rechten terug te krijgen. dan zou ik ook het gratis geld nemen zoals jij dat noemt maar 1 vraag welke melkveehouder heeft betaalt voor zijn eerste toegekende rechten??
de hoef
cowboys
@de hoef hoe heb jij betaalt voor je toegekende rechten?
de hoef
@cowboys dure leasemelk geleast in 2014en 2015
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
dure leasemelk geleast in 2014en 2015

Lul niet Hoef. Die was achteraf spotgoedkoop
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
achteraf

toen was ik gek dat we dure melk leasden,voor 0.27,je kon immers op de sofa meer verdienen
cowboys
@de hoef dus jij bent een vroegtijdige anticipeerde dus dan ook niet klagen als je gekort wordt en volgens mij heb je betaalt voor dure lease melk en niet voor fosfaat rechten en dat is ondernemers risico
+1
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
klagen als je gekort

klagen hoef ik hier niet dat doen de meeste al hier,en gekort ben ik al meer dan ik gegroeid was dat jaar
maar ik verwacht ook geen medelijden van jou hoor
cowboys
@de hoef ik heb geen medelijden met jou maar je was wel aan het anticiperen
+2
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
t anticiperen

toen was dat woord niet uitgevonden ,maar wij noemen dat gezonde groei
cowboys
@de hoef wat heeft het je daadwerkelijk opgeleverd als je nog een korting krijgt sta je er dan beter voor dan in 2014
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
daadwerkelijk opgeleverd

arbeids vreugde, en cach flow
en ik lees net dat er geen korting meer komt,komt die er wel kopen we hem er weer bij
cowboys
@de hoef heb jij een onbeperkt krediet?
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
onbeperkt krediet?

nee
+1
pieta
@cowboys Met anticiperen op zich is niets mis.
cowboys
@pieta nee daar is niks mis mee maar als je net voor 2 juli 2015 een flink aantal vee gekocht heb ben je een groot groeier en een cowboy
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
ben je een groot groeier en een cowboy

als je daar mee mij bedoeld ,schiet je ernaast cowboy
en los daarvan hebben de cowboys ook binnen de wet gehandeld,van mij mogen ze.of ik het slim vind is wat anders
cowboys
@de hoef ik bedoel jou er niet mee.wat ik ermee wil zeggen is de meeste zijn wel iets gegroeid
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
bedoel jou er niet

ik dacht das een onhandige cowboy,die mis schiet
cowboys
@de hoef denk je dat ik onhandig ben?
de hoef
George
Quote Reactie van @de hoef:
binnen de wet gehandeld,v

Dat waag ik te betwijfelen als dat vlak om die datum is gebeurd. Dat iemand dat doet omdat ze meer weten doordat ze een bestuursfunctie hebben gaat er bij mij niet in dat het binnen de wet is.
de hoef
Quote Reactie van @George:
gaat er bij mij niet in dat het binnen de wet is.

dat is een handje vol, de meeste die groeide hadden alle verplichtingen gedaan
George
Quote Reactie van @de hoef:
dat is een handje vol, de meeste die groeide hadden alle verplichtingen gedaan

Handje vol teveel dan.
Limootje
@John Spithoven Waarop baseer je dat mensen die na 2-7-15 ggb zijn geworden buiten een nieuwe generieke korting vallen ?
Limootje
@John Spithoven Waarop baseer je dat mensen die na 2-7-15 ggb zijn geworden niet onder een nieuwe generieke korting vallen ?
+3
de hoef
@Limootje het zou toch helemaal van de zotte zijn dat als je er na toe gewerkt heb,je als nog gekort zou worden
m uut m
@de hoef
Ik ga nog steeds van een generieke korting uit ongeacht of je wel of niet ggb bent.
Anders wordt het veel te ingewikkeld voor rvo .
de hoef
Quote Reactie van @m uut m:
Ik ga nog steeds van een generieke korting

dat zegt carola ook,maar dan zegt ze voor niet grondgebonden
+1
de hoef
@m uut m overschreden. 'Dit risico mogen we niet lopen. Ik wil voorkomen dat er een extra generieke korting wordt toegepast op alle fosfaatrechten van niet-grondgebonden melkveehouders', aldus de minister in de kamerbrief.
hans1980
@de hoef dat wil wil meulenbroeks ook(zegt hij??)
BertK
@de hoef zouden aangekochte rechten dan buiten schot blijven?
+1
de hoef
Quote Reactie van @BertK:
buiten schot blijven

we zitten hier in nederland,dus ik denk dat ze op de aangekochte ook gewoon korten
BertK
@de hoef maakt op 2-7 geen deel uit van je bedrijf en dus geen relatie tot wel of niet grondgebonden?
de hoef
@BertK waarschijlijk nieuwe korting op rechten 1-1-19,en grondgebonden 1-5-18
+1
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
waarschijlijk nieuwe korting op rechten 1-1-19,en grondgebonden 1-5-18

Niet te bang zijn Hoefke. Wil Meulenbroeks zei gisteren nog dat er geen nieuwe korting komt. Ik maak me dus geen zorgen
+1
de hoef
@robbies was antwoordt op 2-7,en die gaan ze voor korting niet meer gebruiken ,en wat lto of carola zegt,zegt mij niks
Twentsch Land
@de hoef

Dat denk ik ook, wat aangekochte rechten betreft.

Zou er een nieuwe kortingsronde komen kan maar zo 2020 worden omdat er nu niet eens duidelijk is hoeveel rechten er terug komen en wat komend jaar nog binnen komt door de 10 procent.
cowboys
@John Spithoven het hele gedoe over grondgebonden of niet grondgebonden heeft de melkveehouderij flink verdeelt.en eigelijk kan iedere veehouder grondgebonden zijn samen werking met akkerbouwers voermest contracten met meerdere partijen enz gewoon binnen een x aantal kilometers je voer telen en je mest afzetten klaar.dan is alleen de vraag hoe groot maak je de cirkel . en dan zou het nog per provincie een grotere of kleinere cirkel afhankelijk dicht of dun bevolkt gebied . in brabant heb je toch hele andere omstandigheden dan in friesland met het verwerven van grond. wat je nu krijgt is een verplaatsing van de veestapel van zuid naar noord nederland
John Spithoven
@cowboys Ben ik het mee eens. Over samenwerkingsverbanden moet niet zo moeilijk gedaan worden, als er maar een controleerbare afspraak onder ligt. En regionaal, maar hoe groot de cirkel? In het plan Jan Cees was de cirkel 65 km, maar als je in de buurt van de grens woont levert dat problemen op.

Wat er nu in het vooruitzicht ligt voor ngb bedrijven gaat niet. Dan moeten ze bewust kapot.
cowboys
@John Spithoven is het niet zo om op deze manier bewust minder vee in zuid nederland te krijgen. om samenwerking akkerbouwers voermest contracten tegen te houden. dus grondgebondenheid tegen te houden en daar door de pachtprijzen voor losse grond exploderen al een paar jaar.
christo
@cowboys Wat denk je dat een voermestcontract gaat kosten wanneer je verplicht wordt om dat te gaan regelen? Je kunt nu nog kiezen tussen mest afzetten en grond huren. Gaat niet goed komen.
cowboys
@christo ik heb het niet over verplicht alleen een extra mogelijkheid het moet veel simpeler kunnen er rust bij veel oudere boeren een taboe op grond verhuren.dus voeren ze varkens mest aan en komen ze bij een veehouder in de buurt vragen of die het gewas wil kopen,
+2
christo
@cowboys Grondgebondenheid is het speeltje van de politiek. Alle mestafvoer moet je al vele jaren op papier kunnen verantwoorden. Door iets te verzinnen als grondgebonden gaan we suggereren dat het een toegevoegde waarde heeft. Die is er nulkommaniksnada. Het bekt wel lekker wanneer je zegt dat je grondgebonden bent. Wij als melkveehouders kunnen er nog een beeld bij vormen, maar de gemiddelde nederlander heeft geen flauw idee waar de discussie over gaat.
Daarnaast is de plek waar men woont bepalend voor het fanatisme met betrekking tot het grondgebondenheidgeloof. De grond opgeven die eigenlijk va een akkerbouwer is om maar grondgebonden te kunnen worden is de meest idiote manier om je kostprijs te verhogen. Reken er maar op dat de piepertelers er een leuke vergoeding voor willen hebben. Vooral zo door gaan om meer en meer mensen bij ons uit de ruif te laten vreten. Dan houdt je zelf niks meer over.
cowboys
@christo je hebt gelijk over grond opgeven van een pieperteler ik wil het iets breder zien voermest contracten met meerdere partijen en ook makkelijk van grond ruilen zonder al te veel administratieve rompslomp en zonder gevaar voor de toeslag rechten enz het moet toch veel simpeler kunnen en veel milieu vriendelijker als je de mest en het voer in de omtrek hebt
cornelissen
Quote Reactie van @christo:
Grondgebondenheid is het speeltje van de politiek.

Zal best,maar als lto/ nzo dat tijdig via de politiek geregeld hadden waar draagvlak bij de politiek voor was, had het een hoop ellende voorkomen
+1
christo
@cornelissen Slaap lekker verder met je draagvlak. Hoeveel gegevens wil je negeren die er op wijzen dat de veehouderij korting na korting voor de kiezen gaat krijgen. Wat naief!
m uut m
@christo
De hele veehouderij kan wel gehalveerd worden en dan zijn we nog steeds een export land.
+1
christo
@m uut m Jij gaat je nog vervelen over een tijd. Veel collega's blijven er niet over.
m uut m
@christo
Als we allemaal eens terug gingen naar 65 melkkoeien. Dan kan dat wel eens meevallen.
Door de huidige tendens van groot groter grootst dun je het aantal boeren harder uit.
Of denk je dat jouw groeistuipje geen invloed heeft?
m uut m
@christo
Je hebt er ook weer 1 uitgewerkt met jou groeistuip.
cowboys
@m uut m ja je hebt een keer gelijk we exporteren straks melkveehouders
+1
Frans Z.
@cowboys Vandaag een ingezonden bericht in het AD.Een mevrouw vond dat de Ned. boeren zich maar elders inEuropa moesten vestigen.In Nederland kon dan meer asfalt,industrie,vliegvelden enz.
JohnDeere6serie
@Frans Z. Mevr. C. Schouten?
hans1980
@cowboys ben ik met jou eens grondgebonden is een vaag begrip, hier in regio veel mais/mest contacten denk wanneer je dat er bij telt velen hier ook grondgebonden zouden zijn.
Alle kortingen enkel op de steeds kleinere groep boeren af te wenden is haast onmogelijk/ erg gemeen.

Kan voor nu alleen maar hopen dat NL niet door staatsteuntoets komt vanwege uitgifte van 25000 beschikkingen i.p.v. 18000 afgesproken (dairy farms).
Als het toch gemeen/vals/oneerlijk moet dan laat de boel maar knallen!

Had niet verwacht dat Carola met haar christelijke roots zo'n foute frauduleuze en oneerlijke wet invoert ze laat boerengezinnen in verwarring achter geen beschikkingen geen duidelijkheid knelgevallen geen duidelijkheid over maximum aan kortingen geen kijk op hoogte van extra fosfaatrechten voor knelgevallen???? en vleesvee die inene beschikt over fosfaatrechten dat een bult kapitaal vertegenwoordigt.

En last but not least kan deze wet niet volgens Brussel
cowboys
Ik ben het helemaal met je eens op een ding na dat vleesvee over een bult kapitaal beschikt.ten eerst vleesvee viel de eerst paar maanden onder het fosfaat reductie plan tot de vrijstelling kwam tot die tijd zijn er ook koeien geruimd ten onrechte achteraf maar ik denk niet dat deze schade vergoed wordt ten tweede niemand weet nog hoeveel er herbeschikt zijn of nog worden.ten derde de vrijstellings regeling is nogal een ingreep op de bedrijfs voering of je moet denken dat de meeste zoogkoehoudererij hobby is.ten vierde de melkveehouderij heeft de rechten ook gratis gehad ten vijfde zijn deze fouten rechte toedelen aan vleesveehouders bewust gemaakt door RVO?.
buorman
@cowboys
De vleesveehouderij heeft [een enkele uitzondering daargelaten] alleen maar last van dat feestje van de mv houderij omdat die vrij konden melken.
cowboys
@buorman mee eens. hoeveel dagen was dat vrij melken 100?
+1
buorman
@cowboys
Das lang voor 1 feestje 😄
+1
de jonge
@cowboys ze moeten gewoon vleesvee onder dezelfde voorwaarden als de rest er onder laten vallen en plafond ophogen. het was geen fout, dat heeft schouten zelf nogmaals bevestigd en daarmee dus ook bevestigd dat er een vies spelletje is gespeeld om ze nu weer te gaan herbeschikken
buorman
@de jonge
Wat heeft de vl vee houderij te maken met de shit [letterlijk en figuurlijk] van de mv houderij?
Het is de mv houderij die koppijn heeft van een afgelopen feestje, nu ook grote jonge zijn en niet bij anderen gaan klagen
de jonge
@buorman er is vanaf 2-7-2015 bekend dat deze categorie er ook onder ging vallen. dus klagen zo jij dat noemt doe ik niet omdat ze er onder zijn gekomen maar omdat ze er via herbeschikkingen weer uitgehaald worden. als de vleesveehouderij er niet mee akkoord was hadden ze dus 2,5 jaar tijd om daar wat aan te doen en niet achteraf!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouder en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
118
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0