Bel Leerdammer leverancier Jeroen van Maanen spreekt zich uit over de #Kringloopwijzer

AUDIO: Ingestuurd audioverslag van een heftige "kringloop" discussie op leveranciers bijeenkomst Royal Bel Leerdammer over de wensen van de consument en de kringloopwijzer.

Deel dit topic

Reacties

+35
putjesschepper
Een super goed verhaal van jeroen van maanen uit de polder.
+4
cjw73
Top verhaal. Had het al gehoord. Passeerde deze week al op Facebook.
+5
Coen
@cjw73 , het nieuwste speeltje van de zuivel wordt niet weggegooid 😞

die duurzaamheid-adviseurs zijn allemaal papegaaien, ze raffelen de sheets af maar de meest wezenlijke vragen van de eigen leden kunnen ze niet beantwoorden 😞
+1
cjw73
@Coen als tegenwoordig het woordje duurzaam er niet in voor komt doe je niet meer mee.
+1
gerrie-hul
@cjw73 En ze weten helemaal niet wat duurzaamheid is
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
als tegenwoordig het woordje duurzaam er niet in voor komt doe je niet meer mee.

En dat is nu net het probleem, een probleem wat ook door onszelf indirect gecreërd wordt, maar dit doet elke sector, en dit springt over van ene naar andere sector. Het heeft ook met de tijdsgeest te maken, de snelheid van veranderingen en bijv social media. Ga er maar eens over denken.

Het is alleen wel erg vervelend dat, zoals van Maanen stelt, eigenlijk alles maar beetje op het bordje van de boer geschoven word, met rapporten waarschijnlijk weer gebaseerd op eenzijdige info, aannames en foute rekenmodellen, en daar waar het probleem werkelijk ligt, daar hoeven we met zn allen echt niet zo lang over te dubben, wordt niets aangepakt.
+1
hans1980
Super
+3
dwers
Geweldig dat je het zo kunt voordragen.
+4
matt
Top Jeroen 👍
+4
George
@matt
Inderdaad zo iemand hebben we nodig. Hij heeft helemaal gelijk en kan het prima verwoorden!
+5
Wolswinkel
👍 Nu nog een plusje van Wiebren.
demelkboer
Van Maanen heeft natuurlijk een goed punt. Er is geen sector behalve de land bouw die vast legt. Het is korte kringloop vs lange kringloop.
+4
frank post
@demelkboer dat vind ik juist het zwakste punt van z'n verhaal, de co2 die we vastleggen is voor 80 % binnen paar maand weer vrij, immers het voer waar de de co2 in vastgelegd hebben word weer verteerd, 20% van de co2 blijft is iets langer vastgelegd maar komt weer paar maand later op het land door de mest, die co2 komt ook voor het grootste gedeelte weer vrij. Alleen het kleine beetje wat we aan toename organische stof hebben is vastlegging van co2. En dan moeten we grasland nog grasland laten.....
familie pelle
@frank post dat eerste van je verhaal noemen ze toch korte kringloop. Dat laatste de lange kringloop?
frank post
@familie pelle nee, het geheel behoort tot de korte kringloop, ik heb het niet nagezocht maar vlgs mij moet het minimaal 20 jaar vast gelegd worden en of van organische naar anorganische vastlegging gaan
+3
puntertje
@frank post Ja, maar als je wat vrij komt wel middels een krakkemikkig sjoemel-modelletje gaat berekenen maar wat je vastlegt niet krijg je geen reële cijfers, dan moet je saldo weergeven.
+5
frank post
@puntertje mee eens, zoals broeikasgassen nu in klw zit is leuk voor een indicatie maar niet meer dan dat. Voor het verbruik van diesel word gerekend met vaste waarden en voor de productie van methaan word gerekend aan de hand van een model waar vlgs mij bij te weinig dieren daadwerkelijk metingen zijn verricht. Dus als sector je bkg willen verantwoorden aan de hand van de klw is voorals nog geen slim idee. De klw is gemaakt om je bedrijf te optimaliseren, denk dat we het daar maar bij moeten laten.
+3
puntertje
@frank post Bestuurders kunnen niet over hun eigen schaduw stappen en dit erkennen omdat ze dan toe moeten geven wederom een inschattingsfout te hebben gemaakt. Een model gaat gebruikt worden voor iets waarvoor het helemaal niet bedoeld was en niet voor gemaakt is. En waar het voor gemaakt was, nl. inzicht, is ook al verkracht door de poging het tot een model te maken waardoor meer vee gehouden zou kunnen worden. En nu is al zo veel gemeenschappelijk geld er achteraan gegooid dat men de stekker er niet uit durft te trekken. Had het ding 'mineralen rekenmodel' geheten dan was het allang afgeschoten, maar met de naam 'kringloopwijzer' wordt iets duurzaams gesuggereerd en dus wordt het in elke bestuurslaag geknuffeld.
+6
dewittemotor
@puntertje De bestuurders en fabrieken gaan veel harder, dan wij als melkveehouders aankunnen. En ik ben ervan overtuigd dat meer dan 95% van onze collega's de kringloopwijzer en de uitkomsten daarvan compleet niet begrijpt en ook nooit zal begrijpen.
Daarbij is die KLW vooral een gedrocht dat draait op, in door Wageningen werkzame professors en wetenschappers, verzonnen formules. Het bewijs is meestal flinterdun.

Ik heb ooit stage gelopen in Wageningen bij een onderzoeksinstelling daar.
Daarna is levenslang je vertrouwen in welk onderzoek dan ook weg. Een bende luie frauduleuze foutenmakers zijn het met maar een doel: en dat is een nieuw onderzoek scoren en uit die geldruif van de melkveehouderij blijven vreten.
frank post
@dewittemotor eerste stuk ben ik niet met je eens, tweede stuk van je verhaal wordt stuk sterker als je je naam er onder zet
henkschoonveld1
@frank post Wat zou jou plan b dan zijn Frank? De dierenknop is plan A , dat zal Jeroen v Maanen ook niet willen. Dat is ook de inzet van de vakgroep melkveehouderij, dat kan altijd nog wel. Maar je zult het op een of andere manier inzichtelijk moeten maken waar iedereen staat. Dan kom je al snel bij model berekeningen terecht zoals nu ook bij de PAS het geval is.

Dat de melkveehouderij circulair is voor CO2 is helaas een hardnekkig misverstand binnen onze sector. Dan zouden we het morgen regelen.
Dan was het heel wat gemakkelijker geweest allemaal. We hebben met de stikstof al uitdaging genoeg.
+5
frank post
@henkschoonveld1 je zou als belangenbehartiging plan a nooit vermindering van dieren na moeten papagaaien, dat is net zo min geen plan als minder auto's. Plan a moet het zelfde zijn als plan a bij klimaattafel mobiliteit. Pas als ik snap waarom hun plan a wel geaccepteerd word en die van ons niet wil ik nadenken over plan b
+2
familie pelle
@frank post ik word inderdaad ook een beetje moe van het dreigement van minder dieren. Elke keer als er nieuwe regelgeving wordt uitgekotst over onze sector wordt er verteld dat als we het niet doen er minder dieren moeten komen. En iedereen papegaait dat maar na. Dat mag NOOIT een onderdeel zijn van de discussie. Dat zie ik in geen enkele sector.
+26
JanCees
@henkschoonveld1 TJa als je jezelf als LTO op de PBL rapporten blijft baseren dan loop je conitnu achter de feiten aan. Ik zou nog eens goed naar de cijfertjes gaan kijken en iets meer achtergrond informatie gaan uitzoeken. Er ligt internationaal meer kennis dan in Nederland en het PBL en de personen die de klimaattafles runnen vanuit LNV willen maar 1 ding namelijk 120.000 ha bos realiseren met klimaatgeld. Google even op het plan Bos en Hout. Kijk wie er betrokken bij waren en wie nu de klimaatstukken sturen voor landbouw en bodem.
Bedenk ook even waar die 120.000 ha vandaan moet komen. Dat zal wel geen asfalt terug naar de natuur zijn of grootschalige nieuwe inpoldering.
Die 120.000 ha is grotendeels melkveehouderij grond en tja hoe krijg je in de samenleving en de politiek draagvlak voor een dergelijke beweging? Juist ja die melkveehouderij als een klimaatverpester afschilderen die een grote opgave moet maken en al die methaan is toch zo verschrikkelijk. En LTO en NZO lopen er als blinde ezels achteraan. Want ja die PBL rapporten die overtuigen wel vooral als je ze zelf niet toetst of ze wel of niet kloppen.
En dreigen met krimp in staarten is natuurlijk helemaal belachelijk. Ga eens staarten tellen vanaf 1990 hoeveel koeien zijn er minder hoeveel jongvee is er minder hoeveel is het energie verbuik in de melkveehouderij gedaalt en hoeveel groene energie is de melkveehouderij gaan produceren. Zet dat in een grafiekje en daarnaast wat transport bebouwd en de energiesector hebben gedaan.
Dan reken ik de vastlegging per ha en de methaan oxidatie per ha nog maar even niet mee.
Eerst rekenen en feiten checken en daarna kijken of je wel of niet achter PBL en de LNV ambtenaren wens voor 120.000 ha bos aan gaat lopen Henk.
+2
christo
@JanCees Nu snap ik ook dat de bemestingsnormen alleen maar naar beneden gaan. Bos heeft de toekomst. Er is al eens een uitzending geweest van een boer die zijn koeien in het bos liet grazen en schuilen. Die man is echt een voorbeeld voor ons allen.
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
Bedenk ook even waar die 120.000 ha vandaan moet komen.

