Borging Kringloopwijzer

Hoe gaan we de kringloopwijzer goed borgen? Rfc gaat volgend jaar een beloning geven voor een goed ingevulde kringloopwijzer. Hoe gaan we voorkomen dat daar misbruik van gemaakt wordt?

Deel dit topic

christo

Laatste  |  

Reacties

+5
labella
Dat is niet te voorkomen met die sjoemelwijzer.
jan w
@labella
Straks wordt je afgerekend op je sjoemelwijzer!
christo
@jan w Nee, met een goede invoer is geld te verdienen. Dat heet positief benaderen. Fff puzzelen met een hulpje en er is een inkomen extra binnengeharkt.
jan w
Quote Reactie van @christo:
Nee, met een goede invoer is geld te verdienen

Ik denk dat je mijn opmerking verkeerd intre-pedingest. Ik zie de hele kringloopwijzer ook als management instrument, waar zeker geld mee te verdienen is. Die jongens die er meer mee bezig zijn zien zo aan de uitkomsten of het klopt of niet. Ik bedoel er eigenlijk mee te zeggen, als je de kringloopwijzer nu maar wat invult, dat je dan straks wel eens op de koffie kunt komen met die getalletjes.
Maar ik ben ook wel van mening dat "dekringloopwijzer" op zich een waardeloos instrument is, een programma waar je niks mee kunt en dat het geheel ook verkracht is door RFC van het verplichte vul maar wat in instrument.
+1
cjw73
@jan w ze hadden het gewoon op vrijwillige basis moeten doen. Dan wordt er gebruik van gemaakt door een groep boeren die er de voordelen van ziet en die er goed mee omgaan. Nu is er een hele club die maar wat doet.
jg
@cjw73 Gaat gps bij grond en kuilmonsters betrouwbaarheid vergroten ?
cjw73
@jg voor grondmonsters wel. Er is mij in het verleden ook wel eens gevraagd om een monster van de berm te nemen.
+1
pieta
@cjw73 Voor betrouwbare monsters moet je het bij een partij neerleggen waar de boer niet directe opdrachtgever is. Bij de kalveren komen ze bij ons ook controles doen (SKV), we krijgen ook rekeningen ervan maar we geven niet de opdracht. Een beetje net als Qlip.
+2
christo
@cjw73 Dat kan natuurlijk niet meer. Als het monster gestoken is mag je het natuurlijk ook niet meer per ongelijk verwisselen met een ander monster.
+1
cjw73
@christo het verwisselen valt wel mee omdat alle monsters gescand worden. Maar jij wil echt niet weten hoe vaak het mij is gevraagd om het ergens anders te prikken. Zelf vind ik het oerstom want dan weet je nog niks van het betreffende perceel.
+2
pieta
@cjw73 De korte termijn regeert. Alles in fosfaat laag gestoken in 2015 bijvoorbeeld. Daardoor net wel grondgebonden. Niet gekort op fosfaatrechten. En dat je dan niets van je land weet kun je wel op de koop toenemen.
+1
cjw73
@pieta ja dan heb je geluk als dat geslaagd was. Was hier sowieso niet aan de orde geweest. Want ik laat elk jaar 25% van de percelen doen.
pieta
@cjw73 Hebben wij niet gedaan maar het is maar een voorbeeldje. Een boer hier uit de buurt heeft me ooit verteld dat ie naar het lab gebeld heeft dat de uitslag qua P in een snede voer niet kon. Toen werd het naar beneden gezet.
Noorderling
@pieta
bij ALNN zit je ook gegarandeerd een punt lager in P bij graskuilen dan bij eurofins. Met maiskuilen is het andersom. Mest moet weer naar lzvl. Zou niet moeten kunnen maargebruiken dat hele NIRS is ook maar nattevingerwerk.

Groepje boeren heeft een jaar alles door beide laten prikken. Kan al met al nog wel een paar euro schelen op jaarbasis.
christo
@Noorderling Doe er je voordeel mee!!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
op zich een waardeloos instrument is, een programma waar je niks mee kunt

Dus logischerwijze ook waardeloos als managementinstrument!
+2
jan w
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Dus logischerwijze ook waardeloos als managementinstrument!

De kringloopwijzer is op zich een goed managment instrument. Maar die van de zuivel, "dekringloopwijzer.nl" is een waardeloos ding. Om de gegevens te borgen, zou die beter moeten zijn, maar als boer kun je er niks mee.
christo
@jan w Zijn er twee in omloop?
jan w
@christo
Je hebt de offline versie van de WUR.
wur.nl/nl/show/…
Hiermee kun je ook mee "spelen". En met spelen bedoel ik, als je wat in het management op het bedrijf gaat wijzigen, wat voor uitwerking heeft dit. Maar er zitten ook elementen in om te zien of het geoogste voer overeenkomt met de opname van de koeien.
Vorig jaar zat er over het algemeen veel eiwit in de kuilen, dit vertaald zich in een lagere N winst voor dit jaar. Dan is de vraag, kun je daarvan wat corrigeren e.d. door rekening te houden met het gevoerde rantsoen.
Boerderie
@jan w Vul vooral de enquête in mensen!:

mijnkringloopwijzer.nl/enquete-kringloopwijzer/
+3
robbies
@Boerderie Heb ik reeds 4x gedaan. Vanavond nog een keer of 8
+3
Boerderie
@robbies Nouja, normaliter houd ik niet zo van sjoemelen maar in deze kan ik niet anders zeggen dan dat ik trots op je ben 😉
jan w
Quote Reactie van @Boerderie:
Vul vooral de enquête in mensen!:

Heb ik al gedaan. Heb aangegeven dat de kringloopwijzer een goed management tool is, maar dat "Mijnkringloopwijzer" mede door het verplichten tot invulling en slechte communicatie van RFC, mijnkringloopwijzer is verkracht naar sjoemelwijzer. Als melkveehouder kun je er als managment tool ook niks mee.
+2
robbies
Niet, dus gewoon sjoemelend invullen. Zolang er geen fosfaatruimte aan ontleend mag worden maakt het me geen biet uit waar ze die KLW voor gebruiken.
spotmelker
@robbies moet je wel weten wanneer je sjoemelt of met een niet inpasbare realiteit te maken hebt.
+2
jan w
Quote Reactie van @robbies:
Niet, dus gewoon sjoemelend invullen

Straks wordt jij op dat sjoemelend invullen afgerekend en dan ga je nat.
cjw73
@jan w zolang er nog veel te veel koeien in Nederland zijn krijgen we kunnen we geen voordeel behalen met de klw. En die sjoemelen toestanden zoals van vb en dergelijke doe daar ook niet goed aan.
cjw73
Hoe willen ze iets belonen wat op alle kanten te manipuleren is en wanneer is de klw goed ingevuld?
+7
labella
@cjw73 Is met weidegang toch precies hetzelfde, het aantal uren weidegang daar wordt ook mee gerommeld.
cjw73
@labella het aantal dagen ook. Weet ik uit de directe omgeving. Spraak vorige week nog een collegaboer die plotseling de koeien weer 2 dagen buiten had. Antwoord ja ik had vandaag qlip controle. Ze zijn totaal dit jaar geen 2 maanden buiten geweest.
+9
Weidezicht
@cjw73 wil noet roomser zijn dan de paus maar weidegang is toch een behoorlijke peiler onder de melkveehouderij. Dat je ervoor kiest om niet te weiden vindt ik prima maar als uit komt dat er mee gesjoemeld wordt (en dus niet een paar dagen maar structureel met maanden) dan haalt dat zeker weer de pers en dat haalt het imago enorm naar beneden. En dan is iedereen weer de lul omdat je dan weer nieuwe verplichtingen krijgt om te borgen dat ze wel buiten zijn. Vindt dat zo n boer best gepakt mag worden door qlip. Net zoals dat de melkfabrieken op het pak karnemelk moet zetten dat er niet gekarnd is en dat er water wordt toegevoegd. Keurongsdienst van waarde gisteravond.
cjw73
@Weidezicht ben het wel met je eens. En zelf heb ik geen last als opstaller maar ik zal de laatste zijn die hem verlinkt. Vond het alleen vreemd dat hij het zo openlijk vertelde.
+1
spotmelker
@Weidezicht eens, laten ze de 'premiejagers ' er maar uitfilteren.
sjuu
@Weidezicht Cono controleert zelf 4 keer per jaar de weidegang, kreeg ook nog bezoek van qlip tussendoor, is er bij jullie dan geen controle?
dwers
@sjuu bij mij is er enkel controle weidegang met de qlip controle, om de twee jaar dus.
Hoor inderdaad van collega's wel over extra controles weidegang, vind het wel prima zo.
+6
dwers
Mijn stalsysteem staat niet in de KLW, ben ik vast vrij van invullen ( als grupstalboer mag ik toch nergens aan meedoen, )
dwers
M
+2
George
Geven ze die zanik nou nog niet op? Allemaal gehoerzak op niks. Niet meer invullen die knauwel.

Wees eens met zijn allen lekker burgerlijk ongehoorzaam net als dat vrijgezelle boerke vorig jaar.
+1
spotmelker
@George Dat ben ik al maar dat wisten jullie nog niet 😂
jan w
@George
Dat ben ik niet helemaal met jouw eens. RFC heeft er een sjoemelwijzer van gemaakt. Maar als de KLW netjes wordt ingevuld, kunnen wij ook onze Co2 uitstoot redelijk borgen en kan de politiek ons daar niet op gaan afrekenen.
(vind wel dat dat boerke gelijk heeft)
+1
bio boer
Hij is niet teborgen ik voer maar 180 dagen kuil in het jaar de rest is alleen vers gras en 4 kg kracht voer allemaal nattevingerwerk ben niet de enige die dat doet
IJsseldelta
We zijn net een kleuterklas, een beloning als ie ingevuld wordt
George
@IJsseldelta
Krijg je een plakplaatje?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!