Fosfaatsoap

Bruil: beschikking fosfaatrechtenstelsel roept vragen op

Melkvee in een stal.
De Goedkeuringsbeschikking Fosfaatrechtenstelsel, het document waarin de Europese Commissie aangeeft geen bezwaren te hebben tegen het Nederlandse fosfaatrechtenstelsel, roept vragen op over de stoppersregeling. Dat zegt hoogleraar Agrarisch Recht Willem Bruil.
Het Engelstalige document dateert van 19 december 2017 en is kortgeleden gepubliceerd op de site van de Rijksoverheid. Een van de eisen die in het document worden genoemd als voorwaarde om in aanmerking te komen voor fosfaatrechten, is het feit dat bedrijven op 1 januari 2018 nog operationeel moeten zijn. Bedrijven die tussen 2015 en eind 217 zijn gestopt, kunnen geen rechten krijgen, zo staat in de goedkeuringsbeschikking. Niettemin hebben bedrijven die in 2017 deelnamen aan de stoppersregeling, wel rechten ontvangen. Bruil vindt dat vreemd. ,,Het document dateert van december 2017. Waarom worden er dan in januari 2018 toch nog rechten uitgekeerd aan stoppers?”

Terugvorderen
Bruil weet van een veehouder die het bedrijf en de fosfaatrechten vorig jaar heeft verkocht, en daarvoor in de plaats een melkveebedrijf in Duitsland heeft gekocht. Daar worden nu de rechten teruggevorderd, geeft hij aan. ,,Maar als je dit doortrekt, zou dat dus voor alle stoppers moeten gelden.” De Nijmeegse advocaat Peter Goumans verwacht dat RVO dat ook inderdaad gaat doen, zo verklaarde hij onlangs al tegenover Boerderij.

Ook bij vleesveehouders worden nu fosfaatrechten teruggevorderd, nu is besloten dat ze die niet nodig hebben. Volgens Bruil is er overigens geen juridische basis voor het intrekken van een toegekend recht. ,,In elk geval niet zonder schadevergoeding.”

De Europese Commissie heeft beoordeeld of het fosfaatrechtenstelsel niet leidt tot ongeoorloofde staatssteun. In de goedkeuringsbeschikking wordt echter alleen gesproken over melkveebedrijven en nergens over jongvee-opfokbedrijven, of vleesvee- of zoogkoeienbedrijven. ,,De beschikking komt niet 1 op 1 overeen met de wettelijke definities en toekenningen. Dat rammelt”, stelt Bruil. Of dit ook impliceert dat jongvee-opfokkers dus ongeoorloofde staatssteun krijgen? ,,Tja, zeg het maar. Het zou kunnen.” De regels rond fosfaatrechten roepen sowieso veel vragen op, geeft hij aan. ,,Niet voor niets worden er zo veel procedures gevoerd.”

Deel dit topic

putjesschepper

Laatste  |  

Reacties

John Spithoven
We waren op het zelfde moment met het zelfde bezig. Sorry. Zie de bevestiging wat ik hier de laatste weken vermeld. Er komen nog meer publicaties en verder beginnen juristen zich op allerlei vlakken zich te roeren.
putjesschepper
@John Spithoven is dit fosfaatstelsel nog te redden?
+3
John Spithoven
@putjesschepper Als je het mij vraagt nee. Daarnaast is de practische uitvoering bijna hopeloos en hulpeloos te noemen. Door koeien af te voeren op onder de drempel te komen kun je zo maar in een hogere klasse komen en moeten er nog meer koeien weg.

Verder vind ik het veel te stil vanuit bestuurders van belangenbehartigers en zuivel. Of ze zijn bang of met een ander systeem bezig.
hans1980
@John Spithoven minas 2.0
putjesschepper
Van mij kant ook sorry
hans1980
Dus komt erop neer dat boeren die met die stoppers regeling meegedaan hebben hun rechten NIET mochten verkopen??
+4
matt
@hans1980 nee ze moesten,op 1 jan hun bedrijf nog ingericht hebben om dieren te kunnen houden.

Heb die brief ook gelezen,in hoeverre je dat juridisch uitlegt weet ik niet.
Denk aan minimelker,en nog 1 koe op stal bv.

Maar is volgens mij niet op gecontroleerd,zou ook te gek zijn dat de staat eerst stoppersregeling optuigt,en dan vervolgens stoppers geen rechten uitdeeld omdat ze gestopt zijn 😕
putjesschepper
@matt maar als ik het zo lees dan heeft rvo al aangeklopt bij die boer die naar Duitsland is gegaan.
de hoef
@matt kijk nergens meer van op
John Spithoven
@matt Maar Brussel bepaald hoe het moet. Als Nederland het niet uitvoert volgens de goedkeuringsbeschikking dan komen er maatregelen uit Brussel
hans1980
@John Spithoven 1 januari 2018 in bedrijf? Hoe wordt dat dan omschreven volgens "Brussel"
Twentsch Land
@hans1980

Rechten voor melkleverende bedrijven !
John Spithoven
@hans1980 Ze hebben het over dairy farms en non dairy farms. En over de aanwezigheid van milking equipment en het leveren van melk. Vandaar ook steeds de 17800 farms
hans1980
@John Spithoven dan dit vb.

Heb die brief ook gelezen,in hoeverre je dat juridisch uitlegt weet ik niet.
Denk aan minimelker,en nog 1 koe op stal bv.

Maar is volgens mij niet op gecontroleerd,zou ook te gek zijn dat de staat eerst stoppersregeling optuigt,en dan vervolgens stoppers geen rechten uitdeeld omdat ze gestopt zijn 😕

Hoe en wie gaat dat allemaal controleren?
+1
John Spithoven
@hans1980 Brussel dwingt Nederland middels de goedkeuringsbeschikking een aantal zaken uit te voeren. Kontrole van het activiteitenbesluit op 2 juli 2015 is er een van maar ook de staat van het bedrijf op 1 januari 2018. Dat ze het niet gedaan hebben, vind ik prima maar Brussel vindt dat niet prima.
grondlozeboer
@John Spithoven gelukkig heb ik mn melkstal nog. Tank kan er zo weer in als t moet. Of is dat niet voldoende?
+2
paul1
@John Spithoven volgens mij maakt het brussel weinig uit, zolang we maar onder het plafond blijven.
+1
MTSTAMMINGA
@John Spithoven

Brief is een jaar oud bijna En de inhoud was allang bij bepaalde mensen bekent oa handelaren
John Spithoven
@MTSTAMMINGA De goedkeuringsbeschikking is van 17 dec 2017, dus voor het inwerking treden van. De brief is pas op 26 juni 2018 naar de kamer gestuurd. In die tussenliggende periode was hij niet openbaar tenzij er ambtenaren/bestuurders hebben gelekt.
Twentsch Land
@John Spithoven

Zal de minister of een afgevaardigde een bezoek hebben gebracht aan Brussel zonder dat het bekend is en de huidige problemen en maatregelen die nu worden ondernomen hebben besproken ?
John Spithoven
@Twentsch Land Weet ik niet. was bij de NMV niet bekend
Twentsch Land
@John Spithoven

Hoe schat je die kans in ?

Dat wat nu gebeurt is nogal erg ingrijpend en als het allemaal gebeurd zonder te weten hoe Brussel hier mee om zal gaan zou van de zotte zijn.
+1
matt
@John Spithoven we zullen zien,ben wel blij dat ik de originele brief heb gelezen.
En niet alleen de vertaling van Willem..
John Spithoven
@matt Die brief is gewoon openbaar en eenieder kan hem lezen en vertalen. Wordt op het moment door elk gerenomeerd agrarisch juristenkantoor gedaan.
+7
George
Quote Reactie van @matt:
Maar is volgens mij niet op gecontroleerd,zou ook te gek zijn dat de staat eerst stoppersregeling optuigt,en dan vervolgens stoppers geen rechten uitdeeld omdat ze gestopt zijn

Wat een gehoerzak en gemieter alweer. Quotum moest en zou eraf van LTO en ze wilden geen dierrechten. Toen werden het fosfaatrechten en dat was volgens LTO beter dan dierrechten. Die hadden ze met P rechten toch maar mooi voorkomen 😄 De werkelijkheid is een hoop gehoerzak op niks weer. Als er dan geen rechten bij jongveeopfokkers of vleesveehouders terecht mochten komen en alleen bij melkleverende bedrijven dan hadden ze het jongvee buiten de rechten moeten houden en alleen melkkoeienrechten in moeten voeren. Dus koeien die aan de melk zijn. Dan was deze flauwekul niet ontstaan. Maar het moest allemaal moeilijk en ingewikkeld ook al is dat hetzelfde 😄
bio boer
@George dat vind ik nou ook wie weet gaan ze dat ook nog doen ze kunnen zo weer kijken op de beschikking hoe veel kg p er is uitgekeerd voor het jongvee alleen sneu voor de boeren die het jongvee er uit hebben gegooid
George
Quote Reactie van @bio boer:
eschikking hoe veel kg p er is uitgekeerd voor het jongvee alleen sneu voor de boeren die het jongvee er uit hebben gegooid

Nee dat is dan helemaal niet relevant! Alleen melkkoerechten toekennen welke aanwezig waren op 2 juli 2015. Dus helemaal geen rechten toekennen aan jongvee!
grondlozeboer
@George dan is het in 1x duidelijk.
+5
George
@grondlozeboer
Juust , maar het mag niet simpel en duidelijk tegenwoordig , het moet moeilijk en ingewikkeld hoewel dat eigenlijk ook hetzelfde is natuurlijk. 😄

Maar eigenlijk klopt er totaal geen zak van , wij als jongveeopfokkers hebben gewoon fosfaatrechten gekregen en moesten ons vorig jaar ook aan de aantallen houden binnen het fosfaatreductieplan terwijl we niet eens aan derogatie meedoen en grondgebonden zijn . Dus hebben we ook recht op die fosfaatrechten of een schadevergoeding omdat we anders onterecht belemmerd zijn in onze bedrijfsvoering!
de hoef
@George ja goed idee melkvee rechten per 1-7-15 ,en jongvee zo veel als vergund 1-7-15
George
Quote Reactie van @de hoef:
n jongvee zo veel als vergund 1-7-15

Ik heb altijd goeie ideeën , alleen vinden ze die vaak te simpel en dat mag niet.
Jongvee blijft er dan gewoon totaal buiten! Vergunning heb je gewoon nodig . Dat was altijd al zo dus NVT.
de hoef
@George hoeveel jongvee mag je dan hebben
George
@de hoef
Zoveel als je millieuvergunning toelaat. Dat was toen er geen P rechten en tijdens quotering toch ook zo. Niemand die zich toen druk maakte over jongvee.
christo
@George Welke partij is de laatste 2 jaar doodsbang geweest voor omwisseling van jongveefosfaat naar melkveefosfaat?
George
Quote Reactie van @christo:
Welke partij is de laatste 2 jaar doodsbang geweest voor omwisseling van jongveefosfaat naar melkveefosfaat?

Geen idee , vertel? RFC?
+2
christo
@George In 1 keer goed.
cowboys
@de hoef de peil datum ligt veel te ver in het verleden als er aan jongvee geen rechten hoeven worden toegekend kan de peildatum ook een stuk worden opgeschoven naar heden.
hans1980
@cowboys lekker dan
cowboys
@hans1980 korting terug en de peil datum vooruit
+5
Twentsch Land
@cowboys

Een peildatum vooruit !

En weer veel gedoe om over 3 jaar weer te zeggen...een nieuwe peildatum ...... dacht het dus even niet, voor iets wat niet leuk is bestaat geen goed tijdstip.......het is 2-7-15 en dat moet gewoon zo blijven....punt
+2
hans1980
@Twentsch Land helemaal mee eens al zaten we niet goed...
de jonge
@Twentsch Land helemaal met je eens. dat was de datum en hoort de datum te blijven.
overstekend wild
@Twentsch Land Idd 2 - 7 en liefst zelfs nog 2 maanden terug zetten 1 -5 -15 Om de grote anticipeerders waarvan een deel met voorkennis niet te belonen voor het vol zetten van bollen schuren en lege oude stallen met afgenomen koeien
+2
hans1980
Of ze zijn bang of met een ander systeem bezig.....

