FD.nl hoe RFC zijn witte moter verloor

Wat ging er mis bij zuivelgigant FrieslandCampina? Het bedrijf verkeert in zwaar weer. Het is onrustig in de bestuurskamer, veel managers vertrokken. Een reconstructie.

Deel dit topic Cookiewall | Het Financieele Dagblad (fd.nl)

Huppel

Laatste  |  

Reacties

+1
John Spithoven
Kan emand het artikel hiet plaatsen.
Het is voor de eigenaren van belang wat hen te wachten staat.
+1
hans1980
Wat staat erin kan niet openen,
Is het minder rooskleurig dan bestuurders doen voorkomen?
+2
Druk
@hans1980
In het kort
. FrieslandCampina, het grootste zuivelconcern van Nederland, verkeert in zwaar weer.
. De resultaten zakken weg en het is onrustig in de bestuurskamer.
. Tientallen managers zijn vertrokken.
. De melkveehouders zijn verdeeld over de introductie van een nieuwe melksoort. Er dreigen dan ‘goede’ en ‘slechte’ boeren te ontstaan.
+1
Wolswinkel
@Druk -En Roelof moest tranen bij afscheid.
En Cees ‘t Hart was goud en dus een groot verlies.
Eind 2016 Fast forward programma ingezet onder leiding van extern bureau Bain, in eerste instantie in Duitsland ingezet maar reorganisatie loopt ietwat uit de klauwen als ik het goed begrijp.
Binnen bestuur onderneming weinig mensen met affiniteit melk
Daardoor tweespalt binnen raad van bestuur: partij 1 wil aangeleverde melk goed mogelijk verwerken/verwaarden, partij 2 wil melk reguleren(bovenste mandje..)
Partij 2 wint!
Hoge organisatiekosten(verrassend)in Azië verhuld door groei babyvoeding/omzet, nu onder druk!
Problemen Borculo, Beilen Belgische Bree Pakistan en afschrijving Huishan, “dure” aankoop Zijerveld.
Zestig/zeventig managers vertrokken. Vanaf 2017 40 topmanagers weggestuurd. jonge aanwas(talent) steeds minder interesse..

Al met al om een lang verhaal kort te maken: bel Lely en zelfzuivelen maar.. En als we op bedrijfsniveau problemen tegenkomen dan vormen we toch gewoon een coöperatie!😃
@hans1980 Op rand van het failliet !!!
OEI OEI OEI !!! krijg alweer gelijk , eerst fosfaat misbruiken om melk te reduceren , kheb ook gezegd dat het super slecht gaat rfc. En volgend jaar worden de diverse financiele regelingen weer tegen het licht gehouden, HOU je maar vast .Allemaal SNEL het geld weghalen .
+1
Wolswinkel
Het meeste wisten we al!!
ted9
@Detukkeroettwente Snel geld weg halen en waarheen dan....?
hans1980
@ted9 fosfaatrechten??
+3
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente
Ja afbreken is geen kunst !! En herstellen en opbouwen duurt 3 keer zo lang
Maar is wel slimmer denk ik
@MTSTAMMINGA Klopt tamminga , ga er maar vanuit dat het geld wat er staat niet genoeg is om de problemen op te lossen ,,,
grondlozeboer
@Detukkeroettwente

Als iedereen dat nu doet is t einde oefening, maar de vraag is liegt FC of het FD?

Waar rook is is vuur......
+1
Wolswinkel
@grondlozeboer Matig stuk! Dat wel!
dewittemotor
@Wolswinkel FD is serieuze media. Het is echter nog erger, want alleen de historie wordt beschreven. Het is nu nog slechter
@grondlozeboer RFC moet geld lenen om DE rente te betalen !!!! En aan het gerommel met getallen komt een eind, .
+1
weurding
Goh..... op jaarvergadering zweerde inleider dat rfc prima draaide... wordt je dan voorgelogen in een volle zaal?
+2
Druk
@weurding
Het is verworden tot politiek: liegen en bedriegen.
Wolswinkel
@Druk zou het ook kunnen omdraaien: liegen en bedriegen is verworden tot politiek..
weurding
@Druk zullen zien eind vh jaar. Dan wordenbals het goed is onze tegoeden uitbetaald . Zo niet meld ik het hier wel
Brutus64
@weurding ga je weg bij Rfc?
weurding
@Brutus64 dit voorjaar laatste melk geleverd. Gestopt helaas
+3
Brutus64
@weurding oja nu je het zegt, heb ik het gelezen, in iedergeval vind ik het positief dat je hier mee praat.
+5
vaak
@weurding Ik heb geen risico genomen en mijn ledenkapitaal verzilverd in juni.
Noordoost
@weurding tuurlijk niet, zou ons Fransje toch nooit doen
+6
sorry
Quote Reactie van @weurding:
wordt je dan voorgelogen in een volle zaal?

daar hebben ze in september nog iemand voor aangenomen
Erco
@sorry die heeft ervaring bij de lto?
+1
Achso
Mja, gewoon boekhoud rapport lezen..
Twentsch Land
Wat mij betreft gaat de voorgenomen referentie vandaag nog in, desnoods ook nog met een korting van 10 % op je referentie ......als die melk waar geld bij moet om te verwaarden daarmee niet meer bestaat.
Noordoost
@Twentsch Land dat wordt dan wel 20% vrees ik, want ze hebben 10 miljard kilo, maar 2 miljard teveel........
Rob07
Het meest verontrustend in FD was het aantal managers wat is vertrokken. Een enkeling is nog over.
Hopelijk komt Keurtjens nog met reactie (neem afscheid), heb echter geen vertrouwen in hem (helaas).
david2
@Rob07 ook waarschijnlijk nog met veeeeeel geld
+3
puntertje
@Rob07 De man is 2 jaar voorzitter. Het is dus al veel eerder fout gegaan. Alleen door de hoge winsten uit China dacht de toenmalige voorzitter dat hij 'geweldig' bezig was. Dat hij er op sector-niveau een bende van heeft gemaakt was al duidelijk. Maar hij was tevens blind dat de eigen coöperatie onder zijn bewind het moeras in vloog. Dat krijg je als je het bestuur over laat aan grijze muizen die enkel de eigen positie belangrijk vinden en door successen in het verleden hun eigen ego's tot ongekende hoogte hebben laten groeien.
Ja, we hebben bestuurders nodig die durven te zeggen waar het op staat en zich niet bekommeren om bijv. het gezanik op dit soort forum's. Want daar kun je ook geen strategische besluiten op baseren. Liever bestuurders en directieleden die dingen durven doen zonder dat ze de populariteitsprijs winnen maar achteraf worden gewaardeerd, dan mensen die niet durven te zeggen dat het de verkeerde kant uit gaat om 'populair' te blijven en waarvan je naderhand vast moet stellen dat het prutsers waren.
dewittemotor
@puntertje Idd, die Piet Boer is ook zwaar verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Hij heeft overal geroepen, dat ze wel even alle melk zouden verwerken. Een verstandige voorzitter met kennis van markt en bedrijf had natuurlijk in 2010 al maatregelen voorgesteld om de groei van de melkstroom in te dammen. Immers in 2010 was er ook al een onrendabele melkstroom. Maar naar nu blijkt ontbrak het bij Piet aan werkelijk alle kennis van zaken. Niettemin heb ik in die Keurentjes ook geen enkel vertrouwen. Is gewoon een lichtgewicht met het charisma van een potlood.
Wolswinkel
@dewittemotor Dan wel kleurenpotlood?
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @puntertje:
en zich niet bekommeren om bijv. het gezanik op dit soort forum's.

Mooi dat je eindelijk aan zelfreflectie gaat doen!
puntertje
@slagroomvla nu jij nog
+2
Flinstone
Tja, als je het FD stuk zo leest dan zou je bijna bang worden!
Maar bekijk het eens van een andere kant, zo’n journalist van zon dagblad verdiend misschien 2 tot 3000 € per maand en hoe schokkender het verhaal hoe meer mensen het willen lezen!
Hou dat maandsalaris eens langs u melkgeldafrekening van de afgelopen 10 jaar en vergelijk dat eens met uw DOC of andere collega die ooit samen met u naar de bijeenkomst van de melkfabriek gingen!
Dan komt u tot de conclusie dat het verschil in melkgeld per maand door de jaren heen ongeveer net zo groot is als het salaris van de journalist!
Hier zijn we altijd coöperatief geweest en als mijn ouders destijds ook bij een regenbui direct het oude Coberco hadden verlaten dan had mijn bedrijf en toekomst er minder rooskleurig uitgezien!!
robbies
@Flinstone het FD is gewoon een hele goede krant. Geen politieke voorkeur en verslaggeving op basis van goede bronnen. Maar ja, bij vergaderingen wordt de media ook altijd als schuldige aangewezen als er iets staat dat ze niet bevalt. Leg het jaarrapport van RFC maar eens weg bij iemand die de cijfers kan doorzien en die zal een conclusie trekken die niet veel afwijkt van wat in het FD staat.
+4
dewittemotor
@robbies Eigenlijk was het eens een heel goed idee, dat wij als RFC leden een soort studiegroepje oprichten, zonder inmenging van RFC, om de resultaten van RFC eens grondig tegen het licht te houden. Dit zonder emotionele discussies. Gewoon met een top boekhoudkundige met een groep van zeg maar 30 personen eens diep in die cijfers duiken.

Ieder betaald zeg maar 100 euro om die deskundige te betalen en we komen zeer goed beslagen ten ijs op de vergaderingen.

Geïnteresseerden: stuur maar een pb
+1
familie pelle
@dewittemotor peter ten hoeve heeft dat namens de nmv een aantal jaren gedaan. Een boekhoudbureau legde de grotere zuivelonfernemeningen langs een maatlat en kon precies de goede maar ook slechte punten aanwijzen.
+2
puntertje
@familie pelle Oh ja, een assistent-accountant die had uitgerekend dat het geïnvesteerde vermogen per kg melk bij Friesland Foods veel hoger was dan bij DOC en dat dat dus heel slecht was.
Het bewijs dat ook niet terzake kundige personen rapportjes kunnen schrijven. Te onzinnig voor woorden.
familie pelle
@puntertje nou weet ik wel dat jij als ras-pessimist niet snel ergens positief over bent maar blijkbaar interesseerde jou die materie wel anders had je het niet onthouden.
Het lijkt mij gewoon een goed idee de ledenraad een budget te geven om onafhankelijk advies in te winnen om de jaarcijfers goed te kunnen interpeteren. Uiteraard zul jij dat, met jou bovennatuurlijke itteligentie dat flauwekul vinden.
Brutus64
@familie pelle bovendien is de ledenraad veel en veel te groot
+1
puntertje
@familie pelle Om nou te stellen dat we mensen moeten kiezen die, omdat ze er geen verstand van hebben, mensen moeten inhuren zodat die hun kunnen vertellen wat ze moeten vinden is in mijn ogen wat vreemd.
Wolswinkel
@puntertje Zou je niet eens op binnenkant voet of wreeftrap gaan oefenen gij hypergeëvolueerde..?
familie pelle
@puntertje oké, dus jij stemt nooit. Ook geen tweede kamerleden? Want die hebben immers meerdere adviseurs c.q. Experts om zich heen lopen. En dat kan niet volgens jou?
puntertje
@familie pelle Volgens mij kunnen ze zich overal laten informeren, naar eigen inzicht. Dat is volgens mij beter dan lappen en daar voor een expert inhuren die zegt hoe het moet. Dan wordt het wel heel éénzijdig.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
overal laten informeren, naar eigen inzicht

Ja, maar dat gebeurt natuurlijk niet. Het zijn elke keer dezelfde die uitgenodigd worden, elke keer hetzelfde riedeltje. Andere geluiden worden angstvallig buiten de deur gehouden. Erg kritisch zijn ze ook daar niet, net als bij onze geachte ledenraadsleden.
familie pelle
@puntertje los van het inhuren van een expert kan elke ledenraadslid zijn geluid laten horen. Je argument slaat dus nergens op.
Je laten informeren kost gewoon geld, tenzij je je wilt laten informeren door mensen die er zelf een direct belang bij hebben met als gevolg geen onafhankelijkheid.
In tegenstelling tot veel boeren heb ik echt wel vertrouwen in de meeste van onze ledenraadsleden. Maar het goed kunnen doorspitten van jaarverslagen e.d. Vergt wel iets meer dan de kennis die een gemiddelde melkveehouder heeft.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
zodat die hun kunnen vertellen wat ze moeten vinden

Weet je dat de Tweede Kamer ook zo werkt?
+1
Brutus64
@robbies klopt, mijn zus register account, liep afgelopen zomer ff snel door de financiële cijfers van Rfc 2017 en kon me heel snel vertellen dat ze 300 miljoen in boekten voor toekomstige verliezen
+3
Flinstone
@Brutus64 de hele ledenraad en bestuur is doordrenkt met accountants!! Hier lezen we ook vaak dat degene die weg gaan het geld gewoon hard nodig zijn om hun stal te vullen!
Dat was tijdens de fusie van Coberco met FF precies zo, het geld war ze meekregen naar DOC verdween in de bedrijfsvoering en de eerste paar jaar bleek het een goede keuze!!
Hoeveel DOCcers gaan er nu na A Ware en wat is daar dan de reden van??
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @Flinstone:
en wat is daar dan de reden van??

Dat ze in ieder geval iets durven wat jij duidelijk niet durft...
+3
Flinstone
@slagroomvla klopt mijn ouders durfden ook niet en dankzij hun keuze heb ik ze van een riant pensioen kunnen voorzien!
En wij kunnen fatsoenlijk aflossen en investeren en ook nog goed leven!
+2
grondlozeboer
@Flinstone renementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Helaas kan ook een goed draaient bedrijf kapot gaan.

Ik heb altijd voor de bedrijfsverzorging erbij gewerkt. (Ab oost)

Die is een paar jaar terug ook bijna op de fles gegaan, waarom?
Omdat het altijd goed ging kon het niet op, functie hier bedenken, kantoor hier erbij en daar nog 1, op jaarvergaderingen maar vertellen hoe goed t ging, en opeens was de grote baas vertrokken, met in 5 jaar tijd blijkbaar al t ledengeld erdoor gejast en drie miljoen schuld opgebouwd.

En niemand die uit t bestuur wat zei, waarom? Ze waren als de dood dat ze hun baantje gingen verliezen.

Ik heb nooit melk geleverd aan hun maar vanaf de zijlijn weet ik ook niet alle ins en outs maar het begint er wel verdacht veel op te lijken.

Ik hoop dat ik t heel erg fout heb....
+2
van Ittersum
@grondlozeboer dat hoopt iedereen, ook omdat andere melkfabrieken gegarandeerd last van krijgen, links of rechts om. Misschien is er wel een crisis nodig om iedereen op scherp te zetten. Als je nu naar de ziekenhuizen kijkt, eerst iedereen: hoe kan dit, maar het wordt steeds duidelijker dat ze bij die signalen niets hebben gedaan. Misschien is dat nu wel juist op tijd, tijd zal het leren.
+1
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Als je nu naar de ziekenhuizen kijkt, eerst iedereen: hoe kan dit, maar het wordt steeds duidelijker dat ze bij die signalen niets hebben gedaan.

Jij bent een fraaie van Ittersum. Als hier signalen gegeven worden dat er zaken niet deugen, dan relativeer je het weg. Dan volgt er een riedeltje dat je grootste debiteur altijd op tijd betaalt, dat 2x3 beter is dan 3x2 en dat je het beter moet doen als je het beter weet.
Gaat het de soep in, dan vraag je je af waarom die signalen niet opgepikt worden. Prettig dat je zo in het leven staat en je zult het er vast prima van doen. Maar dat je 4 voerleveranciers hebt verbaast me dan weer niks.
van Ittersum
@robbies mijn zienswijze of levenswijze is anders dan van u, dat is duidelijk. Waar dat vandaan komt? Misschien botst uw kennis wel met mijn ervaring of juist andersom . Dus ik ga maar niet verder inhoudelijk in op uw reactie. 😉
cjw73
@Flinstone wat heeft dat er mee te maken. Mijn ouder heeft er ook een goed pensioen aan over gehouden. En heb zelf ook niks te klagen. Maar zij werden gedwongen om naar een andere fabriek te gaan en vervolgens ben ik zelf nog een keer verkast.
Weidezicht
@cjw73 waarom gedwongen?
+1
cjw73
@Weidezicht Nestlé hield het in 2003 voor gezien en toen konden de boeren opzouten. En toen was doc de enige optie.
En daar ben ik gelijk weer bij weg gegaan toen ik zelf boer werd.
puntertje
@slagroomvla Van een wolkenkrabber af springen getuigt ook van durf.
Of het verstandig is, is natuurlijk weer wat anders.
Achso
@Flinstone dan moeten ze nog even leren om een rapport te lezen dan.. RFC had een cash-flow probleempje, Azie geeft helemaal niet meer rendement dan Europa, verliezen in sommige landen zijn aanzienlijk. Nog even verder spitten en je vindt ‘retention rates’ van personeel, plus het rapport over de rating verlaging van RFC. Als men dan nog niet wakker wordt, weet ik het ook niet
Erco
@Flinstone hier een jaar of 25 bij melkunie vertrokken en na een jaar of wat leerdammer nu alweer n jaar of 17 bij de Cono. Heb nog geen spijt van de uiteindelijke overstap van mn pa destijds
+4
pieta
@Erco Als je toevallig de goede kant opgelopen bent niet. Maar velen zijn er vooral slechter van geworden.
Flinstone
@pieta idd vooral slechter en meer kopzorgen!
Ken ook gevalletjes die een maand geen melkgeld beurden en daar wordt een boer niet vrolijk van😳
pieta
@Flinstone Ik ben ook al 2 keer overgestapt. Dankzij het overstappen een mooie plus. 😁
+3
van Ittersum
Mijn belangrijkste debiteur betaald nog steeds op tijd, en ook nog concurrerend. Andere clichés : "hoge bomen vangen veel wind" , waar doen anderen het beter, 40 topmanagers eruit; zonder hun draait het ook , enz , enz. Wie het allemaal wel weet hoe het moet, moet het maar doen. Tot die tijd: dit is zoals het Is!!!!!!
Brutus64
@van Ittersum last van struisvogel politiek?
+2
van Ittersum
@Brutus64 meer kiezen uit FD journalistiek en de dagelijkse "wat ik daadwerkelijk merk". Stel dat het allemaal of gedeeltelijk waar is, wat nu te doen?. Al die schreeuwers hier, als we die moeten geloven en vooral hadden gedaan hoe hun hier zich uiten, zat er niemand meer en had niemand meer een bestuur en was LTO, RABO, NZO, politiek Campina, DOC helemaal stuurloos.

