OM eist tonnen van kippenboeren voor mestfraude

Dus dit gaat straks ook gebeuren bij #Melkveehouders die veel te kort fosfaatrechten hebben:

Zes pluimveehouders uit Limburg en Brabant stonden terecht. Ze zouden honderden tot duizenden kippen meer hebben gehouden dan toegestaan.

Het Openbaar Ministerie wil dat zes pluimveehouders in totaal ruim 865.000 euro betalen aan de Staat. De kippenboeren maakten zich volgens justitie schuldig aan mestfraude, door honderden tot duizenden kippen meer te houden dan waarvoor ze rechten betaalden.

De officier van justitie heeft ook geldboetes, werkstraffen en in twee gevallen voorwaardelijke celstraffen geëist tegen de pluimveehouders. Vier van de zes komen uit Limburg, twee uit Brabant.

Deel dit topic

Reacties

+1
O O O wat een opgeblazen verhaal weer, stoute kippie boeren.
+1
hans1980
Nou vindt een boete van ca. €130.000,- / bedrijf nou geen opgeblazen verhaal .
Op verjaardagen hoor je ze tekeer gaan over een snelheidsboete van €200,-

Maar idd kan blauwdruk zijn voor boeren die weigeren fosfaatrechten te kopen/leasen!
+9
JohnDeere6serie
De advocaat van de veehouders zal vrijspraak eisen. Staat er weer niet bij. De rechter zal uitspraak gaan doen en dan een persbericht hadvroeg genoeg geweest. Nee bij het OM is de anti veehouderij overduidelijk geïnfiltreerd tot in de hoogste kringen. Zorgelijk.
+2
christo
@JohnDeere6serie Ik was gisteren bij de zitting van het cbb. Het verslag van de zitting staat op de site van de boerderij. Carola liet daar een heel andere kant zien van zichzelf dan het begripvolle warmhartige typ zoals ze graag overkomt. Het moment dat dhr Bonnes opstond en begon te praten heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Net zoals de ronduit onbeschofte benadering van de staat richting hem. Diep respect voor wat hij deed.
de hoef
Quote Reactie van @christo:
Carola liet daar een heel andere kant zien van zichzelf dan het begripvolle warmhartige typ zoals ze graag overkomt.

vertel ,
jan.1
Quote Reactie van @christo:
Ik was gisteren bij de zitting van het cbb. Het verslag van de zitting staat op de site van de boerderij. Carola liet daar een heel andere kant zien van zichzelf dan het begripvolle warmhartige typ zoals ze graag overkomt. Het moment dat dhr Bonnes opstond en begon te praten heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Net zoals de ronduit onbeschofte benadering van de staat richting hem. Diep respect voor wat hij deed.

Maar zal een brief van advocaten dan wel helpen,als het fout loopt ,en die kans is best wel groot,heb jij dadelijk ook nix meer.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
Ik was gisteren bij de zitting van het cbb.

Ik las iets van een verslagje op Boerderij.nl. Ik wil absoluut niet chargeren, maar gewoon analyseren zonder emotie. Ik ken het hele verhaal natuurlijk niet, maar krijg mee dat de Twentse melkveehouder z'n vrouw is verloren, daardoor de bedrijfsvoering heeft gewijzigd, maar niet op capaciteit draaide op de peildatum. Vreselijk om zo'n omslag in je leven mee te maken, maar het lijkt me niet de bedoeling dat ieder met een overlijdensakte in de hand knelrechten zou moeten krijgen. Toetsing volgens een vast kader zou deze veehouder gelijk stellen met bijvoorbeeld iemand die door een vertraagde vergunningverlening ook z'n capaciteit niet volledig benut. Zo wordt de regeling snel groter. Ik snap de emotie erachter, maar hierop inspelen zorgt voor totale willekeur bij de toekenning van eventuele knelrechten. Krijgt deze melkveehouder knelrechten omdat hij een bedrijfsplan in ontwikkeling had dat door persoonlijke omstandigheden is vertraagd, lijkt het me niet meer dan billijk dat andere bedrijfsplannen die buiten hun schuld zijn vertraagd ook geholpen worden. Ik denk dat dit het juridische dilemma is waar Schouten & Co mee worstelt.
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
waar Schouten & Co mee worstelt.

zou niet graag in de schoenen staan
+1
Harry K
@Jack Rijlaarsdam Ik ga daar hier geen oordeel over geven.
Over onderstaande uitspraak echter wel.
Bewijst meteen dat er door sommigen is gesjoemeld met de peildatum.
In deze gelukkig aantoonbaar:
uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…
+3
robbies
@Harry K Niet meer dan terecht. Hier is moedwillig de jongveeopfokker benadeeld.
Piet1960
@Jack Rijlaarsdam Mee eens wat je zegt, maar overlijden en ziekte was wel een van de redenen om je aan te melden als knelgeval, zeker als deze vrouw ook ondernemer was in het bedrijf.
bio boer
@Jack Rijlaarsdam als je fors minder koeien had dan 2014 dan heb je recht op compensatie als daar reden voor is stopper natuurlijk niet
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @bio boer:
als je fors minder koeien had dan 2014 dan heb je recht op compensatie

Het draait om nog niet (volledig) uitgevoerde groeiplannen.
dorpsrandhoeve
@Jack Rijlaarsdam Dat is inderdaad een groot dilemma. Waar wordt de grens gelegd, straks in de uitspraak. Dat is de vraag.
dorpsrandhoeve
@JohnDeere6serie Het gaat er om dat of het terecht is of niet, en in welke mate, dat deze boeren voor de rechter staan. En dan zal die d66 rechters wel eens even bepalen wat er verder gebeurt.........
+4
dewittemotor
Als je nauwelijks kippenrechten hebt, en je houdt dan 90.000 kippen teveel zonder rechten, dan is geen straf hoog genoeg.
Het zelfde geldt bij ons. Als er dadelijk van die vrijbuiters 50 koeien zonder rechten gaan melken, mag de rechter die van mij gerust een boete van een half miljoen opleggen.

Dit soort boeren helpen de sector niet vooruit, maar zijn van het type: ikkie,ikke,ikke en de rest kan stikken
de hoef
@dewittemotor ik kom wel uit brabant,maar dit heeft geen nut,en gaat je met i en r niet lukken
hans1980
@de hoef klopt in Januari kunnen ze de uitdraai maken bij RVO , boven (schatting) 50kg p productie te veel boete (die hoog genoeg wordt dat het economisch niet interessant is) boven 500 kg (schatting) bezoek nvwa met sancties ,boetes, korting tsr ,maandquotum . Boven 1000kg p teveel geproduceerd , strafblad

Is maar vb. zal toch keer duidelijk moeten worden...
+1
Twentsch Land
@hans1980

Verwacht dat een en ander beoordeelt wordt op percentage ...... op kg zou vreemd zijn, als voorbeeld de 50 kg....voor een boer met 30 koeien een flinke marge en voor een boer met 200 koeien een flut marge.
spotmelker
@Twentsch Land Maakt geen ruk uit, bij melkquotum gold precies hetzelfde.
Nico96
@Twentsch Land volgens mij gaan ze uit van het genoten voordeel.
christo
@hans1980 Iedereen die er boven zit direct executeren. Dat is een gepaste straf die direct ruimte oplevert en recht doet aan de kringloopgedachte.
+1
Wolswinkel
@christo Ritalin een idee?
christo
@Wolswinkel Werkt dat ook als executiemiddel?
Wolswinkel
@christo Nee misschien voor jouzelf. En dan niet als ‘executiemiddel’ maar meer om de geest wat rust te geven.
+1
christo
@Wolswinkel Waarom zou ik dat nodig hebben. Ik heb geen probleem met mijn andere ik.
hans1980
@christo of voor een habbekrats leasen?
Maar je kiest de harde aanpak?
christo
@hans1980 Voor een paar ton per jaar heb ik mij stal vol. Appeltje eitje. Kopen we die 10 ha er toch een maand later bij.
+1
demelkboer
@hans1980 zo iets zal het wel wezen. De nvwa heeft nu al te weinig capaciteit om alles te controleren. De vermeende tweeling fraude gaf aan dat er veel van achter het bureau wordt gekeken naar verdachte situaties en daar bij steek proeven worden genomen. Zie belasting dienst. Het is on doenlijk om straks boven op alle regels ook nog het hele fosfaat verhaal te controleren bij 17000 of 22000 veehouders. Dat gaat De nvwa natuurlijk niet hard op roepen en dat is maar goed ook. Dan is het hek vd dam. De vraag is nu alleen is er te weinig capaciteit bij nvwa of zijn er te veel en te complexe regels. Van uit mij optiem als bier natuurlijk het laatste 😊
christo
@demelkboer Rvo weet trots te vermelden dat maar liefst 46% van de bezwaren wordt toegekend. 46%! Dan is er toch iets mis met de wetgeving lijkt het. Heel parlementair den Haag onder de indruk dat daar keihard gewerkt wordt en dat het zeker niet zo is dat Schouten niet barmhartig met de boeren omgaat.
Het schijnt zo te zijn dat het allemaal kalvemelkbezwaren zijn, op een handvol na. Dan kijk ik er net even anders tegenaan.
de hoef
Quote Reactie van @christo:
kalvemelkbezwaren zijn,

je voelt hem al aan komen volgend jaar,grote fraude met fostaatrechten 46% van de boertjes heeft GEFRAUDEERD
Nico96
@demelkboer de administratie kunnen ze jaren later nog controleren.
demelkboer
@Nico96 ja wel.maar dan zijn dr ook al weer nieuwe jaren m te controleren dus dat verlegt het probleem
Nico96
@demelkboer Ik durf dat niet te riskeren
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @demelkboer:
. Het is on doenlijk om straks boven op alle regels ook nog het hele fosfaat verhaal te controleren bij 17000 of 22000 veehouders

Dat is een simpele automatiseringskwestie. Het is voor de NVWA ook gewoon mogelijk om over 2 of 3 jaar even langs te komen en meteen voor meerdere jaren te controleren. Dat doen ze wel vaker. Ik zou er niet te makkelijk over denken.
+1
dewittemotor
@de hoef Bij ons is het idd veel beter dichtgetimmerd. Was als voorbeeld
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
wel uit brabant,maar dit heeft geen nut,en gaat je met i en r niet lukken

roep maar niet te hard
+2
de hoef
@pietjepuk nmva stuurden mij net een pb,voor jou adres
pietjepuk
@de hoef Ik ben een veel te grote angsthaas bij mijn weten klopt alles.
+1
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
bij mijn weten klopt alles.

dat zegt niks,dachten wij ook
pietjepuk
@de hoef maak me is wat wijzer dan zodat ik niet de zelfde fout maak.
Erik.1979
@pietjepuk de hoef is èèn van de 7000 tweeling fraudeurs 😋😢
pietjepuk
@Erik.1979 dan had hij het wel geweten wat er fout zat.
+3
de hoef
Quote Reactie van @Erik.1979:
7000 tweeling fraudeurs

daar kwamen ze wel voor,maar tot hun spijt klopte dat na dna onderzoek,
ga er verder niet over uitweiden,maar neem maar van mij aan als ze zoeken dat ze wat vinden
+3
Erik.1979
@de hoef ja. Dat is het probleem. Nederland hangt van fraude aan elkaar. Vele wijzen naar Rusland maar Nederland is afgelopen jaren veel erger geworden. En dan gaan ze boeren die meestal tergoede trouw handelen als fraudeurs uitmaken terwijl het vaak gewoon menselijke fouten zijn. Een boer moet met de administratie iedere dag een 10 hebben. Is naar mijn mening onmogelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten en economisch delict geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0