Kijk aan, en 120.000 x 2,3 gve en 16750 kg melk, dat is ook heel veel koeien en melk minder... Zouden daarom jou groene linkse vriendjes zo enthousiast zijn over jou plan?? Met het verdwijnen van landbouwgrond verdwijnt automatisch de melkveestapel mee!
JanCees
@slagroomvla ga maar eens rekenen op de beschikbare landbouwgrond.
Jan S
😀
hans1980
@harry 24 100.000ha. Landbouwgrond aankopen is voordelige optie om andere maatregelen niet te hoeven met die CO2 onzin ..NL gaat hieraan ten onder
+1
Frans1
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
De dierenknop is plan A , dat zal Jeroen v Maanen ook niet willen. Dat is ook de inzet van de vakgroep melkveehouderij, dat kan altijd nog wel. Maar je zult het op een of andere manier inzichtelijk moeten maken waar iedereen staat

Dit heb ik eerder gehoord 🤔
+1
mlkvhoudr
@frank post volgens mij heb ik in mn eentje al 15 kg koolstof gebonden sinds mn 18e
+6
weurding
@mlkvhoudr veel norit gehad? 😅
+1
Brutus64
@frank post en wat doet schiphol, niks geen kringloop, alleen maar CO2 uitstoot dat zei van Maanen ook, maar daar hoor je niemand over
+1
frank post
@Brutus64 helemaal mee eens, ik zei ook dat alleen het stukje over de vastlegging zwak vind, voor de rest helemaal met jeroen eens. Sowieso heb ik vaker het idee dat wanneer de commercie zich stort op een probleem het misgaat. Dat was al bij ammoniak, advies bureaus en betonboeren goed rijk meegeworden, gemiddeld genomen waren we als boeren al lang blij dat we konden uitbreiden maar de hoeveelheid ammoniak is nauwelijks gedaald. We moeten oppassen dat we bij broeikasgassen het niet weer verkeerd gaan doen
Coen
@Brutus64 , mobiliteit (vliegverkeer en scheepvaart) is bewust buiten de klimaatafspraken gehouden 😞
+2
Brutus64
@Coen gisteren ook zo’n knakker op radio 1, hij deed erg veel voor duurzaamheid van hij, zijn gezin at minder vlees, ze deden dit ze deden dat,
maar zijn gezin ging wel 2 keer per jaar op vliegvakantie en voor zijn werkvloer hij ook 2 x per jaar.
Als je niet meer kunt vliegen werd het leven wel erg saai en zo denkt de zgn. duurzame consument
robbies
Quote Reactie van @Brutus64:
gisteren ook zo’n knakker op radio 1, hij deed erg veel voor duurzaamheid van hij, zijn gezin at minder vlees, ze deden dit ze deden dat,maar zijn gezin ging wel 2 keer per jaar op vliegvakantie en voor zijn werkvloer hij ook 2 x per jaar.Als je niet meer kunt vliegen werd het leven wel erg saai en zo denkt de zgn. duurzame consument

Jij bedoelt dat interview met Moustafa Amhaouch? Die zei niet dat hij minder vlees at, want op het moment dat hij inging over vlees eten, werd hij geinterrupeerd door de presentatrice. Dat vond ik heel jammer, want ik had namelijk echt graag geweten of hij daadwerkelijk minder vlees zou eten en daardoor meer mocht vliegen. Want dan is het gewoon een Marokkaanse Johnny de Mol.
henkschoonveld1
@Coen Klopt, doordat scheepvaart en luchtvaart over de grenzen heen bewegen kon hier geen consensus over worden gevonden. Ook hebben de armere landen een veel lagere opdracht, wanneer iedere Aziaat net zoveel CO2 gaat verbruiken van de gemiddelde westerling is er geen houden meer aan.
Desondanks bevrijd dat je van de opdracht om niks te doen? De regering en eu vinden van niet.
hans1980
@henkschoonveld1 van bakel gaat met z'n kringloop ook over grenzen!
Bullshit
+3
Twin Quard
@henkschoonveld1 Er komt zelfs een nieuwe luchthaven bij, met de co2 uitbreiding die daar bij hoort. Aan deze landbouwtafel had men moeten eisen dat iedereen mee gaat doen en niemand uitgezonderd.
Frans1
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
iedere Aziaat net zoveel CO2 gaat verbruiken

😁 Dit bedoel je anders denk ik. Dan hadden ze groen moeten zijn
BertK
@Brutus64 Niet alleen schiphol, maar de 'consument' maakt alleen maar meer kilometers, meer verre vakanties en bestelt leuke dingen op internet 'made in china'.
+1
Frans1
Quote Reactie van @frank post:
is vastlegging van co2

Waarom,en vooral hoe,zou je CO2 vast moeten leggen? het gaat om uitstoot,en ook dat is een bedenkelijk gecreeerd probleem. De onderstaande quote komt van de wikipediapagina over fotosynthese,u weet wel,het proces waarbij groene planten met behulp van zonlicht en water co2 omzetten in glucose en zuurstof:


Er zijn echter enkele (momenteel circa 1900 bekende soorten) planten uit tropische gebieden, zoals mais, die als eerste stap CO2 vastleggen in een verbinding met 4 koolstofatomen, de reden waarom ze C4-planten worden genoemd. De C4-planten doen dit volgens verschillende systemen, het lijkt erop dat dit proces evolutionair gezien minstens 30 maal onafhankelijk van elkaar is 'uitgevonden' gedurende de evolutie van planten, waarbij mogelijk de toenemende schaarste van CO2 in de atmosfeer in de laatste 50 miljoen jaar een drijvende kracht is geweest. De affiniteit van het bindende enzym bij C4-planten voor CO2 is namelijk veel groter.

Hier lezen we dus dat heel vroeger het co2 gehalte in de atmosfeer ook veel hoger is geweest,zonder dat iemand er iets aan gedaan had,en zonder klimaatdoelstelling is dit ook weer gedaald,zover zelfs dat planten dus een alternatief ontwikkelden om het proces vol te kunnen houden.

Daarom ben ik ook zo sceptisch over al dit populistische geneuzel
+1
puntertje
@Frans1 Wow, hier treffen we een belezen man. Honderden miljoenen jaren geleden was er meer ook meer CO2. Dat heeft wat gevarieerd zo door de miljoenen jaren heen dus waarom zouden wij ons druk maken dat wij dat ook in een paar decennia voor elkaar krijgen. En och, wat nou uitsterven, niets nieuw onder de zon, is met de dino's toch ook als een gebeurd.
+7
Jan S
😀
kanniewaarzijn
@puntertje Kort samengevat: kritiek is niet mogelijk!
+1
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Ja, je vindt ook nog mensen op internet die zeggen dat de aarde plat is. Als je maar goed zoekt.
+2
hans1980
@puntertje wanneer alle CO2 onzin dan wel waar is helpen alle maatregelen die kabinet Rutte voorstelt 0,000007 graden minder opwarming.
Denk dat de boeren 7% aandeel hebben en daarvan enkele promillage winst dus iets van 0,0000000007 graden

Deze bullshit kan ook niet kloppen en andere oorzaken hebben bv zonnevlekken,
Bovendien zorgt CO2 voor meer groen op onze planeet
+1
puntertje
@hans1980 Dat het effect op de opwarming vd aarde nihil wanneer wij RFC zijn topzuivellijn introduceert, daar zijn we het snel over eens. Dat we zeggen dat het toch niets uitmaakt wat we doen is als radioactief afval in zee dumpen. Je kunt het niet weer terugdraaien als je nu niets doet. Als je heel egoïstisch bent dan flikker je alle internationale afspraken weg. Dat doet Trump bijvoorbeeld. Als iedereen in de wereld zoveel fossiele brandstof had verbruikt als de gemiddelde Amerikaan dan stond half Nederland waarschijnlijk al onder water.
christo
@puntertje Was beter geweest. Waren er ook geen mensen meer die de boeren de zee in willen drijven.
puntertje
@christo Als je fatalist bent.
+2
hans1980
@puntertje dus jij denkt dat het goed is dat nl van aardgas af gaat? Nu straks in Eemshaven hetzelfde gas gaat verstoken om stroom van te maken voor warmtepompen in huizen (+20-30.000euro) ook komt men door wisselende stroom opbrengst van windmolens en zonnepanelen niet aan extra hulpbronnen zoals in NL waar men praat over een 2e kerncentrale Borsele, in Duitsland wordt weer extra bruinkool gegraven voor elektriciteitscentrales goed bezig die gifgroene kliek!
Trump heeft gelijk
+3
puntertje
Quote Reactie van @hans1980:
Trump heeft gelijk

Een democratie werkt nu eenmaal zou dat de meeste stemmen gelden. Dat diegene gelijk heeft is weer wat anders.
puntertje
Quote Reactie van @hans1980:
dus jij denkt dat

Tjonge, jij denkt meteen te weten wat ik denk als ik niet mee ga in de stelling dat er niets aan de hand is met de aarde en we maar lekker op dezelfde voet verder moeten gaan.
+4
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
flikker je alle internationale afspraken weg. Dat doet Trump bijvoorbeeld.

