'FrieslandCampina moet productie DIRECT stopzetten'

LOCHEM - Omwonenden, milieuactivisten en politici zijn van mening dat FrieslandCampina in Lochem en Borculo de productie stil moet leggen. Dit omdat er momenteel per uur 400.000 liter vervuild water de Berkel instroomt. De oorzaak is een leidingbreuk. 

FrieslandCampina gaf dit weekend aan dat ze de productie best stil willen leggen. Maar pas wanneer het ‘echt’ nodig is. Volgens bovengenoemde is het nu echt nodig! “Er stroomt enorm veel vervuild water aan. Wat een domme reactie van die woordvoerder. Er gaan vissen dood”, vertelt de Lochemse milieu-activist Sjoerd Jansen.

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Zolang het waterschap aldaar daar geen noodzaak tot ziet, anders hadden hun dat wel gesommeerd.
+6
slagroomvla
Milieu activist? direct opsluiten!
harke
Daar gaat de nabetaling...
+15
Brutus64
Tja, en als hier een beetje mest de loot in loopt is leiden in last, lekkage zal toch een keer afgesloten worden, of gaat dit jaren duren, ik vind het erg vreemd Campina zou meer initiatief moeten tonen, ze willen toch het duurzaamste zuivel bedrijf ter wereld worden, zo te zien behoren ze daar niet bij, ze kijken liever de leden op vingers, of het erf voldoende schoon is ed.
+5
dwers
Ha, het is net als met de leden van de coöperatie, die voelen zich ook niet meer als een vis in het water.
+3
paul1
Leiding is van het waterschap heb ik begrepen, dus eigenlijk verantwoordelijk
+8
de hoef
Quote Reactie van @paul1:
eiding is van het waterschap

als ze jou vragen om even te stoppen ,omdat de natuur er onder lijd ,doe jij dat gelijk ,je kunt in 2018 niet meer in het nieuws komen met duizenden dode vissen ,dan ben je arogant bezig,los van wie de schuldige is
pieta
@de hoef Ik denk dat het waterschap dat niet gevraagd heeft. Want zodra je dat vraagt dien je als verantwoordelijke je verantwoordelijkheid te nemen en dus de kosten op je te nemen.
cowboys
@paul1 waterschappen en verantwoordelijkheid nemen zijn 2 dingen die niet samengaan . En veder zou ik zeggen qlip eropaf een zeer grote afwijking kan niet zonder gevolg blijven.
+1
weurding
@cowboys tegenvallers bij waterschappen komen ook ten laste van?........ links of rechtsom krijgen we de rekening gepresenteerd
t zal wel
@paul1
kon je wel eens gelijk in hebben....
dus door de nadruk op rfc te leggen halen ze de aandacht weg bij het waterschap...
goed voor de publieke opinie...
fabriek stil leggen tank in de put laten lopen en voor de vergoeding van de schade afhankelijk zijn van juristen...
kan ook het senario zijn.......
+3
Jack Rijlaarsdam
Achter de pc vandaan is het makkelijk l#llen, maar zet er een aannemer op: breuk vrijgraven, vanaf dat moment stop in de leiding en de 400 m³/uur aftrucken, breuk er tussenuit zagen, opstelling plaatsen voor spiegellas apparatuur, half uurtje schaven en ongeveer twee uur per las nodig, dus na een uur of acht tot hooguit tien kan er weer druk op. Moeilijker is het niet. Verhaal is wel dat waterschap de opdracht moet geven als eigenaar van de leiding. Dat zal waarschijnlijk het meest tijdrovende deel van de operatie worden...
Herbert
@Jack Rijlaarsdam ik had ergens gelezen dat het een moeilijk bereikbaar gebied is. Geen idee wat ze daar mee bedoelen, maar ik kan mij voorstellen dat als het 1 groot moeras is er geen aannemer zich aan waagt.
Jack Rijlaarsdam
@Herbert
rijplaten-huren.com/nl/…

