Een gat in de sneeuw pissen

Hij zit achter een paywall, maar ik deel hem hier volledig. Ik reken erop dat Co niet zo principieel is als het gaat om de Telegraaf

Originele beschrijving

De droogte, de brexit en de druk om steeds milieuvriendelijker te produceren stellen boeren voor grote uitdagingen. Landbouwvoorzitter en akkerbouwer Marc Calon schaakt op veel borden om er het beste uit te halen voor de boeren.

Marc Calon stapte in januari 2017 over als voorzitter van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, naar land- en tuinbouworganisatie LTO, die net een lastige periode achter de rug had met veel onderling gedoe.

De strijd voor Nederland als landbouwnatie

Nu die organisatie nagenoeg helemaal staat, wordt de landbouw deze zomer door een nieuwe crisis getroffen: de enorme droogte. Die heeft complete oogsten vernietigd en snijdt met tientallen procenten in de inkomsten van boeren. „ Deze droogte was en is nog steeds extreem. Als je bij mij op de boerderij in Zuurdijk komt, daar is het hartstikke droog. In het westen vallen de problemen mee. In het noorden is de productie 20% minder. Grote klappen zitten in Salland, Achterhoek en het zuidwesten. In het oosten is het grondwaterpeil te laag en in het zuidwesten is het water te zout.”

Omringende landen trekken honderden miljoenen uit om boeren te compenseren. Nederland houdt de hand op de knip. Is uw lobby in Nederland mislukt?

„Wij hebben bewust niet de klassieke houding aangenomen van: wij boeren willen geld. Wij hebben er bewust voor gekozen om het onderzoek naar de droogteschade af te wachten. Wij willen geen generieke maatregel, maar een maatregel op maat. Het is op de ene plek erger da op de ander, dan moet je niet met gemiddelde werken. Wat ons wel teleurstelde, is dat landbouwminister Carola Schouten hier negatief in stond voordat het onderzoek af is.”

Ondertussen zitten de boeren in onzekerheid.

„Nee, we hebben drie dingen gedaan. De hoeveelheid mest die wij mogen uitrijden, willen wij over een langere tijd uitrijden. Het heeft geen zin om mest uit te rijden op droge grond. Dat punt is gehonoreerd. Voor Europese subsidies moeten wij groengewassen zaaien. Wij hebben gevraagd of dat ook gewassen mogen zijn die wij aan de dieren kunnen voeren, zodat wij onze voorraad veevoer kunnen aanvullen. Ook dat is gehonoreerd. Zo hoeven wij nooit zoals in Duitsland nu is gebeurd, melkkoeien te slachten omdat er te weinig voer is.”

Maar door de lagere productie nemen de prijzen toe. Is dat een voordeel?

„Nee, het meeste bestaat uit contracthandel. Heel leuk dat de aardappelprijs nu op 33 cent per kilo staat, maar met de fabriek heb je al een prijs van 8 of 9 cent afgesproken. Als een boer een beetje pech heeft, moet die zelfs hele dure aardappelen aankopen om aan de contractlevering te voldoen. En gewassen als suikerbieten en granen zijn commodities, dus afhankelijk van de wereldhandel en de olieprijs. Als de olieprijs stijgt, stijgt hun prijs ook. Die worden dan gebruikt voor brandstofproductie.”

Boeren hadden zich toch gewoon kunnen verzekeren?

„De brede weersverzekering is veel te duur. Daarom hebben ook maar 1700 van de 50.000 boeren er een afgesloten. Die verzekering is voor 60% gesubsidieerd door Brussel, maar Nederlandse boeren zijn de enigen die 21% assurantiebelasting moeten betalen. Daarnaast is het eigen risico 30%. Wij willen dat de assurantiebelasting geschrapt wordt en het eigen risico naar 20% gaat. Verder willen we met Financiën overleggen of boeren fiscaal uitstel kunnen krijgen, zodat ze dat geld kunnen reserveren en een buffer kunnen opbouwen voor een volgende tegenslag.”

Is de droogte en dat dit mogelijk vaker gaat gebeuren, de grootste dreiging?

„De grootste dreiging voor de Nederlandse landbouw is de Brexit. Het eerste probleem hebben we al gehad, de waardedaling van het pond. Onze bloemen en planten die daar in de winkel staan, zijn gewoon 20% duurder. Tweede effect praten we nu over. De operationele ellende. Kunnen de containers dadelijk in twintig seconden door of doen ze er twee dagen over? En dan heb je nog het gevaar dat de Britten lagere eisen stellen aan voedsel en voor goedkoper geproduceerd voedsel uit andere plekken in de wereld kiezen. Overal in Europa zie je mensen en partijen opstaan die willen dat de EU uit elkaar valt. Levensgevaarlijk!”

We hadden toch ook handel toen er nog grenspoortjes waren?

„Er is door het wegvallen van de grenzen veel meer nieuwe handel bijgekomen. Die valt gewoon weg als de grenzen terugkomen. Dat kost geld en banen.”

De Melkveehoudersbond en Pluimveehoudersbond vinden dat LTO veel te veel tegen de macht aan schurkt.

„Ja, ze kakken op ons, maar ze zelf pissen nog geen gat in de sneeuw. Wij zitten aan tafel in Brussel. Ik kan Phil Hogan (eurocommissaris Landbouw, red.) bellen, omdat ik zijn mobiele nummer heb. Eén punt hadden ze gelijk in: dat de organisatie sectoraal geregeld moet worden. Dat hebben we doorgevoerd, dus LTO Melkveehouderij gaat over melkveehouderij.”

Schouten is de populairste minister. Hoe is jullie relatie met haar?

„Ik ben blij dat er na zeven jaar weer een ministerie van Landbouw is. Schouten wil naar gesloten landbouwketens. Dat is prima, maar zij heeft geen geld en geen concreet uitvoeringsplan. Wij zijn al veel verder in wat wij willen bereiken dan Schouten. Wij willen als AgriNL in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. De regering zit nog steeds te zeuren of dat 49% of 50% moet zijn. Wij willen in 2050 zonder emissie produceren met hoogwaardige technologie. Wat Duitsers zijn voor machines, zijn wij voor voeding.”

Kunnen alle boeren daarin mee?

„Nee, maar dat is ook helemaal niet erg. In 1990 waren er 100.000 boeren, nu nog 50.000 en over 30 jaar zijn we nog nog een keer de helft van de boeren kwijt. Vroeger deed een boer vijftig koeien, nu is het gemiddeld honderd. Is dat slecht? Nee. De nieuwe stallen zijn beter voor de koeien zelf. Waterbedden waar ze op kunnen liggen, ze kunnen eten wanneer zij willen, ze kunnen gemolken worden wanneer zij zin hebben. De consument wil koeien in de wei zien, dus daarom doen wij koeien in de wei. Voor de koe en milieu is het veel beter dat die op stal staat. Maar een nieuw systeem is altijd beter dan het oude. Ik ben redelijk positief.”

Bron

’Boeren zijn in innovatie verder dan kabinet’
telegraaf.nl

Deel dit topic

robbies

Reacties

+12
demelkboer
Tja met zo'n ego heb je ook helemaal geen leden meer nodig........
+1
J.v.G
@demelkboer doet me denken aan Trump verschil is Trump heeft soms ook wel goede punten!
+9
labella
Ik mag het misschien niet zeggen maar ik vind hem een arrogante zak.
+5
de hoef
Quote Reactie van @labella:
arrogante zak.

past wel bij franske van rfc
+1
Coen
@de hoef , ze wonen beiden riant op de goudkust in Noord-West-Groningen, zijn bijna buren.
Noorderling
@Coen
Beide import, maar het heeft toch ook wel weer kenmerken van de herenboerenmentaliteit.
Dat is ook niet helemaal zo afgelopen als van te voren verwacht of gehoopt.
+2
de hoef
@Coen heb mee beiden niks evenals joosten ,kees ut hart die kon wat en had mijn respect
hans1980
@Coen communisten?
+1
Frans1
@de hoef de lijntjes zijn kort hoef,zie de samenwerking van fc met agriterra, Schumacher en Calon
de hoef
@Frans1 bedoelde jou niet mee frans war
Frans1
+9
George
Quote Reactie van @labella:
k mag het misschien niet zeggen maar ik vind hem een arrogante zak.

Dat is nog het minste wat in me opkomt. Ik heb betere scheldwoorden voor hem. Wie wil van zoiets in godsnaam nog lid zijn? Dan spoor je totaal niet!
+1
vrije boeren
LTO ten voeten uit
+2
friesboertje
Quote:
. Voor de koe en milieu is het veel beter dat die op stal staat.

Man man man, wat kort door de bocht.
Chocomel
@friesboertje Ik vind die uitspraak ook onverstandig. Eerst zegt hij dat we in Europa meer moeten samenwerken en vervolgens onder de melkveehouders helpt hij zelf om verdeeldheid te zaaien.
+2
Wolswinkel
Fijn te weten dat je voorman-belangenbehartiging alvast de helft van de boeren afschrijft de komende 30 jaar.. Had het wel begrepen als hij het over het ledenaantal van de Lto had gehad! Maar als antwoord op vraag; Is dit slecht?''(na zijn relaas m.b.t. de afname boeren/toename koeien per bedrijf) geeft Calon te kennen dat de nieuwe stallen alleen maar beter voor de koe zelf zijn..

De brulkikker bewijst eens te meer over weinig empatisch vermogen te beschikken!
van Ittersum
Moge duidelijk zijn dat in welk gebied van Nederland je nu ook boert en hoe de vlag er thuis bij hangt (fosfaten, schuld, toekomstperspectief)bepaald hoe je deze interview op dit moment leest. Wat iemands mening ook is, wat of wie is het alternatief en waarom staat die er nu dan nog niet? Dat is mijn conclusie
+3
cornelissen
@van Ittersum Hadden wij maar geen lto gehad en de politiek de groei na de quotering laten regelen. Was er alleen groei mogelijk met echte grondgebondenheid, had ik een inkomen en waren er amper problemen met te grote stallen zonder grond . Maar dat kan @m uut m m wel uitleggen. Zoals wiebren hier verklapt heeft op het prikkebord heeft lto de politiek in 2013 en 2014 buiten de deur gehouden, want de sector kon het wel regelen
+1
Jan S
😀
+2
van Ittersum
@Jan S hoe zwart ik ook probeer te kijken, ik zie of merk het probleem nog niet. Vanmorgen mijn accountant gehad (boekjaar 2017 maar eens in orde maken), hoor wel aan de enorme verschillen en hoe dankbaar sommigen nu ex-boeren mogen zijn dat er fosfaatrechten zijn gekomen anders zaten hun nu in de bijzondere bijstand Maar tegelijk ook nog boeren (gelijke grootte) waar nu een calculatieprogramma op los gelaten wordt om gezien de belastingdruk alles over te hevelen naar een B.V. . Zo zie je maar dat welke weg je in het verleden hebt/moest gekozen hebt geen garantie is voor de toekomst.
+2
robbies
@van Ittersum neemt jouw boekhouder de administratie van andere klanten mee? Rare vogel
+3
Twentsch Land
@robbies

Zolang er geen naam wordt genoemd bij die administratie is er niks aan de hand.
+4
van Ittersum
@robbies staat dat er?, hij had het wel over een @robbies , net gedaan of ik hem niet kende😂😆😉
robbies
@van Ittersum denk dat mijn lokaal acountantje niet naar Homs gaat karren. Maar goed, in het verleden heb jij volgens mij weleens aangegeven dat jij met je accountant hebt afgesproken dat hij jouw data bij zich houdt. Daarom vind ik het zo opmerkelijk dat jij wel benieuwd bent hoe de vlag erbij hangt bij een ander
+2
van Ittersum
@robbies joh, je weet toch. Je vraagt je accountant wat nu de tendens onder je collega's is. Natuurlijk praat je over wij, hun en zij. Er is geen accountant die namen noemt. Maar in je boekhoudrapport staan ook vergelijkingscijfers , dan wil je weten hoe komen zij aan die cijfers, wat doe ik goed of verkeerd maar je praat altijd in derde persoon.

