Het PAS is afgeschoten. Het is tijd voor verhandelbare stikstofrechten.

Column Dirk Strijker Mansholtleerstoel Rijksuniversiteit Groningen

Verhandelbare stikstofrechten

Voor stikstof zou je dus eigenlijk hetzelfde moeten doen: introduceer zoiets als verhandelbare stikstofrechten. Het probleem met stikstof schijnt te zijn dat het net zo instabiel is als moderne huwelijken, en dat elke meting weer andere waarden oplevert. Aan de andere kant, als je in het PAS precies kunt zeggen hoeveel stikstof van een boerderij op een natuurgebied neerslaat, dan kun je dat ook in de vorm van rechten gieten. Als je dan vervolgens vaststelt hoeveel rechten er op welke afstand van een natuurgebied mogen worden uitgegeven, dan ben je er eigenlijk toch wel uit.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Boeren hebben geld zat
de Haas
@hans1980 Dat niet, maar ze zijn wel zo gek om ten koste van alles er veel doorheen te jassen. Ook al levert het niks op, als de buurman er maar niet mee vandoor gaat.
diekman
@hans1980 We zijn zelf zo dom om overal een hoog prijskaartje aan te hangen. Dus kostprijs verhogend.
+2
Nog meer gezeik over NIKS, en LTO maar lachen /vergaderen.
van Ittersum
Vanmorgen de gemeente gehad mbt vooraf aangekondigde milieucontrole. Die was vrij helder . Het hele PAS gebeuren ligt op zijn gat en we moeten nog maar zien of de afgegeven PAS vergunningen nog wel rechtsgeldig zijn. Hoe het komt wist hij ook niet, maar er gebeurd wel iets. Kortom: zorg in iedere geval dat je rechtsbijstandverzekering up to date is.

O, ja in 2021 komt er een nieuwe omgevingsvergunning .

Links wint altijd, hoe hard we ook altijd proberen te draven, ze halen ons vroeg of laat altijd een keer in.

En die dieselolietank-battle: ik heb gelijk maar moest toch gesaneerd worden, volgende fysieke controle over waarschijnlijk 10 jaar was zijn aanvulling 😏😏😏
+1
kanniewaarzijn
Strijker schijnt te snappen dat stikstof "vluchtig" is en dat iedere meting andere waarden oplevert, maar is desalniettemin van mening dat "als je in de PAS precies kunt zeggen hoeveel stikstof van een boerderij op een natuurgebied neerslaat, je het ook in de vorm van rechten kunt gieten..."

Weer zo'n intellectueel licht. Kan zo solliciteren bij LNV/WUR!
+2
buorman
N/ammoniak emissie rechten waren verhandelbaar totdat op 1/7/15 de PAS werd ingevoerd.
Er is wat afgehandeld in het laatste jaar voor de PAS.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @buorman:
N/ammoniak emissie rechten waren verhandelbaar

intern salderen was ook nog een mogelijkheid
+1
de hoef
@KuikenenKoe het mooie was dat we hier voor de vorige nb amoniak moesten kopen van een stopper, en nu er andere roosters opmoeten,pakken ze je amoniak gewoon af

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuurgebied , stikstof en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0