Illustratie van: Sammy2004

Mestblunder minister kost boeren de kop

Door het geblunder heeft minister Schouten geen mogelijkheden meer om boeren die door het stelsel in de problemen zijn gekomen te helpen met extra fosfaatrechten. "Er valt niks meer uit te delen", bevestigt een Brusselse bron.

Schouten is al maanden bezig om de onterecht uitgedeelde fosfaatrechten terug te halen bij de vleesveeboeren. Deze teruggehaalde rechten komen niet beschikbaar voor gedupeerde melkveeboeren, zegt ze.

Honderden melkveehouders hebben minder rechten gekregen dan ze nodig hebben. Het gaat vaak om jonge ondernemers die net een nieuwe, dure stal hebben gebouwd. Deze stallen staan nu grotendeels leeg, met alle financiële gevolgen van dien.

Deel dit topic

Reacties

Dirk van Zetten
Er is ruimte genoeg voor een zeer sobere knelgevallenregeling. Als de helft van de latente ruimte voor de pijnlijkste gevallen toebedeeld wordt met een max van 75% van de totale benodigde rechten, hoeft er niet extra gekort te worden en kan vrijwel iedereen weer vooruit.
Voor degene die vinden dat eerst de 8.3 % terug moet, komen weinig van hun erg en hebben geen idee in wat voor problemen een aantal collega's zitten
+18
de hoef
@Dirk van Zetten .vertel jou situatie eerst even, en hoeveel heb jij ingeleverd,
kan mij niet schelen als we de 8% niet terug krijgen.omdat we als sector te hoog zaten ,maar niet ons korten en uitdelen ,begint op de regering te lijken hier
+2
Dirk van Zetten
@de hoef ook 8.3 % gekort. Ik zie ondernemers in mijn omgeving door fipronil, IenR fraude en fosfaatrechten compleet de vernieling in geholpen worden. Ik spreek ze en lees de verhalen. Ik kan het goed zien als ze geholpen worden. De negativiteit en afgunst van vele prikkers getuigd en weinig empathisch vermogen.. leef je eens in in de ander...
groeier
@Dirk van Zetten
Fosfaatrechten is wel weer totaal anders, 97% van de melkveehouders hebben volop de kans gehad om nog voor 02-07-2015 de stal vol te zetten.
+3
de hoef
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
. leef je eens in in de ander.

dat is mij wel toevertrouwd ,maar hoop zelf ook te blijven bestaan
+1
demelkboer
@de hoef één voor allen, ieder voor zich. Dat is toch het motto waar je als ondernemer het mee zult moeten doen.
+16
m uut m
@Dirk van Zetten
Hoe beroerd ik het ook vind voor deze boeren.
Je kunt het gewoon niet maken tov de andere veehouders om deze groep te gaan bevooroordelen.
Deze groep boeren kan net als degene die eerder of later een stal bouw(d)en gewoon fosfaatrechten kopen.
+1
vrije boeren
@m uut m gewoon net zoals boodschappen doen in de supermarkt zeker...…………….
+11
jent
@m uut m Precies! Alleen de leden van "innovatief in de knel" hebben dus wel de stap genomen om te bouwen (al of niet met subsidie) maar in hun plan geen reserve opgenomen om productierechten te kopen. Dat is een keuze...een eigen keuze......
Er zijn ook veehouders die wel (iets kleiner) gebouwd hebben en deze reserve wel hebben meegenomen. Die gaan wel (vast ook met de nodige moeite en zorgen) op eigen kracht verder. Moeten die én alle andere niet-innovatieven dan de opdraaien voor het risico van de zgn. Innovatieven….

Ik gun ieder een voortbestaan en een goed belegde boterham, maar als door grootse (bouw-)plannen zonder reserve, dit niet lukt dan mag je de rekening niet bij de andere 17000 veehouders neerleggen.
Frans1
spotmelker
Quote Reactie van @jent:
Alleen de leden van "innovatief in de knel" hebben dus wel de stap genomen om te bouwen (al of niet met subsidie) maar in hun plan geen reserve opgenomen om productierechten te kopen. Dat is een keuze...een eigen keuze......