Leek me logisch
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
hoe dankbaar sommigen nu ex-boeren mogen zijn dat er fosfaatrechten zijn gekomen anders zaten hun nu in de bijzondere bijstand

Ik neem aan ,dat ze 10 jaar geleden al advies van deze accountant gehad hadden om te stoppen, en 9 jaar terug ook ,8 jaar terug ook , enz
+1
van Ittersum
@cornelissen en tegelijk heb in die vergelijkingsgroep waarschijnlijk ook boeren gehad waar geadviseerd werden om na te denken over lijfrentes, BV vormen, enz enz.

In alle soorten tijden heb je of dezelfde boeren die komen boven drijven of juist boeren die bv. Na deze zomer het super doen. Is geen peil op te trekken.

Mijn accountant stelt elk jaar wel tricky vragen zoals: waar sta jij met je bedrijf over 5 jaar, wat verwacht jij dat de politiek gaat doen, hoe zit het met je gezin versus bedrijf, maatschappelijke acceptatie enz. Gewoon vooruit proberen na te denken, eigen koers varen en terug kijken(hij schrijft het op) wat zei ik vorig jaar. En die discussie is leuk, pijnlijk en vooral het leert je anticiperen
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @van Ittersum:
Mijn accountant stelt elk jaar wel tricky vragen zoals: waar sta jij met je bedrijf over 5 jaar, wat verwacht jij dat de politiek gaat doen, hoe zit het met je gezin versus bedrijf, maatschappelijke acceptatie enz. Gewoon vooruit proberen na te denken, eigen koers varen en terug kijken(hij schrijft het op) wat zei ik vorig jaar. En die discussie is leuk, pijnlijk en vooral het leert je anticiperen

Moet je daar ook voor betalen?
van Ittersum
@slagroomvla geen aparte nota maar niemand werkt voor niets. Zo is het ook nog een keer ! Één keer per jaar komt de beste man even langs voor bespreken van alle zaken over het afgelopen jaar, winstverdeling, investeringsplannen/doelen bespreken/ brainstormen. Ik boek zelf alles in, kwartaalaangifte btw doe ik zelf al, alle andere RVO zaken vul ik ook zelf in. Hij checkt de boekingen allemaal na, de meeste vragen zitten in: wat is onderhoud, wat is verbetering en wat valt onder investeringen.

Dus dat deden we die ochtend, zou ook telefonisch kunnen maar zo geraak je wel bijzaken aan die op dit ogenblik spelen.
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @van Ittersum:
Dus dat deden we die ochtend,

Vooral een slimme boekhouder dus, weet precies hoe die jou een goed gevoel geeft en heeft zelf een morgen uit met koffie en koek en kan daar ook nog een leuke prent voor schrijven!

Als hij weggaat heb jij het gevoel; "wat doe ik het toch geweldig" best knap van zo'n man...
Coen
@slagroomvla , ook die boekhouders behoren tot BIG-Agri, via mooie praatjes je afhankelijk maken 😞
+6
Frans1
@Coen jij schopt daar voortdurend tegenaan,maar er gaat geen week voorbij of je hebt er weer 1 gesproken. Erg dubbel
Coen
@Frans1 , wij doen volledig onze eigen administratie, de boekhouder komt 1 keer per jaar langs voor controle en om hun kafje om zowel het fiscale als het commerciele rapport te doen.

boekhouders spreken wij voor de rest tijdens netwerkbijeenkomsten zoals beurzen (recent nog weer Agrarische Schouw en Hardenberg) en op vergaderingen waar zij zijn cq waar zij spreken, daar horen wij dan over hun inzichten op de ontwikkelingen in de sector.
brabo
Quote Reactie van @Coen:
en op vergaderingen waar zij zijn cq waar zij spreken, daar horen wij dan over hun inzichten op de ontwikkelingen in de sector.

daar heb je helemaal niks aan, dat is alleen maar algemene gemiddelde bla bla en gaat niet over je eigen situatie.
Hier komt hij elk kwartaal even een paar uurtjes inboeken aan huis en dan wordt ook gelijk alles effen weer door genomen.
Coen
@brabo , wij kunnen onze eigen bedrijfsvoering veel beter reflecteren in studiegroep-verband 😄
George
Quote Reactie van @Coen:
onze eigen bedrijfsvoering veel beter reflecteren in studiegroep-verband

Dat zal een leuk groepje zijn.
+1
brabo
@Coen
dat klopt, ik zit zelf al 20 jaar in een financieel studieclubje en we leggen elk jaar onze boekhouding gezamelijk bij elkaar. Je leert nergens meer van als dat.
Maar nogmaals van zo'n algemeen praatje op een vergadering wordt je echt niet veel wijzer
pieta
@brabo Vergaderingen hangen van algemeenheden aan elkaar.
cowboys
@van Ittersum komt die boekhouder maar één keer per jaar?
labella
@cowboys Dat is toch niet zo vreemd, doet hij hier ook.
+1
van Ittersum
@cowboys ja, hoezo. Net wat ik al schreef, alle randzaken voor RVO, BTW-aangifte en weet ik veel doe ik zelf, zo moeilijk is dat niet. De achteraf vragenlijst bestaat in de regel ook niet meer dan uit 10 punten. In principe heb ik hem dus voor de nacontrole, fiscaliteiten rond de aangifte en verder niet. Ik draai met Snelstart (stand-alone) en tja, laten we eerlijk zijn wat ze op kantoor doen is niets anders dan alle rekeningen in de juiste grootboek zetten en het programma doet de rest, kun je zelf ook en het mooie is, je weet even opnieuw hoe alles zat.

Hoe zit het dan bij u en wat doet hij dan bij u.
grondlozeboer
@cowboys wat moet je vaker met m doen dan?
cowboys
@grondlozeboer mijn vrouw is fiscalist
grondlozeboer
@cowboys das wel n heule intieme relatie met je boekhouder 🥂
demelkboer
@cowboys waarom ben jij dan nog boer😁
cowboys
Quote Reactie van @demelkboer:
waarom ben jij dan nog boer

met al die fosfaatzooi had ik beter een advocate kunnen gebruiken.
+1
Frans Z.
@van Ittersum Ooit naar een inleiding geweest van een boekhouder met een kaal hoofd:spiegelen of verdwijnen.Meeste die dit gedaan hebben...............
+1
Jan S
😀
+1
Erik 1979
Dankzij LTO beleid veel meer koeien extra geslacht afgelopen jaren in Nederland als nu in de rest van Europa.
+6
Erik 1979
NMV pist nog geen gat in de sneeuw. 😂😂😂 . Wat moet je met zo'n corrupte schoppert als landbouw vertegenwoordiger. Jullie Nederlanders moeten jullie kapot schamen voor hem en zijn uitspraken!
+1
Erik 1979
Brexit is niet de grootste bedreiging voor de Nederlandse melkveehouderij. Dat is verkeerd bestuur!
Erik 1979
Brexit is niet de grootste bedreiging voor de Nederlandse melkveehouderij. Dat is verkeerd bestuur!
+1
Erik 1979
Hij zegt dat jullie over 30 jaar de helft van de agrariërs kwijt zijn. In 35 jaar zijn jullie 95% van de varkenshouders kwijt. Met hem aan het roer gaan jullie dat ook in de melkveehouderij redden.
Wolswinkel
@Erik 1979 hullie, wullie, zullie en lullie!
Erik 1979
Als hij zo goede connecties heeft in Europa waarom kon hij dat hele staatsteun gedoe niet voorkomen. Waarom heeft hij zoveel bedrijven dan fosfaat rechten laten geven. Waarom moeten Nederlandse veehouderij bedrijven aan heel andere wetgeving houden dan andere in Europa.
Erik 1979
Mijn conclusie. Misschien heeft hij gelijk over de NMV dat die nog geen gat in sneeuw pissen. Maar hij zeikt zoveel dat de hele noordpool gesmolten is en nu is heel melkveehoudend Nederland ondergelopen met ellende.
+3
van Ittersum
@Erik 1979 je woont er niet meer maar je mist Nederland énorm anders reageerde je niet zo. Te hard of toch de juiste conclusie?
Erik 1979
@van Ittersum Ik heb er nog wel iets mee te doen 😥. Maar geen heimwee. Als ik die wetgeving zie en het toekomstperspectief. Bijzonder dat er in Nederland ook ziekenhuizen failliet gaan. Nederland is een mooi vakantie land. Maar om er te wonen... Ze maken er een mooie bende van.
+3
van Ittersum
@Erik 1979 ziekenhuizen gaan failliet meer uit weelde en verkeerd beleid van het ziekenhuis zelf niet omdat de primaire zorg in Nederland te kort schiet. rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/… Waarom staan andere ziekenhuizen dan in de rij voor overname? Maar het scoort wel lekker om daar mee te gooien, da's waar.
+1
Erik 1979
@van Ittersum dat een ziekenhuis failliet gaat door slecht beleid... zou kunnen. Interesseert mij totaal niet waarom. Dat in Nederland het mogelijk is dat ziekenhuis stil gelegd worden vanwege slecht financiël beleid en daarmee patiënten benadeeld en banken gered worden. Wat een land zeg. Zieke mensen liggen te creperen en criminelen gaan met gouden handdrukken een nog beter baantje zoeken. Ben echt blij dat ik er weg ben. Ik kan dat voor mijzelf niet verantwoorden. Hier is er ook veel fout daar niet van. Nederland heeft nu wel even de overtreffende trap.
+1
van Ittersum
@Erik 1979 mooi land, gelukkig exporteren we zeikerds😉 beetje sarcasme mag wel toch?
Erik 1979
@van Ittersum misschien kom ik ooit nog eens terug als het financieel ooit nog eens goed komt met mij. Schijnt een belasting paradijs te zijn. 😎😎😎
+3
cowboys
@Erik 1979 je bent welkom terug hebben we tenminste iemand die van een afstandje een heldere analyse geeft
+1
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
een ziekenhuis failliet gaat door slecht beleid... zou kunnen

Lijken wel melkveehouders. 😁 Grapje moet kunnen. 😁
van Ittersum
@pieta zou kunnen 🤣
+6
matt
Hey Phil,

Marc here,i want to do carola my to my to marc...
Wolswinkel
@matt 👍🤣
+5
Wolswinkel
@matt Hey Phil,

As an answer on your question what’s the membercount of LTO; Carola and i were counting but we stuck at nr69..

Marc
+3
matt
@matt i am so great phil i am so great i can pee a hole in the snow
JohnDeere6serie
@matt Phil: ok Marc very nice, but hey don't eat the yellow snow 😁
hans1980
+4
Wolswinkel
@hans1980 Once there was a video of me on the web Phill, with Patrica Paay(a Dutch celebretie) while i was peeïng a hole in her head.. Its removed for some reason Phill...
+1
hans1980
Ongelooflijk wat een kwal...

Met zulke uitspraken verniel je een ooit mooie belangenbehartiger, pas na fusies met nlto zlto en glto kwamen grootheidswaanzinnen naar boven jij Marc bent het ultieme voorbeeld.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's sneeuw , mest , water , voeren , zaaien , zomer , melkveehouderij , duitsland , landbouw , leuk , in de sneeuw , verzekering , schouten , opbouwen , maat , probleem , droogte , druk , lto , stal , koeien , olieprijs , oogsten , koe , suikerbieten , granen , milieu , voer , zout , boeren , europa , veevoer , onderzoek , weersverzekering , grondwaterpeil , melkkoeien , boerderij , grond , slachten , dieren , stallen , eten , aardappelen , vroeger , boer , wei , machines , brexit , eu , klimaatneutraal , voedsel , brussel , geld , uitrijden , technologie , trekken , Bloemen , rijden , 1990 , was , Gewassen , 2017 , weer , consument , akkerbouwer en wachten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!