Nederland in de fout bij toedelen fosfaatrechten

Goedemorgen Carola, Frank en Marjolein.

Bij het toedelen van fosfaatrechten aan boerenbedrijven maakte Nederland grote fouten. De afspraken die het ministerie van Landbouw maakte met de Europese Commissie werden geschonden. Het gevolg is dat Nederlandse melkveehouders hardere klappen krijgen, dan volgens de Europese wetgeving nodig was geweest.

De verruimde definitie van melkvee die Schouten hanteert, valt verkeerd in Brussel. Dit is niet afgesproken. Vleesvee valt niet onder de definitie van ‘dairy farms’ en ‘dairy cows’, dus is hier sprake van ongeoorloofde staatssteun oordeelt Brussel. Nederland probeert zich eruit te redden door in Brussel te verklaren dat de wetgeving onduidelijk zou zijn over de definitie van melkvee. Nederland belooft de Europese Commissie snel orde op zaken te stellen.

Deel dit topic

Reacties

+5
demelkboer
Er is denk ik eerst nog 4 miljoen kg fosfaat nodig om de 8.3% korting te niet te doen. Als je kunt korten om onder het plafond te komen moet je ook weer terug geven als je te veel gekort hebt.
+1
diekman
Als je dit zo leest zijn er genoeg fosfaatrechten. Het aantal koeien zit al ruim onder het fosfaatplafond. Vanwaar die vraag naar rechten. Terug die korting.
robbies
Quote Reactie van @diekman:
Terug die korting.

Dat gaat niet gebeuren. Eén zo'n jaar als 2014 en we schieten massaal boven het plafond
groeier
@diekman
Nee enkel alle kleinere extensieve bedrijven zouden ieder 1000 fosfaatrechten erbij moeten krijgen.
+2
cjw73
@groeier ben jezelf of zoveel nodig ofzo.
bio boer
@groeier als ik aan een klein extensief bedrijf denk dan is dat een verdubelling van zijn rechten
dwers
@groeier met 500 er bij ben ik ook wel tevreden , zit nu op 67 kg P per HA aan rechten. ( 32 HA )
+23
John Spithoven
Top meid die Geesje, krijgt met een klein clubje meer voor elkaar dan de complete belangenbehartiging.
+2
jg
@John Spithoven Bij LTO zal dit ook bekend zijn maar communiceren hier niet over, is dat in het belang van de leden ?
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
meer voor elkaar

Wat dan?
+2
slagroomvla
Ik lees niets nieuws...
bio boer
@slagroomvla het nieuws is dat er beweging in de zaak komt eerst vertelde @John Spithoven het hier maar hoorde je er niks over nu gaat het balletje rollen en moet schouten wel actie ondernemen dat moet hoe langer het duurt hoe groter de gaos om er hadel gedaan wordt
+4
John Spithoven
@slagroomvla Je wil niet weten wat een energie het mij en anderen kost om het zo ver te krijgen
+5
christo
@John Spithoven Het lintje van Cees kan zo in de wasmachine. Dan is de stank er wel af. En dan speld ik hem graag bij jou op.
Erik 1979
@christo en dan stuur ik hem een bloemetje voor het terecht ontvangen van een lintje!
+1
Todi
@John Spithoven Ze hebben [bewust?] de begroting niet goed. Dat komt toch wel vaker voor bij de overheid. Zie het sneltrein project. Oplossing is alles op rechten zetten en doorrrrrr.
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
Je wil niet weten wat een energie het mij en anderen kost om het zo ver te krijgen

Ja leuk, maar wat bereik je ermee?
John Spithoven
@slagroomvla Als eenling niets, maar hier passief roepen bereik je ook niets. Als de belangenbehartiging nu in beweging komt kan er misschien rechtvaardiger beleid komen. En anders korten, korten korten . Aan jullie de keuze.
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
kan er misschien rechtvaardiger beleid komen.

Geloof je het zelf?
@John Spithoven Heb je al wat gehoord van LTO/RABO/RFC/NZO, hoe gaat men dit onoplosbare probleem oplossen, of probeert men in brussel de zaak te bekokstofen .
+14
Nou RFC hoe gaan jullie dit oplossen, er moest toch minder melk komen, en daar werd de fosfaat reductie voor (mis)gebruikt. O wat zullen jullie bij de TOP hebben gelachen toen dit lukte. Honderd duizenden koeien voorNIKS de dood in gejaagd !!!! Slapen jullie nog wel rustig, geld ook voor LTO , en de jaknikkers.Ook nu worden we bedonderd. Zeg toppers hoeveel fosfaat is er deze (droge)zomer uitgespoeld ??? WAAAAAAT niks .
+2
demelkboer
Kort gezegd hebben we hier op het prikkebord al legio problemen aangegeven tav het verdelen van de rechten:

-Zelfverzuivelaars
-Tabel 6 te kort
-Vleesveehouders
-Jongveeopfokkers
-17800 bedrijven
-de staffeling in tabel 6
-knelgevallen
-innovatieve knelgevallen
-stoppersregeling
-Jongvee de grens over
-..
-....
-.......

lekker zooitje zo. John hebben we nog plakketjes of toch tijd voor een nieuwe binnen en misschien ook wel buiten band?
+3
Herbert
@demelkboer we zijn een weg ingeslagen met allemaal scherpe steentjes dus dat heeft ook geen zin. Rechtsomkeer naar de 2 gve per hectare is een betere route
John Spithoven
@demelkboer Ik ben bang dat het een nieuwe band wordt
demelkboer
@John Spithoven Ik weet het niet, maar ik merk wel dat niemand en keuze durft te maken. Dat is nog meer funest dan het maken van een minder goed keuze.

Ik denk wel dat de peildatum een feit blijft maar dat het jongvee nog wel eens buiten de fosfaatrechten kan blijven. Maar dan in combinatie met een soort jongvee getal dat niet uitwisselbaar is met melkvee. Er gaat nu veel jongvee de grens over waar door de stikstof productie per saldo stijgt. Het volgende probleem dient zich dan meet een weer aan. Eigenlijk is er al een beperking van RFC op het aantal melkkoeien of de productie van P2o5 door melkkoeien en dat is de 10tjes regeling.
buorman
@John Spithoven
Dan gelijk maar een heel nieuw wiel, anders blijkt die nieuwe tubeless band weer geen lucht te houden omdat de velg versleten is.
Moet je alsnog weer met binnenband gaan klooien met daardoor een risico op een klapper.
bio boer
@John Spithoven wat nog wel zou kunnen is al het jongvee er buiten laten dus alle rechten die zijn uitgegeven op code 101 en 102 intrekken dus alleen op code 100 rechten die staan allen maar op melkleverende bedrijven met jongvee gaan we nooit over het plafond er is geen reden om die masaal tegaan houden
robbies
Quote Reactie van @bio boer:
wat nog wel zou kunnen is al het jongvee er buiten laten dus alle rechten die zijn uitgegeven op code 101 en 102 intrekken dus alleen op code 100 rechten die staan allen maar op melkleverende bedrijven met jongvee gaan we nooit over het plafond er is geen reden om die masaal tegaan houden

Dat kan dus niet, want peildata mogen alleen in het heden liggen. Mocht er iets komen (wat ik betwijfel) dan komt er waarschijnlijk een nieuwe peildatum voor alleen melkvee en valt jongvee erbuiten. De jongvee-inwisselaars zijn dan weer spekkoper. Daarvoor moet er een wetswijziging komen en de polonaise weer langs Brussel. Het alternatief is een generieke korting die per 1 januari zonder politieke besluitvorming kan worden afgekondigd. Tel maar na wat de oplossing gaat zijn
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Het alternatief is een generieke korting die per 1 januari zonder politieke besluitvorming kan worden afgekondigd.

Dat is de kortste klap. Kan toch pas vanaf 2020 zonder wetswijziging?
robbies
@Jack Rijlaarsdam In principe wel, maar onder druk wordt alles vloeibaar.
Twentsch Land
@robbies

Met welke datum hoeveelheid grond en fosfaat ?
bio boer
@demelkboer het systeem is gewoon te complex door door dat melk leeftijd jongvee invloed heeft op je productie zijn er nog die willen het nog complexer maken door de kringloopwijzer er bij in te betrekken bij hander 10% afrooming maak het lastiger met de handel als je jongvee uitschaard kun je er niet zo paar 100 kg heen schuiven zonder 10% kwijt teraken hele plan is gewoon slecht
Coen
@bio boer , LTO wilde alleen super-technocratische oplossingen, zie hier het voorlopige eindresultaat.

de outlook moest en moet zijn: grondgebonden melkveehouderij, op goede cultuurgronden 125 kg P2O5 per hectare en alles daarboven de komende 10 jaar lineair afromen
Wolswinkel
Het ministerie is bezig met een herziening van de “definitie melkveebedrijf” om dit vervolgens te laten toetsen door de EC. Lijkt me dat ze jongvee aantoonbaar bestemd voor melkveehouderij daar in zijn geheel onder laten vallen, schieten zichzelf anders alleen maar meer in de voet?!
demelkboer
Quote Reactie van @Wolswinkel:
schieten zichzelf anders alleen maar meer
Ik denk juist andersom. Definitie kan ook worden bedrijf waar melk wordt geproduceerd. Anders moeten ze in de beschikking van de E.U. het aantal bedrijven op rekken naar boven de 17800.
bio boer
@demelkboer gewoon alle dieren op code 101 en 102 vrij stellen alle rechten die daar op zijn uitgegeven intrekken code 100 dieren staan alleen bij melkleverende bedrijven
Todi
@bio boer Dus het hele mest beleid wordt verkracht?
bio boer
@Todi hoe zo dat zie de gedachte nog niet?
Twentsch Land
@bio boer

Geen oplossing, alleen voor melkvee rechten en jongvee weer vogelvrij is vragen om problemen, veel waar onder ik zullen latente ruimt vullen met jongveeopfok.
bio boer
@Twentsch Land gebeurde toch ook niet in het melkqoutum tijd perk is niet zo dat je nu opeens veel kan verdienen met jongvee
bio boer
@Twentsch Land ik ben niet anders gaan boeren die rechten kunnen de pot op ga gewoon door zo ik gedaan heb gewoon rechten bij gekocht
Wolswinkel
@bio boer zullen best wat bedrijven anders over denken die hun jongvee percentage hebben”geoptimaliseerd” tbv het gedeeltelijk opvangen van de generieke korting.
+2
bio boer
@Wolswinkel dat is waat er zijn ook die hebben al het jongvee weg gedaan om zo die rechten voor melkkoeien te benutten
+1
hans1980
@bio boer dus gewoon de ingeslagen weg doorgaan...

Jongvee hoort op dairy farms en dan moeten ze die opfok bedrijven maar op één of anderen manier LINKEN aan melkveebedrijven >>>probleem opgelost!!!
bio boer
@hans1980 ja denk jij dat Brussel daar akoord mee gaat
demelkboer
@Twentsch Land dat kost alleen maar geld
verwijderd
+4
christo
@groeier 3 per hectare. bemesten op maat, overschot naar de akkerbouw.
+4
klompen
Wat een bende eigenlijk te triest voor woorden
+1
hans1980
Enkel verliezers

Nu bijna 3jaar na "bevrijdingsdag" weten we nog niet waar we aan toe zijn.
Kunt bijna geen ondernemers plan meer maken ? Wel niet investeren in p wel niet investeren in grond ? Extra melk wordt gekort met zwaar oncooperatieve 10 cent

Wat een kut land!
+1
bio boer
@hans1980 tekoop bord al in de voortuin staan?
+2
anonymous_290
Een eventuele volgende korting alleen toepassen bij grondgebonden bedrijven.
Dan kunnen deze het gekorte deel weer terug vragen uit de fosfaatbank van de minister.
Zal wel niet veel medestanders krijgen , maar dat is precies de bedoeling van de overheid om ons tegen elkaar op te zetten.
bio boer
@anonymous_290 volgens mij is dat juridisch niet mogelijk pas in 2020
vremanfarm
Wat een doemdenkers toch allemaal weer ,bang maken voor iets dat nog uit gevonden moet worden.Mijn buurman moet deze week 3 dagen in hardenberg staan en zei gisteren ik weet nu al het gespreks onderwerp voor 3 dagen.
Wolswinkel
@vremanfarm Ja juust! Ondertussen 43 kg met 3,90%e?💪🏻
Erco
@Wolswinkel alleen bij zijn oudmelkte koeien red ie dat al 😄
cjw73
@Erco had alleen verwacht dat hij topmelker van Nederland was en toch niet zien staan.😜
vremanfarm
@cjw73 nee?
m uut m
@vremanfarm
Vreba Melkvee BV, De Rips

3x

235

4,01

14.249

3,83

3,35

546

478

2.986

0,0
pieta
@m uut m Dat is ie niet. Hij had het pas nog over 3,8 eiwit in de melk. Hij zal het wel niet verward hebben met vet%.
+1
m uut m
@pieta
Dat dacht ik ook al.
cjw73
@pieta daarom mij opmerking. Met 43 kilo per dag kom je ver boven de 13000 en dan 3.8 eiwit dan stond hij ver boven aan. De meeste topmelker kunnen alleen dromen van 3.8 eiwit.
Druk
@cjw73
Alleen het topbedrijf in De Rips in de melkcontrole, de productie van overige 2000 stuks blijft dus gissen
+1
pieta
@cjw73 Weet ik. Ik vind het wel prima. Ik voel me in behoorlijke prutser als ik zijn resultaten hoor. 😁
Erik 1979
Wat is het probleem om eenvoudig de jongvee en vleesveebedrijven vrij te stellen van fosfaat rechten. Dan voldoen ze toch aan het fosfaat plafond voor de melkveehouderij die Brussel stelt. Dat dan iedere kilo fosfaat gebruikt wordt voor melkvee is toch helemaal niet relevant voor Brussel. Die willen alleen melkveehouders onder fosfaat plafond zoals ik het nu begrijp.
+1
matt
@Erik 1979 probleem is dat er al een hoop verhandeld is,wil je dat weer allemaal terug gaan draaien?

Waarom ze hier in eerste instantie niet voor gekozen hebben,is me niet duidelijk.
+2
bio boer
@matt wilde campina niet he bang dat al het jongvee voor melkoeien weden verwisseld die hadden maar een doel minder melk
+2
christo
@bio boer Degene die er verantwoordelijk voor is heeft de geschiedenis van zijn linkedin profiel gewist.
+1
Erik 1979
@bio boer iedereen die vrij kan melken melkt maximaal. Dat beetje melk wat er in Nederland bij komt verdwijnt later toch weer door te hoge mestafzet kosten. Vrije markt weten jullie nog 😉. Campina moet niet zeiken maar verwerken of op supermarkt de extra melk verkopen en dan wat minder uitbetalen. Dat was toch het plan. Vrije markt. Als ze iets minder melk willen dan moet je Europees begrenzen en de wetgeving water dicht maken. Nu geeft het alleen maar slachtoffers.
m uut m
Er was op 2 juli voor 69 miljoen kg fosfaat voor melkkoeien de rest was voor jv.
bio boer
@m uut m kun je na gaan hoe veel melkoeien er nog bij kunnen
+1
hans1980
@bio boer RFC is druk bezig fabrieksquotum te borgen
@hans1980 Ja je hebt BORGEN en BEREN !!!
@hans1980 Wat zegt BRUSSEL hiervan , dat nederland het qoutum weer invoert ???
+8
PRIKKERS hou er rekening mee dat er iets uit de bus komt waar wij niet op rekenen, iets kroms, waar geen logica in zit. RATTEN dat zijn het !!!
+1
huske
@Detukkeroettwente p rechten is een proefballonnetje voor n rechten.
+1
JohnDeere6serie
RVO blijkt zelf een grote fraudeur! Calon zal al bezig zijn met z'n praatje voor Nieuwsuur waarin hij gaat vertellen dat hij Schouten geen hand meer geeft tot ze ze openbaar wast in onschuld.
Tukker ook last gehad vandaag? Die koude wind tot daar aan toe maar alle methaan lachgas en 0,04% CO2 ik vond het niet te harden!
+1
@JohnDeere6serie Ja enorm veel last van gehad, we dedubbellucht weer aan de trekker gedaan , er is geen doorkomen aan.
hans1980
Nog goed 60 dagen te gaan en het eerste fosfaatrechten jaar zit erop , volgens sommigen zou het toekennen van fosfaatrechten op non dairy farms een vorm van staatssteun betekenen dus in het jaar 2018 voldoet NL niet aan de eisen van Brussel.
Rechten van vleesvee worden teruggehaald dus die hobbel is genomen, nu het jongvee verhaal op dairy farms dus toegekend en fosfaatrechten voor uitgegeven, voor opfokbedrijven is het de vraag hoe Brussel hierna kijkt?
Kan (moet)men deze rechten omzetten in andere categorie?
Of kunnen deze rechten blijven bestaan?
Lijkt me een issue dat voorrang heeft boven CO2 onzin!

Hoop dat LTO prikkers eens een keer duidelijkheid verschaffen (dat zijn ze in mijn optiek wel verschuldigd) dus bv. @henkschoonveld1 of íemand anders van de LTO?

Komt het nog goed in 2018????
George
Quote Reactie van @hans1980:
Komt het nog goed in 2018????

Dat weet je toch!
KNMEG
hans1980
@George nee , en wacht op uitleg van personen die deze fosfaatrechten issue in zijn/haar portefeuille hebben..
Erik 1979
@hans1980 en jij gelooft dat ze de waarheid vertellen na al dat geklungel?
christo
@Erik 1979 Er zijn nog steeds mensen die dat doen.
hans1980
@Erik 1979 weet het niet?
Maar om nu deze belangrijke discussie te bevuilen met CO2 onzin...

8 weken nog kom op lto zeg het wat is het plan ben er goed klaar mee na bijna 3 jaar na bevrijdingsdag
cjw73
@hans1980 ze moeten zelf eerst weer even anticiperen op de plannen voor het bekend wordt.
Erik 1979
@hans1980 Ik snap die paar leden niet. Als ik contributie betaald had dan had ik alleen alle opritten van die bestuurders bij ons in de buurt geblokkeerd tot ze de bende opgeruimd hadden. Ze belemmeren ons ook in ons bedrijf. Dan doe ik het zelfde terug. Alleen dan veel harder. Bijna iedereen is te bang.
Twentsch Land
@Erik 1979

Vooral doen, grote kans dat je met kerst mee eet uit de grote pan.
Jannus
Quote Reactie van @Erik 1979:
die bestuurders bij ons in de buurt

Je vergeet dat de in de politieke arena er meer partijen meepraten dan die paar stropoppen van sector waar-we-er-nog-wel-een-paar-van-kunnen-missen en die met hun knikkers heel anders omgaan dan de gemiddelde boer
robbies
Quote Reactie van @hans1980:
8 weken nog kom op lto zeg het wat is het plan ben er goed klaar mee na bijna 3 jaar na bevrijdingsdag

Je kunt LTO veel verwijten, maar op de uitvoering van het stelsel hebben ze geen grip Hans
hans1980
@robbies ze kunnen toch de voortgang melden???
Twentsch Land
@hans1980

Vooruitgang ?

Zou die er zijn ?
labella
@hans1980 Het komt vast wel een keer goed, maar niet in 2018.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frank en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
93
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN