78

Wat is er bij jullie voor verse (normale kwaliteit) (per ton of per ha.) snijmais betaald?

Door dit droge jaar zijn de prijzen van voer hoger als andere jaren. In het zuiden zal dit jaar wel iets duurder zijn geweest als in het noorden. Wat is er bij jullie voor verse snijmais betaald?

Deel dit topic

Reacties

+1
‚¬60
In het laatst 45. Diegene die handel gedaan hebben tijdens de droogte waren veel te duur uit.
+1
@cjw73 Precies, angst was geen goeie raadgever.
+4
@cjw73 of hebben eindelijk geld voor zijn waar gekregen. Verkopers zijn ook collega's . Tis maar wie je bent en staat
+1
@van Ittersum dat heet handel hè. Iets waar bijna altijd teveel van is brengt niet veel op. En dat is bij ruwvoer ook meestal aan de orde.
+1
@cjw73 inderdaad en bij melk, fosfaat enz. Wie had deze herfst nog verwacht, geen enkele speculant
2200/ha
53/ton
+1
@Detukkeroettwente hoe is het land bij jullie naderhand hersteld? Hier, ik smeek bijna bij het waterschap om hoog water voor een paar maand of tot dat er regen van betekenis gaat komen. Nog 1 zo'n jaar en we krijgen toch de deksel op onze kop in o.s wat a.s is geworden. Kennelijk zien dat maar weinigen, ik heb zand, veen en klein op veen. Je ziet zo duidelijk de inklinking dat ik denk, streep er door, onherstelbaar!
@van Ittersum natuur herstelt zich altijd wel weer .En anders er komt nog land genoeg te koop
@van Ittersum stuur je vanavond ff een pb , nu geen tied
@van Ittersum ben je al eens met de grondboor in het midden van het perceel bezig geweest. Weet je ook meteen dat hoog waterpeil niks helpt tegen droogte of inklinking op veen. Plas-dras helpt je meer
Quote Reactie van @huske:
Plas-dras helpt je meer

wat jij plas-dras noemt, noemen anderen gewoon hoger pijl 😉
Wat is normale mais en wat is normale kwaliteit. Hier in de Achterhoek was de gemiddelde opbrengst 10.500kg ds met 250gram zetmeel. Normaal gesproken is €1000/ha dan nog veel te veel.
Quote Reactie van @huub:
Wat is normale mais en wat is normale kwaliteit. Hier in de Achterhoek was de gemiddelde opbrengst 10.500kg ds met 250gram zetmeel. Normaal gesproken is €1000/ha dan nog veel te veel.

Er was dit jaar maar een heel klein beetje mais welke de normale kwaliteit had . De meeste mais die hier in omgeving geoogst is welke niet beregend of niet genoeg beregend was had nauwelijks tot geen kolven met veel builenbrand.
@George hier in het noorden des lands stond de mais op veen prima. Hoge opbrengsten, 1000 vem en 400 zetmeel is meer standaard dan uitzondering
Quote Reactie van @huske:
ier in het noorden des lands stond de mais op veen prima. Hoge opbrengsten, 1000 vem en 400 zetmeel is meer standaard dan uitzondering

Als er nu zo'n geweldige stond op dat veen zal het in een normaal jaar wel niet meevallen.
@George moet gewoon eerlijk bekennen dat de maïs in midden Friesland op de vochtigere gronden dit jaar top stond normaal gesproken staat het bij mij in de buurt altijd beter dan de rest van Friesland. Maar zij hadden dit jaar voor maïs een top zomer en hier was het te droog ervoor.
Maar ik mag absoluut niet klagen.
@George afgelopen jaar ging ik over de vijftig ton. Langjarig gemiddelde zit ik toch op ongeveer 45 ton. Oogsten is in sommige jaren wat duurder
@George 1026 VEM en 393 zetmeel kan er wat mij betreft wel mee door. Wel op de noordelijke klei.
Dat zal allemaal best wel zo zijn , maar ik denk dat als we naar heel het land kijken dat het bijna overal te droog is geweest en dat de kwaliteit van mais gemiddeld genomen (veel) lager is dan normaal door deze extreem droge zomer.
@George achteraf gezien viel het hier in het hoge noorden 100% mee met de mais. Heb zelf ook weinig minder dan vorig jaar en bijna 1000 vem en 35 % ds
@cjw73 ook richting de veenhoop. daar stond her en der geweldige mais! en een super seizoen om t eraf te krijgen.
+2
@cjw73

Ik heb het dus niet over het hoge noorden en nat veen en dergelijke . Ik heb het over gemiddeld in NL en dan weet ik zeker dat de kwaliteit van mais veel minder is dan andere jaren. Uitzonderingen heb je altijd.
+1
@George vroeg en vaak beregenen, 5 keer beregend, met 17 ton DS. 1030 vem en 399 zetmeel. Perceel wat week later is beregend was duidelijk minder.
Quote Reactie van @newholland6640:
eg en vaak beregenen, 5 keer beregend, met 17 ton DS. 1030 vem en 399 zetmeel. Perceel wat week later is beregend was duidelijk minder.

Inderdaad ik ben hier ook al vroeg begonnen met beregenen. Dat maakte dit jaar het verschil. Op 8 juni heb ik haspel buiten gehaald en na het gras beregend te hebben na de tweede snede direct op de mais , bieten en aardappelen begonnen. Totaal 6 keer. Heel goede mais met ruim 160 M3 per ha (niet gewogen) .
Ruim 60 ton Hansa aardappelen per ha en 15,6 ton suiker per ha.
@George meneer de Fiscus kan dit jaar dus weer trots op u zijn?
Quote Reactie van @van Ittersum:
meneer de Fiscus kan dit jaar dus weer trots op u zijn?

Geen idee , vraag het hem zelf. Ik denk dat het wel meevalt wat hij van me krijgt. Krijgt ieder jaartje wat van me.
+1
Quote Reactie van @cjw73:
Heb zelf ook weinig minder dan vorig jaar en bijna 1000 vem en 35 % ds

zetmeel is voornamer. Heb hier ook een kuil van een dikke 950 VEM, maar wel met minder dan 300 gram zetmeel. Hoe EuroFins aan die 950 komt is mij een raadsel, maar ik schat hem toch wat lager in.
@robbies heb nog een kuil mais met1000 ben en 400 zetmeel is wel van 2016
+1
@cowboys gefeliciteerd!
+1
@robbies zetmeel zit op 350 dus dat valt best mee. Heb bewust wat vochtiger ingekuild en dat kost wat zetmeel natuurlijk. Zat de laatste jaren altijd boven de 40% ds en nu op 35
Quote Reactie van @George:
maar ik denk dat als we naar heel het land kijken dat het bijna overal te droog is geweest en dat de kwaliteit van mais gemiddeld genomen (veel) lager is dan normaal door deze extreem droge zomer.

Boven de rivieren is eerder de temperatuur de beperkende factor dan vocht. Gras wortelt ca 30-50cm diep. Mais wortelt een meter diep. Als je een beetje capillaire werking hebt in de grond kan de mais het heel lang vol houden. In natte jaren heeft de opbrengst en kwaliteit te lijden, in droogte vaak alleen de opbrengst.

Hebben dit jaar 19ton drogestof geoogst met 380 zetmeel en 1020 vem. Normaal gesproken doe je het netjes als je evenveel mais van een ha haalt als gras. Uitgangssituatie voor volgend jaar is ook uitstekend, grond is een halve meter diep gescheurd, op zware klei soms wel een meter. Daar kan geen vorst of woelpoot tegenop.

Ik teken voor nog zon jaar en ik denk vele akkerbouwers met mij. Diegene die konden beregenen en zich niet hebben laten verleiden tot een wurgcontract met de afnemers verdienen dit jaar flink geld. Sommigen hebben 20.000euro aan uien en wortels van een hectare gehaald, tarwe was met 9-10 ton ook goed en prijzen zijn ook niet zo beroerd meer als het was. Aardappelen lijkt ook zo verkeerd nog niet.
@Noorderling

Ik lees hier heleboel verhalen van zoveel tonnen droge stof en zoveel zetmeel etc. Heb je de mais gewogen tijdens de oogst? Verder zal het allemaal wel met je worteldiepte en weet ik wat en wat er boven de grote rivieren allemaal gebeurd weet ik ook niet , maar onder de rivieren was het heet en droog en was de mais als deze niet genoeg beregend was gewoon van (zeer)slechte /matige kwaliteit. Vaak was de kuil nog behoorlijk van omvang maar de kwaliteit gewoon belabberd omdat het gewoon waardeloze of geen kolven waren. Ik heb hier ook een perceel niet kunnen beregenen en had daar ook maar 5300 KG korrels per ha van en dat terwijl we in 2017 gemiddeld 17018 kg korrels per ha hadden bij 68,2 % DS. En dit was gewogen!
Quote Reactie van @George:
Verder zal het allemaal wel met je worteldiepte en weet ik wat en wat er boven de grote rivieren allemaal gebeurd weet ik ook niet , maar onder de rivieren was het heet en droog en was de mais als deze niet genoeg beregend was gewoon van (zeer)slechte /matige kwaliteit

dat ben ik niet met jee eens. ik zit ook beneden de grote rivieren en had ook mais staan op zand waar op het oog niets mis mee was. Dit was op wat zwaardere grond waar een dik pak groenbemester ondergeploegd is en die zeer diep gewoeld was. heb echt wel het idee dat de bewortelingsdiepte vergroten positief effect heeft. Ja en ook ik had mais staan wat gewoon rommel was.
+1
@pietjepuk In de extreme jaren kan je het verschil maken met organische stof, bodemstructuur en ontwatering. Percelen waar al 10jaar mais staat was dit jaar ook drama terwijl de maïs in vruchtwisseling er uitstekend bij stond.
+1
@Noorderling alles moet goed zijn voor een goede oogst. Mijn maisland ligt al meer dan 20 jaar zwart dus daar heeft het weinig mee te maken, wel met de andere dingen die jij noemde. Vooral bodemstructuur en organische stof.
@Noorderling Structuur en goeie ontwatering vind ik toch nog belangrijker dan de organische stof , die wordt nog welleens overschat.
@achterhoeker2 dat ligt net aan je grondsoort... Hier heeft bodemstructuur niet zoveel invloed. Doe mij maar os
+1
Quote Reactie van @pietjepuk:
dat ben ik niet met jee eens

Dat ben ik inmiddels wel gewend. 😀
@George De eerste keer dat jij toegeeft dat er een kern van waarheid in mijn verhaal zit moet ook nog komen. 😜
+1
@pietjepuk Zo gauw wij die kern gaan zien zullen we het je melden. 😁
@pieta dat zeg je verkeerd dan blijft het zwijgzaam stil. 😁
+1
@pietjepuk Niet van mij uit. En dat ik soms geen antwoord geef is weer iets anders. 😁
@pieta Dat klopt dan krijg ik het volgende antwoord. En ik verdom om het hou uit te leggen omdat jij het bent. Ik vind je wat agressief om info vragen. Daar hou ik niet zo van. 😁
Quote Reactie van @pietjepuk:
Ik vind je wat agressief om info vragen. Daar hou ik niet zo van.

Dat ben je ook , je controleert een ieder beter dan de gemiddelde NVWAer zonder jezelf bekent te maken.
Quote Reactie van @George:
ieder beter dan de gemiddelde NVWAer

en hoe is het met de brief van rvo afgelopen waarbij ze twijfel hadden over de jou toegekende fosfaatrechten
@pietjepuk
Goed , ik heb deze week een RVO er aan de lijn gehad en hij heeft me toegezegd dat ik mijn fosfaatrechten mag houden. Is dat een bevredigend antwoord voor je ? Of had je liever gehad dat ze een paar honderd kilo zouden intrekken?
Quote Reactie van @George:
Of had je liever gehad dat ze een paar honderd kilo zouden intrekken?

waar haal je dat nu weer vandaan. Maar als je het toch wil weten als het terrecht was ja en anders niet. Hou van eerlijkheid en dat iedereen krijgt wat hem toebehoord.
Quote Reactie van @pietjepuk:
Maar als je het toch wil weten als het terrecht was ja en anders niet. Hou van eerlijkheid en dat iedereen krijgt wat hem toebehoord.

Het zou heel onterecht zijn als ze mij fosfaatrechten zouden intrekken. Ik fok al sinds 2007 jongvee op toen ik gestopt ben met melken. 2 juli 2015 was voor mij niet de comfortabelste datum allertijden maar dat is dan maar zo. Mijn eerlijkheid is te controleren , je doet zelfs perceelcontroles en kijkt of de silagewagens werkelijk wel zo groot zijn en helemaal vol zitten. :)Maar van jouw mogen we helemaal niks weten. Dat voelt een beetje akelig Jac.
@George jou eerlijkheid trek ik niet in twijfel. maar ook jij weet dondersgoed dat opvlaktes en opbrengsten vaak dikke duim werk is onder de boeren. Anders vraag je maar is aan je loonwerk hoe vaak de ha afwijken wat de boer gezegd heeft en wat het tellertje aangeeft.
+1
Quote Reactie van @pietjepuk:
u eerlijkheid trek ik niet in twijfel. maar ook jij weet dondersgoed dat opvlaktes en opbrengsten vaak dikke duim werk is onder de boeren. Anders vraag je maar is aan je loonwerk hoe vaak de ha afwijken wat de boer gezegd heeft en wat het tellertje aangeeft.

Ja maar ook voor loonwerkers is Boerenbunder een verrekte makkelijke tool op de telefoon. En ja en er zijn genoeg boeren die andere en daarmee ook zichzelf voor de gek houden. Maar als ik hier zeg dat we 161 M3 per ha hadden was jij degene die me direct controleerde en commentaar gaf dat die Schuitemakers en Beco s kleiner waren. Terwijl die toch werkelijk zo groot zijn als ik zei. Ik heb ook eerlijk toegegeven dat we voor in de straat maar 5300 KG CCM per ha geoogst hebben.
@George Ik vind @pietjepuk wel een goede prikker. Die kun je tenminste lekker terug prikken. 😁
+1
@pieta nou je prikt maar lekker verder. 😀
@pietjepuk Zodra je gelijk hebt hoef ik het toch niet uit te leggen. Dan hoef ik het maar te beamen. Had je dat nog niet door of hoop je dat we jou er op gaan wijzen dat je ergens gelijk hebt maar dat zelf niet weet? 😁
‚¬62,- per ton vast gereden in de kuil.
+1
@Melkveehouder6 Hier hetzelfde 45 euro per ton goede mais met kolven
+2
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
ier hetzelfde 45 euro per ton goede mais met kolven

Met kolven. 😂
+1
102 euro moest ik betalen thuis bezorgt is ingekuilde bio mais moet het nog krijgen
@bio boer zo dat kan helpen.💰💰💰💸💸
@cjw73 kuil gras moest 110 euro kosten de baal dus die waren nog duurder
@bio boer omgekat zeker
@de hoef
Gebeurt dat nog steeds, heb in verleden ook wel balen "stro" aan bio boer verkocht, maar halve dorp had die wagens gezien, collega's houden alles goed in de gaten, kan niet lang goed gaan.
@grös er mag tot 20procent gangbaar gebruikt worden
Quote Reactie van @grös:
Gebeurt dat nog steeds,

jazeker
@de hoef ik krijg de certificaten er bij dus ga er van uit dat het klopt is gras klaver uit de polder
@bio boer omschakelen naar bio duurd toch 2 jaar? Hoe kan een bioboer dan jaarlijks een ander perceel gangbaare grond huren?
Quote Reactie van @bio boer:
ga er van uit dat het klopt

ik niet, heb al teveel gezien
+1
@de hoef hier in de buurt en man die heeft 10 ha biologische grond.
Die voert weinig mest aan want dat kost geld.
Kan je verzekeren dat er net zoveel balen aangevoerd worden dan afgevoerd.
Zit alleen een paar tientjes tussen.
Ik ben de laatste die er wat van zegt, hij houdt elk jaar een gezellige buurt BBQ 🤣
+1
@bio boer is dat systeem niet zo lek als wat? Ik bedoel er kan per baal ook een uur werk/hulp op papier staan.
@van Ittersum creatief boekhouden??🤔🤔
+1
@van Ittersum krijg je toch praatjes ben je van zelf de Sjaak 1 keer gaat dat goed op langeduur houd het een keer op krijgen ze vermoedens
@van Ittersum de skal rekent wel na hoe veel voer je nodig hebt als je 15000 kg DS van ha haalt dan zullen ze wel alles goed gaan onderzoeken
@bio boer had van buur al begrepen dat de biomais duur was.
@bio boer dan is koeien ruimen een optie
27hier excl hakselen
Hier 58 vast in de kuil voor goeie maïs 1000 vem 375 zet. Wel te vriwg geweest
Hier 62 euries aangereden in de bult.goede mais .agrifirm vroeg toen 70 voor oude mais.ook te vroeg geweest.maar ben tevreden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
78
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0