ZWARTE PIETEN

Een mooie nuancerende column van Dirk Bruins, Lid vakgroep LTO Melkveehouderij. Ik weet nu al dat iedereen het er zeker niet mee eens is. Toch is de boodschap duidelijk:

Er was een tijd dat de Sinterklaastijd zorgde voor een gezonde spanning in Nederland.

De enige discussie die zich in relatie tot de goedheiligman afspeelde, was relatief onschuldig en ging over wanneer pepernoten voor het eerst in de schappen mochten liggen. Vandaag de dag is dat heel anders. Sinterklaastijd of beter gezegd Zwarte-Pietentijd lijkt synoniem te staan voor geweld, scheldkanonnades, politiemacht en demonstraties. Voor- en tegenstanders komen met nieuwe en oude argumenten en vooral heel veel meningen waarbij loopgraven en facebook (of ander social media) de tactiek hebben om het gelijk aan hun zijde te krijgen.
Een oplossing voor een einde aan de discussie lijkt ver weg. Sterker nog, elk jaar lijken de loopgraven dieper, de taal harder, de commotie groter en het plezier kleiner te worden. Louter verliezers dus.

Ik zie overeenkomsten met discussies over de Nederlandse landbouw. Voor de melkveehouderijsector van vandaag geldt ook dat er voor- en tegenstanders zijn. En ook hier zie ik harde aanvallen en grote woorden wat automatisch betekent dat anderen in een verdediging schieten en met vaak hetzelfde fanatisme. Begrijpelijk misschien, maar het maakt dat ook in die discussie de loopgraven dieper worden en oplossingen verder weg. En net als met het Sinterklaasfeest gaat dit ten koste van het (werk)plezier. Afgelopen weken heb ik weer heel wat Prikkebord, Facebook, Whatsappjes en opgenomen audiofragmenten (dit lijkt de nieuwste rage) langs zien komen over het “het echte verhaal”, er “hard tegen in” en “met de vuist op tafel”.
Ik dacht aan de woorden van Aalt Aalten een docent in de krijgskunst die ooit tijdens een cursus de vraag stelde: “Wat is het eerste dat je doet, als de afstandsbediening van de TV niet reageert? “Er ontstond wat gegrinnik en er werd gemompeld: “harder drukken”.

Het is een heel menselijk reactie, pas na een paar keer hard drukken (en vaak steeds harder), zonder resultaat, ga je op zoek naar de oorzaak. Soms is de oplossing simpel. Een paar nieuwe baterijen erin en je kunt weer verder. Soms is het wat complexer en moet er gerepareerd of iets nieuws aangeschaft worden. Als vakgroep doen we ons best om goed naar de leden te luisteren. Ook daar horen we uiteraard vaak de roep om er stevig in te gaan en harder te drukken. Tegelijkertijd is er ook de wens tot duidelijkheid en rust in het beleid van wat er op ons boerenbordje komt.

We hebben de afgelopen jaren gezien dat harder roepen om je gelijk te halen direct leidt tot harder terugdrukken van de andere kant. Met als gevolg chaos en besluiteloosheid ten aanzien van het beleid. Als vakgroep hebben we daarom geprobeerd om iedereen uit zijn of haar loopgraven te halen. Dit was de reden voor het in stellen van de commissie grondgebondenheid. Er ligt nu een advies die kan rekenen op een breed draagvlak bij hele diverse partijen. Is iedereen het hier direct mee eens en is alles opgelost? Uiteraard niet! Er zal nog veel inzet gepleegd moeten worden door de diverse partijen om het te doen laten slagen. We beseffen ons terdege dat de gemaakte stip op de horizon door een groep leden gezien wordt als een onoverbrugbare kloof. We hebben hier aandacht voor.

Als vakgroep melkveehouderij willen we alle leden ondersteunen op de weg naar een gewaardeerde melkveehouderijsector die kan rekenen op veel bondgenoten. Op dit moment zijn we daarom bezig om met een pilot met het Kadaster in kaart te brengen of en hoe we verkaveling kunnen optimaliseren. Tegelijkertijd zijn we ook gestart met een traject voor het ontwikkelen en delen van kennis over eiwit van eigen land of uit de omgeving. Ik hoop dat leden hier mee aan de slag gaan, want dit leidt tot nieuwe kennis bij leden en het geeft de nodige kennis voor de vakgroep om ons werk goed te kunnen doen. Met die kennis kunnen we op zoek naar oplossingen of in dialoog want wij zijn uit de loopgraven. Nu de voor- en tegenstanders van Zwarte piet nog.

Bron: ltonoord.nl/sector/veeteelt/…

Deel dit topic

Reacties

+4
kanniewaarzijn
Hij had de 4e alinea beter kunnen beginnen met: "We hebben de afgelopen jaren gezien dat hoe meer LTO meeheult met de vijand en hoe meer boeren worden opgeofferd aan de natte droom van die vijand, hoe meer dit leidt tot terugdrukken door de boeren!"
+1
cs-agrar
" Soms is de oplossing simpel. Een paar nieuwe baterijen erin en je kunt weer verder. Soms is het wat complexer en moet er gerepareerd of iets nieuws aangeschaft worden. Als vakgroep doen we ons best om goed naar de leden te luisteren. Ook daar horen we uiteraard vaak de roep om er stevig in te gaan en harder te drukken."

Schrijft ie nu dat de vakgroep andere batterijen moet of een reparatie nodig heeft?
+3
J.v.G
@cs-agrar hij schrijft dat de boeren waarvan de roep komt heel dom zijn.
Net zo dom dan iemand die steeds harder op een niet werkende afstandbediening drukt.
Kort samengevat lto wenst geen commentaar van zijn domme leden.
christo
@J.v.G Van wie wel dan?
+2
J.v.G
@christo van andere partijen waar mooie goedbetaalde pluche baantjes te scoren zijn! Dat weet jij ook wel!
Denk je dat Calon wat om boeren geeft?
Hij zit in een tussenstation, om vervolgens een nog beter baantje te scoren. Hoe meer hij ons de vernieling in helpt des te beter zijn kansen op mooie commisariaten en dergelijke!
Coen
@christo , ze denken dat alleen zij de wijsheid in pacht hebben, ze hebben elke realiteitszin verloren en zijn super-arrogant geworden --> daarvan hebben wij hier recentelijk nog weer een mooi staaltje gezien 😞

het is allemaal en alleen korte-termijn reageren, niks geen duidelijke visie en strategie voor de lange termijn.
Koeien boertje
@Coen hoe moet dat dan, als je denkt dat je soms hard op de afstandsbediening drukt maar er geen signaal uit komt om vervolgens te blijven zitten, en te beroerd ben om je verantwoordelijkheid te nemen en een nieuwe batterij er in te zetten.
Het is een weerspiegeling van de melkveehouderij daar, nooit eens.
Laat ze eerst alles maar eens eens goed evalueren en dan een paar nieuwe batterijen, samen met andere belangenbehartigers een blok vormen.
Samen staan we sterk maar het is gewoon ik voor mezelf en niet achterom kijken.
+1
weurding
Denk iets nieuws🤣
+1
van Ittersum
100% gelijk maar tegelijk 100% voedingsbodem om voor anderen er opnieuw tegenaan te trappen. We zijn nog niet diep genoeg gedaald om te beseffen dat je met het collectief meer bereikt dan met individualisme. Als je goed luistert hoor je "links" constant schateren van het lachen om al die "domme" boeren.

Ik zou LTO alleen willen adviseren om het LTO op te splitsen in een intensieve tak en een extensieve tak. Nu hobbelen ze nog te veel heen en weer waardoor de gemiddelde melkveehouder zich nergens bij thuis voelt en zich constant aangevallen voelt. In Melkveehouderij Nederland zijn gewoon twee stromingen , die denken in marge( voornamelijk gezinsbedrijven) en denkend in massa( de intensieve) groeier) . Het probleem zit bij de middengroep, ze runnen een gezinsbedrijf en ze willen groeien of ze hebben het gevoel dat ze gedwongen worden om te groeien.
+10
Noordoost
@van Ittersum ik zou lto willen adviseren dat het zichzelf opheft
van Ittersum
@Noordoost dan heeft u ook nagedacht over de periode daarna?
+1
Coen
@van Ittersum , de gunfactor vanuit de politiek en de maatschappij voor de individuele melkveehouder is zeer groot, voor het collectief is deze gunfactor nagenoeg nihil.
ra, ra hoe kan dat toch?

laat de belangenbehartiger LTO samen met anderen zich daar eens vol op storten
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ik zou LTO alleen willen adviseren om het LTO op te splitsen in een intensieve tak en een extensieve tak.

Die zijn er toch? Dat lijkt mij juist het probleem.De belangen liggen uit elkaar,en daardoor geen consistente langetermijnvisie
van Ittersum
@Frans1 alleen niet duidelijk genoeg, tenminste het maakt bij mij weinig indruk
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
te beseffen dat je met het collectief meer bereikt dan met individualisme.

Dat besef is er bij de boeren echt wel, dat is het probleem niet. Het probleem ligt eerder bij vakgroepen die niet naar elkaar luisteren, noem dat dan maar individualisme. En als de uitwerking van de inzet dan eigenlijk niet door de (paar) leden gedragen lijkt te worden, hoe effectief is dan een collectieve behartiging, dan maar tegen elke prijs om maar collectief bezig te zijn?
Zal niet schrijven dat de inzet er niet is, maar deze moet wel gericht zijn en zeker resultaat hebben waar het overgrote deel achter kan staan
+1
Holstein
Keurige column van Dirk, die echter ook vragen oproept. Met name de eerste zinnen van het 4e blokje: " We hebben de afgelopen jaren gezien dat harder roepen om je gelijk te halen direct leidt tot harder terugdrukken van de andere kant. Met als gevolg chaos en besluiteloosheid ten aanzien van het beleid."
Dirk, zou je kunnen uitleggen wat je hiermee bedoeld?
+4
Frans1
QUOTE :
We hebben de afgelopen jaren gezien dat harder roepen om je gelijk te halen direct leidt tot harder terugdrukken van de andere kant. Met als gevolg chaos en besluiteloosheid ten aanzien van het beleid.

Gelul van de bovenste plank natuurlijk! LTO had een visie grondgebondenheid,maar in aanloop naar de peildatum ging de focus naar dieraantallen,en nadat de rechten zijn veiliggesteld beginnen ze weer te mekkeren over grondgebondenheid.Toch logisch dat iedereen wegloopt,er is gewoon geen fatsoenlijk langetermijnbeleid,en degenen die echt extensief waren,of naar afloop quotering zich zo klaargemaakt hebben om op eigen plaatsingsruimte te kunnen groeien,die zijn grandioos door LTO verneukt! En nee,daar hoor ik niet bij,maar ze zijn er wel
+4
Coen
@Frans1 , LTO-melkveehouderij is in de aanloop naar Bevrijdingsdag toch volledig gekaapt, het credo was toen toch groot en intensief 😞
maar daaraan wil LTO-melkveehouderij niet meer herinnert worden 😞

hetzelfde zie je toch bij de Varkenshouderij, POV is daar ook gekaapt door de zeer grote bedrijven
de Haas
Volgens mij dwaalde LTO tussen de beide loopgraven in, in een soort niemandsland. Maar de linker zijde, ook wel de Haters genoemd, paaide hun met allerlei baantjes als ze desserteerden. Dit hebben ze met beide handen aangegrepen en nu pissen ze gezamenlijk in de loopgraaf van de rechterzijde.
+7
John Spithoven
Beste Dirk, mooi stukje.

Laten maar gelijk de daad bij het woord voegen.

Wij hebben aangetoond dat er nogal wat gaten in de fosfaatwet zitten.

Als jullie nu het dossier overnemen en gaan lobbyen dat er fosfaat van categorie overig rundvee naar het melkvee fosfaat plafond gaat, ter grote van dat deel dat bij de 7000 bedrijven verkeerd terecht is gekomen dan bewijs je de sector een grote dienst. Dat zou samen op trekken zijn!
+1
John Spithoven
@John Spithoven Beste Dirk

Nogmaals pak deze handschoen en probeer het gezamenlijk tot een goed eind te brengen. Bewijs de leden een goede dienst.

Waarom zou je het niet doen?

Anders komen er nog meer slachtoffers daar ben ik overtuigd van.
+10
jos 15
Grappig ook ik zie overeenkomsten Ooit geloofde ook ik in sinterklaas. Toen bleek dat dat onzin was, kostte me dat twee cadeautjes en een zak pepernoten per jaar.

Ooit geloofde ik in een goede belangenbehartiging door de lto . Ik was er zelfs lid van.Toen bleek dat dat ook onzin was, kostte me dat tienduizenden euros per jaar.

