Niet-melkleverend bedrijf mag fosfaatrechten hebben

Op basis van de staatssteunbeschikking van de Europese Commissie voor het fosfaatrechtenstelsel is het mogelijk om niet-melkleverende bedrijven fosfaatrechten te geven. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van landbouw en de Europese Commissie op vragen van Boerderij.

Deel dit topic

Reacties

John Spithoven
Volgens Brussel geschreven in de goedkeuringsbeschikking van 17 dec 2017krijgen 17800 dairy farms rechten krijgen. Non dairy farms gee rechten. Laat het Europese hof er maar wat over zeggen. Kijken wie er beter kan lezen.
+2
demelkboer
@John Spithoven wij verwachten te veel van mensen die er de ballen verstand van hebben. Het gemiddelde Kamerlid of de gemiddelde ambtenaar weet echt niet het verschil tussen een koe pink vaars kalf enz behalve dat ze allemaal voor stront zorgen en dat mag niet. Dus straks weet een half jaar verkl##t en weer meer onzekerheid. Funest voor de sector
+1
overstekend wild
@John Spithoven er is dus ook nog een verschil dus melkleverende en melkproducerende bedrijven. Een bedrijf met vleeskoeien waar kalveren geboren worden is ook een melkproducerend bedrijf
John Spithoven
Dus uitleg Carola: een niet melk leverend bedrijf mag fosfaatrechten hebben. Dus z e stelt ontschotten voor😀
+4
sil
@John Spithoven dat jij niet moe van jezelf wordt............alvast sorry voor mijn opmerking, maar probeer die negatieve spiraal waarin je zit snel om te draaien voor je eigen bestwil.
demelkboer
@John Spithoven of alle kalverhouders ook aan de rechten........
de jonge
@John Spithoven dus mag een vleesveehouder ook rechten hebben??
labella
@John Spithoven Kom op fosfaatrechten kopen en niet meer zeuren.
+1
John Spithoven
@labella Ik heb er genoeg. Strijd niet voor eigen toko in dit geval.
Gaat er om dat de wet goed in elkaar steekt anders zijn we op een keer verder weg dan ooit
de jonge
@John Spithoven hoe moet ik dit nu lezen dan,vleesveebedrijven met code 101 en 102 hebben dus ook recht op fosfaatrechten mits ze die willen?
PIONIER
@de jonge ja dat is al lang duidelijk toch? Als je ze niet wil kun je vrijstelling aanvragen en rechten inleveren.
de jonge
@PIONIER nee dat was niet allang duidelijk,er zijn vleesvee bedrijven die eerst rechten toebedeeld hebben gekregen en later via herbeschikking gekort zijn,dan kunnen die herbeschikkingen dus ook teniet gedaan worden begrijp ik nu wel
+1
John Spithoven
@de jonge Ja, LNV zegt dat het mag moet niet kan geregeld worden met vrijstelling

Maar Brussel zegt nee, mogen ze niet hebben, maar Carola neemt nu die verantwoordelijkheid en leest de brief anders dat EC en onder andere ik.

En verders blijheid vrijheid ik slaap er niet minder om en we zien wel. Voldoende werk voor juristen dat wel.
cowboys
@John Spithoven hoe moet het nu met gemengde bedrijven melkvee en zoogkoeien/vleesvee?
Twentsch Land
@John Spithoven

Maar Brussel kan een eerder gedane uitspraak toch ook herzien, zodat nu wel een en ander kan.

Onlangs was er wel wat te lezen dat de Min en/of andere afgevaardigden in Brussel zijn geweest ?

Met alles wat nu gaande is zou het toch wel behoorlijk onwaarschijnlijk zijn dat er zo maar iets op los wordt geprutteld.
John Spithoven
@Twentsch Land Dat kan, maar uit de mailwisseling van vorige week bleek dat nog niet. Toen zei de EC dat dei inhoud van de brief van 17 dec 2017 leidend was. Maar we gaan het beleven met z'n allen.
+5
George
Ik fok al jongvee op vanaf 2008 en krijg vandaag een brief: Beschikking fosfaatrechten opnieuw beoordelen.
Twee jaar lang me moeten houden aan het aantal stuks jongvee wat ik op 2 juli 2015 had ondanks dat ik geen gebruik van derogatie maak en grondgebonden ben. Twee jaar lang belemmering in mijn bedrijfsvoering en nu twijfelen ze of ik niet ten onrechten fosfaatrechten heb toegewezen gekregen. Wat een bende , ongelooflijk.
John Spithoven
@George Ja George ik heb er net via een advocaat ook een gezien. Heel vreemd, waarom?

Eigenlijk na vanmiddag de reactie van Carola dacht ik tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit een groot verschil. Carola zegt dat wij fout zitten en neemt de verantwoordelijkheid. Verloren terwijl Brussel zegt je hebt wel gelijk.

En dan na deze uitlating in de kamer een brief van RVO aan jongvee opfokkers dat er een terbeschikking komt in het kader van ongeoorloofde staatssteun. Dus de brief zegt je hebt in januari rechten gekregen maar gaan je herbeschikking want je mocht ze niet hebben . Ik snap er niets meer van. Lijkt wel of Carola erin geluist door haar eigen ambtenaren.
George
Quote Reactie van @John Spithoven:
En dan na deze uitlating in de kamer een brief van RVO aan jongvee opfokkers dat er een terbeschikking komt in het kader van ongeoorloofde staatssteun. Dus de brief zegt je hebt in januari rechten gekregen maar gaan je herbeschikking want je mocht ze niet hebben . Ik snap er niets meer van. Lijkt wel of Carola erin geluist door haar eigen ambtenaren.

Dat staat er nog niet, ze gaan het alleen opnieuw beoordelen en moeten dus weer afwachten.
+1
pietjepuk
@George daar gaat je nieuwe bmw. maar dat is geen ramp als ik dit zo is zie. 😁
topgear.nl/autonieuws/…
+5
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
daar gaat je nieuwe bmw. maar dat is geen ramp als ik dit zo is zie.

Wat een waardeloze afgunstige reactie.
demelkboer
@George jij hoefde je in de periode van 2 juli tot 1 1 2018 toch nergens aan te houden behalve de mest wet. Fosfaat reductie was alleen voor melkleverende bedrijven.
George
Quote Reactie van @demelkboer:
Fosfaat reductie was alleen voor melkleverende bedrijven.

Ik heb schrijven gekregen dat ik me er wel aan moest houden!
demelkboer
@George raar mijn opfokker niet
demelkboer
@George raar mijn opfokker niet
+1
Twentsch Land
@George

Dit is zeker waardeloos, wat is hun argument ?

Indien jongveeopfokkers geen rechten krijgen/hoeven te hebben is het onder de klompen aan te voelen dat er een toename komt van jongvee opfok met als gevolg weer een grens overschrijding met vervolgens weer gevolgen.
christo
@Twentsch Land Nog eventjes en RFC heeft het slot op de deur. Per 1-1 een fabrieksquotum. Tot die tijd redden ze zich wel. Ze hebben het knap gespeeld over de lijken van de boeren.
Dikke boe voor wie daar aan meegewerkt hebben.
Twentsch Land
@christo

Ja rfc idd, maar andere fabrieken hebben het niet dus die hun fosfaatrechten volle bak willen melken gaan weg bij rfc om vervolgens hun jongvee te parkeren bij jongveeopfokkers en dus ook bij boeren die gestopt zijn met melken en nog een invulling willen geven aan hun gebouwen en grond....het is niet moeilijk om te zien wat dit brengt.
+3
George
@Twentsch Land
In de brief staat alleen te lezen dat ze de beschikking opnieuw gaan beoordelen. Voor 15 december krijg ik te horen of ik de fosfaatrechten geheel of gedeeltelijk mag houden.

Dit schrijven ze:

Met de beleidsregel fosfaatrechten jongvee hebben vleesveehouders geen fosfaatrechten nodig voor jongvee dat nooit een kalf krijgt en alleen wordt gehouden voor de productie van vlees. De minister heeft besloten dat ze de toekenning van alle bedrijven die hier (deels) mee te maken hebben opnieuw te gaan beoordelen. Daar valt uw bedrijf ook onder. Onze excuses dat we u hier niet eerder over hebben geïnformeerd.

Ongelooflijk zoiets nietwaar?
+1
Twentsch Land
@George

Ja dat is zeker ongelovig, jij fokte toch jongvee op met als doel tot melkkoe ?
+1
George
@Twentsch Land Ja en dat al sinds 2008!
+1
Twentsch Land
@George

Nogmaals ik hoop voor je dat het snel positief uitpakt.
christo
@George Welkom in de boot. Ik gun je een korte vaart met snel weer vaste grond onder de voeten.
+2
George
Quote Reactie van @christo:
Welkom in de boot. Ik gun je een korte vaart met snel weer vaste grond onder de voeten.

Ik ga er niet wakker van liggen. Maar er klopt natuurlijk geen zak van. Twee jaar belemmering in bedrijfsvoering en nu hun zeik optrekken!
pink
@George ik ben ook jongveeopfokker maar heb geen brief gehad, in mijn dossier op rvo.nl staat ook niks
+2
de hoef
Quote Reactie van @Twentsch Land:
jij fokte toch jongvee op met als doel tot melkkoe ?

laat muutm niet horen dat het onze koeien worden
+1
Twentsch Land
@de hoef

Wahahaha 😂
pietjepuk
@George maak je niet zo druk je weet toch dat je jongvee naar een melkveehouder is gegaan. dus geen enkele reden dat jij je fosfaat in moet leveren.
+2
de jonge
@George inderdaad,niet normaal,ze zijn helemaal van het pad af. laat carola maar op de blaren zitten en tegen de ec zeggen,,ipv een 10 met een griffel nemen we ook met een 8 genoegen en alle categorien die er op 1-1-2018 onder vielen laten we eronder vallen of degenen die het aangaat moeten zelf de keuze maken om niet met het fosfaatrechtenstelsel mee te doen dan moeten diegenen ze terug inleveren.
+2
Twentsch Land
@George

Wat nog zou kunnen is dat 1 of meerdere vaarzen niet drachtig zijn geworden en inmiddels voor slacht zijn afgevoerd, bij rvo de conclusie is gemaakt dat het misschien voor die niet drachtige het om vleesvee gaat...maar echt van de zotte.....hoop voor je dat je de rechten gewoon mag houden.
George
@Twentsch Land
Inderdaad er kan er altijd eentje afgevoerd worden welke niet drachtig is geworden of iets anders. Maar dat gebeurd maar zeer sporadisch. Dus niet eerlijk om daar op te korten als je duidelijk al jaren een jongveeopfokker bent. Iedereen heeft kans op uitval.
+1
Twentsch Land
@George

Ja dat is zeker zo. Maar op kantoor achter de computer worden soms vreemde conclusies gemaakt.
+1
pietjepuk
@George neem aan dat de ki insemineert. vraag je de inseminaties van het desbetreffende dier op. Daarmee toon je aan dat het doel melkvee was en klaar.
George
@pietjepuk Ja KI insemineerd
pietjepuk
@George had jij niet zon rood langharig hobbybeest rondlopen? heb je daar misschien rechten voor gehad?
+2
George
@pietjepuk Nee maar je houdt me wel in de gaten. 😄
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Nee maar je houdt me wel in de gaten

heb je zelf gepost 3 jaar geleden is toch ergens 2015

prikkebord.nl/topic/72507/…
+1
weurding
Quote Reactie van @pietjepuk:
heb je zelf gepost 3 jaar geleden is toch ergens 2015

apart voor iemand die nog geen jaar deel uitmaakt van prikkebord, alias meelezer10 😂
+2
weurding
@George jac speurt facebook af, ook al op de hoef zijn pagina gesignaleerd 😁
+2
de hoef
@weurding vond het maar even leuk ,das dan weer jammer
+2
weurding
@de hoef even leuk........ meestal zo als de nieuwsgierigheid bevredigd is 😉
+1
Nico96
@George het gaat dus alleen om de dieren die gust gebleven zijn. Dat zijn er maar een paar lijkt me. Wel muggenzifterij zo.
John Spithoven
@Nico96 Drachtige exportvaarzen. Is daar vanuit Nederland zicht op dat die afkalven? En gaan ze dat/kunnen ze dat natrekken?
buorman
@John Spithoven

Je kunt je zelfs afvragen of die wel rechten moeten/mogen.
Immers die waren dus niet bedoeld om melkkoe in Nl te worden
Twentsch Land
@buorman

Dat gaat niet op, een bekende van mij fokt ook wat jongvee op, niet op voorhand met doel export maar als het moment daar is dat de vaars weg moet/kan wordt de markt bekeken voor hier in Nederland of anders buitenland.
buorman
@Twentsch Land
Alsof er ergens noch een logica zit in de ze hele soap met beschikkingen en herbeschikkingen door rvo.
Ik verbaas me nergens meer over, verbijsteren des te meer.
Stel jou bekende had op peildatum 2/7/15 100 stuks jongvee en heeft daar rechten voor gehad.
Deze dieren zijn [deels] naar nu blijkt, drachtig geexporteerd.
Zijn dus geen mk in Nl geworden en hebben hier ook geen kalf gekregen.
Zou het jou verbazen dat rvo NU van mening is dat ze geen rechten hadden gehoeven?
Het is natuurlijk met een reden dat bv George een dergelijke brief krijgt
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @buorman:
Zijn dus geen mk in Nl geworden en hebben hier ook geen kalf gekregen.Zou het jou verbazen dat rvo NU van mening is dat ze geen rechten hadden gehoeven?

Lachen! Zo door redenerend wil dit dus zeggen dat opfok voor export zonder rechten mogelijk is. In feite maakt RVO op het moment dat zij voor een bepaalde groep dieren de rechten intrekt nieuwe jurisprudentie voor het houden van vee zonder fosfaatrechten. Wordt vast vervolgd.
demelkboer
@Jack Rijlaarsdam vaarzen opfokken voor export. Export 10 km over de grens. Laten kalven. En weer invoeren. ( op andere lotnummers is optioneel)
+2
labella
@Jack Rijlaarsdam Ze maken er een steeds grotere puinhoop van.
+2
grondlozeboer
@labella en steeds dachten we dat t niet erger kon...
Nico96
@John Spithoven Geen idee, zou wel moeten kunnen, elk land in Europa heeft als het goed is een I&R systeem.
Twentsch Land
@John Spithoven

Zou dat wat uitmaken !

Het dier heeft Nederland levend verlaten en dan is het daarmee een afgedane zaak, denk ik.
John Spithoven
@Twentsch Land Voor mij niets, misschien voor jou ook niet.

Maar als er 60000 vaarzen de grens overgaan en LNV zegt de rechten inleveren ongeoorloofde staatssteun, dan komt er weer fosfaat vrij En er moet weer een vrijstelling opgetuigd worden voor jongveebedrijf. En dat terwijl de wet al 10 maanden loopt. Mag toch wel een keer duidelijkheid verwachten. Zit zelf als 20 maanden te wachten op een antwoord van een kleine administratieve fout. Ik snap best dat mensen daar chagrijnig van worden.
+2
labella
@John Spithoven Die pinken hebben het doel om af te kalven dus fosfaatrechten nodig. Of ze geexporteerd worden is niet interessant.
John Spithoven
@labella Waarom die brief dan
+3
labella
@John Spithoven Omdat ze het zelf ook niet meer weten denk ik.
buorman
@labella
Omdat ze niet gekalfd hebben/melkkoe zijn geworden in Ned?
Het is tenslotte een Nl wet
Twentsch Land
@buorman

Niet gekalfd betekent nog niet het eind ( geslacht/overleden).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
68
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0