Vraag over fosfaatplafond

Zit jongvee van vleesvee in 2002 in het sector plafond overig rundvee of in het melkvee plafond?

En ik zou graag ook een antwoord willen van mensen van de vakgroep melkveehouderij.

Deel dit topic

Reacties

+2
van Ittersum
Ik zou zeggen bel RVO voor een rechtsgeldig antwoord. Hier krijg je alleen : "naar verluidt", "naar beste weten" of "ik vind dat" antwoorden, tenzij dat juist de bedoeling is dan ben je hier op juiste plek.
John Spithoven
@van Ittersum Daar zijn we mee bezig. Ik wil graag, dan met name van de vakgroep horen wat zij daarover zeggen.
+1
demelkboer
@John Spithoven m8sschirn moet je Henk schoonveld even een PB sturen en zijn nummer vragen. Dat is een korte lijntje
John Spithoven
@demelkboer Zal Ik doen.

Dit is van cruciaal belang om te weten. Brussel zegt de wet wordt niet goed uitgevoerd blijkt uit mailwisseling.

En dan komt er een ingebrekestelling. En na de fosfaatmonitor van gisteren snapt dan niemand meer waarom we een eventuele derogatie kwijt raken.
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
En dan komt er een ingebrekestelling.

Dat heb je zwart op wit, of denk je dat zelf?
Todi
@John Spithoven Wat staat in de mail dan letterlijk.
+1
van Ittersum
@John Spithoven mag ik de volgende vergelijking maken:

In verkiezingstijd is er altijd wel een iemand die aan de huidige minister van financiën vraagt of hij/zij ook weet wat in de winkel een pakje boter kost . Puur om hem deze daarna neer te sabelen als het antwoord fout is of als deze het antwoord schuldig moet blijven.

Gaat om het geheel, voor detail moet je zijn bij die het officieel moeten weten. U bent hier op sensatie uit, van zie wel die lui weten er ook niets van!!! Is er echt iets mis dan is dit niet de site voor echte officiële en rechtsgeldige antwoorden

Dat is wat ik lees in uw vraagstelling, sensatie dus
+4
John Spithoven
@van Ittersum Verkeerde conclusie, jammer.

We hebben een bedrijf met voldoende koeien en grond daarnaast ook een aantal andere takken van sport. Zeer volle agenda. Weinig tijd over. Dus zeker geen tijd om voor de lol mensen af te zijken.

Maar in deze wet zijn zulke grote fouten gemaakt de toekomst van de melkveehouderij op het spel gezet zijn . Ook uw bedrijf.

En daar maak ik mij zorgen over, zeker als je ziet dat de vakgroep daar compleet aan voorbij gaat.
demelkboer
@John Spithoven ik heb veel respect voor je inzet en je dossier kennis maar pas op dat je via dit medium niet je gram gaat halen bij LTO of de overheid omdat jullie (nmv) of jij destijds niet werden serieus genomen bij het op tuigen van het fosfaat plan
+2
John Spithoven
@demelkboer Ik snap je en ik kom misschien zo over.

Maar ik het beste voor mijzelf maar ook voor de rest van de melkveehouderij. Iedereen!

En daar hoort het juiste verhaal bij. En nogmaals ik smeek de bestuurders dat te vertellen voordat het te laat is.
demelkboer
@John Spithoven ik denk dat ik jouw intentie wil op waarde kan schatten. En die intentie komt uit een rechtvaardigheidsgevoel. Je moet alleen op passen dat je als nmv man nu niet het stempel van " ouwe uitgerangeerde cynische gek die zuur is dat er niet maar hem geluisterd is" krijgt op gespeld door de belangenbehartigers. Dan gaat namelijk de kern van je boodschap ten onder. Een kern die ik onderschrijf: "overheid doe je huiswerk een goed. En als je het niet goed doet herstel dat ipv dr een nog groter puinhoop van te maken."
John Spithoven
@demelkboer Maar als er nu niets veranderd.

Met Brussel communiseren we inmiddels meer als LNV. Ze lachen zich rot daar. Nog even derogatie een zetje geven en er komt voor de rest van Europa een nieuwe markt.
pieta
@John Spithoven Begrijp ik nu dat jullie als NMV de derogatie aan het wankelen aan het brengen zijn?
+1
John Spithoven
@pieta We handelen niet namens de NMV. Achter dat bestuurlijke werk staat al ruim een jaar een punt.

Wij brengen derogatie niet aan de wankel maar de wetgever die de wet verkeerd uitvoert. En Brussel oordeelt dan op een keer.
demelkboer
@John Spithoven wie zijn " we"
John Spithoven
@demelkboer Verontrust mensen met vakkennis en lef, uit de periferie.
robbies
@John Spithoven wat is het belang van een goed uitgevoerde wet als het doel waarvoor deze is ingesteld niet gehaald wordt?
Twentsch Land
@John Spithoven

Met de uitspraken die u nu doet lijkt het idd dat voer wordt gegeven om in Brussel de derogatie te laten wankelen.
+2
Boerderie
@pieta NMV distantieert zich van het willen ondermijnen van derogatie. Staan hier zeker niet achter.
pieta
@Boerderie Gelukkig. Ik had gisteren jullie standpunt inzake fosfaatrechten even gelezen en zie dat jullie voorstander zijn van geldelijke compensatie van knelgevallen. Dat is in ieder geval een goede insteek voor de sector.
+2
m uut m
@pieta
Vindt een geldelijke vergoeding voor knelgevallen gelijk innovatief in de knel volstrekte kolder.
+1
christo
@Boerderie Dat zie je ( bewust?) niet goed. De foutieve uitvoering van de wet wordt aangepakt. Wanneer Brussel daar op reageert mag je de schuld niet geven aan de klokkenluider. Zo zal het je wel duidelijk zijn wat oorzaak en gevolg is.
Boerderie
@demelkboer John is geen NMV bestuurder en spreekt niet namens NMV in deze.
hans1980
@Boerderie ok toch tweespalt binnen nmv
+1
Twentsch Land
@hans1980

Dat hoeft niet, John zit niet meer in het bestuur....het bestuur van nu kan dus wel zeker het eens zijn.
hans1980
@Twentsch Land misschien hebben ze het wel bij het rechte eind, alles laten ploffen gaat ook gigantisch veel problemen zorgen van handel in rechten jv vleesvee dat al geschied is..
Nu dus plafond incl.vleesvee jongveeopfok en daar moeten we onder blijven lijkt erop dat vleesvee gegroeid is in p en melkvee erbij nog dicht aan grens fosfaatplafond schuurt , iets om rekening mee te houden!
Twentsch Land
@hans1980

Tja wat is bij het rechte eindt ?

Wat ik wel weet is dat er inmiddels heel wat zijn die in Brussel voor eigen lopen te lobbyen en ik denk dat in Brussel daar nog harder om wordt gelachen dan de fout met vleesvee ( wat nu geprobeerd wordt te herstellen ) die is gemaakt.

Wat loopt of heeft in Brussel gelopen !

Rvo-Carola
Lto
Nmv
Nu een eigen clubje van John
Inovatief uit de knel
Jan-Cees
Annie schreier
Misschien nog wel verschillende natuur groepen
Enz enz....zal er vast wel wat vergeten zijn en er zijn er misschien ook nog wel wat in Brussel inzake dit geweest zonder dat we het weten.

En allemaal met een eigen verhaal !

Tja......niet goed he !
John Spithoven
@Twentsch Land Je kunt er een aantal bij elkaar zetten in de rij. Ik/wij lobbyen niet, stellen alleen vragen middels mail. En die worden netjes beantwoord. Komen niet in Brussel.
John Spithoven
@hans1980 Er is geen tweespalt binnen de NMV. We ondersteunen elkaar waar mogelijk, maar zijn verder volledig onafhankelijk van elkaar.
demelkboer
@Boerderie vandaar ook mijn vraag wie zijn we
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @Boerderie:
spreekt niet namens NMV in deze.

Vreemd, zag zijn naam staan in jullie krantje als zijnde contactpersoon. Rare club als contactpersonen op eigen houtje te werk gaan, maakt geen sterke indruk...
John Spithoven
@slagroomvla Ben provinciaal contactpersoon voor mensen met een vraag. Ik zet de vraag door naar het bestuur/beleidsmedewerkster. Ben verder niet betrokken bij de NMV.
John Spithoven
@Boerderie Klopt volledig. Alles wat ik/we hier melden is niet onder de vlag van de NMV. Ben sinds juli 2017 op geen enkele manier bestuurlijk betrokken geweest bij de NMV. Ben alleen lid.
christo
@Boerderie Gelukkig niet.
+1
jg
@van Ittersum waarom vind jij het niet van belang dat de regelgeving correct uitgevoerd wordt ?
+10
J.v.G
@van Ittersum Hij wil gewoon de waarheid, die het niet weet zal niet reageren, dus de vergelijking van jou gaat totaal niet op. We zouden meer mensen als John moeten hebben ipv comentaar op hem te geven!
+5
van Ittersum
@J.v.G uiteraard maar u denkt toch niet dat iemand op persoonlijke titel hier antwoord kan/gaat geven namens wie dan ook of als lid van.... Dat brengt iedereen volledig in verwarring en als je niet oppast opnieuw discussies omdat een ieder deze antwoord dan weer anders kan interpreteren . Als het zo belangrijk is altijd via de officiële weg, volgens mij weet de vraagsteller dat ook wel. Daarom beschouw ik dit als sensatie ondanks zijn inhoudelijke vraag
+3
J.v.G
@van Ittersum Ook best bijzonder dat daarover verwarring kan ontstaan! 2002 melkveefosfaatplafond zaten bepaalde categorieen in en bepaalde niet. Gewoon vast staande feiten! Weet wel zeker dat bij lto die feiten bekend zijn! Dat kan iedereen die dit weet gewoon naar buiten brengen.
+3
de hoef
Quote Reactie van @J.v.G:
We zouden meer mensen als John moeten hebben ipv comentaar op hem te geven!

daar was ik het tot gisteren mee eens ,toen viel hij door de mand om ook zoals de rest hier na de intensieve brabanders gaan te wijzen ,gaat dus al beginnen met verdeeldheid
John Spithoven
@de hoef Sorry daarvoor. Maar dat had met de dag daarvoor te maken.

Maar die heeft wel geresulteerd dat ik ook inzie welke dilemma's jullie hebben. Dus was ook goed.
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
dilemma's jullie hebben

ik heb geen last ,maar wij zitten er niet alleen
+1
John Spithoven
@de hoef Ik hoop dat je het snapt.
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
hoop dat je het snapt.

sorry zegt toch genoeg ,
hans1980
@de hoef dus @John Spithoven van deze site totaal spreekverbod?
+5
de hoef
@hans1980 nee hoor heb er al veel van opgestoken, maar wijzen na de ander ga je niet 1 front van krijgen en dat is wat er moet gebeuren,met zijn allen tegen de rest
hans1980
@de hoef mee eens alleen moeilijk moet je eens het verschil in belang van cristo en van Cornelissen en daar eenheidsworst van maken is volgens mij niet haalbaar.

Weet ook niet of John zijn gelijk beter is dan huidig beleid (oogkleppen op en hopen dat Brussel niet moeilijk doet) .verwacht geen koerswijziging van Carola
+1
de hoef
Quote Reactie van @hans1980:
cristo en van Cornelissen

iedereen is tegenwoordig te kort gedaan daar zit het grootste probleem ,en carola gaat nergens niks aan veranderen ,waarschijnlijk omdat ze ook niks te vertellen heeft,alles wordt aangepraat vanuit links en zij is de spreekbuis
demelkboer
@de hoef zo lang de ambitie van de veehouders groter is Dan de uit te geven rechten krijg je nooit1 front. Eén voor allen ieder voor zich
de hoef
Quote Reactie van @demelkboer:
de ambitie van de veehouders groter is Dan de uit te geven rechten

hier in de buurt zit niemand elkaar in de weg
+1
cowboys
@de hoef als de p maar duur genoeg wordt komt er plaats genoeg
+3
Dirk van Zetten
@J.v.G ja inderdaad. Goed dat iemand met feitenkennis deze zaken aan de kaak stelt! Complimenten voor de heer Spithoven.
vrije boeren
@van Ittersum slechte vergelijking
+1
@John Spithoven Gaat de vakgroep niet doen, het deksel moet en zal op de beerput blijven, want hierna komt natuurlijk de handel met voorkennis aan de orde, ja en dan hebben veel bestuurders een echt probleem, als uitkomt hoe ze DE kluit belazerd hebben.
hans1980
@Detukkeroettwente de meeste bestuurders zijn met 1-2 jaar weg en die Hans Huyberts is allang zijn uitbreiding strategie aan het maken wanneer de p rechten in elkaar klappen
+1
Dirk van Zetten
@van Ittersum 1 ding is inmiddels wel duidelijk. We blijven 5 a 6 miljoen kg P onder sektorplafond en zonder tussenschotten mogelijk meer dan 10 miljoen kg P. Dit staat gelijk aan 200.000 melkkoeien onnodig geslacht. EN BEDANKT!!
+1
demelkboer
@Dirk van Zetten een woord. Stikstofplafond
Dirk van Zetten
@demelkboer 1 woord. Technisch zo op te lossen.
hans1980
@Dirk van Zetten 2 woorden, hoe dan..
demelkboer
@Dirk van Zetten via luchtwassers via de PAS via voerspoor. Misschien verstand om het nieuws an de afgelopen weken te volgen
+1
hans1980
@demelkboer Luchtwassers wil men niet, PAS is afgeschoten en voerspoor fraude?
demelkboer
@hans1980 dat bedoel ik
+2
van Ittersum
@Dirk van Zetten vestzak broekzak, het doel de veestapel minderen blijft een doel op zich. Die weg heeft de politiek ingeslagen. Natuurlijk praat ik vanaf mijn zetel maar dan was dit voor mij de minst pijnlijke. Helaas blijkt of als ik iedereen mag geloven nog niet genoeg. Ik ben nog steeds van mening dat de Nederlandse boer het beste af is met wel derogatie en grondgebondenheid. Helaas maakt dat we steeds in hier ook weer compromissen gaan afsluiten en dat maakt alles een gigantische soap omdat nu de werkelijke grens rekbaar is geworden. Maar opnieuw, vanaf mijn zetel bekeken en gesproken.
hans1980
@van Ittersum klopt wil meulenbroeks zal hier anders over denken met 40.000l./ha.
jg
@jg Zoogkoeien vallen onder het vleesveeplafond van 12,5 mln kilo. Dit plafond is de laatste jaren niet benut. Max ca 11,5 mln kilo benutting.
buorman
@jg
gaat niet om de zoogkoeien code 120, maar om het bijbehorend jv code 101 en 102
+4
hans1980
Maar wanneer Brussel niet akkoord gaat doordat vleesvee rechten toch gemixt zijn met melkveerechten, dan is er feitelijk een bom geplaatst onder huidige p rechten systeem.
Dan zal alle vleesvee en evt.jongveeopfok rechten uit het plafond moeten en dan blijkt dat we misschien toraal geen korting nodig hadden (8,3) en dat er ruimte is voor knelgevallen (o.a cristo) .
John Spithoven
@hans1980 Goed zo
hans1980
@John Spithoven En Nederland bv kan ook geen landelijke BEX uitvoeren zolang melkveerechten en vleesvee rechten gemixt zijn...

Nou nog 6 weken
+4
achterhoeker2
@hans1980 knelgevallen zijn ziekte ondernemer , ziekte vee enz.
verkeerde/laate keuzes maken valt onder ondernemersrisico.
+6
John Spithoven
Ik heb een pb naar Henk gestuurd vanochtend en wacht af. Misschien dat we samen verder komen.
+1
Jaap40
@John Spithoven goed bezig John! Door blijven gaan.
Slimmeboer
@Jaap40 van deze kant ook mooi zo doorgaan john super een man met karakter
putjesschepper
Ik vindt het super van john wat hij doet,zeikers hou je toch hier.
van Ittersum
@putjesschepper zeikerds heb je overal. Ik denk dat de meesten vooral de grens willen weten, verleg je die grens en ga je een nieuwe grens maken creëer je automatisch weer nieuwe knelgevallen. Je maakt zo die cirkel groter en groter. En dan is de reactie van die mensen die bewust of onbewust niet mee hebben gedaan of niet in die situatie zijn begrijpelijk. Niemand en ook niemand zal bij bepaalde situaties zeggen jammer dikke pech, maar de categorie die hierdoor mee wil liften via de achterdeur groeit wel met de dag . Zelfs ik denk soms wel eens, zou ik ook een knelgeval kunnen zijn want.... gratis meeliften, ach waarom niet...

En daarom denk ik steeds vaker, of alles weg of gewoon een vette streep eronder, vette pech! Netjes, nee, begrijpelijk, ja
+1
robbies
@van Ittersum
Quote:
En daarom denk ik steeds vaker, of alles weg of gewoon een vette streep eronder, vette pech! Netjes, nee, begrijpelijk, ja

Wat krijgen we nu? Bang aan het worden van Ittersum? Ik veronderstel dat jij een eventuele extra generieke korting aan jouw adres gewoon wegrelativeert. Zal vast leiden tot een betere melkprijs.
+6
van Ittersum
@robbies uhm uiteindelijk ja, het zij zo .... als het hier bij blijft (Ook ik werd gekort) teken ik ervoor. Liever dit dan geen derogatie. Ben ik dan een idioot, dan maar.

Hoe meer je achter de komma probeert erbij te halen , hoe meer er voor de komma verloren gaat.
+1
Twentsch Land
@van Ittersum

Derrogatie behoud is zeker van groot belang.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ben ik dan een idioot,

Dat wel natuurlijk, maar ik ben het met je eens dat het merendeel van de melkveehouders snakt naar duidelijkheid en de nieuwe beperking eigenlijk al heeft geaccepteerd. Zo snel gaat dat. Zie ook het reguleringsplan van RFC, na een half jaar wat rumoer komt het nu geruisloos door de najaarsronde. Alles went.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam helemaal mee eens, we moeten door wanneer je een bom legt onder de fosfaatrechten, verlies je het van het stikstof plafond. Ook zal er dan meer worden gemolken zodat RFC ruimte 0 wordt.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam idioten hebben weinig wederzijdse woorden nodig om elkaar te begrijpen.

Mijn zaakje draait wel(licht) door maar krijg straks het gevoel dat er straks gebloed gaat worden, door wie en wie zal dat moeten ophoesten ondanks er wel wat bij de minister op plank ligt. Ik bedank ervoor
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
Mijn zaakje draait wel(licht) door maar krijg straks het gevoel dat er straks gebloed gaat worden, door wie en wie zal dat moeten ophoesten ondanks er wel wat bij de minister op plank ligt. Ik bedank ervoor

Ik meende ,dat je oproept tot eenheid, dan de pijn toch ook evenredig verdelen. En het verhaal van meeliften is ook een impulsieve ingeving . Een beroep doen op de individuele disproportionele last heeft weinig met meeliften te maken. Dat houdt in dat je onevenredig zwaar wordt geraakt door deze fosfaatellende Dit moet je ook aantonen d,m.v een deskundigenrapport
ondertekend door een ( register) accountant, waaruit bij mij blijkt ,dat je inkomen structureel weg is door de "roof' en dus geen rendabele exploratie meer mogelijk is Over meeliften gesproken
+1
van Ittersum
@cornelissen iedereen heeft wel een reden om slachtoffer te zijn, ik heb mijn reden ook wel. noem het alleen niet, dat is prive en dat wil ik graag zo houden. Eenheid kan ook betekenen om het juist niet bij een ander weg te halen maar de last zelf te dragen en vooral niet constant er mee te koop lopen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Eenheid kan ook betekenen om het juist niet bij een ander weg te halen

Ik ken bezwaarmakers die dit niet aan de grote klok hangen, omdat zij zich realiseren dat hun eventuele extra rechten bij een ander vandaan gaan komen.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam heb jij ook bezwaar gemaakt cowboy jack
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
heb jij ook bezwaar gemaakt

Nee, ik heb weinig zin om energie te steken in hopeloze rechtszaken. Ik red me zo ook wel.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik red me zo ook wel

dat had ik wel verwacht
robbies
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
hopeloze

dat weet je natuurlijk pas achteraf.
+1
christo
@Jack Rijlaarsdam Dat is juist wat andere bezwaarmakers op het moment proberen te voorkomen. Wanneer er geen inzet gedaan wordt gaat het mis. Lto en nmv laten het gruwelijk afweten. Daar weet politiek Den Haag wel raad mee. Wat gaat de prijs van de rechten doen wanneer Brussel maandag de derogatie intrekt?
+1
de hoef
Quote Reactie van @christo:
wanneer Brussel maandag de derogatie intrekt?

gaat niet gebeuren
christo
@de hoef Wordt het dinsdag?
demelkboer
@christo want?
Druk
@demelkboer
De politiek wil hier minder dieren, dus komen er hier minder dieren. Linksom of rechtsom bepaalt de linkse politiek onze bedrijfsontwikkeling.
+1
christo
@Druk We kunnen Jesse Klaverblad een toontje lager laten zingen wanneer we dat massaal zouden willen. Maar ja...
m uut m
@christo
De totale veestapel van Nederland aanpassen aan de hand van mestplaatsing in Nederland is een voor de hand liggende keuze.
christo
@m uut m Veerman heeft de voorzet al gegeven.
cornelissen
Quote Reactie van @Druk:
linkse politiek

Ben overigens door o.a. helma lodders besodemieterd
Twentsch Land
@cornelissen

U heeft weinig van politiek begrepen als U denkt dat 1 persoon het allemaal kan bepalen in de tweede kamer !
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
dat 1 persoon het allemaal kan bepalen
Met z'n allen bakken ze er toch zo min wat van!
de hoef
Quote Reactie van @christo:
Wordt het dinsdag?

angst is een slechte raad gever, er is geen enkele rede voor
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
Wat gaat de prijs van de rechten doen wanneer Brussel maandag de derogatie intrekt?

Dat zou totaal geen issue moeten zijn in de discussie. Je gaat voor rechtvaardigheid (jij, John) of voor pragmatisme RVO/LTO/NMV(?).
cowboys
@Jack Rijlaarsdam blijkbaar is het nog lang niet overal geaccepteerd als je kijk naar het aantal rechtszaken bij rvo en ze zijn pas begonnen
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cowboys:
blijkbaar is het nog lang niet overal geaccepteerd als je kijk naar het aantal rechtszaken bij rvo

Groot deel ervan is gelukszoeker, er is veel bezwaar gemaakt onder het motto "baat het niet, schaden zal het ook niet".
hans1980
@Jack Rijlaarsdam tuurlijk ruim 6000 bezwaarschriften das toch geen toeval
cowboys
@Jack Rijlaarsdam als 2 derde geluks zoeker is zijn er nog altijd 1 derde probleem gevallen en dat gaat niet om een koetje méér
+1
buorman
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Groot deel ervan is gelukszoeker, er is veel bezwaar gemaakt onder het motto "baat het niet, schaden zal het ook niet".

Jij wees me er gisteren noch [terecht] op dat wie geen bezwaar had gemaakt nu buiten de boot viel.
Dus bij twijfel altijd bezwaar aan tekenen
+2
robbies
Quote Reactie van @buorman:
Jij wees me er gisteren noch [terecht] op dat wie geen bezwaar had gemaakt nu buiten de boot viel.Dus bij twijfel altijd bezwaar aan tekenen

niet alleen bij twijfel, gewoon altijd. Advocaten zien altijd kansen en een beetje goede rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten wel.
cornelissen
@robbies Deskundigen rapport,ondertekend door een registeraccounttent koste hier 3000 euro excl. ,in eerste instantie zelf te betalen en zoals ik begrepen heb wordt bij succes het pas vergoed en zoals je weet is de uitkomst nog steeds ongewis
pietjepuk
Quote Reactie van @cornelissen:
een registeraccounttent koste hier 3000 euro

Zo heeft iedereen een dikke boterham. Wie mag het betalen..............
cowboys
@van Ittersum volgens zijn er veel melkveehouders die denken dat Nederland een eiland is en dat elke koe minder een verhoging van de melkprijs.is. op een eiland zou dit kunnen . En nu heeft het recente verleden bewezen dat dit in Europa voor Nederland niet het geval is .
demelkboer
@cowboys elke koe meer heeft wel invloed op de kostprijs
cowboys
@demelkboer juist ja elke koe meer verlaagt de kostprijs
demelkboer
@cowboys op bedrijfsniveau maar landelijk niet
pieta
@cowboys Ik dacht eigenlijk dat de kostprijs de laatste jaren gestegen is door alle uitbreidingen.
+1
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
uhm uiteindelijk ja, het zij zo .... als het hier bij blijft (Ook ik werd gekort) teken ik ervoor. Liever dit dan geen derogatie. Ben ik dan een idioot, dan maar.

Er is ook een categorie die maling heeft aan derogatie en andersom denkt. Ik ben er daar één van.
van Ittersum
@robbies luxe zeg, maar ervoor gewerkt neem ik gemakshalve maar aan
achterhoeker2
@van Ittersum derogatie is vooral belangrijk voor de middengroep.
Voor zeer intensief maakt wat meer mest afvoeren ook niet uit, voor extensief is akkerbouw verhuren al gauw interessant.
Her verschil 230-170 is niet meer zo groot.
vrije boeren
@van Ittersum weer een slechte reactie van je .Onbegrijpelijk
+1
van Ittersum
@vrije boeren duidelijkheid geven, maar als iemand wat geeft , ga je toch "hoop" aan de andere geven? Alles wat ik hier lees is gebaseerd op hoop(terecht en onterecht en valse hoop.. vroeg of laat zijn we allemaal knelgevallen en kunnen/willen we allemaal terugvallen op eerdere afspraken. Maar kan je één ding wel voorspellen einde van het verhaal zijn we allemaal verliezers. Dan grijpt Brussel via een omweg in.
+1
pieta
@vrije boeren Dat van een slechte reactie ben ik helemaal niet met je eens. Ik denk dat er zat boeren zijn die het prima vinden dat het gewoon weer beperkt is in NL.
van Ittersum
@pieta " de grootste ramp om aan een ramp te verdienen als er geen ramp is"
Jannus
Quote Reactie van @pieta:
Ik denk dat er zat boeren zijn die het prima vinden dat het gewoon weer beperkt is in NL.

DE rest kan denk ik zo het theater in met Agnes en Frans,soort Wierdense revu 🗣
cowboys
@van Ittersum zeikers heb je overal winkelpassers ook
John Spithoven
Ik had een vraag gesteld aan het begin van deze topic. Heb ook een persoonlijk bericht gestuurd. Zonder sensatie zou ik alleen graag een antwoord hebben op de vraag. De rest van de discussie is mooi, maar het gaat mij alleen op antwoord op de vraag: Zit vleesvee jongvee in 2002 in het sectorplafond overige rundvee of melkvee.
hans1980
@John Spithoven 16 jaar geleden
m uut m
@John Spithoven
Je stelt de vraag aan de verkeerde persoon.
GJ Bosch
@John Spithoven, ik weet niet of je er wat aan hebt, maar ik heb het volgende op statline (CBS) gevonden.

Fosfaatuitscheiding 2002

Vleeskalveren 4.400
Vrouwelijk vleesvee 6.000
Vleesstieren 2.100

Totaal Rundvee vleesproductie 12.500

Hier zit dus een post “jongvee”. Ik weet niet of je hier op doelt.
J.v.G
@GJ Bosch hm dus die 6 miljoen van toen hoort er dan nu bij op te komen?
Daarom zit t cbs ook zoveel lager! Korting was zoals John eerder stelde niet nodig geweest!
GJ Bosch

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@GJ Bosch Dank je.Als CBS het zelf meld is het duidelijk. In het melkvee fosfaat plafond zit GEEN jongvee vleesvee.

Dus 84.9 is ZONDER vleesvee jongvee.

Dus of verhogen plafond of alle rechten die niet bij melkveehouders terecht gekomen zijn terughalen.

Nog steeds geen reactie van Henk, jammer.

Bewezen er is gerommel
OPLOSSEN voor dat er grotere problemen komen
Todi
@John Spithoven Het terug halen zijn ze al een maand mee bezig.
hans1980
@Todi dus probleem opgelost @John Spithoven
Todi
@hans1980 En John kan weer rustig slapen.
hans1980
@John Spithoven dus die 6 miljoen kg p jongvee van vleesvee staat gewoon te boek als jongvee bij vleesvee.
Dus als ik het goed begrijp is die 6 miljoen dubbel geboekt en bij melkveefosfaat en vleesvee fosfaat.
Todi
@hans1980 Dat zegt John niet maar het is wel een goeie.
+2
John Spithoven
@John Spithoven Ik roep elke bestuurder voor welke organisatie dan ook En in welke laag dan ook dit op te lossen. Dit kan de eenheid alleen maar ten goede komen. Beleid hoort eerlijk en rechtvaardig te zijn.

En voor LNV schaamt u. Dit gaat in tegen de basisrechten van de mens. Iedereen hoort een eerlijke en gelijke behandeling te krijgen en voor de politiek doe is waarvoor je betaald wordt.
hans1980
@John Spithoven boerderij.nl/Home/Nieuws/…
78,7 voor melkvee, moet daar nog ca. 6 miljoen bij voor jongvee van vleesvee?
Dan 84,7 is 0,2 onder melkveefosfaatplafond
+1
hans1980
@hans1980 kan het haast niet geloven dat Nederland 15% minder dieren heeft dan 2/7/2015 .Immers 8,3 gekort voor niet grondgebonden bedrijven vorig jaar was het "maar" 4% waar velen de handen aan vol hadden.
Nu 8,3% minder en ook nog eens 6 miljoen onder melkveefosfaatplafont = +/- nog 7% extra minder...

Ergens klopt het niet...
de hoef
Quote Reactie van @hans1980:
15% minder dieren heeft dan 2/7/2015

vooral minder jongvee,dat telt in aantallen harder
+1
hans1980
@de hoef sorry minder p bedoel ik!!
+6
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @John Spithoven:
Dus of verhogen plafond

Plafond is al verankerd in de wet, dat gaat niet zomaar gebeuren.

Quote Reactie van @John Spithoven:
of alle rechten die niet bij melkveehouders terecht gekomen zijn terughalen

Filmpjes op Boerderij.nl van webinar gezien? Schouten geeft expliciet aan dat het ministerie geen fouten heeft gemaakt èn dat Brussel akkoord is met de huidige interpretatie door het ministerie. Met kwade honden is het slecht hazen vangen, dus daar verwacht ik ook geen beweging.

Verder zit LTO op de koers van duidelijkheid scheppen, zij gaan het stelsel niet overhoop trekken met alle onzekerheid op gebied van rechten, transacties, plafondoverschrijding en uiteindelijk derogatie in het achterhoofd. Ik proefde uit de reactie van @Boerderie /NMV ook enige irritatie, dus vraag ik me af of het realistisch is te denken een enorme ommekeer teweeg te kunnen brengen.
christo
Dit land zit vol met gewetenloze mensen die verantwoordelijk zijn voor zaken waar de honden geen brood van lusten. Dit is een reactie die zo geformuleerd wordt omdat de reactie dat velen bloed aan de handen hebben voor velen te heftig is. DAt is not done, Beleid helpen maken dat collega's vernietigt is volgens hen wel verdedigbaar.
+1
henkschoonveld1
Destijds zat bij bedrijven met hoofddoel melkvee ook jongvee vlees 101 en 102 erbij in. In 2006 is afgesproken dat de plafonds op die manier worden toegepast. Je had het kunnen uitzoeken destijds. Was beter geweest met de wetenschap van nu. Netto had het waarschijnlijk niet veel uitgemaakt, toen waren er nogal wat bedrijven met wat vleesvee erbij. LTO heeft vorig jaar bij LNV luid en duidelijk aangegeven pas op met de I en R codes die door elkaar heen lopen. Eerst werd aangegeven dat in maart het klaar zou zijn. Is oktober geworden.......... komt ook wel doordat binnen vleesvee sector ook diverse belangen waren..... je snapt waarschijnlijk wel welke .......
Feit is gewoon dat in 2006 die plafonds na de minas uitgangspunt voor de derogatie zijn geworden. Daar was Annie ook bij trouwens, misschien zijn we het vergeten maar in de tijd hebben ook de discussies van 20 a 30% minder dieren in Nederland op tafel gelegen. Google maar eens. Dat is met polderen voorkomen.
+2
pieta
@henkschoonveld1 Annie zit alweer in de verkiezingenmodus. Daar heb je helemaal niets aan.
John Spithoven
@henkschoonveld1 Beste Henk,

Dank je voor de reactie.
Je geeft aan dat jongvee van vleesvee code 101 en 102 vanaf 2006 in het melkveefosfaatplafond zitten.
De door het ministerie van EZ verstrekte stukken, die gebruikt zijn tijdens het overleg in juli 2017 is op papier duidelijk aangegeven dat jongvee van vleesvee NIET in het fosfaatplafond van 2002 zitten. De betreffende stukken heb ik hier al eens middels een foto geplaatst. Misschien dat iemand dat even voor mij kan opzoeken.

Is dit een uitlating op persoonlijke titel of namens de vakgroep.
+1
de jonge
@henkschoonveld1 lto was dus ook veel te laat met dat aan te geven als dat vorig jaar pas ter sprake is gebracht. Ze hebben de codes van vleesvee er heel bewust onder laten vallen dat weet iedereen zo langzamerhand wel. Degenen die die rechten willen behoren die dus gewoon te krijgen zonder allerlei eisen achteraf daaromtrent. Dat de normen voor vleesvee met code 101 en 102 die wanneer wel of geen rechten nodig zijn niet duidelijk waren is bullshit .
christo
@de jonge Laten we dan maar concluderen dat het de competenties van Henk niet voldoende zijn om over deze ingewikkelde zaken te kunnen meepraten. Altijd achter de feiten aanlopen en dan recht proberen te praten wat krom is. Zelfs dat lukt nog niet.
John Spithoven
Hier het stuk, Henk

(klik om te vergroten)

Hier is het document. Maar ik heb meer stukken
christo
@John Spithoven Je was me al voor. Henk gaat helaas niet toegeven dat hij fout zit. DAt past niet in de club van sneeuwpissers.
m uut m
@John Spithoven
Deze discussie hebben we eerder gevoerd.
Uit niets blijkt in deze tabel dat hoe en wat in 2002 eronder viel.
Deze tabel gaat over 2 juli 2015 !
John Spithoven
@m uut m Moet je hem goed bekijken, vooral de kolom ja/nee.
m uut m
@John Spithoven
Ik zie nergens 2002 staan.
John Spithoven
@m uut m Ik ga nu slapen, maar zal morgen nog een afbeelding plaatsen waar toch echt duidelijk wordt dat vanaf het bestaan van het plafond, jongvee van vleesvee niet in melkveeplafond zat. Sorry ik kan het niet leuker maken.
+1
John Spithoven
@m uut m

Omschrijving
CBS-code
Diercategorie Meststoffenwet
In berekening CBS
In berekening CDM
vrouwelijk jongvee jonger dan 1 jaar
201
101
ja
ja
mannelijk jongvee jonger dan 1 jaar
203
101
ja
ja
vrouwelijk jongvee, 1-2 jaar
205
102
ja
ja
mannelijk jongvee, 1-2 jaar
207
102
ja
ja
vrouwelijk jongvee, 2 jaar en ouder
209
102
ja
ja
melk- en kalfkoeien
211
100
ja
ja
stieren voor de fokkerij, 2 jaar en ouder
227
xxx
50%
nee
vrouwelijk jongvee jonger dan 1 jaar voor de vleesproductie
217
101
nee
ja (*)
vrouwelijk jongvee, 1-2 jaar voor de vleesproductie
221
102
nee
ja (*)

Hier een tabel, alleen krijg ik hem niet goed overgezet, maar heeft dezelfde strekking. Bij elke diercatogorie een aantal getallen, eerst cbs code, daarna i enr code, daarna ja/nee in cbs 2002 en daarna ja/nee cdm(i en r) .

Nu houd ik er wel een keer mee op, sorry maar ik voldoende aangetoond, als je het niet wil zien houd het op voor mij.
m uut m
@John Spithoven
Sorry John maar je laat de zelfde tabel zien maar nog steeds zie ik nergens 2002 staan.
Waarom moet jij dan gelijk hebben en lto niet.
hans1980
@m uut m vraag me het ook af ?
hans1980
@John Spithoven "houd het voor mij op" dus als klokkenluider alleen probleem aangeven en 0,0 in oplossingen denken.

Ben het soms ook met henk schoonvelde eens beplaalde fouten zijn haast niet meer te herstellen maar we moeten door , dus zijn vleesvee bedrijven al gevraagd keuzes te maken met rechten met goedkeuring van Brussel!

Misschien nog iets van correctie mogelijk maar toch geen totale bom onder het fosfaatrechten systeem plaatsen daar schiet niemand wat mee op ! Zelfs jou oude vakbond is voor dit systeem en wil ook verder ..

En wanneer je zo zeker bent dat Brussel het systeem afkeurt dan verkoop je 10.000kg p en lease goedkoop terug anticiperen 2.1
christo
@hans1980 GrapjAS. We moeten door. ik kan niet door.,!! Ik heb wel de intentie om als laatste melkveehouder het licht uit te doen in dit land. Zo strijdvaardig ben ik. Dat John er mee stopt is goed. Niemand wil luisteren en hij zit niet bij Carola aan tafel. Dan houdt het op.
hans1980
@christo EC is het eens met het beleid dat NL op dit moment voert over het jongvee bij vleesvee wordt nu met terugwerkende kracht uitgevoerd (met goedkeuring Brussel) .
Hoe die berekening mbt fosfaatrechten tot stand is gekomen kan ik niet zeggen dat het scheef zit is een feit maar of daardoor NL de staatsteuntoets niet doorkomt?
LTO RVO kunnen dit zo checken das niet zo moeilijk lijkt me..
Coen
@christo , onverantwoorde risico's nemen, veel te intensief bedrijfsplan opgesteld en dan extra gratis fosfaatrechten eisen --> zo lusten wij ze niet.
christo
@Coen En toch gaat het gebeuren. Kratje bier? Einddatum 1-1-2020?
+2
Hans van Bergen
@Coen Gelukkig heb jij niks te zeggen in dit land. Dat de consument grondgebondenheid zou eisen dat lieg je. er is nog nooit 1 consument geweest in de hele wijdse wereld en daarbuiten die dat ooit gevraagd heeft. Dus hou op met die kwats
robbies
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
er is nog nooit 1 consument geweest in de hele wijdse wereld en daarbuiten die dat ooit gevraagd heeft.

En er zijn hele volksstammen die vragen om KLW-melk??
+1
JanCees
@Hans van Bergen ik ben consument en vraag er al jaren om echte grondgebondenheid en weidegang
christo
@JanCees Dan ga je toch liters biomelk drinken. Is meer dan genoeg van. Rfc kan de helft niet als bio kwijt. Het probleem dat ik met jou heb is dat je net als Mariannne een bepaald gedachtengoed als standaard wilt neerzetten.

De markt vraagt, De boer maakt. Dat is de enige goede volgorde.
JanCees
@christo dat heb je dan niet goed begrepen ik ben iets veelzijdiger dan dat
+1
jg
@hans1980 De enige partij die een bom eronder kan plaatsen is Brussel, niet JS. Fouten bespreekbaar en inzichtelijk maken geeft meer garantie op derogatie dan gokken .
hans1980
@jg waardeer inbreng van john s. Maar er komt ook geen oplossing van zijn kant..
henkschoonveld1
Die sneeuwpissers is ook zeker mijn uitspraak niet. Het gaat helemaal niet om goed of fout, feit is dat ik 2006 niet exact is nagezocht per bedrijf wat vleesvee of melkvee is geweest in 2002. Wil je dat nu veranderen is dat ongeveer hetzelfde dan de discussie gaan voeren of de grens tussen Duitsland en Nederland wel terecht is.
christo
@henkschoonveld1 En dan loop jij weg voor de gevolgen die dat heeft. Dat is laf. Wel een grote mond maar anderen schuif je de afgrond in.
+5
robbies
@christo wat is jouw doel met Henk zo aan te pakken? Ofschoon hij niet mijn club bestuurt, prijs ik wel dat hij deelneemt in de discussie. Henk zit krap een jaar op zijn post. Je persoonlijke frustratie op hem botvieren brengt je nergens.
christo
@robbies Hij is op dit moment degene die moreel gezien verantwoordelijkheid dient te nemen. En dat doet hij niet. Hij kijkt zeker liever op zondag naar omroep Brabant. Lekker kijken naar de persoonlijke ellende van anderen. Triest.
+1
hans1980
@christo henk schoonvelde is niet verantwoordelijk!
+1
christo
@hans1980 Dat is wel heel kort door de bocht. Hij houdt nu zijn mondje dicht, net als de overige vakgroepleden. Dat is fouter dan fout.
robbies
@christo
Quote:
moreel gezien verantwoordelijkheid dient te nemen.

Wat verwacht je dan van hem?
hans1980
@robbies precies
christo
@robbies Dat weet hij donders goed. Mijn geduld begint op te raken. Hij hoort het belang van de sector te dienen zoals beschreven in hun jaarverslag:

HET DOEL VAN LTO NOORD De vereniging LTO Noord versterkt agrarische ondernemers en hun positie zodat zij hun toekomst kunnen vormgeven en een duurzame bijdrage leveren aan de samenleving.
DE MISSIE LTO Noord weet voor de agrarische ondernemers met een eigen bedrijf vraagstukken te identificeren en te bundelen en oplossingen te faciliteren. Dat geldt zowel voor de individuele ondernemer als voor het collectief. De individuele ondernemer kan zichzelf dankzij LTO Noord ontwikkelen en versterken in het ondernemerschap, waaraan steeds hogere eisen worden gesteld. LTO Noord zet zich in voor het collectief om de positie van agrarische ondernemers te verbeteren door zich in te zetten voor beter agrarisch ondernemerschap, maar ook voor innovatie, voor duurzaamheid, vakontwikkeling, solidariteit en sociale samenhang en voor het bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Collectief is dus te zien als het collectief van agrarische ondernemers, maar ook als het collectief van de Nederlandse samenleving, waarin agrarische ondernemers een onmisbare rol spelen.
LTO Noord is er om de materiële en immateriële belangen van leden te behartigen en om leden te versterken zodat zij rendabel en duurzaam agrarisch kunnen ondernemen. LTO Noord komt op voor hun gezamenlijke belangen. LTO Noord levert collectieve diensten en diensten aan groepen individuen. Ze ondersteunt het netwerk en biedt een ontmoetingsplaats aan leden. Ook informeert zij haar leden en stimuleert zij de leden om kennis uit te wisselen.
LTO Noord doet de volgende beloften aan haar leden:
• LTO Noord komt voor je op
• LTO Noord helpt netwerken
• LTO Noord geeft gerichte informatie
• LTO Noord ondersteunt bij calamiteiten
robbies
@christo dat is geen antwoord op de vraag wat jij wil dat hij gaat doen. Je kunt hun jaarverslag natuurlijk op 200 verschillende manieren interpreteren
hans1980
@robbies denk het ook, je bereikt nix wanneer je huidige bestuursleden de laan uit stuurt
Twentsch Land
@christo

Zulke teksten moet je door heen kijken en niet te letterlijk nemen, kom maar bij de Vw garage...promoten ze hun merk als de beste maar dat doet Opel , Mercedes BMW enz enz ook allemaal.
+1
christo
@Twentsch Land Wanneer ik een belofte doe kom ik die na.
Twentsch Land
@christo

Ja dat doe ik ook, wij kunnen dat als individu. Maar elke grote organisatie of politieke partij hebben uitspraken en die lang niet altijd voor een ieder gerealiseerd kan worden.
demelkboer
@christo hij dient het belang van de sector alleen dat stookt niet met jouw belang
Hans van Bergen
@christo Goed dat je dat hier ff neerzet. Echter lto noord heeft de wiebren in dienst genomen die NIMMER de belangen van de leden heeft verdedigd. Ja de belangen van de leden van milieu defensie. De vijand. Zo veklaarde de Wiebren eens hierzo dat soya bonen alleen voor veehouders geteeld worden en da soya olie een bijproduct is.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
de wiebren i
Behoort tot de categorie mensen die zichzelf nogal overschatten qua kennis....

Overigens, de LTO die opkomt voor de individuele belangen van de ondernemers? Laat me niet lachen, hier hebben ze bedrijven van ondernemers (hun eigen leden) mee aan staan wijzen als "nieuwe natuur". Vervolgens hielpen ze de tegenpartij om de financiële gevolgen bij de ondernemer te laten liggen....
….Trojka!
Jannus
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Behoort tot de categorie mensen die zichzelf nogal overschatten qua kennis....

Volg Wiebren al een tijdje en het feit dat hij een beleid moest verdedigen bij de LTO waar hij in zijn hart niet achter stond heeft hem mijns inziens doen besloten daar weg te gaan,sterker nog,hij probeert duidelijk te maken dat er een producerende verandering aan staat te komen maar blijkbaar (nog) niet gehoord wordt maar dat komt wel als degenen met de neus tegen de doodlopende muur staan en omkeren en er achter komen dat men op achterstand staat.
+4
Wiebren
@Hans van Bergen zo wat een flinke kerel ben je toch.
Ik heb minstens zoveel uren gedraaid voor de leden van LTO als jij briesend en scheldend achter je toetsenbord hier op Pb.
+2
pieta
@Wiebren Laat hem toch briesen. 😁
Todi
@pieta Waar heden vertellen wat geen waarheid is is hot tegenwoordig.
Coen
@Wiebren , levenservaring: vooral geen aanstoot nemen aan die Hans
Wiebren
@Coen oh ik lig er ook niet wakker van maar er zijn wat mij betreft wel grenzen.
+2
Hans van Bergen
@Wiebren Jij hebt het gezegd en je hebt het verdedigT en het is een grove leugen. Daarnaast heb je gelogen over grond gebondenheid en maatschappelijke wenselijkheid daarvan. Dat is het verschil tussen de waarheid en liegen. En daartussen ligt inderdaad een grens. En als ik iets uitleg dat briesen noemen getuigd ook al niet van respect . Maar ja ik ben maar een boer en jij de grote milieu defensie man
+2
Wiebren
@Hans van Bergen je hebt net weer een mooi voorbeeld gegeven van wat ik briesen noem.
Wat heb ik gezegd en verdedigd? Dat ik niet voor de leden van LTO opkwam maar voor milieudefensie op pad was? Kom op joh.
Het is vast lekker om tegen iemand aan te schoppen, je schiet er zelf 0,0 mee op om je zo te gedragen
buorman
@Wiebren
Ik was vanmiddag juist positief verrast de reacties van Hans te lezen; wat roepen, wat raaskallen en het liefst tegen zoveel mogelijk schenen schoppen.
Niks geen nieuws dus, alles wel in huize van Bergen.
+4
robbies
Quote Reactie van @buorman:
Niks geen nieuws dus, alles wel in huize van Bergen.

Als je niet voor Hans bent, dan ben je een links vriendje van Volkert en een milieuactivist. Heel veel meer smaken zijn er niet in huize van Bergen
+2
Hans van Bergen
@Wiebren Opkomen voor boeren??Lazer op man. Het werk wat John Spithoven doet was JOUW werk. Jij had vleesvee en melkvee uitelkaar moeten houden daar heb je 13 jaar de tijd voor gehad maar dat heb je mooi achterwege gelaten. We zeveren over wat consumenten al dan niet zouden willen. En schoppen en schelden tegen de boeren uit het zuiden.
Nogmaals

1 Gelogen over de datum. Doe gerust je koeien weg de datum is al voorbij

2 Gelogen over grondgebondenheid. Als je bex ggb bent krijg je geen korting antwoord je op een vraag van een lezer
3 Gelogen over klw. Daar heb je continu tegenaan getrapt en gelogen over het feit dat wat boer a won boer b zou moeten inleveren. Nooit waar geweest

4 Gepruts met vleesvee

Voor wie kwam jij op dan?????
Wiebren
@Hans van Bergen je valt in herhaling. 1 mag je me terecht kwalijk nemen, dat is zo (en heb ook aangegeven waarom).
De rest is grote onzin. Punt
Hans van Bergen
@Wiebren Ik kom terug bij jouw, nogmaals omdat het JOUW WERK was om ervoor te zorgen dat vleesvee en melkvee uitelkaar gehouden werd. Dat was aanvankelijk ook zo. Zie de tabellen. Maar je liet het mooi achterwege en dat kost mij nou vele tienduizenden euro's.
Wiebren
@Hans van Bergen ik ben bij LTO vertrokken toen het fosfaatreductieplan liep en derogatie binnen was. Bij de discussie over toekenning ben ik verder niet bij geweest
christo
@Hans van Bergen Doe maar eens een link naar die uitspraak.
+8
de hoef
Quote Reactie van @christo:
eens een link naar die uitspraak.

wiebren heeft hier alles proberen uit te leggen met de info die hij had ,er zal heus wel eens wat mis gegaan zijn ,maar niet met de insteek om ons te besodemieteren ,vind het dan ook zeer triest dat er weer zo op de man gespeeld wordt ,en nee ik ben geen lto er ,maar heb van wiebren altijd goede info gehad
Hans van Bergen
@de hoef Klopt is zeker triest. Maar leg mij even uit waarom het bv nodig was dat hij de klw zo af moest kraken?? Hoe worden de leden die zijn loon betalen daar beter van??
+1
robbies
@Hans van Bergen wiebren was niet de enige die de KLW affikte hoor maar jij slaat elke discussie erover dood. Je hebt recht op de KLW, ongeacht of de rekenmodellen kloppen.
Hans van Bergen
@robbies Dat jullie niet slim genoeg zijn om de klw en de zaken eromheen te snappen dat kan en mag. dat jullie belang is een zo hoog mogelijke p prijs zodat je kunt cashen snap ik. Maar dat Wiebren moet liegen, betaald door LTO Noord over dat als ik p bespaar door bietenpulp te voeren dat dan een ander dan in zou moeten leveren dat is echt buitenpropotioneel. Hij kreeg loon, was verzekert, bouwde pensioen op had gratis telefoon auto reis en verblijfkosten allemaal betaald door de noordelijke boeren en het geeft dan geen enkele pas om deze zelfde boeren te benadelen. Maar ja jullie hebben toch niks in de gaten. Nogmaals KLW is officieel regerings standpunt.
+2
JanCees
@Hans van Bergen is de KLW een officieel regeringsstandpunt? Das nieuw voor mij want de NVWA ziet het als een niet robuust instrument onvoldoende controeerbaar en dus niet handhaafbaar.
Hans van Bergen
@JanCees Er zijn heel veel dingen nieuw voor jouw. Bij het presenteren van de p rechten op 2-7-2015 werd ook meteen, zoals je weet, de klw gepresenteerd als instrument om de p produktie te verlagen
+1
JanCees
@Hans van Bergen als overheidsbeleid?????
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
KLW is officieel regerings standpunt
Heb ik iets gemist? Ik dacht dat ze nog steeds bezig waren om het onmogelijke mogelijk te maken? Zoals ze met stikstof en fosfaat ook al 20 jaar bezig zijn om de praktijk aan de theorie aan te passen. Krijgen ze natuurlijk nooit geborgd, want deugt van geen kanten dat weet iedereen. Behalve jij blijkbaar!
Hans van Bergen
@robbies Precies want zo is het afgesproken. De korting geld niet voor bedrijven met te weinig koeien voor hun grond en voor de normale boeren is daar de klw om de schade terug te verdienen
+2
de hoef
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
was dat hij de klw zo af moest kraken?

'kringloop wijzer is net als de boekhouding ,net zolang rekenen dat je voor de bank winst maakt,en voor de belasting niet
net als de bex droge mais droog gras ,mais van akkerbouwer in de kuil noem maar op
we moeten af van het fraude imago
demelkboer
@de hoef de kringloopwijzer wordt niet gebruikt als license to produce maar als license tot polute. De bex is dat natuurlijk ook.
Hans van Bergen
@demelkboer Er zijn altijd boeren wie de p rechten opbrengst de enige mogelijkheid is om ooit nog eens iets te verdienen en een pensien te berkrijgen. dat soort lui is ernstig tegen de klw. En de milieu troep natuurlijk. Zij willen allen de kostprijs omhoog jagen om zo de boern kapot te maken. Blijkbaar hoor jij daar ook bij
hans1980
@Hans van Bergen bex voordeel wordt landelijk gebruikt had individueel gemoeten
+2
demelkboer
@Hans van Bergen dankje voor je loven de woorden maar ik heb pensioen gerechtigde leeftijd nog lang niet bereikt. Nog een jaar of 30 te gaan. Tot dat punt haal voldoende inkomsten uit het bedrijf om in ieder geval niet stukjes in een agrarisch magazibe te hoeven schrijven die niemand leest
+1
robbies
JanCees
@demelkboer dat ben ik niet met je eens over het lezen van de column over fokkerij van Hans. Die zijn leerzaam en geven vaak veel info over fokkerij daar heeft Hans echt kijk op los of je het er mee eens bent of niet. Maar als het om mestbeleid en maatschappelijke positionering van de melkveehouderij gaat is dat weer anders dan denk ik dat Hans het niet goed in beeld heeft wat er speelt.
+1
demelkboer
@JanCees heeft Hans iig één fan. Ik ben het met je eens het gaat over fosfaat en mest beleid. Blijkbaar weet Hans van achter zijn beeldscherm wanneer ik de pensioen gerechtigde leeftijd bereik en de hoeveelheid inkomen ik uit mijn bedrijf genereer. Da's best knap. Maar zo als wel vaker met Hans gist hij maar een beetje. Dat doet hij mbt fosfaat en mestbeleid ook vaak merk ik op dit forum. Vandaar dat ik ook weinig op heb met hans zijn fokkerij inzichten. (Met mijn fokkerij inzichten trouwens ook niet. Met mijn inzichten op een bovengemiddeld inkomen uit mijn bedrijf te genereren daar in tegen wel.) Ach en dan schiet je even lekker uit de heup. Levert me twee plusjes op dus iig twee fans 😄
+1
robbies
@demelkboer die 2 zijn @de hoef en mijn persoontje. Hecht daar niet teveel waarde aan.
+1
demelkboer
+3
achterhoeker2
@Hans van Bergen De klw is ook onbetrouwbaar en daarmee zinloos
Hans van Bergen
@achterhoeker2 Net als in de varkenshouderij gaat de klw aantonen dat er minder p gebruikt wordt dan nu de norm is. Daarna zullen de p rechten fors in prijs dalen. Net als in de varkenshouderij. net als in de pluimveehouderij. Of jij dat nou snapt of niet. Of jij dat nu wilt of niet
+1
achterhoeker2
@Hans van Bergen Best een volwassen reactie , maar altijd weer aan het eind persoonlijk maken.
De melkveehouderij heeft veel meer variabelen dan de intensief landbouw en is daarmee niet alleen onbetrouwbaar maar ook fraudegevoelig.
Hans van Bergen
@achterhoeker2 Heb je de p kotum centjes zo hard nodig dat je de melkveehouders uit moet schelden??
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
als in de pluimveehouderij.

Zo duur als dit jaar zijn de pluimveerechten nog nooit geweest
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Net als in de varkenshouderij gaat de klw aantonen dat er minder p gebruikt wordt
Je bedoelt die berekening dat er "plots" minder P in de mest zat toen er van 7,4 naar 5,2 werd gegaan? Ook zo'n totaal uit de lucht gegrepen berekening zonder enige realiteit. De varkenshouders vinden het wel best, die lachen zich kapot. Net als de pluimveehouders....
Hans van Bergen
@kanniewaarzijn Dat cijfer was ook al oud dus logisch dat die waarde zakt en zo gaat dat in de melkveehouderij ook of jij da nu wil of snapt of nie
kanniewaarzijn
[quote="@Hans van Bergen" p="1574848"]Dat cijfer was ook al oud dus logisch dat die waarde zakt[/quote

Er bleek "opeens" 30% minder P in de mest te zitten. "Zwarte mest" maakt ook 30% van de totale mesthoeveelheid uit. Toeval?
+4
Flinstone
@christo jij bent ook zelf verantwoordelijk voor je daden!!
Je hebt vast wel eens de waarschuwing gehad dat er een substituut voor melkquotum zou komen, tenminste hier wel!
Ook ben je superintensief geworden als de stal vol zou staan en dat zou je ook enorm kwetsbaar maken!
Het afgeven op de huidige vakgroepleden geeft geen pas!
Wel de vorigen zoals Jeanet Brandsma die voor mijn gevoel een draai om de oren moet hebben maar daar hebben we niks meer aan!
Dit zijn de kaders en daar moeten we het mee doen!!
Fosfaatrechten zijn we genoeg en als de prijs weer zakt naar pak em beet 6 a 7000€ per koe dan zitten we weer in de goede richting lijkt mij!
Dan hebben die melkveehouders met een nieuwe grote stal alvast een voorsprong op de stumpers met een ouwe stal zoals wij!
cowboys
@Flinstone je vergeet 1 ding nl is geen eiland.kostprijs gaat door de p flink omhoog. ten opzichte van onze eu collega.s die geven gas en wij hebben een blok aan het been en dat geld zowel voor de melkveehouders en ook voor de vleesveehouders.
+4
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cowboys:
.kostprijs gaat door de p flink omhoog

Kostprijs zit met of zonder fosfaatrechten dicht bij opbrengst !!!
Zonder fosfaatrechten was mestafzet duurder geweest en voer niet te betalen

Negatief [toekomst]denken beinvloed de kostprijs nog het meest
+1
pieta
@MTSTAMMINGA Degene die wel de fosfaatrechten hebben en intensief zijn melken nu relatief goedkoop door de mindere concurrentie op voer- en mestmarkt. Het volgende punt wordt dan weer de ggb-eisen.
+3
familie pelle
@christo er zullen wellicht fouten gemaakt zijn maar ik snap de link niet met de knelgevallen zoals jij die benoemt. In dien er meer fosfaatruimte vrij komt dan betekent dat toch niet dat die vrijgekomen ruimte invuld mag worden voor knelgevallen???? Ik denk als jullie gingen strijden om de korting van 8,3% omlaag te brengen i.p.v. knelgevallenregeling uit te breiden dan hadden jullie meer medestanders.
christo
@familie pelle Op dit moment gaat het er alleen om dat de fouten en de gevolgen daarvan rechtgezet worden.
familie pelle
@christo die indruk wekken jullie niet. Immers praten jullie constant over de gemaakte fouten en de gevolgen voor individuele ondernemers. Ik zie die link niet.
+1
robbies
Quote Reactie van @christo:
de fouten en de gevolgen daarvan rechtgezet worden

Als de wet wel goed uitgevoerd zou worden, betekent dat niet automatisch dat jij extra rechten krijgt. Ik snap wel dat jij zoekt naar eventuele ruimte voor knelgevallen, maar naast jullie groep zijn er nog wel een paar die erg graag wat gratis rechten willen hebben. De grondgebonden boeren, de 8,3% gekorte etcetera etcetera.
+3
John Spithoven
Laten we rustig blijven. De probleemstelling ligt er. Duidelijk is dat ze niet in plafond melkvee zitten. Dat blijkt uit verschillende documenten van LNV.

Er is bij de diverse organisaties en LNV niet de wil en de mogelijkheid om het op te lossen. En het is 1 van de dilemma's die de sector kompleet in tweeën splijt.

Henk ik waardeer het dat je reageert. Het is voor mij persoonlijk eindelijk een bevestiging dat er iemand van de bestuurders inhoudelijk reageert op deze probleemstelling. Dat je er niet alles van weet is logisch want je zit pas ruim een jaar in de vvakgroep.
+2
christo
@John SpithovenIk zie mensen geestelijk helemaal kapot gaan aan het geblunder van de lto. Dat doet pijn om te zien. Daarom de toon van mijn reactie.
+2
Flinstone
@christo dat zal best, hier heb ik het ook moeilijk met die 8,3% korting die gaat naar bedrijven die wel op tijd waren!
Ik moet met enig leedwezen aanzien dat mijn rechten naar een ggb melkveehouder gaan!!
Hier zijn we intensiever omdat we de zaak niet gekregen hebben van de familie!
Als jullie eens gingen strijden voor teruggave van die 8,3% korting was er veel meer solidariteit voor jullie!
Het effect zou hetzelfde zijn want dan hoef ik geen rechten meer te kopen en dan kun jij voor een zacht prijsje rechten kopen!! Dat zou billijk zijn voor ons en voor de knelgevallen!!
cornelissen
@Flinstone Ik zou ,als ik u was en lto lid,eerst maar eens inzage vragen in het early warning systeem bij de opvolger van de lintjesman . Ik verbaas mij er nog steeds over dat op 16 maaart 2015 (K.Romijn) en 30 maart 2015 (S Dijksma) er nog niets aan de hand was.
Ergens klopt er iets niet en zijn ook hier m.i.niet ggb en niet groeiers vernacheld.
Overigens vraag ik mij ook af ,waarom niet voor meerder peildatum gekozen is en alleen op advies van de landsadvocaat is gehandeld
cornelissen
Quote Reactie van @Flinstone:
Ik moet met enig leedwezen aanzien dat mijn rechten naar een ggb melkveehouder gaan!!

Je bedoeld waarschijnlijk een niet ggb grote groeier.
Als iedereen ggb was geweest waren er geen problemen en als iedereen grondgebonden was gegroeid na 2013 waren er misschien kleine probleemtjes, maar niet deze ellende ,waar u dus ook de dupe van bent
pieta
@cornelissen Nee, gewoon voor elke meer dan gemiddelde groeier. Ook die grondgebonden groeiers.
+1
Flinstone
@cornelissen groeier nu goed!!
Jij bent een jankerd die te gierig was om melkquotum te kopen en nu heeft LTO het gedaan!
Hou op met janken en ga aan het werk want jou situatie vernadert niks meer!
Je kon voorheen mest aanvoeren en voer verkopen en dat kun je nu nog steeds!
Hier moeten we mest afvoeren en houden voer over bij 20000 kg melk per ha!
Dit jaar mooi door de voorraden heen!
+4
henkschoonveld1
@christo Ten eerste wat is nu de blunder? Heb toch aangegeven hoe het zit, jullie leven in complot theorieën. Ten tweede, stel er komen rechten vrij "wat niet het geval is" dan moet je gewoon die 8,3 naar beneden doen. Wanneer je vind dat je disproportioneel geraakt bent moet je bij de rechter zijn, al eerder aangegeven gezien de 11000 bezwaren zijn dat er velen. Buiten velen om die het nemen zoals het is en zelf de tering naar de nering zetten.
Wat mij betreft moet LNV dan de portemonnee maar trekken. Maar niet van rechten van andere boeren.
christo
@henkschoonveld1 Ik wil geen rechten van andere boeren. Jij hebt je dossierkennis niet op orde. Wat denk je nu zelf wat er gaat gebeuren wanneer er een idl groep gaat ontstaan door gerechtelijke uitspraken? Dat Schouten de beurs leegschudt? Daarmee houdt je de 8.3% gekorte boeren ernstig voor de gek. Schouten heeft de simpele mogelijkheid om dan generiek te korten om ruimte te maken. Is dat wat jij wil, een excuus dat het van de rechter moet? Verder dan dat wil ik op het moment niet gaan.
sorry
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Wat mij betreft moet LNV dan de portemonnee maar trekken. Maar niet van rechten van andere boeren.

dat zeg je ook maar voor de buhne, jullie van cv. de sneeuwpissers weten ook wel hoe dat gaat....
+3
de hoef
Quote Reactie van @sorry:
cv. de sneeuwpissers

prachtige naam
maar henk heeft hier nog geen woord verkeerd gezegd, ,hier op het forem gaat niks veranderen ,je kunt er veel horen en leren
cristo en cornelissen vertellen en wijzen , elke dag het zelfde ,daar gaat echt niemand nog naar luisteren
henkschoonveld1
@John Spithoven Wat een belachelijke en domme reactie. Heb aangegeven hoe het zit, dat het je niet past is een ander gegeven.
+1
John Spithoven
@henkschoonveld1 Ik snap de reactie niet. Heeft niets met passen te maken. Ik heb het dossier overgedragen aan een onafhankelijke reviewer en stop hiermee. Ik denk dat het goed is dat je bij Kees Romein te rade gaat, voor de duidelijkheid.

Je beweert dat jongvee op vleesvee bedrijven in een sectorale melkveefosfaatplafond zit ontstaan op 2006 op basis van 2002.

Verder is voor mij het boek dicht en stop met dit onderwerp. Wijziging komt er niet en de heren gaan door op de ingeslagen weg. De rechter mag op een keer bepalen wie gelijk heeft. Overigens ga ik niet zover, maar zijn er anderen die dat wel doen. Succes er mee.
demelkboer
@John Spithoven kijk dat bedoel ik nu.errst het spel op de wagen zetten en dan nu zeggen : het verandert toch niet ik stop er mee. Dat bedoelde ik met een overkomen al een zich voelen als miskende NVM er die zijn gram probeert te halen. Je kunt veel van Henk zeggen maar hij blijft wel bezig om , hoe gering bende her nu ook is , dr iig wat aan te doen om de korting te verlagen. Daar heeft de kneller en de intensieve goeier van voor 2015 wat aan
John Spithoven
@demelkboer Staatsteuntoets lezen. Zou ook Henk moeten doen. I en R 24616 bedrijven, 17800 in staatssteun toets en ze zijn bij 22000 met uitdelen opgehouden.

Ik stop er mee omdat het een juridisch gevecht gaat worden tussen Nederland en Brussel. Daar blijf ik tussenuit. Als je de manier van coderen bekijkt zoals CBS het doet en I en R snap je waarom. Ook Henk zou zich daar in moeten verdiepen. En verder heb ik het uit handen gegeven en wacht rustig af.
demelkboer
@John Spithoven volgens mij lees Henk maar ook andere LTO 'ers dit forum nog wel eens dus zijn ze op de hoogte. Ik snap niet waarom jij met een clubje buiten de NVM om weer aan de boom gaats schudden die geeft nog meer verdeeldheid dunkt me
Twentsch Land
@demelkboer

Verdeeldheid !

In Brussel lopen er inmiddels meer te lobbyen voor eigen dan er aan verdeeldheid onder de boeren is, althans die indruk krijg ik inmiddels wel.
christo
@Twentsch Land Weet je wat een vog is? Wanneer je wel en wanneer niet welkom bent bij familie in Amerika. VAst niet.
cornelissen
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Zonder fosfaatrechten was mestafzet duurder geweest en voer niet te betalen

En de rekening is neergelegd bij in ieder geval iemand ,die de verantwoordelijkheid wel heeft genomen en op peildatum nog met onomkeerbare investeringen bezig was, door het ontbreken van een fatsoenlijke "overgangs"regeling. Ik noem dit misbruik maken van de democratie om dergelijke bedrijven de vernieling in te helpen . (deskundigenrapport ter inzage)
+4
buorman
Vind het jammer dat er door sommigen op de man word gespeeld, in dit geval henk schoonveld.
Het is niet kies en je wint er niks mee, sterker nog het werkt in je eigen nadeel.
Maar het is volgens mij zo langzamerhand ook een groot spinnenweb aan het worden waar menigeen de weg in kwijt is.
Ik kan het volledig mis hebben, maar dan moet John me morgen maar terecht wijzen;
Waar ging/gaat het volgens mij om;
Nederland heeft in Brussel aangekaart dat er bij de invoering van de p rechten knelgevallen zijn ontstaan, en dat er rechten zijn uitgedeeld aan niet melkveebedrijven.
Brussel heeft aangegeven dat dat probleem door Ned zelf opgelost moet worden binnen het geldende plafond.
De min geeft aan dat die ruimte er niet is, en dus dat de knelgevallen niet geholpen kunnen worden.
Volgens John zat de P productie van vleesveejongvee bij het vaststellen van de sectorplafonds niet bij het mv in, maar in de cat overige.
En dus dan zijn er bij het uitdelen van de p rechten ten onrechte rechten toegekend aan jv op niet melkvee bedrijven.
Als dat niet was gebeurt was er bij gelijke generieke korting, ruimte geweest om de meest schrijnende gevallen tegemoet te komen.
En ik snap best dat menigeen het liefst eerst die 8,3% terug wil voordat er aan knelgevallen word uitgedeeld.
Maar volgens mij was dat niet de reden van John om hiermee te beginnen, dat waren telefoontjes van mensen in schrijnende situaties
+2
Hans van Bergen
Het gaat hier niet over John Spithoven of Henk Schoonevelde maar over fosfaat quotum waar mensen RECHT OP HEBBBEN. Het is vrij simpel om na te gaan of jongvee op 2-7-2015 bestemd was voor vleesvee of voor jongvee. En dat moet gewoon gebeuren. De rechten die hiervoor vrijkomen moeten teruggegeven worden aan diegene waarvan ze zijn afgepakt namelijk de 8.3% gekortenen.
+1
John Spithoven
Gisteren werd mij onder andere door Henk Schoonvelde verweten jullie onjuist voor te lichten. Met hulp van een medeprikker hier de weerlegging van de beschuldiging.
Hieronder een link naar een kamerbrief van staatsecretaris van Dam van 3 maart 2016 waarbij vernoemd wordt hoeveel bedrijven fosfaatrechten krijgen en welk type bedrijven. Men heeft het over 18000 melkveebedrijven (pagina 2). Op pagina 6 staat de volgende passage.

Toekenning van rechten In de Meststoffenwet zal worden vastgelegd dat bedrijven alleen fosfaat mogen produceren – en dus alleen melkvee mogen houden – als zij over voldoende rechten beschikken. Bij de introductie van het stelsel krijgen bedrijven met melkvee een hoeveelheid fosfaatrechten toegekend

rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…

Dus op 3 maart 2016 was de voltallige politiek en belangenbehartiging op de hoogte dat alleen melkveebedrijven fosfaatrechten krijgen. Dus na deze datum zijn de bepalingen gewijzigd . Dat zowel belangenbehartiging als poitiek nu net doet of hun neus bloeit gaat na deze kamerbrief niet meer op.

Vervolgens heeft een bevriende onderzoeker is de WUR libery gezocht welke dieren in categorie overig rundvee zaten, omschreven in 2008. Hieronder een passage:

Wageningse e-bibliotheek: edepot.wur.nl/212652/

Zie pag. 25, waarin WUR in de gaten houdt of Nederland nog onder het fosfaatplafond zit. .

Bovenaan pag. 27 lees je uit welke categorieën 'overig' (inclusief overig rundvee) is opgebouwd:

Het beeld van de dieraantallen in de categorie overig graasvee, schapen en geiten en vleeskalveren is divers (CBS, 2010): - het aantal vlees-, weide- en zoogkoeien en ander jongvee voor de mesterij is in 2008 tot en met 2010 ongeveer 15% lager dan in 2002; - het aantal schapen is in 2009 en 2010 ongeveer 5% lager dan in 2002, maar van 2005 tot en met 2007 zien we 10 tot 15% meer dan in 2002; - het aantal geiten is sinds 2002 gestaag gestegen tot een niveau dat in 2008 tot en met 2010 ongeveer 40% hoger is dan in 2002; - het aantal vleeskalveren is vanaf 2005 ieder jaar 15 tot 30% hoger dan in 2002, waarvan het hoogste cijfer voor 2010 geldt; - het aantal paarden en pony's stijgt gestaag en is in 2010 10 tot 15% hoger dan in 2002.


Dit was de laatste keer dat ik hier iets over zeg. En belangenbehartigers, die mij belagen de afgelopen tijd, een sorry is op zijn plek. En Henk, volgens mij ben je zelf een beetje dom.
christo
@John Spithoven Wanneer je de stukjes film van Carola in Driebergen er bij pakt valt alles op de plek. In 2017 is het jongveegetal uitgevonden. Daarna moest de fosfaatwet dichtgetimmerd worden.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

Ze zegt: er moest voorkomen worden dat er uitwegen gevonden worden of constructies komen.
Wie o wie zou dat bedacht hebben? Heel ingewikkeld is het raadsel deze keer niet.
cowboys
@christo al sla je me dood ik weet het niet,
@christo Het jongveegetal is er zo bij in gefietst , jongvee dat weg is voor export kalft hier niet, DUS voor RFC minder melk, zie hier het verhaal is WEER rond !!!
+2
Frans Z.
@John Spithoven Eerst het fikkie opstoken en dan de plaat poetsen? Dan ook afwerken zou ik zeggen als je zo overtuigd ben van je gelijk.
+11
JanCees
@John Spithoven Het gegoochel met cijfers door de jaren heen door LNV en CBS in opdracht van LNV is Brussel ook niet ontgaan en helaas heeft Henk binnen het LTO secretariaat ook niet meer de kennis voor handen om hem van de correcte informatie te voorzien. John heeft met deze brief van Van Dam de zienswijze van Van Dam op dat moment. Bij de fosfaatrechten soap is het speelveld inmiddels een rond veld geworden met tegenover elkaar gestelde bewegingen makende doelen. En verschillende stippen op verschillende horizonnen. LTO bestuurders en stafmedewerkers die het zelf ook niet meer scherp zien en NZO bestuurders die in 2016 een afspraak met DG EZ (nu LNV) hebben gemaakt maar waarbij ook aan beide kanten het inzicht ontbrak wat nu precies voor ramp ze hadden geintroduceerd. En nu zit er een minister van goede wil maar die kan eigenlijk maar 1 ding namelijk voortmetselen op de slappe fundamenten van de fosfaatwet totdat de minister een fundamentele andere keuze gaat maken.
De fosfaatpuinhoop wordt met iedere brief aan de Tweede Kamer groter en LTO blijft de waanzin verdedigen.
Gezondboerenverstand en een beetje voortschrijdende inzichten ontbreken momenteel bij zowel politiek als boerenbestuurders. Wat een trieste bedoeling.
cowboys
@JanCees maar met alleen goede wil is nog nooit iets gelukt.
+2
JanCees
@cowboys met mensen met goede wil kom je verder dan met klaplopers en dwarse ankers in vaste dienst
cowboys
@JanCees wie bedoel je daarmee?
buorman
@JanCees
en;
''waar een wil is, is een weg''
en;
''met onwillige honden, is het slecht hazen vangen''
christo
@JanCees Welke afspraak is er door wie gemaakt?
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
En nu zit er een minister van goede wil

I & R affaire al vergeten? sloeg jij ook finaal de plank mis met het verdedigen van nvwa vriendje Rob!
JanCees
@slagroomvla de communicatie I&R en wie welke rol daarin speelde doet hier weinig ter zake lijkt me maar NVWA heeft meer gedaan om effecten beperkt te houden voor de sector dan jij nu kan en wil vermoeden. Dat in communicatie het ministerie en de minister van het padje raakten is vervelende zaak gelukkig ben jij zonder fouten
Erik 1979
@JanCees Ik heb veel respect voor jou zoals jij omgaat met de problematiek rondom de fosfaat rechten. Over de tweeling fraude maak je mij inziens een enorme denkfout. In 2017 hadden ze direct moeten controleren en handhaven. Dat hebben ze bewust niet gedaan. Ze hebben het bewust oplaten lopen om de sector op het juiste moment lam te kunnen slaan om hun eigen falen rondom de fosfaat problematiek te verbergen of door te kunnen drukken. Niet voor niets dat profiteurs van de fosfaat rechten (handelen met voorkennis) de grootste mond hadden om al die fraudeurs aan te pakken.
+1
JanCees
@Erik 1979 Beste Erik ik heb in herfst 2016 aangegeven richting NZO bestuurders en NZO leden op twee verschillende bijeenkomsten 1 in Almere bij Aware (circa 50 man vrouw en een dag of tien later op weer een andere NZO bijeenkomst dat de instrumenten die de fosfaatwet moeten dragen (I&R en RVO grondregistratie) niet in staat zijn om dit adequaat te kunnen doen en voor dat doel niet zijn ontworpen. (I&R kan ik iets van weten want was voorzitter van de projectgroep I&R die het toen bestaande systeem heeft opgezet en aanbesteed). Op beide bijeenkomsten heb ik toen de keuze voor grondgebondenheid van 2,3 GVE per ha en 16750 kg melk toegelicht en dat intensievere bedrijven 8 jaar de tijd konden krijgen om dat te bereiken. (inmiddels kan op basis van nieuwe kennis ook 2,5 GVE 18.000 kg melk, geen mais en alle mest toepassen op eigen bedrijf ook worden onderbouwd)
Binnen de NZO wilden de boerenbestuurders wel maar de staf van RFC wilde er volstrekt niet aan.
Sterker nog er is zelfs een gesprek geweest van Aware directie met Martijn van Dam die was er ook positief over.
Echter na een paar dagen gingen de luiken op toen EZ,nu LNV dicht en binnen de NZO werd de besluitvorming ook anders dan de boerenbestuurders eerst wel leken te dragen.
Op dat moment voor mij eigenlijk onverklaarbaar.

In gesprekken met betrokken medewerkers vanuit diverse organisaties in de loop van 2017 werd mij helder dat de onderhandelaars namens NZO/LTO en de betrokken ambtenaren in de loop van 2016 afspraken hadden gemaakt over wat de gewenste uitkomst zou zijn en dat NZO/LTO hiervoor in de sector draagvlak moesten verkrijgen en dat EZ en NZO/LTO gezamenlijk in de politiek draagvlak bewerkstelligden.
En zo geschiedde.
De lange nacht in de Tweede Kamer in december 2016 was dus een van te voren geregiseerde toneelvoorstelling met een vooraf bekende uitkomst.

En eerlijk is eerlijk een goed uitgevoerde regie maar de uitkomst is desastreus voor de melkveehouderij want er licht een wet die de melkveehouderij precies een andere kant op stuurt dan de huidige minister als toekomstbeeld heeft.
Voor minister Schouten nu de schone taak om te zorgen dat het huidige desastreuze vehikel wordt omgezet naar een echte grondgebondenheid en niet de sukkelige bizar domme huidige grondgebonden definitie. En tegelijk zorgen dat niet alle ambtenaren op LNV meteen in verzet schieten en met opgeheven hoofd ook een draai kunnen gaan maken.
En NZO en LTO ach die volgens toch alles wat het ministerie er uit braakt of het nu correcte of totaal verkeerde uitgangspunten zijn waar het ministerie en PBL mee komen is bij voorbaat zo hard als de grens tussen Nederland en Duitsland.
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
Binnen de NZO wilden de boerenbestuurders wel

Binnen NZO zitten geen boerenbestuurders Jan Cees...
JanCees
@slagroomvlaIn het huidige NZO bestuur zitten inderdaad geen boeren Er zijn coöperaties die lid zijn van de NZO en een groot deel van die bestuurders waren er bij . Dan zijn er nog diverse commissies binnen de NZO waar ook boerenbestuurders in zitten. De boerenbestuurders van de coöps werden in 2016 behoorlijk opgelijnd om vooral het afgesproken verhaal te blijven volgen. Maar ja jij weet het vast beter want ik zat alleen maar aan tafel deed mijn verhaal met mijn ogen dicht .
hans1980
@JanCees 8 jaar tijd om grondgebonden te worden pfff wat moet wil meulenbroeks dan nu 200 koeien op 50 ha.(eigendom??)
Dus 40.000l./ha. Naar 119ha. Binnen 8 jaar

Ben blij dat jij niet aan het roer staat! In het zuiden en oosten veel mais/mest relaties geen grondgebondenheid maar schiet een eind richting die 17000l./ha alleen mag men dat niet bijtellen...ook bij grondhuur verlies minder koeien melken???

Ook @cristo zou op zo'n manier failliet gaan nog eerder dan nu
cornelissen
@hans1980 En tegelijkertijd draaien we iemand met "latente"ruimte en onomkeerbare investeringen ook maar meteen de nek om,.
De echte aard van de belangenbehartiging wordt mij onderhand wel duidelijk
+1
hans1980
@cornelissen wat heb je altijd gedaan met die latente ruimte??
+1
Erco
@cornelissen thuis mag je die grammafoonplaat met flinke kras erop niet meer afspelen zeker? Als je altijd achterom kijkt zie je voor je niks he?
+1
JanCees
@hans1980 beste Hans zowel jij als Wil Meulenbroeks worden een keer grondgebonden of jullie bedrijven houden op te bestaan de keuze is aan jullie zelf en welk pad je neemt ook.
pieta
@JanCees Een jaar of 10 is een mooie termijn om ergens naar toe te werken. En bedrijven die er uiteindelijk niet aan kunnen voldoen blijf je waarschijnlijk toch houden.
+1
hans1980
@JanCees definitie grondgebonden slaat nergens op bedoel wanneer mest/mais relaties niet meegeteld worden???
Ook natuurgebieden uiterwaarden gronden die je zo weer kwijt raakt dan ook melkproductie???
Je slaat plank volledig mis

En binnen 8 jaar als voorstel grondgebonden worden?? Allereerst moet er grond tekoop zijn dan moet je het kunnen betalen in geval wil meulenbroeks + 65ha in 8 jaar dus 8ha. Per jaar a 70000 = €560.000,- per jaar pffff

Hou op met dat gezwets
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
Allereerst moet er grond tekoop zijn

Genoeg te koop hier en zonder fosfaat Is bieden geluk krijgen
+1
JanCees
@hans1980 hoe lang wordt er al aangegeven dat de melkveehouderij grondgebonden dient te worden? Sinds 1997 . Er zijn bedrijven en ondernemers die de keuze hebben gemaakt grondgebonden te groeien en bedrijven/ondernemers die dat niet hebben gedaan.
Dat is een keuze geweest geen natuurramp of iets wat is overkomen door buitenaardse invloeden. De afgelopen 21 jaar hoeveel grond is er van eigenaar berandert in jouw en Wil's omgeving in een cirkel van 60 km? Hoeveel gaat er in andere handen komen de komende 10 jaar? Dus de mogelijkheden zijn er wel als je andere keuzen maakt. En kan natuurlijk altijd nog wat fosfaat worden verkocht en grond worden gekocht.
Druk
@JanCees
Bij veel collega's moeten de oogkleppen nog af gedaan worden, jammer dat die het nog steeds niet in zien wat de ontwikkelingsrichting is.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
En kan natuurlijk altijd nog wat fosfaat worden verkocht en grond worden gekocht.

Fiscaal ook heel handig.. Dat verhaal over even grondgebonden worden is wel heel simplistisch, veel is afhankelijk van waar je wieg stond, of dat je handig getrouwd bent. Stel je neemt het spul over en je scheept je broers en zussen niet met een fooi af, waarmee wil je dan ooit die grondaankoop financieren? Wat was de insteek van alle financiers rondom overname de afgelopen 20 jaar? juist, omzet draaien. Geld lenen om grondgebonden te worden? ging geen bank in mee.. dan moest er minstens ook een ton melk bij!
JanCees
@slagroomvla je beroepen op wat alle adviseurs en banken hebben gezegd is een zwakte bod wie was er de baas en wie was er de boer/ondernemer die uiteindelijk de handtekening heeft gezet? En trouwen en familie en allerlei andere omstandigheden leuk en aardig die zijn voor iedereen verschillend. Iedereen heeft vanuit zijn eigen situatie de eigen keuzen gemaakt. Een aantal pakken goed uit en een aantal niet. Ik ken ook mensen die alles tegen hadden, afgerekend met familie klem in de omgeving en eigenlijk uitzichtloze situaties en weloverwogen keuzen gemaakt en nu pracht bedrijf. Ok wel 80 km verderop. Wat er op je pad komt kun je maar voor een beperkt deel beinvloeden maar hoe je er mee omgaat voor een heel belangrijk deel wel.
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
wie was er de baas en wie was er de boer/ondernemer die uiteindelijk de handtekening heeft gezet?

Wanneer heb je voor het laatst een financiering geregeld?
huske
@JanCees je geeft zelf aan dat er geroepen wordt dat we naar grondgebonden moeten al vanaf 1997. Kan je het dan ook niet omdraaien. Al 11 jaar aan de gang om die kant op te gaan en er is nog niet heel veel veranderd of dat er een duidelijke visie ligt die door iedereen gedragen word. Is dan na 11 jaar het niet tijd om dit idee te laten varen?

Ik pas mij wel aan de wet aan dus heb er geen moeite mee welke kant het op gaat maar zie dat er een boel gepraat word maar geen knoppen door gehakt worden.

En waarom is er zo,n koud water vrees om het technisch op te lossen. Met melk dacht men ook lang dat we er alleen boter, kaas en verse producten van konden maken. Nu is ingrediënten bij bv FC een goed lopende tak. Waarom kunnen we dat bij mest ook niet doen. Simpel de mest de grens over brengen snap ik ook dat dat niet houdbaar is
Coen
Quote Reactie van @huske:
Is dan na 11 jaar het niet tijd om dit idee te laten varen?

in ZLTO-gebied duurde het (veels te) lang voordat daar de ogen open gingen, nu staan we als Melkveehouderij collectief met 3-0 achter 😞
de hoef
@Coen wordt het geen tijd dat ze jou ook is een spreek verbod geven ,je hebt rekenkundig veel in je mars ,maar colegiaal ben je een echte .....
Coen
@de hoef , jammer zo'n reactie, het gaat ons over een robuuste toekomst voor onze mooie melkveehouderij.

in diverse regio's hebben ze het licht al gezien, maar er zijn nog steeds enkele collega's die de hakken in het zand houden.
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
jammer zo'n reactie,

jij kijkt alleen na je eigen ,bij de intensieve ligt geen grond voor een habbekrats daar was hij 20 jaar geleden al 75000 ,
als je een beetje colegiaal was geweest had jij daar een keer oplossing voor bedacht die betaalbaar was
maar het zal best goedkomen in brabant ,ze stoppen massaal
Coen
@de hoef , ik kijk niet naar onze situatie, maar naar de totale Melkveehouderij.

maar met zo'n super-intensieve melkveevoorman WM hebben wij weinig vertrouwen in een omslag, men blijft (jammer genoeg) doorrijden op die doodlopende weg 😞
de hoef
@Coen
Groningen zet slot op intensieve veehouderij: geen dier erbij

Alle 215 intensieve veehouderijbedrijven in Groningen mogen hun bedrijf met kippen, varkens of vleeskalveren niet meer uitbreiden.

De maatregel gaat volgend jaar in, zo heeft Provinciale Staten van Groningen besloten tot groot ongenoegen van de boerenorganisaties. ,,De provincie wil dat intensieve veehouders verduurzamen in milieu en dierenwelzijn, maar dat kan vaak alleen als een boer meer dieren kan houden”, verklaart Alma den Hartog van LTO Noord.

Een meerderheid van de Groninger Staten is echter van mening dat de boeren de afgelopen jaren genoeg tijd hebben gehad om met subsidieregelingen op de gewenste wijze te moderniseren.

CDA en ChristenUnie
LTO Noord vindt het zeer teleurstellend dat ook het CDA en ChristenUnie met de maatregelen hebben ingestemd. De christelijke partijen vormen samen met D66, SP en GroenLinks het college van de provincie.

De VVD vroeg tevergeefs om het slot op de intensieve veehouderij met een jaar uit te stellen om de sector aan de maatschappelijke wensen te laten voldoen.

Doel voorbij schieten
Volgens Den Hartog schiet de provincie haar eigen doel voorbij. ,,Ze wil meer duurzaamheid, maar door deze maatregel is de kans klein dat de boeren deze investeringen kunnen opbrengen.”

LTO Noord laat onderzoeken of de het provinciale besluit wel juridisch haalbaar is.

jou vrienden hebben het licht nog niet gezien
Coen
@de hoef , intensieve (melk)veehouderij in NL is eindig, dat is al jááááren bekend en daarop vroegtijdig voorsorteren getuigd van de juiste attitude .

license-to-produce: er is algehele sympathie in NL voor veehouderij die zijn eigen mest kan plaatsen en (grotendeels) zijn eigen voer verbouwd 😄
cornelissen
@Coen Niet alleen dat ,maar de Europa ( nitraatcommissie) wil ook naar een meer grondgebonden rundveehouderij als voorwaarde voor de derogatie. Jammer dat @Hans van Bergen dat gemist heeft met zijn contacten in Brussel
+1
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
juiste attitude

je hebt het in elk geval goed met jezelf getroffen
jan.1
Quote Reactie van @de hoef:
wordt het geen tijd dat ze jou ook is een spreek verbod geven ,je hebt rekenkundig veel in je mars ,maar colegiaal ben je een echte .....

Niet zo druk maken over grijze plaat van Coen,heeft in het verleden ook handig gebruik gemaakt van ,,intensivering,,na een slip of de tong zat het toch even iets anders in elkaar....
Altijd respectloos afgeven op anderen en verheerlijking van je zelf is ook een verkeerde afslag...
+3
de hoef
Quote Reactie van @jan.1:
slip of de tong z

ik weet het nog ,daarom erger ik me nogal is aan hem
+2
George
Quote Reactie van @de hoef:
ik weet het nog ,daarom erger ik me nogal is aan hem

Ach Hoef zolang je maar de juiste outlook hebt en de juiste afslag op de rotonde hebt gekozen zit je goed. 😄
pieta
@de hoef Tja, toen viel ie even lelijk door de mand. 😁 Op sommige vlakken heeft ie wat minder inlevingsvermogen in een ander zijn positie. Ik heb echt wel begrip voor de wat intensievere onder ons. Maar wie met weinig grond de keuze heeft gemaakt om (heel) veel koeien te houden moet ook zelf maar uitzoeken hoe ie de gewenste grondgebondenheid realiseert. Ik heb geen medelijden.
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Maar wie met weinig grond de keuze heeft gemaakt om (heel) veel koeien te houden

dat is heel wat anders als alle intensieve over 1 kam te scheren
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Tja, toen viel ie even lelijk door de mand

Hoe was het ook al weer pieta 20000 kg melk per ha. Als alle grond op 1 relatie nummer stond had je geen korting van fosfaatrechten gehad. Niet alle grond heeft fosfaatklasse laag. 😂
+1
pieta
@pietjepuk Je mag van mij ouwehoeren en denken wat je wilt maar jij hebt niet alle gegevens. En ik verdom om het hou uit te leggen omdat jij het bent. Ik vind je wat agressief om info vragen. Daar hou ik niet zo van. 😁
pietjepuk
@pieta Je valt in herhaling. Als het een beetje moeilijk wordt hou je de gek er mee en probeer je een ander eem schuldgevoel aan te praten.
pieta
@pietjepuk Jij valt ook in herhaling. Ik moet wel toegeven dat je toon flink minder "agressief" is. Maar ik beslis zelf wat ik hier wel en niet plaats. En anders moet je gaan zoeken want ik denk dat het er wel ooit heeft gestaan.
pietjepuk
@pieta De drie dingen die ik hier boven op noem heb je ooit zelf hier geschreven dat weet ik zeker. Ooit heb je ook vermeldt hoeveel grond je totaal in gebruik hebt. Ik meen iets van in de 90 ha maar dat weet ik niet 100 % zeker. Als je deze punten naast elkaar zet klopt er iets niet. Mijn maakt het niet uit als je je zelf voor de gek houdt maar dan moet je een ander er niet op het zelfde aanvallen. En nu zul je wel bijval krijgen van de gevestigde orde maar dat zal mij een 🖕
+2
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
de gevestigde orde

voor iemand die zelf weinig tot niks prijs geeft ,heb je wel altijd een mening over een ander zijn openheid ,beetje minder aanvallend zou best op zijn plaats zijn
pieta
@pietjepuk Van mij mag je gerust de middelvinger gebruiken. 😁 Ik hou het liever bij een vriendelijk en beleefd: je hebt het niet goed. Je mist een 4e feit 😁
+1
cornelissen
Quote Reactie van @de hoef:
colegiaal

Gebruik dat woord maar niet,want ik weet wat dat inhoudt. "Roven"van latente ruimte,terwijl je die nodig hebt om je onomkeerbare investering rendabel te krijgen, terwijl je weet ,dat als iedereen grondgebonden had uitgebreid na 2013 er geen of amper problemen waren geweest.
+1
Twentsch Land
@cornelissen

Dat wisten we nog niet 🤓
m uut m
@huske
Ten eerste 1997 was 21 jaar geleden niet 11.
Ten tweede elke technische oplossingen geeft er anders weer een probleem.
Ten derde technische oplossingen gaan zover dat straks de hele koe verdwenen is.
Hans van Bergen
@JanCees En dan sta jij klaar met je gratis gekregen polder grond want dat is toch jouw ondernemerschap om gratis gekregen zaken te verpatsen. Droom lekker door jongen
+2
demelkboer
@Hans van Bergen als je nu jan Cees ook nog gaat afzeiken houdt je helemaal weinig vrienden over
JanCees
@Hans van Bergen Raaskal en klep toch niet zo raar jongen met gratis verkregen grond. Niemand heeft in de polder gratis grond gehad en ik zeker niet. Als dit je sterkste weerwoord sta je gewoonweg voor paal
Hans van Bergen
@JanCees Als er iemand raaskalt ben jij het. Waar haal je het lef vandaan om je te bemoeien met de melkveehouderij. Of iemand veel of weinig grond heeft gaat jouw geen sodemieter aan. Zoals iedere polder boer heb je al het land gekregen. Hoe onbeschoft ben je dan om als notabene gaart geen melkveehouder je te bemoeien met de grondpositie van andere melkveehouders. Of van wie dan ook. En mensen die intensieve veehouders kleineren of als minderwaardig proberen weg te zetten hoef ik niet in mijn vrienden of kennisen of vage bekenden kring. Daar zou ik me voor schamen
+3
Farmer_
@Hans van Bergen Zou met zo'n reactie denk ik liever anoniem zijn 😂
+2
demelkboer
@Farmer_ Hans die past nu de tactiek van de grote woorden toe. Heel veel lawaai maken dan luistert er misschien nog iemand. Ik kijk al niet eens meer naar de inhoud maar alleen met wie die nu weer ruzie ant zoeken is. Ons Hanske ook altijd me ze malle fratsen
buorman
Quote Reactie van @demelkboer:

Heel veel lawaai maken dan luistert er misschien nog iemand.

Luisteren zal wel wat teveel gevraagd zijn, maar mss zijn er dan nog een paar die wat horen 😬
JanCees
@Hans van Bergen Een reactie waar je trots op kan zijn Hans bewondering voor je goed overdachte zeer sterke inhoudelijke argumenten. Wel blijven ademen hoor anders haal je de grondgebondenheid niet.
Jawis
@JanCees ik snap niet dat jij je zo op laat naaien...
JanCees
@Jawis ik laat me niet opnaaien tis af en toe goed om de argumentatie aan te kunnen scherpen en dat gaat effectief door discussie. Dus voor mij is het debat functioneel
@JanCees De meerpaal .
@Hans van Bergen Hans neem gewoon 3 weken afstand van deze site van NIFO, geeft rust. better voor je bloeddruk.
+2
familie pelle
@Detukkeroettwente nee joh.
Niet hansie hansie weg jagen. Ik vind het altijd wel vermakelijk. Beetje Jiskefet op prikkebord mag wel.
Druk
@hans1980
Moet zo'n iemand die een verkeerde ondernemerskeuze heeft gemaakt daarom dan worden ontzien? Dat is toch de wereld op z'n kop?
hans1980
@Druk nee bij knelgevallen max toekennen van fosfaatrechten tot grondgebondenheid
Carola
@JanCees]dan blijf ik nog met een klein vraagje zitten. Hoe zou dat in je plan zijn gegaan met het voor Brussel belangrijke P plafond? Zagen ze daarvan af dan?
Carola
@JanCees]dan blijf ik nog met een klein vraagje zitten. Hoe zou dat in je plan zijn gegaan met het voor Brussel belangrijke P plafond? Zagen ze daarvan af dan?
+1
JanCees
@Carola welke andere EU landen hebben een P plafond? De meeste EU landen hebben geen P en N plafond. Hoe denk je dat de Ierse melkveehouderij kan verdubbelen in 10 jaar tijd.
De P en N plafond zijn een Nederlands verzinsel en als Nederland met een andere robuuste invulling komt van de N richtlijn en de Kaderrichtlijn water en Brussel is van mening dat dit voldoende handhaafbaar is dan is het voor Brussel ok. Dat heb ik zelf tot 3 x toe van de bewuste Brusselse ambtenaren vernomen. En ook anderen die hen hebben bezocht hebben dit antwoord gekregen.
+2
christo
@JanCees De politiek heeft zich muurvast gewerkt. Nu aan het licht komt dat het onwerkbaar is wat men met zijn allen verzonnen heeft staat elke schuldige er bij te kijken hoe het toch zo ver heeft kunnen komen. over weg lopen voor je verantwoordelijkheid gesproken!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JanCees:
en als Nederland met een andere robuuste invulling komt van de N richtlijn en de Kaderrichtlijn water en Brussel is van mening dat dit voldoende handhaafbaar is dan is het voor Brussel ok.
Klopt. In een ander topic kunnen we lezen dat de EC overtuigd is van de manier waarop Schouten het mestbeleid wil handhaven. Het komt inderdaad niet zo nauw.....
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
Op beide bijeenkomsten heb ik toen de keuze voor grondgebondenheid van 2,3 GVE per ha en 16750 kg melk toegelicht

En bij overschrijding van 1 of beide normen? Je had toen al je groene en linkse vriendjes enthousiast en ze zouden ons als dank nooit weer lastig vallen, geloof je dat serieus?

Ook deze normen zouden binnen de kortste keren naar beneden moeten worden bijgesteld om te voldoen aan de klimaat-flauwekul. Tegen de veehouderij aanschoppen is hun verdienmodel, dat gooien ze nooit overboord!

Ook dit plan geeft de nodige planning, en een bedrijfsmelkquotum en een areaal afhankelijke gve referentie, wie zit daar op te wachten?
+2
JanCees
@slagroomvla Dat zie je verkeerd want binnen die normen van 2,3 gve per ha voedergewas en 16.750 kg melk per ha voedergewas of 2,5 per ha grasland met 18.000 kg melk per ha is klimaat geen issue sowieso is het hele klimaatverhaal voor de melkveehouderij een opgeblazen lekkende papieren olifant die de komende maanden zal worden lekgeprikt . Methaan wordt bewust verkeerd geframed en de melkveehouderij wordt op een wetenschappelijk onjuiste manier vergeleken met de overige sectoren lees even op website Leonie Bosch Chapel.
hans1980
@JanCees nu wel met jou eens
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
is klimaat geen issue

Dat verzonnen probleem wordt echt niks anders van jouw melk en gve norm, en nee al die mensen die daar nu hun boterham mee verdienen zeggen dan echt niet de melkveehouderij is "klimaat proof"
Dat verzonnen probleem blijft echt wel bestaan, er komt alleen maar meer kolder bij, nooit niks wordt teruggedraaid. Hoeveel geld is inmiddels wel niet in de kringloopwijzer gepompt?, dat moet ten koste van alles doorgaan! Verdeel en heers is HET gedachtegoed van de zuivel...

Waar zou Wiebren dan zijn werkdagen bij RFC nog mee moeten vullen?
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
inmiddels kan op basis van nieuwe kennis ook 2,5 GVE 18.000 kg melk, geen mais en alle mest toepassen op eigen bedrijf ook worden onderbouwd

Nog even volhouden met ruimte creëren en het gaat passen. 😁
+2
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
er licht een wet die de melkveehouderij precies een andere kant op stuurt dan de huidige minister als toekomstbeeld heeft

Simpel op te lossen. Fosfaatrechtenhandel koppelen aan het plan met melk en GVE/hectare.
JanCees
@pieta jij zit verrekte dicht in de buurt van wat wel eens de oplossing kan zijn om uit het moeras te geraken.
+2
pieta
@JanCees Ik zou tegen iedereen die er wat over te zeggen heeft ga pragmatisch te werk. Stel het doel vast, geef een fatsoenlijke termijn om het te halen en leg het juridisch vast.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @pieta:
Fosfaatrechtenhandel koppelen aan het plan met melk en GVE/hectare.

Natuurlijk, eerst verplicht grond kopen voor dat je de korting terug mag kopen... het geeft vast nog even een extra boost aan het aantal stoppers, neem aan dat het je daar om te doen is?
pieta
@slagroomvla Nee, ik heb liever geen stoppers. Gewoon op termijn naar een meer grondgebonden melkveehouderij. Tevens denk ik dat het wat prijsdruk op de rechten zou geven.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
NVWA heeft meer gedaan om effecten beperkt te houden voor de sector dan jij nu kan en wil vermoeden.

Rara wie heeft je dit ingefluisterd....?? En ja, jij zat helemaal op de zelfde kant als Calon omtrent de 'tweelingfraude', logisch dat je daar liever niet meer over praat.
+2
JanCees
@slagroomvla tja jij kan in mijn hoofd kijken knap van je ik zat niet op dezelfde lijn als Calon heb wel aangegeven dat er fraude was en dat de echte fraudeurs allang hun zaakjes geregeld hadden en niet werden gepakt en de boeren met vergissingen en niet te sterke administratie de klos werden. Dat heb ik op diverse plekken aangegeven. Ook daar waar het op dat moment van belang was. Maar jij weet het vast weer beter ik zou zeggen pas op dat je slagroomvla geen slappe zure room wordt
robbies
Quote Reactie van @JanCees:
Gezondboerenverstand en een beetje voortschrijdende inzichten ontbreken momenteel bij zowel politiek als boerenbestuurders. Wat een trieste bedoeling.

Wat stel je voor? de boel ontleden lijkt me ook geen haalbare kaart meer. Het spoor van duidelijkheid creëren lijkt me vooralsnog de minst slechte en ik kan me voorwaar wel iets voorstellen dat LTO dat spoor kiest. Gaan we iets anders doen, dan komen we er ook niet uit en vallen er weer andere slachtoffers.
JanCees
@robbies een spoor van duidelijkheid? Zo omgeveer iedere maand komt er een brief van Minister dat het anders is of gaat worden en dar zal nog wel even doorgaan. 11000 bezwaren staan garant voor nog lang gedoe
+1
robbies
Quote Reactie van @JanCees:
11000

Op het minst relevante deel van mijn reactie geef je antwoord. Wat stel je voor? Jouw plan van 2,3 GVE en 16.500 kilogram melk/ha gaan een veelvoud aan procedures opleveren.
Twentsch Land
@robbies

Precies zo is het want om dat in 5 jaar te realiseren is ook wel flink met een bijl hakken en zal nog meer bedrijven de put in drijven dan het huidige plan.
John Spithoven
@Twentsch Land En als je de twee modellen nu is mengt.

Eerst de wet uitvoeren zoals het hoort en regeling treffen voor uitzichtloze knelgevallen (zonder roverij)
Dan fosfaatrechten per bedrijf verdelen over de aanwezige oppervlakte bij bedrijf.
En dan alleen de bedrijven die bijv onder de 125 kg fosfaatrechten per ha zitten de mogelijkheid geven te mogen kopen.

Laat de huidige situatie in takt.(minister kom er fatsoenlijk mee weg)
Geeft een gewenste ontwikkelingsstrategie
Todi
@John Spithoven Ach zoooo
cowboys
@John Spithoven voer mestcontracten toestaan in de directe omgeving probleem opgelost.
Twentsch Land
@John Spithoven

Kijk John dit lijkt er al beter op, nog een paar verbeter puntjes.

Ik ben al die tijd al geweest voor dierrechten of fosfaatrechten omdat dit het in eerste instantie het geheel in toom kan houden, en vanuit die basis kun je dan zeggen die groep die niet grondgebonden is mag niet uitbreiden in fosfaat of moet in zijn geheel of gedeeltelijk eerst werken naar grondgebonden en de grondgebonden mag wel fosfaatrechten kopen tot grens niet grondgebonden, echter wel zonder termijn, dus niet binnen 5 of 10 jaar of zo, er zijn gebieden ( o.a. Twente waar echt moeilijk aan grond is te komen .... voordeel bij deze structuur is dat fosfaatrechten ook niet zo duur zijn.
+1
pieta
@John Spithoven Je doet aan wensdenken. Dat is een beetje het probleem met je. Als je dan kiest voor fosfaatrechten en kg fosfaat per ha dan moet je niet met 125 kg fosfaat per ha komen. Dat gaat niet het gewenste effect sorteren. Hooguit een paar andere afvallers dan met het huidige model. Dan moet je een strakkere keuze durven te maken. Bijv 20% vrije ruimte bovenop je plaatsingsruimte op voedergewassen of zelfs iets met blijvend grasland.
John Spithoven
@pieta Redeneer is verder. voorbeeldje

die 125 komt van de verhouding N tot P. En misschien is er ruimte om de 250 naar 300 op te rekken en dan kunstmest beperken.

Zijn maar wat gedachtes.
+1
pieta
@John Spithoven Waar praat je nu over mestplaatsing of vee houden? Qua mest[;aatsing moet er gewoon wat kunstmest omgeruild kunnen worden voor dierlijk N zodat we de volledige P-norm kunnen benutten. Voor het houden van vee hebben we wat mij betreft de P-rechten. Due P-rechten kun je qua handel aan grond gaan hangen. Wil je dan iets afdwingen op gebied van prijs dan zal het een strenge norm moeten en dus geen 125 kg per hectare en ook rekening houden met het geteelde gewas. Bandaar dat ik stel 20% boven je plaatsingsruimte op voedergewassen. Dan pak je in een keer de verschillende normen en een evt akkerbouwconstructie aan.
John Spithoven
@pieta Beide. Plaatsing en rechten. Moet simpeler
m uut m
@John Spithoven
Jouw fantasie slaat op hol.
John Spithoven
@m uut m Verklaar je nader. Overigens de vorige discussie is nog niet afgelopen met je. Ik mis nog een woord van je.
Coen
@John Spithoven , dus ook eindelijk het licht gezien, nu sterk aandringen op snelle invoering 😄
John Spithoven
@Coen Dat licht hadden we al een tijdje, maar eerst moest dat andere probleem bewezen worden.
JanCees
@robbies dat waag ik te betwijfelen want Brussel heeft dat in meer landen als plan goedgekeurd en er zit een een stevige robuuste onderbouwing onder die beter handhaafbaar is dan de definitie van LTO en NZO inzake grondgebondenheid

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
360
DEELNEMERS
51
WEERGAVES
0