Kom eens met daadwerkelijke plannen en de daarbij horende mensen, Tis toch allemaal Veronica Inside politiek wat hier of in columns geschreeuwd wordt, iedereen weet het achteraf beter maar niemand gaat er daadwerkelijk zelf zitten. Geen smoezen meer , ga er zelf zitten of zoek er mensen bij die dit kunnen doen !!! Beter dan constant met het vingertje omhoog staan en iets willen vertellen maar uiteindelijk niet weten wat.

structurele oplossingen bedenken en uitvoeren in dienste van en voor de gehele (agrarische-)maatschappij. Ga daar maar eens aan staan, zal je niet mee vallen. Mijn goedkeuring heb je zeker evenals de salaris die daarbij hoort, mocht dat je obstakel zijn.
Brutus64
@van Ittersum ik geef vanavond wel antwoord op je opmerking, heb nu onvoldoende tijd, moet wel lachen dat je mij wel een bestuursfunctie wilt geven bij Rfc, ook daar krijg je antwoord op
+1
van Ittersum
@Brutus64 altijd goed, we zijn benieuwd hoe u uw plaatje compleet maakt/ziet t.a.v dit.
+2
Achso
@van Ittersum LTO is toch stuurloos, RFC een mooi zooitje en Rabo heeft nog wat rechtzaakjes
lopen. Niks achteraf, maar je kan niet eerder reageren dan wanneer rapporten op tafel komen, omdat de hoge heren en vrouwen de zaken manipuleren ( liegen wil ik het direct nog niet noemen). Als dit door sommigen wordt gezegd, krijg je jouw soort reacties. ‘ doe het dan zelf’.. Een absolute dooddoener..
+2
van Ittersum
@Achso weet u, wie zal dan de kar trekken? Hij/zij moet een supermens zijn . Goede vakmensen hoeven niet te solliciteren, die worden gevraagd of weggekocht. En dan kom je op het volgende wie zijn die vakmensen en waar vindt je die. Meepraters zijn op korte termijn leuk maar in die wereld draait het om connecties, durfmensen en visies. Niet op paaiers. Ik heb daar een enorm hard hoofd in, je kunt iedereen wel wegsturen maar je haalt niet zomaar een betere binnen. Kijk eens naar onze minister, bejubeld op de eerste dag en nu verguist, kan zij er iets aan doen of heeft zij "het" net niet. Maar wie is haar alternatief of maakt dat ook niet uit? Dat is wat ik dus steeds aangeef, denk na. Lijkt wel of we niemand de ruimte meer geven om zich te vormen of beleid te maken/vinden tis direct resultaat en anders hakken we armen eraf.
Achso
@van Ittersum wie dan de kar gaat trekken’ moet eerst met druk worden worden uitgezocht. Nu gebeurt er niets, omdat hele volksstammen in de manipulatie van de executives van RFC geloofd hebben. De goede mensen zijn er wel, Jan Anker kon ze blijkbaar wel vinden. Ga maar es kijken bij Nestle, Danone ofzo. Maar: een vis begint te rotten aan de kop. Daarom zal er eerst druk vanuit de leden uitgeoefend moeten worden om daar eens wat mensen verantwoordelijk te stellen. En niet alleen CEO, maar ook Sales en HR.
+1
van Ittersum
@Achso moet er wel een plan B zijn oftewel alternatieven anders ben ik echt bang( indien het echt crisis is , wij baseren ons maar op een artikel) dat we anders van drup in de regen komen. Weg is weg toepassen is jezelf opknopen.

Kijk wat Aware en Calsberg eerder gedaan hebben is zwaaien met een zak geld. Dus willen we kwaliteit hebben of behouden moeten we niet zeiken over salaris. Een goede manager (Misschien hebben ze die al) is nooit te duur. Kijk eens naar al die goede doelen waarom hebben ze dure jongens daar.....Die weten en hebben de ingangen en daardoor ook de kennis van geld maken. Uiteindelijk kost het hun niets al lijkt het wel zo en teren ze op andermans geld, maar tis plus en minnen
+1
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Kom eens met daadwerkelijke plannen en de daarbij horende mensen, Tis toch allemaal Veronica Inside politiek wat hier of in columns geschreeuwd wordt, iedereen weet het achteraf beter maar niemand gaat er daadwerkelijk zelf zitten. Geen smoezen meer , ga er zelf zitten of zoek er mensen bij die dit kunnen doen !!! Beter dan constant met het vingertje omhoog staan en iets willen vertellen maar uiteindelijk niet weten wat.

Je hebt gelijk van Ittersum. Er is niets aan de hand en we gaan gewoon door. Dan zal het allemaal vast goed komen.

Jij bent een uitdrijver - al heb je zelf het idee dat je volop meedraait -. Ik ben een dikke 15 jaar jonger en heb daarentegen wel zorgen over het beleid dat door de grijze koppen van dit moment wordt uitgezet. Wat mij betreft komen er jonge mannen aan het roer die zelf de uitwerking van hun beleid nog gaan voelen. Het enige probleem is dat je de zetel niet opkomt, omdat andersdenkenden doorgaans niet bij NAJK zitten (muv Bart van der Hoog, die ik echt zinnige dingen zie bijdragen) en dus worden afgeserveerd op het ontbreken van bestuurlijke ervaring. Bij de ledenraad van RFC kom je vast en zeker nog wel binnen, maar daar wordt het onderscheid niet meer gemaakt.
+3
pieta
@robbies Wat een zelfbeklag. Stap er in zou ik zeggen.
robbies
@pieta te jong Pietje
van Ittersum
@robbies helaas , onlangs nog een beste verplichting aangegaan die me de komende 25 jaar wel zoet houd. Dus uw gedachte klopt voor geen kant. Misschien kijk ik niet naar de dag van vandaag of morgen maar meer naar de dagen na morgen.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @van Ittersum:
Beter dan constant met het vingertje omhoog staan en iets willen vertellen maar uiteindelijk niet weten wat.

Lees je eigen reacties is na! Wie laat er de boekhouder speciaal een morgen komen om veren in zijn reet te laten steken? Wie fietst op zondagmorgen rond om zichzelf te overtuigen dat anderen prutsers zijn met een grote bende op het erf? Wie gaat na vergaderingen om na afloop te vertellen dat de rest van de bezoekers stinken en in slaap vallen?

Wel bijzonder dat jou o zo gelukkig zijn met je eigen bedrijf afhangt van wat anderen doen!! Ik snap je onderbewuste twijfel...
+4
van Ittersum
@slagroomvla ook helaas, had hem.nodig voor mijn investeringsplan. Maar wat ik niet begrijp is al dat blinde, elkaar in loze dingen napraten. Heb je commentaar, kom dan ook met een oplossing waar je verder mee kan. Niet alleen maar , die moet weg, en die kan leaven enz. Kom dan ook met nieuwe mensen, nieuwe plannen. Zolang dat er niet is heb je gewoon met deze te doen. Dan kom je achter dat echt goede managers heel schaars zijn en vooral noooooit te duur

En dat fietsen of wandelen aanrader voor u😉
paul1
@van Ittersum sterk met Campina !
+1
Brutus64
@van Ittersum ik heb ze vaak genoeg gewaarschuwd op devergadering in de Tolplas.
China daar lagen grote kansen volgens hun.
Ik zag een reportage bij Nieuwsuur, in maart 2015, dat het in grote delen van China toch niet zo geweldig ging, fabriekshallen leeg en veel werkloosheid.
Ook Coberco met Meilink heeft zijn hoofd daar in het verleden flink gestoten met een zuivel fabriek.
We weten wat er in China gebeurt is de laatste jaren

Ook de ledenpeiling over toekomst plannen van de leden had veel beter uitgevoerd moeten worden, veel leden lieten de peiling links liggen en wilden zich niet vast zetten.
In 2013 en 2014 kon je al vele reportages lezen van veehouders die wilden gaan spiegelen, of zelfs dubbelspiegelden.
Dit ging ook begin 2015 nog door, ik snap niet dat toen niet een bestuurder of ledenraadslid heeft gedacht we gaan die 20% groei gaan wel snel overschrijden.
En dan is er in Borculo een babymelkpoeder melkfabriek gebouwd wat technisch en financiëel slecht draait.
Verder is er nog veel meer mis gegaan, dat weten jullie ook wel, dat lepel ik niet allemaal op.
De top zal eerst de fouten eens beter moeten toelichten en erkennen voor je echt weer aan de toekomst kunt bouwen..

Verder is Fd een kwaliteitskrant , dus ik neem hun verhaal heel serieus.
Maar eigenlijks stond er voor mij niet veel echt nieuws in, ik vermoedde al zoiets, het was voor mij een bevestiging.

Verder vind ik je vergelijking met Veronica Insite veel zeggend, ik zie dit niet zo, je bent zelf trouwens ook deelnemer aan dit prikbord .
van Ittersum
@Brutus64 moet ook anders maar wegzappen, 😂

Maar moet ik dan ook concluderen of anders gezegd. De managers van toen die dit alles in het verleden(alles voor 2015 en verder terug) hebben bedacht zijn er niet meer. Zij zitten nu bij andere bedrijven o.a Aware, Calsberg en nog meer van dat, dat die dus uiteindelijk in dezelfde positie komen als Campina? Dan rijst er bij mij de vraag, waarom zijn ze dan weggekocht?
Nu de volgende vraag, wat is voorzien, wat kon je voorzien en wat kon je niet voorzien. En meestal is het net een dominospel, gaat er één ding mis gaat er meer mis en dan vind ik op dit ogenblik: stuur je iedereen maar weg , weet je zeker dat de rest ook omvalt. Daarom wees voorzichtig door iedereen maar neer te sabelen om de hele eenvoudige reden , het ontbreken van een juiste alternatief. Dit geldt voor Campina, LTO, politiek enz. De vorige blijkt in de regel ( geen gelopen wet) niet altijd slechter te zijn dan de huidige, kijk maar naar de politiek Braks toen verguist nu bijna een standbeeld of straatnaam?
+6
Achso
@van Ittersum het alternatief is er wel. Er zijn zat mensen, die verder dan de NL grenzen en de jaarlijkse Franse camping hebben gereisd. In iedere bedrijfstak is gewoon dat als de top zulke blunders maakt, deze weg moet. Wees maar blij dat RFC niet beurs genoteerd is, was de inleg/aandelen nu junkstatus. LTO: kom op zeg, veel beroerder kan het ook niet. Men heeft gewoon de belangen niet goed behartigd. Als de voorzitter, de leider die VOOR de veehouders moe gaan staan, tijdens een VERMEENDE fraude, zo tekeer gaat tegen zijn leden, moet hij weg.
+1
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
kijk maar naar de politiek Braks toen verguist nu bijna een standbeeld of straatnaam?

Eerst wilden ze Braks weg hebben, later wilden ze een Braksweg hebben. 😁
puntertje
@pieta in Brabant misschien
+2
Flinstone
@van Ittersum idd veel negativisme hier en op een anoniem forum is het makkelijk scoren maar op een vergadering hoor ik niemand zoveel negativisme oplepelen!!
Het blijft meestal bij een opmerking van ik denk dat het niet goed gaat! Dan hebben ze alle negatieve reacties hier op prikkerbord ff gelezen en verder komen ze niet!! Ja na de vergadering bij een glas bier of op een verjaardag!
Ik heb vertrouwen in de bestuursleden die we hebben gekozen en de kennis en kunde die een bedrijf als RFC in huis kan halen!
+1
Achso
@Flinstone ach kom op zeg. Als je kritische vragen stelt, word je de microfoon niet gegeven. Ook de lastigste rayons het laatst bij langs, zodat het meeste al bekokstoofd is.
+5
cjw73
@van Ittersum wat ik mij wel af vraag is. 40 topmanagers eruit en het draait nog steeds gewoon door. Grote vraag wat hebben die 40 lullo's voor jullie gedaan, bureaus bezet houden of voor de gezelligheid ofzo🤗🤗🤗🤗
+1
van Ittersum
@cjw73 bij/voor de krant bij je al vrij snel een topmanager , da's iedereen die al meer kan dan zijn eigen bureau opruimen.
En er is al gesaneerd of afdelingen samengevoegd en daardoor banen verloren gegaan in het "middenkader" maar om die allemaal maar topmanagers te noemen, tja....leuk voor op een feestje te vertellen wat je doet maar voor de rest.
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
En er is al gesaneerd of afdelingen samengevoegd en daardoor banen verloren gegaan in het "middenkader" maar om die topmanagers te noemen, tja....

Van je RMO-chauffeur gehoord?
van Ittersum
@robbies nee de één nalaatste vergadering(voorjaar) van Campina

Bedankt vriend!🤔
+1
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
nee de ene nalaatste vergadering(voorjaar) van Campina

Jij denk dat ze daar gaan vertellen dat er een leegloop gaande is?
van Ittersum
@robbies ze hebben verteld dat ze aan het saneren waren, dan is de conclusie toch duidelijk, zat geen woord Spaans bij
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
ze hebben verteld dat ze aan het saneren waren, dan is de conclusie toch duidelijk, zat geen woord Spaans bij

Als dat voor jou afdoende is wel. Ik vraag me dan af waarom en wie. Als ze overbodig zijn, vraag ik me af waarom ze niet eerder vertrokken zijn. Als ze niet overbodig zijn vraag ik me af waarom ze dan weg moeten. Het gaat immers toch goed?
van Ittersum
@robbies refereer eerst die artikel maar eens , op melkweb staat wel de telefoonnummer van Campina. Als het een tijdje regent is het nog geen moesson.
+3
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
refereer eerst die artikel maar eens , op melkweb staat wel de telefoonnummer van Campina. Als het een tijdje regent is het nog geen moesson.

Waarom zou ik dit artikel moeten refereren? Ik vertrouw op de journalistiek van FD. Dat doe ik niet van alle bladen en daarnaast heb ik zelf ook weleens wat mensen met kennis van deze materie er naar laten kijken. Die concludeerden min of meer hetzelfde. Toezicht onvoldoende, te weinig sterke merken en teveel geleund op risicovolle - maar op dat moment rendabele - investeringen in het buitenland. Dat betaalde de prestatietoeslag.

Ik ben niet van plan om weg te gaan, en je hoeft van mij niet de hele RvC weg te sturen. Wat ik me wel vraag wat de ledenraad beweegt om Keurentjes te herkiezen. Op dit moment rommelt het langs alle kanten en toch heeft men vertrouwen in iemand die er al 8 jaar zit en dus medeverantwoordelijk is voor dit beleid.

Ik zie daar toch wel wat parallellen in met het VION-debacle. Ook daar was het allemaal mooi weer, uitbreiding na uitbreiding werd gerealiseerd. Er moesten lucratieve afzetmarkten gezocht worden, want de thuismarkt was toch al verpest. Tegelijkertijd groeide van Rooij tegen de klippen op. Toch raar, op een markt waar geen marges zaten volgens Vion's boerenbestuurders.

Bij de zuivel is het precies hetzelfde: Vreugdenhil is de tweede zuivelverwerker van Nederland, maar duwt alles in de poeder. A-Ware is in het noorden de grootste concurrent van RFC en doet alleen maar kaas. Wat doet RFC? Die wil de poeder en de kaas als aparte component opnemen in de melkprijs, om het verlies niet volledig ten laste van de onderneming te laten komen. Ja, Vreugdenhil en Aware betaalt een beetje minder dan RFC, maar dat zij geld kunnen maken van iets dat RFC als een last ziet moet toch te denken zetten? Vion vs. van Rooi.

Uiteindelijk is er bij VION 3 miljard boerengeld vertrokken, moest Hans Huijbers de voorzittershamer overdragen aan iemand (Sipko Schat) die daar wel voor gekwalificeerd was. Vind je het erg dat ik het niet zover wil laten komen bij een coöperatie waar ik wel direct geld in heb zitten?
+2
van Ittersum
@robbies helemaal correct. Maar de stemming is hier anders en die stemming komt veelal van het eigen erf af. Mag het niet hardop zeggen maar hoe menig één hier reageert komt van eigen omstandigheden, eigen erf af. Al die organisaties en coöperaties waar hier constant tegen aan geschopt wordt is wel onze brug tussen ons en de consument of de maatschappij. Wij kunnen er niet mee eens zijn hoe zij handelen maar dezelfde tegenwind krijgen hun van de consument/maatschappij/retail. Wij hebben al veel leergeld moeten betalen met de fosfaten, we hebben of kregen de politiek en maatschappij niet aan het verstand wat wij dachten. Onze enige inkomstenbron doet het volgens ons/velen nu ook totaal verkeerd, kritisch zijn moet en mag maar wel structureel en gedegen. Waarom heb ik reeds vele keren uitgelegd. We moeten geen boerenjongens aan het roer hebben maar strakke gelikte mensen die voor ons de deuren openen. Anders blijven we maar aan de verkeerde kant staan. Aware, vreugdenhil worden ook niet geleid door jongens op klompen, maar managers die ook zo bij Akzo of Philips aan het werk kunnen. En zolang je deze niet hebt of kunt krijgen verlies altijd!!!
+1
Twentsch Land
@van Ittersum

Ja en nee, die gelikte pakken jongens alleen zorgen juist dat het voor hun gelikt blijft, ook ten koste van die hun salaris betalen, neemt niet weg dat je er wel een paar van nodig bent in een club omdat gladde praat ook soms nodig is, wel is het noodzakelijk dat er ook stabiele klompen lopen in die zelfde club.
van Ittersum
@Twentsch Land kijk daar verschillen we van mening, die wie daar onder hangt mag van mij de klompen dragen. Ik heb liever als ik een profiel mag maken een gladde en pientere jongen die bij wijze van spreken onlangs mee aan tafel zat bij het staatsbanket in Engeland. Die opent uiteindelijk de deuren voor de rest.
Aantal jaren geleden vertoefde ik nog wel eens in de skyboxen van SC Heerenveen, half 6 aanwezig, lekker eten, borrelen en o ja half acht recht opstaan voor het volkslied. Daarna de voetbalwedstrijd maar vooral praten en ouwehoeren. Wie waren daar, allemaal connecties en iedereen was aan het netwerken. Mijn vrouw was druk daarmee en ik wat aan de bar. En zo ontstaan connecties maar ook openingen en mogelijkheden. Daar had ik als boerenl.. niks te zoeken, hele andere wereld. Dus we moeten dat duidelijk scheiden wat verwacht ze van onderen af (wij naar de melkfabriek of andere organisaties) en wat kunnen zij betekenen met de handel, geluiden en eisen die van bovenaf komen (politiek, markt en maatschappij) In die spanningsveld zitten we nu een aantal jaren en deze is nog lang niet voorbij dus voorzichtigheid en behoudenheid van onze kant zou niet verkeerd te zijn. Wie wij nog hebben moeten we zuinig op zijn

Maar tot er geen officieel iets gemeld wordt, ga ik maar van het positieve uit en zie dat artikel als een aangedikt stuk
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Maar tot er geen officieel iets gemeld wordt, ga ik maar van het positieve uit en zie dat artikel als een aangedikt stuk

Als RFC met de melding komt dat er over 2018 geen nabetaling komt, dan ook niet miepen dat er geen signalen waren hé.
+1
van Ittersum
@robbies einde van het jaar inderdaad bekijken maar het gros vindt het bij voorbaat al te weinig. Reken op 0 bij een concurrerende melkprijs doe je het dan slecht op boerenerfniveau?
robbies
@van Ittersum
Quote:
Reken op 0 bij een concurrerende melkprijs doe je het dan slecht op boerenerfniveau?

ja. Want de concurrent realiseert hetzelfde met producten waar RFC geen geld van kan maken
+1
KuikenenKoe
@robbies en dat ook nog zonder een quotum in te voeren volgend jaar .
+3
Flinstone
@KuikenenKoe welk Quotum??
Het zou me verbazen als we samen het collectieve quotum plus marktgroei vol krijgen volgend jaar!!
Zoals van ittersum zegt ook al krijgen we geen nabetaling dan hebben we nog een meer dan concurrende melkprijs!
In 2015 en 2016 hadden we een record nabetaling en toen was de kritiek dat we te weinig melkgeld hadden!! Maar de marktconforme melkprijs was hoger als de concurrent!
Mijn DOC collega’s hadden een kutmelkprijs en ook nog geen of een heel lage nabetaling!
Ik wordt een beetje moe van die mensen die individuen die hier een boel commentaar geven en in de vergadering niks zeggen!!
+1
MTSTAMMINGA
@Flinstone
Als ze thuis de problemen net zo snel oplossen Als dat ze vinden dat RFC dat moet doen
Staan er verscheidend prikkers in de quot 500 volgend jaar 😃 😆
de jonge
@MTSTAMMINGA aan de andere kant,als de boeren net zo zouden boeren als rfc doet waren er al niet veel meer over........
christo
@Flinstone Ik denk dat de boeren zoals onze Jack heel goed door hebben wat volgend jaar de beste strategie is. Volle bak de rest naar de kloten melken. Dat het ondernemen binnen het cooperatieve model van dictator rfc.
+3
pieta
@christo Denken dat je een ander naar de kloten kunt melken is een verkeerde gedachte.
christo
@pieta In nederland heet dat met een mooi woord voorsorteren of anticiperen.
de Haas
@pieta En wat een zelfoverschatting. De ander onderschatten heeft al menigeen de kop gekost. Die bedrijven met een waterhoofd waar Christo het over heeft, kun je beter maar gaar laten koken.
Daar bedoel ik NIET Jack mee overigens.
christo
@de Haas Mijn bedrijf is duurzamer dan die van Jack.
+2
robbies
Quote Reactie van @christo:
Mijn bedrijf is duurzamer dan die van Jack.

We zijn allemaal even duurzaam, want je mag allemaal je eigen definitie aan het begrip duurzaam hangen
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
Mijn bedrijf is duurzamer dan die van Jack

Volgens de huidige definities wel. Qua volhoudbaarheid sta ik er iets beter voor, krijg ik de indruk.
Wolswinkel
@Jack Rijlaarsdam qua ligging van je bedrijf zit het sowieso wel snor met je of niet? Begreep op de ledenvergadering dat Noorderland melk in grote mate vrijgesteld wordt van vergelijkingsvolume regeling? Jaarleverantie afgesloten kalenderjaar = referentie jaar erop?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Noorderland melk

Ik neem aan dat je op Noord-Hollandse melk doelt. Ja, dat is hier een beste maagzweerremmer. Verplicht minimaal drie jaar weiden, dan is er 100% individuele groeiruimte. De regeling loopt drie jaar, nadien evaluatie. Blijf je daarna nog drie jaar weiden, dan krijg je het vergelijkingsvolume van het laatste jaar. Stal je op, dan val je terug naar het oorspronkelijke vergelijkingsvolume. Past mij best, ik vind het wel verschrikkelijk zuur voor collega's die in hetzelfde schuitje als wij zitten, maar in een andere provincie boeren.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Mooi voor jou maar ik me het zure bij andere leden wel voorstellen.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam 100% individuele groeiruimte is hier nooit zo uitgelegd. Hier is verteld dat er eerst gezocht wordt naar opstallers die overschakelen naar weiden (kring groter maken) alvorens individueel meer ruimte komt. Dat zou gelden voor alle melkstromen die uitgezonderd waren van het reguleringsplan. Fijn voor jou Jack, maar is toch weer een slap staaltje communicatie. Zeg verdorie gewoon hoe de vork in de steel zit. Je kunt nu alweer uittellen dat de kring voor topmelk ook niet uitgebreid gaat worden.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
kring groter maken

Net wat je wilt horen. De kring in Noord-Holland wordt geografisch nu eenmaal niet groter. Opstallers zijn hier dun gezaaid, dus veel rek zit daar niet in. Verder is Noord-Holland qua melkaanvoer een krimpprovincie, al jaren. Vanaf dit jaar heeft men ook nog de Noord-Hollandse melkruil met Leerdammer afgestoten. Nu ligt er (achter de coulissen) nog een provinciaal rapport om het waterpeil in veenweidegebieden tot boven maaiveld te verhogen en waterteelten (lisdodde etc.) te stimuleren, helpt ook niet echt. Alles bij elkaar is het provinciaal al bijna onmogelijk de huidige melkaanvoer vast te houden. Vandaar de uitzondering.
pieta
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Alles bij elkaar is het provinciaal al bijna onmogelijk de huidige melkaanvoer vast te houden

Zo dachten ze ook over groei voor einde melkquotering. Het kon niet, het ging niet gebeuren, het vee was er niet etc etc 😁
Wolswinkel
@robbies Is geen slap staaltje communicatie. Dat is bekeken communiceren.. Bijzondere gang van zaken evenals de topmelk-avondjes ..
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wolswinkel:
bekeken communiceren

Het komt op mij achterbaks over. Hier houden we van recht toe recht aan zeggen waar het op staat, ook als de boodschap minder goed valt.

Gaat in meer dossiers zo. Heeft er iemand op de vergadering gehoord dat bij een eventuele overschrijding van het vergelijkingsvolume gedurende het jaar al uit voorzorg de interim nabetaling ingehouden kan worden? Vind het bespottelijk, ieder kan toch zelf op z'n geld passen en na afloop van het jaar is de daadwerkelijke overschrijding bekend.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Heeft er iemand op de vergadering gehoord dat bij een eventuele overschrijding van het vergelijkingsvolume gedurende het jaar al uit voorzorg de interim nabetaling ingehouden kan worden? Vind het bespottelijk, ieder kan toch zelf op z'n geld passen en na afloop van het jaar is de daadwerkelijke overschrijding bekend.

Dat riekt meer naar voorfinanciering dan naar betutteling
+1
Wolswinkel
@Jack Rijlaarsdam Werd bij ons verteld dat er waarschijnlijk twee afrekenmomementen ingebouwd worden als zijnde een soort van euhh hoe heet het ook alweer euhh early warningsystem euh bij grote overschrijding.. Maar geen woord over inhouding van interimuitkering. Op zich wel positief aan de ene kant, verwachten ze iig wel dat er iets uit te keren valt..😉
+1
Wolswinkel
@Jack Rijlaarsdam Klopt! Al is Noorderland melk waarschijnlijk ook vrijgesteld van de volumeregeling.....😅
+1
grondlozeboer
@christo in welk opzicht? Neem aan als je zoiets zegt dat je het kan onderbouwen...
christo
@grondlozeboer Kan ik ook.
pieta
@christo Onderbouw het dan eens? Ik ben op zich wel benieuwd naar je uitgangspunten.
+1
robbies
@pieta Op de boerderijsite stond er laatst eentje die van 80 naar 150 koeien wilde gaan op 19 ha. Hij meende geweldig op milieugebied te scoren, want hij gebruikt geen kunstmest. Zijn volledige areaal was maisland en gras kocht hij aan. Tja, geen speld tussen te krijgen, maar of het helemaal juist is weet ik ook niet. Zo kan iedereen het dus uitgelegd krijgen naar zijn eigen kant.
pieta
@robbies Tja, om dit soort gevallen te voorkomen dien je gewoon een duidelijk kader te stellen voor groei.
cornelissen
@pieta Van te voren opgeven op de GDI, dan is het voor iedereen duidelijk, dat het grondgebonden is en is de mestafzet ook duidelijk.
pieta
@cornelissen Dat zou jou wel goed uitkomen. 😁 Verder bevat het weinig realisme.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
geweldig op milieugebied te scoren,
Typisch gevalletje waarvan de WUR zegt: "laat die derogatie maar zitten en zet maar mais". Kunstmest heeft deze man niet nodig omdat hij a: vele malen meer dan wie dan ook op zijn land kan uitrijden en b: geen km nodig heeft om te "sturen".
grondlozeboer
@christo vertel, ben wel benieuwd
christo
@grondlozeboer Snap ik. Kom maar een keer langs. Leg ik je uit hoe het moet.
grondlozeboer
@christo duurzaam zijn?
christo
@grondlozeboer Super duurzaam zijn.
grondlozeboer
@christo leg t maar s uit dan. Ben wel nieuwsgierig. Maar geen tijd om ff langs te komen.
+2
robbies
Quote Reactie van @christo:
Super duurzaam zijn.

zeg dan niks.
storm
@christo Jack klaagt niet, jij wel!
Hier hebben we een duurzaam bedrijf maar dat is het bordje wat je er zelf aanhangt
+2
Coen
@christo , duurzaam begint (volgens ons) met 'economisch duurzaam'
christo
@Coen das pijler 1
+1
Wolswinkel
En doen dat vaak nog anoniem ook of niet@Flinstone
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Flinstone:
ook al krijgen we geen nabetaling dan hebben we nog een meer dan concurrende melkprijs!

Feitelijk onjuist. De garantieprijs is de gemiddelde prijs + verwachte nabetaling van de omgeving. Zonder nabetaling is RFC concurrerend, niets meer.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Flinstone:
Het zou me verbazen als we samen het collectieve quotum plus marktgroei vol krijgen volgend jaar!!

Ja is ook de boodschap op vergaderingen om de boel rustig te houden en ook buitendienst medewerkers verkopen deze zoete broodjes .

Verwacht zelf dat meer dan vol komt . Durf er zelfs wel een weddenschap om aan , met als inzet wie van ons beide ongelijk krijgt moet zijn hoofd kaal scheren .
+3
pieta
@KuikenenKoe Zet hier eerst maar eens een foto van jezelf neer, bewijs maar dat je niet al kaal bent. Anders is het wel een hele makkelijke inzet voor een weddenschap. 😁
Frans1
@pieta ha ha,dacht ik ook direkt😂
KuikenenKoe
@pieta
kleine bemoeial , je weet het feestje voor mij weer leuk te bederven.
pieta
@KuikenenKoe Hoe denk jij te weten dat ik klein ben? 😁
pietjepuk
@pieta bewijs maar met een foto dat het niet zo is. 😂
+2
Wolswinkel
@van Ittersum Ben je altijd zo barmhartig? Serieus, als mensen jou dingen leveren verwacht je goede kwaliteit en dan staat daar toch wat tegenover? Jij levert FC een hoogwaardig product, zij mogen het vermarkten en daarvoor zijn voorwaarden gesteld mbt uitbetalingscriteria. De onderneming mag daar een schepje bovenop doen immers is dat hun bestaansrecht in deze! Zij hebben ook duidelijk doelen gesteld, net zo goed als FC voor ons leden doelen stelt waar wij in een bepaald tijdsbestek aan moeten voldoen.. Anders?: puntje eraf! Met dat verschil dat wij de boel concreet financieren en dat FC de eisen die zij aan leden stellen uiteindelijk zelf laten ophoesten. Zie ik met het melkstromen verhaal ook gebeuren.
Farmer_
@robbies Als de managers weglopen zegt al genoeg, zo begon het bij DMK ook .
+1
Brutus64
@van Ittersum ik had vandaag toch echt wel een bericht van Rfc verwacht, eigenlijk zegt dat al genoeg dat het er echt wel problemen zijn bij Rfc.
Sommigen hebben het ook nog over een beursgang, dat kunnen ze voorlopig vergeten
Wolswinkel
@van Ittersum maar we hebben het dak geplakt toen de zon nog scheen..!😀
+2
weurding
@Wolswinkel ook een asbest dak kan je wel repareren maar is uitstelling van executie 😉
+1
Wolswinkel
@weurding Als dat klopt hebben we iig nog tot 2024.. Die dan leeft die........😉
cjw73
@Wolswinkel tot en met 24. We hebben er een jaartje bij gekregen. En daar komt nog wel wat bij.🤗
+2
ted9
@weurding menig asbest dak is nog van betere kwaliteit dan sommige daken met asbestvrije platen.
+7
George
Ik schreef al lang geleden Vion 2.0 !
Helaas RFC knmeg Hig
dwers
Mischien werkt een coöperatie wel niet met zoveel verschillende soorten melkveebedrijven, je ziet het nu ook al dat de ' grote jongens ' weg gaan .
Mischien zijn jullie beter af met kleinere coöperatie 's met ieder zijn eigen bepaalde melkstroom/ bedrijfsvoering/omvang.
van Ittersum
@dwers Campina heeft nu nog te veel stromen, dat moet terug en daar zijn ze mee bezig en dat geeft of is een deel van de crisis. Hoe vul je dat in en daar zouden(100%zeker weten doe ik het niet) ze niet met elkaar eens zijn. Zo zie ik de vermeende crisis, zolang er niets officieel is
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Campina heeft nu nog te veel stromen, dat moet terug en daar zijn ze mee bezig

RFC heeft op dit moment twaalf verschillende melkstromen, dit gaan er waarschijnlijk juist meer worden om onderscheidend te kunnen zijn in de markt. Wel snijdt men fors in het producten portfolio. Minder merken en kleiner productenpakket per merk moet zorgen voor lagere kosten en gerichtere besteding van het reclamebudget.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam dan is dat anders dan wat ik begrepen had. Maar ben de laatste vergadering ook niet geweest. Ik meende van nu wel 14 en die halveren.
+2
christo
@van Ittersum Je typt veel. Misschien een idee om eerst inhoudelijk je te informeren?
van Ittersum
@christo goed idee, bedankt voor de tip
+1
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Minder merken

eindelijk goed nieuws dus
minder melk,en gelijk 30 van de 40 manegers eruit,ga het weer rooskleurig in zien ,winst haal je met weinig kosten
hans1980
Toch heb ik nog vertrouwen
+1
van Ittersum
Voor alle pessimisten en diegenen die Campina geen voorspoed gunnen, ze hebben zoals verwacht en volgens toezegging weer netjes aan hun boerecrediteuren voldaan.

Namens mijn crediteuren ook bedankt, die kunnen vandaag weer naar de winkel om bv. Kaas en andere zuivelproducten te kopen en zo is het cirkeltje weer rond. Op naar 12/13 december!🤣
+1
de hoef
@van Ittersum dacht jij dat je geen geld zou beuren door dat stuk in de fd,speeld al veel langer hoor.gaat de goede kant alweer op
van Ittersum
@de hoef Ik heb alle vertrouwen maar scroll maar eens terug, er zijn prikkers die al klaar met hun vingertje omhoog stonden van: " ik zei toch, allemaal de schuld van..." oftewel in hun gedachten en zelfs hier bijna Campina al failliet hebben verklaard.. Het verklaard hun emotie of hoe hun op dit moment in hun vel zitten.

Keep Calm!!!
+7
robbies
@van Ittersum Boerderij.nl al gelezen vanmorgen? Nieuwe strategie van RFC, waarin ze erkennen wat hier al langer gezegd wordt. De basiszuivel hebben ze laten versloffen, de focus was teveel gericht op de winstgevende activiteiten waarin relatief weinig volumes omgaan. Kaas is 50% van het verwerkend volume, maar rendeerde niet. RFC was tevreden als basiszuivel de garantieprijs opbracht. De winst bleef daarom achter bij de doelstellingen en kregen we over 2017 zo'n matige nabetaling. Die van 2018 wordt al niet veel beter, hou daar maar rekening mee is de boodschap.

Jij vertelde tevreden te zijn met een nabetaling van 0 bij een concurrerende garantieprijs. Je vergeet echter dat de particuliere concurrenten zelf hun reserveringsbeleid maken. Bij ons is de reservering afhankelijk van de winst. feitelijk is er de afgelopen jaren te weinig geld vrijgekomen om te investeren in verwerking, in afzet en andere zaken. Op lange termijn is dat dodelijk, want de concurrenten gaan wel vooruit. Ik ben dan ook erg benieuwd welke voorstellen er gaan komen voor de op handen zijnde aanpassingen in het reserveringsbeleid met 2017 en 2018 vers in het geheugen. Ligt natuurlijk voor de hand om meer geld in de dode hand te stoppen. In het verleden was er ook een foutje van 500 miljoen gemaakt mbt pensioenvoorzieningen. Dat zagen we ook weer terug in de voorstellen, want het geslagen gat in het eigen vermogen moest aangevuld worden.

is RFC dood en begraven? Nee, natuurlijk niet. nooit beweerd ook. In potentie is het een goede betaler. Heeft het ook jarenlang bewezen. Maar de afgelopen jaren vonden ze het allemaal wel prima en daar mag best op gewezen worden
van Ittersum
@robbies helemaal terecht, maar wat ik uiteindelijk hier wil zeggen: kritisch zijn prima, maar je hoeft niet door te slaan of blijven slaan. Op de voorjaarsvergadering werd ook duidelijk verteld dat de magie van de fusie nu is uitgewerkt en er nieuwe wegen ingeslagen moet worden, te laat? Achteraf...zeg het maar. Wees blijf dat ze niet nog steeds in de ontkenning zitten. De zuivelwereld veranderd hard, nieuwe spelers kwamen op dezelfde afzetmarkt, logisch toch dat dit crisis te weeg brengt. Vraag is meer hoe ga je daarmee om, te vroeg en te laat reageren is niet goed, beide keren creëer je commentaar. Maar we beuren nog steeds goed en ondanks alles kijkt de rest naar Campina ipv dat wij moeten optrekken aan anderen, harde feit.
Als je altijd aan de top zit kun je in de regel maar één kant uit, naar beneden. Maar om Campina uit emotie en onvrede die worden veroorzaakt uit ( politieke) bijzaken bijna failliet of voor dood te verklaren gaat me te ver.
+3
Coen
@van Ittersum , men was bij RFC, zowel Bestuur, Directie als de zuivelverkopers, lui geworden, er werd vooral zelfvergenoegd gesnurkt 😞
laten we hopen dat die vergenoegzaamheid nu verleden tijd is 😄
+2
Brutus64
@van Ittersum er zijn flinke fouten gemaakt in de top de laatste jaren en dat gaat de komende jaren echt nog wel door werken in de uitbetaling bij Campina.
En Verder blijkt uit het Boerderij artikel en het FD van vorige week, dat we het als “negatievelingen” zo jij het ziet het aardig goed in de gaten hadden waar de problemen zitten.
+1
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
te laat?

twee jaar een slechte nabetaling, honderden vertrekkers, een latent aanwezig quotum, het besluitvormingsmodel verkracht bij het fosfaatreductieplan, grupstalboeren over de kling gejaagd en nog zet jij een vraagteken erachter? Als coöperatie heb je in mijn beleving meer verantwoordelijkheden dan alleen de hoogste melkprijs betalen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Als coöperatie

Het gaat op Boerderij.nl toch over de onderneming? Ik heb vertrouwen in de directie, wat minder in de muppets van het bestuur.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het gaat op Boerderij.nl toch over de onderneming? Ik heb vertrouwen in de directie, wat minder in de muppets van het bestuur.

Inderdaad, maar volgens mij zet het bestuur de koers uit en niet de onderneming. Die heeft alleen een opdracht.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
In potentie is het een goede betaler.

Mooie analyse, man. De goede resultaten in het verleden maakten het management lui en te speculatief. Je geeft zelf al aan dat dit intern wel helder is. Er staat met Schumacher nu weer een jonge hond aan het bewind die past in de boerencultuur: niet lullen maar poetsen, geen pretenties en geen complete cultuuromslag maar focus op optimalisatie. Er zal komend jaar een flinke kapitaalinjectie van de leden gevraagd gaan worden. Na een paar magere jaren komen er weer vette als het vitaliseringsplan slaagt. In feite hebben we weinig andere keus dan in te stemmen, maar ik heb vertrouwen in het huidige management dat dit zich ook uit gaat betalen.
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
vertrouwen in het huidige management d

ga je niet meer na cono dan als je de kans kreeg
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
na cono dan als je de kans kreeg

Poeh, gewetensvraag. Heb de eisenlijst (18 punten) voor komende jaren bij de Cono ff doorgewerkt, best pittig. Helft van die punten is opgehangen aan de KLW. Verder goede melkprijs en als lid minder een nummer. Wij staan niet voor de keus momenteel, dat maakt het gemakkelijk...
de hoef
@Jack Rijlaarsdam netjes antwoordt
George
Quote Reactie van @de hoef:
netjes antwoordt

Ik hoorde van een Cono'er dat ze hem niet wilden. 😄
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Er zal komend jaar een flinke kapitaalinjectie van de leden gevraagd gaan worden.

Tja Jack, de hamvraag is natuurlijk hoe we dit gaan verdelen? Jij hebt individuele groeiruimte en ik niet. Jij kunt -qua afzetzekerheid- risicoloos doorgroeien naar 2 miljoen kilogram kg melk. Ik zit net ff in een ander gebiedje, dus heb een afslag van 10 cent boven mijn hoofd hangen als ik wat extra wil groeien. Is het dan fair dat van mijn prestatietoeslag net zoveel afgehaald wordt als van de jouwe?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Is het dan fair dat van mijn prestatietoeslag net zoveel afgehaald wordt als van de jouwe?

Net zo fair als dat jij profiteert van de behoorlijke meerprijs die mijn melk oplevert voor het geheel.
robbies
@Jack Rijlaarsdam Daar krijg jij je individuele groeiruimte al voor terug hé.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Daar krijg jij je individuele groeiruimte al voor terug hé

Nee hoor, die krijg ik, omdat beperking van de productie van NH melk een nadeel is voor zowel de onderneming als de coöp en haar leden. Heeft nergens anders mee van doen.
+1
Wolswinkel
@Jack Rijlaarsdam Van de toplijn melk gaat straks max 1,5 cent naar leden melkveehouders die meedoen aan duurzaamheidsprojecten wat dat ook zijn mag. Er gaat 2 cent naar de deelnemende melkveehouders die ook meedelen in die 1,5 cent. Ik ga er vanuit dat jij aan de meeste criteria van Noord Hollandse melk voldoet dus vrijwel geen extra inspanning?!? Wel wordt je extra uitbetaald middels de prestatietoeslag obv van de groeibeperking die jou(hetzij je gegund) niet ten deel valt. Ben ik het met Robbies eens dat jij wel degelijk extra voordeel geniet vanwege de ligging van je bedrijf. Immers extra ''vergunde'' boetevrije kg's tov andere leden die niet gelegen zijn in een van de gebieden die vervolgens wel een afslag boven het hoofd hebben hangen. Allemaal prima maar houd daar vervolgens wel rekening mee mbt het financieren van de onderneming.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wolswinkel:
houd daar vervolgens wel rekening mee mbt het financieren van de onderneming.

Dat gebeurt toch ook: meer kg melk is meer prestatietoeslag en bij inperking van deze toeslag dus ook meer inleveren.

Overigens verbaas ik me wel dat je blijkbaar toch wat moeite hebt met uitdelen van extra groeiruimte voor melk die iedereen extra winst oplevert, maar melkveehouders die al aan de eisen voor Topzuivel voldoen en hiervoor intekenen wel 2 volle centen extra gunt, terwijl de 1,5 cent extra voor alle leden aan duurzaamheidseisen is gebonden.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Dat gebeurt toch ook: meer kg melk is meer prestatietoeslag en bij inperking van deze toeslag dus ook meer inleveren.

Het voelt wel een beetje alsof je dubbel genaaid wordt. Je mag én niet groeien én je moet nog eens extra inleveren vanwege het wanbeleid van de afgelopen jaren. Stel dat je in een groeistrategie zou zitten en je referenties ruk zijn, dan ga je er financieel gewoon flink op achteruit. Jij moet ook een centje inleveren op de garantieprijs, maar kunt dat in ieder geval nog compenseren met groei en - als het goed is - een goede prestatietoeslag op veel liters op de lange termijn. Wij moeten daarentegen op onze handen blijven zitten en kunnen pas in beweging komen als het juk van het groeiplan van onze schouders is.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Je mag én niet groeien én je moet nog eens extra inleveren vanwege het wanbeleid van de afgelopen jaren.

Snap de pijn, maar denk dat je beide zaken los van elkaar moet zien.
+1
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Snap de pijn, maar denk dat je beide zaken los van elkaar moet zien.

Valt niet mee. Ze hebben dezelfde oorzaak, namelijk wanbeleid. Als je dan het ene lid harder straft en het andere lid alle ruimte geeft, dan neigt dat toch wel naar onrechtvaardigheid. De reden dat ik er niets mee ga doen, is omdat ik redelijke referenties heb en geen extreme groeistrategie. Met de aanwezige stalruimte en beschikbare oppervlaktes kosten de laatste liters niet zoveel hier.
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
Valt niet mee. Ze hebben dezelfde oorzaak, namelijk wanbeleid. Als je dan het ene lid harder straft en het andere lid alle ruimte geeft, dan neigt dat toch wel naar onrechtvaardigheid. De reden dat ik er niets mee ga doen, is omdat ik redelijke referenties heb en geen extreme groeistrategie. Met de aanwezige stalruimte en beschikbare oppervlaktes kosten de laatste liters niet zoveel hier.
Reageer @robbies +1

Het slaat allemaal nergens op. Een coöperatie van lik me vestje die haar leden uit één Nederland per provincie verschillend behandeld. Eerst was Sjakie boos maar heeft nu weer alle vertrouwen in zijn coöperatie en diens bestuur. Ook hier geldt weer dat er geen groter belang bestaat dan eigenbelang. Het maakt mij niks uit , maar ik ben blij dat ik niks meer met deze materie te maken heb. Het slaat werkelijk nergens meer op.
+1
Wolswinkel
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
Overigens verbaas ik me
Ik zeg toch: het zij je gegund! Kun jij ook weer door en allemaal prima! Verder stel ik idd dat jouw bedrijf en de bedrijven van vele potentiele topline leveranciers al in grote lijnen aan de criteria voldoen dus extra groeiruimte of 2 centen extra beuren. Die plus bovenop de prestatieprijs zal de toekomst uitwijzen wat dat omhelsd. In de tussentijd hebben jullie(leveranciers Noord Hollandse melk en topline melk) harde toezeggingen mbt leverantiezekerheden en plus op de garantieprijs. Hierdoor ontstaat complete onbalans vwb de genoten voordelen aangaande bijzondere melkstromen en daarmee ook een flinke deuk in het cooperatie denken. Immers de plus op de prestatietoeslag zal zeker in het begin een schijntje tov de harde 2 cent per kg geleverde melk of de 10 cent afslag bij overschrijding fabrieksreferentie tov vrijstelling Noord Hollandse melk. Is het dan zo bijzonder dat er kritisch naar de invulling van de financiering van volgend jaar gekeken moet worden? Verder heb ik het idee dat die maagzweerremmer al aardig begint te werken bij je want jouw toon is flink veranderd tov een maandje terug.. Prima hoor, alleen een constatering.😃
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Is het dan zo bijzonder dat er kritisch naar de invulling van de financiering van volgend jaar gekeken moet worden?

Nee, vind het zelfs een goede zaak, goede discussie krijg je alleen na inhoudelijke verdieping. Ik heb alleen moeite met de verbanden die je legt. In feite pleit je nu voor een extra afslag op groeimelk in Noord-Holland en Topzuivel om genoten voordeel te compenseren. Dus eerst worden er faciliteiten gecreëerd om in algemeen belang een bepaalde melkstroom te stimuleren en vervolgens wordt er weer afgestraft. Niet erg logisch.

Ik heb steeds vertrouwen gehad in de onderneming, tel mee: Duitsland structureel verlies, Nigeria valutafiasco, China hoofdpijndossier, Engro Foods idem en toch werd er (ok, met hangen en wurgen) een meer dan concurrerende melkprijs over 2017 uitbetaald. Er moet dus ook een hoop goed gaan. Ik ben minder enthousiast over de wijze waarop binnen de coöp de belangen van individuele leden worden gewogen. Ik vind nog steeds dat er leden worden opgeofferd bij de invoering van een hopeloos plan. Het is fijn dat wij een reddingsboei te pakken hebben, had ik anderen in een gelijke situatie ook gegund.
George
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Immers de plus op de prestatietoeslag zal zeker in het begin een schijntje tov de harde 2 cent per kg geleverde melk of de 10 cent afslag bij overschrijding fabrieksreferentie tov vrijstelling Noord Hollandse melk. Is het dan zo bijzonder dat er kritisch naar de invulling van de financiering van volgend jaar gekeken moet worden? Verder heb ik het idee dat die maagzweerremmer al aardig begint te werken bij je want jouw toon is flink veranderd tov een maandje terug.. Prima hoor, alleen een constatering.

Het slaat gewoon nergens op dat zoiets kan binnen een coöperatie.
cornelissen
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Er zal komend jaar een flinke kapitaalinjectie van de leden gevraagd gaan worden.

Dat ga je met een dubbeltjes regeling voor wat jonge boeren en knelgevallen, die misschien toch op een of andere manier wat fosfaatquotum krijgen niet redden.
Dit zal wel voor een of meerdere jaren een korting van 1 of meerder centen op de garantieprijs zijn.
Voor iemand met een goed geheugen in Friesland , we hebben het al eens meer meegemaakt. Een inhouding enkele jaren van een paar gulden centen om het door het wanbeleid van CCF , CCF weer perspectief te geven.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cornelissen:
Dit zal wel voor een of meerdere jaren een korting van 1 of meerder centen op de garantieprijs zijn.

Het wordt een regeling voor minimaal drie jaar, zo werkt de reserveringssystematiek. Een cent korting lijkt me een realistische aanname.
hans1980
Vraag me af hoe ze dat gaan doen met de top-melk veel meer aanmeldingen dan vraag , ook gebiedgrenzen zijn vaag ene boer wel andere boer 100m. verder niet??

Hoe gaan ze dat doen ?
van Ittersum
@hans1980 wat ik gehoord heb(voldoe zelf niet aan de eisen) beginnen ze vanboven af gecombineerd met het logistiek inpasbaarheid. Oftewel van beide kanten kun je of er niet invallen of juist wel
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden rfc , weer en witte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!