Hoogzwangere koeien geslacht: 'Er komt dan een joekel van een kalf uit de buik'

Het mag niet, maar het gebeurt wel: hoogdrachtige koeien die geslacht worden. De afgelopen jaren zijn er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 900 boetes en waarschuwingen uitgedeeld. Dierenarts Frederiek Schouten wil daarom strengere regels.
 Hoogzwangere koeien geslacht: 'Er komt dan een joekel van een kalf uit de buik' (rtlnieuws.nl)

Het mag niet, maar het gebeurt wel: hoogdrachtige koeien die geslacht worden. De afgelopen jaren zijn er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 900 boetes en waarschuwingen uitgedeeld. Dierenarts Frederiek Schouten wil daarom strengere regels.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
weurding
Zal mede komen door het absurde P beleid. Velen moeten gedwongen koeien afvoeren de laatste 2 mnd van het jaar
Erco
@weurding je kan beter n verse koe voor t leven verkopen. Oudmelkte verkopen kan je zomaar n staffel hoger opleveren 😉
weurding
@Erco die geslachte zou als je het allemaal mag geloven ook nog dit jaar vers zijn
+1
kanniewaarzijn
@weurding Juist. Het wordt tijd dat de bezopen regelgeving van de overheid eens tegen het licht wordt gehouden, dáár zit de oorzaak van alle ellende. Weer strengere regels (de gebruikelijke stuiptrekking) is symptoombestrijding.
Frits1
@weurding Dat heeft geen zin, nu afvoeren ''levert'' 45/12*2=7.5 kilo fosfaat op.....
m uut m
@Frits1
Bij droogzetten de de koe op productie doel vlees zetten en de koe 10 dagen na het afkalven verkopen .
weurding
@Frits1 7.5 keer 250 is 1875, alle beetjes helpen
+3
van Ittersum
@weurding deels onzin ("Zal mede komen door het absurde P beleid. Velen moeten gedwongen koeien afvoeren de laatste 2 mnd van het jaar ") niemand zegt dat je daarom hoogzwangere koeien moet afvoeren. kon ook andere koeien zijn.

Je hoeft geen moraalridder te zijn om dit te veroordelen, dat dit kan gebeuren omdat je dacht dat die koe gust was, je ontschoten was dat deze zover was, dat kan.
+1
pietjepuk
@van Ittersum Pas hier ook weer was mee aan het raggen drie week er voor ook. Was toch 6 maanden drachtig aldus de veearts.
van Ittersum
@pietjepuk onlangs hier ook, koe stond toen stokstijf stil bij het bespringen, twijfelde (Daarom weet ik dit nog) liet toch maar insemineren. Ingevoerd in de computer en BAM 6 weken voor droogzetdatum een redelijk kalf eruit. Toch toen drachtig. Ik laat dus geen drachtcontrole doen, bewust genomen risico
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ik laat dus geen drachtcontrole doen, bewust genomen risico

En zo krijgen we dus van die toestanden die nu in het nieuws komen. In jouw geval gaat deze niet naar het slachthuis, maar bij collega's wel. Je hoeft geen ervaren drachtcontroleur te zijn om te voelen of er een voldragen kalf in de koe zit. De beelden vanochtend bij RTL lieten behaarde kalveren zien, dus minimaal 8 maanden dracht. ff een handschoen aan en voelen kan blijkbaar een hoop negatieve aandacht schelen.
+3
christo
@robbies Verplichte drachtcontrole door de veearts invoeren. Anders mag het dier het bedrijf niet af. Oornummer en datum vastleggen in database. DAn kan het niet meer mis gaan. Hier wordt nooit een dier afgevoerd zonder dat ze gescand is.
robbies
Quote Reactie van @christo:
Verplichte drachtcontrole door de veearts invoeren.

Als iedereen structureel drachtcontrole doet heb je geen verplichting nodig.
Piet1960
@robbies In de VKI.
Noorderling
@robbies
Er zijn altijd koeien die ongemerkt opbreken maar ook die iedere 21 dagen toch laten zien terwijl ze drachtig zijn. Rond 200dagen dracht is ook zon periode waarin ze je aan het twijfelen brengen.

Zeker 10 a 20% van de koeien maar ook pinken wordt hier voor de 2e keer drachtcontrole aangeboden. Heel zwart wit is tochtig niet drachtig, dus gaat tochtdetectie af, stempel gust en melken tot ze te weinig geven. Dat gaat niet altijd zoals je het gedacht had.
robbies
@Noorderling waarom voel je dan niet ff op? Kleine moeite als de tochtdetectie toch afgaat. Staat ie toch al vast
ROORDAJ
@robbies Mag ik nog zelf bepalen wat ik aan een koe doe.In mij 25 jr carriare nog noot een koe gescant.
robbies
Quote Reactie van @ROORDAJ:
Mag ik nog zelf bepalen wat ik aan een koe doe.In mij 25 jr carriare nog noot een koe gescant.

je kunt ook gewoon voelen. Handschoen aan, ff voelen of er een kalf inzit en klaar is kees. Ik wil alleen voorkomen dat je straks verplicht wordt om te scannen, omdat er bij de VKI een handtekening van een dierenarts moet zitten dat het dier niet drachtig is.
+1
vrije boeren
@christo wij willen er niet nog meer verplichtingen bij
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @vrije boeren:
wij willen er niet nog meer verplichtingen bij

Als een veehouder dit als onnodige verplichting ziet is er wat mij betreft iets mis met zijn moraal.
Tuurlijk, foutje kan altijd, maar bewust ?? bah.
jan w
Quote Reactie van @christo:
Verplichte drachtcontrole door de veearts invoeren

Wat is dat nu voor een onzin. Als ik een koe een keer niet vertrouw, dan vraag ik de KI om de pinken te scannen en dan sommige twijfelgevallen bij de koeien. Zie geen nut erin om een dure veearts daarvoor in te moeten schakelen.
Erco
@robbies precies hier voel ik bij elke koe die de klep opgaat en de huidige lactatie n keer geinsemineerd is of er een kalf inzit. En dit.jaar toch weer n keer meegemaakt dat ze weg zou en toch hoogdrachtig bleek. Net zoals ik nu ook koeien die droog moeten ook opvoel of ze wel echt drachtig zijn. Ook n keer gehad nml. Kost n paar min en een handschoen
+2
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
l. Kost n paar min en een handschoen

na 5.5 maand zakt het kalf en is dan moeilijk te voelen hoever ,en al zeker niet te scannen ,na 7 maanden stoten lukt meestal wel
Erco
@de hoef ja oke. Dat is met n eigen stier van toepassing maar niet als je weet wanneer ie geinsemineerd is. Als je de baarmoeder ddan niet meer in 1 hand kan vatten is ie wel drachtig. En echt hoogdrachtig dan voel je meteen t kalf wel
de hoef
@Erco ik denk ook niet in opzet ,maar niet meer weten wat ze moeten ruimen
+1
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
na 5.5 maand zakt het kalf en is dan moeilijk te voelen hoever ,en al zeker niet te scannen

Dan mogen ze ook nog gewoon geslacht worden. Natuurlijk niet wenselijk, maar soms breekt nood wet.
van Ittersum
@robbies ik "stoot" ze altijd, moet raar zijn, sterker nog, nog nooit achteraf gehoord dat ik daar mis had bij de afvoer naar het slachthuis. Kortom, al die verplichte gedoe is niet nodig
+2
pieta
Quote Reactie van @de hoef:
na 7 maanden stoten lukt meestal wel

Dan ben je wel veel tijd kwijt aan stoten. 😁
+1
van Ittersum
@robbies ik zorg er wel voor dat zo'n koe niet in het slachthuis komt. Zonde van het kalf. Ik doe geen structurele drachtcontrole maar wil niet zeggen dat ik niet alert ben koeien voordat ze weg gaan of ze wel of niet drachtig zijn. Maar dat snap jij hopelijk wel. Ik hoef geen bezoek van het NVWA OF AID
pieta
Quote Reactie van @robbies:
De beelden vanochtend bij RTL lieten behaarde kalveren zien, dus minimaal 8 maanden dracht

Kalveren zijn eerder behaard dan 8 maanden. Wij hebben een paar jaar geleden ook ooit bezoek gehad van de NVWA over 2 geslachte koeien met een kalf er in. Veel kabaal. Moest terstond alle gegevens oplepelen(zoon was jarig, opa's en oma's op bezoek, wij wonen ver van de familie dus die komen niet vaak). Maar het moest allemaal acuut. Ik had netjes gevraagd of ze niet de vlg dag even terug wilden komen. Bleek de ene een maand of 6 drachtig te zijn en de andere 7 mnd drachtig. De verst drachtige had forse uierontsteking gekregen en was een hele zware koe. Van het uier was niets fatsoenlijks over. De andere weet ik zo niet meer. Maar het was allemaal heel ruim binnen de regels. En als je dan 3 mnd na de slachtdatum komt kan die controle vd gegevens toch ook wel een dagje wachten. En laten we het over de rekenkunsten vd NVWA maar niet hebben. Een maand of 6 dracht uittellen als zijnde zowat 250 dgn dracht is toch wel erg beperkt kunnen rekenen/tellen.
robbies
@pieta heb ooit een levend kalf geboren gehad op 7 maand. Werd 's nachts wakker van het gekwek. Was zo kaal als wat. Ik tilde het beestje op, maar brak meteen een poot van haar. Leefde wel, maar was totaal niet levensvatbaar. Dat vergeet je niet gauw.
+1
CorP
Quote Reactie van @van Ittersum:
onlangs hier ook, koe stond toen stokstijf stil bij het bespringen, twijfelde (Daarom weet ik dit nog)

je hebt maar aparte hobby..
van Ittersum
@CorP hahahaha, zal op mijn woordkeuze letten voordat jullie suggestief denken
+4
weurding
Quote Reactie van @van Ittersum:
omdat je dacht dat die koe gust was, je ontschoten was dat deze zover was, dat kan.

als je een koe naar de slacht brengt die een bijna volgroeid kalf draagt onder het mom van ik wist het niet ben je in mijn ogen een leek
van Ittersum
@weurding ik verbaas me nergens meer over of men wil iets niet weten. Als geld in het spel komt doet men rare dingen
+3
CorP
@weurding zijn 900 boetes over afgelopen jaren, als je aantal slachtingen op zal zoeken van volwassen koeien en vaarzen, de potentiele kanshebbers zeg maar, kom je ergens rond de 0.04% uit... Laatste stadium vd dracht is het ook voor de dierenarts heel moeilijk om te zeggen hoeveel maanden drachtig, meestal is de voor de enkele reis geselecteerde koe al aardig keer door de inseminator genomen, dus kan zomaar van een eerdere bevruchting zijn. Drachtig ja of nee zal door een dierenarts weinig keren fout gaan, misschien bij een mpr dracht oid, maar bij aantal maanden is het wel vaker gokken
+1
Wolswinkel
@CorP Dus kan een periodieke drachtcontrole dit soort dingen voorkomen!
cs-agrar
@Wolswinkel Je hebt de veearts toch zeker 1x/2mnd nodig voor onthoornen dus kan hij/zij wel even rondje met de scan doen ook
+1
cjw73
@Wolswinkel ja natuurlijk. Laat alle koeien scannen en dan weet ik alles.
broeker
@cjw73 kunnen we niet zo'n bodyscan zoals op schiphol ontwikkelen voor koeien en verplicht maken?

Gelijk checken op scherp
cjw73
@broeker kan vast wel. Alleen kost een paar centen.💶💶💶💶💰💰
broeker
@cjw73 snel een patent op aanvragen
cjw73
@broeker dan moet ik ook nog nadenken.
Ben een boer hè, dom geboren en niks bijgeleerd.🤗🤗🤗
broeker
@cjw73 je bent nooit te oud om te leren! Zelfs jij niet! 😁😉😝
cjw73
@broeker had er vroeger al een bloedhekel aan en moet er nu niet eens aan denken.
Groen1
.
+5
familie pelle
Het is toch weer een knap staaltje imago-afbreken van varkens in nood. Los van t feit dat er geen hoogdrachtige dieren geslacht mogen worden krijg ik toch een naar smaakje in mijn mond als RTL een nieuwsitem presenteert en daarin een “zogenaamd onafhankelijk dierenarts” om haar visie vraagt. Een fucking medewerker van varkens in nood!!
fons-michielsen
Beginnen die veeartsen nu ook al bang te worden dat ze geen werk (inkomsten) houden als er zoveel bedrijven omvallen (stoppen)
familie pelle
@fons-michielsen is geen veearts
cjw73
@familie pelle maar ze heeft de papieren wel om het te zijn.
Erik 1979
Ze kunnen allemaal een grote mond hebben in Nederland. Onze handelaren brengen de dieren bij twijfel nooit naar het slachthuis. In de grens streken gaan ze zelfs naar NEDERLAND. Wordt je een keer als veehouder betrapt krijg je een brief thuis gestuurd maar blijft het bij een waarschuwing. Gebeurd het vaker ben je gewoon gigantisch de klos.
Wolswinkel
@Erik 1979 Zucht, wederom: wees blij dat je daar zit! Chapeau!
Erik 1979
@Wolswinkel gaat totaal niet om mij. Gaat om die arrogant houding van LTO en Campina met hun tob melk. Trap er gewoon niet in. Andere landen zijn in veel zaken veel verder. Ik kan alleen schrijven wat ik hier zie en mee maak. Als er uit Denemarken mensen wat zouden schrijven dan kregen jullie rillingen op de rug als het over medicijnen gaat. Die lopen licht jaren voor op de rest.
cjw73
@Erik 1979 das meestal zo met slachtvee over de grens doen. Vanuit nl gaat er ook genoeg naar Duitsland vanwege minder strenge aid controles.
+6
de hoef
Quote Reactie van @Erik 1979:
. In de grens streken gaan ze zelfs naar NEDERLAND.

dus het zijn duitse koeien
vedder
Als je een hoogdrachtige parakoe laat lopen begint qlip te dreigen met het intrekken van je erkenning.
robbies
@vedder Onzin, kun je uitstel voor krijgen. Overigens heb je het dan allang laten lopen, want je gaat eerst nog naar parastatus B
vedder
@robbies Dan moet je er zeker wel om schooien, en als je al B hebt? In B trekken ze je erkenning niet in
van Ittersum
@vedder jaren geleden zoiets ook gehad, mocht hem.houden t/m het afkalven, deze koe stond tegen het droogzetten aan. Hoe dat nu is weet ik niet
+2
marcel r
200 kalveren op 2 miljoen slachtingen is één op de tienduizend....... Denk dat wij een pluim verdienen.

Ik snap ook dat elke slachting met een hoog drachtige koe er één teveel is.
En in de gevallen dat dit gebeurt is het onwetendheid of overmacht. Al je bijvoorbeeld een koe met scherp in hebt, (waarbij de magneet niet pakt ), zijn er maar twee opties : naar de slacht of doodspuiten. In beide gevallen gaat het kalf dood.
van Ittersum
@marcel r in nederland wordt 1 op 7 zwangerschappen om welke reden dan ook afgebroken tot 24 weken!!!!! Dan zijn 30.000 stuks. Maar hier praten we maar over mensen geen dieren dus kennelijk minder erg. Uiteraard zijn er ook medische redenen
+1
Pluto
Waarom NU een probleem van maken ??. Het is ethisch natuurlijk totaal niet uit te legen ,,,,ALHOEWEL het was tot de 4e maand van de dracht altijd toegestaan en door de fosfaat wetgeving werden er steeds meer koeien aangeboden ter slachting die er over heen gingen.
Doordat de fosfaat boete vele malen hoger licht dan de boete voor te laat slachten in de dracht is het Martijn van Dam geweest die de regel heeft verruimd naar tot en met de 7e maand van de dracht. Dit heeft ook te maken met het gegeven dat de fosfaat overtreding wordt gezien als een economisch delict en dat brengt niet alleen een boete zoals een fosfaat heffing maar ook een flinke korting op de toeslagrechten .Het was Van Dam die destijds in een brief naar de kamer stuurde dat deze vorm van dubbele boete niet kon worden verandert en mede daardoor de uiterste dracht slacht periode op tot 8 maand heeft gezet . Het is puur een economische reden door als veehouder te kiezen tussen twee overtredingen waarbij de het ene de kans te overzien is dat een waarschuwing uitmond in een boete van pak weg 500 euro of een fosfaat boete plus korting die zonder meer boven de 20.000 euro komt per koe . Het blijft een keus van de veehouder maar vertel de rest van het verhaal er wel effen bij voordat je van allerlei verwensingen de wereld in stuurt . Per ongeluk een hoog drachtige koe naar de slacht brengen geloof ik niet zo makkelijk in , al is het maar omdat de sector daar te professioneel voor is !!.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden koeien en kalf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!