Nieuwe insectensoorten ontdekt in ENCI-groeve bij Maastricht

Bochelvliegen, steltmuggen, lansvliegen en bladvliegen. In de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg zijn 30 insectensoorten gevonden die nog niet in Nederland bekend waren. Twee blijken zelfs helemaal nieuw voor de wetenschap, een bocheldansvlieg en paddenstoelmug, maakte onderzoeker Paul Beuk bekend in Vroege Vogels op NPO Radio 1.
Het Natuurhistorisch Museum uit Maastricht plaatste een half jaar geleden een insectenval op een helling van de Sint-Pietersberg. Die werd eeuwenlang afgegraven om mergel te winnen, maar sinds dat in juli dit jaar stopte is het natuurgebied geworden.
Volgens Beuk leverde de val meer diertjes op dan verwacht: hij heeft al ruim 200 soorten gedetermineerd. Beuk denkt dat de grote verscheidenheid komt door de verschillende biotopen in de omgeving en de gunstige aanvliegroute op de helling.
Het museum wil samen met Natuurmonumenten de helling enkele jaren blijven monitoren, zodat de resultaten kunnen worden vergeleken met onderzoek uit de jaren 80 en 90.
 Nieuwe insectensoorten ontdekt in ENCI-groeve bij Maastricht (nos.nl)

Bochelvliegen, steltmuggen, lansvliegen en bladvliegen. In de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg zijn 30 insectensoorten gevonden die nog niet in Nederland bekend waren. Twee blijken zelfs helemaal nieuw voor de wetenschap, een bocheldansvlieg en paddenstoelmug, maakte onderzoeker Paul Beuk bekend in Vroege Vogels op NPO Radio 1. Het Natuurhistorisch Museum uit Maastricht plaatste een half jaar geleden een insectenval op een helling van de Sint-Pietersberg. Die werd eeuwenlang afgegraven om mergel te winnen, maar sinds dat in juli dit jaar stopte is het natuurgebied geworden. Volgens Beuk leverde de val meer diertjes op dan verwacht: hij heeft al ruim 200 soorten gedetermineerd. Beuk denkt dat de grote verscheidenheid komt door de verschillende biotopen in de omgeving en de gunstige aanvliegroute op de helling. Het museum wil samen met Natuurmonumenten de helling enkele jaren blijven monitoren, zodat de resultaten kunnen worden vergeleken met onderzoek uit de jaren 80 en 90.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden natuurgebied , vogels , natuurmonumenten , wetenschap en museum geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!