Wereldwijd meer melk, behalve in Nederland

De melkproductie van de belangrijkste zuivellanden in de wereld ligt 1,5 procent boven het niveau van vorig jaar.Ook in de 28 EU-landen ligt de productie met 1,7 voor op de productie van vorig jaar, zo blijkt uit een publicatie van ZuivelNL over de eerste acht maanden van dit jaar.Nederland vormt hierin een grote uitzondering: als gevolg van de fosfaatwetgeving ligt de productie 1,6 procent lager dan vorig jaar.

Deel dit topic

Reacties

+1
robotmelker
Geen nood.Laat de andere maar voor de bulkmarkt produceren, wij hebben dadelijk DE coöperatie met TOPLIJNZUIVEL... wat zullen we onze concurrenten straks uitlachen.
hans1980
Ja, de toppers van RFC denken zo de concurrentie te overtroeven??
Minder melk maar veel hogere melkprijs??
In een vrije EU en wereld markt!

Knap als dit gaat lukken plus 3 cent zonder dat de andere 85% leden melk zakt in waarde en zonder extra vergoedingen van winkelketens...

Of het wordt een flop met bureaucratische regels voor leden zonder vergoeding wel kostprijs verhogend.
vaak
@hans1980 Wat fijn om al met pre-pensioen te zijn. Wat een bagger allemaal.
+14
mlkvhoudr
@vaak dat gevoel heb ik als ik al dat geklaag hier lees. T is goed om grotendeels niet meer te reageren hier maar ik krijg t haast niet mn strot uit maar leverend aan bel leerdammer als pachter zijnde met koeien met veel te weinig melk per koe hebben wij t op t moment prima en goed naar onze zin 👌 nou doei he
hans1980
Dus collectieve groei 1,5% + marktgroei 1,7% = 3,2% groei mogelijk bij RFC
van Ittersum
@hans1980 en nu de grote hamvraag: wie mogen eventueel straks binnen Campina deze melk produceren, A; de bulkmelkproducenten, B: de speciale melkstroomboeren C: de lichte variantboeren (bv. weide- en/of Vlogboeren of toch D : iedereen binnen Campina? wat zou logisch zijn in de gedachten die er op dit ogenblik heerst.

Heb deze vraag pas geleden nog gesteld, antwoordt was natuurlijk onofficieel want dit was aan een kantoormedewerker maar A en D maakten minder kans dan B en C.
dwers
@van Ittersum de Noord Hollandse melk die mogen groeien daar is te weinig van.
hans1980
@van Ittersum nu al word bio melk als gewone melk verwerkt puur omdat vraag achter blijft en als straks de vraag naar dure vlog melk tegen valt?
Is het dan nog opportuun om dit zo te verdelen?
+2
dwers
@hans1980 de collectieve groeiruimte hoort zwz eerlijk verdeeld te worden onder de leden.
BertK
@dwers Inderdaad, moet wel coöperatief blijven. Overigens als je collega niet groeit, is er voor een ander meer ruimte. Als je meer groeit dan ruimte is (voorziene groeiruimte plus die van niet groeier), wordt je op melkgeld gekort maar is er nog steeds geld voor de geleverde melk. Kan wel eens meer zijn dan die 25 ct of minder van een paar jaar terug. Genoeg mogelijk dus!
Noorderling
Quote Reactie van @dwers:
de collectieve groeiruimte hoort zwz eerlijk verdeeld te worden onder de leden.

Maar of het verdeeld wordt per lidnummer of tanknummer weet ook niemand zeker.
+2
Jaap40
De consumenten constateren iedere keer als er zuivel gekocht wordt dat het gemaakt is van witte melk. Dat wordt nooit anders, melk is en blijft wit.

In De huidige markt zul je moeten concurreren met de rest van de wereld. Een enkele naïeveling denkt allerlei smaakjes (produktiewijzes) te kunnen toevoegen. Vroeg of laat bepaald de wereldmarkt of we in Nederland nog witte melk produceren.
Nog even zo doorgaan en we gaan de varkenssector achterna..
BertK
@Jaap40 Niche-markten kunnen we ook prima bedienen! Niet beperken tot bulk!
+2
Jaap40
@BertK die niche markten zijn over het algemeen zo klein, zie bio, zie toplijn 100 miljoen liter. Relatief kleine hoeveelheden.
In de huidige prijzen zie je dat als gangbare melk zakt ook bio zakt. Dit zou in uw niche markt niet moeten kunnen @BertK . Kortom je blijft in de vrije markt afhankelijk van hoeveelheden van de wereldmarkt en de prijsstelling ervan.
Alles wat we in Nederland niet produceren wordt elders wel geproduceerd. Groeiruimte RFC??😂😂 Ik vraag me gewoon hardop af hoeveel nut het heeft allerlei melklijnen te ontwikkelen, er komt een moment dat de markt weer wordt overspoeld met melk. Wat gebeurd er dan met de zogenaamde 'niche' prijzen?

Melk is wit. En na verloop van tijd wil de consument weer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkproductie en zuivelnl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0