Niet alleen die groep, er zijn er (veel) meer die dat gedaan hebben. Bij innovatief uit de knel hebben ze bij monde van hun voorzitter echt wel in de gaten dan verdere intensivering een doodlopende weg is waar ze graag vanaf willen.
Verder helemaal met je eens.
+1
komelker 2
Te grote dure stal verkopen .En een kleiner passend bedrijf weer kopen.
Een pas op de plaats is ook ondernemen.
vrije boeren
@komelker 2 Is hier 1 verkocht oudijzer prijs
cowboys
@komelker 2 vraagje wie denk je dat gaat bloeden als er bij jou in de buurt wat bedrijven omvallen en een giga schuld achterlaten bij banken en leveranciers? O Ja ook bij rvo?
+3
Coen
@cowboys , dat achterlaten van een giga-schuld valt in de melkveehouderij reuze mee, de grootste verliezer van eigen (familie) vermogen is de boer zelf.
cowboys
@Coen je bent nogal naïef denk je echt dat echte groot groeiers hun eigen geld/ vermogen op het spel zetten
de hoef
Quote Reactie van @cowboys:
dat echte groot groeiers hun eigen geld/ vermogen op het spel zetten

99% wel ja ,
+1
Coen
@cowboys , dan ben ik/zijn wij zeker heel erg naief 😄

nu begrijp ik ook waarom die cowboys met hun rechtspersonen zich niet ze druk maken over overschrijding van hun fosfaatrechten, de dga's blijven buiten schot en de de collega-melkveehouders en de belastingbetaler draaien op voor de boetes 😞
cowboys
@Coen juist ja en dan zal er nog wel een rechter overheen gaan of het allemaal wel of niet klopte wat ze deden
gerrie-hul
Beste minister die we sinds tijden hebben aldus Calon vandaag in de Telegraaf Wie de schoen past trekt hem aan
+11
weurding
@gerrie-hul calon is toe aan een rolletje ductape
broeker
@gerrie-hul kan ook iets zeggen over haar voorgangers, kan ook niks zeggen want wat is "in tijden" definieer "in tijden"
+2
ted9
@gerrie-hul Denk dat we in middels wel weten waarom er weer een minister van landbouw is. Puur om ons op een efficiënte manier als landbouw te saneren niet om de hele sector beter te maken.
diekman
Mestblunder kost minister de kop was een betere titel. Overal chaos en verdeeldheid in boerenland. Alleen de stoppende boer heeft een warme sanering. Dankzij de blijvers wat de overheid geen cent kost. ps Ben geen knelgeval.
Todi
@diekman Ze was de weg even kwijt door de groot aantal geiten maar ze zit nu op de goede weg.
+8
George
Ik vind de kop : Mestblunder minister kost boeren de kop wel heel erg overdreven. Het suggereert dat de teveel of verkeerd vergeven rechten alleen aan hun ten goeden zouden moeten komen en door deze fout ze failliet gaan. Dit gaat me toch wel wat ver. Ik begrijp dat deze mensen zich beroerd en gefrustreerd voelen na hun veel te zware investering maar het geeft je niet automatisch het recht om nu te stellen dat deze fout je de kop kost.
+2
hans1980
@George zitten boeren bij die en automatisch melken en automatisch voeren voor gesubsidieerde stal (eds) 200+ en vaak maar 30-50ha. eigendom.

Maar annie schreier heeft zich voor de kar laten spannen valse hoop wekken
+4
cjw73
@hans1980 viel mij van morgen ook gelijk weer op. Klagen in de krant dat hij voor 100 rechten moet hebben. Maar het eerste wat je ziet is een voeraanschuiver. Nou dan is er ook wel geld om rechten te kopen.
christo
@cjw73 Grappige reactie. Weet je waarom er zoveel van verkocht worden? Omdat ze geld opleveren. Dat is gek he....
+6
ted9
@christo haha halve gevulde stallen en soms amper 45 mk per robot voerrobot kalverdrinkautomaten compleet geïsoleerde stallen (vaak op t woonhuis nog een dak uit de jaren dertig zonder isolatie en de keuken ook). 30 ha grond en trekker met dubbele maaiers getrokken schudders.En maar klagen en smeken om extra rechten omdat ze knelgeval denken te zijn en niks overhouden . Laat sommigen eens beginnen met het kijken naar hun kostprijs dan konden ze rechten kopen van de lopende rekening.
Erik 1979
@ted9 jij bent wel een schreeuwer zeg. Als jij het zo goed weet waarom schrijf je zo'n onzin. Iemand die let op zijn kostprijs koopt geen rechten omdat je die never nooit niet terug verdiend met die rechten. Dat is het probleem met knelgevallen. Die hebben niet gerekend met fosfaat rechten. Of dat slim was wat ze gedaan hebben of niet is niet relevant. LTO wilde hoe dan ook van het melkquotum af. En die hebben vele volledig op een verkeerd spoor gezet. En ja dat was heeeeel dom. Maar dat maakt niet uit. Knelgevallen hebben dat gedaan wat de overheid wilde dus die zal ze moeten helpen. Die zijn verantwoordelijk voor falend beleid. Wel mede mogelijk gemaakt met milieu vereniging LTO.
+7
cjw73
@Erik 1979 volkomen bullshit wat je hier neer schrijft. Ze hadden gewoon oogkleppen op en ze moesten een grote stal hebben. Nou de overheid hoeft helemaal niks te regelen. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat hij doet. En gezien dat het bij jou in het verleden ook niet helemaal goed ging weet je dat maar al te goed. Ze zien maar hoe ze hem.vol krijgen. Dat geldt bij mij net zo. En mijn financiële situatie laat het ook niet toe om voor 50 koeien aan te schaffen.
Erik 1979
@cjw73 heeft niets met mij te maken. Ik zorg wel voor mijzelf. Heb ik op je pik getrapt dat je zo reageert 😂😂😂
Erik 1979
@cjw73 even inhoudelijk. De overheid heeft er een bende van gemaakt. Dat die knelgevallen niet slim gehandeld hebben ben ik het gedeeltelijk met jou eens. Maar die hebben zich WEL aan de wetgeving gehouden. Wat die gedaan hebben is overal verkondigt. Groei groei groei. Het werd niet voor niets bevreidingsdag genoemd. LTO is naar mijn mening meer dader als de overheid omdat zij veel mensen op het verkeerde been gezet hebben. Het minste wat er moet gebeuren is financieel schade loos stellen van de slachtoffers. Zijn ze gewoon verplicht. En ik ben er ook zeker van dat dat gaat gebeuren. Is alleen een lange weg te gaan.
cjw73
@Erik 1979 nou dat schadeloos stellen hoef je niet op te rekenen.
Erik 1979
@cjw73 wacht maar af😎😎😎
+2
ted9
@Erik 1979 Is geen onzin. Een bedrijf dat op de kosten zit en niet te te luxe en extreme risicos neemt kan heel wat hebben en dan zijn banken ook wel bereid om je voor te helpen. Om een koe te melken ben je niet meer nodig dan een dak diepstrooiselbox voer/mestafzet en melkstal.

Je gaat dit jaar toch ook niet voor 10000 per koe grond kopen omdat schouten en lto het alleen maar over grondgebonden hebben.

Trouwens als er iemand schreeuwt dan bij jij het wel. Alleen dan wel vanaf de zijlijn (duitsland) Je vrouw heeft toch zn groot bedrijf op haar naam staan dat van jou wel te verstaan.... volgens mij doet ze ook al het werk of niet.
Erik 1979
@ted9 nogmaals heeft niets met mij te maken. Ik ben het met jou eens dat je op de kosten moet letten. Daarom veel plezier in Brabant met groenlabel stallen. Veel plezier met verplichte weidegang en beperkingen op de liters die je mag leveren
Veel plezier met mestafzet van soms 25 euro per m3. Als je ergens in Europa voor 10.000 per koe grond kunt kopen waar je alle mest op kunt afzetten en het voer kunt telen moet je die kopen. Beetje dom als je dat niet doet. Die fosfaat rechten kunnen die knelgevallen gewoon niet meer opbrengen omdat ze gewoon niet rendabel zijn! Daar ligt het grote probleem. Over die banken... een lachertje.... je moest eens weten bij hoeveel melkveehouders er verteld is dat ze moeten denken aan verkopen. Die krijgen geen geld meer. De enige reden dat een deel van de melkveehouders nog wat krijgen is de zelfde als in Denemarken. Gecontroleerd saneren! Verschil is dat ze in Denemarken bewust bedrijven failliet laten gaan omdat dat meer oplevert voor de stropdassen.
+6
ted9
@Erik 1979 Jij zit teveel in de rol dat alles en iedereen fout is en dat je zelf er niks aan kunt doen en een ander moet opdraaien voor jou keuzes. Iedereen was er zelf bij en heeft zelf een handtekening gezet. Natuurlijk zijn er enkele schreiende gevallen.
Erik 1979
@ted9 die mensen hebben zelf de handtekeningen gezet. Alleen wel met andere spelregels. Op dit moment ben je in Nederland als rundveehouder vogelvrij. Volgens mij kunnen ze op dit moment iedere veehouder uit bed lichten en vastzetten vanwege vermoedelijke fraude. Het valt namelijk onder strafrecht. Omdat er niets duidelijk is hoe de wetgeving in elkaar zit kan er ieder moment weer een ander in de problemen komen. Ze hebben er gewoon een grote bende van gemaakt. En dat moesten die melkveehouders die nu in de problemen zitten allemaal voorzien. Dan verwacht je wel veel zeg. Ik denk dat zelfs John van Spitshoven deze bende niet voorzien had ondanks dat hij erg dicht bij het vuur zat en ons er al voor waarschuwde. Kijk maar eerst in de spiegel. Jij bent gewoon bang om zelf in de problemen te komen omdat er weer wat koeien weg moeten.
+1
ted9
@Erik 1979 Als je niet te gek doet kom niet zo snel in de problemen. door dingen te doen waar je zelf achter staat en alles niet impulsief te doen kun je trots zijn op je eigen keuzes in je leven of die goed of niet goed uitpakken dat zie je wel. Ik ben nergens bang voor geloof in mijn eigen strategie en daar hou ik aan vast.
John Spithoven
@Erik 1979 Erik ik wist dat de wet niet goed in elkaar zat, maar verbaas me elke dag meer en meer. Dat anno 2018 dit nog kan. Doet me denken aan de president verkiezingen in USA. Toen Bush gekozen werd en niet Gore. Dat mensen weken papieren stembriefjes met een vergrootglas zaten te bekijken. De zelfde knulligheid maar dan op een ander onderwerp.
de hoef
Quote Reactie van @Erik 1979:
Als je ergens in Europa voor 10.000 per koe

voor 12000 per koe een recht kopen is toch een minder groot probleem als 1 ha voor twee koeien a 65000
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
1 ha voor twee koeien a 650000

Hoef je niet lang voor te zoeken denk.
+2
de hoef
@pietjepuk jij hebt een nul teveel staan
JohnDeere6serie
@ted9 de openstaande facturen bij de mechanisatie, voerleverancier, loonwerker en melkmachine man zie je niet aan de buitenkant
+2
de hoef
@JohnDeere6serie na een paar maanden hoor je het wel ,trage betalers zijn overal bekend
cjw73
@christo maar als je geen geld hebt is alles te veel hè. En zou niet weten hoe zo'n ding geld op levert. Die onzin wat de verkopers ophangen is nog nooit bewezen.
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
En zou niet weten hoe zo'n ding geld op levert

meer voeren meer melk zeggen ze
Erik 1979
@de hoef Ik vind het eigenlijk ook onzin al die speeltjes. Bij ons 6 x per dag met de shovel en klaar. Voor een familie bedrijf goed te regelen. Wij hebben nu 3 drinkautomaten uit de vorige eeuw hier staan. 30 tot 50 kalfjes per automaat. Loopt goed. Ik hoef echt geen nieuwe. Groeien ze niet beter van. In Nederland moet het wel allemaal duur. Maar dat moeten ze zelf weten.
de hoef
Quote Reactie van @Erik 1979:
Bij ons 6 x per dag

6 keer weet ik hier niet maar kom aardig in de buurt denk ik ,kalver automaat staat op zolder ,groeien van koemelk beter
+1
Erik 1979
@de hoef 3 x melken. De omdrijver moet voor en na het melken rondje rijden en tochtige koeien opschrijven. Is ongeveer om de 4 uur. Niet helemaal.
spotmelker
Quote Reactie van @de hoef:
,groeien van koemelk beter

Hier ook, 4 keer per dag er bij langs en dan gemiddeld >+ €25 dan de vergelijkingsgroep.
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
meer voeren meer melk zeggen ze

dat klopt maar ik betwijfel of door zon schuif ding de koeien meer voer eten.
De koeien een beetje prikkelen door een paar momenten op een dag de koeien niet verzadigd te hebben eten ze mischien wel meer. Ga zelf maar eens boven een cementkuip vol met friet zitten.
de hoef
@pietjepuk hier kan het niet uit ,heb al robot war
maar er was hier een voervoorlichter en die had bij iemand een voorstel gedaan hij betaalde de helft van de juno en wilde ook de helft winst ,schijnt op plekken uit te kunnen
demelkboer
@de hoef meer melk per koe is meer lege boxen in de stal als je het fosfaat technisch bekijkt. Kunt nu beter sober boeren en weinig kosten maken. Extra liters kan niet uit
Noorderling
Quote Reactie van @de hoef:
rvoorlichter en die had bij iemand een voorstel gedaan hij betaalde de helft van de juno en wilde ook de helft winst ,schijnt op plekken uit te kunnen

Ligt compleet er aan hoe de uitgangssituatie is. Als direct na het voeren de snuiten over de beton gaan om het krachtvoer er uit te likken en ze na een uur niet meer bij het voer kunnen kan het inderdaad uit. Goedkoper is een kuub water van een euro in de toverton gooien en het krachtvoer inweken.

Kom je na 27jaar op een breakevenpunt, dat gaat diezelfde schuifrobot niet halen 😁
+3
Flinstone
@pietjepuk wij voeren hier ook 1 keer per dag en schuiven het een keer aan met de tractor en de rest vegen we ervoor!
Echt die voerschuifbotjes dat is compleet waanzin net als voerrobots! Na 10 jaar torenhoge onderhoudskosten komt men erachter dat een tractor met voeraanschuifband dan nog steeds niet versleten is!
Al dat hightechgedoe en zichzelf dan innovatief noemen!
Dit soort dingen drijft de kostprijs ook zonder fosfaatrechten veel te hoog op!
Erik 1979
@Flinstone Ik ben het een keer met jou eens.
Flinstone
@Erik 1979 over Pim Fortuin waren wij het ook eens!
cjw73
@de hoef verkoperpraat de man moet die dingen ook kwijt. Vorig jaar nog onderzoek naar gedaan en bleek helemaal niet aan de orde te zijn. De simpelste manieren hadden de hoogste opname en met afstand de laagste kosten.
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
f verkoperpraat d

was mengvoerverkoper
Todi
@hans1980 Hier gaat tante annie de verkeerde weg in.
Flinstone
@Todi tante Annie gebruikt ze alleen maar voor haar eigen herverkiezing! Broer Frans is ze ook geweest maar na de tijd niks meer van gehoord!
+1
Todi
@hans1980 Duidelijk op de goede weg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0