Beurspraat

Was gister op de beurs in Hardenberg en het viel me op dat in de gesprekken met collega melkveehouders dat men op het gebied van fosfaatrechten men het erop aan laat komen door gewoon door te melken en met een berekening aan het eind van het jaar bij een overschot gewoon de kraan de laatste paar dagen of week,weken open te zetten om onder het plafond te blijven.

Hoor dat verwerkers daar ook bang voor zijn,zelf zit ik ook in die trend te werken en ben dus niet de enige al gaat het alleen op bij niet al te grote overschreidingen

Deel dit topic

Reacties

+2
slagroomvla
Als je nog wil leasen moet je er nu bij zijn, over een paar weken slaan ze elkaar neer voor de laatste porties... Of gewoon de nmv loterij afwachten,dat kan ook...
Jannus
Quote Reactie van @slagroomvla:
Als je nog wil leasen

Afweging heb ik al genomen,ga voor de ramkoers en heb berekening klaar liggen hoeveel en wanneer ik stop met leveren en het viel me op de beurs op dat er meer zo rekenden mede dankszij het onberekenbare van de huidige politieke blunders
+1
hans1980
@Jannus vindt het maar een smeerboel die melk in de mest , kun je toch beter leasen ok misschien is het breakeven maar toch... liters op papier telt mee voor RFC referenties!!
+3
Herbert
Dat creëren die beleidsmakers zelf. Ik ga zoals het nu lijkt er 35 kilo over. Maar als de staffels kleiner waren geweest had ik nog een paar kilo over gehad. Dus ik heb eigenlijk helemaal geen overschot. Waarom moet die berekening per 0.7 kilo fosfaat en niet gewoon per 0.1
Twentsch Land
@Herbert

Dat is opzich wel een goede, zou wel eerlijker zijn.
Herbert
@Twentsch Land in het meest ongunstigste geval voor een bedrijf met 100 koeien kan 1 liter teveel melk je op dit moment 18000 euro aan fosfaatrechten kosten.
cjw73
@Herbert hoezo. Kieper je 200 in de put ben je voor een kleine 80 euro koopman!!🤗🤗🤗
Huppel
@Herbert Om dat te corrigeren in dieren moet je er nu 5 opruimen voor de laatste twee maanden om uit te komen.
+1
hookwood
Volgens tabel 6 gaat het om de productie van melk ter bepaling van de fosfaatproductie. Als je die bepaald aan de hand van de leveringen en je laat de laatste tank weg lopen, dan kan ik me voorstellen dat ze daar bij een eventuele controle moeilijk over gaan doen...

rvo.nl/sites/default/…

(klik om te vergroten)

jg
@hookwood Bangmakerij
hookwood
@jg Heeft niets met bangmakerij te maken. Ik lees gewoon wat er staat. En geef mijn visie daar op. Als je minder melk wilt leveren/produceren zou ik dat tenminste anders doen.
+1
weurding
@hookwood gooi penicilline in je tank, laat het onderzoeken, bewijs geleverd, melk in de put, of zouden ze dat ook meenemen in productie?
+2
cjw73
@hookwood dan laat je toch bij een paar tank wat weg lopen.
putjesschepper
@cjw73 inderdaad doen ook vele
Herbert
@putjesschepper kalveren een schep minder brok en een liter meer melk
+1
dwers
@cjw73 deed ik bij melkquotum ook wel als ik te Veel molk, een langere periode 1e melkmaal laten lopen en dan nog 5 melkmalen in de tank ( hoeft hij de eerste keer ook niet te koelen. )
producent
@hookwood

