Oud-bewindsman Bleker demonstreert tegen beleid opvolger Schouten

Het gebeurt zelden: een oud-bewindspersoon die demonstreert tegen het beleid van zijn opvolger. Vandaag staat Henk Bleker tussen de koeienstront op het Binnenhof. Hij wil de Nederlandse export van jongvee ‘van de ondergang redden’.

,Als je ergens passie voor hebt, dan doe je dit”, zegt de oud-bewindspersoon over zijn actie. ,,Ik ga niet voor een ditje of datje demonstreren. Het moet ergens over gaan. En dat is vandaag zo. Ik spring in de bres voor Hollands glorie.”

Bleker is nu voorzitter van de brancheorganisatie Vee & Logistiek Nederland. Hij wordt betaald om op te komen voor vee-exporteurs. Die zitten in de knel door het fosfaatstelsel, dat boeren verplicht om mestrechten te kopen voor elke koe die ze bezitten. Zo wil de overheid het mestprobleem in de perken houden.

,,Het gevolg is dat boeren massaal hun jongvee moeten wegdoen, omdat die dieren nog geen melk geven en daardoor te weinig geld opleveren. Ook is het voor veel opfokkers door de fosfaatrechten onbetaalbaar geworden om kalfjes groot te brengen. Het gevolg: de export van jongvee stort in.”

Deel dit topic

Reacties

de hoef
Eindelijk 1 met ballen
buitenveld
@de hoef zag je overbuurman uit brakel er ook rond lopen
de hoef
@buitenveld van de wetering
buitenveld
@de hoef ja joop vd wetering
putjesschepper
@de hoef dat heeft ie zeker met een vriendin dertig jaar jonger🤣
Grasbaal
Vaarzenexport goed voor 275 miljoen euro

Volgens Bleker levert de export van vaarzen jaarlijks 75 miljoen euro op aan omzet en zorgen de vaarzen ook nog voor 200 miljoen euro aan export van kennis, diensten en producten als huisvesting. ‘Er dreigt aan een traditie van 150 jaar export van runderen een einde te komen door de fosfaatwetgeving. Het is gewoon een weeffout in de wetgeving.’

Met vaarzen op het binnenhof
Bleker staat vandaag met een aantal vaarzen op het Binnenhof en hij deelt brochures uit over het plan voor vrijstelling. ‘Exportvaarzen zijn verantwoordelijk voor minder dan 1 procent van de totale runderpopulatie van Nederland. Binnen de fosfaatwetgeving moet daar toch een oplossing voor te vinden zijn.’

Meer: veeteelt.nl/economie/nieuws/…
+1
buorman
Quote Reactie van @Grasbaal:
Het is gewoon een weeffout in de wetgeving.’

Een weeffout IN de wet?
Die hele wet is een weeffout, en dat komt omdat er een heel leger onbekwamen, en lieden met eigenbelang aan het weefgetouw stonden....
huub
Bleker is nog altijd voorzitter van Vee en Logistiek Nederland. Vee-exporteurs zien hun handel instorten, de exporteurs zijn ook de enigen die er wat aan verdienen. Als opfokker leg je er, ook zonder fosfaatrechten, geld bij.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @huub:
Vee-exporteurs zien hun handel instorten,

Naam en werk veranderen in vee- importeurs , daar komt wss met huidige fosfaatprijzen wel handel in.
KuikenenKoe
Best wel een bijzondere actie van iemand die heeft gewaarschuwd dat er rechten zouden komen bij overschrijding productieplafond fosfaat . Mocht export jongvee worden vrijgesteld dan tellen ze om de donder nog wel mee voor totale nederlandse fosfaat productie
.
Dit geldt tevens ook voor jongvee van vleesvee die nu worden vrijgesteld .
Het grappige is dat uit sommige reacties hier op het bord enkelen menen dat deze rechten weer moeten worden uit gedeeld. Lijkt mij dat hierdoor de totale fosfaat productie beslist niet gaat zakken .
christo
@KuikenenKoe ?je weet niet waar je over praat. we gaan er dit jaar 10 miljoen kilo onder uitkomen. En dan zeg je dat er geen ruimte is. Man, er is ruimte om iedereen te helpen.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @christo:
je weet niet waar je over praat

idem
buorman
Als jullie nu eens aangaven welk plafond je bedoeld, het landelijke. of het melkveefosfaatplafond?
Zou denk ik voor velen net iets duidelijker zijn, en daarmee misverstanden en verwensingen kunnen voorkomen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's export , jongvee , bleker , henk bleker en opvolger geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0