NVWA: meteen boetes voor slachten hoogzwangere koeien

Er worden volgend jaar sneller boetes uitgedeeld aan boeren die hoogzwangere koeien naar het slachthuis sturen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil een 'lik-op-stukbeleid’ gaan voeren.
 NVWA: meteen boetes voor slachten hoogzwangere koeien (rtlnieuws.nl)

Er worden volgend jaar sneller boetes uitgedeeld aan boeren die hoogzwangere koeien naar het slachthuis sturen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil een 'lik-op-stukbeleid’ gaan voeren.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Jaap40
Wat dan met een koe met para geconstateer net voor doorzetten. Die moet binnen x weken weg zijn volgens de regels.... groot kalf bij slacht....
+1
m uut m
@Jaap40
Kun je vrijstelling voor krijgen.
+1
vedder
@m uut m dat moet nodig eens duidelijk gemaakt worden dan.
+2
christo
Grens 8.5 maanden. Waar praten we over.
zoeff
Gisteren iemand van Nvwa gesproken, het gaat niet om het kalf dat eerst bewusteloos raakt door gebrek aan zuurstof (bloed) in de hersenen, maar om het vervoeren van de koe in de laatste fase van de dracht.
vedder
Ik vind het prima, hoogzwanger slachten is in niemands belang.
vedder
@vedder hoogdrachtig trouwens, sorry
bio boer
Snap er niks van dat is het bijna nieuw melkte koe die zou ik nooit naar de slacht doen
broeker
@bio boer kan mij ook alleen maar indien nood voorstellen
+3
PIONIER
Hoeveel van die linkse rakkers zullen er eens naar gekeken hebben hoeveel abortussen er bij mensen plaatsvinden om het niet past in hun carrière of om één of andere reden. Weet dat dat moet in het begin van de zwangerschap maar leven is leven. Zo langzamerhand word het leven van een dier verheven boven dat van een mens. Wil niet zeggen dat ik er geen moeite mee heb om een hoogdrachtige koe te laten slachten.
+2
ROORDAJ
Ik walg van de term,Zwanger .Een vrouw is zwanger of op syn frysk,yn bliide ferwachting.Een koe drachtig ,in hynder foal.Laten we de termen in de juiste context gebruiken.
+1
buorman
Quote Reactie van @ROORDAJ:
op syn frysk,yn bliide ferwachting

Yn geef Frysk, is it wiif swier.
Maar ik ben het volledig met u eens dat het afgelopen zou moeten zijn met die vermenselijking van dieren/vee, ook wel Bambificering genoemd
Pluto
Als het kalf sterft bij het slachten van de koe is het slachtproces te traag uitgevoerd. Op de noodslacht plaats gebeurde het in het verleden wel vaker een koe met een gebroken poot slachten aan het eind van de dracht ,als je gewoon doorpakt kan het makkelijk .
Misschien is het net als in de varkens slachterij als dieren in de gondel naar beneden gaan duurt het twee en halve minuut voor ze het bewustzijn verliezen , dat was in de welzijn protocollen niet toegestaan !!. Nu duurt het 150 seconden en is het een diervriendelijke methode . Zoveel NVWA controleurs zoveel verschillende manieren van uitleg !.
+2
buorman
@Pluto
Onzin Pluto, als je vooraf weet dat er een levensvatbaar kalf in zit, kun je dit in een bijzondere slachtplaats proberen/redden.
Maar in het normale slachtproces ben je te laat, en zal het kalf al dood zijn
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden voeren , sturen , koeien , boeren en slachten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!