Het is maar wat je wilt.
Wanneer je met 100 koeien 125 kg boven de vorige forfaitaire schaal zit moet je minimaal 12500 kg melk lozen, een melkprijs van € 0,38 is dat 4750 €.
100 maal 0,7 rechten maal €60,00 is 4200,00 dan nog 500 aan kosten is 4700 €.
En je loopt geen risico.
cjw73
@producent zoiets heet naar je eigen voordeel rekenen!!! De gemiddelde melkprijs is dit jaar nog geen 0.38 cent en lease voor 60 euro is ook niet te koop. Maar verder is het aan iedereen eigen wat ze het beste vinden. Maar waar je op aanlegt klopt wel want vanaf ongeveer de helft van elke staffel kun je beter leasen. Maar zit je er maar 20 a 30 boven kan dit niet uit.
Bekkink
@cjw73 klopt. Als je watermelk levert heb je geen 38 cent dit jaar...
+1
Coen
@producent , de komende weken zullen de bijkomende gevolgen van overschrijding van de fosfaatrechten zwaar in de leaseprijs naar voren komen, dus die leaseprins kan nog wel wat omhoog.
cjw73
@Coen
Quote:
die leaseprins

Da's weer wat nieuws zeker!! 🤔🤔
+1
demelkboer
@cjw73 alaaaaaf
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
Volgens tabel 6 gaat het om de productie van melk ter bepaling van de fosfaatproductie. Als je die bepaald aan de hand van de leveringen en je laat de laatste tank weg lopen, dan kan ik me voorstellen dat ze daar bij een eventuele controle moeilijk over gaan doen...

Op mijn beschikking stond anders de hoeveelheid melk die geleverd was,geen separatiemelk bij opgeteld,dus lijkt me flauwekul
pietjepuk
@Frans1 Zijn een hele boel boeren die bezwaar hebben gemaakt. Deze hebben de seperatiemelk wel toegewezen gekregen. Lijkt me logisch dat dit in het vervolg ook wordt gedaan maar dan zal het wel "vergeten" worden.
Frans1
@pietjepuk Zo wordt elke simpele regel weer compleet verkracht door al dat gezeik. Dan hadden ze iedereen 1-1,5 % bij moeten tellen,die separatiemelk hebben we toch allemaal.Degenen die separatiemelk toegekend hebben gekregen moet dat nu ook weer bijtellen,maar dat gebeurt idd niet,dus weer scheve wetgeving.
labella
@Frans1 die krijgen straks allemaal nog weer een herbeschikking dat het er weer afgetrokken wordt.
KOC1981
Of verwerkers hier echt bang voor zijn durf ik te betwijfelen. in normale jaren zakt de spotprijs tussen kerst en nieuw tot een dieptepunt omdat veel verwerkers maar op halve kracht draaien tijdens de feestdagen. dus zal het hun in die weken misschien niet eens zo slecht uitkomen. (als het tot een relatief klein percentage beperkt blijft)

verder hoor ik deze verhalen ook en is het een logisch gevolg van het gekozen systeem.

wat mij meer zorgen baart is de verhalen van bedrijven die nog 1000 of meer kg fosfaat tekort komen en bewust kiezen om maar gewoon door te melken en te kijken waar het schip strand.
+4
labella
@KOC1981 Dat schip strand niet maar zinkt.
Jaap40
@KOC1981 hoe hou je jezelf voor de gek.....
Brutus64
Melk weg laten lopen helpt niet, melkproduktie kun je niet een paar dagen stop zetten en daarna in het nieuwe jaar weer produceren, dus daar wordt vast op gecontroleerd
grös
@Brutus64
Ook geen melkgeld..
cjw73
@Brutus64 dan laat je toch een maand lang elke keer wat weg lopen. Niemand controleert hoeveel je koeien geven. Dan zijn ze gewoon gezakt.
Brutus64
@cjw73 ik zit er niet mee, blijf onder mijn referentie, misschien nog wat verleasen.
Maar ik heb gebeld met RVO , en die geven aan dat niet alleen de geleverde melk telt voor je fosfaat produktie, maar ook eigen consumptie, biest en antibioticum melk en dus ook de melk die je weg laat lopen.
weurding
Quote Reactie van @Brutus64:
dus ook de melk die je weg laat lopen.

okee, dus ook penicilline melk
hans1980
@Brutus64 wordt geen rekening mee gehouden in fosfaatplanner dus voor separatie melk moet je rechten hebben? Moeilijk aan te tonen, hebben simpele melkstal geen digitale registratie
+1
cjw73
@Brutus64 dat weten ze toch niet.
+2
hans1980
@cjw73 ja ok soms moet je idd niet roomser zijn dan de paus (of v.bakel)
Brutus64
@cjw73 er zijn nogal wat boeren die hun fosfaat quotum hebben verhoogd met bijtelling van deze niet geleverde melk en dat gaat nu ook gebeuren, maar ik ben geen aid ik wil alleen waarschuwen
+1
cjw73
@Brutus64 heb ik toen ook gedaan. Maar ben inmiddels om de fosfaatrechten over gegaan op kunstmelk voor de kalveren. Dus laat hun het dan maar eens hard maken.
Brutus64
@cjw73 oké
Frans1
Quote Reactie van @Brutus64:
er zijn nogal wat boeren die hun fosfaat quotum hebben verhoogd met bijtelling van deze niet geleverde melk en dat gaat nu ook gebeuren,

Die moeten ze allemaal controleren! Toen slim willen wezen,nu de gevolgen dragen
cjw73
@Frans1 daar zijn we al voor afgestraft. Eerst denken dat je iets meer had verdient en toen ging er 8.3 % af. weg was het voordeel en nog vele kilo's extra.😰😰😰
Twentsch Land
@Brutus64

Hoe willen ze dat doen, eigen gebruik ? Peneciline koe als je geen of maar 1 koe met mastitis hebt gehad enz enz .....zijn natuurlijk wel dingen met een hele grote marge.
m uut m
@Twentsch Land
Medirund weten ze precies hoeveel mastitis koeien je had maal jouw gemiddelde productie voila.
Hoeven ze je bedrijf niet eens voor te bezoeken.
+4
demelkboer
@m uut m gezien de jan boel die het het fosfaat dossier aan het worden is zijn dit allemaal zaken in de kant lijn. Ik denk dat de focus iets meer gaat liggen op bedrijven met honderden en duizend kilo s te weinig fosfaat rechten.
m uut m
@demelkboer
Ze kunnen met terug werkende kracht je nog boetes opleggen.
Bij Nvwa moet je je nergens meer over verbazen.
+1
@Brutus64 Vaak biej te bange brutus, het is een grootte bende, en dat word nog ergerderderderderder.
HansBa
@Brutus64 De antibiotica koe er bij in melken, dan moet je wel.....
+1
anonymous_290
Wordt de productie terug gerekend naar of hele jaar of telt de laatste ophaaldag net als bij de superheffing?
Dit scheelt in het gunstigste geval 2 dagen melkproductie
dwers
Kun je zien wat voor waardeloos systeem die P rechten zijn als de melkproductie er aan vast hangt , dacht vroeger op school wat heb ik als boer aan wiskunde .
Maar ik moet eerlijk bekennen dat het niet voor niets is geweest.
+3
J.v.G
Zou typisch iets voor onze overheid zijn! Van bakel 10.000.000 laten produceren zonder rechten en bij een normale boer gaan zeuren over een paar duizend liter separatiemelk!
+1
m uut m
@J.v.G
Als je door separatie melk extra rechten hebt gekregen is het logisch dat hier op wordt gecontroleerd.
Herbert
@m uut m iedereen heeft toch separatiemelk. Waarom zouden alleen de boeren die daar achteraan zijn gegaan en rechten voor gekregen hebben gecontroleerd moeten worden.
hans1980
@Herbert denk dat er in de praktijk meer poeder wordt vervoerd
+1
Frans1
Quote Reactie van @Herbert:
Waarom zouden alleen de boeren die daar achteraan zijn gegaan en rechten voor gekregen hebben gecontroleerd moeten worden.

Omdat die daardoor extra rechten gekregen hebben.Zou nu verkeerd kunnen vallen doordat je net in een hogere klasse komt,maar dat is de consequentie van je keuze destijds
Herbert
@Frans1 iedereen had recht op de rechten op basis van de hoeveelheid geproduceerde melk in 2015. Diegene die in 2015 volle melk voerden aan de kalveren of veel separatiemelk hadden konden het met die regeling rechttrekken omdat de anderen die liters al op papier hadden. Dat alleen die groep dan volgens jullie gecontroleerd moet worden of ze dat nog steeds doen is onzin, dan moet de rest ook gecontroleerd worden of ze nog wel poedermelk voeren.
Twentsch Land
@Herbert

Het kan ook nog anders,

Ik voer altijd zoete melk aan de kalveren en heb geen extra rechten aangevraagd.
J.v.G
@m uut m nee hoor separatie melk is ook geproduceert dus hoort er bij, door een fout kreeg je dit niet automatisch, iedereen had dit extra aan moeten vragen om niet achtergesteld te worden. Weer zo'n domme rvo fout!
Twentsch Land
@J.v.G

Waar is de bron te lezen ?
+1
J.v.G
@Twentsch Land ik heb geen bron. Je kreeg rechten over geproduceerde melk, separatie melk is ook geproduceert. Rvo had dat naar mijn idee dus overal op moeten vragen.
Nu de meesten er geen rechten voor hebben gekregen lijkt het me redelijkerwijs ook niet mee te tellen in de productie bepaling.
cowboys
@J.v.G jij begint het al aardig te snappen de grote vissen zijn te glad die pakt de rvo niet. overal een beetje boertje pesten en een flinke boete er achteraan en volgend jaar laat je het wel en de grote vissen trekken zich er toch niks van aan want als de boete te groot wordt trekken ze de stekker er uit
J.v.G
@cowboys zou me niks verbazen! Apart bv tje waar aan t eind van t jaar geen cent in zit en vervolgens kapot laten gaan met miljoenen fosfaat boete's.
+1
ROORDAJ
Danzou ik nu maar beginnen met het laten lopen van melk en niet op het laatste tank beurt van het jaar.Want dan valt het weer op bij RVO en rekenen ze hem er gewoon weer bij.Anders is het weer meten met twee maten om dat veel bezwwaar heben gemaakt bij de beschiking over niet geleverde maar wel geproduceerde melk van wege ,mastitis,biest,slang vergeten in de tank en weet ik nog al wat.Bewijs je maar dat de laatste tank niet geproduceert is.
hans1980
@ROORDAJ mag je toch zelf weten dat je tank melk doet?
Wolswinkel
@hans1980 Leveringsplicht?
van Ittersum
@ROORDAJ nu nog 60 dagen of 1/6 deel te gaan. Praten we uiteindelijk over een paar kg of extreem veel? Dan is leasen of toch aanpassingen in je veebestand/melkleverantie mogelijk. Dat drastische wat hier besproken wordt is bijna bullshit zou je denken, omdat men dan volgend jaar aan de bak moet met P-rechten. En nu geen geld , volgend jaar ook geen geld van de bank nu de melkprijs zeker geen tendens naar boven aangeeft
Jansky
Je melkrijder vragen of die iets later komt oudjaardsdag >12 uur
Wolswinkel
@Jansky Zal wel een administratieve knip komen!
labella
@Wolswinkel droom lekker verder.
Wolswinkel
@labella Dank je! Maar waarom niet? Fosfaatplanner.nl staat toch ook op de dag af!?
Herbert
@Wolswinkel Nee hoor, gaat denk ik gewoon per tank. Overige melk neem je mee naar de productie voor volgend jaar.
bio boer
@Herbert je eerste tank werd toch ook helemaal getekend

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0