Handelsoorlogen, veeziekten en opwarming: de voedselindustrie krijgt het zwaar

Er komen roerige tijden aan voor de voedingsmiddelenindustrie. Door Trumps handelsoorlogen, veeziekten en extreme weersomstandigheden is de verwachting dat prijzen voor voedselgrondstoffen volgend jaar zeer instabiel zullen zijn.

Deel dit topic

Reacties

George
Hig.
groeier
Zeer hoge en lage prijzen.
van Ittersum
Was eergisteren in de kleihoek van Fryslân bij een akkerbouwer. Hij vertelde zo losjes dat hij in 1,5 jaar tijd hij zijn buurman had overgenomen en toen kwam er nog 20 hac te koop, nu totaal 200 hac. " Tja wat moet je dan" was zijn reactie terwijl we naar de nieuwbouw van zijn aardappelloods stonden kijken ter grootte van een voetbalveld. Toen ik zei:(citaat) de grootste ramp voor een akkerbouwer is dat er geen ramp is. Toen zei hij: "waar denk je dan waar ik dit van betaal, daarvan dus". Dus de akkerbouwers gaan een goede tijd tegemoet met extremen van geluk of pech, rijkdom of armoede.
+1
groeier
@van Ittersum .
m.a.w. sluit nooit geen slecht contract af.
van Ittersum
@groeier achteraf.... is het mooi wonen.
groeier
@van Ittersum
Voldoende rekenen vooraf.
dewittemotor
Ja, akkerbouw wel. Alleen jammer dat dit in de melkveehouderij niet zo werkt. Veel droogte gehad, maar prijzen zakken. En bij hoge pieken schiet het zelfs ook nog niet hard op.

Daarom gaat in de echte akkerbouwstreken de melkveehouderij op termijn verdwijnen. Daar kunnen wij niet tegen op boksen
+2
Noorderling
@dewittemotor
Daar ligt juist de toekomst. Je kunt voor de verhuur van 1 hectare minimaal 2 terug krijgen en voor weinig geld je mest kwijt. Daarnaast heb je veel mogelijkheden om samen te werken bij het telen van eigen (kracht)voer. Middels melken haal je het hoogste saldo bij het telen van een rustgewas als gras en granen.
Frans1
Quote Reactie van @dewittemotor:
Daarom gaat in de echte akkerbouwstreken de melkveehouderij op termijn verdwijnen. Daar kunnen wij niet tegen op boksen

Vorige week met een peenboer gesproken,die halen idd ha-saldo waar wij alleen van kunnen dromen
cjw73
@Frans1 heb ze ook wel eens anders gehoord als ze afgekeurd waren. Paar jaar geleden hebben ze ze naast mij gewoon weer onder geploegd.
ted9
@dewittemotor akkerbouw krijgt het nog moeilijk. Geen geld meer voor mest aanvoer en geen kunstmest prijzen zakken al voor t volgende jaar.
George
Quote Reactie van @ted9:
Geen geld meer voor mest aanvoer en geen kunstmest prijzen zakken al voor t volgende jaar.

Leg eens uit , mestafvoer wordt gratis denk je?
Als je grondgebonden moet worden en eiwit van eigen land moet winnen kun je akkerbouw beter ook maar iets gunnen.
ted9
@George Niet gratis maar tegen de tijd dat het op de plek is en in de grond zit is er geen euro meer over.

