Kalfok score nadelig voor kleine bedrijven.

Doe hier al heel het jaar met de kalfok score mee. Ben hier al 60 punten mis gelopen door kalveren sterfte. Per kwartaal kom ik dan onder de 92% als streefwaarde. Dit komt met name door de geringe aantal kalveren per kwartaal. Tel ik alles van een heel jaar op blijf ik ruim schoots boven de 92%.
grote bedrijven met meer kalveren per kwartaal hebben dit probleem minder.

Deel dit topic

Reacties

+10
dwers
Voorheen had ik 18 koeien als ik dan een pech jaar had en twee koeien dood zat je al op ruim 10% dode koeien en dan werd dat vanuit de zuivel heel theoretisch bekeken en kreeg ik gezeur , dan zij ik halve koeien dood lukt me niet 😄.
Frans1
@dwers die eerste telde niet om dat probleem te ondervangen😉
+3
@dwers Als twee koeien hebt , en er gaat er 1 dood zit je op 50 %, waar maken ze zich druk om .Hoeveel koeien heeft RFC de dood in gejaagd ???
sorry
Berekenen die neanderthalers het dan niet over 2 of 3 jaar?
+1
Frans1
Herken het wel. 2e kwartaal maar 3 kalveren,een dood,doe het rekenwerk maar.
3e kwartaal 0 % sterfte,maar 3 die beginnen te kuchen,dus 1 spuitje, ddd 5x de signaleringswaarde. Zo voel je je wel steeds een grote prutser
pietjepuk
@Frans1 klopt hier tussen de 90 en 100 kalveren per jaar.
1e kwartaal 1 kalf tussen de 15 en 56 dood. Is meer dan 8% dus onder de 92 % 15 punten gekort. ook een kalf dood geboren maar heeft geen gevolgen.
2e kwartaal 1 stier tot 14 dagen dood meer dan 8% dus 15 punten gekort
3 e kwartaal 3 dood geboren 15 punten kwijt. ook een stier tot 14 dagen ook 15 punten kwijt.

op jaarbasis 90 kalveren 92% levend geeft maximaal 7dode kalveren heb er tot nu toe 4
90 kalveren geeft ongeveer 45 stieren. Dus 0 tot 14 dagen maximaal 3 doden om boven de 92 % te blijven heb er 2
hou ongeveer 30 vaarskakveren aan is er 1 dood gegaan tussen de 15 en 56 dagen. is minder dan 8%.
moet nog een kwartaal bij als het een beetje mee zit blijf ik op jaarbasis overal boven de 92 %.

Denk dat ik voor duurzaamheid maar 10 punten krijg voor de kalfok score. terwijl je het op jaarbasis uitrekend ik gewoon de volle 40 punten haal.
Frits1
@Frans1 hier net zo, longontsteking bij een kalf, een nieuw flesje gekocht, 10 ml gespoten, volgens qlip moet ik de andere 90 ml weg gooien wat dat gaat natuurlijk over de datum. Wel een hele hoge ddd 😞
+1
CorP
@Frans1dan trek je alle machtigingen toch in? UIteindelijk heeft dit allemaal niets met de kwaliteit van de melk te maken, het is alleen om de kalvermesters te spekken, maar deze vergeten als tegenprestatie goed uit te betalen.
pietjepuk
Quote Reactie van @CorP:
trek je alle machtigingen toch in

Vorig jaar kreeg ik om en nabij 400 euri per 10 punten extra. nu wordt mij effe 30 punten door de neus geboord ten opzichten van een bedrijf met 200 melkkoeien. Kost mij gewoon 1000 euro en meer.
Noorderling
Rekenkundig is het inderdaad prutswerk. Zullen wel dezelfde aan gewerkt hebben als melkweb en de CDK. De laatste hebben ook 2 jaar nodig gehad om uberhaubt een draaiende website te ontwikkelen.

Als je 1 kalf uit kwartaal 1 evenzwaar meetelt als 10 kalveren uit kwartaal 2 ga je natuurlijk vreselijk nat. Dat daar nog geen gewogen gemiddelde van gemaakt kan worden slaat natuurlijk nergens op. Netzoals flesjes over datum, vis dan de behandelingen uit een managementprogramma gekoppeld aan het ingevoerde bedrijfsbehandelplan. Weet je ook direct het verbruik.
+1
koeboer
Je bent zo storig aan wel grote bureau la nodig om al die papieren onzin in te leggen. Kringloop wijzer ,kalfok en andere focus onzin .Leg het liefst diep weg ,hooguit keer Qlip man of vrouw die het boeit mij niet.Baal al genoeg als ik paar dode kalfjes heb ,hoeven ze mij niet na een half jaar nog een keer weer inpeperen.
Jan S
😀
+1
dewittemotor
Heel bedrijf electrisch bij mij, dus nagenoeg geen dieselverbruik.
Resultaat RFC Focus Planet op onderdeel energie is 0 punten. Immers veel stroomverbruik en voor diesel telt RFC er gewoon een vast getal bij op ongeacht bedrijfsvoering.
Zit ik al drie jaar over te klagen en heeft me al vele duizenden euro's aan bonus gekost, maar ze doen er niets aan, terwijl elektriciteit toch als schoon wordt gezien. oh ja, groene stroom hier.

En dat is dan ook meteen mijn bezwaar tegen al die scores etc.. Het is verre van eerlijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0