zoek de verschillen.
weurding
@jos 15 contributie betalen staat vrijwel gelijk aan klakkeloos beleggen, als een ander eenmaal met jou inleg speelt komt er weinig van terecht 😉
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @jos 15:
zoek de verschillen

de ene heb je maar paar weken per jaar mee te maken?
+10
robbies
Mooi verhaal van Dirk, maar hij vergeet in dit verhaal natuurlijk wel dat de huidige situatie juist het gevolg is van een loopgravenoorlog binnen zijn eigen organisatie. Doordat Noord en Zuid linea recta tegenover elkaar stonden is er in 3 cruciale jaren (2013-2014-2015) niets aan beleid gedaan, terwijl er aan de overheid was toegezegd dat "de sector" zelf zou zorgen dat de groei niet uit de klauw zou lopen. Het zijn niet de boeren die de afgelopen jaren hard op de knop van de afstandbediening hebben zitten drukken, maar hun ZLTO-voorzitter. De visie grondgebondenheid die Dirk hier als breedgedragen presenteert, werd in de week na de presentatie door Huijbers in Veeteelt alweer ondermijnd. Dus ik betwijfel of de vakgroep wel degelijk uit de loopgraven is.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
maar hun ZLTO-voorzitter

Dat is ook weer behoorlijk eenzijdig. Boven de rivieren wilden ze enkel praten over grondgebonden. En daar hoefde ZLTO niet over gaan te praten want daar is/was de achterban gewoon op tegen. Verder vind ik je verhaal wel kloppen alleen het aanwijzen van één schuldige klopt niet in mijn beleving.
robbies
@pieta Hans Huijbers is een expert in mensen beinvloeden. Heeft hem ook ver gebracht. Hij heeft voor zijn achterban geweldig belangen behartigd, dat moet ik hem nageven en heeft ook Jos en Wil nog als stropoppetjes weten te plaatsen zodat de frictie noord/Zuid vooralsnog blijft bestaan.

Voor de hele melkveehouderij is zijn rol natuurlijk nogal discutabel geweest. Grondgebondenheid is nooit een serieuze optie geweest voor HH. Zelfs het meest recente breedgedragen (aldus Dirk) definitie probeert hij meteen te torpederen.

ZLTO wilde iedereen eigenaar maken van het mestprobleem en zodoende iedereen mee laten betalen om mestverwerking los te trekken. Dat is uiteindelijk ook de strategie geworden van LTO.
In plaats van te investeren in mestverwerking gingen die gekke koeienboeren gewoon boven de prijs van de varkensboeren zitten, met als gevolg dat de beurzen leeg zijn en er geen structurele oplossing voor het mestprobleem is gevonden.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
de frictie noord/Zuid vooralsnog blijft bestaan

Deze frictie ligt niet alleen aan zuid.
jan.1
Goed stuk,niet te veel achteruit kijken,maar vooral vooruit kijken,daar valt de meeste winst te halen voor ons allen.
+2
robbies
@jan.1 zulke hebben ze het liefst binnen het clubje. Daar denken ze allemaal zo. Eerst 1 miljard boerengeld doorheen boemelen en dan vervolgens zeggen dat de vuile was binnen moet blijven.
jan.1
Quote Reactie van @robbies:
zulke hebben ze het liefst binnen het clubje. Daar denken ze allemaal zo. Eerst 1 miljard boerengeld doorheen boemelen en dan vervolgens zeggen dat de vuile was binnen moet blijven.

Suggestief natuurlijk,meehuilen met Christo die iedereen en alles de schuld geeft van zijn eigen fouten.
cornelissen
Quote Reactie van @jan.1:
fouten

??
christo
@jan.1 Voor de duidelijkheid geef ik alleen feiten weer. Op basis daarvan geef ik mijn mening waar je natuurlijk niet mee eens hoeft te zijn. Maar het zou wel leuk zijn om ook eens een inhoudelijke reactie te zien ipv het azijnzeiken. Daar komen we niks verder mee.
+1
jan.1
Quote Reactie van @christo:
Voor de duidelijkheid geef ik alleen feiten weer. Op basis daarvan geef ik mijn mening waar je natuurlijk niet mee eens hoeft te zijn. Maar het zou wel leuk zijn om ook eens een inhoudelijke reactie te zien ipv het azijnzeiken. Daar komen we niks verder mee.

Ik kon in het begin nog wel symphatie voor je opbrengen,nieuwe stal gebouwd in 2013 (meen ik )en je wachtte met het vol zetten nog even af tot bevrijdingsdag,dat doe je alleen als je het dragen kan...maar wel met een gat van naar ik meen 80 mk....als je laatste jaar geleast had voor die 80 koetjes was je stal redelijk bezet geweest,maar je heb een andere beslissing genomen die desastreus uitpakt voor je bedrijf als ik zo je postings lees...vervolgens ga je daarvoor iedereen verantwoordelijk stellen..
Ik kan je adviseren rechten te kopen of te huren,daar kom je wel verder mee...
robbies
@jan.1 hoezo suggestief? Heeft Vion niet met boerengeld gegokt? Was Rendac niet eerst in boerenhanden? Heeft Vion de ingredientstak niet moeten verkopen om de slachterijtak in leven te houden? Wilde Hans Huijbers toch vertellen wie hij verantwoordelijk houdt voor het wanbeleid dat in Boxtel gevoerd is?