Tenminste nog iemand die z'n verstand gebruikt.
puntertje
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Tenminste nog iemand die z'n verstand gebruikt.

Hij heeft er alleen misschien niet zo veel van.
spotmelker
Quote Reactie van @puntertje:
Als iedereen in de wereld zoveel fossiele brandstof had verbruikt als de gemiddelde Amerikaan dan stond half Nederland waarschijnlijk al onder water.

Kun je me dat uitleggen?
hans1980
@spotmelker kan hij niet omdat theorie en werkelijkheid niet kloppen
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Begrijp ik nou goed dat jij denkt dat ie plat is en mij slechts is aangepraat dat is rond is? Zou een hoop van je opmerkingen verklaren trouwens. En nee, ik heb nog nooit vanuit een ruimteschip de aarde aanschouwd. Maar als dat volgens jou de enige manier is om te zeggen dat ie rond is dan heb je of een zeer moeizaam leven of je bent wel zeer zeer gelovig. Want dan ga je je niet bij alles afvragen of iets echt waar is, je gaat het gewoon geloven. Van daar de naam 'geloof'.
Jan S
😀
puntertje
Quote Reactie van @Jan S:
je alles geloofd wat je geleerd wordt

Jij wel, want jij bent erg gelovig 😁
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Ik begrijp niet wat ik nu weer verkeerd heb gezegd. Ik ben niet opgegroeid met geloof, dat is mij niet geleerd. Jij was schijnbaar al gelovig toen je werd geboren als ik het zo lees. En zo niet, dan is het je geleerd. En je bent er blij mee, anders was je wel van je geloof gevallen, niks mis mee. Maar ga mij dan niet vertellen dat ik niet moet geloven als anderen iets zeggen. Ik weeg verschillende meningen opinies en feiten en vorm dan mijn eigen. Dus als iemand anders zegt dat 2 keer 2 vier is, of de aarde rond is, dan praat ik niet iemand na maar denk ik na en klinkt mij dat logisch dan vind ik dat ook. Volgen mij is er bij geloof zelf iets minder ruimte voor eigen twijfels, maar ik kan er natuurlijk naast zitten.
+1
Jan S
😀
Achso
@puntertje moet je er ook even bijvertellen dat blijkbaar een of ander radicaal klimaat clubje zich ingekocht heeft bij ‘Goede Tijden..’ om hun ideeen over te brengen. Duitsland is er met zoiets groot geworden in de jaren ‘30 en ‘40
+1
j h p
@puntertje wanttoknow.nl/overige/mind-controle/…
De directe link werkt blijkbaar niet meer, maar toets bij zoeken maar 'co2 als vervuiler' in en zie de temperaturen bij het co2 gehalte.
Frans1
Quote Reactie van @puntertje:
Dat heeft wat gevarieerd zo door de miljoenen jaren heen dus waarom zouden wij ons druk maken dat wij dat ook in een paar decennia voor elkaar krijgen. En och, wat nou uitsterven, niets nieuw onder de zon, is met de dino's toch ook als een gebeurd.

Dit heeft dus helemaal niks met elkaar te maken,dus waarschijnlijk heb je geen argument dat hout snijdt.
Dat wij verantwoordelijk zijn is logisch,de gevolgen die geschetst worden heb ik mijn twijfels bij,dat haal ik aan met mijn quote,maar jij haalt dan de beproefde vergadertechniek -om een kritische opmerking maar belachelijk te maken omdat je eigenlijk het antwoord niet weet- uit de kast, maar de geschiedenis laat gewoon zien dat de temperatuur niet constant is,en de samenstelling van de lucht ook niet,en als er dan beweringen gedaan worden als als we nu niks doen is het onomkeerbaar dat klopt dan gewoon niet
+1
pieta
@Frans1 Hij trekt wederom de morele kaart.
puntertje
@Frans1 De enorme snelheid waarmee de aarde nu opwarmt is nog nooit vertoond, of je het nu wilt geloven of niet. De opwarming tussen de vorige ijstijden ging in een ontzettend laag tempo vergeleken bij de huidige verandering. En helaas zijn dat feiten. Het is vreemd dat veel personen hier altijd schreeuwen dat fabels misbruikt worden om ons het boeren moeilijk te maken om vervolgens zelf feiten weer als fabels weg te zetten. Want dat de huidige snelle verandering niets met mensheid te maken heeft is natuurlijk een fabel. En je kunt natuurlijk ook denken, we kunnen er toch niets aan doen en het zal mijn tijd wel duren. Maar zeg dat dan.
+3
cowboys
@puntertje toen ik meer dan dertig jaar geleden op school zat werden we op school gehersenspoeld met de zure regen wie weet het nog de bossen zouden dood gaan en de oude gebouwen werden aangetast en zouden instorten en is het uitgekomen? kwam door de stikstof hoort er nooit niks meer van.
puntertje
@cowboys Als dat de argumentatie wordt, zoek iets dat niet uitgekomen is en gebruik dat om te zeggen dat de rest ook onzin is heb ik nog wel een advies voor je: Laatst hoorde ik iemand die de staatsloterij had gewonnen en miljonair is geworden. Koop een staatslot dan wordt je miljonair! Want dat klopt volgens jou redenatie.
Frans1
Quote Reactie van @puntertje:
Als dat de argumentatie wordt, zoek iets dat niet uitgekomen is en gebruik dat om te zeggen dat de rest ook onzin is

Is waar,maar zegt ook tegelijk dat onderzoekers het dus ook niet altijd bij het rechte eind hebben!
hans1980
@puntertje ha,ha,ha..
+1
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Je hebt ook mensen die overal van willen wegkijken.
Jan S
😀
Frans1
Quote Reactie van @Jan S:
Na alle innovatie en en energiebesparende maatregelen die hij heeft doorgevoerd blijft zijn energieverbruik steken op een schamele 230.889 kWh per jaar.Tja als ik dan kijk naar mijn eigen vervuilde melkveehoudrij van schrik niet ongeveer 20.000Kwh inclusief privé, dan kan ik alleen maar diep mijn buigen voor deze Gore Al.

Idd! Grote hypocriet die man
+1
weurding
Quote Reactie van @Jan S:
Ik vieze man.

tja, als je al zoekt op " bos hout " 😬
+1
j h p
@puntertje Het is nogal een trend om meetgegevens selectief te gebruiken. (insecten, ammoniak, herkomst oppervlaktewater vervuiling)
puntertje
@j h p Het is hier op het forum een nog grotere trend om alles wat jezelf op korte termijn niet goed uitkomt als onzin weg te zetten.
Arum
😀
Jan S
😀
+1
Frans1
Quote Reactie van @puntertje:
Het is hier op het forum een nog grotere trend om alles wat jezelf op korte termijn niet goed uitkomt als onzin weg te zetten.

Ik ben geen grootverbruiker van energie,scoorde zelfs 40 pnt op energiescan,haal de 65 eiwit ruim,ruim 80%blijvend grasland,dus dat is het punt niet,maar heb wel grote vraagtekens bij het gestelde probleem.
Elvis
@puntertje zoals de kringloopwijzer?
+1
jan w
Quote Reactie van @puntertje:
Het is hier op het forum een nog grotere trend om alles wat jezelf op korte termijn niet goed uitkomt als onzin weg te zetten.

Daar gaat het hier helemaal niet om. Waar het om draait is dat er ons vele maatregelen worden opgelegd. Of het nu zinvol of niet zinvol is maakt ook niet uit. Maar al die maatregelen zijn over een paar jaar gewoon en dan kan de melkveehouder voor de zoveelste keer in het stof bijten. De melkveehouder kost het op den duur alleen maar geld en het werkt alleen maar kostenverhogend.
puntertje
@jan w Ja, dat klopt. En over 2 jaar wanneer ik weer een nieuwe telefoon koop moet die ook weer meer kunnen. En voor minder geld. En hoe die Chinezen dat doen interesseert mij weinig. En als zij het doen door arbeiders uit te buiten vind ik dat ook een slechte zaak, maar dat kan ik niet controleren dat moet een regering daar maar doen. Zo werkt de rat-race waar we in zitten, je wordt er niet blij van en ik zeg niet dat het goed is, maar stel je er maar op in.
+2
Achso
@puntertje lekker hypocriet dan...
hans1980
@Achso dacht ik ook al van onze groene ridder
puntertje
@Achso begrijp Ik goed dat jij geen telefoon hebt?
Achso
@puntertje ten eerste: ik kraak niet continue de landbouw af, zeggende dat ‘ wen er maar vast aan’
Ten tweede: niet de nieuwste van de nieuwste en wordt niet elk jaar vervangen door een ander debieltje
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Je hebt dezelfde woordkeuze als revolutionairen. Maar die hebben zelden succes of doen, als ze succes hebben, weer hetzelfde als waartegen ze eerst gevochten hebben.
Jan S
😀
puntertje
@Jan S Dus het klopt, jij wilt graag revolutionair zijn. En ik denk niet dat ik blij word als jij het dan voor het zeggen krijgt. Maar ik slaap nog goed, blaffende honden....
+1
Jan S
😀
+1
puntertje
@Jan S Maar.........je bent helemaal geen revolutionair, je zit alleen maar eenzaam en tierend achter een toetsenbord iedereen die jou denkbeelden niet deelt voor alles en nog wat uit te maken.
Jan S
😀
puntertje
Quote Reactie van @Jan S:
Of wordt je al net zo dement als de politici die adoreert?En wat betreft liegen, woorden verdraaien, uitvluchten zoeken, vragen die gesteld worden niet beantwoorden, iets express verkeerd begrijpen., suggestief insinuerend en denigrerend taal gebruik (zoals je hier voor de zoveelste keer laat zien), kortom het hele arsenaal aan smerige trucks die politici tot de mist betrouwbare personen maakt die ik ken.

Tja, jij steekt natuurlijk met kop en schouders boven de rest uit met je weloverwogen, breed georiënteerde en genuanceerde opmerkingen. Ten overvloeden ik adoreer geen enkele politicus.
+1
achterhoeker2
@puntertje Wonderlijke redenatie van iemand die continue de veehouderij langs de maatlat legt , maar als het over uitbuiting van arbeiders niet thuis geeft.
Selectief winkelen is een linkse hobby...
puntertje
@achterhoeker2 het is eerder pragmatisme, alles wat je niet leuk vindt links noemen wordt ook wat flauw, vind je niet?
Achso
@puntertje niks ‘pragmatisme’. Selectief een waarheid verdraaien, zodat in een kromme redenatie past, heet dat.
puntertje
@Achso Ga jij maar lekker zitten wachten tot je ver boven de kostprijs betaald gaat worden. Kun je vermoedelijk lang wachten. Niet iets om heel blij van te worden, maar goed, we stuwen onze kostprijs altijd achter de opbrengstprijs aan en dan erop en erover.
+1
Achso
@puntertje ik hoef nergens op te wachten. Kostprijs opstuwing zijn ze in zuivelland heel goed in schijnbaar, zonder extra betaling. Daar zijn ze mijn hulp niet bij nodig
sorry
Quote Reactie van @puntertje:
En voor minder geld

.....daarom moeten we het ook niet te duur maken door grappenmakers zoals wieben
+2
Farmer_
Quote Reactie van @sorry:
.....daarom moeten we het ook niet te duur maken door grappenmakers zoals wieben

Daar is hij voor ingehuurd, bij de boeren weer wat door de strot te duwen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @j h p:
(insecten, ammoniak, herkomst oppervlaktewater vervuiling)

Allemaal gericht op de geldstromen die in stand moeten worden gehouden!
Frans1
Quote Reactie van @puntertje:
Het is vreemd dat veel personen hier altijd schreeuwen dat fabels misbruikt worden om ons het boeren moeilijk te maken

Dat beweer ik nergens
Frans1
Quote Reactie van @puntertje:
Want dat de huidige snelle verandering niets met mensheid te maken heeft is natuurlijk een fabel

Dat beweer ik ook nergens.Natuurlijk heeft het gevolgen dat we de hele voorraad opgeslagen fossiele brandstof er door jagen.Maar de doemscenario's die geschetst worden heb ik wel mijn vraagtekens bij.In principe hebben we van alle elementen op aarde een bepaald aantal,alleen de verbindingen varieren,enige punt is dat de mensheid de natuurlijke processen behoorlijk versneld,daar doel ik meer op,en dit is niet onomkeerbaar is gebleken uit het verleden
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
.In principe hebben we van alle elementen op aarde een bepaald aantal,alleen de verbindingen varieren,
Kijk, hier hebben we het probleem van de ondeugdelijke mestwet te pakken. Onbegrijpelijk dat we ons met z'n allen laten belazeren.
Jan S
😀
frank post
@Frans1 of jij intrepeteerd mij verkeerd of ik jou, vlgs mij denken we het zelfde
Frans1
@frank post Ik heb je reacties nog ff nagelezen,en ik denk het ook 👍 Vooral je mening dat wanneer de commercie zich er op stort,dan gaan er andere belangen spelen dan het oorspronkelijke
+2
CorP
Quote Reactie van @frank post:
de co2 die we vastleggen is voor 80 % binnen paar maand weer vrij, immers het voer waar de de co2 in vastgelegd hebben word weer verteerd, 20% van de co2 blijft is iets langer vastgelegd maar komt weer paar maand later op het land door de mest, die co2 komt ook voor het grootste gedeelte weer vrij. Alleen het kleine beetje wat we aan toename organische stof hebben is vastlegging van co2.

Nou, dan zijn we er toch, lijkt verrekkes veel op kringloop, Dus melkveehouderij bij deze vogelvrij
+7
richard melkvee
Deze man hebben we nodig voor de landbouw, ik hoop dat hij voorzitter van LTO wordt.

Hij laat zich en de landbouw niet weg drukken.

Zo'n man hebben we nodig!
+31
de Thijs
Heb je de kringloopwijzer van Schiphol al gezien? Wat een geweldige gast!
Coen
@de Thijs , en de kringloopwijzer van de consument, incl. de verspilling van voedsel.
jan w
@de Thijs
En het antwoord, dat de consument toch op vakantie wil en dan toch wil vliegen.
Jeroen heeft domweg gelijk.
robbies
Ik hoor het al wel. Al die bestuurders zijn op dezelfde manier geconditioneerd. De discussie die van Maanen op gang brengt is hier ook al gevoerd met RFC. De antwoorden van de bestuurders zijn krek hetzelfde
+2
Wolswinkel
Inderdaad dat convenant.. Zou door de dagelijkse nieuwe gekte die op je afkomt dat “dingetje” haast vergeten..

NZO/LTO begint langzaamaan als een molensteen om je nek te worden op het randje van een grote plas van waanzinnige extra regeldruk!
+2
christo
IS!
+2
John Spithoven
Goed verwoord maar hoe komen we er verder mee. .Ngo's belagen onze bestuurders en worden gedwongen met hun gedachtegang mee te gaan. Terwijl het echte verhaal naar de achtergrond verdrongen wordt.
hans1980
@John Spithoven het is vechten tegen de bierkaai maar met goede feiten over o.a. korte kringlopen gaan we op den duur winnen!
We moeten alleen nog winnen van LTO NZO RFC die ons landbouw bij voorbaat al de schuld geeft (ondertekenen klimaatverdrag)
demelkboer
@John Spithoven zo lang de bestuurders elkaar uitmaken oor sneeuw pissers hoeven we van collectieve belangen behartiging niks te verwachten. Als je wat wilt als land bouw moet je een stap voor lopen. Bijv binnen tien jaar co2 neutraal. Wij hebben als land bouw het voordeel van co2 binden daar willen andere sectoren straks van mee graaien. Je zult straks zien dat de vliegtuig industrie gaat zeggen: he wij binden ook co2 via onze vliegtuigmaaltijden. Dus inzetten.op elke sector zijn eigen boontjes doppen op milieu gebied maar dan moeten we voor loper zijn anders krijgen we dat niet voor elkaar. Als dit moet met wat minder beesten in Nederland dan is dat maar zo maar dan geen gegeaai meer uit onze co2 pot. Kijk naar de PAS hoe er daar asn onze stikstof ruimte wordt getrokken. Alleen omdatcwe weet op de grens van wat kan en mag gaan zitten
hans1980
@demelkboer van bakel heeft een kringloop met een sojaboer in Hongarije en zijn mest wordt gekraakt en gaat retour allemaal kringlopen.
Dus hoeft het niet binnen landsgrenzen te blijven
+5
Twentsch Land
@hans1980

Wat een geweldige kringloop met al dat transport die rijden op fossiele brandstoffen.
demelkboer
@hans1980 punt 1: ik moet het allemmaal nog zien. Voor als nog heeft van bakel nog niks.
Punt 2: vindt de maatschappij dit wenselijk en vinden wij als veehouders dit wenselijk
Punt 3: dit is natuurlijk een enkeling sector breed is dit niet haal baar
George
Quote Reactie van @hans1980:
an bakel heeft een kringloop met een sojaboer in Hongarije en zijn mest wordt gekraakt en gaat retour allemaal kringlopen.

Laat je toch niks opnaaien over van Bakel.
Jannus
Quote Reactie van @George:
Laat je toch niks opnaaien over van Bakel.

De enige kringloop daar is het rondpompen van kapitaal,als van Bakel werkelijk goed bezig zou zijn met zijn duurzaamheidsdoelstellingen dan zou hij ier zijn toko oppakken en in Hongarije weer opzetten ipv hier door Hongaren late melken en de soya ophalen en de shit terug
+1
cowboys
@George ik heb bij de open dag van van bakel geen dieren en milieu en consumenten organisaties zien demonstreren tegen megastallen weidegang milieu vervuiling niet duurzaam noem alle onzin maar op .
George
Quote Reactie van @hans1980:
mest wordt gekraakt

😂 Gekraakte mest , weer een nieuwe term.
+1
Wolswinkel
@George Hé, nie afkraken hè...
+1
putjesschepper
@John Spithoven voorlopig zitten we er mee als ik vanmorgen lees dat de eisen rond weidegang verder omhoog gaan bij rfc.
cowboys
@John Spithoven weekje de schappen leeg in de supermarkt en af wachten tot de kleurig uitbreekt
demelkboer
Er is een ding waar wij als land bouw van uit moeten gaan en wat wij moeten vertellen: wij hebben alles te bieden qua milieu de andere sectoren eigenlijk bar weinig
+4
puntertje
Nou, stuur v Maanen maar mee als er weer afspraken gemaakt moeten worden met de retail. Alleen ben ik bang dat als hij dan zegt: 'Je mot niet zeuren en gewoon een dikke prijs betalen' je meewarig word aangekeken en de vraag krijgt: 'wil je wat verkopen of niet?' We zitten in een vraagmarkt tenslotte.
+8
slagroomvla
Quote Reactie van @puntertje:
afspraken gemaakt moeten worden met de retail.

Je bedoelt voor die 30% afzet? de rest gaat de grens over, daar telt enkel kostprijs en kwaliteit!

Als ze echt ballen hadden leverden ze gewoon is een keer niet, en dan pagina groot uitleggen dat de retail de boel uitknijpt en dat de maat vol is, van alles eisen en niet betalen. Reken maar dat appie en jumbo dan hun broek snel vol schijten....Het schap vol met buitenlandse zuivel, dat durven ze niet eens!
dewittemotor
@slagroomvla Juist, Als Peijenburg peperkoek en Johma salades dat durven, kunnen wij dat ook.
Eens moet je toch zeggen tot hier en niet verder.

Het zal ons wel wat melk kosten, maar ik denk dat veel leden het er ondertussen wel voor over hebben.

Moet je wel de uitleg en marketing richting de consument top inrichten
grondlozeboer
@slagroomvla maar dan moeten de melkfabrieken samen s een vuist maken....
+1
cowboys
@grondlozeboer melkfabrieken zijn allang geen concurrenten van elkaar meer ze ruilen net zo makkelijk van melk RFC met arla en bel leerdam is een pot nat net wat het beste uitkomt
cowboys
@puntertje wie zegt dat we in een vraag markt zitten ik heb nog niet gehoord dat ze de melk ophalen en bij een varkensboer lossen omdat er geen vraag was
puntertje
@cowboys Sieta en gelijkgestemden beweren al 20 jaar dat de kostprijs hoger is dan de opbrengstprijs. En dat dat is op te lossen is door voor de hekken van de fabriek te gaan staan. #slagroomvla gelooft dat nog steeds.
cowboys
@puntertje niet bij de hekken van de fabriek
Maar bij de hekken van de distributie centra van ah en Aldi en jumbo enz
cowboys
@cowboys ons verhaal zal in ieder geval dan meer media aandacht krijgen
+2
Achso
@puntertje geleuter.. Er is helemaal geen onderzoek gedaan bij de consument wat deze wil. Er heeft ook nog geen bestuurder kunnen uitleggen over hoeveel melk er dan in de Toplijn of zoiets verkocht kan worden. Als het zo’n vraag markt is, dan werd alle melk direct zo verwerkt
+2
weurding
Standaard antwoorden tegenwoordig. ... we nemen het mee....
putjesschepper
@weurding we nemen het mee inderdaad alleen niet waar het heen moet😉
+3
puntertje
@weurding Tja, dat is bestuurlijke taal voor, 'pfft, en nou je mond houden'. Net als: 'dat is een uitdaging' betekent: 'dat is inderdaad een chaos, en wij weten het ook niet' en 'dat is een hele goede vraag' staat voor 'shit, dit weet ik niet dus ga ik nu je ego strelen zodat ik er mee weg kom'.
Tinus
@weurding Is dat ooit anders geweest?
avondrood
Mooi verwoord.
cowboys
@avondrood allemaal aan de media training.
avondrood
@cowboys qua taal gebruik zou het beter kunnen. Eindelijk iemand die zijn standpunt duidelijk neerzet.
+2
Jan S
😀
cowboys
@avondrood helemaal mee eens.
+7
henkschoonveld1
Het zou inderdaad heel mooi zijn wanneer Jeroen bestuurlijke verantwoordelijkheid gaat nemen.
Flinstone
@henkschoonveld1 en daar heb je het grootste punt! Populaire taal en ook nog op een manier waarop we het graag horen!
Ik heb zn columns graag gelezen en nu weet ik ook welke goedgebekte gast erbij hoort niks mis mee maar gaat hij mee met de vakgroep naar de onderhandelingstafel? Nee anders had hij zich wel kandidaat gesteld maar dat doen zulke lui niet!
Ooit jaren geleden was er ene JC voorzitter van de NMV en toen was de NMV nog wat!
JC ging naar LTO en ook daar deed ie het goed maar heel anders!
Nu zie ik hier JC ook reageren en denk met weemoed terug aan die tijd maar ook hij weet dat bondscoach zijn wat anders is als voetballiefhebber achter de beeldbuis!
+1
de Haas
@henkschoonveld1 Dat zou alleen kunnen als de oude garde en z'n ja-knikkers vertrekken. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Over verantwoordelijkheid nemen gesproken...
+4
christo
@henkschoonveld1 Nog mooier zou het zijn wanneer jij met hem zou ruilen. Kun je mij uitleggen wat je laatst hier poste? Dat nieuwe diesels 90 % schoner zijn? Vebruiken die nieuwe zo weinig diesel?
A. Eshuis
@christo Nee minimaal 10% meer, sommige wel 25% meer! Gaat nergens over... Alsof dat extra verbruik geen uitstoot geeft! We worden voor de gek gehouden waar we zelf bijstaan.
cowboys
@henkschoonveld1 bied hem jou plek aan als hij dan nee zegt heb je recht van spreken
Druk
@henkschoonveld1
Als hij dan eerst op het hoofdkantoor van LTO een hersenspoeling krijgt is het weer eenzelfde grijze muis.
+3
George
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Het zou inderdaad heel mooi zijn wanneer Jeroen bestuurlijke verantwoordelijkheid gaat neme

Ik ben voor , jij eruit en hij erin.
robbies
Quote Reactie van @George:
Ik ben voor , jij eruit en hij erin.

Wat heeft Henk verkeerd gedaan? Hij zit er net een jaar.
+2
George
Quote Reactie van @robbies:
Wat heeft Henk verkeerd gedaan? Hij zit er net een jaar.

Waarschijnlijk niet veel maar mij past zo'n van Maanen beter. Loopt niet mee en trekt zijn mond open. Daar zijn er niet veel van. De meeste zijn gewoon meelopers. Moet je ook wel zijn als je je baantje bij LTO wilt behouden.
+6
robbies
Quote Reactie van @George:
Waarschijnlijk niet veel maar mij past zo'n van Maanen beter

Dat is juist het probleem. Als we telkens iemand naar voren schuiven die zegt wat ons past, dan blijft het een stoelendans. Ik zou graag jonge gasten aan het roer willen zien. Gasten van 30-40 jaar die zonder rugzak kunnen opereren. Die worden afgewezen op gebrek aan bestuurlijke ervaring, maar bestuurlijke ervaring is helemaal niet relevant. Bij RFC zit 100.000 jaar aan bestuurlijke ervaring in de RVC en die laten het in de soep lopen. Dat was mij als middertiger ook wel gelukt.

