Nieuwe brief van Carola.

Carola heeft vandaag een nieuwe brief gestuurd:
Quote:

Geachte Voorzitter,

De afgelopen tijd zijn er zowel bij mij als bij RVO.nl veel vragen binnengekomen over de handhaving van het fosfaatrechtenstelsel. Nu het eind van het jaar nadert, vragen ondernemers om meer duidelijkheid over de manier waarop de handhaving van het fosfaatrechtenstelsel ter hand wordt genomen. Ik begrijp deze behoefte heel goed en wil hier met deze brief aan tegemoetkomen. Dit in aanvulling op de antwoorden die ik hierover heb gegeven in het schriftelijk overleg van 19 oktober jl. (Kamerstuk 33 037, nr. 320). Ik wil benadrukken dat de meeste ondernemers zich terdege beseffen dat het van groot belang is om hun fosfaatproductie in het kalenderjaar 2018 en hun fosfaatrechten op elkaar af te stemmen. Voor diegenen die dit nog niet hebben gedaan resteert nog enige tijd tot het einde van het kalenderjaar. Ik ga ervan uit dat ondernemers hun verantwoordelijkheid in deze nemen, uitgaande van de aan hen afgegeven beschikkingen. Als er op bedrijfsniveau alsnog overschrijdingen van de fosfaatproductie plaatsvinden is handhaving aan de orde, waarbij mee gewogen kan worden - afhankelijk van concrete situaties - dat een deel van de beschikkingen wegens nog openstaand bezwaar of beroep nog niet onherroepelijk is. Naast de handhaving ga ik in deze brief in op de manier waarop ondernemers worden geholpen bij het verkrijgen van inzicht in hun fosfaatrechtensituatie binnen het fosfaatrechtenstelsel.

Proces van handhaving
Het fosfaatrechtenstel is bedoeld om de productie van fosfaat door melkvee te beperken. Ondernemers mogen onder het fosfaatrechtenstelsel gedurende een kalenderjaar niet meer fosfaat met melkvee produceren dan het op hun bedrijf rustende fosfaatrecht. Dit is vastgelegd in artikel 21b van de Meststoffenwet. Het is de verantwoordelijkheid van ondernemers zelf om hieraan te voldoen. Tegelijkertijd is het voor de sector als geheel van groot belang dat individuele ondernemers binnen hun fosfaatrechten produceren. Als dit niet gebeurt, brengt dat het risico met zich dat het fosfaatproductieplafond of het stikstofproductieplafond wordt overschreden. Dat risico mogen we niet lopen. Ik wil voorkomen dat een extra generieke korting moet worden toegepast op alle fosfaatrechten van niet grondgebonden melkveehouders.

Bij de totstandkoming van de wet heeft de wetgever ervoor gekozen het fosfaatrechtenstelsel, overeenkomstig de handhaving van de dierrechtenstelsels, strafrechtelijk te handhaven op basis van de Wet op de Economische delicten. Ook voor de zwaarte van de strafrechtelijke sancties is daarmee voor het fosfaatrechtenstelsel en de dierrechtenstelsels voor varkens en pluimvee één lijn getrokken. Naast mijn verantwoordelijkheid voor het stelsel is er bij de handhaving daarom ook een rol voor het Openbaar Ministerie en de strafrechter weggelegd.

De NVWA werkt op basis van een analyse die in nauwe samenwerking met RVO.nl wordt uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder andere de gegevens uit I&R rundvee, door zuivelondernemingen aangeleverde gegevens, het op het bedrijf rustende fosfaatrecht en andere bij RVO.nl geregistreerde data ten behoeve van de mestwetgeving. Op basis van deze eerste analyse en eventuele bevindingen uit andere inspecties selecteert de NVWA bedrijven voor nader onderzoek. Deze analyse zal vanaf medio maart worden uitgevoerd. De gegevens van de zuivelondernemingen over de hoeveelheid geleverde melk zijn namelijk eind februari beschikbaar voor de handhavende instanties. Voor ondernemers is het van belang om te beseffen dat de NVWA naast de gerichte controles ook bij andere inspecties op de mestwetgeving overtredingen op het fosfaatrechtenstelsel vast kan stellen. De NVWA mag bij een controle overigens meer dan één jaar terugkijken. Met betrekking tot het toezicht op de naleving van het fosfaatrechtenstelsel kan er in 2019 nog geen sprake zijn van terugkijken, omdat het fosfaatrechtenstelsel pas sinds 2018 van kracht is. Maar ook in latere jaren kan de NVWA dus nog constateren dat een ondernemer in 2018 meer melkvee hield dan mocht op basis van de fosfaatrechten. Indien de NVWA bij de controle een overtreding constateert, wordt een proces verbaal opgemaakt dat aan het Openbaar Ministerie (OM) wordt gestuurd. Het OM beslist of wordt overgegaan tot vervolging en welke strafeis wordt gehanteerd. De strafrechter beslist of een straf wordt opgelegd en bepaalt de daadwerkelijke hoogte van de straf. De gerechtelijke procedures met betrekking tot overtredingen in het kalenderjaar 2018 kunnen daarom ook doorlopen tot na 2019.

Bijsturen door ondernemer
Het is belangrijk dat ondernemers door het jaar heen zelf goed zicht blijven houden op hun situatie, zowel waar het gaat om de hoeveelheid rechten als waar het gaat om de fosfaatproductie. Hiervoor zijn reeds diverse hulpmiddelen voor handen. Zo kan een ondernemer via Mijn RVO.nl zijn beschikkingen betreffende fosfaatrechten inzien en heeft hij via de zuivelondernemer inzicht in zijn actuele melklevering. Bovendien zijn er private instrumenten, zoals een fosfaatplanner die ondernemers een beeld geven van hoe hun fosfaatproductie er in een jaar uit zal zien. Dit maakt dat veel ondernemers in het afgelopen jaar hebben bijgestuurd in hun bedrijfsvoering. Het is essentieel dat ondernemers zich een goed beeld vormen van hun eigen situatie. Daarom komt RVO.nl op korte termijn met een applicatie waardoor ondernemers op elk moment eenvoudig het aantal rechten dat zij in een jaar kunnen benutten kunnen raadplegen. Daarnaast wil ik in overleg met sectorpartijen NZO, LTO en Rabobank, eventueel aangevuld met andere relevante partijen bezien in hoeverre het noodzakelijk en mogelijk is om aanvullend op het bestaande instrumentarium extra instrumenten te ontwikkelen die het inzicht in de eigen situatie in de komende jaren bevorderen. Uiteindelijk blijft het aan de ondernemer om te zorgen dat zijn productie in overeenstemming is met zijn rechten en eventueel een veilige marge aan te houden. Voor 2018 kunnen ondernemers ook nu nog bijsturen.

Tot slot
Ik realiseer me dat de implementatie van het fosfaatrechtenstelsel voor veel ondernemers tot veranderingen in hun bedrijfsvoering leidt. Het is echter in het belang van elke ondernemer, maar zeker ook van de sector als geheel, dat het fosfaatrechtenstelsel wordt nageleefd. Ik wil ondernemers daarom oproepen om ervoor te zorgen dat de fosfaatproductie op bedrijf in evenwicht is met de hoeveelheid rechten.

Carola Schouten
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/…

Deel dit topic

Reacties

diezel
Nog even en het is standaard Schouten i.p.v. het vertederende Carola. 😄
Dirk van Zetten
@diezel Schouten zou zelf deze brief eens hardop voor de spiegel voor moeten lezen....
diezel
@Dirk van Zetten
Meisje Schouten weet drommels goed wat "haar taken" zijn tijdens dit kabinet Rutte-3. 😞
Voor velen komt de echte aap pas uit de mouw na ondertekening Nederlands Klimaatakkoord. Wat ze over de verkiezingen van PS2019 - EP2019 gaan tillen.....

'Derde helft' nodig voor Nederlands Klimaatakkoord ( fd.nl/ondernemen/1279288/… )
’Schiphol kan doorgroeien’ ( telegraaf.nl/financieel/2840226/… )
hans1980
@diezel gelukkig kan methaan terug van 44% aandeel naar 18%
v-focus.nl/2018/11/…
hans1980
Dus chisto handhaven anders boete , denk leasen dan
cowboys
@hans1980 heb jij wel is geprobeerd een kale kip te plukken?
Grasbaal
Een scherpe lezer zou hier uit op kunnen maken dat het controle moment niet keihard op 1-1-2019 ligt maar ook op een later moment kan worden beoordeeld of er in 2018 genoeg rechten aanwezig waren.
+16
pieta
@Grasbaal Daar hoef je geen scherpe lezer voor te zijn. 😁
cjw73
@Grasbaal ja das wel duidelijk want ze melden duidelijk dat de melkleveranties pas eind febr beschikbaar zijn.
En dan is het vrij simpel om de computer even te laten uitrekenen wie er allemaal aardig in de goede richting zit en de rest wordt nader onderzocht.
+1
dorpsrandhoeve
@Grasbaal Inderdaad, zelfs na een paar jaar kunnen ze bij bedrijfscontrole of derogatiecontrole nog even terugkijken. Iedereen komt dus wel een keer aan de beurt.

Dit schreef ik al eerder op dit prikbord.
diekman
@Grasbaal Dus toch januari er bij aan om de rechten uit te wisselen precies wat NMV wil. Wordt een rustige kerst.
+2
Nick83
@diekman Dat de RVO meer tijd neemt om alles rustig op hun gemakkie na te kijken, wil nog niet zeggen dat jij ook meer tijd krijgt om rechten te kopen.
Coen
@Grasbaal , lees ik toch ergens: productie op basis van BEX ? versus forfaitare fosfaatrechten?

en wat doen LTO / NZO en Rabo nog in deze materie?

bij de volgende kortingsronde worden de ggb-bedrijven weer ontzien, ggb op basis van 2015 of actualiteit 2018?
+5
John Spithoven
In en in triest.

Handhaving maar geen duidelijkheid.

Pak dan ook gelijk het gerommel met code 120 aan, anticipeerders die als ze rechtvaardig gehandeld hadden nu ver boven hun grens zitten, gerommel met twee ubn nrs enz.

Heers en verdeel en ons treft geen enkele blaam.
+1
Harry K
Wat een inhoudsloze brief.
Wat een niveau.
Wat een afgang.

En nu actie dus.
De termijnen voor kamervragen is te kort?
Dan zelf vragen formuleren en middels actie antwoord eisen.
Wie neemt de organisatie in deze op zich, een prikker wellicht?
+2
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Harry K:
Wat een inhoudsloze brief.Wat een niveau.Wat een afgang.

Daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Het valt onder de Economische delicten. Door de scheiding tussen politiek en rechtbank is het gewoon niet aan de minister om daar verder op in te gaan. Dan gaat ze immers te ver, zoals het OM een week geleden al te ver ging met politieke uitspraken.
Harry K
@dorpsrandhoeve Dat mag. Maar ik heb niet geschreven dat de inhoud niet correct zou zijn.
Dr staat alleen werkelijk nix nieuws in, terwijl er nog prangende vragen zijn.

En ja, ze mag zich diep schamen. Ze pretendeert met deze brief immers duidelijkheid te verschaffen.
robbies
@Harry K
Quote:
Dr staat alleen werkelijk nix nieuws in, terwijl er nog prangende vragen zijn

Welke vragen zijn er nog dan?
delavalboer
@Harry K Ik kan deze brief nog meenemen naar Brussel aangezien 3363 aanvragen nog steeds in behandeling zijn.....en er toch echt structurele tekort komingen zijn in de aanloop en verwerking van aanvragen bij nvwa en rvo
+1
paul1
Dit is bepaald geen liefdesbrief van Carola
cowboys
@paul1 vindt het meer een dreigbrief .
+1
de hoef
@cowboys het ergste wat er in staat,is dat als er een paar doormelken de korting weer bij de niet grondgebonden komt
+1
matt
@de hoef ja en tussen doormelken,en gesnapt en beboet worden kan een hele tijd overheengaan,als ze al gesnapt worden.
Intussen zouden dan de niet grondgebonden boeren,weer bij de bok kunnen worden gedaan.

#gaan dus gewoon door met boeren tegen mekaar opzetten#
cowboys
@de hoef hoeveel kamikaze veehouders zijn er dat is dan de vraag? Als je inschat dat het er veel zijn dan zorgen dat je grondgebonden wordt.
Jan hazelnoot
@cowboys gaan ze bij grondgebonden dan uit van 2.7.15 of in 2018 dat is voor mij nog niet duidelijk
Twentsch Land
@Jan hazelnoot

Het zal wel de datum zijn die het dichts bij bekendmaking ligt. Dus zal eind 2019 een nieuwe generieke korting worden aangekondigd denk ik dat opgave gecombineerde opgave 2019 zal worden toegepast.
+2
de hoef
Quote Reactie van @Twentsch Land:
toegepast.

kijk dat zou dan weer wel eerlijk zijn,maar 2015 is niet reeel omdat het dan niet zou helpen als je grond bij gekocht of gehuurd hebt
+1
Twentsch Land
@de hoef

Precies, zo is het.
+2
George
@de hoef Inderdaad mensen die grond bij kopen of gekocht hebben worden daardoor ook grondgebonden en moeten daarvoor ook beloond worden.
de hoef
Quote Reactie van @George:
beloond worden.

'kan bij jou nog wel wat bij huren zeker,als ik nog niet geheel op de goede rotonde zit
George
Quote Reactie van @de hoef:
kan bij jou nog wel wat bij huren zeker,als ik nog niet geheel op de goede rotonde zit

Brrr huren dat is een smerig woord hier. Maar er zijn vast nog andere mogelijkheden.
+2
de hoef
@George weggeven maar dat is voor jou kinderen niet echt leuk
George
Quote Reactie van @de hoef:
weggeven maar dat is voor jou kinderen niet echt leuk

Ik ben redelijk loyaal en royaal maar ik ben zeer zeker sinterklaas niet. 😄
+3
Twentsch Land
@George

Denk dat de hoef ook wel tevreden is als je de kerstman bent 😉
+1
pietjepuk
@Twentsch Land de hoef geeft gewoon wat fosfaatrechten aan george. Iedereen blij. Of ben je het nu weer met mij oneens george. 😁
George
@pietjepuk
Ik ben het niet altijd oneens met je , maar waarom zou hij mij fosfaatrechten moeten geven?
pietjepuk
@George de hoef zocht toch wat grond om grondgebonden te zijn. kan hij toch ook fosfaatrechten weg geven is hij ook grondgebonden
+1
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
toch wat grond

zonder jou tips komen sjors en ik er ook wel uit,
pietjepuk
@de hoef dan moet je het onderling regelen en hoef je het niet op het prikbord te gooien.
de hoef
@pietjepuk was een reactie aan sjors, als ik van jou wil huren zet ik er pietjepuk boven, maar ik twijfel nog of jou ha wel correct zijn
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
twijfel nog of jou ha wel correct zijn

dat is niet mij probleem
hans1980
Dat de Rabobank ook nog steeds in het complot zit ???
Koeienpraat
Is dit ook waar die persconferentie over gaat? Anders wel een hoop tamtam over die persconferentie. Want die brief zegt feitelijk weinig nieuws behalve een dreigende toon dat je het maar moet oplossen voor 2019 en dat het anders ooit gehandhaafd wordt. Dit heeft ze eerder al op iets vriendelijker toon gezegd
+10
van Ittersum
Wat hadden jullie dan verwacht? Een sorry dan had ze claims en erkenning van hun fouten aan hun kont gehad. Nee deze brief is gewikt en gewogen genomen.

Dus meer drukte op dit forum dan er op bestuurlijk niveau in werkelijkheid is. De verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer totdat de rechter anders beslist, lees het zo maar, klaar!!!
vrije boeren
@van Ittersum Was t maar klaar voor iedereen
+1
van Ittersum
@vrije boeren verwacht niets dan is de rest meegenomen. En ga gewoon verder met je dagelijkse gang van zaken dat is het beste. En ik geloof nooit dat de generieke korting het faillissement van verschillende bedrijven betekent want dan zou 33 cent melkprijs tov de huidige 36 cent (indicatief )ook hun failliet betekenen.
cowboys
@van Ittersum ik dacht dat je pas zei dat je 44 cent had incl vlog
van Ittersum
@cowboys was indicatieve cijfer om maar aan te geven wat 8,3 % korting is. En niet te hoog aangeven anders krijg je daar weer commentaar op
christo
@van Ittersum Wanneer je grondgebonden bent zit je goed. De rest gaat op het hakblok.
van Ittersum
@christo kijk terug naar het begin vanaf de Minas tot nu toe. Die weg was toch uiteindelijk de bedoeling?
+1
kanniewaarzijn
@van Ittersum Dan heb je er niet veel van begrepen!
van Ittersum
@kanniewaarzijn uiteindelijk was er altijd praat nog voor dat het woord grondgebondenheid was uitgevonden dat de mest geplaatst diende te worden op de beschikbare grond. Of het nu Piet of Jan heet doel is uiteindelijk hetzelfde
kanniewaarzijn
@van Ittersum Er is een verschil tussen het doel en hoe het uitpakt. Zéker als er klakkeloos iets wordt ingevoerd zonder wetenschappelijke onderbouwing. Ook hier "deed men maar wat" en dit gaat tot op de dag van vandaag door!
van Ittersum
@kanniewaarzijn Dan moet je naar de oorzaak zoeken en daar iets mee doen. Symptomenbestrijding of bronbestrijding, voorkomt veel narigheid maar omdat we niet eensgezind meer zijn we als sector altijd de klos zijn en je krijg constant dit. Tis niet moeilijk wij maken het zelf ons zo moeilijk . Maar kennelijk zit dat hier niet in menig koppie
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
Dan moet je naar de oorzaak zoeken en daar iets mee doen

