QenA's over het fosfaatrechtenstelsel



Originele beschrijving

Lees hier de meestgestelde vragen en antwoorden over het fosfaatrechtenstelsel.

Deel dit topic

Reacties

Arum
😀
sil
@Arum ???? hier staat niets over grond, er staat alleen maar dat de meest laatst verkregen beschikking zal gaan gelden.
Arum
😀
+2
John Spithoven
WILLEN JULLIE ALLEMAAL DE EERSTE REGEL VAN PUNT 6 LEZEN.

WAAR BLIJFT DE COMPENSATIE VOOR DEZE FOUT EN WAAR BLIJFT HET EXCUUS VAN DE BESTUURDERS.
+1
christo
@John Spithoven Allemaal naar de rechter voor een schadevergoeding. Tateretaaaaaa. Tsjaka.
+1
Coen
@John Spithoven , dit is toch die bewuste ondermijning van het geheel geweest, die bewuste dubbele agenda’s liggen hier dus op tafel 😞
de jonge
@John Spithoven die was mij inderdaad wel opgevallen,alleen wat mij er nog meer aan opviel dat is dat er staat dat het aan verschillende oorzaken ligt,en dan gaat de hele riedel over vleesvee. wat zijn die andere oorzaken dan??? en waarom word daar niets over bekend gemaakt?? en waarom word aan die andere oorzaken dus blijkbaar niets gedaan??
+1
John Spithoven
@de jonge Mij is alleen bekend wat ik zelf heb waargenomen, het vleesvee probleem. De staatsteuntoets heeft het ook over jongvee opfokbedrijven, die er niet bij horen.

En dan is er de zuivel. Maar dat die een rol hebben, heb ik nog niet bewezen. Dus praat ik daar tot dat moment niet meer over.
+1
John Spithoven
De excuus zal wel niet komen.

Maar hoe gaan we dit verder aanpakken?

Dit treft ons allemaal.

Ik ben soms niet netjes geweest naar de intensieve bedrijven, sorry daarvoor. Maar ik denk dat jullie ook wel inzien dat door dit gerommel jullie misschien nog wel eerder grondgebonden zijn dan de stip op de horizon van Coalitie grondgebonden .
Ook de uitzichtloze situaties voelen zich zo belazerd.
Wat gaan we aan deze soort van diefstal doen.?
de jonge
@John Spithoven het komt er in mijn ogen op neer dat ze straks een excuus hebben om nog een keer te kunnen korten. maar in mijn optiek zouden de belangenbehartigers eerst eens kunnen eisen dat ze naar buiten komen met wat de andere oorzaken zijn die ze wel in de brief zetten maar niet zeggen. weet jij waar nog meer ""fouten"" mbt jongvee van vleesvee waar ze zelf van toegeven dat het geen fouten waren maar ze het bewust hebben gedaan, zitten mbt toekenning van de rechten ?
Erik.1979
@John Spithoven begint met zelf excuses aanbieden zoals je net gedaan hebt 👍
overstekend wild
@John Spithoven welke kansrijke middelen of mogelijkheden hebben we? We kunnen ze iig beschuldigen van het bewust onnodig slachten van onze koeien
+2
John Spithoven
Laat eerst de bestuurders maar doen waarvoor ze betaald krijgen. De zaak uitzoeken en regelen, anders ophoepelen.
christo
Een leuke is de volgende:

voor een vleesveejongvee dat gehouden wordt om later melkvee te worden heb je een fosfaatrecht nodig. Kalft het dier af dan is het dus melkvee, oeps zoogkoe. En daar heb je geen recht voor nodig. Is dat recht of is dat krom?
cowboys
@christo wat ik me nu afvraag is kan een zoogkoeien boer zijn toegekende rechten voor vrouwelijkvleesvee jongvee dat een zoogkoe geworden is wel verkopen want rechten mochten alleen worden uitgegeven aan dairy farms dus zijn dit geen valse rechten.die toch heel makkelijk terug gehaald kunnen worden ook als ze al verkocht zijn aan een melkveehouder.
christo
@cowboys Dat mag. Maar zijn jongvee kan dan niet meer geinsemineerd worden. Moet je verdorienogaantoe weer terug naar dat ouderwetse systeem waarbij je toch niet de hele dag in de gaten kunt houden wat die os die eigenlijk nog een stier is omdat de ingreep mislukt is de hele dag aan het doen is. Daar kom je pas na negen maanden achter en de nvwa die toch al veel te weinig capaciteit heeft misschien nog wel veel later, wanneer je de mislukte os al weer vervangen hebt door een andere waarbij je weer geprobeerd hebt om een succesvolle ingreep te doen.
+1
cowboys
@christo komen veel tweelingen bij vleesvee volgend seizoen
christo
@cowboys Jij snap het. Maar waarom maar twee. Hup, hormoonspuit er in en gaan met die banaan. Wel fokken op inhoud van de koeien. Ik zeg 3 gemiddelde kalveren per gekalfde koe.
+2
overstekend wild
@cowboys daarom heeft John gelijk, om het P rechten stelsel waterdicht te maken moet gewoon al het rundvee onder een plafond en dus het plafond verhoogd worden
cowboys
@overstekend wild of je gooi al het vleesvee eruit maar dan komt de aap uit mouw dat i en r ongeschikt is om het onderscheid te maken en het probleem van de melkveehouderij wordt bij de vleesveehouders op het bord gegooid lekker solidair
+1
John Spithoven
@cowboys En al weer gelijk, dank je😉
overstekend wild
@cowboys hoe groot is dat probleem in verhouding tot alle andere problemen? Ik verwacht beperkt, gratis rechten voor de dieren die ze 2 -7 hadden en als ze willen expanderen dragen ze ook bij dus kunnen ze gewoon rechten kopen.
+1
cowboys
@overstekend wild en wat ga je doen met bedrijven die uitgebreid zijn na 2 7 in vrouwelijk vleesvee ?
+1
christo
@cowboys Dat is een heel leuke. Ze hebben niet op tijd een brief gehad! Dus dat wordt een groot juridisch probleem. Gek dat niemand dat nog gezien heeft.
overstekend wild
@cowboys net zo hard als melkvee 8.3 gekort is. Kei hard, weet ik maar zo hard gaan ze met ons ook om. Groei is bijdrage dus rechten kopen
cowboys
@overstekend wild een vleesveehouder is 10keer zo creatief als een melkveehouder dus de groei komt er toch wel ook zonder rechten te moeten kopen
grondlozeboer
@overstekend wild vleesvee vrijstellen kan best, jongvee wat op een vleesveebedrijf aparte code geven, en de afgekalfde koeien ook, en deze codes moeten gewoon niet meer te wijzigen zijn, evenals een code 120 koe, moet ook niet meer terug te zetten zijn.
cowboys
@grondlozeboer hoe meld jij een koe in i en r code 120??
m uut m
@cowboys
Kan niet.
christo
@m uut m In veemanager op de dierkaart productiedoel wijzigen van melk naar vlees. Koe van 100 wordt zo vleeskoe van 120
de jonge
@christo klopt
grondlozeboer
@cowboys zie reactie van cristo, via de veemanager
cowboys
@grondlozeboer is
veemanager van i en r ?
pietjepuk
cowboys
@pietjepuk volgens mij wordt defosfaat mestwet uitgevoerd met als basis i en r
grondlozeboer
@cowboys klopt ben ik met je eens, maar omdat ik alleen jongvee heb heb ik het nagekeken, ik heb nu drie vleeskoeien, als ik de mestproductie en fosfaatplanner naast elkaar leg, kloppen de kilo's exact die er in de fosfaatproductie meer zijn van de vleeskoeien, code 120.

Ik bereken mijn mestproductie totaal via crv mineraal, kun je dit via i en r van RVO doen? Nee.

Als ik hier op nat ga dan maak ik daar werk van, maar leg me dan maar s uit hoe ik t anders moet doen?

I en R kan wel leidend zijn, maar dan moet dit ook uit te rekenen zijn en dit kan MIZ allen via een managmentool omdat ik met de leeftijden zit die veel wisselen.
cowboys
@grondlozeboer meestal staat er ergens bij een management tool aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.
grondlozeboer
@cowboys dat klopt helemaal, maar goed, jij rekent het dus na tot achter de komma op papier, ook een manier 😉
+1
cowboys
@grondlozeboer het gaat erom i en r is totaal ongeschikt voor fosfaatwet en dat de bewijslast bij de boer komt te liggen als je als melkveehouder melkkoeien over zet op vlees .Hoe ga je bewijzen dat je ze niet gemolken hebt als ze een jaar later komen controleren
grondlozeboer
@cowboys dat ben ik helemaal met je eens, is in mijn geval niet zo heel moeilijk. maar er zitten zoveel gaten in t systeem.

Maar als je een code 120 koe hebt lopen, vind ik dat je ze niet meer terug moet kunnen zetten, eenmaal wijzigen en dan moet het niet meer kunnen.
en als je deze koe niet melkt is dat bij een controle ook niet zo moeilijk aan te tonen, als deze apart loopt, hetzij bij de droge koeien, mesthok of in t land met een kalf eronder.
En als hij gewoon bij de melkkoeien loopt met een redelijk uier enonder dan bedrieg je gewoon de boel.
de jonge
@grondlozeboer oke,maar dan het volgende punt,als die koe bij een melkveehouder onder code 120 loopt en je gebruikt hem als zoogkoe produceert die koe wel daadwerkelijk melk!! dus moet je hem zo het nu op papier staat dus weer meetellen voor de fosfaatproductie
grondlozeboer
@de jonge en daar gaat het juist fout volgensmij, dat doet ie bij mij ook, maar hij telt niet mee. alleen voor de mestwet, maar als t allemaal te ingewikkeld word ruim ik ze volgend jaar op, t is een hobby en een hobby moet leuk zijn, heb nu drie koeien en nog drie pinken lopen, die pinken tellen wel gewoon mee omdat t niet te splitsen is, maar ze maken t voor hun zelf erg ingewikkeld en totaal oncontroleerbaar omdat ze steeds nieuwe ideeën er op nahouden
+1
de jonge
@grondlozeboer en dat is de hele crux. ze hadden en horen de wet in te laten gaan zoals al 2,5 jaar!! bekend was. dat was voor iedereen duidelijk. en dan kan schouten wel een snertverhaal houden en achter de regeltjes schuilen gaan met de term een beleidsregel en in den begine dat een wet veranderd mag worden. maaaaar wat is in den begine?? is na meer dan 2,5 steeds het voornemen naar buiten te brengen dat de wet onder bepaalde categorien gaat vallen en die ook in laten gaan en daarna net doen of was er een oeps moment die zogenaamd rechtgetrokken moest worden in den begine?? of is de staat in feite in deze nalatig geweest.....................
+2
grondlozeboer
@de jonge ze zien door de bomen t bos niet meer, en een kat int nauw maakt rare sprongen
+3
de jonge
@grondlozeboer die kat heeft blijkbaar zelf in het nauw willen zitten,als je na 2,5 jaar zo,n stelsel neerzet en daarna nog met beleidsregels aan het bandenplakken moet,is het niet best. Die mensen die daar verantwoordelijk voor zijn horen het schaamrood op de kaken te hebben en vele slapeloze nachten zoals ook een deel heeft van onze collega,s. Het verschil is dat die collega,s er totaal geen schuld aan hebben maar nu wel met problemen opgescheept zitten
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
en vele slapeloze nachten

Het is gebruikelijker op het ministerie dat de blunderende ambtenaartjes promotie krijgen. Hoe meer geblunder, hoe hoger de functie!
de jonge
@kanniewaarzijn de omgekeerde wereld inderdaad,als ondernemers er zo zouden in omprutsen was nederland als failliet geweest
+2
cowboys
@de jonge het is deportatie van melkvee van het zuiden naar het noorden kunnen ze in het zuiden makkelijker goedkoper aan de grond komen voor allerlei doeleinden en de boeren in het noorden ruimen ze later wel op
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cowboys:
aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.

Snap ik.
+5
achterhoeker2
Ik lees zon artikel alleen maar om wat belangrijk voor mijn bedrijf is , over wat er wel of niet staat of wat er had moeten staan en wat daar dan wordt mee bedoeld boeit me niet .
Ik weet het ben een man zonder principes ;maar het leeft wel een stuk prettiger.
+1
Coen
@achterhoeker2 , het is allemaal angst en argwaan, want zou mijn buurman er misschien meer voordeel uit kunnen halen 😞

het leeft gemakkelijker als je voor jezelf en voor je bedrijf een goede strategie hebt en je dus niet laat leiden door allerhande tactische manoeuvres.
+3
hans1980
@Coen bedenk wel voordeel voor de één is nadeel voor de ander..
Gesleep met vee uit buitenland voor 2/7 heeft die grote 8,3% korting o.a. veroorzaakt
christo
@hans1980 En wie hebben dat gedaan?
+1
hans1980
@christo mensen met voorkennis (is bevestigd) o.a. lto bestuursleden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
54
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0