Geen regiewerk, maar gewoon in de uren, valt geen aannemer zich een buil aan.
Herbert
@Jack Rijlaarsdam succes met rijplaten. Met 400m3 per uur spoelt er ook heel wat zand etc weg. Het is 1 grote vijver geworden daar.
+1
t zal wel
@Jack Rijlaarsdam

met zoveel slimme veehouders is elk probleem in de wereld direct opgelost en stelt t allemaal niets voor....
neemt niet weg dat alles altijd beter kan....
cowboys
@Herbert valt niet mee een waterleiding maken waar de druk nog op staat.
cowboys
@cowboys ik vraag me af wat voor reinigingsmiddel RFC gebruikt dat de vissen ervan dood gaan zeker een niet erg duurzaam milieu verantwoord middel.
+1
Herbert
@cowboys de vissen zijn door zuurstofgebrek dood gegaan, dat zuurstofgebrek is veroorzaakt door melkresten wat in dat afvalwater zat met een explosieve bacteriegroei als gevolg. De reinigingsmiddelen zijn verwaarloosbaar
cowboys
@Herbert als jij je melktank wast komt er ook niet alleen warm water uit.
Herbert
@cowboys nee maar daar komt gelukkig geen 400m3 spoelwater per uur uit. Die bacteriën ontnemen alle zuurstof uit het water. Zuurstof toevoegen is dus zinloos zolang er nog melkresten aanwezig zijn als voeding voor die bacteriën.
j h p
@cowboys Het is waarschijnlijk warm water wat veel minder zuurstof bevat en daardoor 'stikken' de vissen.
cowboys
@j h p dan zou dat met een aantal compressors zijn op te lossen.
Teunis D
@cowboys Loog en zuur waarschijnlijk. Samen neutraal 😁
+1
ted9
@cowboys stukje fietsband en een slangklemmetje 😬
+2
Leo,s vriend
@Herbert Is een stukje : "nieuwe natuur" moeras dus, en net half onder een beek van een meter of 4 breed op een diepte van 4 m is de leiding gebarsten, precies tussen Twentekanaal en Berkel, enorme kwel daar, grondwater op 0,5 m. En 10 m naast een hoogspannings trafostation.
Kan bijna niet beroerder dus.
cowboys
@Leo,s vriend dus snel afsluiten voor dat ze daar ook nog zonder stroom komen.
Leo,s vriend
@cowboys Neuh. ligt een meter of 3 hoger.
pieta
@Leo,s vriend Hebben ze in ieder geval stroom in de buurt . 😁
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam Waarom bel je ze niet even met je technisch advies.?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
bel je ze niet even

Ze hebben m'n nummer....

Overigens heeft het waterschap alles onder controle. Dat die leiding 3,5 meter onder maaiveld ligt, maakt het klusje niet makkelijker.
Bekkink
@Jack Rijlaarsdam hoorde net dat die rioolpijp nog maar 5 jaar oud was....zal toch wel onder garantie vallen? Ook zijn er plannen om de berkel op te stuwen om die uit te baggeren over een paar kilometer. Mot geld kosten🙈
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Bekkink:
Ook zijn er plannen om de berkel op te stuwen om die uit te baggeren over een paar kilometer. Mot geld kosten

waar haal je dat vandaan ?
Bekkink
@Leo,s vriendpersoneel van waterschap waren hier aant maaien...die zeiden dat.....geldsmijterij
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Bekkink:
personeel van waterschap waren hier aant maaien...die zeiden dat