Jonge gasten hebben meestal de gunfactor, hebben het vermogen en de verplichting om 20 jaar en verder vooruit te kijken. Wil Meulenbroeks en Hans Huijbers en Frans Keurentjes kijken alleen maar achteruit hoe het was. Telkens weer die grammofoonplaat dat in het zuiden intensieve bedrijven zitten vanwege de hoge grondprijzen. Denk je dat je daar nog 20 jaar mee wegkomt? Want die kant sturen ze wel op. Als de zoon van Meulenbroeks straks op een bedrijf van 400 koeien met 70 ha land zit, kan hij niet zeggen dat dat komt omdat zijn opa de boerderij met 4 broers moest delen.

Voordat al mijn intensieve collega's mij weer in de haren vliegen. Laat jonge gasten vertellen dat ze weten dat het anders moet. Dat mestfraude komt door gemaakt fouten in het verleden, dat strenge regelgeving/gebruikersnormen het mestprobleem niet oplost, maar juist vergroot. Dat hun generatie de kennis bezit om met technologische hulpmiddelen fosfaatproblemen te lijf te gaan, samen met jonge innovators van TU Delft of Universiteit van Twente. Wij verstaan elkaar daarin.

Zet er nog een gelouterde bestuurder als Harm Holman of JC bij dat ze niet weggeblazen worden aan onderhandelingstafels en je komt een heel stuk verder als die beroepsbesturende muppets die nu de touwtjes in handen hebben en in afwachting zijn van hun lintje.
Wolswinkel
@robbies Was dit een open sollicitatie?
+4
Jan S
😀
+1
jan w
@henkschoonveld1
Jeroen is een triple A man ( aAa ) En dat past niet in alle gelederen.
+2
robbies
Quote Reactie van @jan w:
Jeroen is een triple A man ( aAa )

Ik mag hopen dat fokkerijvoorkeur geen rol speelt als sectorvertegenwoordiging
A. Eshuis
@robbies Triple aAa heeft niks met fokkerijorganisaties te maken, je kunt shoppen bij alle leveranciers van sperma, alleen raakt CRV wel een stukje macht via SAP kwijt, dat zullen ze wel niet mooi vinden... Je kunt ze zelfs prima naast elkaar laten draaien...
+1
Flinstone
Jeroen leest hier vast mee en krijgt vast een hele grote.........👍
Maar zoals Henk zegt daar heb ik meer waardering voor wie gaat er mee naar de onderhandelingstafel?
+1
christo
@Flinstone Ik wil wel mee.
Flinstone
@christo mijn zegen heb je! Als jij er dan voor zorgt dat er ff een ontschotting van de sectoren komt zodat we de generieke korting terugkrijgen en de fosfaatrechten een normale waarde krijgen zodat jij je stal voor een zacht prijsje vol kan zetten!
Dat is de weg die jullie als innovatieve knelgevallen moeten bewandelen als je mijn sympathie wil hebben!
Vraag Robert Bodde van de Boerderij mee want die schreef er ook over in zijn column!
nederlandse boer
Jeroen verwoordt wel goed wat er in de sector leeft. Echter wat gaat hier uitkomen. Beste is om dit in een klankbordgroep van Bel-leveranciers en Bel zelf gezamenlijk uit te praten en een standpunt te bepalen richting NZO. Echter je weet hoe het gaat bij Bel, Aware, Farmel, Vreugdenhil, etc. Niks geen klankbordgroepen, alsjeblieft niet meedenken vanuit de boeren, gewoon top-down meedelen wat we gaan doen en 'jullie moeten gewoon je mond houden'.

Tijd voor een nieuwe melkverwerkingscooperatie Jeroen?
cjw73
@nederlandse boer ik weet niet hoe het bij andere fabrieken is maar aware wel degelijk een klankbordgroep en die zot vaak genoeg om tafel met directie van aware. En er wordt wel geluisterd hoor.
+4
JanCees
@nederlandse boer geen klanbordgroep bij Aware?? Volgens mij is die er wel en ik weet dat het alles behalve meelopers zijn.
demelkboer
@JanCees klankbord van aware? Is dat niet de spiegel van jan anker?
+4
cjw73
@demelkboer echt niet. Wordt zeker beter geluisterd dan na de ja knikraad van rfc want die zitten er echt voor Jan lul.
+3
mlkvhoudr
@cjw73 word er een verslag/notulen van gemaakt die in te zien zijn voor de overige leveranciers? Bij bel heb je ook klankbordgroepen en ik weet dat de boeren die er in zitten hun stinkende best doen maar er zijn geen openbare notulen of verslagen. Wat dat betreft zou t beter zijn dat er een door leveranciers zelf opgerichte vereniging zou zijn die ook verslag uit brengt van de besprekingen
cjw73
@mlkvhoudr das iets waar ik je het antwoord op dit moment schuldig moet zijn. Want dat weet ik niet zeker of er notulen van gemaakt worden.
+3
mlkvhoudr
@cjw73 ok. Ik was even benieuwd t is niet anders😁 wie bepaald wie er er in klankbordgroep mag zitten ? Bij bel bepaald bel dat volgens mij. En dan komen de allerbesten er nooit in natuurlijk anders was ik wel gevraagd 😆😆
+1
cjw73
@mlkvhoudr die er nu in zitten zijn tijdens het begin op aandringen van de rest gevraagd.
gerrie-hul
@mlkvhoudr Bij Leerdammer werd je in het verleden benoemd door de leveranciers vereniging Maar stel je er niets van voor Je had helemaal niets te vertellen
+3
JanCees
@mlkvhoudr Als lid van een coöperatie krijg je ook geen inzage in de notulen of verslag van de vergadering van vergaderingen die de districtraadsleden hebben. Dus daar zit niet zoveel verschil tussen met klankbordgroepen. Je hebt zeker wel een punt dat een leveranciersvereeniging meer een gesprekspartner kan zijn voor een private zuivelonderneming echter ook daar zul je het zien dat als je een keer wat meer informatie van een directie wil horen over strategie of krijgt over bv een grote investering of informatie over marktposities dat deze info alleen zal worden verstrekt als ook afspraken worden gemaakt over geheimhouding. Zo werken dat soort dingen nu eenmaal.
mlkvhoudr
@JanCees ik had daar al wel over nagedacht maar heb ook geen oplossing voor het geheide lekken wat je dan krijgt als het in grotere groep gedeeld word. Maar een vereniging van leveranciers zou al een reuzestap vooruit zijn inderdaad
+1
JanCees
@mlkvhoudr mee eens
Jan S
😀
Elvis
@nederlandse boer
Quote:
tijd voor een nieuwe melkverwerkingscoöperatie
eerst moet Jan anker nog even in de quote 500.... denk ergens tussen Henri willig en vreugdenhil sr
Coen
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Tijd voor een nieuwe melkverwerkingscooperatie

nieuwe initiatieven genoeg toch? zoals recentelijk Molkerij BV annex ZUCO UA --> binnenkort gastspreker op avond van Kening fan 'e Greide
de Haas
@Coen Als je daarvan afhankelijk wilt zijn... Toko verkocht en nu ook mee vreten uit de "exclusieve" ruif.
Coen
@de Haas , ik weet hier nog niets van, morgen eerst maar eens aanhoren.
nederlandse boer
Je kunt mijn melk krijgen. Leverancier 1 staat vast op de lijst!!
Noordoost
Super gedaan
de jonge
Jeroen als minister,dan kwam er weer toekomst voor de landbouw. top gedaan,dat verhaal van de tegenspreker dat ze het zich zo goed voor kunnen stellen en het allemaal zo goed begrijpen en je ondertijd naaien waar je bij staat heeft hij ook heel goed in de gaten
hans1980
Het wordt koud brrr , laten we meer CO2 produceren!
xandernieuws.punt.nl/content/2018/…
+1
pa
Beste Jeroen. Ik ken u niet en dat is jammer.
Even over uw goedbedoelde betoog. Probeer een onderscheid te maken tussen hoofdzaken en bijzaken. 'vreten invaren" Hoe wil je die redenering overeind houden als we met ons allen 60% van de melk over de grens af moeten zetten? CO2 vastlegging. Hoe stelt u zich dat voor?. We zijn seizoens gebonden. Betekend dat de vast gelegde co2 in max 1 jaar weer vrij is. Ik dacht op te merken in uw betoog dat u niet wil gaan luisteren naar iemand met misschien een weerwoord.(HELGA) Kan nog wel wat doorgaan maar doe dat niet. Een laatste tip: probeer uw woordkeuze te normaliseren en lanceer uitvoerbare oplossingen voor de problemen(als die er al zijn).
Succes in uw loopbaan.
+8
familie pelle
@pa beste pa. Jij wilt dat iedereen gaat praten als robots? Deze man praat met zijn hart. Alsof hij met zijn laarzen in de stront staat, iets wat bij veel bestuurders helaas ontbreekt vandaag de dag. Oké, sommige zinsnedes zijn feitelijk te bediscussiëren. Maar de kern van zijn verhaal staat als een huis; de onevenredig grote opgave van de landbouw en de passende beloning die daarvoor ontbreekt.
pa
@familie pelle Goed hoor
JohnDeere6serie
@pa wij hebben tenminste vastlegging! Auto's industrie consumenten enz enz enz hebben nul vastlegging afgerond 0
familie pelle
@pa ik wist wel dat je trots op me was pa...😇
Jan S
😀
vrije boeren
@pa beste pa je kunt nog een hoop leren van Jeroen
+3
Jan-T
Is een duidelijk en goed verhaal;
Maar valt mij mee dat ie niet het dreigement mee krijgt,
Als we met alle leden blij moeten zijn, we hebben liever een lid die niet zeurt, en voor jou een ander nieuw lid.
Het zijn allemaal van die dooddoeners dit soort antwoorden vanuit de directie en de NZO.
De arrogantie spat er af.
Er is gewoon niemand die voor haar leden leveranciers op komt.
We hebben niet voor niets nog een jaren tachtig melkprijs,en jaarlijks meer eisen zonder extra opbrengsten.
De zuivel sector is gewoon ziek alleen ze weten het zelf nog niet.
+1
pa
@Jan-T De leden/leveranciers moeten eens nadenken om een vraagmarkt te creëren. Dan heb je wat te eisen
willemkopalt
@pa vraagmarkt met zuivelproducten? Zou u dat kunnen uitleggen?
+1
jan w
@willemkopalt
Dat is zorgen voor een dusdanige exportmarkt, dat er hier niks overblijft.
pa
@willemkopalt Een vraagmarkt betekend een krap aanbod. Leerde ik 50 jaar terug al op de middenstandscursus.
+5
Jan S
😀
gerrie-hul
@pa Daar trekken ze zich bij Leerdammer/ Bell niets van aan Gaan gewoon zoals altijd gebeurde met de meer opbrengsten vandoor
+1
Hans van Bergen
Jeroen van Maanen legt het helder uit.

1 We produceren al onder de kostprijs. Ruimte voor nog meer eisen is er niet ten zij daar voor betaald wordt. En kostprijs is leidend.

2 We hoeven niet telkens over ons heen te laten lopen.

Maar de meeste broekpoepers staan hier al weer klaar met hun portemonee in de hand. En we zien ook weer dezelfde namen opduiken die meteen weer$$$ in hun ogen hebben om weer in een comissietje of clubje te stappen en te profiteren. Of nie Jan Cees??
hans1980
@puntertje lees ook eens wat andere wetenschappers zeggen !
De opwarming wetenschappers moeten continu de verwachting naar beneden bijstellen!
+1
robbies
De enige manier om de vermeende CO2 productie te verminderen is geboortebeperking. Dat zagen de Chinezen 20 jaar geleden al. Ze zagen dat ze het tempo van voortplanten niet konden bijbenen. Alle andere maatregelen kunnen hooguit het effect remmen, maar niet voorkomen. Wil RFC en andere verwerkers dus echt slagen maken, dan moeten ze leden/leveranciers korten navenant de grootte van het gezin. 5 kinderen of meer is 0 punten in focus planet
putjesschepper
@robbies dat is grof🤔
robbies
@putjesschepper wat is er grof aan?
Jan S
😀
robbies
@Jan S het is nooit te laat om er mee te beginnen. Alle toeslagen vanaf kind 2 of 3 gewoon schrappen. Geen kinderbijslag, geen tegemoetkoming kosten kinderopvang, geen zorgtoeslag meer voor ouders met meer dan 2 kinderen.
Jan S
😀
+1
robbies
@Jan S ik snap zelf ook wel dat mijn stelling aardig controversieel is. Maar bevolkingsgroei en alle sociaaleconomische structuren die daarop gebaseerd zijn, is de bron van het probleem. De rest is symptoombestrijding
+2
christo
@robbies Dat is ook de reden dat voorgestelde maatregelen alleen voor de buhne zijn.
Jan S
😀
robbies
@Jan S klopt. Maar dat heb ik ze bij RFC nog niet horen zeggen
de Haas
@robbies Dan wil ik me bij deze gaan melden als knelgeval. Ik heb wel een goeie referentie met 4 dochters.
mlkvhoudr
@de Haas 33 en 4 dochters je hebt in ieder geval niet te laat gepiekt voor je referentie 😆
+2
de Haas
@mlkvhoudrja. Ik heb ook eens een doublet geschoten. Dan schiet het op😊
George
Quote Reactie van @de Haas:
Ik heb ook eens een doublet geschoten. Dan schiet het op

Je fokt als de konijnen de Haas. 😂
+2
mlkvhoudr
@de Haas dat gebeurd alleen bij echte kerels 😆 maar adviseer t anderen niet 😄
Erco
@mlkvhoudr mietjes krijgen alleen maar grietjes heb ik ook wel eens gehoord... 😉
+1
robbies
@mlkvhoudr bestuurder met voorkennis waarschijnlijk
+1
robbies
@de Haas helaas kan ik een boer met 4 dochters niet als knelgeval zien. Ik zou maar oppassen met je adres te delen. Voor je het weet is het file in de straat
Twentsch Land
@robbies

In het melkquotum tijdperk waren boerendochters met melkquotum zeer gewild en haast niet aan te komen vertelde een buurjongen ( we moesten er nogal om lachen toen hij die uitspraak deed ) .... zal nu wel het geval zijn met boerendochters met fosfaatrechten 😉
+1
robbies
@Twentsch Land boer met stal die leegstaat zoekt vrouw met fosfaat?
cjw73
@robbies kost gelijk weer 10 % 😭😭
+1
robbies
Quote Reactie van @cjw73:
kost gelijk weer 10 %

trouwen jonguh. Dan kost het niets. Al is die 10% peanuts met wat ik moet afrekenen als ik besluit ze in te ruilen
+1
broeker
@Twentsch Land die markt struin ik ook af 😅
cowboys
@Twentsch Land boeren dochters met fosfaat je weet hoe het met het melkquota is afgelopen .schoonheid verdwijnt bunders blijven.
jan w
Het is niet te hopen, maar van de week was er iemand hier en die zei:"Het wordt tijd dat er weer eens een oorlog komt". Zodat de mensen het weer eens mee moesten maken om te smeken dat ze voedsel kregen.
+4
George
Quote Reactie van @jan w:
Het is niet te hopen, maar van de week was er iemand hier en die zei:"Het wordt tijd dat er weer eens een oorlog komt". Zodat de mensen het weer eens mee moesten maken om te smeken dat ze voedsel kregen.

Ongelooflijk dat het eigenlijk zou moeten om het gezonde verstand weer te doen terug keren. Een hoop gezanik en gezever is het tegenwoordig op niks. Hoe ze de boeren aan het ruïneren zijn is gewoon niet normaal. Maar ook zo'n zwarte pieten discussie is totaal van de zotte. Het gezonde verstand is gewoon weg bij een deel van de bevolking.
pietjepuk
@George helaas wel 😞
nos.nl/nieuwsuur/artikel/…

vanavond npo 2 22 uur
puntertje
Quote Reactie van @George:
Een hoop gezanik en gezever is het tegenwoordig op niks.

Dat noemen we 'welvaart'. In die zin mogen we hopen dat we met z'n allen nog lang mogen zaniken en zeveren. 😃
kanniewaarzijn
@puntertje Het wordt tijd voor minder welvaart en meer welzijn!
+7
demelkboer
@kanniewaarzijn welzijn voor de boer dan mag ik hopen. Ik wil graag een nieuwe lijn introduceren: sterrenzuivel.

Zuivel geproduceerd door een boer die minimaal 6 uur per dag naar binnen mag om natuurlijk gedrag te behouden. gedrag zoals slapen eten koffie drinken en praten met de vrouw. Verder heeft de boer voldoende afleiding materiaal in de stal , zoals computer en iPhone. Lig bed materiaal minimaal Auping. Boterhammen en avond maaltijd verplicht vlog vrij. Twee keer in de maand verplicht wordt eten n bier drinken met collega's. Dit zijn de minimale voorwaarden voor een plus van 5 cent op de garantie prijs
hans1980
@demelkboer tis nu al chaos onder top-zuivel boeren eisen zijn hoog (via o.a niet te volgen CO2 reken module)
+7
robbies
@hans1980 dat is ook niet gek. Het is weer zo'n gekunsteld duurzaamheidsverhaaltje. @Wiebren doet zijn best hier om het uit te leggen, maar moet steeds vaker de open eindjes toegeven. Die open eindjes ontstaan niet omdat het een zogenaamde proef is, maar omdat er onverenigbare doelstellingen geformuleerd zijn. Natuurbeheer, weidegang, 65% eiwit en dergelijke zijn abstract, maar broeikasemmissie is een berekening die slecht uitkomt als je die inrekent in bedrijven die voldoen aan de abstracte voorwaarden.

RFC heeft de slag echter gemist, dus moet die toplijn slagen en wordt er een draai aangegeven die niemand meer echt kan volgen. Het is het zoveelste technocratisch gedrocht dat ver afgedreven is van waar Wiebren in Friesland mee bezig is geweest, dat ik me afvraag of deze toplijn eigenlijk nog wel is wat Wiebren zich ervan voorgesteld heeft. Zou me niks verbazen dat hij voor de tweede keer in een politiek spelletje terechtgekomen is.
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
65% eiwit en dergelijke zijn abstract,

Grappig bedoelt? want ook dat is rekenkundige flauwekul vol aannames!
robbies
@slagroomvla ik had deze reactie wel verwacht. Je weet hoeveel eiwit je veestapel nodig heeft en je weet hoeveel je van je land haalt. Daar heb je geen KLW voor nodig om dat rond te rekenen
slagroomvla
@robbies Dan zal toch echt alles over de weegbrug moeten, want grasopname met weidegang is net zo'n grijs gebied als kuil opmeten...
robbies
Quote Reactie van @slagroomvla:
Dan zal toch echt alles over de weegbrug moeten, want grasopname met weidegang is net zo'n grijs gebied als kuil opmeten...

Dan houden we het erop dat die 65% eiwit discutabel is. Het is in ieder geval abstracter dan die co2 en broeikasemissie
slagroomvla
@robbies Lijkt mij verstandig dat we ons nergens meer op vast laten pinnen... Het is toch nooit goed genoeg, en binnen de kortste keren moeten de normen weer strakker.
robbies
Quote Reactie van @slagroomvla:
Lijkt mij verstandig dat we ons nergens meer op vast laten pinnen... Het is toch nooit goed genoeg, en binnen de kortste keren moeten de normen weer strakker.

Ik had gerekend op een melkstroom die uitlegbaar is voor boeren aan burgers, vergelijkbaar met Noord-Hollandse melk.Daar zitten ook geen ingewikkelde rekenmodellen in.
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
Ik had gerekend op een melkstroom die uitlegbaar is voor boeren aan burgers, vergelijkbaar met Noord-Hollandse melk.Daar zitten ook geen ingewikkelde rekenmodellen in.

Nee, daar hebben ze zelfs speciaal iemand voor aangenomen, en ik denk dat die langzaamaan ook wel wat nattigheid begint te voelen dat hij weer het gezicht voor veel heibel en onrust mag gaan worden...Hopelijk voor hem betaald het goed...
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @slagroomvla:
.Hopelijk voor hem betaald het goed..
Waarom zit ie er denk je?
cs-agrar
Quote Reactie van @slagroomvla:
Dan zal toch echt alles over de weegbrug moeten, want grasopname met weidegang is net zo'n grijs gebied als kuil opmeten...

Bij een rekenmodel waarin vast staat wat je koeien nodig hebben, en je hebt je kuilen opgemeten, je weet wat voerboer gebracht heeft, komt het resterende deel van weidegang.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @cs-agrar:
Bij een rekenmodel

Stop maar....
+1
@robbies Ja men wil problemen oplossen die niet bestaan, en dat valt niet mee ,ze zijn compleet gehersenspoeld .
robbies
Quote Reactie van @George:
Ongelooflijk dat het eigenlijk zou moeten om het gezonde verstand weer te doen terug keren. Een hoop gezanik en gezever is het tegenwoordig op niks. Hoe ze de boeren aan het ruïneren zijn is gewoon niet normaal. Maar ook zo'n zwarte pieten discussie is totaal van de zotte. Het gezonde verstand is gewoon weg bij een deel van de bevolking.

Er is niks waar ze zich druk om moeten maken. Geld krijgt in Nederland iedereen gratis. Van de honger gaan we hier ook niet dood. Op straat wonen is in Nederland bijna een keuze of op zijn minst een gevolg van heel veel opeenvolgende slechte keuzes. ik geloof dat 97% van Nederland op internet is aangesloten, dus je mening spuien is geen probleem. Omdat er gereageerd wordt heb je het gevoel dat er ook nog naar geluisterd wordt. De basisbehoeften zijn ingevuld en men gaat er ook altijd vanuit dat die gevuld blijven. Komt er een oorlog, dan vallen een hele hoop van die zekerheden weg. Dus het klopt wel.
+7
Wiebren
@robbies zoiets?

(klik om te vergroten)

+4
jan w
@Wiebren
We kunnen er wel hilarisch over doen, Maar Jeroen heeft zeer zeker een punt.
Denk dat vele boeren met hem eens zijn, laat ik zeggen de meeste boeren met hem eens zijn.
De melkveehouders worden domweg belazerd door de zuivel.
Ik vraag me werkelijk wel af waar de zuivel nu voor is. Om de onze melk op een zo optimale manier tot waarde te brengen of de consument aan een zo goedkoop mogelijk product helpen en de melkveehouders voor de kosten op te laten draaien.
Wij moeten steeds meer voor steeds minder.
Wij worden gewoon belazerd, en daar is niet alleen de zuivel de oorzaak van. Maar zeer zeker ook doordat de belangenbehartiging voor de boeren er niet meer is. LTO kan geen potten meer breken.Dat zijn ook zwijgers en jaknikkers.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
Hoe ze de boeren aan het ruïneren
Vanavond Nieuwsuur gezien? Wat maken de sectorvertegenwoordigers, de NZO en Schouten zich toch een zorgen om de boeren. Morgen de zoveelste trap in hun rug.....
+2
slagroomvla
@kanniewaarzijn Boer zoekt touw, och wat vervelend nauw... Het interesseert ze geen ene donder!! Ze zijn zelfs mede verantwoordelijk.

Als je dag in dag uit over mensen heen staat te zeiken en ze helemaal horendol maakt met onzinnige regels dan moet je inderdaad niet raar staan te kijken dat je sommigen over de rand duwt, en dan ook nog bezorgd zijn?
+3
christo
@slagroomvlaLaat Schouten zich maar eens verdiepen hoe het komt dat boeren zo in de knel zitten. Ze heeft geen idee wat ze aan het doen is.
putjesschepper
@christo helaas ken ik ook zo'n geval.prachtig bedrijf opgebouwd in 2015 nieuwe stal voor melkvee en knelgeval.maar heeft zich zelf tekort gedaan.hij liet 3 kinderen en vrouw achter.😥😥
christo
@putjesschepper Kom er maar in m uut m.
cowboys
@putjesschepper kun je beter een paar nvwa controleurs meenemen in je ondergang komt het zeker in het journaal.
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Vanavond Nieuwsuur gezien? Wat maken de sectorvertegenwoordigers, de NZO en Schouten zich toch een zorgen om de boeren. Morgen de zoveelste trap in hun rug.....

Ik heb het niet gezien. Maar niemand trekt zich iets aan over het lot van de boeren. Er blijven er nauwelijks over als het zo nog lang verder gaat. Eerder lijkt men niet content.
+1
Zo begint HET geweten te knagen bij LTO/NZO/ RFC ??? Onvoorstelbaar zij zijn MEDE/HOOFD verantwoordelijk voor deze situatie !!! Huichelaars !!!
+2
jan w
Wat zien we nu!
In mijn ogen heeft Jeroen gelijk.
Van de zuivel en onze belangenbehartigers hoeven we niks te verwachten.
De zuivel spint alleen maar garen, omdat er een grote verdeeldheid is en blijft onder de boeren.
Het is net als de zwartepieten kwestie. Het is maar een enkeling die het wil en die verwachten dat het hele land volgt.
Een arbeider uit Rotterdam die gem. € 1136.00 aan huur voor een woning moet betalen zit niet te wachten op een topzuivellijn. Die neemt het goedkoopste.
En zo is het bij de grote gros zo. Als burger wil men nog wel eisen stellen. Maar als die burger in de winkel komt en diegene wordt op dat moment consument, dan gaat ze voor het goedkoopste.
En nu we het toch over Sinterklaas hebben. RFC heeft de boot gemist.
Coen
@jan w , top-line is mooi en sexy, maar de basiszuivel wordt weer vergeten en daar is veel meer winst (prestatietoeslag) te halen.

in de LC weer een mooi verhaal over onze Condensfabriek, luie poederverkopers resulteren in een 40% onderbezetting in een ultra moderne fabriek 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
270
DEELNEMERS
67
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN