‘Methaan van koeien is helemaal niet schadelijk’

Methaan mythe. Kijk ook eens wie de poster van het filmpje is....
Benieuwd waar de commentatoren mee gaan komen. RIVM en WUR zullen vast niet reageren

Originele beschrijving
foodlog.nl/artikel/…
Als de kenners onder commentatoren van Foodlog dit filmpje van commentaar willen voorzien, kun je wat leren. Om het alvast samen te vatten: dit...


Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Sapperdeflap @Wiebren goed bezig 👍
Dus zoals al vaker genoemd, overheid, blijf met je tengels van de enige werkelijke kringloopsector af..
pietjepuk
Goed filmpje 👍 👍
hans1980
Ja @Wiebren kom er maar in..
boer.
Je ziet toch dat Wiebren dit volledig onderschrijft.
nu de rest van fc en NZO nog
+2
Wiebren
@boer. Ik stel nergens dat ik het ermee eens ben, ik deelde het want ik vond het filmpje wel goed gemaakt. Eigenlijk weet ik niet of ik het ermee eens ben of niet. Dat komt omdat ik een deel van de discussie niet meer kan volgen. Dat ligt vast aan mij.
Er zijn veel knappe koppen met de rekenmethodes bezig maar het gesprek over klimaat onder boeren gaat over “we worden opgeofferd voor meer vliegvakanties”.
Dan gaat er wel wat mis denk ik. Dus eigenlijk hoop ik nu op een beter filmpje wat net zo goed te snappen is.
+1
christo
@Wiebren DAt er iets mee is klopt. Onder de veehouders is 0,0 draagvlak voor het gevoerde beleid en de huidige onderhandelingen aan de klimaattafels. Daar worden ze genaaid, dat lijkt nergens meer op. Boeren pakken graag het extra melkgeld, zo zijn ze ook wel weer. Daar toch maar even iets langer over nadenken
+1
Holstein
@Wiebren Mooi Wiebren dat jij je hier echt in wilt verdiepen. het lijkt erop dat veel anderen (LTO, RFC enz) zich maar al te gemakkelijk van alles aan laten praten. En ja, die gedachte onder boeren dat zij worden opgeofferd voor meer vliegvakanties zou misschien ook best wel eens waar kunnen zijn. De complete luchtvaart is immers gewoon buiten het klimaatakkoord van Parijs gehouden, terwijl de uitstoot toch aanzienlijk is. Iets met moeilijk te maken internationale afspraken...? Een sprekend voorbeeld is M. Thieme van de PvdD. Zeer anti-vlees (en anti- landbouw) maar een van de kamerleden met de meeste vliegreizen op haar naam. Als ze de uitstoot van al die reizen wil compenseren met een vegetarische levenswijze, mag ze wel duizend jaar oud worden...
+6
Herbert
@Wiebren oftewel het is nog lang niet duidelijk wat en hoe methaan bijdraagt aan het co2 equivalent en het is dus belachelijk dat FC daar melkgeld over gaat uitdelen. Bestaat er een kans dat het hele methaan en lachgas verhaal geschrapt gaat worden uit de topzuivel voorwaarden?
+2
puntertje
Nou nou, Wiebren maakt het zichzelf weer niet gemakkelijk. Z'n bazen hebben een blind 'vertrouwen' in de KLW (eh ja, wat moeten we dan? We hebben niets beters en gaan zelf af als we dat ding alsnog afschieten), en dan blijkt het ding niet fraudebestendig waar het aanvankelijk voor bedoeld was, en waar het nu dan wel voor gebruikt gaat worden (broeikasgassen) blijkt nog veel discutabeler. Petje af.
+1
Frans Z.
Wel goed lezen war.
Frans1
+1
Frans Z.
@Frans Z. De moraal hiervan:Nieuw Zeelandse boeren zijn net zo stom als Nederlandse.
+2
Hertog Jan
Het is toch ook vreemd dat er met twee maten wordt gemeten?
Wanneer er biomassa wordt verbrand/vergist/ vergast, t.b.v energie (warmte of electriciteit) dit wordt gezien als "groen" en CO2 neutraal.
Maar wanneer er biomassa wordt gefermenteerd (in de pens van de koe) wordt dit gezien als zeer schadelijk.
Ik weet ook wel dat er bij fermentatie methaan vrijkomt en bij verbranding/vergisting/vergassing co2, en dat dit een andere uitwerking heeft op de atmosfeer.
Maar in beginsel klopt het toch niet?
hans1980
@Hertog Jan heel goed, klopt geen zak van laat dat duidelijk zíjn!
v-focus.nl/2018/11/…
Verschil tussen EU en VS , 44% en 18%
+3
Farmer_
+5
christo
Mijn complimenten voor Wiebren dat hij de poten onder zijn eigen stoel wegzaagt. Super gedaan. De sector is toe aan een eerlijk verhaal. Wat vinden ze bij rfc van jou bijdrage?
hans1980
@christo hij zit er voor de knaken
+1
Grasbaal
Goed lezen is een kunst, Wiebren geeft geen mening over dit filmpje maar het is wel een hele leuke nadenker. wie hem past trekt de schoen aan.

Hier de reactie van Jos V in deze discussie:

Quote:
Ik vind dit wel een belangrijk punt en zie graag de bevestiging óf de verwerping van dit filmpje wetenschappelijk onderbouwd. Omdat het essentieel is voor het draagvlak van boeren die voortdurend het idee hebben genaaid te worden.
Ik deel in ieder geval niet het commentaar van de redactie van foodlog omdat zij doet voorkomen dat de co2 opname van planten gelijk is aan de co2 uitstoot die gepaard gaat met het gebruik van kunstmest om die plant te kunnen laten groeien. Volgens mij moet je de LCA methode hanteren om de emissie te bepalen vanuit het eindproduct ( melk of vlees in dit geval) waarbij kunstmest een onderdeel is van de input in de cyclus ( net als krachtvoer overigens).
Farmer_
@Grasbaal
nl.wikipedia.org/wiki/Levenscyclusanalyse/
Zijn waarschijnlijk ook maar aannames.
+2
Holstein
@GrasbaalJa mooi, de LCA-methode. Maar waarom doen we dat bij andere sectoren/producten dan niet? Bij auto's wordt bijvoorbeeld alleen gekeken naar de CO2-uitstoot als gevolg van het brandstofgebruik; alles wat vrijkomt bij de productie/onderhoud van de auto's zelf wordt buiten beschouwing gelaten...En bij vliegtuigen wordt alleen de CO2-uitstoot op het vliegveld zelf (landen/opstijgen) meegerekend, niet wat ze hoog in de lucht uitstoten.
Dat is niet meten met twee maten, dat is meten met velerlei maten. Geen wonder dat de landbouw er op deze wijze zo slecht afkomt! Maar ja, bij LTO laten ze zich alles wijsmaken....
+2
christo
@Holstein Voedsel is een primaire behoefte. Wanneer je maar gek genoeg doorredeneert kun je bijna alle activiteit op aarde toeschrijven aan de productie van voedsel.
Frans1
@christo past weer goed in het re-wilding verhaal toevallig
J.v.G
@christo Dat geld zeker hier in Nederland, waar zo inmens veel inkomsten van de export van agrarische produkten binnenkomt. De gehele levensstijl van elke Nederlander zou anders zijn zonder deze jarenlange gigantische exportinkomsten.
En als je het zo bekijkt is ook de co2 uitstoot van schiphol aan de boeren toe te schrijven! Zonder boeren was schiphol niet half zo groot!
christo
@J.v.G We worden verneukt door alles en iedereen om maar als zondebok te kunnen dienen en ongelimiteerd te kunnen krimpen tot nederland zelfvoorzienend is qua voedselproductie. De huidige welvaart laat zo'n beslissing toe.
hans1980
@christo RFC misbruikt die CO2 onzin om nog maar iets schapruimte te winnen en een selectief groepje extra te betalen, zelfs @Wiebren begint al aan zichzelf te twijfelen
Harry K
@Holstein Het is niet dat de LTO zich dit laat wijsmaken, maar dat er weer iemand (Calon) is opgezet die daar uit eigenbelang (politieke ambitie) niet tegen ageert.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's poster , koeien , wur , foodlog en rivm geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN