Fosfaat, de laatste stand van zaken

Vanmiddag bij de reacties van het artikel van V Focus, Omkatten moet vleesvee binnen fosfaatrechtenstelsel houden werd het al even aangestipt. De oorzaak van de huidige chaos.

Zoals ik hier al vele malen verteld heb, werd mij duidelijk vorig jaar tijdens de onderhandelingen over kortingspercentage, dat er iets niet klopte in het stelsel van fosfaatrechten. 16 maanden lang ben ik eerst alleen en daarna met een paar anderen bezig geweest om te achterhalen wat er fout is.

Na lange tijd en heel veel werk achter de schermen werd ons vorige week duidelijk wat er fout is gegaan. We kwamen op dit spoor mede doordat Henk twee weken geleden ons verhaal in twijfel te trekken door aan te geven dat jongvee van vleesvee wel in het melkveefosfaatplafond zat.

Na veel contact met diverse instanties heeft RVO aangegeven welke diergroepen in het melkveefosfaatplafond zitten.

Uiteindelijk kregen we letterlijk het volgende antwoord:

''In het melkveefosfaatplafond zitten jongvee, dat bestemd is om melk, kalf, of zoogkoe of fokstier voor de melkveehouderij te worden""

Als je dit leest denk je niets aan de hand. Maar niets is minder waar. CBS maakt onderscheid tussen type bedrijf, i en r niet. De fout is gemaakt dat middels deze manier van selectie en de systematiek van i en r alle code 101 en 102 in de berekening is genomen, maar er had alleen gemogen code 101 en 102 die bestemd waren voor melk, kalf en zoogkoe of fokstier in de MELKVEEHOUDERIJ.

Een woord en het gehele systeem doet niet wat het moet doen. Gevolg ongeoorloofde staatsteun, geen beschikkingen, herbeschikkingen, 7000 bedrijven die niet aan de doelstelling van het melkveefosfaatplafond voldoen, chaos.

1 van de bedenkers van het I en R systeem heeft mij, maar ook de andere betrokken, meermaals gewaarschuwd. I en R systeem is niet geschikt om te gebruiken voor de fosfaatwet.

Ik hoop dat morgen LNV, RVO en NVWA op de persconferentie,een antwoord hebben voor dit voor het oog klein probleem, met MEGA gevolgen!

Deel dit topic

Reacties

+2
christo
Ik snap um. Teringzooi is het.
Dirk van Zetten
@christo beste John, wat is nu concreet de oplossing waarbij de meest ernstige knelgevallen minimaal geholpen worden en we niet generiek gekort worden, zodat we een streep onder alle discussies kunnen zetten en met zijn allen gehavend maar ook met enig perspectief richting de kerst en jaarwisseling kunnen.
John Spithoven
@Dirk van Zetten Die is moeilijk, je trap altijd wel ergens iemand op zijn tenen.

Fosfaat is gelimiteerd, dus je zult het daar moeten zoeken waar ze er vanaf willen.

De stoppers in de varkenshouderij is vaak genoemd. Met de 200 miljoen die ze nu aangeboden krijgen zal niet voldoende zijn om voor hun schulden vrij te stoppen. Probleem is dat de bedrijven die verder willen , dat met nieuwe concepten willen doen waardoor de excretie per dier toeneemt, maar er is over dat fosfaat uit het saneringsplan geen afspraken gemaakt blijkt uit reacties.

Andere optie is kippenfosfaat van een kolonie kippen houder. Heeft rond de 200 miljoen kg en bood dat ten tijde van het FRP aan als alternatief voor de toenmalige vee reductie. wil daar ongetwijfeld geld voor hebben en weet niet of de aanbieding nog loopt. En toen stond de zuivel niet te juichen.
+1
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Met de 200 miljoen die ze nu aangeboden krijgen zal niet voldoende zijn om voor hun schulden vrij te stoppen. Probleem is dat de bedrijven die verder willen , dat met nieuwe concepten willen doen waardoor de excretie per dier toeneemt, maar er is over dat fosfaat uit het saneringsplan geen afspraken gemaakt blijkt uit reacties.

Oh jawel hoor. Welk plafond voor de varkenshouderij is opgenomen in de voorgestelde nieuwe meststoffenwet?
Nick83
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
wat is nu concreet de oplossing

De vleesveehouderij moet voor hun jongvee eigen diercategorieën hebben. Dieren in die categorieën zouden nooit melkkoe mogen worden en melkkoeien nooit vleesvee. Er moet gewoon een schot tussen. Zo simpel is dat.
buorman
Quote Reactie van @Nick83:
worden en melkkoeien nooit vleesvee.

Shit shit shit, alweer een oude Nederlandse traditie die onderuit word gehaald;
geen; Woensdag> gehaktdag meer
putjesschepper
Bedankt voor de update,te triest voor woorden dat ze zo in de fout zijn gegaan.
John Spithoven
@putjesschepper Maar wat gaan wij, als melkveehouders hier aan doen. Accepteren?
Flinstone
@John Spithovenik kan me niet voorstellen dat als de chaos zo groot is dat dan LTO vakgroep melkvee niet met de vuist op tafel slaat! Echt het kan niet zo zijn dat we een extra kortingsronde krijgen voor de fouten van het ministerie??
We kunnen nu gaan schelden op LTO maar ik zie nergens anders een belangenbehartiger wat in deze zaak zn tanden kan laten zien!
Dan maar oplossen met varkensfosfaat met een verdeelsleutel zodat we niet stijgen door N plafond, vraag desnoods Jan Cees om raad en daad!!
+5
John Spithoven
@Flinstone LTO of NMV wil ik in deze niet veroordelen, maar moet nu wel in beweging komen. Allebei!
+5
John Spithoven
@Flinstone En een time out of standstill met een krachtige regisseur als Jan Cees juich ik toe.
+1
Flinstone
@John Spithoven JanCees leest hier mee en ik draag hem op dat hij op een of andere manier als onafhankelijk interem-regisseur de zaak tot een goed einde gaat brengen!!
Op zo’n moment zijn we jou gewoon nodig JanCees, go for it !!
putjesschepper
@John Spithoven ten eerste triest dat ze
Nooit de adviezen oa van u nooit ten harte genomen hebben.en vindt inderdaad dat we als veehouders niet hoefen te pikken.maar hoe gaan we ons verdedigen?
John Spithoven
@putjesschepper Het ontstane probleem treft ons allemaal, groeier/niet groeier, intensief of niet, knelgeval of niet, vleesveehouder of melkveehouder. Dus er is een gezamenlijk belang. Dat betekent dat we ons niet uit elkaar hoeven laten spelen, want tweespalt is er niet over dit punt. (denk ik tenminste).
putjesschepper
@John Spithoven precies dus allemaal in bezwaar verwacht niet veel van lto helaas
putjesschepper
@John Spithoven precies dus allemaal in bezwaar verwacht niet veel van lto helaas
+1
Erik.1979
@John Spithoven hoe wil je het voor elkaar krijgen dat ze weer samen optrekken. Je hebt gewoon gelijk. Maar je kent de laatste opmerking over die sneeuw en dat pissen nog wel. Misschien Femke voorzitter maken van LTO of iets anders geks bedenken. Het begint bij respect en vertrouwen. En dat is er gewoon niet.
christo
putjesschepper
@John Spithoven allemaal bezwaar indienen?
hans1980
@John Spithoven Brussel kan dit niet goedkeuren lijkt me allereerst 25000 bedrijven beschikking i.p.v. 18000 en moeten dairy farms zijn.
Verder dankzij dit door fosfaatplafond en geen ruimte voor knelgevallen en misschien is generieke korting te hoog.
christo
@hans1980 Alles wat maar verprutst kon worden is verprutst. En dat kunnen ze zo repareren door een extra rondje te korten. Goede nieuwe visie op min. lnv.
hans1980
@christo nee dat kunnen ze niet het gaat om afspraak met Brussel onthoudt die!!
christo
@hans1980 Ik weet het niet zeker of ze door een extra korting, en zo onder het plafond komen, Brussel tevreden kunnen stellen. Ik heb wel begrepen dat op de tafels van de lopende klimaatonderhandelingen stukken liggen waarin staat dat er 30% gekort gaat worden op de rechten. Waarschijnlijk niet in 1 keer. Hoe hoog zal de eerste ronde zijn. Lnv zal wel voor maximale veiligheid gaan.
+2
vrije boeren
@John Spithoven hoog tijd dat we alle wegen in Nederland even plat leggen
+1
christo
@vrije boeren Ik doe mee.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @vrije boeren:
hoog tijd dat we alle wegen in Nederland even plat leggen