Dus ben je bestuurder van LTO NZO RFC dan kun je nu weer flink anticiperen 2.0
putjesschepper
@hans1980 tja niet te geloven
de hoef
@hans1980 jij nu ook
hans1980
@de hoef vol gas??
+3
de hoef
@hans1980 rechten kopen of boete en gaserop,liefst nog zonder nb vergunning ook
Flinstone
@hans1980 geloof ik niet meer in! 2 july blijft de basis en verder geen gezeik!!
De betrokken bestuurders zijn allemaal weg en moeten thuis weer aan het werk!!
+1
Twentsch Land
@Flinstone

Een nieuwe peildatum zou de soap alleen maar groter maken.
hans1980
@Twentsch Land en knelgevallen 2.0
+3
John Spithoven
@Flinstone Als h et systeem overeind blijft geloof ik ook niet in een nieuwe peildatum

Maar als je bijvoorbeeld de uitspraak van het cbb leest en dat dieren op de peildatum 2 keer geteld moeten worden bij verplaatsen, 1 keer bij afvoer en 1 keer bij aanvoer. Hierdoor weer extra fosfaatrechten gecreëerd en die moeten nu weer middels bijvoorbeeld een generieke korting bij andere teruggehaald worden dan denk ik waar is het normaal nuchtere boerenverstand gebleven
+2
bio boer
@John Spithoven hoe zo het gaan als je nu afvoerd en aanvoerd binnen het zelfde bedrijf worden ze dan ook dubbel geteld? Hebben 3 ubn nummer waar we geregeld koppels vee verschuiven vooral jongvee
John Spithoven
@bio boer Nee dat bedoel ik niet

Er is uitspraak geweest dat op 2 juli 2015, op die dag de dieren dubbel tellen bij aan en afvoer.Is van de week rechtspraak over geweest. Is krom maar ik heb het niet verzonnen.
+4
Kootst
@bio boer houd het nieuws omtrent pijldatum 2.0 in de gaten en boek alle je vee op de pijldatum naar alle ubn's,
1 maal vee heb je .... 3 maal vee kun je krijgen. 😎
+1
BertK
@John Spithoven Telt dat door? Hoe je het ook went of keert, op 2 juli aan of afgevoerd, die dieren waren op twee juli op twee bedrijven (of onderweg). Waar waren ze hoeveel uur van de dag? Tellen ze dan maar voor de helft of een derde? Praktische oplossing zo, maakt voor het geheel niet of nauwelijks uit maar voor het individu enkele dieren (complot-gedachten daargelaten).
bio boer
@BertK voor de helft zou reëel zijn
+1
Huppel
Gaat de Rabo ook geld kosten wanneer de deelnemers aan de stoppersregeling toch geen rechten mogen worden toebedeeld
Weidezicht
@Huppel in de papieren die je toen aan moest vragen om mee te doen aan die stoppersregeling stond volgens mij omschreven dat je wel recht hield op de toekenning van fosfaatrechten. Uiteindelijk heeft diegene die waarvan ik die papieren heb doorgelezen niet mee gedaan omdat hij het niet vertrouwde en niet zijn rechten wilde verspelen. Kon nu toch wel eens juiste beslissing blijken te zijn. Tis allemaal te gek voor woorden.
John Spithoven
@Weidezicht Klopt
Jannus
Quote Reactie van @Weidezicht:
Tis allemaal te gek voor woorden.

Overheden zijn gewoonweg niet te vertrouwen omdat het kapitaal meepraat en die bepaald nu eenmaal wat er gaat geschieden,Schouten is slechts een stropop die het praatje mag houden en van veel beloven en weinig geven,zal een gek in vreugde leven,that 's life
bio boer
@Weidezicht in die voorwaarden stond ook dat je bedrijf niet moest beëindigen volgens mij heb vandaag al weer gehoord dat 1 zijn hele bedrijf in 17 al verkocht had
+1
JohnDeere6serie
Dat afgevoerde dieren mee gaan tellen gaat niet goed komen, ik heb geen cijfers maar ik denk een berg vee wat op 2 juli terug gemeld is voor 1 of enkele dagen.
Wel opmerkelijk dat RVO van een flink aantal vleesveehouders uitgepluist heeft welk pink code 101 en 102 op het bedrijf gekalft hebben en welke niet. Want pinken 101 en 102 die we afgelopen jaar gehouden hebben maar komende 2 jaar niet kalven bij ons hoeven we dan ook geen rechten voor te hebben??
bio boer
@JohnDeere6serie vind ik ook guste pink voor de slacht hoef je dan met terugwerkende kracht ook geen fosfaat voor nodig
+1
Todi
Ik heb het idee dat Bruil veel toetert maar.....
christo
@Todi De staatssteunbeschikking nog niet gelezen zeker? Best leuk stukje tekst. 17800 bedrijven krijgen rechten. Niet meer. Dus geen 22000!!!!! Doe er je voordeel mee.
demelkboer
@christo blijken er zelfs
24000 te zijn.....
Coen
@demelkboer , er zijn in de Melkveehouderij (veel) meer UBN-nummers dan bedrijven
demelkboer
@Coen maakt niet uit. Hier op 2 juli 2 ubn's maar maar één beschikking
bio boer
@demelkboer idd hier ook 3 melken op 2 locaties en jongvee bij de buurman in de stal waar we ook een eigen ubn op hebben ubn is adres gebonden dus kunt geen het zelfde ubn op 2 adressen hebben
robbies
Quote Reactie van @bio boer:
ubn is adres gebonden dus kunt geen het zelfde ubn op 2 adressen hebben

oh jawel hoor. een varkensstal of een gehuurde jongveestal kan prima op hetzelfde adres als een melkveebedrijf met een ander UBN
pieta
@robbies Volgens mij stel jij het andersom als bio boer. Die zegt UBN is adres gebonden: één adres. Jij zegt dat je meerdere UBN op één adres kunt hebben. Dat is net wat anders.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Volgens mij stel jij het andersom als bio boer. Die zegt UBN is adres gebonden: één adres. Jij zegt dat je meerdere UBN op één adres kunt hebben. Dat is net wat anders.

Dat zou inderdaad best weleens kunnen. Ik geef je gelijk Piet, zie je dat!
pieta
@robbies Heel knap van je! Daar had je gerust al eerder mee kunnen beginnen, ik heb al zo vaak gelijk gehad. 😁
+2
robbies
@pieta zegt mijn vriendin ook altijd
grondlozeboer
@christo de 17800 die op 2-7 molken dus?
+1
christo
@grondlozeboer Ik waag me daar niet aan. Daar hebben we rechters voor.
AJ oet Twente
De rechten van de stoppersregeling zijn grotendeels definitief goedgekeurd bij overdracht .
Ze zullen dus waarschijnlijk niet teruggehaald worden bij de kopers .
In vergelijking met de 2200 kg vleesvee fosfaat , dat ook bij de koper blijft .
Ze zullen misschien proberen geld te halen bij de stoppers ,maar als je de maatschap nu opheft ?
+2
nitevd
Om een berg (juridische ellende en kosten bij boeren en overheid) te besparen het volgend voorstel:
1) Fosfaatrechten alleen op melkvee, niet op jongvee en vleesvee. -Hier in de grensstreek is nu ongeveer de helft van het jongvee in het buitenland geparkeerd. -Gedoe om rechten tussen melkers en opfokkers wordt overbodig. -Jongvee komt weer beschikbaar voor export. -Opfokbedrijven weer enigszins levensvatbaar.
2) 2-7-2015 als 1e referentiedatum continueren en louter melkvee op een 2e referentiedatum ergens in 2018 (na overdracht van verhandelde fosfaatrechten). -Alleen melkvee op 1e referentie raakt huidige knelgevallen extra, zeker degenen die toen naar verhouding veel jongvee hadden om stal later mee te vullen.
3) Stoppers rechten laten houden. -Zij moeten beloond worden voor hun noodzakelijke bijdrage om onder het plafond te komen en niet gestraft.

Eerlijk gezegd denk ik dat er momenteel op iets dergelijks wordt gebroedt omdat het de laatste tijd opvallend stil blijft?
robbies
Quote Reactie van @nitevd:
Om een berg (juridische ellende en kosten bij boeren en overheid) te besparen het volgend voorstel:1) Fosfaatrechten alleen op melkvee, niet op jongvee en vleesvee. -Hier in de grensstreek is nu ongeveer de helft van het jongvee in het buitenland geparkeerd. -Gedoe om rechten tussen melkers en opfokkers wordt overbodig. -Jongvee komt weer beschikbaar voor export. -Opfokbedrijven weer enigszins levensvatbaar.2) 2-7-2015 als 1e referentiedatum continueren en louter melkvee op een 2e referentiedatum ergens in 2018 (na overdracht van verhandelde fosfaatrechten). -Alleen melkvee op 1e referentie raakt huidige knelgevallen extra, zeker degenen die toen naar verhouding veel jongvee hadden om stal later mee te vullen.3) Stoppers rechten laten houden. -Zij moeten beloond worden voor hun noodzakelijke bijdrage om onder het plafond te komen en niet gestraft.Eerlijk gezegd denk ik dat er momenteel op iets dergelijks wordt gebroedt omdat het de laatste tijd opvallend stil blijft?

mooie plannen allemaal, maar je hebt niet veel geleerd van het verleden.
Todi
@nitevd Wat is het probleem eigenlijk? De melk fabrieken [teveel melk] of te veel rundvee?[ mest]
bio boer
@nitevd zo denk ik ook alleen op code 100 rechten alles op code 102 en 101 intrekken met jongvee gaan we echt niet masaal groeien net als melkvee puur om jongvee niet veel geld oplevert
pietjepuk
@bio boer tweelingfraude ??
bio boer
@pietjepuk dat kunnen ze toch zo controleren
John Spithoven
@bio boer Gaat juridisch niet meer. Net zoals bij zoogkoeienhouders zal Schouten die rechten dan schadeloos moeten stellen is mij door ju r is ten verteld.
bio boer
@John Spithoven zit je daar weer mee net als de pijldatum heel nieuw plan kan ook niet want rechten zouden voor minimaal 5 jaar zo dat we er op konden afschrijven en op die gedachte kopen dat ze, sws voor 5 jaar geldig zijn daar gaan ook wel rechtzaken over komen dus komt er op neer dat de poletiek hartstikke klem zit met dit plan dat een oplossing zeer lastig gaat worden
bio boer
@John Spithoven dan zou dat pas in 2020 mogelijk zijn dan mag rvo boeren korten op rechten juridisch dat is veranderd in de wet dacht ik of Brussel moet het goed keuren met hoe het nu is uitgevoerd dat zou dan het maklijkste zijn voor schouten
+2
hans1980
Wat we nodig hebben is rust en duidelijkheid geen 2e peildatum (rechtzaken 1e peildatum zijn amper begonnen) .
We moeten hiermee verder kijken wat binnen Europese wetten mogelijk is.

Succes rvo/lto/nzo
Jawis
Als schouten opstapt of wordt gewipt kan de volgende de rotzooi proberen op te ruimen...dit lukt carola niet meer...ik zie maar 1 oplossing...extra korting voor iedereen van 0.5 procent
grondlozeboer
@Jawis waarom een korting? Omdat hun de zaken niet goed voor mekaar hebben moeten wij t oplossen?

Je geeft wel heel makkelijk toe
Jawis
@grondlozeboer liever niet, maar we gaan de rekening betalen en niet rvo, maar dat snap jij ook wel...
grondlozeboer
@Jawis maar moet je daarom dat idee maar meteen aandienen?
+4
de hoef
@grondlozeboer ik las vanmorgen dat de 84 miljoen gedeeld moest worden door 17000 bedrijven ,en niet zoals nederland deed door 22000 ,dus we krijgen een verruimen omdat brussel schouten op de vingers getikt heeft
pietjepuk
@de hoef dromen zijn bedrog.
+2
de hoef
@pietjepuk is wel iets om goed van te slapen
pietjepuk
@de hoef Is wel nodig ja als je het bord hier volgt wordt helemaal deprie.
buorman
Quote Reactie van @pietjepuk:
dromen zijn bedrog.

Alleen ''de meeste'' pietjepuk, oftewel de hoef; dream on
de hoef
Quote Reactie van @buorman:
de hoef; dream on

ben altijd al een dromer geweest
George
Quote Reactie van @de hoef:
ben altijd al een dromer geweest

Wel een wakkere dromer
buorman
@de hoef
Vanaf 0.30 ong
de hoef
@buorman tis jammer mar ik versta er niks van
+1
robbies
@de hoef ik hoor dat ze er vanavond alweer eentje pakken
+1
de hoef
@robbies ik hoorde ut nie mar ging er al wel vanuit
buorman
@de hoef
Een mens moet wat te wensen ehh dromen houden de Hoef;
kursus.afuk.nl/zelfstudie/
de hoef
@buorman karst schrijft net zo slecht als ik,en die begrijp ik meestal wel na een halve zin al
+1
pieta
@de hoef Ben wel bang dat jouw P-quotum behoorlijk slinkt als ze het zo gaan doen. Is ongeveer 5.000 kg per bedrijf. 😁
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
behoorlijk slinkt

behoorlijk wat bij komt zul je bedoelen
bio boer
@Jawis schouten zit nu ook in de rotzooi van vandam het plan was al uitgewerkt voor dat zij die functie kreeg die zit er nu mooi mee
+3
de jonge
@bio boer volgens mij vanaf 26 oktober 2017. daarna zijn er nog ettelijke wijzigingen geweest en ik mag aannemen dat schouten en van dam het onder de koffie toch wel even over het fosfaatrechtenstelsel gehad hebben. als er van directeur op een bedrijf gewisseld word hoort die zich ook per direct goed in te lezen en niet het bedrijf op de fles te laten gaan. dat is met dit hetzelfde. ik heb absoluut geen medelijden met schouten,ik had eerst de hoop dat het de goede kant op zou gaan met haar als minister maar wat valt ze gruwelijk tegen,eerst het hoogste woord met de i&r en nu zelf staan te blunderen dat het peuterschoolnivo waardig blijkt hoor je niets en niemand die verantwoording neemt en zegt,jongens wij, en dat ze de schuldigen even bij naam noemt(de staat,lto nzo etc) hebben buiten jullie schuld er een enorme rotzooi van gemaakt, maar we zorgen ervoor dat niemand van jullie de rekening krijgt,die leggen we neer bij de schuldigen van deze chaos,maar nee ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd
+1
pieta
@de jonge Van Dam heeft alles wat hij er van wist netjes aan Carola verteld. Alleen wist hij er helemaal niets vanaf.
cornelissen
@pieta Van Dam was toch al eerder weg, Kamp heeft het nog even waargenomen
bio boer
@cornelissen kon wel eens gelijk hebben van dam kneep er mooi tussen uit werd veelste spannend
bio boer
@de jong 26 oktober was de wet al gemaakt zij is niet in staat om zomaar alles tewijzigen denk niet dat ze in oktober nog zomaar kan regelen dat de non dairy bedrijven geen fosfaat kregen je weet toch hoe het in de politiek gaat alles duurt lang dat inwerken valt vies tegen zij wist ook niet veel vantevoren dat zij deze functie kreeg denk dat ze de handen vol heeft met dat fosfaat gedoe er zijn ook nog andere zaken die zij moet regelen natuurlijk dat i&r heeft ze plank inderdaad flink mis geslagen zij is ook van vlees en bloed dus maakt ook fouten beste stuurlui staan altijd aan de wal
+1
de jonge
@bio boer de opmerking de beste stuurlui staan al wal slaat natuurlijk helemaal nergens op. als je een functie aanneemt met zoveel verantwoordelijkheid weet je dat je aan de bak moet. en als je dit soort blunders maakt die als het raar gaat een 5000 veehouders aan kunnen gaan,betekend dat dus gewoon dat je jezelf te hoog ingeschat hebt,en als ze niet genoeg tijd heeft gehad volgens jou zeggen,hadden ze het toch nog met weer een jaar uit kunnen stellen?? daar zijn ze tenslotte mee bekend
bio boer
@de jonge met nog een jaar uitstellen had ze ook mooie bak alende over haar heen gekregen denk toch dat de schuld meer bij van dam licht die heeft dit plan gemaakt en verwacht dat schouten daar nog weinig aan kon veranderen in die korte tijd hoe dat precies gaat weet ik niet heb geen politiek ervaring
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!