Illustratie van: dikketrekker
22

Wat is de ervaring met overstap op VLOG melk?

In 2017 stapten Jan en Lisanne Oskam over op het produceren van VLOG-melk. Jan vertelt over deze ervaring.

Deel dit topic

Reacties

Ze doen net of gangbaar voer vergif is
+1
@robbies Vegetariërs en veganisten zijn toch grootverbruikers van soja? Waar vandaan en welke kwaliteit?
De grootste verandering was voor de voerleveranciers, die moet het anders plannen met zijn voer. Normaal kies je hoogstens uit 2 tot 4 soorten krachtvoer en als je dat eenmaal vastgelegd hebt bij de voerleverancier gaat dat automatisch.

Ik heb geen jongvee en dat gaf eerst even wat oplettendheid maar nu loopt dat ook als een trein.
Met alle technieken die er inmiddels zijn om DNA te lezen, zal het toch wel mogelijk zijn om op afzienbare tijd te veredelen op de klassieke manier tot het gewenste opbrengst-resultaat ipv gerotzooi in het DNA om bijv. glyfosfaatbestendig gewas te verkrijgen? Idd dikke kans dat VLOG binnen enkele jaren de standaard wordt.
Quote Reactie van @BertK:
fzienbare tijd te veredelen op de klassieke manier tot het gewenste opbrengst-resultaat

het gaat om onkruid bestrijding......enig idee van de onkruid bestrijding in vlog producten?
@sorry Zit er gewoon gratis bij in?
VLOG wordt de standaard net als weidemelk.
@ted9 vlog misschien wel maar weidemelk dat ga je volgens mij niet mee maken .
+1
@kaas vlog ook niet. Voerboer van de heus zei vorige gewoon dat er dan bij lange na niet eiwit genoeg is in de eu. En alles wat met de boot komt is niet gmo vrij.
+1
Quote Reactie van @cjw73:
En alles wat met de boot komt is niet gmo vrij.

Als de koper vrij wil(of beter,moet) zul je als leverancier moeten,of je wilt of niet.

Het grappige hieraan vind ik dat Monsanto die dacht een monopoliepositie in voedselgewassen te verwerven zo een grote stok in de spaken gestoken krijgt
+1
@cjw73 Niet De Heus bepaald of VLOG doorzet, de afnemer bepaald. Ook De Heus gaat zijn zeilen bijzetten en anders denken, kwestie van tijd. Moet ook wel anders missen hun de boot
@van Ittersum daar heb je gelijk in. Maar als je er een gebrek aan grondstoffen komt en dat zit er al aan te komen zei hij. Dan keer de wal het schip gewoon. En van uit zuid en Latijns-Amerika hoeven we geen verandering te verwachten.
@cjw73 dan gaat de prijs van soja zodanig omhoog dat het zichzelf uit de markt werkt en ruimte komt voor alternatieven als die wel nodig zijn. Ik denk dat we op bedrijfsniveau meer aan wisselteelt gaan doen of/met sneller niet kerende grondbewerking. Snijdt het mes aan twee kanten, hogere % eiwit van eigen bedrijf en geen aanvoer van grondstoffen.
@van Ittersum of dat de vlog melk er niet meer na betaald wordt en dan stappen de meeste er zo weer uit. Het rendement is al niet erg groot. Alleen jullie worden allemaal compleet onder de tafel gelult daar vanuit Amersfoort. Er wordt bij ons veel en veel minder gestuurd in die richting.
+4
Quote Reactie van @cjw73:
En alles wat met de boot komt is niet gmo vrij.

Als alle grote fabrieken opeens bijna tegelijk vlog gaan eisen/voeren, kan er maar een ding met de prijs van vlogvoer gebeuren, en maar een ding met de prijs van vlogmelk, en die gaan dan beiden niet de goede kant op.
@cs-agrar wat was er mis met gg soja boeren in us doen jaren gg soja voeren.
Er is 0,0 bewijs dat het schadelijk is
@hans1980 Die soja zal wel, maar glyfosfaat is verdacht!
+1
@BertK glyfosaat heeft gewoon veel voordelen minder roeren in de grond geen onnodig verstoken van diesel om groenbemester er onder te krijgen en minder andere chemicaliën nodig voor onkruidbestrijding
@kaas jij weet niet hoe oud ik ben. Maar als ik kijk wat ze de laatste tijd allemaal voor duurzaamheid gekheid bedacht hebben in een korte tijd dan kon weidegang de volgende stap wel zijn.
+1
Je hoeft dus alleen qut lip een factuur met vlog te laten zien,dat is alles begrijp ik..
+1
@matt komt er in feite op neer dat indien je weidegang toepast, gesloten bedrijf hebt in voeren en dieren en goed scoort bij Qlip je alleen nog hoeft over te schakelen naar ander voer. Zit je een beetje normaal in je melkproductie en hoef je niet te veel soja of andere grondstoffen aan te voeren je best financieel er op vooruit kan gaan. Tenminste dat gevoel heb ik erbij, maar dat kan ook tussen de oren zitten omdat het vergelijk nu weg is en ik geen data bij houdt van voerkosten etc. De RC stand is mijn maatlat en dat lukt aardig op dit ogenblik
+1
Ik heb een productie brok en een eiwit brok.
Alleen de laatste wordt met vlog voelbaar duurder.
Hier voer ik in de winter ongeveer 2-3 kilo van en in de zomer 1 kilo.
Maar ga ik meer bijproducten eiwit rijk door het ransoen gooien zak ik per dag een kilo.
Denk niet dat er een groot prijsverschil komt in de bijproducten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Oskam en ervaring geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN