Arla wil in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland volledig af van GMO's in voeders van melkvee

Het Zweeds-Deense zuivelconcern Arla Foods wil vanaf eind 2019 in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland alleen nog maar melk afnemen van veehouderijbedrijven die kunnen garanderen dat in het voor van de koeien geen grondstoffen met genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) zijn verwerkt. Bedrijven die niet aan deze voorwaarde willen voldoende moeten vanaf 2020 op zoek naar een andere afnemer voor hun melk. Arla betaalt melkveehouders een toeslag van 1,00 euro per kilo voor hun extra inspanningen. Deze premie wordt betaald zodra de omschakelingsfase ingaat.

Deel dit topic

Reacties

cowboys
ARLA is al langer de weg kwijt en straks ook haar leden.
+3
van Ittersum
@cowboys voor 2020 hebben alle melkondernemingen dit uitgesproken en dan zijn we allemaal weer gelijk. VLOG discussie is een gepasseerd station, twee, drie jaar geleden al toen "links" het al aankaarte over ontbossing enz. Wat deden of dachten wij: storm gaat wel over!

"Iinks" bestuurt, "rechts" voert uit
+1
ted9
@van Ittersum precies en om dan iedereen mr de keuze ye laten of ze mee doen en elke keer daar wat vlog melkladen en dan weer daar is logistiek gezien natuurlijk ook een hel. Wat in Nederland weidemelk is is in Duitsland vlog. Ik denk geen verkeerde stap van arla die t niet slecht doet.
mlkvhoudr
@ted9 wij. Stonden dit jaar ook voor de keuze wel of geen vlog. De keuze is op niet gevallen terwijl wij eigenlijk wel voor vlog zijn. Het heeft bij ons puur mee te maken hoe de wervingscampagne verliep. Je mocht alleen tekenen bij t kruisje en dat past me niet. Bied de melkveehouders opties en controleerbare zekerheden en wij stappen in.
ted9
@mlkvhoudr wat voor opties en zekerheden wil jij zien dan...
mlkvhoudr
@ted9 een toeslag zonder garanties zegt me niks. Onze melkfabriek heeft in t verleden vaker aangetoond toeslagen gewoon te verdisconteren in de melkprijs. Opties over of je voor die cent toeslag gaat of bijvoorbeeld er voor kan kiezen dat onze mp in totaal niet onder totale melkprijs incl alle toeslagen en nabetalingen fc kan zakken. Of dat de mp bv niet onder de 35 cent kan zakken ik zou zelf eerder enthousiast worden over risico afdekking naar beneden dan een foptoeslag. Dan kun je het in mijn ogen beter gewoon verplichten.
van Ittersum
@mlkvhoudr dwarszigheid? Ik bedoel, puur gerekend is alleen het aankoop voer wat anders is, de rest voldoet u toch al. Tis zo laagdrempelig om binnen Campina weg te zijn van die bulkmelk dat ik denk, hoeveel kansen krijg je straks nog als "de bus" misschien een keer vol is, alle andere melkstromen hebben veel meer eisen. Ik voorzie nog wel eens dat alleen speciale melkstromen binnen Campina nog mogen groeien en de rest niet. Toen niet, nu dan ook niet KAN het dan zijn.
+1
mlkvhoudr
@van Ittersum als je het dwarsigheid wilt noemen heb ik daar vrede mee. Ik zie t anders 😉 ik zie een contract tekenen waar je een opzegtermijn van 6 maanden hebt en de afnemer ten allen tijden de toeslag mag wijzigen als zakelijk ongewenst. Neemt niet weg dat wij al proefgedraaid hebben met vlog (maandje) en onze bedrijfsvoering al aanpassen in de zoektocht naar meer eiwit van eigen land. Vlog word toch wel verplicht. Dus je ontvlucht er niks mee. Vlog word de standaard dat ben ik met je eens
+1
dwers
@van Ittersum de vlogmap met plattegrond voeropslag ect. Heb ik nog, ben ik gauw klaar.😄
dijkstra uit w
Als er maar genoeg vraag is naar vlog, dan komt er wel vlog soya uit Brazilië
van Ittersum
@dijkstra uit w soya van buiten Europa is not done
dijkstra uit w
Criteria is toch iets van gmo vrij? nou dat kan daar toch ook. of moet het perse van Europese bodem komen.?@van Ittersum
bio boer
@dijkstra uit w is daar wel grote stap denk ik het zelfde als hier omschakelen naar bio zo gewoon is het gebruik van gmo daar
+1
Wolswinkel
@dijkstra uit w Als je fabriek aan Jumbo levert moet het vanaf 2022 van Europese bodem komen.
pietjepuk
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Jumbo levert moet het vanaf 2022 van Europese bodem

wat gaan ze met die overzeese sojaschroot doen waar al die vegtaries van eten?
+1
Wolswinkel
@pietjepuk zijn die vegetariers ook allemaal Vlog gecertificeerd dan? Of zijn t vooral vegetarische vloggers...
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Wolswinkel:
zijn die vegetariers ook allemaal Vlog gecertificeerd dan?

nee maar er komen schepen vol met sojabonen deze kant op om voedsel voor vegetariers te maken. Wat gaan ze met al die schroot doen als wij allemaal vlog melk produceren?
duitser
@pietjepuk Wat gaan ze met al die schroot doen als wij allemaal vlog melk produceren?

Gaat naar Duitsland. Kunnen wij lekker goedkoop melk van produceren. In Duitsland is alles nog lang geen vlog. Laat je maar niets wijs maken
Wolswinkel
@pietjepuk heb er ruim 24 uur over nagedacht maar kom dr nie op! Misschien kan Max er wat mee..
cjw73
@dijkstra uit w er is daar wel gmo vrije soja. Maar de kans dat daar weer gmo soja door heen zit als het in Europa komt is bijna altijd aan de orde vertelde mijn neef kortgeleden en die werkt bij secure feed. De instantie die onderandere toeziet op het vlog gebeuren en alle andere voer hier in Nederland.
+1
pink
1,00 euro per kg melk toeslag, dat kan wel uit toch?
cjw73
@pink voerkosten zijn ook 0.6 tot 0.9 hoger dus er blijft weinig van over.
van Ittersum
@cjw73 massa maakt kassa . En het werk blijft hetzelfde, binnen het kader van Qlip voldoe je al aan alles. De enige die nog stress heeft is de voerleverancier die nu nog bij sommige fabrieken alleen op bepaalde dagen VLOG voer kan krijgen ofschoon dat binnen nu en 2020 wel eens andersom kon zijn. Aware gaat binnen nu en 2020 ook wel volledig om, als ze genoeg boeren hebben beginnen hun ook wel met aanvullende eisen. Anders lopen ze uit de markt en verliezen ze binnen de aanbieders hun macht en exclusiviteit. Die AH samenwerking is te klein om iedereen mee te laten doen
cjw73
@van Ittersum Ik heb er een andere gedachten over en die hebben ze bij aware zelf ook nog. Het speelt zich vooral af in de dagverse zuivel producten terwijl dit maar een beperkte hoeveelheid is van de totale aanvoer. Laat ik het zo zeggen. Er staan andere dingen op ons te wachten waar ik mij meer zorgen over maak dat die hele vlog onzin. Dit soort dingen komen alleen voort uit de weelde die we in West Europa kennen.
+1
pink
@cjw73 of bedoelen ze 1,00 euro per 100 kg melk
cjw73
@pink yep
bio boer
@cjw73 is wel intressant als je maar paar kg krachtvoer voerd en 7000 kg melkt dan kom je ook van je ruwvoer af
cjw73
@bio boer dan moet ik ook 30 koeien extra onderhouden. Kan beter een paar hectare voor aardappelen of iets dergelijks verhuren, dan is het ruwvoer overschot zo weg en levert een stuk meer op.
bio boer
@cjw73 weet ik niet je kosten gaan ook naar beneden
+1
christo
@bio boer Ik weet het wel.
cjw73
@bio boer ze hebben allemaal hun onderhoudsvoer nodig ongeveer 5000 vem per dag. En daar ben ik te intensief voor.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , koeien , melk , melkvee , melkveehouders , arla , zuivelconcern , belgie en luxemburg geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0