Blokkeerfosfaatboeren ?
christo
@KuikenenKoe asfalt smelten en poep rije
+3
m uut m
@christo
Zinloos!
christo
@m uut m Al ervaring mee?
+1
m uut m
@christo
Wat denk je ermee te bereiken.
Het laatste stukje goodwill wat je nog had ook nog weggooien?
van Ittersum
@m uut m niet op reageren , hij is op ramkoers uit en heeft medestanders nodig. Helaas maar waar
+1
vrije boeren
@m uut m Goodwill? Als je je daar aan vast wil houden ben je al verloren
Erik.1979
@m uut m Als hij zijn bedrijf niet rond kan zetten dan is het imago van de boeren toch niet belangrijk. Dus alleen maar te winnen!
christo
De denktank in actie

(klik om te vergroten)

De denktank in actie
Frans Z.
Net als met amoniaktoestand:over een week hoor je er niks meer over.
hans1980
@Frans Z. Denk je ???
We gaan dit jaar door plafond dusss
JanCees
@Frans Z. Dat heb je dan mooi mis met ammoniak staat er nog heel wat op stapel
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
Dat heb je dan mooi mis

Gaat er ook wat veranderen dan?
JanCees
@slagroomvla ga daar maar wel van uit
christo
@JanCees Vertel...
JanCees
@christo technische briefing Tweede Kamer van eind volgende week is verplaatst naar eind januari. Dat is niet omdat LNV alle onderbouwing door RIVM en WUR al op orde heeft. Circa anderhalve week terug was de evaluatie van de PAS in de Tweede Kamer aan de orde. Bekijk en beluister die maar eens. debatdirect.tweedekamer.nl/2018-11-22/landbouw/…
christo
@JanCees Doet het niet. Iets met player wat niet lekker gaat.
@christo Hier ok error of zoiets .
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JanCees:
Dat is niet omdat LNV alle onderbouwing door RIVM en WUR al op orde heeft.

Tegen de tijd dat die "onderbouwing" wel op orde is, eet ik mijn schoenzolen op.

Even serieus: ammoniakgebeuren kan nooit onderbouwd worden. Dit vluchtige goedje is voortdurend een evenwicht aan het zoeken met andere gassen in de lucht. Een en ander brengt met zich mee dat het NOOIT te meten is, laat staan te berekenen. Snel stoppen met die onzin dus!!!
de jonge
@JanCees ik vrees dat dat ""per ongeluk"" van internet gevallen is.
de jonge
@sorry Error loading player:
No playable sources found. dat is wat er bij mij in beeld komt.
+2
Coen
@JanCees , alles wat opgelepeld wordt is toch vanuit een compleet duistere black-box, wat een theoretisch geneuzel ?

wat een aanfluiting hoe weinig politieke landbouw woordvoerders er aanwezig waren 😞 😞
+1
KOC1981
@christo misschien wachten ze tot na de provinciale verkiezingen? kwestie van het Brabants beleid nog overeind te houden?
van Ittersum
@KOC1981 complottheorie nummer : ?
christo
Het zal de rabo ook wel passen om de prijs van de rechten een beetje in de benen te houden.
van Ittersum
@christo complottheorie nummer: ? graag alleen feiten, met de rest maak je jezelf alleen maar meer....vul het zelf maar in
brabo
Quote Reactie van @christo:
om de prijs van de rechten een beetje in de benen te houde

die zijn er wel meer hoor
+2
Coen
@christo , die fosfaatprijs houden wij als melkveehouders zelf in stand, niemand meer of minder.

de zuivel en de banken hebben meerdere malen aangegeven dat de fosfaatprijs te hoog is, maar beter duur dan niet te koop.
+1
henkschoonveld1
Chaos willen creëren is ook een hobby blijkbaar.......
+2
putjesschepper
@henkschoonveld1 zo leg dat maar eens uit hier graag.
+4
christo
@henkschoonveld1 Rare hobby heb jij.
+2
christo
@henkschoonveld1 Moet jij niet aan het werk om 1 of ander lekkend gat te dichten?
+1
Flinstone
@henkschoonveld1 kun jij me dat dan uitleggen! Leden leven op dit moment in angst en onzekerheid en ik heb nog geen enkel bericht of gerust stelling gehad🤒
Leden waaronder ikzelf lezen en prikken hier ook mee!
+2
matt
@Flinstone ik lees en prik hier ook wel eens,maarheb niet het gevoel dat morgen vroeg de wereld vergaat..
+1
Frans1
@matt ik ook niet😂
+3
cowboys
@henkschoonveld1 die chaos hebben jullie veroorzaakt en grote verdeeldheid onder veehouders dus begin die maar is op te lossen en een begin is om de LTO voorkennis gevallen bekend te maken
+1
familie pelle
@henkschoonveld1 je hebt hier al eens geprobeerd jouw zienswijze te geven. Dat was voor velen niet makkelijk te begrijpen. Er hebben inmiddels agrarische media over de vermeende fouten bericht, evenals V-focus, toch niet de minste. Waarom horen we zo weinig van zowel
LTO als de nmv?? Jullie vertegenwoordigen ons toch? Door genoemde problemen te doodzwijgen verdwijnen ze niet, ookal ben je het niet met elkaar eens. Maar praat, informeer en
Laat van je horen LTO en nmv!!
Twentsch Land
@familie pelle