Je mag me suggestief noemen, maar het Vion-debacle heeft gigantisch veel geld gekost. Geld dat bijeengebracht is door vele generaties en onder de ogen van de plucheplakkers uit Den Bosch in krap 10 jaar tijd er volledig doorheen gezwierd is. Dat zijn de feiten.
christo
@robbies Jan heeft zo zijn geloof. Dat is lastig wanneer je op inhoud wilt debatteren.
+1
robbies
@christo ik ken Jan niet, maar ik merk wel dat hij niet veel historisch besef heeft over ZLTO. Maar hij redeneert wel hetzelfde als het huidige bestuur. Het verleden is geweest en daar praten we niet meer over. Daarom past hij er waarschijnlijk ook beter dan ik
christo
@robbies Wanneer mensen hun ogen sluiten voor het verleden hebben ze daar een reden voor.
Twentsch Land
@christo

Beste christo,

Kan het een slim idee zijn om je fosfaatrechten te gaan verkopen zodat je financieel in een betere positie komt en vervolgens buffels gaat melken...kon nog wel eens zijn dat je dan vrolijke boert dan dat je nu doet.
christo
@Twentsch Land Nog vrolijker? Dat is geen passend argument om buffels te willen melken. Volgens mij denken mensen dat ik sip ben en in een dip zit. Valt best mee. Ben wel druk, heel erg druk zelfs. Maar dat is niet erg, het einde komt naderbij.
+4
christo
ALLE LEDEN ondersteunen. Ga je mond spoelen of je vingertoppen in de formaline steken. Je moet gewoon eerlijk zeggen hoe het zit en niet liegen. Gewoon meegaan met de tijd Dirk. Mensen evolueren en worden mondiger en daadkrachtiger. Ze komen op voor hun eigen belang. DAt doe ik ook sinds de lto dat niet meer voor mij wil doen. DAt je deze column durft te schrijven terwijl er eind 17 een korting vastgesteld is waarbij je wist dat de derogatie gevaar zou gaan lopen, een nieuwe korting kan komen maar het belangrijkste: mijn bedrijf offert voor de extra koetjes van o.a.Jos is met geen pen te beschrijven.

Btw: sinterklaas wordt nooit meer Sinterklaas. Hunting season has started.
+10
George
LTO is uit de loopgraven? Ze hebben gewoon verloren en gestreden voor het verkeerde. Eigen soldaten de verkeerde weg opgestuurd en een totaal verkeerde strategie gekozen , geen aansluiting gezocht bij trouwe bondgenoten maar de verkeerde zijde gekozen . Waardoor er veel verliezers zijn en zwaar gewonden waar er nog velen achteraf van zullen sneuvelen.

Zo eventjes het loopgraven verhaal afgemaakt. 😄

LTO HIG.
Frans1
+5
Harry K
Ach, Dirk Bruins toch.
Was jij het niet die toen de afstandsbediening (melkquotum) het niet meer deed er beslist geen nieuwe batterijen in wilde doen, maar de hele TV zo snel mogelijk bij het grof vuil wilde zetten...?
Vertrouwen moet je verdienen.
Wat mij betreft:
◘ Geschikt
◙ Ongeschikt
+1
achterhoeker2
De lto kiest al jaren voor overleg in een vroeg stadium met de tegen partij(en), dat is de meest effectieve weg en met het meeste resultaat ,zo werkt nou eenmaal de polder.
+1
zoeff
Ga je op zoek naar de oorzaak. Soms is de oplossing simpel. Een paar nieuwe batterijen erin, en je kunt weer verder.

Juist, de huidige bestuursleden eruit en nieuwe erin.
Geweldig, ze weten dus wat er moet gebeuren. 😂 , 😂, 😂
+1
hans1980
Wanneer lto uit loopgraven wil dan wordt het tijd hier mee te prikken ook over moeilijke onderwerpen als bv vleesvee fosfaat.
Je koest houden en andere boeren die een afwijkende mening hebben te kwalificeren als dom niet goed snik , wij weten het wel wij zorgen voor de koers jullie moeten volgen..
Het hoort dus andersom te zijn geluiden van onderaf oppakken en er mee aan de slag gaan! Niet een mediastilte afkondigen!

Ps ben voor Zware Piet tegen verpesters van tradities en kinderfeestjes

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0