Als mestfraude niet te bestrijden is, dan moet de sector maar kleiner

Het probleem van de mestfraude blijkt te hardnekkig en te omvangrijk voor het gezag om ooit te kunnen beheersen, eerst met controle dan met sancties. De sector zelf volhardt namelijk in z’n frauduleuze gedrag – die blijkt niet of nauwelijks vatbaar voor zelfregulering, onvoldoende onder de indruk van toekomstige sancties, noch gevoelig voor publieke aandacht voor normschendingen. Vooral omdat men de schouders ophaalt voor de natuur- en milieubelangen die wettelijk worden beschermd.

De branche blijkt verder te groot om daar nog met een ‘150 tot 200 strafzaken’ per jaar indruk op te kunnen maken. Het recht heeft hier dus geen gezag, de calculerende varkensboer heeft de overhand.

Deel dit topic Als mestfraude niet te bestrijden is, dan moet de sector maar kleiner (nrc.nl)

Het probleem van de mestfraude blijkt te hardnekkig en te omvangrijk voor het gezag om ooit te kunnen beheersen, eerst met controle dan met sancties.

 Schouten: 'OM gaat zijn boekje te buiten' (boerenbusiness.nl)

Rob de Rijck, officier van justitie, mengde zich deze week via een artikel in NRC Handelsblad in de discussie omtrent de landbouw. Hij zei dat er minder vee moet komen voordat de mestfraude aangepakt kan worden. Tijdens het vragenuurtje toonde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zich bepaald niet geamuseerd.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+3
Jowi
Als de file's niet te bestrijden zijn dan moeten er minder auto's komen en niet meer
+2
Dirk van Zetten
@Jowi deze vond ik ook leuk. Als belastingontduiking niet te bestrijden is, dan moeten we belastingen afschaffen..
+2
Dirk van Zetten
@Jowi inbraakcijfers gaan niet naar beneden. Huizen slopen. Cybercrime neemt toe, aantal computers in Nederland reduceren.... hoe dom en links kun je zijn
+1
Elvis
@Dirk van Zetten als zwarte Piet eruit gekickt word gaat het aantal inbraken wel dalen
+4
hans1980
NRC is een utralinks kutblad
kanniewaarzijn
Zolang men mineralen uit verschillende leefwerelden één op één op blijft tellen, zal de "fraude" blijven bestaan. Minder vee zal ook niet helpen; zelfs als er één groot varkensbedrijf overblijft hou je nog zwarte mest. Vooral doorgaan met de KLW, komt er van de melkveehouderskant ook nog zwarte mest bij: nog meer "fraude"!
+5
matt
Weer een op een strategische functie,die tegen de veehouderij schopt.

Kan me niet meer aan de indruk onttrekken,dat het gewoon een goed georganiseert kartel tegen de veehouderij is.
demelkboer
Volgens mij hebben wij in Nederland de trias politica en daar dient deze vrind van de rechterlijke macht zich ook aan te houden
+4
spotmelker
We krijgen het falen van wur, rivm, cdm, tcb en al die andere overschatte clubjes weer eens op ons bord. Als ik de uitkomst/boete/ korting van de derogatiecontrole binnen heb zal ik daar ook eens een uitgebreid (Facebook) artikel over de ether in slingeren waarbij ale regelgevings(on)mogelijkheden ondubbelzinnig aan bod komen.
Weidezicht
@spotmelker dat soort dingen moeten nu al veel meer gedaan worden. Iefereen zit elkaar op prikkebord ye vertellen wat ze al weten. Het moet naar buiten. Reageten naar kranten en omroepen. Massaal en een goede prater met kennis van zalen naar pauw en late night enz. Fat zou voor meerdere mensen een fulltime functie kunnen zijn. Is misschien wel subsidie potje voor te vinden. Overheid sponsort wakker dier enz toch ook .
+6
Jannus
@Weidezicht Zou eerst een ander toetsenbord nemen of een kunstgebit in doen
Weidezicht
@Jannus ha ha. Zo,n dure glazen beeldschermbeschermer erop geplakt. Moet zowat met de voorhamer typen...
Jannus
@Weidezicht Gelukkig maar,je zult je kunstgebit maar kwijt zijn!!!! 😶 😶 😶 😶 😶
Jan S
Quote Reactie van @Weidezicht:
Reageten naar kranten en omroepen. Massaal en een goede prater met kennis van zalen naar pauw en late night enz.

Denk je dat die geinterresseerd zijn in de waarheid?
De main stream media zijn er alleen maar om de mensen te manipuleren in de beeld- meningsvorming van de grote massa's. Perceptie management noemen ze dat.
Weidezicht
@Jan S WNL dan ofzo. Er zal toch ergens nog wel wat zijn. Zo gaat het ook niet. Je bloeddruk komt zo meerdere malen per dag in het rood.
Jan S
Quote Reactie van @Weidezicht:
Er zal toch ergens nog wel wat zijn.

Je kunt de waarheid altijd vinden, maar het vergt wel enig zoek werk en studie. Internet maakt het tegenwoordig redelijk eenvoudig om je goed te informeren.Je moet alleen wel bereid zijn om er wat tijd in te steken.
puntertje
@Jan S Is het je nooit opgevallen dat heel veel waarheden op internet circuleren? En de echte zit er tussen maar meerdere waarheden komen ook vaak voor. Het is nu eenmaal niet allemaal wiskunde. Maak ook niet de fout dat wat jij vindt ook de waarheid is en dat je dat 'bewijs' ook op internet kunt vinden. Daar zijn nl. ook mensen die beweren dat de aarde plat is of dat RFC binnenkort failliet gaat.
MTSTAMMINGA
@puntertje
Je kunt er nog 1 aan toevoegen A-Ware wordt binnen 10 jaar verkocht aan een chinese door J Anker
Groen1
.
+1
Pluto
Ik heb nog niets gehoord over veroordelingen welke door nrc naar voren zijn gebracht . Er zijn destijds een paar artikelen in de media verschenen met het bewijs een mondeling verhaal van een verslaggever welke een ritje mee was geweest met de chauffeur . De hele regelgeving is te gecompliceerd en gebaseerd op allerlei aannames welke nog elk jaar weer worden aangepast .Je kunt er best een mooi juridisch verhaal met allerlei vaktermen bij halen en de meest bizarre hoogleraren maar het onderwerp blijft gewoon stront !.
+1
puntertje
Als mestruimte minder schaars is, is mestafzet minder duur. En dan is de verleiding van een aantal ondernemers om de zaak te flessen kleiner. Dat is wat gezegd wordt. Tja, wat moet je zeggen, dat is wel waar natuurlijk.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @puntertje:
Tja, wat moet je zeggen, dat is wel waar natuurlijk.

Met minder Marokkanen hebben we ook minder overlast van ze, dat idee?
puntertje
@slagroomvla Jij zoekt vergelijkingen in een verdacht vreemde hoek.
De uitspraak t.a.v. mest klopt natuurlijk. En is waarschijnlijk een waarschuwing dat dit het gevolg van fraude zou kunnen worden. Dat hier heel veel mensen niet blij worden omdat ze dan minder vee zouden kunnen gaan houden is een hele andere zaak.
+2
pieta
@puntertje Gisteren Jensen gezien op TV met Baudet? Waarschijnlijk niet dus. Baudet zegt letterlijk het enige wat links doet is telkens de morele kaart trekken. Doe jij nu ook alsof je het wel mag zeggen met inkrimpen vd veestapel en niet van Marokkanen. Gewoon een zwaktebod. Bij geen veebedrijven met een mestoverschot is de fraude weg, bij geen Marokkanen .......
+2
puntertje
@pieta Ik zeg toch niet wat ik er van vind? Doe niet zo aangebrand man. Morele kaart trekken.. , wat een onzin. Als je een markt overkapt heb je geen paraplu nodig. Klopt toch ook? Of ben ik nu links, moralistisch of weet ik wat? Jullie zijn enorm snel op je tenen getrapt en geloven elke complottheorie en dat er wel weer iets achter zal zitten om lekker boertje te pesten. En een ieder die boertjes 'pest' is zelfingenomen en moralistisch. Maar ondertussen kijken naar Baudet. Over zelfingenomenheid gesproken.
+4
christo
@puntertje Links is ziek. Anderen je eigen wensgedachten opleggen. Dat past in een ander systeem dan een democratie. Ik zou ze als eerste overslaan bij de voedselbank.
puntertje
@christo Andersdenkenden uitsluiten voor hulp? Omdat zij jou iets op zouden willen leggen? Erg veel spiegels heb je niet in de buurt denk ik.
christo
@puntertje Ik krijg dagelijks zoveel complimenten over mijn uiterlijk dat ik daar geen spiegel voor nodig heb. Hoe vaak per dag kijk jij in de spiegel? Jij mag lullen en raaskallen wat je wilt, maar val mij niet lastig met beperkingen die jij/een ander vanuit idealistisch oogpunt zelf verzonnen hebt.
puntertje
@christo tja, je zou mijn opmerking niet beter kunnen bevestigen dan met het antwoord dat jezelf geeft.
Jan S
Quote Reactie van @puntertje:
Andersdenkenden

Dat ze anders denken is het probleem niet. Het probleem is dat ze die denkbeelden anderen op alle mogelijke manieren door de strot proberen te duwen. Wat dat betreft zijn ze niet anders dan natioaal socialisten, communisten en stalinisten. Nu ze in de minderheid zijn zijn ze alleen wat minder gewelddadig. Maar ik durf mijn hand niet voor deze gutmenschen in het vuur te steken als ze werkelijk aan de macht komen.
puntertje
@Jan S Wat denk je, gaan ze je dan slachten? 😁
Jan S
Quote Reactie van @puntertje:
Wat denk je, gaan ze je dan slachten?

Als ik naar de geschiedenis kijk zou het een meevaller zijn, als ze het niet deden!

De geschiedenis is er vol van:
pieta
@puntertje Volgens mij zeg je wel wat je er van vind. En wat over Marokkanen gezegd wordt klopt voor hetzelfde deel.
puntertje
@pieta Je moet lezen, want ik zeg niet wat ik er van vind. Maar als je gaat redeneren uit het principe; 'Hij bevestigd niet meteen mijn gedachtegang, dus hij is tegen mij' dan zegt dat ook iets over jezelf. Maar in de U.S. kun je er president mee worden, dus succes.
pieta
@puntertje Als je vindt dat iemand de vergelijkingen in een verdacht vreemde hoek zoekt dan geef je je mening toch wel enigszins prijs wat mij betreft. Ik ben ook niet voor de meneer van minder, minder, minder. Zo is ook niet enkel het hebben van een mestoverschot op bedrijfsniveau de reden van fraude. Daar zullen wel een paar redenen meer aan ten grondslag liggen.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @puntertje:
En dan is de verleiding van een aantal ondernemers om de zaak te flessen kleiner.

Die flessen de zaak niet bewust maar als gevolg van ongecontroleerde rekenregels kunnen zij met relatief weinig mestafvoer aan hun normen voldoen en wat er dan over blijft is legaal op elke postzegel te dumpen. Daarom zouden er meer fosfaatklassen voor de grond met bijbehorende plaatsingsruimte moeten komen. Die papieren tijgers kunnen al geen smeerworst meer vreten.
Pluto
@spotmelker Wanneer is er sprake van flessen ??? als in de klw 8 gve per ha en mest SCHEIDEN al een efficiëntie laat zien op papier dat er nog mest aangevoerd kan worden ???? en dan ook nog als voorbeeld dient in koeien en kansen !!. Ik kan me voorstellen dat er argwaan ontstaat bij collega veehouders en controlerende instanties .
kanniewaarzijn
@Pluto Hoe intensiever hoe gunstiger. Is gewoon het MINAS-saldo, niet meer en niet minder. Oude wijn in nieuwe zakken.
JohnDeere6serie
@kanniewaarzijn idd je flikkert je teeltverliezen en bodemverliezen mooi over de schutting bij een ander. Maar zo'n veehouder komt bar slecht uit met CO2 per kg melk omdat hij de vastlegging niet heeft van al die hectares. Ow wacht dat wordt niet meegerekend....
+2
spotmelker
Quote Reactie van @Pluto:
als in de klw 8 gve per ha en mest SCHEIDEN al een efficiëntie laat zien op papier dat er nog mest aangevoerd kan worden ????

Die maken gewoon gebruik van in Wageningen ontwikkelde voorgeschreven rekenregels die nimmer getoetst zijn in de praktijk. En dan krijg je dat soort dingen en wie dat een beetje snapt kan er veel voordeel uit halen. Het werkelijke probleem is begonnen met het accepteren van onkunde in o.a. MINAS. Alles wat men niet wist of domweg te lui was om te onderzoeken noemde(t) men verlies en daar ga je vervolgens sectoren mee slopen. Ik moet erkennen dat ze dat aardig lukt...
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden probleem , controle en mestfraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!