Die oorzaak is allang bekend en we doen daar al 20 jaar iets mee. Maar waar je dan tegenaan loopt is de enorme corruptie bij de overheid en de "recht"erlijke macht.
+1
Coen
@christo , die bekende afslag op de rotonde had je al veel eerder kunnen zien aankomen.
grondlozeboer
Staat niks nieuws in, alleen erg benieuwd wat dit met de fosfaatprijs doet, de overheid gaat geen krimp geven vrees ik....
hans1980
@grondlozeboer we gaan door plafond dat is zo goed als zeker, dus rechten 31/12 op
diekman
@hans1980 Heb je nog niet verleasd ?
+2
bio boer
@hans1980 ik ga mijn laaste kilo niet verleasen dan maar niet benut ik ga voor veilig en zonder stres de feest dagen in
+2
vrije boeren
@grondlozeboer welkom in een politie staat
grondlozeboer
@vrije boeren het is best erg....
+2
brabantboer1
Ze zegt dus eigenlijk als je over je fosfaatreferentie gaat dan ben je het haasje. We hebben goede computerprogramma's waar automatisch de data in geanalyseerd wordt en waar de overtreders uit komen rollen. Deze krijgen bezoek van de inspecteurs van de nvwa. Zorg maar dat je gevulde koeken in huis hebt dus. Het is aan jouw om het tegendeel te bewijzen en kun je dat niet of zijn de koeken over de datum dan krijg je een bon. Op die bon staat geen bedrag, dat houden we nog even geheim en is aan de rechter om te beslissen. Trouwens als je denkt dat als je er over heen gegaan bent in 2018 en niks gehoord hebt in 2019 dan kunnen we altijd nog terugkomen in de komende jaren op dat ene jaar dat je stout geweest bent.

Daarnaast zegt ze dat iedereen voldoende tijd gehad heeft om te zorgen dat het in orde is.

Ik zie de leasse al weer stijgen nu.
huub
"Uiteindelijk blijft het aan de ondernemer om te zorgen dat zijn productie in overeenstemming is met zijn rechten en eventueel een veilige marge aan te houden."

De gehoopte verevening komt er dus ook niet.
+1
slagroomvla
Kort samengevat:

Meer fosfaat geproduceerd als rechten -> groot probleem! en we pakken je van zelf...

groetjes, Carola
christo
@slagroomvla Ik ben er klaar voor. Laat maar komen. Ze hebben juridisch gezien geen poot om op te staan.;😂 Daarom de nieuwe toevoeging in de brief.
Twentsch Land
@christo

Welke toevoeging bedoel je ?
christo
@Twentsch Land waarbij mee gewogen kan worden... Aanfuiting.
+1
kanniewaarzijn
@christo Is inderdaad een rare zin. Eigenlijk staat er "we doen maar wat".
christo
@kanniewaarzijn En dat kan juridisch niet.
m uut m
@christo
Je blijft hardleers.
+1
christo
@m uut m Ik heb een heel harde kop. En een juristenteam aangevuld met een paar advocaten. Die zijn al net zo koppig.
+1
robbies
Quote Reactie van @christo:
En een juristenteam aangevuld met een paar advocaten. Die zijn al net zo koppig.

bepalen die jouw strategie? gut oh gut.
christo
@robbies Tuurlijk niet Gekkie. Die toetsen ideeen aan juridische kaders.
van Ittersum
@christo hoeveel fosfaatrechten kun/kon je daar van leasen of kopen? Echt op ramkoers zeker?
christo
cjw73
@christo voor niks gaat alleen de zon op!
verbi
@van Ittersum Ooit gehoord van rechtsbijstandverzekering daar valt zoiets onder.(bij ons tenminste wel)
cjw73
@verbi das ook niet voor niks en ook niet eindeloos.
van Ittersum
@verbi als er iemand weet wat dat betekent ben ik dat wel. Maar de premie is niet gratis. En toen we alles achter de rug hadden en alles positief voor ons was afgelopen, het eerste wat de verzekering deed was eenzijdig opzeggen. . En Christo is de straks de klos, halverwege zegt de verzekering opeens : u limiet is bereikt, vanaf nu betaald u zelf of we trekken ons terug. 25k of 50k verzekering( de meest voorkomende polis) is zo op, geloof me maar en altijd net voor een zitting nooit erna
+1
christo
@van Ittersum Bij mij is de dekking onbeperkt. Maar dan mag ik niet vreemd gaan.
verbi
@christo Bij mij ook.
+1
paul1
@christo toch kan het vreemd gaan..
+2
m uut m
@christo
Jouw feestje.
Maar besef wel dat de verantwoordelijkheid bij niemand anders dan jezelf ligt.
Advocaten willen alles wel proberen.
Jij bent de lul niet hunnie.
bio boer
@m uut m vergeet niet dat je de hele sector in slecht daglicht kan brengen net als mestfraude
Coen
@bio boer , er zijn veel te veel echte cowboys en struisvogels met hun kop in het zand, allemaal ondermijnen ze het goede imago van de complete Melkveehouderij.
+1
verbi
@Coen Welk goed imago?
Coen
@verbi , de grondgebonden Melkveehouderij heeft gelukkig bij het publiek en de politiek nog een goed imago en een hoge gunfactor 😄
vrije boeren
@m uut m jij buigt je hoofd zeker voor elk ambtenaartje
m uut m
@vrije boeren
Waarom?
Maar ik ga een gesprek niet uit de weg .
jan.1
Quote Reactie van @christo:
Ik heb een heel harde kop. En een juristenteam aangevuld met een paar advocaten. Die zijn al net zo koppig.

Daar ga jij het niet mee redden,alleen ziekte en bijzondere gevallen kunnen geholpen worden.
+3
christo
@jan.1 Ik ben een bijzonder geval:😀
+1
jan.1
Quote Reactie van @christo:
Ik ben een bijzonder geval:

Dan wordt je geholpen:😀
Twentsch Land
@christo

Denk dat er bedoeld wordt dat voor die een bezwaar hebben ingediend, nog geen duidelijkheid hebben gekregen en dat hun bezwaar toch gegrond mocht zijn ze dan geen probleem ( mits de nieuwe toepassing rechten niet zijn overschreden ) achteraf krijgen.
+5
cowboys
In de brief staat ook gegevens aangeleverd door de zuivelondernemingen lijkt me handig daar maar is mee te stoppen om gegevens door te geven naar de rvo. Dit is geen taak voor de zuivelindustrie
cjw73
@cowboys je hebt er zelf een machtiging voor gegeven ben ik bang. 😴😴😴
cowboys
@cjw73 vind jij dit dan een taak voor de melkafnemer?
cjw73
@cowboys ik zie het niet als taak maar denk wel dat ze verplicht zijn.
cowboys
@cjw73 waarom zouden ze verplicht zijn gegevens aan te leveren ?
+1
hookwood
@cowboys Dat is toch niks nieuws? Tijdens de melkquotering was dat toch niet anders?
robbies
Quote Reactie van @hookwood:
Tijdens de melkquotering was dat toch niet anders?

Daar ga je weer Jan Roelof. Het melkquotum had niks te schaften met de meststoffenwet. Het was een gelukkig bijvangst dat het melkquotum de mestproductie reguleerde. Ik vind het wel handig dat de melkproductie automatisch wordt doorgegeven want ik kan ze bij de NVWA toch niks anders vertellen dan RFC doet, maar discutabel is het natuurlijk wel dat RFC zomaar ff de handhaving van NVWA gaat helpen.
+1
pieta
@robbies Dit moeten ze al in het kader vd meststoffenwet. Voor de sectorbex. Evenals alle voerjaaroverzichten. Tenminste dat denk ik.
cowboys
@pieta ik denk dat de NZO en zuivel nl de Stasi zijn van de RVO.
+2
christo
@cowboys De moderne nsb-ers.
cjw73
@cowboys ach ze mogen alles van me weten, behalve mijn pincode....
cowboys
@cjw73 wat gebeurd er als de melkafnemer fouten maakt met het doorgeven van info aan RVO wie is er dan aansprakelijk voor de schade lijkt mij in ieder geval als afnemer is serieus over na te denken zeker omdat er nog een groot aantal zaken voor de rechter gaan komen .En gaat de afnemer in de toekomst gelijk de boete innen net als bij het frp lijkt mij zeer ongewenst.
+4
huske
Duidelijke brief, heb mijn fosfaatproductie aangepast op de fosfaatproductie. Tijd om over te gaan op de orde van de dag
vrije boeren
@huske De staat is trots op u
+5
JappieJo
En weer doorrr!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
110
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0