Ministerie van Landbouw zag het verschil tussen een melk- en een vleeskoe niet

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid lijkt zich vergaloppeerd te hebben bij de toekenning van fosfaatrechten aan melkveehouders. Door ook rechten toe te kennen aan vleeskoeienhouders, zijn meer fosfaatrechten toegekend dan met Brussel overeengekomen was. Het ministerie blijkt al enige tijd bezig te zijn de onterecht toegekende rechten terug te halen. Deze week kwam de affaire naar buiten.
 Ministerie van Landbouw zag het verschil tussen een melk- en een vleeskoe niet (foodlog.nl)

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid lijkt zich vergaloppeerd te hebben bij de toekenning van fosfaatrechten aan melkveehouders. Door ook rechten toe te kennen aan vleeskoeienhouders, zijn meer fosfaatrechten toegekend dan met Brussel overeengekomen was. Het ministerie blijkt al enige tijd bezig te zijn de onterecht toegekende rechten terug te halen. Deze week kwam de affaire naar buiten.

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
de jonge
Gezwam. ze wisten het verschil heel goed. is in 2016 ook al verscheidene malen over gesproken en zoals van dam vertelde,waren er genoeg andere categoriën waar vleesvee buiten viel dus code 101 en 102 ook van vleesvee ging er pertinent onder vallen. en zo geschiede. en dat ze nu allemaal omlullerij hebben dat het een foutje was...... degenen die dat met droge ogen verkondigen mogen ze om mijn part op een onbewoond eiland neerzetten zodat ze tijd hebben om eens bij zichzelf te rade gaan over hun doen en laten en wat goed en slecht is.......
+1
John Spithoven
@de jonge Ze keken de andere kant op. Reduceren die melkveestapel was de missie. Hoor wat Annie zegt op de geluidsfragment. Heeft dezelfde strekking van wat ik al een jaar roep.
+1
de jonge
@John Spithoven wat ik daar uit opmaak is dat het brussel geen ene moer uitmaakte welke categorién er onder vallen als ze maar onder kilos zouden komen. wat ik mij nu nog steeds afvraag,voor de groep vleesveehouders die wel de rechten wil en ze begin januari 2018 of zelfs eind 2017 al heeft aangevraagd,hebben die nu wel recht op die rechten of niet.
vrije boeren
@de jonge alleen bedrijven die nog melk hebben geleverd in 2018 hebben recht op Fosfaatrechten alle onterechte uitgegeven rechten moeten dus worden terug gevorderd aldus Brussel
de jonge
@vrije boeren okee,was mij nog niet bekend, mag ik weten waar dat te lezen valt dan?ben wel nieuwsgierig
+1
John Spithoven
@de jonge Klopt. Volgens de goedkeuringsbeschikking mogen alleen melkveebedrijven fosfaatrechten hebben.
Erik 1979
@John Spithoven Dus bedrijven die niet melken mogen net zoveel dieren houden als ze willen?
John Spithoven
@Erik 1979 Ho ik maak geen wetgeving

Maar Brussel schrijft voor dat 17800 melkveebedrijven fosfaatrechten moeten hebben.
We hebben om een cijfermatige onderbouwing gevraagd bij LNV

Die komt niet.
de jonge
@John Spithoven en als een melkveebedrijf dan de referenties in bv november 2017 van een vleesveebedrijf heeft overgenomen?
Todi
@John Spithoven Wel goede informatie geven John.
Erik 1979
@Todi wat klopt er niet. Geen woorden in twijfel trekken zonder volledige informatie!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik 1979:
wat klopt er niet.

John geeft zijn interpretatie, met goede wil is die wellicht zelfs logisch te noemen. Uiteindelijk moeten we het echter doen met de regelgeving vanuit de overheid. Die laveert tussen jurisprudentie, maatschappelijke wensen en persoonlijke voorkeuren van ambtenaren en bewindslieden. Het gaat altijd anders dan je dacht.
John Spithoven
@Jack Rijlaarsdam Mee eens

Is eigenlijk: Anders dan moet
+2
demelkboer
@John Spithoven Annie is op verkiezing toer voor de PS. die kun je niet te serieus nemen
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @demelkboer:
ie kun je niet te serieus nemen

Kunnen we misschien een topic over openen, maar wie kan je tegenwoordig nog wel serieus nemen dan? Lijken allemaal wel een verborgen agenda te hebben of een bedenkelijk verleden. Als belangernbehartigers al beginnen met een voorzitter met dubieus verleden, hoe kan het onder deze persoon dan betrouwbaar zijn enz?
Zulke mensen zouden gewoon hoofdelijk aansprakelijk moeten zijn, en niet alleen bij de behartigers, maar ook zeker in de politiek, en dan ook niet alleen de minister, maar de hele ambtenarij die er bij hoort. Gevolg zal wel weer zijn dat niemand de kloten heeft om zulke baantjes op te pakken maar goed, schiet maar, zo als het nu gaat rammelt alles ook aan alle kanten en lijkt de berichtgeving vooral op het puntje van de ijsberg, de grote bonk ellende onder die waterspiegel hebben we geen weet van.
+1
kanniewaarzijn
@cs-agrar Ze hebben zich hopeloos vastgedraaid in hun leugens. Die leugens proberen ze op te lossen door nog meer leugens. Zo krijg je vanzelf een neergaande spiraal. En zolang boerkes niet in de gaten hebben hoe ze worden belazerd, blijven ze inderdaad de kop van jut.
sorry
Dit is nog een aardige reactie op foodlog tussen al dat gepeupel,waarin sommige wat vergeetachtig zijn....

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie

3

#7
3 nov '18
11:01

Melkkoeien en jongvee (voor de fokkerij zowel voor melkvee als vleesvee) vallen onder het fosfaatrechtenstelsel.
In de fosfaatproductieberekening tellen die diercategorien mee in het fosfaatproductieplafond van melkvee.

De melkveeboeren zijn dus NIET BESTOLEN want het jongvee van vleesvee voor de fokkerij zat al in de fosfaatproductiehoeveelheid van melkvee en heeft dus mede gezorgd dat het melkveefosfaatproductieplafond een bepaalde waarde bedroeg.

Vleesvee heeft een eigen plafond, dit is dus feitelijk te laag t.o.v. het melkveefosfaatplafond vastgesteld omdat het vleesveejongvee voor de fokkerij bij een ander plafond meetelde.

De hoeveelheid vleesvee daalt al jaren en er is geen reden om te verwachten dat het fosfaatproductieplafond voor vleesvee overschreden gaat worden, daarom zijn er geen rechten nodig voor deze sector.

Ik heb het punt van rechten voor vleesveejongvee destijds wel aangekaart bij ZLTO (Meulenbroeks), immers vleesvee wilde geen rechtenstelsel. Een enorme grijns van oor tot oor verscheen op zijn gezicht, zij gingen er zeker niet actief iets aan doen!!!!! Vleesveehouders (vaak oudere boeren) kunnen niet concurreren met melkvee en dus zouden de rechten richting melkveehouderij gaan, en de grond nadien natuurlijk ook!!!!!

Gevangenisstraf en niet te weinig voor iedere boer/bestuurder en of adviseur die moedwillig de zaak besodemieterd en de wereld zou een stuk mooier zijn, overigens zou dan het probleem van teveel boeren ook meteen opgelost zijn.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden landbouw , natuur , voedselveiligheid , buiten , melkveehouders , brussel en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!