En dat er eerlijke uitleg en antwoorden wordt gegeven, ook al is het vervelend om te horen.
+2
christo
@Twentsch Land Lto is een politieke partij en geen belangenbehartiger meer.
+1
christo
@christo Tsj...

(klik om te vergroten)

+1
cowboys
@familie pelle wat moeten ze laten horen ? Tegen de leden zegen fosfaat 2juli2015 is de peil datum maar dat wisten wei al 2 maanden geleden fosfaatreductie idem dito jongvee getal wisten ze allang voor dat ze het bekend maakten allemaal voorkennis eigenbelang daarvoor zijn ze zo stil.
CorP
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Chaos willen creëren is ook een hobby blijkbaar

Bij deze nodig ook ik u uit om hier uitleg aan te geven. Dat er iets niet klopt hoef je niet heel geleerd voor te zijn, hulde aan degenen die er dan achter proberen te komen waar het fout gaat, maar uw opmerking hierop kan ik niet zo heel goed plaatsen..
+2
cowboys
@henkschoonveld1 volgens mij is het internet uitgevallen bij Henk want het duurt wel lang voor hij op de chaos reageert.
christo
+4
JanCees
@henkschoonveld1 Ik wist niet dat LTO besturen een hobby was Henk?
+6
cs-agrar
@JanCees heel professioneel lijkt het niet 🤔
Flinstone
@JanCees komkom Jan
Cees dat is flauw! Jij weet ook dat de vakgroep geen oudercommissie is!
Ik hoor het je nog zeggen, Ik JanCees dacht die bestuurder bespreken hoe het was dronken een glas en deden een plas en alles bleef zoals het was
dorpsrandhoeve
@JanCees Verdikkeme, die opmerking hing in mijn hoofd toen ik het las. Ben je me voor!
+12
John Spithoven
@henkschoonveld1 Beste Henk, jammer voor deze reactie, je had ook kunnen zeggen, we gaan het uitzoeken. Kregen jouw leden nog een gevoel van , ze gaan er iets mee doen.

Mijn werk voor belangenbehartiging zowel eerst bij LTO als later bij NMV is bijna altijd onbetaald geweest. Dus hobby, ja. Ik zie dat als een morele plicht een stukje bij te dragen aan de maatschappij. Chaos creëeren, probeer ik niet te doen Ik probeer mijn opgedane kennis met mensen te delen. Niet stiekem doen, niet handelen naar wat je opdoet, maar delen.

Omdat ik, samen met mijn vrouw en de rest van de naaste familie verschillende takken van ondernemen hebben, is mijn tijd zeer schaars, dus voor de hobby hier mijn tijd verdoen, heb je echt fout. Ik probeer mensen verder te helpen, ofschoon ik weet dat dat heel moeilijk is, maar mijn kop in het zand steken of de andere kant op kijken, kan ik niet.

Ik wil mijzelf elke dag recht in de ogen kunnen kijken en elke avond met een schoon geweten gaan slapen .

Succes met het fosfaatdossier!
+1
Jaap40
@John Spithoven goed werk John!
Er zouden meer mensen vanuit de morele plicht maar ook vanuit ethiek moeten werken. Nederland lijkt zich middenin een bestuurlijk rottingsproces te begeven. Alles lijkt tegenwoordig van hogerhand geoorloofd. 3x jammer.
+2
de jonge
@henkschoonveld1 volgens mij is het juist de lto geweest die deze chaos gemaakt heeft. in mijn beleving was het bij bijna iedereen berust dat het zo ging komen als dat de wet op 1-1-2018 ingegaan is. doordat schouten ineens jongvee van vleesvee er buiten gooit zonder ondernemers daadwerkelijk de keus te geven,dames en heren vleesveehouders,als jullie mee willen doen aan het fosfaatstelsel is prima voor diercategorie 101 en 102 die ze willen krijgen mogen ze hebben en degenen die niet mee willen doen mogen er onder de gestelde voorwaarden uit,was een nette oplossing geweest. wat nu is gedaan door lomp te zeggen,degenen die 2-7-2015 dieren onder categorie 101 en 102 hadden van vleesvee en voor afkalven zijn afgevoerd krijgen niets toegewezen slaat als een tang op een varken.
+1
vrije boeren
@henkschoonveld1 hoeveel geld heb je gekregen om chaos te veroorzaken onder de boeren?
Flinstone
@vrije boeren dat slaat natuurlijk nergens op!
Wie de brief goed leest die is gerust gesteld en verdere misstanden lossen wij hier niet op!
Maar daar is de belangenbehartiger voor🤗🤗
verwijderd
matt
@christo nou ga je te ver !
christo
@matt Misschien wel. Maar wat is er niet waar aan? Ik zie mensen om me heen wegvallen.
cowboys
@christo nou miste ik iets?
+1
christo
@cowboys Ja. Ik had even een aardig boos momentje. Niet zo'n aardige reactie getypt. Maar boos ben ik nog steeds dat de lto en nmv geen verantwoordelijkheid nemen op dit moment. Ze hebben zelf de zooi veroorzaakt en nu is het oorverdovend stil.
+1
cowboys
@christo allemaal eigen belang en er nog goed voor betaalt worden ook. Ratten zijn het
+1
familie pelle
@cowboys op zulke destructieve bijdrages zou ik als belangenbehartiger ook niet reageren. Ik geloof nog steeds dat de gemiddelde LTO- en/ of nmv bestuurder zijn/ haar werk doet voor het algemeen belang. verwacht alleen meer communicatie.
+1
weurding
Quote Reactie van @familie pelle:
verwacht alleen meer communicatie.

vol verwachting klopt ons hart..... er zijn velen die vol verwachting uitzien naar het eind van deze soap waarbij helaas weinig winnaars zijn. sterkte
cowboys
@familie pelle een beetje naïef om te denken dat het niet zo is ik ken wel een paar LTO ers die flink geanticipeerd hebben met voorkennis en nog steeds. hoog van de toren blazen over de tweeling fraude was maar afleiding van het echte probleem
+1
Erik.1979
@familie pelle mijn kinderen geloven in sinterklaas de kerstman en zelfs de paashaas.
weurding
@Erik.1979 belangrijkste is dat ze in hun ouders geloven, rest is bijzaak
+1
buorman
Quote Reactie van @weurding:
@Erik.1979 belangrijkste is dat ze in hun ouders geloven, rest is bijzaak

Geloven in sprookjes is kennelijk erfelijk 😄
Erik.1979
@buorman dat is wel lastig voor jou kinderen als ze volwassen zijn 😋
+1
vrije boeren
@familie pelle je kan beter schrijven ik geloofde …….
hans1980
@christo nee dat kunnen ze niet het gaat om afspraak met Brussel onthoudt die!!
+1
hans1980
"Chaos creëren is ook een hobby " tja is dat hoe je de inzet van @John Spithoven typeert?
Het gaat erom @henkschoonveld1 dat de chaos die mede dankzij jullie lto is gecreëerd op te lossen!
Jullie willen de deksel op de beerput houden maar dat gaat niet , Brussel zal die vroeg of laat open trekken en dan is het te laat.
Dus volgens lto is de kous af ? 25000 beschikkingen en 85,5 of 86 of 87 of meer door RVO gedolven, het gaat staks om extra kortingen die jullie lto toch ook niet willen???
Hebben jullie lto lijntjes met EC weten jullie wat overeengekomen is ??
Farma_boerke
Veel zal er vast niet gezegd gaan worden, behalve de dooddoeners. Aangezien de minister zelf weg gaat op werkbezoek in colombia word het wel weer naar december doorgeschoven voordat er iets gaat gebeuren. Dan wachten op kamerdebat en vervolgens is het kerstreces en al weer 2019. Eerste persbericht zal luiden honderden/duizenden boeren overtreden de mestwet.....
Hoop dat deze glazen bol niet correct is...
hans1980
@Farma_boerke en dan de linkse partijen minder minder minder (eigenlijk slogan van RFC )
Erik.1979
@Farma_boerke ik ben er ook bang voor. Ben het aub voor en ga massaal de media in. Borden plaatsen etc. Dan kunnen ze niet het zelfde grapje uithalen als met die tweeling fraude.
christo
@Farma_boerke Dat is ie wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
98
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0