Lijkt me dat dat personeel dat uit de dikke duim zuigt, wel zijn er plannen om de Berkel op die locatie "natuurlijker"in te richten, en vispassage langs de stuw te leggen.
Bekkink
@Leo,s vriend dan zul jij het wel beter weten😉
Leo,s vriend
@Bekkink Niet zozeer beter weten, gewoon effe googelen op WRIJ.
wrij.nl/thema/actueel/…
achterhoeker2
@Leo,s vriend Is ook geldsmijterij
Leo,s vriend
@achterhoeker2 Ja............
bio boer
@Jack Rijlaarsdam deze winter persriool door het land gekregen is gewoon PVC buis hoor
pietjepuk
@bio boer Dat zal niet groter als 50 cm doorsnee zijn.
bio boer
@pietjepuk persriool hier is voor een dorp met dik 4000 inwoners dat was een buis van 30cm doorsnee geen idee wat daar per min door heen moet
+1
Leo,s vriend
@Jack Rijlaarsdam iets te makkelijk, door het lek was het 1 groot drijfzandvlak van 20 bij 20, en 4 m diep,kon geen mens bij komen ( lopend zelfs niet) dus moesten er eerst een handvol bronpompen op, met flink aantal filters, kostte 3 dagen om droog te pompen, en het is GVK, glasvezelversterkt kunststof, dat is nergens op voorraad volgens aannemer, en kan niet gelast worden, moet ter plekke gerelined worden.
+1
j h p
Als het niet de verantwoordelijkheid van het waterschap was geweest waren de fabrieken allang dmv kortgeding stil gelegd en had de veroorzaker/verantwoordelijke diep in de buidel moeten tasten.
t zal wel
@j h p

je kon wel eens dicht bij de waarheid zitten...
j h p
@t zal wel Andere partijen die nu een groot woord hebben gaan dat dus ook niet zo doen omdat ze bang zijn voor een fikse schadeclaim van RFC en evt. ander bedrijven die dan getroffen worden, dus zolang het waterschap geen beslissing neemt zal het nog wel blijven lopen.
RFC moet eigenlijk in de media zeggen dat ze druk doende zijn met het zoeken naar een goede oplossing, geeft vast wel wat extra hocus pocus focus bonus punten. 😂
pietjepuk
@huub Er loopt dus helemaal geen afvalwater meer weg maar het is gewoon grondwater wat wegpompt wordt om de leiding droog te leggen.
weurding
@pietjepuk grondwater........ op 3,5 meter na zo'n jaar ook een zeldzaam iets
George
Quote Reactie van @weurding:
op 3,5 meter na zo'n jaar ook een zeldzaam iets

Hier gewoon op anderhalve meter volop grondwater!
cjw73
@George net waar je zit hè. Hier vind je op 8 meter nog niks.
+2
Elvis
@pietjepuk goedkoop scoren, als milieuactivist moet je nu snel je momentje pakken in de media. Er is een bypass dus wat is het probleem
+1
BertK
@Elvis Vreemd dat voor zo'n grote afvalstroom met zo groot economisch belang maar één afvoermogelijkheid is.
Elvis
@BertK er zijn dus 3 afvoeren 2 x via het persriool en anders gewoon in de Berkel laten lopen
BertK
@Elvis Dan kan er niet veel mis gaan(?)!
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pietjepuk:
Er loopt dus helemaal geen afvalwater meer weg maar het is gewoon grondwater wat wegpompt wordt om de leiding droog te leggen.

Jawel, 100 m voor de breuk hebben ze de leiding doorgezaagd en via een paar bochten en een nieuw gegraven sloot naar de Berkel geleid, daar wordt het voor de dichte stuw weer opgepompt naar depot RWS
pietjepuk
@Leo,s vriend zo las ik het in het artikel
+3
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pietjepuk:
zo las ik het in het artikel

Klopt, zo als de pers schrijft keert je maag om, vorige week schreeuwden ze dat de chemicaliën in het afvalwater de boosdoener waren, vandaag voorop de stentor een eigen onderzoek van de krant via de gerenommeerde!! onderzoeker Koch uit Deventer( ja ,ja,) ...............goh, het eiwit in het water vrat de zuurstof op........... geen chemicaliën gevonden................ Wat zei het waterschap ook al weer? eiwitresten in het water vreet zuurstof op, dus vissen gaan dood......

Nu wordt milieuactivist jansen uit Lochem genoemd,.... niemand heeft hier ooit van die man gehoord.
En ondraaglijke stank? nee, hooguit een zwakke weeïge melklucht.De omwonenden die ik sprak vonden het allemaal zwaar overtrokken.
+1
paul1
@de hoef ik heb gelezen dat als camina dit water niet meer kwijt kan, de melk van een groot aantal veehouders niet meer verwerkt kan worden, en niet meer opgehaald kan worden.
delavalboer
Tis best wel zorgelijk, want Lochem lost veel problemen op voor andere fabrieken, alle melk wat door wat voor een reden niet kan worden verwerkt gaat naar Lochem....jammer..
cs-agrar
@delavalboer en daar komen ze er altijd wel vanaf 😉
cowboys
@cs-agrar beetje water erbij
Teunis D
@delavalboer Borculo verwerkt daarnaast veel kaaswei. Dat kan ook nog vervelend zijn als de fabriek stil moet.
paul1
Zelfs in den haag wordt welleens gelekt
hoest
Zowel rfc als de waterschappen hebben de grootste bek over hoe het erf van boeren eruit moet zien met betrekking tot imago en milieu. Dan moet je dit niet willen gewoon dicht die kraan. komop zeg 4 a 5 tankauto's rijden die paar m3 per uur er ook wel heen
+1
BertK
@hoest Waterschappen sturen ieder jaar grotere rekening, ook naar Campina, ze zorgen maar dat ze hun zaakjes op orde hebben. Eén lekke leiding kunnen ze de gevolgen toch wel van opvangen! Dat hoeven wij als melkveehouders niet weer te betalen omdat Campina onnodig kosten moet maken.
+2
hoest
@BertK
dat vechten rfc en het waterschap onderling maar uit. feit blijft dat beide ons wel weten te vertellen hoe het moet. Iets met een splinter en een balk
wat betreft de kosten. stel 6 auto'sdie samen 500 per uur kosten is 12000 per dag 84000 voor een week. Dat is qua omzet voor hen hetzelfde als dat wij voor zoiets een dompelpomp van 5 tientjes bij de gamma weg moeten halen.
cowboys
@hoest nooit gehoord van een retour vrachtje die RMO,s kunnen ook wel een vrachtje WARM water vervoeren.
Leo,s vriend
@cowboys Nee, ken niet, is afvalwater.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @hoest:
4 a 5 tankauto's rijden die paar m3 per uur er ook wel heen

Denk je ?

400 m3/uur. Lochem Zutphen is 20 km, reken een anderhalf uur per auto heen en weer.
Borculo Zutphen dikke 30 km , komt nog eens bij dat de Twentekanaalbrug in Lochem dicht zit, 1 grote file daar.
hoest
@Leo,s vriend
Nou dan maak je er 15 auto's van. Moet ik maar een iets duurdere dompelpomp ophalen
+1
Leo,s vriend
@hoest in theorie zou het kunnen, maar waar haal je per direct die auto,s vandaan? Alles wat start en loopt is onderweg met deze tijden, transportbedrijven schreeuwen om auto,s en chauffeurs.
JohnDeere6serie
@Leo,s vriend het meeste lukt niet omdat er mensen zijn die denken dat het niet kan. Er staan zat mestauto's stil op het moment.
Hendrik1983
@hoest er gaat 400 m3 per uur doorheen heb ik gehoord.
Pluto
Het is onvoorstelbaar dat de kraan niet dicht zit !!. Los van wie de eigenaar van de leiding is , het is nooit uit te leggen dat volksgezondheid plotseling ondergeschikt is geworden !. Het waterschap is nooit aansprakelijk te stellen dat is in het verleden met calamiteiten al gebleken . Ook met rechts zaken was het elke keer OVERMACHT wat voor de rechter werd aangevoerd als er weer een claim binnenkwam .
+1
Leo,s vriend
@Pluto niet overdrijven, volksgezondheid is niet in geding, en zelfs de omgevingsdienst is positief over de genomen maatregelen.
De enige ophef die er is komt uit de verwachte (groene) hoek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , frieslandcampina en borculo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0