Economische groei Nederland valt terug, krimp in Duitsland

De economische groei zwakt af. Het afgelopen kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,2 procent vergeleken met het kwartaal ervoor. Dat is de kleinste groei in ruim twee jaar, meldt het CBS.
Een kwartaal eerder was er nog een groei van 0,8 procent.
In Duitsland, de grootste economie van Europa, was er afgelopen kwartaal zelfs een krimp van de economie van 0,2 procent. Dat is sinds begin 2015 niet meer voorgekomen.
Wereldhandel
De belangrijkste reden voor de teruglopende groei lijkt de export. Door internationale spanningen staat de wereldhandel onder druk. De export van goederen en diensten groeide weliswaar nog met 2 procent, maar in het verleden was die groei aanzienlijk groter.
"Ook elders in Europa zien we dat de groei tegenviel", zegt Peter-Hein van Mulligen van het CBS. "Aan de andere kant, we hebben een lange periode van economische groei achter de rug, dus het is niet zo gek dat het even wat minder groeit."
De werkgelegenheid verbetert echter nog altijd. Het aantal banen nam toe, het aantal vacatures bereikte met 262.000 opnieuw recordhoogte en de werkloosheid daalde licht naar 348.000. Het is voor sommige werkgevers moeilijk om het juiste personeel te vinden, al is de krapte volgens het CBS nog niet zo erg als tien jaar geleden.
Schonere auto's, WK-debacle
De krimp van de Duitse economie is vooral te wijten aan de dalende export. Vanwege nieuwe strengere emissie-eisen zijn er afgelopen zomer minder Duitse auto's uitgevoerd; veel fabrikanten worstelen met de nieuwe normen. De Duitse auto-industrie heeft een omzet van honderden miljarden euro's, waardoor tegenslagen daar snel merkbaar zijn.
Volgens ING-econoom Carsten Brzeski kan ook het afgelopen WK ervoor geleid hebben dat er minder vertrouwen is onder Duitse consumenten. Duitsland werd toen al in de groepsfase uitgeschakeld na verlies tegen Zuid-Korea.
"De prestaties van het nationaal voetbalteam durven we niet te voorspellen, maar de auto-industrie zou de komende maanden kunnen herstellen", zegt Brzeski.
Volgens hem zijn de slechte cijfers van Duitsland een wake-up call, zeker nadat bondskanselier Merkel haar vertrek heeft aangekondigd. "De reputatie van Duitsland als sterke man (of vrouw) van Europa loopt krassen op. De tegenvallende cijfers van vandaag laten zien dat politieke stabiliteit en sterke groei zeker geen vast gegeven zijn."

DEN HAAG (ANP) - De economische groei in Nederland is in het derde kwartaal uitgekomen op het laagste niveau in ruim twee jaar. Het bruto binnenlands product (bbp) dikte met 0,2 procent aan ten opzichte van een kwartaal eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening.
Het bericht Laagste groei economie in twee jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea
DEN HAAG (AFN) - De economische groei in Nederland is in het derde kwartaal uitgekomen op het laagste niveau in ruim twee jaar. Het bruto binnenlands product (bbp) dikte met 0,2 procent aan ten opzichte van een kwartaal eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis...
 Economische groei Nederland valt terug, krimp in Duitsland (nos.nl)

De economische groei zwakt af. Het afgelopen kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,2 procent vergeleken met het kwartaal ervoor. Dat is de kleinste groei in ruim twee jaar, meldt het CBS. Een kwartaal eerder was er nog een groei van 0,8 procent. In Duitsland, de grootste economie van Europa, was er afgelopen kwartaal zelfs een krimp van de economie van 0,2 procent. Dat is sinds begin 2015 niet meer voorgekomen. Wereldhandel De belangrijkste reden voor de teruglopende groei lijkt de export. Door internationale spanningen staat de wereldhandel onder druk. De export van goederen en diensten groeide weliswaar nog met 2 procent, maar in het verleden was die groei aanzienlijk groter. "Ook elders in Europa zien we dat de groei tegenviel", zegt Peter-Hein van Mulligen van het CBS. "Aan de andere kant, we hebben een lange periode van economische groei achter de rug, dus het is niet zo gek dat het even wat minder groeit." De werkgelegenheid verbetert echter nog altijd. Het aantal banen nam toe, het aantal vacatures bereikte met 262.000 opnieuw recordhoogte en de werkloosheid daalde licht naar 348.000. Het is voor sommige werkgevers moeilijk om het juiste personeel te vinden, al is de krapte volgens het CBS nog niet zo erg als tien jaar geleden. Schonere auto's, WK-debacle De krimp van de Duitse economie is vooral te wijten aan de dalende export. Vanwege nieuwe strengere emissie-eisen zijn er afgelopen zomer minder Duitse auto's uitgevoerd; veel fabrikanten worstelen met de nieuwe normen. De Duitse auto-industrie heeft een omzet van honderden miljarden euro's, waardoor tegenslagen daar snel merkbaar zijn. Volgens ING-econoom Carsten Brzeski kan ook het afgelopen WK ervoor geleid hebben dat er minder vertrouwen is onder Duitse consumenten. Duitsland werd toen al in de groepsfase uitgeschakeld na verlies tegen Zuid-Korea. "De prestaties van het nationaal voetbalteam durven we niet te voorspellen, maar de auto-industrie zou de komende maanden kunnen herstellen", zegt Brzeski. Volgens hem zijn de slechte cijfers van Duitsland een wake-up call, zeker nadat bondskanselier Merkel haar vertrek heeft aangekondigd. "De reputatie van Duitsland als sterke man (of vrouw) van Europa loopt krassen op. De tegenvallende cijfers van vandaag laten zien dat politieke stabiliteit en sterke groei zeker geen vast gegeven zijn."

 Laagste groei economie in twee jaar (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - De economische groei in Nederland is in het derde kwartaal uitgekomen op het laagste niveau in ruim twee jaar. Het bruto binnenlands product (bbp) dikte met 0,2 procent aan ten opzichte van een kwartaal eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening. Het bericht Laagste groei economie in twee jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

 Laagste groei economie in twee jaar (2) (beurs.nl)

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea DEN HAAG (AFN) - De economische groei in Nederland is in het derde kwartaal uitgekomen op het laagste niveau in ruim twee jaar. Het bruto binnenlands product (bbp) dikte met 0,2 procent aan ten opzichte van een kwartaal eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis...

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden zomer , duitsland , druk , export , europa , cbs , werkgevers , personeel , werkloosheid , omzet en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!