Koeien met sprinklers gekoeld op warme dagen

Wanneer een koe het in de zomer te warm heeft wordt de loop op de robot minder.

m dat te voorkomen heeft DeLaval het systeem Cow Cooling ontwikkeld waarbij de koeien aan het voerhek met sprinklers worden gekoeld. ‘Een koe gaat naar het voerhek, wordt gespot door de sensor. En pas dan gaan de sprinklers en ventilatoren aan’, vertelt Willem Woudstra van DeLaval afgelopen week op Eurotier in Hannover. ‘De koeien leren heel snel dat het voerhek ene plaats van verkoeling is. Daarmee houdt je de loop op het voer, blijven de koeien vreten en blijven ze aandrang houden om te gaan melken.’

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Proef met dit soort berichten toch een beetje de paard achter de kar spannen., syptomenbestrijding. Voor de langere termijn is een geïsoleerde dak zeker goedkoper in de explotatie dan zo'n installatie voor louter in de zomer en voor de winter een rondpompsysteem . Uiteraard als je dak net vervangen is heb je weinig keus meer. Maar voor diegenen die nog moeten toch misschien iets om over na te denken.
robotboer
@van Ittersum ook onder een geïsoleerd dak word het warm als het in de nacht niet echt afkoelt buiten.
jan w
@van Ittersum
Ik heb er zelf ervaring mee opgedaan in pluimveestallen. Dan kun je toch de binnentemperatuur tot 7 graden onder de buitentemperatuur krijgen. Dit is afhankeloijk van de luchtvochtigheid. En die stallen zijn ook goed geisoleerd.
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
zomer en voor de winter een rondpompsysteem . Uiteraard als je dak net vervangen is heb je weinig keus meer. Maar voor diegenen die nog moeten toch misschien iets om over na te denken.

Als de omgevingstemperatuur ca 35 graden is helpt isoleren ook niet meer. De koeien raken hun warmte niet meer kwijt. Dan moet je koelen met water, zo grof mogelijke druppels en flink ventileren zodat de luchtvochtigheid minimaal stijgt. Zeker in gebieden met een landklimaat ben je met een paar sproeiers op je voerhek maar wat blij. Als het allemaal te duur was zouden ze in de VS vast niet grotendeels crossventilation stallen bouwen.

Hier waait het ook altijd nog wel wat en hebben ook een geisoleerd dak, de voeropname loopt toch terug, met de hitte en tot 2 maand er na heb je toch de meeste problemen met vruchtbaarheid en vanaf oktober begint het allemaal weer lekker te lopen.
van Ittersum
@Noorderling er was maar één plek bij waar het behaaglijk werken was....binnen onder die dak. Ik zat vanzomer in de roosterrenovatie en die gasten vertelden me dat dit 10x beter was dan het adres waar ze eerder vandaan kwamen. Uiteraard speelt ventilatie een belangrijke rol in. Leuk al die bomen of die metershoge sleufsilo om je stal heen maar af en toe... Maar mijn koeien geven minder, stellen waarschijnlijk ook minder hoge eisen, andere verklaring kan ik dan niet geven
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
Leuk al die bomen of die metershoge sleufsilo om je stal heen

ideaal nu met die wind
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
er was maar één plek bij waar het behaaglijk werken was....binnen onder die dak. Ik zat vanzomer in de roosterrenovatie en die gasten vertelden me dat dit 10x beter was dan het adres waar ze eerder vandaan kwamen.

Dat geloof ik, en hier is ook een groot verschil tussen de stallen. Maar dat wil nog niet zeggen dat het niet nog beter en aangenamer kan. Landklimaat in oost duitsland of de VS is ook al heel ander weer dan hier een paar kilometer van de kust.
van Ittersum
@Noorderling tis wel duidelijk en daar gaat het een beetje om, we gaan ook naar meer extremer weer. Echte extremen daar is niets tegen bestand, koud of heet. daaronder kun je op een relatief makkelijke manier zowel zomer en winter veel "leed", werk en kosten voorkomen door indien je er voor staat hier rekening mee te houden. Een geïsoleerde dak ipv sprenkel, ventilatoren en rondpompsystemen. Maar een ieder zijn inzicht en keuze.
+1
cjw73
@van Ittersum en een groot verschil is ook het feit dat jou koeien overdag buiten lopen. Doe ze maar dag en nacht binnen wordt het ook sowieso warmer in de stal na een paar dagen.
van Ittersum
@cjw73 niets tegen in te brengen 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , warm , koeien en koe geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN