Countus: sector moet op zoek naar nieuw verdienmodel

Investeren in fosfaatrechten, stalruimte en grond is voor de melkveehouderij richting 2030 té kaptiaalintensief om het historische verdienmodel van schaalvergroting voort te zetten. De sector zal op zoek moeten naar een ander model voor bedrijfsontwikkeling. De toegevoegde waarde van speciale melkstromen wordt hierbij een belangrijke pijler.

Dat stelt Jaap Gielen van Countus. Het accountants- en adviesbureau houdt een serie van 15 melkveehouderijavonden over dit thema. Volgens Gielen hebben melkveehouders in het verleden altijd ingezet op schaalvergroting en effeciëntieverhoging. Maar naar de toekomst toe is dat voor een gemiddeld bedrijf niet meer haalbaar, gezien de kosten van fosfaatrechten en de eis van meer grondgebondenheid.

Meer: melkvee.nl/artikel/…
 AVG & Cookiemelding (melkvee.nl)

Nieuwsgrazer

Kies voor grondgebonden!

Landbouwgrond te koop of te huur. Dagelijks nieuw aanbod met diverse percelen.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+2
robbies
Hier moet ik toch wel om grinniken. Eerst jarenlang groei prediken en nu constateren dat het niet uitkan en dat op zoek gegaan moet worden naar een ander verdienmodel. Als ik een knelgeval zou zijn die bij Countus zat, was het voor mij de reden om ze buiten te zwieren.
jg
@robbies Eigen belang is vaak leidend bij het opstellen van een lange termijn visie.
+3
Frans1
@robbies Het is gewoon een flut stelling.Er is best ontwikkeling mogelijk,maar niet in het tempo wat hun graag willen. De rustige gestage groeiers gaan nu ook wel gewoon door,de grote gekkigheid is er vanaf
+1
robbies
@Frans1 Voor al die gekkigheid was geen plaats, maar dat hebben die slimmeriken van Countus dan weer niet gezien.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
De rustige gestage groeiers gaan nu ook wel gewoon

binnen twee jaar geven ze de rechten weg
pietjepuk
@de hoef heb je ze al verkocht? hoef je maar voor 1 jaar te lease. 😅
de hoef
@pietjepuk er is geen vraag
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @de hoef:
er is geen vraag

Vraag wel, het ontbreekt vooral aan geld! De veel te hoge kostprijs op veel plekken geeft nu al slachtoffers. Jaren lang verwend geweest met een veel hogere melkprijs dankzij RFC, nu die zich minder weet te onderscheiden begint dat zeer te doen.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
Jaren lang verwend geweest met een veel hogere melkprijs dankzij RFC, nu die zich minder weet te onderscheiden begint dat zeer te doen.

Voorlopig betaalt RFC maandelijks gewoon de garantieprijs uit en dat valt vooralsnog dit jaar niet tegen. Eind maart 2019 weten we hoe onderscheidend RFC dit jaar was.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @robbies:
Hier moet ik toch wel om grinniken.

Ik ook. Men praat over de gemiddelde melkveehouder. Dat betekent dus dat er gewoon nog een efficiëntieslag te gaan is. Het is namelijk een gemiddelde melkveehouder.

Natuurlijk denken veel mensen hier: jamaar, en wat denkt die Brabander wel. Maar zo is het altijd gegaan. De 25 % besten hebben door hun goede resultaten de ruimte om te groeien, de gemiddelde kan beter, en de matige die valt op den duur af. Zo is het altijd gegaan, en ik kan geen glazenbol kijken, maar ik ga er gewoon van uit dat het zo zal blijven.
+1
paul1
@dorpsrandhoeve degenen zonder opvolger valt af, dat zijn meestal niet de groeiers, maar de afbouwers.
Pluto
@robbies De fosfaat wet hakt er de komende jaren zo fors in dat grond aankoop voorlopig alleen door akkerbouwers wordt gedaan en dat is iets waar de glazenbol kijkers van countus totaal niet op gerekend hebben . Het veranderend verdien model is er wel maar ligt buiten de voedsel productie.
+2
robbies
@Pluto Ik verbaas me altijd over het gemak waarmee over stoppers gepraat wordt. Die slimme adviseurs zien allerlei kansen in samenwerkingen, maar als ik stopper zou zijn dan paste ik wel op.
+2
de Tank
@robbies ze kijken vanuit de ogen van de blijvers, daar kunnen ze immers in de toekomst aan verdienen
+1
van Ittersum
@de Tank oei,oei, oei maar wat spreekt u hier toch de waarheid. Hoe sommige stoppers zijn belazerd of gehersenspoeld binnen en door hun accountantsbureau bij bv samenwerkingsverbanden aangaan, overnames waarbij de beiden bij dezelfde accountant zaten.....die spraken en deden in vele gevallen meer voor de blijver dan de stopper #verdienmodel. Aan de andere kant, ook hier wordt van de stopper verwacht dat hij genoeg kennis vergaard om eigen keuzes te maken
weurding
@van Ittersum hebben ze hier ook wel geprobeerd. Maar als je als stopper een beetje logisch nadacht kreeg je direct wel door dat je er bekaaid af kwam
+1
van Ittersum
@weurding u kunt relativeren, maar sommige boeren zien om maar eens plat te zeggen; de pastoor, de dokter en de schoolhoofd nog steeds als: naar die moet je luisteren, die weten wat goed voor mij is.
Frans1
Quote Reactie van @Pluto:
De fosfaat wet hakt er de komende jaren zo fors in dat grond aankoop voorlopig alleen door akkerbouwers wordt gedaan

Nee hoor,je kletst uit je nek of alleen vanuit je eigen positie
pietjepuk
@Frans1 De akkerbouwers gaan ook moeilijke tijden tegemoet. Veel veehouders stoppen grond gaat akkerbouwer gebruiken. gevolg overproductie. Suikerbieten is het quotum ook weg. prijs drama.
+1
Frans1
Quote Reactie van @pietjepuk:
Veel veehouders stoppen

Dat lees ik hier steeds,maar valt wel wat mee heb ik het idee
pieta
@Frans1 Let op wat je zegt Frans. Ik zei het hier pas ook en daar klopte niets van. Ik ken hier in de omgeving geen enkele stopper van na de stoppersregeling. Die zijn er natuurlijk wel ergens.
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
. Die zijn er natuurlijk wel ergens

hier 1200 koeien eruit in 4 maanden ,en er wordt geen 1 boerderij verkocht tot nu toe
robbies
@de hoef die in Drongelen was toch verkocht?
de hoef
@robbies schijnt niet door gegaan te zijn
+1
George
Quote Reactie van @de hoef:
n er wordt geen 1 boerderij verkocht tot nu toe

Onverkoopbaar jonguh...
de hoef
Quote Reactie van @George:
Onverkoopbaar jonguh..

staan een paar mooie tussen,
George
Quote Reactie van @de hoef:
staan een paar mooie tussen,

Kan zo mooi zijn als het wil. Maar geen hond die het nog koopt.
Frans1
@George of de opbrengst te hoog inschatten. Alles is te verkopen,als de prijs maar goed is
+1
pieta
@de hoef Kan. Ik oordeel alleen hier over onze eigen omgeving. Ik ken hier natuurlijk niet iedereen. Maar hier hoor ik niets over stoppers.
weurding
@pieta stille verkoop?
pieta
@weurding Ik denk dat de meeste die hier al zullen stoppen gewoon de rechten verkopen en niet zo zeer de boerderij.
George
Quote Reactie van @weurding:
stille verkoop?

Dat begrijp ik nooit. Hoe kun je nu iets stil verkopen ? Het zal toch bekent moeten zijn dat het te koop staat.
de hoef
Quote Reactie van @George:
. Hoe kun je nu iets stil verkopen

dan adverteren ze er niet mee,maar makelaar weet het wel
cornelissen
Quote Reactie van @Pluto:
De fosfaat wet hakt er de komende jaren zo fors in dat grond aankoop voorlopig alleen door akkerbouwers wordt gedaan

Hier niet hoor , meeste grond ook niet akkerbouwgeschikt. Nee het zijn de cowboymelkers, die vegen de markt van losse percelen hier schoon. Rechten hebben ze al om nop, nu de grond nog en als je 400 a 500 stuks grondgebonden wil melken heb je nogal wat grond nodig.
dewittemotor
Och, zo lang countus hun 100 euro plus tarieven maar bij ons kan declareren, zal het hun een rotzorg zijn
+3
hans1980
Vindt het altijd wel opmerkelijk wanneer RFC een visie heeft kun je die kopiëren/plakken met LTO en nu met Countus .
Één vergadering is dus voldoende
Bekkink
Japiejo mot ook geld verdienen
Druk
@Bekkink
Hij (zijn baas) moet alleen voor zichzelf een nieuw verdienmodel ontwikkelen, en dat lukt hem vast wel 😞
van Ittersum
@Bekkink alle gekheid op een stokje, countus heeft wel wat gelijk als het op dit tempo doorgaat. Moet je elke euro die je nu maakt op je bedrijf wel terug in je bedrijf investeren. Behalve de koop en/of aanschafprijzen en gelateerde kosten die daarbij komen is er duidelijk nog een ander probleem, de fysieke arbeid is ook een beperkende factor ook omdat deze ingenomen wordt door alle administratieve rompslomp. Je kunt iedereen wel inhuren maar ook die maakt zijn uurkosten in vele gevallen niet waar in extra opbrengsten. Dus investeren in niet agrarische middelen die ook geen extra eigen arbeid vragen is geen overbodige luxe voor de toekomst. Je zou ook aan zonnepanelen, o.g elders, deelnemingen enz kunnen denken, iets anders dan alleen maar land, fosfaat en koeien
+3
dewittemotor
@van Ittersum Countus heeft ook gelijk. Nederlandse veehouderij zit gewoon in een langdurige sterfhuisconstructie. Kosten stijgen hard en opbrengsten blijven hoogstens gelijk, terwijl omzet verhogen zeer moeilijk is
van Ittersum
@dewittemotor gezien de reacties elders is het besef kennelijk er niet altijd, die denken nog te veel in wij-zij en zien elke advies(of die jou van toepassing is of niet is wat anders) als vijandig en altijd te duur.

Aan de andere kant vertellen alle accountantsbureaus nu wel veelal hetzelfde; kostprijs, vooruit kijken, eigen visie en relativeren
+1
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
vertellen alle accountantsbureaus nu wel veelal hetzelfde; kostprijs, vooruit kijken, eigen visie en relativeren

Dit is geen nieuws natuurlijk,gold 15 geleden net zoveel als nu
van Ittersum
@Frans1 beschouw het dan maar als een opfriscursus en klantenbinding
+1
Pluto
En ze kunnen alles in centen per kg meetmelk uit specificeren behalve hun eigen kosten dat is te moeilijk en dekt de lading niet !!!.
Protter
Daarom zijn wij al een paar jaar aan het zelfzuivelen en campingboer , bevalt prima , want er is altijd wel iets dat goed gaat ,
hans1980
@Protter bij jij v.Bakel?
+2
Detukkeroettwente
Achter elkaar aan lullen heet dat , wat countus doet !!!
nederlandse boer
Wat Jaap Gielen zegt is toch logisch. Dat kan iedereen toch wel op de achterkant van een sigarendoos uitrekenen dat €12.000 euro betalen voor de rechten van 1 koetje niets maar dan ook helemaal economie te maken heeft maar zuiver met emotie. Heel begrijpelijk dat je je zuur verdiende geld niet in extra rechten gaat steken maar in iets anders wat wel rendement oplevert. Denk aan rosekalverenstal bouwen, zonnepark aanleggen, streekkaas maken. Dat zijn toch vanzelfsprekende dingen als je verder wilt bouwen aan je bedrijf.
+3
demelkboer
@nederlandse boer 75000 euro betalen om voor 1600 euro aan maïs te verbouwen lijkt me ook weinig met economie te maken te hebben
Frans1
Quote Reactie van @demelkboer:
75000 euro betalen om voor 1600 euro aan maïs te verbouwen lijkt me ook weinig met economie te maken te hebben

1600 is wat krap,en de mestplaatsing van krap 60 m3 x 20 euro komt er overheen,dus plm 2750,daar kun je toch de rente ruimschoots van betalen.
demelkboer
@Frans1 als je een gemiddelde pw neemt mag je zo'n 50 kuub plaatsen. Hier gaat dat voor 10 euro. Anders moet je hem uitrijden dus kost ook 3 euro. Netto 7. Is dus 350 per ha. Toeslag rechten 300 erbij vooruit. Is 650. Kun je de bewerking kosten nog niet van betalen. Bij een normaal jaar gaat de maïs voor 1600 weg.
Frans1
@demelkboer dan nog.ik betaal dik 2.5 rente,is 1875
pieta
@Frans1 Dit jaar afgezet met toebetaling van 5 euro/ton.
hookwood
@Frans1 tja als je zo rekent. Maïs verbouwen kost zo'n 1000 euro per ha incl hakselen en hier kost de mest afzet minder dan een tientje dus dan kom ik op 1500 euro. Daar koop je niks voor....
Frans1
@hookwood voor 1500 maïs en mestafzet? Als dat lukt geef ik mij gewonnen👍
Probleem bij grond kopen is de aflossing,dat snap ik heel goed😉
demelkboer
@Frans1 afl8ssen is sparen dat hoef je niet mee te tellen. Maar maar koop ik doorgaans voor 1600 soms 1550. Mest 10 euro uit de put. Als de rente van dik 2.5 naar 4 gaat heb je wel een probleem met grond van 75o00
pietjepuk
@demelkboer klopt maar dan kans is groot dat de grondprijs over een jaar of tien verdubbeld is.
+2
pieta
@pietjepuk Als de rente werkelijk flink zou stijgen is dat geen zekerheid natuurlijk. Grond is een stabiele belegging mits je de financiering ervan verantwoord voor elkaar hebt.
pietjepuk
@pieta als als he. 😃 In feiten kun je zo veel grond kopen die je voor je bedrijfsvoering nodig hebt. Rente lasten zijn momenteel ongeveer gelijk met pacht of voer aankoop en mest afvoer. Maar net zoals je schrijft moet je waken voor je financiering. wordt deze te groot dan wordt je te kwetsbaar als de rente werkelijk zou gaan stijgen of de grondprijs flink daald.
De grondprijs is de afgelopen 10 jaar iedere keer verdubbeld. Dat is natuurlijk geen garantsie naar de toekomst. Toch verwacht ik geen hele grote veranderingen omdat dan heel de economie in elkaar donderd.
pieta
Quote Reactie van @pietjepuk:
De grondprijs is de afgelopen 10 jaar iedere keer verdubbeld

Dit ligt heel erg aan je referentie. Wij verkochten in 2008 onze veldkavel in Brabant en die bracht 67.500 euro/ha op. Die is zeker niet verdubbeld. En ik zie de grondprijs de komende 10 jaar ook niet verdubbelen.
van Ittersum
@pieta idd, de plek, de grondsoort bepalen wat er gaat gebeuren. Pak de kaart van 120 jaar geleden er maar bij. Waar toen goed boeren was blijft de grond duur er omheen moeten we maar afwachten gezien alle ruimtelijke plannen en regels. Je kunt niet blijven draven(investeren) om alles en iedereen maar voor te blijven, moet geen pappen en nat houden-principe worden . En daarom heeft Countus(zeg ik als niet klant) volledig gelijk.
demelkboer
@demelkboer bij grond aankoop moet je eigenlijk reken met 80% van het saldi van gras en 20 % van het saldo van maïs. Dan wordt helemaal moeilijk om te verantwoorden
Coen
@demelkboer , ik neem ook aan dat je, naast langjarig saldo, rekening houdt met de bewerkingskosten en de eigenaarslasten van die grond.

en natuurlijk niet vergeten: toekomstige ontwikkelingen met o.a. mogelijke rentestijgingen en overgang van huidig gebruik naar 'groen, rood en blauw' --> dus goede risico-analyse 😄
+1
pieta
@hookwood aankoopmais moet je ook hakselen?
Frans1
@pieta idd.maar van zijn 1000 euro moest ik nog wel een 600 euro bij mij optellen😁 de maïs komt niet zomaar op 😉
Maar dan liggen de kosten nog heel dicht bij elkaar. De kneep zit m in de aflosverplichting
+1
van Ittersum
@nederlandse boer wat me wel opvalt is dat deze alternatieve inkomstenbronnen veelal fysieke arbeid van de ondernemer dan wel van andere gezinsleden vraagt. Als je jong bent kun je je de hele wereld wel aan maar er komt een tijd dat de geest wel wil maar het vlees zegt: Ik niet meer!. Dan kun je beter iets bedenken wat geen extra arbeid vraagt die of iets toevoegt aan je resultaat of kostenverlagend werkt en vooral voor de langere termijn
+2
Koeienpraat
@van Ittersum helemaal eens. Er wordt veel te makkelijk gedacht over een neventak. De meesten hebben de handen al vol om de boerderij in normale werkuren fatsoenlijk te laten draaien. Een neventak moet je goed doen of niet, anders kost het alleen maar heel veel tijd en energie
nederlandse boer
@van Ittersum Als fysieke arbeid jouw limiterende factor is kies je toch de aanleg (lees laten aanleggen) van een zonneweide. Kun je op je bed je geld verdienen.
van Ittersum
@nederlandse boer geen mogelijkheid en heb het liever op een dak en het grasland verhuren. Maar je moet sws verder kijken, net wat Countus oppert. Tegen de tijd dat je merkt dat het moet, ben je te laat. Anti-cyclus denken.
+1
christo
Coutus is een club waar ik gillend weg zou lopen wanneer ik eer lid van zou zijn.
van Ittersum
@christo welke is beter en waarom
christo
@van Ittersum Daar kom ik later op terug.
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Daar kom ik later op terug

Je bent nog op zoek naar een nieuwe accountant?
weurding
Quote Reactie van @christo:
wanneer ik eer lid van zou zijn.

lid wordt je er niet, wel klant, geen klachten over, wel van een ander waar ik tot 2010 klant was, naam laat ik maar achterwege
van Ittersum
@weurding die betreffende persoon maakt of breekt het bedrijf of was het bedrijf niet goed
weurding
@van Ittersum opeenhoping van dingen, persoon was prima
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , nieuw , investeren , schaalvergroting , grond , kosten , melkveehouders , grondgebondenheid , countus , toekomst , toegevoegde waarde , verdienmodel en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!