Tabel 6 onwerkbaar voor realistische bepaling fosfaatproductie

1 kg melk extra per koe (0,01 % stijging bij een productie nivo van 8500 kg) leidt tot een stijging van de fosfaatproductie met ca 1,6 % . (0,7 kg op 43 kg). Dus 160 % meer fosfaatstijging tov de melkproductiestijging.

Deel dit topic

Reacties

sil
Weten we toch allang...............1 kilo daling vanaf 8501 heeft hetzelfde effect maar dan negatief. Dan zul je aan elke kilo melk een fosfaat getal moeten koppelen. Heb liever dit, zorgen dat je net een tabel lager uitkomt
+2
puntertje
Tja, de vraag is natuurlijk wie voor een tabel heeft gekozen i.p.v. een omreken formule. Een tabel die bovendien plotseling ophoudt. Hij/zij was in ieder geval onnozel.
Hans van Bergen
@puntertje Omdat jij niks van boeren weet snap jij dat niet. Maar er waren geen of hooguit een enkele die boven de tabel uit leverde en daarom hield de tabel op
Twentsch Land
@Hans van Bergen

Een omreken formule kan ook een voordeel geven.
Noorderling
@Twentsch Land
Welke veilige marge ga je dan aanhouden?
Dat betekent dat iedere kg melk een andere P productie oplevert. Daarin is ook een categorie boeren die er te strak in gaat zitten en voor de bijl gaat.
Twentsch Land
@Noorderling

De veiligheids marge moet een ieder voor zich zelf bekijken, we kunnen het ook omdraaien, iemand die 1 kg onder de volgende fosfaat norm heeft geniet 248 kg melk voordeel per koe. Iemand die er 1 kg boven zit treft 248 kg melk nadeel per koe....die stap/tussen liggende ruimte is te groot.
+1
puntertje
@Hans van Bergen Wat weer een verward antwoord.
pietjepuk
Je zult in het referentie jaar 2015 maar 12000 kg per koe gemolken hebben. Dan zit je echt niet te wachten op een aanpassing van de tabel.
+1
Twentsch Land
@pietjepuk

En toch nu gekozen is voor fosfaatrechten is een omreken formule zoals puntertje zegt wel reëeler.
demelkboer
@Twentsch Land dat kunnen ze zelfs bij de WUR
brabantboer1
@pietjepuk Ik denk dat je dan alle recht hebt om knelgeval te worden. Is natuurlijk het volgende punt. De tabel aanpassen gaat niet, want dan moet je ook de referenties die hoger dan de lijst molken in 2015 extra compenseren, anderzijds komt de fosfaatproductie vanzelf weer boven de gestelde norm van europa, dus extra generiek afromen of wegnemen uit de fosfaatbank.
demelkboer
@brabantboer1 dus allemaal weer harder gaan melken om buiten de tabel te komen en de korting te kunnen compenseren. race to the bottom?
robbies
@demelkboer kun je me uitleggen waar die knop zit bij de koeien?? Jullie melken er in een handomdraai blijkbaar 1000 kg melk bij. Hier lukt dat zomaar niet hoor
+1
pieta
@robbies Prutser! laatst keurde je ook al alles wat CRV onderzocht af. Breng je management eens op orde. 😁 Wij leveren met de handrem er op 10.500 kg af per koe. We voeren momenteel 8 kg mais per koe per dag.
CorP
Quote Reactie van @robbies:
kun je me uitleggen waar die knop zit bij de koeien

zit in je krachtvoer-program
pieta
Quote Reactie van @brabantboer1:
De tabel aanpassen gaat niet, want dan moet je ook de referenties die hoger dan de lijst molken in 2015 extra compenseren,

Doe je dat toch. De tabel houdt wel op maar boven de laatste trede komt er ineens 1.5 kg fosfaat per koe bij. Dus meer dan 500 kg meer dan de bovenkant vd tabel in 2015 eer je wat nadeel ondervindt. Die paar die dat hebben mogen ze van mij compenseren.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Die paar die dat hebben mogen ze van mij compenseren.

van mij ook maar zie je dat al gebeuren?
+1
dwers
De bex en klw fanaten waren maar wat blij dat het fosfaatrechten werden , want dan kon je aantonen dat je mínder P produceerde en kon je meer koeien melken binnen je P quotum.
Was gve rechten niet simpeler geweest .
Bijv. Gemiddelde productie onder de 10000 L 1 gve , boven de 10000 L telt koe voor 1,2 gve en verder geen gebl*ksem.
Nick83
Het is heel simpel: na aug / sept niet stijgen in melkproductie. Als je dat wel doet, dan moet je koeien weg doen, en daar is het dan inmiddels veel te laat voor. Dat kan dan gewoon niet meer. Met een formule ipv een tabel zou je dat ook hebben. Net zo goed. Allen je hebt geen trappetjes. Maar effect blijft hetzelfde.
+1
spotmelker
Als al decennialang het rekenonderwijs verkloot wordt krijg je dit soort flanstabellen. Een cijfer wat op 2 parameters is gebaseerd kan nooit lineair stijgen of dalen. Maar daar hoor je (bijna) niemand meer over.
Kootst
@spotmelker geen idee wat je bedoelt, maar klinkt interessant.
Is dat eenvoudig uit te leggen ??
+2
spotmelker
@Kootst Neem de tabel van de stikstofexcreties; Per punt ureum stijgt/daalt de excretie met 1,5 kg N ongeacht het aantal kilo's melk dat de koe geeft. M.a.w. of een koe nu 5000 of 15000 kg melk/jaar geeft per punt ureum is de stijging/daling gelijk. Dit is een fout die zelfs in groep 6 van basisonderwijs niet gemaakt mag worden.
Stel dat je suikerbieten aflevert, de ene keer 50 ton/ha, de andere keer 100 ton. Als dan het suikergehalte een 1% hoger of lager is dan is toe of afname van de suikeropbrengst ook niet gelijk?
Maar goed, het rekenonderwijs is al failliet dus waar maken we ons druk om, we gaan dom door met het voldoen aan wetgeving waar rekenfouten aan ten grondslag liggen.
CorP
Quote Reactie van @spotmelker:
of een koe nu 5000 of 15000 kg melk/jaar

je zou toch denken dat die koe per ltr meer melk steeds efficienter zou moeten worden. Zie het als de vaste kosten uitsmeren over een beetje of over veel melk. Lopen, ademen enz moet die koe altijd, ongeacht wat ze geeft, er zit een soort basis in.
demelkboer
@CorP een formule 1 auto is per kilometer niet zuiniger dan een volkswagen lupo 3L. Hij gaat wel veel harder en je bent sneller op de plek van bestemming
CorP
@demelkboer Ja, dat kan je zeggen, maar in geval van een koe met hoge produktie heeft een andere boer misschien wel (bijna) twee koeien nodig om dit te halen. Bij welke boer zou het dan werkelijk per kg melk efficienter gaan?
christo
@CorP Bij mij!
spotmelker
@CorP de formule zou altijd een vaste basis met aanvullend een kwadratisch verloop moeten hebben als de melkproductie én het ureum verandert, dat heeft niks met efficiëntie te maken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0