Er komt grond zat vrij kan nooit verkocht worden aan de overblijvende melkveehouders. Dus dat grondgebonden komt goed. Daarom ook lagere prijzen voor afvoer.
Druk
@ted9
Plantaardig eiwit heeft meer toekomst dan dierlijk eiwit, dus gronden die geschikt zijn voor akkerbouw zullen daarvoor worden gebruikt.
ted9
@Druk plantaardig eiwit kan wat opbrengst per ha nu niet uit in Nederland en waarschijnlijk nooit niet.
Druk
@ted9
Ik hoor anders, maar heb er verder geen ervaring mee.
de hoef
Quote Reactie van @George:
wordt gratis denk je?

daar ga je voor betalen
George
Quote Reactie van @de hoef:
daar ga je voor betalen

Ik niet .
+1
Pluto
Die opwarming is wettelijk geregeld in de laatste 40 jaar dus die gaat wel door en vergeet niet dat in de afgelopen zomer de hoge temperatuur de gewassen nekte , nog veel meer dan de droogte .
j h p
Quote Reactie van @Pluto:
Die opwarming is wettelijk geregeld

Quote:

@Pluto Geweldige uitspraak. 😂
van Ittersum
@Pluto de verzilting wereldwijd gezien en ook hier in Nederland gecombineerd met enorme inklinking van het veenpakket is gewoon een feit. Tot nader order houden wij de hele winter (in overleg met het waterschap) het zomerpeilniveau aan. We mogen toch een keer hopen dat het begint te regenen
stefan56breizh
Quote Reactie van @van Ittersum:
We mogen toch een keer hopen dat het begint te regenen

@van Ittersum Nu nog geen regen van betekenis gehad de laatste tijd?
pietjepuk
@stefan56breizh hier de laatste 3 weken 65 mm. moet de komende 3 maanden eigenlijk nog minstens 200 bij en dat zie ik niet gebeuren.
cjw73
@stefan56breizh in september een paar mooie buien gehad en daarna bijna niks meer en met een tekort van >300mm helpt het niet echt dus.
van Ittersum
@stefan56breizh regen? Voor een burger is een dag motregen al een plensbui. Ik verzwik nog steeds mijn enkels als ik door het land loop, normaal moet je bekaf zijn van het zwalken en baggeren om de eindbuizen open te maken.. enige voordeel is nu , de machines schoonmaken meer een kwestie van weghalen van grasresten was dan de modder eraf zien te krijgen
ted9
@van Ittersum als ik de pluimverwachting voor de aankomende twee wkn zie komt er niet veel.
Pluto
Tis maar goed dat we de regen zelf niet in de hand hebben anders was er nog meer oorlog!.
6 mm geeft al code geel ????? en enorme files in de spits . Een minister die duurzaamheid predikt en als de oppositie vraagt wanneer de wet zodanig wordt gewijzigd dat dit mogelijk is krijg je het antwoord naar de kamer dat dit niet voor 2020 gerealiseerd kan worden!. Gaat de verplichte inzaai van vanggewas half juni de zelfde schade veroorzaken als de verplichte wiedeg direct na inzaai jaren terug ?. Hoe meer gras onder de mais hoe minder mais in de kuil ?? wat dat onderzaai mais opbrengst kost is in die afgelopen proefveld opstellingen wel erg duidelijk geworden ondanks de lovende woorden van leveranciers van zaaizaad . De huidige wijze van veehouderij en akkerbouw is wettelijk verankert en het duurt met deze mate van oplichting door allerlei onderzoekers en nepdeskundigen nog wel enkele decennia voor daar een oplossing voor komt !.
+1
robbies
@Pluto welke schade van wiedeggen?
Pluto
@robbies De achtergrond destijds was om de kilo's werkzame stof naar onder de 1kilo per ha te krijgen maar uiteindelijk bleek het op de zwaardere grond tot een verdubbeling te leiden ! En met schade bedoel ik meer werkzame stof en werk waar je niks mee opschiet, en zeker als de zaaimachine en de wiedeg gelijktijdig op het perceel aan het werk zijn - het zgn premieggen!.
Pluto
@Pluto De onderzaai gaat ongetwijfeld in het voorjaar leiden tot oranje gele velden aleen al omdat grasmiddelen schreeuwend veel duurder zijn dan roundup . Na de maisoogst zal de afspoeling een groter probleem zijn dan het overschot aan stikstof in de bodem , en er zal toch een zekere hoeveelheid aanwezig moeten zijn om het bodemleven te behouden !.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0